handdator

Visa fullständig version : Vad ska man göra för att påverka företag?


soma
2006-03-03, 20:25
Hej!Jag tittade lite på antipiratbyråns hemsida och såg direkt en lista på företag som "är" antipiratbyrån. Till min förvåning såg jag en del företag som jag faktiskt tycker producerar bra saker, aningen alternativa utbud med andra ord. Det är lite beklämmande att företag som Triangelfilm eller dylika företag faktiskt inte bara är medlemmar i branschorganisationer som kanske kommer med deras bransch, utan rena utpressningsorganisationer som APB.Men vad ska man göra, jag vill ju att tex Triangelfilm ska tjäna pengar så att de kan stödja mer "bra" film. Kolla listan själv om ni inte gjort det.Activision Nordic, Atari Nordic AB, Atlantic Film AB, Blizz Entertainment AB, Buena Vista International Sweden AB / Home Entertainment AB, Capitol Film Distribution AB, FilmCentrum, Folkets bio AB, Microsoft AB, Noble Distribution Sweden AB, NonStop Entertainment AB, Nordisk Film AB, PAN Vision AB, Paramount Home Entertainment Sweden AB, AB Rifilm, Sandrew Metronome Distribution Sverige AB, Scanbox Entertainment Sweden AB, Sonet Film AB, Sony Pictures Releasing Sweden AB, Succéfilm AB, AB Svensk Filmindustri, Svenska Filminstitutet, Swedish Film AB, Triangelfilm AB, Twentieth Century Fox Sweden / Home Entertainment AB, United International Pictures AB, Universal Pictures Nordic AB, Vivendi Universal Games AB och Warner Bros Sweden AB / Entertainment.

Tor Skude
2006-03-03, 21:04
Skicka e-post till företagen och fråga varför de tycker att de måste trakassera sina kunder.

minata
2006-03-03, 21:57
Om Folkets bio AB...Piratpartiet är ett högerprojekt och varför Folkets bio AB finns med på listan ovan är att företaget andas PROGG!!!Upphovsrätten är superviktig för Proggarna och Proggens barn och barnbarn.Det var därför Vänsterpartiet drev lagändringen (URL) så hårt och ända till mål i somras.Skjut inte på budbäraren (Minata) jag bara analyserar läget!

soma
2006-03-03, 23:51
Piratpartiet är ett högerprojekt och varför Folkets bio AB finns med på listan ovan är att företaget andas PROGG!!!

Upphovsrätten är superviktig för Proggarna och Proggens barn och barnbarn.

Det var därför Vänsterpartiet drev lagändringen (URL) så hårt och ända till mål i somras.

Skjut inte på budbäraren (Minata) jag bara analyserar läget!Vad menar du med att piratpartiet är ett högerprojekt? Att slopa upphovsrätten känns onekligen inte som något blockpolitiskt ställningstagande. Det finns verkligen argument från båda sidor, som säkert är argumenterat fram och tillbaka här på forumet. Min personliga övertygelse lutar mer åt vänster än höger, även om jag nog i grunden är ganska övertygat liberal. Liberal i den frihetliga socialismens meningen mer än i någon marknadsglorifierande nyliberal mening.Och om vänsterrörelsen gillar upphovsrätt eller inte, och hurvida företag som kan lukta proggrörelse ogillar piratpartiet vet jag ingenting om. Lagändringen som drivits igenom har det inte varit särskilt många som talat illa från riksdagshåll, utom kanske miljöpartiet...Men det var ganska OT imho...Min fråga är kanske mer riktad åt vad man kan aktivt göra för att visa sitt ställningstagande, och som föreslås i tråden ovan så är ju epost en möjlig väg att gå. Jag vet inte riktigt hur man ska formulera sig.. är det någon på forumet som har skrivit sådana brev kanske? Vilka knappar ska man trycka på? Vem ska man vända sig till?Kanske är det något vi i PP ska ta fram, "kampanjmaterial" (informationsblad) eller liknande?

minata
2006-03-04, 00:13
Vad menar du med att piratpartiet är ett högerprojekt?Piratpartiets förakt för kulturARBETARNAs situation!Upphovsrätten är livsnödvändigt för just denna nämnda yrkesroll.Det är inte alls konstigt att artister skriver på listor för ett bevarande av upphovsrätten och att i den här tråden ett PROGG-filmbolag stöder Antipiratbyrån.

Albihn
2006-03-04, 00:57
Vad gör minata här om han inte är intresserad av att föra en diskussion?

minata
2006-03-04, 00:58
Jag tycker organisationer smäller högre:http://www.ifpi.se/02.images/01.top/02.subnav_pdf/11.press/pdf/Uttalanden_i_samband_polisanmalningar.pdfJan Granvik Förbundsordförande, MusikerförbundetStefan Jacobson, PetSoundsHans Lindström VD, SAMI (Svenska Artister och Musikers Intresseorganisation)Mats Hammerman Ordförande i SOMNämnda namn är klart vänster.Piratpartiet är ett högerspöke!

Albihn
2006-03-04, 01:16
minata:

Så ditt argument är att. Eftersom det finns ett gäng människor som påstår sig vara vänster och är för ett ägande som vi är helt emot så är vi höger?Jag tycker det du säger snarare visar att dessa personer och organisationer snarare är åt höger. Jag menar att folk som förespråkar immaterialrätt kan ju knappast vara annat än giriga kapitalister!

minata
2006-03-04, 01:17
Vad som väger tungt är svenska artister som skriver på listor för upphovsrätten, Folkets Bio AB som stöder Antipiratbyrån. Vänsterpartiet som i utskottet drev lagändringen till sitt mål. Vad du kommer med är mycket utländska rapporter. Skilj på USA och Sverige. Jag är budbäraren här och har i åratals kämpat för en reformering av upphovsrätten. Har blivit utslängd från fora på grund av min kamp för en reformering. Jag bara säger som det är: Vänstern (nu med PROGG-ögon, jag är själv 1968-revolutionär) vill ha kvar upphovsrätten.

Albihn
2006-03-04, 01:24
Minata har du läst partiprincipprogrammet?

Vi vill inte ta bort upphovsrätten. Däremot reformera upphovsrättslagarna. Det är väldigt stor skillnad.

minata
2006-03-04, 01:49
I den här tråden är jag budbäraren och med exempel visat att det är inget misstag att Folkets Bio AB stöder Antipiratbyrån.När jag talar om reformering av upphovsrätten sneglar jag till de amerikanska upphovsrättslagarna: Fair Use i stället för citaträtten. En speciallag som sätter ett tak för en webbradioavgift. Därutöver vill jag ha en sänkning av skyddstiden - livstid plus 10 år.Piratpartiet har ändrat sig i 3.0, visst, men jag är övertygad om att ingen i branschen förstår femårsregeln. Mycket är taktik i programskrivniningen. Om en fildelningssajt finansieras av annonser, är den då ideell? Nej, förstås.Den stora bluffen är vågmästarrollen som man tror att man får. Inget av nuvarande riksdagspartier vill samarbeta med Piratpartiet. Ny Demokrati hade budgetfrågor gemensamt med de borgerliga. Där gick det att samarbeta. Upphovsrättslagstiftningen klarar S och M av att gå i land med tillsammans. Som det riktigt påpekades i listan från IFPI kan de högerorienterade företagen och de vänstersinnade intresseorganisationerna samarbeta i upphovsrättsfrågan.

Richie
2006-03-04, 07:39
minata (2006-Mar-04)Upphovsrätten är livsnödvändigt för just denna nämnda yrkesroll.

Nej.Det finns undersökningar på hur stor del av kulturARBETARNA som faktiskt får pengar från upphovsrätten och det är en försvinnande liten del. Det finns ett litet fåtal som får stora pengar av den, en större grupp som får lite pengar och en stor massa som aldrig får ett öre utan istället lever på allt från livespelningar till a-kassa. Musikerförbundet har en 22%-ig arbetslöshet. I Tyskland (där den senaste undersökningen jag såg gjordes) har man inte ens två tusen personer som kan leva på sin musik. I ett land med över 80 miljoner invånare. Upphovsrätten ställer inte mat på bordet åt arbetarna, utan snarare hummer och champagne åt cheferna, som Peter Stormare uttryckte det.Det upphovsrätten ger arbetarna är en illusion, en förhoppning om Den Stora Hiten som ska ge dem försörjning resten av livet. Men skivbolagen är inte intresserade av din nya hit, de matar hellre in ännu mer pengar i de artister som de redan skapat och investerat i. Upphovsrätten har skapat ett skevt och orättvist system som förtrycker de små på marknaden. Visst, ni kan skapa musik och släppa den på nätet med nära noll i omkostnader, men ni har heller inte tillgång till reklamkanaler som skulle kunna möjliggöra Den Stora Hiten utan är dömda till ett liv i skuggan av Idol-Agnes. De lotter som skivbolagen släpper till er är redan skrapade.Om det är ett vänstersystem då lever ni verkligen i Gulag.

minata
2006-03-04, 07:55
Denna tråd handlar om filmskapandet då http://antipiratbyran.com/citeras.Jag svarar på frågan varför Folkets bio AB och Filmcentrumhttp://www.filmcentrum.se/index_big.htmlär medlemmar i APB:Upphovsrätten är livsnödvändig!Dumma liknelser och akademirapporter spolar jag ned i toalettstolen.Verkligheten är nummer ett.

Johannes Åman Pohjola
2006-03-04, 11:12
Men ändå, minata, det är ett slutledningssteg i ditt resonemang som jag tycker känns lite voodoo. Vad du verkar vilja säga är alltså något i stil med:1) Det finns en vänster som vill ha kvar upphovsrätten

2) Piratpartiet vill motsatsen av vad denna vänster vill

---

3) Eftersom det finns en vänster som vill ha kvar upphovsrätten, och piratpartiet vill motsatsen av vad denna vänster vill, Alltså måste piratpartiet vara högerProblemet torde vara uppenbart - vänstern är såklart inte någon enhetlig, monolitisk klump där alla har samma åsikter, utan tvärtom är vi världsmästare på att splittra oss i små pytteorganisationer, som naturligtvis inte är ett dugg eniga med de andra små pytteorganisationerna. Men lik förbannat hävdar du (implicit), att eftersom vi står i motsättning till en vänsterströmning är vi per automatik höger? Tycker du inte att det kan finnas mer än en vänsterströmning, eller tycker du månne att en upphovsrättsglad vänster är den enda "sanna" vänstern?Nu tror jag inte att du på fullaste allvar menar att det skulle vara på det här viset (och jag vet, don't shoot the messenger) - men vad jag kan se blir det också de logiska följderna av ditt resonemang såsom du framfört det. Om du ser saken på annat sätt får du gärna förtydliga dig.

minata
2006-03-04, 11:21
Piratpartiet ett högerprojekt!Inför valet finns många politiska frågor som måste finnas lösning på: arbetslösheten, globaliseringen för att nämna några. Piratpartiet kommer att hålla käften i dessa frågor i riksdagen. Marknaden får råda.Många av organistionerna som har skrivit på IFPI:s lista och filmbolagen (klart vänster är Filmcentrum, Folkets bio) är fackliga organisationer. Pet Sound har oberoende artisters skivor i butiken. Oberoende musikproducenter SOM har massor av oberoende skivbolag i sitt nätverk. För mig vänster.Piratpartiet som är en parias bland andra politiska partier kommer att tystas ihjäl i riksdagen.Vänsterpartiet fick av snällhet från sossarna utskottsplatser. Inget riksdagsparti kommer att vara snäll mot Piratpartiet.Riksdagen behövs för att sätta marknaden på plats, och där är Piratpartiet kraftlöst. Högern jublar.

Richie
2006-03-04, 11:28
minata (2006-Mar-04)Vänsterpartiet fick av snällhet från sossarna utskottsplatser. Inget riksdagsparti kommer att vara snäll mot Piratpartiet.

Alla partier får utskottsplatser efter representation i riksdagen. Det handlar inte om "snällhet".Den rapport jag syftade på var utformad som en enkät där man frågade verkliga musiker hur deras verkliga vardag såg ut. Men om verkligheten inte passar minata så spolar minata ner den. Klara besked.

Johannes Åman Pohjola
2006-03-04, 11:57
minata (2006-Mar-04)Många av organistionerna som har skrivit på IFPI:s lista och filmbolagen (klart vänster är Filmcentrum, Folkets bio) är fackliga organisationer. Pet Sound har oberoende artisters skivor i butiken. Oberoende musikproducenter SOM har massor av oberoende skivbolag i sitt nätverk. För mig vänster.Men... nu försökte jag ju inte hävda att organisationerna och människorna du namedroppade inte var vänster, det jag försökte hävda var helt enkelt att deras perspektiv inte är det enda vänsterperspektivet. Ta till exempel Ung Vänster, som ju är för piratkopiering om du inte missat det - är Ung Vänster alltså höger?

minata
2006-03-04, 12:07
Ung Vänster fick stryk så det visslade om på den senaste Vänsterkongressen i upphovsrättsfrågan.Den vänster jag lyfter fram i denna tråd och alltså i upphovsrättsfrågan är den gamla Proggvänstern. I den rörelsen, idag även proggbarnen (Filmcentrum exempelvis) är upphovsrätten jätteviktig. Sedan finns vänsterrörelser som en Ung Vänster, som, se ovan, fick rejält på käften av moderpartiet.Val av av utskottsplatserna föregås av en kohandel. Piratpartiet släpps inte in i den kohandeln.

Johannes Åman Pohjola
2006-03-04, 12:41
minata (2006-Mar-04)Den vänster jag lyfter fram i denna tråd och alltså i upphovsrättsfrågan är den gamla Proggvänstern. I den rörelsen, idag även proggbarnen (Filmcentrum exempelvis) är upphovsrätten jätteviktig. Sedan finns vänsterrörelser som en Ung Vänster, som, se ovan, fick rejält på käften av moderpartiet.Ok, så vad du alltså menar är att Piratpartiet är höger utifrån ett proggvänsterperspektiv, snarare än att de skulle vara höger ur vänsterperspektiv i största allmänhet? Isåfall blir ditt resonemang mer begripligt, tack :)

Christian Engström
2006-03-04, 13:19
minata (2006-Mar-04)När jag talar om reformering av upphovsrätten sneglar jag till de amerikanska upphovsrättslagarna: Fair Use i stället för citaträtten. En speciallag som sätter ett tak för en webbradioavgift. Därutöver vill jag ha en sänkning av skyddstiden - livstid plus 10 år.

Varför tjatar du om samma sak igen och igen när du inte kan argumentera för den?Du vill alltså ha kvar den lagstiftning som gör att en miljon svenskar ska sättas i fängelse för att de fildelar. Varför tycker du det är bra för samhället?Du vill att i princip all kultur som skapas under ens livstid ska vara låst av upphovsrätten så länge man lever, även om den inte har något som helst kommersiellt värde (vilket nästan inga kulturella verk har fem år efter att de skapades). Vari ligger samhällsnyttan?Du vill att polisen fritt ska få göra husrannsakan hemma hos alla familjer som har tonårsungar (eftersom de ju med fog kan misstänkas ha laddat ner något, vilket är ett fängelsebrott). På vilket sätt tycker du det är ett rimligt samhälle?Förra gången du föreslog att upphovsrätten skulle gälla livstid + 10 år frågade jag dig varför du tycker att verk av Sid Vicious ska vara fria idag, men inte verk av Johnny Rotten. Det svarade du aldrig på. Jag utgår från att det beror på att du inte har något svar. Eller kan du förklara varför den lagstiftning du föreslår är rimlig?Du menar alltså att om samhället gör en liten justering av vad det kostar att sända webradio och en i praktiken betydelselös förändring av skyddstiden, då är det okay att sätta en miljon människor i fängelse för att du ska kunna fortsätta drömma om att en dag få in ett par hundralappar i stimpengar. Hör du inte själv vilken absurd ståndpunkt du har?

minata
2006-03-04, 13:28
Denna tråd handlar om varför Folkets Bio AB är medlem i APB. Jag svarade på en fråga vad jag menar med att reformera upphovsrätten.Nu angrips budbäraren i inlägget ovan.Varför tror du att Filmcentrum är medlem i APB?

Richie
2006-03-04, 13:55
minata (2006-Mar-04)Jag svarade på en fråga vad jag menar med att reformera upphovsrätten. Nu angrips budbäraren i inlägget ovan.

Du skriver att du tycker en sak, får frågan om varför du tycker så och det är helt plötsligt att angripa budbäraren? Var det alltså inte du som tyckte så från början?

Tor Skude
2006-03-04, 16:32
soma (2006-Mar-03)Min fråga är kanske mer riktad åt vad man kan aktivt göra för att visa sitt ställningstagande, och som föreslås i tråden ovan så är ju epost en möjlig väg att gå. Jag vet inte riktigt hur man ska formulera sig.. är det någon på forumet som har skrivit sådana brev kanske? Vilka knappar ska man trycka på? Vem ska man vända sig till?Kanske är det något vi i PP ska ta fram, "kampanjmaterial" (informationsblad) eller liknande?En utmärkt idé!Här, ett utkast till en mall:Hej XX!Mitt namn är YY. Jag är en stor beundrare av ditt företags produkter. Jag köper dem för så mycket pengar som jag har råd att lägga ned, men det räcker inte speciellt långt. Det finns så mycket annat som lockar. Därför tankar jag också hem dina produkter från internet, helt gratis. Jag antar att du inte tycker om det. Men jag vill gärna att du ska se saken från mitt perspektiv: Jag betalar för mig så mycket det går. När jag inte har råd längre skaffar jag fram era produkter gratis, utan att det kostar er ett enda öre. Gör jag verkligen fel då? Alternativet är att jag inte skulle kunna njuta av era produkter alls.Jag ser att ni är anslutna till Antipiratbyrån. Jag skulle vilja göra dig uppmärksam på att Antipiratbyrån jagar sådana som mig, och helst vill att jag ska sitta i fängelse. Om de lyckas kommer jag inte att kunna köpa några av era produkter. Tycker du att det är bra?Med vänlig hälsning,YYMan får förstås byta ut XX mot namnet på chefen för bolaget man skickar till, YY mot sitt eget namn och produkter mot {film, musik, spel, annan konst}, vad det nu är de producerar.

minata
2006-03-04, 17:11
För att inte göra bort sig:Svenska Antipiratbyrån (APB)Medlemsbolagen består av producenter och distributörer

av bio- och videofilm samt datorspel i Sverige.medlemmar:http://antipiratbyran.com/IFPI (International Federation of the Phonographic Industry)

Svenska GruppenKlicka på MEDLEMSBOLAGhttp://www.ifpi.se/SOM Svenska Oberoende Musikproducenter.

(Skrivit på detta dokument)

http://www.ifpi.se/02.images/01.top/02.subnav_pdf/11.press/pdf/Uttalanden_i_samband_polisanmalningar.pdfSOM är en intresseorganisation för oberoende svenska skivbolag.

Med oberoende menar vi att bolagen är fristående från de s.k. major bolagen.medlemmarhttp://www.som.se/