handdator

Visa fullständig version : Varför låsta valsedlar?


morr
2009-05-28, 14:44
I och med texten "Du får bara markera en av dessa anmälda kandidater." högst upp på Pp:s valsedlar så låser man och öppnar inte upp för folk att skriva dit egna kandidater.Är inte detta helt motsatt mot vad Piratpartiet står för? öppenhet och deltagarkultur på "gräsrotsnivå". Om någon i landet vill föra en egen kampanj så ska väl det uppmuntras istället för som nu helt utelåsas?

Obrell86
2009-05-28, 14:47
Det är tyvärr så valet går till. Man väljer ett parti och en kandidat (ej obligatoriskt) som man vill rösta på. Partiernas listor måste dessutom vara registrerade hos valmyndigheten innan valet.

PP's lista röstades igenom av årsmötet tidigare i år.

morr
2009-05-28, 18:26
Obrell86 (2009-May-28)Det är tyvärr så valet går till. Man väljer ett parti och en kandidat (ej obligatoriskt) som man vill rösta på. Partiernas listor måste dessutom vara registrerade hos valmyndigheten innan valet.PP's lista röstades igenom av årsmötet tidigare i år.Ja, det är uppenbarligen så det har gått till. Men det är inte så det MÅSTE gå till och som jag sa så ser jag inte varför det skulle vara så.Jag tror att du missförstår hur det fungerar, självklart ska vi ha de 20 namnen som röstades fram på årsmötet för kryssning. Men läs på http://www.val.se/val/ep2009/valsedlar/index.html så förstår du vad jag menar med anmälda kandidater.Jag vidhåller att jag tycker att det är mot Pp:s grundtänk att ha låsta vallistor.

Nicholas Miles
2009-05-28, 21:18
Om jag inte har fel finns det ingen begränsning på hur många namn man får på en valsedel, så vill man ha sitt eget tillagt kan man ju bara lägga fram det innan årsmötet. Så vitt jag förstår är det dock snarare brist på pirater som är villiga att bli heltidspolitiker och eventuellt flytta.

morr
2009-05-28, 21:30
jo, det låter ju vettigt, men vad skulle det göra för skada att tillåta ditskrivning utav egna namn?Det kan ju ha kommit nya medlemmar som vill vara med på listan men som inte var medlem innan årsmötet, eller som behövde ta lite tid för att växa in i beslutet.Rösten tillfaller ju alltid partiet, så det tar ju ingen skada.Om jag inte har sagt det förut så tycker jag att det är tvärtemot Pps budskap ;)

Kaysow
2009-05-28, 22:34
Handlar nog enbart om valsedelsbestämmelser. Man måste bestämma sig hur de ska se ut i god tid innan man pungar ut en förmögenhet för att få dem tryckta.

morr
2009-06-03, 09:27
Nja, jag pratade med Rick om detta och det visade sig att det tyvärr är systemet som ligger bakom igen. (Inte för att jag är helt övertygad om att det inte hade varit låsta sedlar ändå, men jag har inget att argumentera emot)Vill man ha öppna sedlar så förlorar man samtidigt att partiet är registrerat hos valmyndigheten.Helt stört.hmmm...http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/partier/registrera_partibeteckning/index.html#kap7...fast jag tyder ju faktiskt inte alls regelverket så...http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/partier/kandidater/index.html

Nä du Rick... det blir bakläxa på det.Jag vidhåller att det är dålig stil och att jag hoppas på ändring till riksdagsvalet.

morr
2009-06-03, 09:30
Kaysow (2009-May-28)Handlar nog enbart om valsedelsbestämmelser. Man måste bestämma sig hur de ska se ut i god tid innan man pungar ut en förmögenhet för att få dem tryckta.Som sagt... Valsedeln ser exakt likadan ut som idag fast ordet "anmälda" i fetstil inte finns med.Enda skillnaden är att man då har rätt att skriva dit ett nytt namn.

Björn Felten
2009-06-03, 09:46
Du har helt rätt på alla punkter, morr.Det hade gått alldeles utmärkt att tillåta att ett eget namn skrivs dit, enbart genom att vi inte hade "låst" vår valsedel.Och jo, det är ett avsteg från vår öppenhetsideologi. Men det var ju å andra sidan själva röstandet på kandidatlistor också. I stället för som inför riksdagsvalet 2006, där medlemmarna fick bestämma vilka kandidater som skulle finnas med och i vilken ordning de skulle stå, så fick vi denna gång bara rösta på kompletta listor. Ungefär som det går till i gammelpartierna alltså.Det verkar finnas en hel del som behöver fixas till i våra stadgar. Viktiga saker. Och det är mycket tack vare att vi fått så otroligt mycket nytt blod, med friska synpunkter och åsikter, som vi kan lyckas genomföra en förvandling av vårt lite amatörmässiga parti till ett mer proffsigt dito.

morr
2009-06-07, 12:59
Tack för det Björn ;)Fast med olåsta valsedlar så hade ju de som var missnöjda med att inte kunna påverka listorna, eftersom man bara fick rösta på tre färdiga alternativ, kunnat påverka detta.Majoriteten hade ju använt sig utav ett förtryckt listnamn ändå... men möjligheten för "rättelser" hade funnits.Jag hoppas att du inte drar ett likhetstecken mellan din referens till gammelpartier i näst sista stycket och "proffsiga partier" i sista stycket. ;)För enda anledningen till att vi existerar är ju för att allt gammelpartierna gör, är inte per automatik "rätt" ;)

Björn Odlund
2009-08-10, 08:44
Ja, det stämmer att man rent faktiskt kan ha olåsta listor.Däremot kan jag direkt säga att det vore en enormt risktagande och en direkt farlig strategi (åtminstone på riksdagsnivå). Det är nämligen ingenting som i sådana fall hindrar att en portion sätter dit Jimmy Åkesson eller någon annan från sverigedemokraterna (eller annat parti).Eftersom ni motiverar det med "öppenhet" tycker jag att man kan peka på att det argumentet är bristfälligt genom att peka på hur utvecklingen av fri programvara går till. Vem som helst är fri att kopiera, anamma och vidareutveckla piratpartiets politik, lyckas man inte övertyga pp om vissa förändringar kan man helt enkelt starta sitt eget parti som driver det förändrade programmet (eller gå med i ett annat och övertyga dom). På samma sätt är det med tex med Linuxkärnan. Vem som helst får sprida sin egen modifierade variant (vilket oxå görs i mycket stor omfattning), men om man vill få sina ändringar upptagna i den officiella kärnan (http://kernel.org/) får man hålla sig till strikta de strikta regler som finns uppsatta av Linus Torvalds m.fl.Jag tycker helt enkelt att ni ska fetglömma den här strategin.