handdator

Visa fullständig version : Piratpartiet vinner mark i EU-valet


Anders Strömgren
2009-06-05, 02:08
Socialdemokraterna är visserligen största parti i den sista mätningen av väljarnas sympatier inför valet till EU-parlamentet på söndag, men jämfört med förra undersökningen tappar partiet 3,8 procentenheter vilket är en statistiskt säkerställd nedgång. Piratpartiet fortsätter sin klättring uppåt och ökar med 2,2 procentenheter. Även den förändringen är statistiskt säker.



Sedan i slutet av april, när mätningarna började, har Piratpartiet ökat med 4,8 procentenheter. Det är nu största parti bland väljarna under 30 år och bland män under 50 år lägger en femtedel sin röst på partiet.



- Det är få över 50 år som kan tänka sig att rösta på Piratpartiet. Deras potential är om man kan nu kan nå kvinnor. Bland kvinnorna når man 5 procent, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.



Partiets akilleshäl är att unga väljare inte är lika röstbenägna som äldre.



- Det är stor risk att de inte blir av att man röstar när man är 18 till 24 år. Det är fullt med grejor som konkurrerar, fotbollsmatcher och konserter, säger valforskaren Henrik Oscarsson, vid Göteborgs universitet





Sparka upp alla soffliggare vi måste få alla att rösta.



http://www.svd.se/nyheter/politik/euvalet2009/artikel_3011933.svd



Det känns härligt idag :smooooth:

Henry Rouhivuori
2009-06-05, 03:34
8,2%



Två mandat med en marginal på ungefär 0,3%-enheter således.



Jupp, minst två mandat i valet. Glöm inte ett eventuellt ökat stöd i det sista, vi vet ju inte när och under hur lång tid inom perioden 25/5-3/6 som stödet har ökat och inte minst nypartieffekten som var enorm förra valet.

Björn Felten
2009-06-05, 05:00
Henry Rouhivuori (2009-Jun-05)8,2%



Två mandat med en marginal på ungefär 0,3%-enheter således.



Hade det varit fråga om riksdagsval så hade det betytt 28 eller 29 mandat, beroende på hur utjämningsmandaten hade fallit... :w00t:

tixe
2009-06-05, 05:18
Piratpartiet måste förbli ett starkt parti även efter valet om ni vill komma in i riksdag. Varje gång piratpartiet går frammåt så svänger alla andra partier och om piratpartiet nu kommer in så kommer de stora partierna att ljuga tills riksdagsvalet som vanligt för att det hela ska lugna ner sig.







Ni måste fortsätta vara aktiva om ni vinner så att det inte blir en till junilista. Men jag tror nog inte att det blir så svårt eftersom ändring av copyright/patent lager kommer att ta flera år om inte flera hundra år med de här takterna.. Det gäller bara att fortsätta pusha frammåt! Stora bilder på DN och kanske även första sidor är det som kommer att få partiet att växa tillräckligt mycket för att komma in i riksdagen.