handdator

Visa fullständig version : Samarbete med valsedlar


JohanL
2009-06-13, 10:17
Vi kan såhär efter valet konstatera att Sverige har ett motstånd mot nya partier inbyggt i vallagen. Det finns naturligtvis åsikter man kan ha om det och jag hoppas att Piratpartiet på riksnivå utformar en skrivelse om detta till valmyndigheten, eller var man vänder sig för sådant.Det VI på gräsrotsnivå i Piratpartiet kan göra för att främja demokratin i Sverige är att samarbeta med andra partier i samma sits som oss. Det är nästan lika lätt att ta med sig även andras valsedlar när man ändå åker ut med dem. Naturligtvis får vi ta en diskussion kring varje enskilt parti som vill vara med i samarbetet och jag utgår från att partierna måste ha vettig policy kring mänskliga rättigheter och diskriminering.Tillsammans med andra partier kommer vi säkerligen nå ut till de resterande en procenten till riksdagsvalet, och tänk på vilken insats på miljön när man slipper ha två-tre partier som ska ut till samma vallokaler.Vad säger ni, ska vi erbjuda andra partier ett samarbete inför Riksdagsvalet? Jag tror vi har mycket goodwill att vinna och det skulle öppna upp för en diskussion kring att vi gör något som egentligen valmyndigheten borde sköta.

Tor Skude
2009-06-13, 12:19
Jag tycker att det låter som en mycket bra idé. Dessutom är det bra att du lyfter frågan till en egen tråd.Vi borde förresten se till att det finns någon slags proportionalitet i samarbetet. Vi i PP fixade 99% i EU-parlamentsvalet, det gjorde t ex inte FI. Utbytet borde vara kommun för kommun, eller kanske till och med vallokal för vallokal. Bara för att ett litet parti från Vilhelmina kan distribuera våra valsedlar just där, behöver ju inte vi distribuera deras sedlar till hela resten av Sverige.Det fins partier som jag personligen inte vill dela ut valsedlar för, eftersom de ligger så långt ifrån mina värderingar att jag inte vill bistå dem på något sätt. Jag hoppas att vi kan enas kring vilka vi inte ska samarbeta med. Här är min "spärrlista":

Nationaldemokraterna

Folkfronten (tidigare Nationalsocialistisk Front)

Sverigedemokraterna (men de får sina valsedlar distribuerade av valmyndigheten, så det är inget problem)Det dock ännu oklart vilka partier som kommer att ställa upp med valsedlar i riksdagsvalet.

Henry Rouhivuori
2009-06-13, 12:24
Jag ser möjligheten att om ett parti betalar, så delar vi ut deras valsedlar samtidigt med våra.

Jag kan tänka mig att 200 000 kronor är ett vettigt pris för 99 procents täckning.

Tor Skude
2009-06-13, 12:27
Henrys förslag är förstås också en intressant modell. Sådana intäkter måste dock skattas för, eller? Sedan kan jag se ett problem i att volontärerna får ett (halvkommersiellt) merarbete, det kan nog sticka i ögonen på en del.

agnesson
2009-06-13, 12:33
Förra riksdagsvalet samarbetade vi med sjukvårdspartiet över hela Sverige. Jag tycker det fungerade mindre bra då de fick ut mer än vi av samarbetet.Samarbeten ska/kan uppstå på lokal nivå. Kommun eller valkrets, det spelar mindre roll så länge det inte sker på nationell nivå.

Henry Rouhivuori
2009-06-13, 12:37
Tor Skude (2009-Jun-13)Henrys förslag är förstås också en intressant modell. Sådana intäkter måste dock skattas för, eller?

Piratpartiet är ingen fysisk person. Alla inkomster är skattefria, förutom inkomst på kapital, kanske. Om fonderade medel ger utdelning t.ex.

Tor Skude
2009-06-13, 12:42
Du menar juridisk persson, Henry? Jag är inte så hemma på skattelagstiftningen. Om vi använder vinsten från valsedelsdistributionen till vår vanliga verksamhet och inte för att dela ut vinst någonstans, så sker det inte i kommersiellt syfte och är skattebefriat som en del av verksamheten i en ideell förening (vilket vi väl är?). Ingen skatt, således.

JohanL
2009-06-13, 15:33
Jag vet inte om jag är speciellt intresserad just av att tjäna pengar på att värna demokratin. Och jag vet inte hur det fungerat i andra kommuner, men här i Lidköping så är det inte bara piratpartister som varit med och delat ut valsedlar. Vem ska ha pengarna då? Men man kan gott dela solidariskt när det gäller bensinkostnader eller liknande utgifter.Och vad spelar det för roll om vi samarbetar med någon, och de råkar tjäna mer än oss på samarbetet? Det jag är ute efter när det gäller valsedelsamarbetet är att det börjar pratas, och att det pratas om att Piratpartiet gör något som valmyndigheten borde göra från första början. När ett parti betalar för valsedlar bör naturligtvis det ingå i priset att man får vara med på den redan existerande distributionen. För miljöns skull om inte för något annat. Det kan inte kosta så många kronor extra för valmyndigheten.Det är alltså goodwill och delad faktiskt kostnad som jag ser att man kan få ut för det här. Och att pressen får upp ögonen för hur otroligt bra vi är på att organisera oss. Något som jag upplever att de inte förstått.

Henry Rouhivuori
2009-06-13, 15:53
JohanL (2009-Jun-13)Jag vet inte om jag är speciellt intresserad just av att tjäna pengar på att värna demokratin. Och jag vet inte hur det fungerat i andra kommuner, men här i Lidköping så är det inte bara piratpartister som varit med och delat ut valsedlar. Vem ska ha pengarna då? Men man kan gott dela solidariskt när det gäller bensinkostnader eller liknande utgifter.

Jag tänkte på partikassan.Vår volontärdistribution hade blivit mycket dyrare än 200k om jag och alla som delar ut hade tagit betalt.

Det kanske inte är någon bra idé att distribuera åt andra partier, om det blir fel någonstans. Då det automatiskt blir PP:s fel.

Observera också att för alla framtida riksdagsval gäller det att vi distribuerar våra valsedlar, liksom för de etablerade partierna.Det är vid euval som partierna inte behöver bry sig om valsedlarna mer än att anmäla kandidaterna. Det gäller för oss 2014 och framåt.

Robert Lager
2009-06-13, 16:20
Jag tycker inte vi ska samarbeta med andra partier för det kommer inte gynna oss.

Det är inget lätt jobb att ha hand om valsedlar i de olika kommunerna och vi gör detta helt frivilligt.Om vi skulle hjälpa andra så blir det mycket mer att göra för alla inblandade och mindre kraft till våran egen kampanj.

Sedan är det svårare att motivera de frivilliga som delar ut sedlarna i distrikten att ta deras också. Skulle inte alls vara lika många som ställde upp då.Det med att ta betalt är inte så bra heller. skulle bara bli "PP säljer ut demokratin" eller andra skumma argument.

JohanL
2009-06-14, 11:30
Henry Rouhivuori (2009-Jun-13)Observera också att för alla framtida riksdagsval gäller det att vi distribuerar våra valsedlar, liksom för de etablerade partierna.Det är vid euval som partierna inte behöver bry sig om valsedlarna mer än att anmäla kandidaterna. Det gäller för oss 2014 och framåt.Hur menar du? Har jag missat något? Är det inte valmyndigheten som distribuerar valsedlarna vid riksdagsval?Robert Lager (2009-Jun-13)Jag tycker inte vi ska samarbeta med andra partier för det kommer inte gynna oss.Det är inget lätt jobb att ha hand om valsedlar i de olika kommunerna och vi gör detta helt frivilligt.Om vi skulle hjälpa andra så blir det mycket mer att göra för alla inblandade och mindre kraft till våran egen kampanj.Sedan är det svårare att motivera de frivilliga som delar ut sedlarna i distrikten att ta deras också. Skulle inte alls vara lika många som ställde upp då.Det med att ta betalt är inte så bra heller. skulle bara bli "PP säljer ut demokratin" eller andra skumma argument.

Jag tror inte det blir svårare, jag tror det blir lättare, eftersom det lika gärna kan vara någon ur den andra organisationen som tar hand om våra valsedlar, jag vet att det är folk som inte varit med i Piratpartiet som hjälpt oss. Fler personer betyder fler som hjälper till, betyder fler att ringa och be om hjälp. Jag tror dessutom att om det är fler partier som hjälps så kan fler tänka sig att hjälpa till bara för att hjälpa demokratin, även om de inte skulle hjälpa något enskilt parti. Men det är ju bara vad jag tror.

Henry Rouhivuori
2009-06-14, 13:38
JohanL (2009-Jun-14)Hur menar du? Har jag missat något? Är det inte valmyndigheten som distribuerar valsedlarna vid riksdagsval?

Valmyndigheten distribuerar partivalsedlar utan kandidatnamn.

Valsedlar med kandidatnamn skall partierna själva distribuera efter förmåga i varje riksdagsval.

JohanL
2009-06-14, 13:49
Henry Rouhivuori (2009-Jun-14)JohanL (2009-Jun-14)Hur menar du? Har jag missat något? Är det inte valmyndigheten som distribuerar valsedlarna vid riksdagsval?Valmyndigheten distribuerar partivalsedlar utan kandidatnamn.Valsedlar med kandidatnamn skall partierna själva distribuera efter förmåga i varje riksdagsval.Tack för infon. Ytterligare dumheter som bara bidrar till extremt mycket bensinförbrukning i vårt avlånga land. :-(

Faye
2009-06-14, 16:05
JohanL (2009-Jun-14)Henry Rouhivuori (2009-Jun-13)Observera också att för alla framtida riksdagsval gäller det att vi distribuerar våra valsedlar, liksom för de etablerade partierna.Det är vid euval som partierna inte behöver bry sig om valsedlarna mer än att anmäla kandidaterna. Det gäller för oss 2014 och framåt.Hur menar du? Har jag missat något? Är det inte valmyndigheten som distribuerar valsedlarna vid riksdagsval?Robert Lager (2009-Jun-13)Jag tycker inte vi ska samarbeta med andra partier för det kommer inte gynna oss.Det är inget lätt jobb att ha hand om valsedlar i de olika kommunerna och vi gör detta helt frivilligt.Om vi skulle hjälpa andra så blir det mycket mer att göra för alla inblandade och mindre kraft till våran egen kampanj.Sedan är det svårare att motivera de frivilliga som delar ut sedlarna i distrikten att ta deras också. Skulle inte alls vara lika många som ställde upp då.Det med att ta betalt är inte så bra heller. skulle bara bli "PP säljer ut demokratin" eller andra skumma argument.Jag tror inte det blir svårare, jag tror det blir lättare, eftersom det lika gärna kan vara någon ur den andra organisationen som tar hand om våra valsedlar, jag vet att det är folk som inte varit med i Piratpartiet som hjälpt oss. Fler personer betyder fler som hjälper till, betyder fler att ringa och be om hjälp. Jag tror dessutom att om det är fler partier som hjälps så kan fler tänka sig att hjälpa till bara för att hjälpa demokratin, även om de inte skulle hjälpa något enskilt parti. Men det är ju bara vad jag tror.Det finns både för- och nackdelar med att hjälpas åt. Nackdelen är ju givetvis att andra partier kan tjäna på det, och fördelen är givetvis att vi kan tjäna på det. Dels genom att kanske få större täckning och genom att visa goodwill. Att ta betalt tycker jag däremot att vi inte ska göra. Media kommer garanterat att lyckas vända det mot oss på ett eller annat sätt. Dessutom tycker jag gratis samarbete är till partiets fördel.

Så jag lutar över åt ett ja i frågan om samarbete.

JörgenG
2009-06-14, 17:12
Sammarbete med andra partier om utdelning av valsedlar kan man väl på lokal nivå komma överens om annars så kan väl var o en gemensamt göra upp ett schema för utdelning av valsedlar för sin vallokal och då även möta folket med lite pr o kaffe ;)

Urskogen
2009-06-14, 23:21
Vad vill de folk här som tycker det är bra att inte alla partier får ut valsedlar.

Är det demokratiskt?Det är ju liknande tankar det som hänt med Piratpartiets valsedlar i vallokaler.

Kaysow
2009-06-15, 00:11
Ska det vara demokrati så ska detEDIT: Glöm dock inte att det inte varit helt smidigt att få fart på distributörerna, detta komplicerar absolut, men är förmodligen värt det.

Jocce Hedberg
2009-06-15, 01:00
Jag anser absolut att vi som pirater ska vara med och hjälpa andra om vi kan göra det utan någon vidare ansträngning. Som i detta fall, det är ju jättebra om vi kan ta andra partiers valsedlar med oss om vi ändå ska till en vallokal, de väger ju i princip ingenting om man inte ska ha 20¨000 sedlar i samma lokal (de stora lokalerna har garanterat samarbetspartiet ändå täckt med flera volontärer även dem). Så länge samarbetspartierna kan få ut valsedlar till rätt städer och understödja oss så gott de kan ser jag ingenting negativt what-so-ever med ett samarbete även om vi gör 90% av jobbet.Jag hoppas verkligen att även fler pirater än jag står bakom en av våra grundtankar; "Sharing is careing" och inte surar för att vi tar ett par hundra extra smålappar som kanske Junilistan eller F! skulle ha kört ut annars. Det kan inte vara en dålig sak att göra en god gärning, speciellt inte när den i princip inte innebär något extra arbete.Det enda negativa skulle ju vara om något parti skulle försöka åka snålskjuts rakt igenom, men då är det väl så, och så får vi väl ondgöra oss över att vi vart utnyttjade eller helt enkelt avbryta samarbetet (det blir ju förtidsröstning och så inför detta valet också).

Kaysow
2009-06-15, 01:13
Borde ju leda till att alla andra småpartier också snor väljare från de etablerade, vilket jag inte ser något alls negativt med. Fler synliga alternativ=större demokrati.

Jocce Hedberg
2009-06-15, 02:40
Kaysow (2009-Jun-15)Borde ju leda till att alla andra småpartier också snor väljare från de etablerade, vilket jag inte ser något alls negativt med. Fler synliga alternativ=större demokrati.Delvis OT men ändå;

Problemet i detta fallet är ju hur pass demokratiskt det är att ha en 4%s-spärr ... Borde inte spärren gå där man procentuellt sett får in den första gubben i riksdagen?

Knorre
2009-06-15, 05:08
Jag tycker detta ska vara något lokalt/individuellt om man vill dela ut andras valsedlar också, och inget som ska bestämmas på toppnivå.En annan sak att ha i åtanke är att detta troligen inte sparar oss pirater något besvär alls. Jag menar, vågar vi lite på att en representant från ett annat parti åker ut och sätter upp våra valsedlar lika plikttroget som oss själva? Vi måste ju ändå ditt och kontrollera och checka av i vallokalssystemet. Jag föredrar att vi enbart litar på oss själva i detta fall, eftersom Riksdagsvalet är så pass fall att vi inte har råd med att någon annan råkat glömma våra valsedlar alternativt inte satt upp dem förrän eftermiddagen. Däremot är jag positiv till ad-hoc-samarbete av typen som rapporterats om tidigare, t ex samåka eller piraten har karta över vallokaler och FI-medlemmen har bil.

boz1965
2009-06-15, 08:39
Tycker inte att det är någon bra idé. Hur blir det om det skulle "skära sig" med det partiet då och relationerna blir kallare än en vinternatt på Nordpolen? Eller om det skulle visa sig att det andra partiet inte riktigt står för det de utger sig för? Nej det är bättre om vi håller oss till våra angelägenheter och låter andra göra detsamma med sitt. För min egen del kan jag säga att JAG inte är intresserad av att lägga ut valsedlar åt andra partier.

Greyman
2009-06-15, 21:59
Lite OT, men eftersom några ändå frågat:

4%-spärren infördes en gång för att hindra det dåvarande Kommunistiska Partiet (senare VPK, senare Vänstern) från att komma in i riksdagen. Det lyckades ju som bekant inte. Därefter har det legat kvar för att hindra sådana partier som Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Ny Demokrati, Sverigedemokraterna och nu senast Piratpartiet. Systemet överfördes till EU-valet utan att någon egentligen beslutat om det. Som synes så kom flera av dessa ändå med.

En intressant notering är att frågan om att ta bort spärren har blossat upp på allvar igen varje gång Kristdemokraterna, Folkpartiet eller Centern har riskerat att åka ut, bara för att när trenden vänt har debatten dött. När Miljöpartiet och Ny Demokrati åkte ut på grund av spärren sågs det som helt naturligt (Miljöpartiet kom ju som bekant tillbaka, medan ND inte gjort det).

Ett par gånger har debatten att höja spärren till 5 eller 6 % kommit. Ungefär vid de tillfällen som Sverigedemokraterna börjat närma sig spärren, lämpligt nog.

Debatten kom aldrig i samband med Piratpartiets intåg till EU, mest för att det gick så snabbt.

Nu pratar jag i generella tongångar och förenklar mycket, men i stort sett så är det så det har varit.

niel
2009-06-15, 22:30
Jag anser att man ska fråga sig, kommer ett sådant här samarbete att gynna dem vi samarbetar med mer än vad det kommer att gynna oss?Vi har goda chanser att få 99% täckning av vallokaler även i riksdagsvalet, utan att samarbeta med något annat parti. Om vi pratar generellt, vilket parti utanför riksdagen, som inte får sina valsedlar distribuerade av Valmyndigheten redan, har samma möjligheter att nå samma täckning? Vilket annat parti utanför riksdagen har lika många engagerade medlemmar?Om det inte finns något sådant parti, och vi samarbetar med ett parti som idag har mycket sämre täckning av vallokaler, så hjälper vi bara det partiet, utan att vinna någonting tillbaka.Men frågan som sådan anser jag är lite svår att ge ett bra svar på utan att få namnet på en tänkbar samarbetspartner.Det som jag tror skulle gynna oss själva mest är om vi samarbetar med något parti som redan får valsedlar utan kandidater utkörda av Valmyndigheten, och att vi hjälper detta parti att köra ut valsedlar med kandidater på, i utbyte mot av Piratpartiets valsedlar distribueras samtidigt.

Jocce Hedberg
2009-06-15, 23:45
Frågan återkommer gång på gång och jag svarar de som skrivit att "vi förmodligen tjänar mindre på det än vår sammarbetspartner".Ja, detta är mycket möjligt. Men om detta inte innebär merarbete för oss så varför skulle vi inte hjälpa dem? Vad är det för fel på att hjälpa några som annars har svårt att nå ut? Jag ser det som att vi bör stå upp för våra principer om "sharing is careing" och i allmänt hjälpsam ton hjälpa andra partier som har problem med valsedelsdistributionen (om deras sympatier inte går stick i stäv med våra, t.ex. SD eller Ponténpartiet).I övrigt skulle vi kunna ta över hela, t.ex. F!'s, distribution mot pengar som någon tidigare sagt. Pengar som partiet i övrigt inte har och som skulle kunna underlätta för arbetet med kampanjen; kanske ordna något stort sistadagenjippo i någon/några av de större städerna för denna summa?Om inte annat är det en goodwill-grej och som förmodligen kan få några att tänka över om vi verkligen bara är lata snoriga ungdomar som vill ha allt gratis utan att göra något själva. Och jag tycker att argumentationen som jag citerade längst upp är farligt lik mediemogulernas tankegångar; "om det inte kostar mig något (varken tid eller pengar) men jag inte heller tjänar några pengar på det, då ska jag fan inte göra det, inte ens om folk ser mig som en bättre människa".

JPAnderson
2009-06-16, 00:43
Robert Lager (2009-Jun-13)Jag tycker inte vi ska samarbeta med andra partier för det kommer inte gynna oss.Det är inget lätt jobb att ha hand om valsedlar i de olika kommunerna och vi gör detta helt frivilligt.Om vi skulle hjälpa andra så blir det mycket mer att göra för alla inblandade och mindre kraft till våran egen kampanj.Sedan är det svårare att motivera de frivilliga som delar ut sedlarna i distrikten att ta deras också. Skulle inte alls vara lika många som ställde upp då.Det med att ta betalt är inte så bra heller. skulle bara bli "PP säljer ut demokratin" eller andra skumma argument.

Håller helt med...Jag tycker också det är en usel idé....Min första tanke är varför?Vi sköter vårat parti och de andra deras... Vad får vi ut av att hjälpa andra småpartier egentligen?Sen den moraliska biten... vem här vill dela ut valsedlar åt national socialistisk front eller nåt annat parti med nationalistisk/främlingsfientlig politik? Inte jag iaf... vill inte att vi i PP ska kunna kopplas ihop med sådana partier.Never in hell att detta görs i min kommun iaf.Och sen att ta betalt..... Oh god, underbar publicitet va? ""PP pimpar valsedlar".

Näh, låt oss koncentrera oss på hur vi ska förvalta vårat parti och valsedlar till 2010.

niel
2009-06-16, 02:18
Det hade å andra sidan känts som ett intressantare projekt om vi inte hade haft den aktivitetsgrad som vi har idag, och hade haft stora problem att täcka vallokalerna.

Henrik Enblom
2009-06-16, 02:58
Varför skulle vi inte vara öppna för samarbeten? Har vi så mycket hybris att vi tror att vi kan täcka 100% till riksdagsvalet? Jag jobbade med valsedelsjouren och såg att det fanns kommuner där vi verkligen skulle haft nytta av ett samarbete med andra partier. Sedan finns det naturligtvis vissa "villkor" vi ska ha. dels ska det självklart inte vara SD eller andra efterblivna bönder. dels ska det vara ett samarbete, vi ska inte bära ut sedlar åt andra utan att få något för det.. får vi hjälp med att täcka upp 30,000 väljare ska vi hjälpa till att täcka ungefär lika många.

JPAnderson
2009-06-17, 20:32
Henrik Enblom (2009-Jun-16)Varför skulle vi inte vara öppna för samarbeten? Har vi så mycket hybris att vi tror att vi kan täcka 100% till riksdagsvalet? Jag jobbade med valsedelsjouren och såg att det fanns kommuner där vi verkligen skulle haft nytta av ett samarbete med andra partier. Sedan finns det naturligtvis vissa "villkor" vi ska ha. dels ska det självklart inte vara SD eller andra efterblivna bönder. dels ska det vara ett samarbete, vi ska inte bära ut sedlar åt andra utan att få något för det.. får vi hjälp med att täcka upp 30,000 väljare ska vi hjälpa till att täcka ungefär lika många.Hey! Vi täckte 99% till EU-valet så... ja, vi har väl hybris då.Tror detta förslag bottnar i att vissa inte vill slita lika mycket som sist... för egen del så gör jag det mer än gärna igen, för partiet.

Henrik Enblom
2009-06-17, 21:43
Ja på "pappret" hade vi 99.2% teckning, men att bara stirra sej blind på den siffran är ganska naivt. Dels så fanns det folk som bokat vallokaler och av olika anledningar inte gjorde vad dom skulle. Dels så var inte alla lokaler i vissa kommuner klara förren efter lunch eftersom en person sett sej tvungen att boka alla lokaler i kommunen.

JPAnderson
2009-06-18, 00:30
Då har vi nåt att förbättra till nästa år då... utan samarbete som vi inte får ut nåt av ändå.

Tor Skude
2009-06-18, 06:05
exile (2009-Jun-16)Jag tycker också det är en usel idé....Min första tanke är varför?

Vi sköter vårat parti och de andra deras... Vad får vi ut av att hjälpa andra småpartier egentligen?

Vi får bättre täckning med valsedlarna, eftersom andra partier kan täcka våra "vita fläckar".Sen den moraliska biten... vem här vill dela ut valsedlar åt national socialistisk front eller nåt annat parti med nationalistisk/främlingsfientlig politik? Inte jag iaf... vill inte att vi i PP ska kunna kopplas ihop med sådana partier.

Never in hell att detta görs i min kommun iaf.

Det är det väl heller ingen som har föreslagit? Alla som förespråkar den här sortens utbyte är överens om att våra samarbetspartners måste ha en rimlig policy kring mänskliga rättigheter och diskriminering.Och sen att ta betalt..... Oh god, underbar publicitet va? ""PP pimpar valsedlar".

Näh, låt oss koncentrera oss på hur vi ska förvalta vårat parti och valsedlar till 2010.

Eller "PP gör demokratin en tjänst och hjälper mindre partier att nå ut till väljarna". Hur kommersiell valsedelsdistribution skulle emottas i pressen är svårt att förutspå. Därmed inte sagt att jag är odelat positiv till just idén med att ta betalt.Som jag sagt tidigare: Det ska finnas en proportionalitet i samarbetet. Om vi distribuerar till 50 lokaler för parti X bör de distribuera till 50 andra lokaler för oss.

Magnus-Orust
2009-06-18, 07:45
Varför inte!?

Men det är en lokal fråga. Om man inom sin kommun ser att det blir tufft att täcka vallokalerna, så finns det ingen anledning att inte erbjuda/söka hjälp hos andra småpartier med samma problem.Vi bör dock tänka igenom vilka vi samarbetar med om samarbete blir aktuellt. Vissa partier är i sin grund motsatta vår egen värderingsgrund, ingen nämnd ingen glömd!

Torvik
2009-06-18, 15:32
Jag ser inget fel med att vi skulle hjälpa andra partier i valet. Det är ju en demokrati vi sägs leva i. Dock så borde de då göras en lista i förväg vilka partier som håller sig inom dom riktlinjer vi ser som nödvändiga. I min kommun så var alla lokaler täckta men det var samma personer som fick sköta flera av dom. Så ett sammarbete skulle kunna underlätta där och minska ner på resorna. Och som andra säger det skulle ge os goodwill. Tex om vi skulle dela ut FI:s sedlar så skulle folk kunna se de som att vi är för kvinnorörelser och kvinnans rätt att hävda sig i politiken o samhället mm.Jag tycker dock att det skötas till störe delen lokalt. Så vill partierna hjälpas åt i en kommun men inte göra det i en annan så ska de va okej med det med.Sen när det gäller att ta betalt för det så blir det svårare. Hade alla varit överns om det så hade de ju kunnat va en möjlighet. Men då vi har folk som inte gillar tanken och det dessutom kommer va en del av dom som lägger ut valsedlar nästa val med så finns risken att det inte sköts. Och har vi då tagit betalt av ett parti för att lägga ut deras sedlar o sen inte sköter det som det är sagt så kommer det att ta liv utav f-n. Utan i sånna fall så våre det bättre med sammarbetsutbyte istället. Vi täcker dom lokalerna åt er så sköter ni några andra åt oss.

JonathanRL
2009-06-25, 00:26
För det första har vi en mycket bättre organisation än de flesta småpartier.

För det andra så kan aktivister gärna bli lite halvgriniga av att behöva hjälpa ett parti de inte sympatiserar med (och det partiet behöver inte nödvändigtvis heta SD eller ND)

För det tredje så ger det dessutom oss MER arbete.

För det fjärde så kan det ge skenet av att vi bildar någon slags politisk allians.Med detta i åtanke så skulle jag ändå kunna tänka mig att acceptera detta då det stärker demokratin i landet, något jag är i allra högsta grad för. Jag har hört vissa AFK säga att det skulle vara en bra mediagrej men det tror jag inte på - Räkna inte med att vi får Cred för något sådant här.Samarbeten såsom F!:aren som har Bil och PP:aren som har karta över vallokalen ser jag dock redan som självklara saker som man skulle kunna höra av med de andra partierna kommun eller distriktsvis.

MrPerfect72
2009-07-07, 07:40
En metod kanske?

Samma valsedel:

http://www.aktivdemokrati.se/valsedel-demokratiskt-initiativ.htmlhttp://aktivdemokrati.wordpress.com/2009/07/06/ny-slags-allians-mojlig-2010/:)

JPAnderson
2009-07-07, 11:21
En annan aspekt i det hela... hur vet vi att våra "sammarbetspartier" verkligen lägger ut våra sedlar?

Mårten Fjällström
2009-07-08, 21:21
2006 hade vi samarbete med sjukvårdspartiet som fungerade olika bra beroende på lokal organisation och personkemi. I Uppsala där jag var valkretsledare fungerade det utmärkt.Våra system var helt inkompatibla så avancerad hopläggning var inte möjlig. Vi hade mest studenter med cyklar och internetbaserad organisering. De hade ett gäng morgonpigga pensionärer med bilar och papperslistor som gick runt på fysiska möten. Det vi gjorde var att vi tog en mängd valsedlar av dem och de fick en likadan mängd av oss. Alla distributörer tog med sig en liten bunt av det andra partiets valsedlar. På ett sätt kan man säga att ingendera sidan vann något eftersom båda ändå försökte täcka alla, men det är inte hela bilden. Om man har distributörer med mer än en vallokal (vilket båda partier hade) och slumpen gör att man tar olika vägar så får båda parter ut sina första valsedlar tidigare under dagen än vad som annars är fallet. Dessutom finns det en liten backup-bunt om distributören blivit sjuk eller glömt eller halkat på trappan, och en liten bunt är bättre än inget.Det jag ser som det viktiga bitar i samarbetet med sjukvårdspartiet var att båda partier försökte ha egna system och använde varandras sim backup, det gav ömsesidighet åt samarbetet. En annan viktig bit var att även om det fanns en central överenskommelse som ramverk vilade det praktiska arbetet på valkretsnivå och det fanns ingen tvångströja i hur det skulle utformas.Vid sidan av det mer organiserade samarbetet vet jag att vi 2006 i Uppsala hade en hel del samarbeten på personlig nivå där personer som sympatiserade med både Fi och pp helt enkelt bokade sig för samma lokal i båda systemen. Det är något vi kanske skulle kunna spinna vidare på med möjlighet att i pp's system kryssa i "jag vill också ta hit valsedlar för Fi" och i Fi's system ha "jag vill också ta hit valsedlar för pp", vilket då skulle skapa en bokning i båda systemen. Det skulle göra det enklare att vara aktivist åt båda partier samtidigt som partierna fortfarande har var sin struktur för distributionen.

MrPerfect72
2009-07-12, 17:13
MrPerfect72 (2009-Jul-07)En metod kanske?

Samma valsedel:

http://www.aktivdemokrati.se/valsedel-demokratiskt-initiativ.html

http://aktivdemokrati.wordpress.com/2009/07/06/ny-slags-allians-mojlig-2010/

:)- SYNS JAG? :ermm: Kommentar?

Ayrin
2009-07-27, 00:56
Jag tycker att samarbeten med andra partier gällande valsedelsdistribution kan göras på lokal basis, antingen för att täcka upp "vita fläckar" eller för att ha ett backupsystem.Dock kan jag inte riktigt se varför vi skulle vilja dela ut ett annat partis sedlar "bara för att vara snälla". Ärligt talat, vi har nog problem att få vår egen distribution att fungera, jag vet en del folk som sliter sig halvt fördärvade för att alla sedlar ska komma till rätt plats vid rätt tidpunkt. Jag kan hålla med om att det skulle vara positivt för demokratin, men i ytterst marginell betydelse. Kan de inte få ut sina sedlar själva har de uppenbarligen inte nog folk som bryr sig ;).

JPAnderson
2009-07-31, 00:50
+1

Damn right.