handdator

Visa fullständig version : Valteknisk samverkan?


Petrograd
2006-04-25, 13:21
Som några av er äldre kanske minns så gick väl C och KD ihop i en valteknisk samverkan för många år sen... jag är inte riktigt säker på hur det funkar, men att man inte måste ha gemensam politik (och inte ens samma valsedlar, det är jag rätt säker på iaf) och ändå kan jobba mot 4% spärren tillsammans är väl rätt klart iaf.Nu vet inte jag vilka vi skulle kunna samarbeta med, tror inte de gamla partierna skulle vara för intresserade (tja, kan väl fråga Mp iofs :P) och SD och F! vill man nog inte kopplas till ens så... jag skulle kunna se samarbeten med Junilistan och Sjukvårdspartiet (om det inte lagts ned än), men jag har inte kollat upp var de står nyligen, ni vet säkert bättre än jag om det kan vara aktuellt.Här i Arboga genomförde hela oppositionen utom V (dvs M, Mp, KD och OPA, ett lokalt parti) en samverkan efter valet som gjorde att partierna fick fler platser i nämnderna, på majoritetens bekostnad.Vare sig det är intressant eller inte tycker jag vi ska fundera på det i alla fall.

kristoferlantz
2006-04-27, 14:18
Vad jag har förstått så kommer eventuella partisamarbeten att ske efter valet.
<SPAN style="FONT-SIZE: 10pt; COLOR: #1f5080; FONT-FAMILY: Verdana; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: SV; mso-fareast-language: SV; mso-bidi-language: AR-SA">Följaktligen</SPAN>det eller de parti(er) som går med påde flesta av våra krav blir
våra kompisar.

Mårten Fjällström
2006-04-28, 00:40
Som jag kommer ihåg vad jag hört så gick den valtekniska samverkan ut på att Alf Svensson fick en säker plats högt (högst?) på en C-lista. I gengäld röstade kds-väljarna på centern. Alf kom in och i tre år hade Kds en plats i riksdagen.Eftersom våra valsedlar redan är klara och beställda är det inte aktuellt för oss.

SM5POR
2006-04-29, 19:49
Vågmästarrollen förutsätter dessutom att hela den invalda riksdagsgruppen följer samma partilinje, annars har den inget lockbete att vifta med i förhandlingarna om regeringsbildning. Alla partier som vore tänkbara för valtekniskt samarbete har egna frågor att driva, och då skulle Piratpartiet inte ha någon nytta av en handfull riksdagsledamöter invalda på en lista som delats med andra. Riktiga pirater ber inte att få hänga sin jolle på släp efter någon annans fartyg.Men det är som sagt enbart en akademisk fråga i nuläget.

Holi
2006-05-06, 17:48
Jag följer med detta skeppet ner i djupet om det e vad jag måste göra för att hålla partiet borta från andras politik.. Piratpartiet ansluter sig inte till nått politiskt block då det finns medlemmar från hela skalan med i partiet... (varav jag själv är en liberal komunist som leker socialist hur nu det går ihop vet jag inte men jag hävdar det iaf för skojs skull)

Petrograd
2006-05-13, 22:51
Nej, precis. Det här har ingenting att göra med att gå med ett block så, det skulle bara vara för att de inblandade skulle få mer platser att dela på.