handdator

Visa fullständig version : Synskadade


infinite_emma
2009-10-27, 19:12
Communityn borde vara uppbyggd tekniskt, så att de som är synskadade ska kunna ta del av den. (Vet ej några tekniska lösningar själv, så fler får gärna fylla på med tips.)

Qer
2009-10-27, 19:35
infinite_emma (2009-Oct-27)Communityn borde vara uppbyggd tekniskt, så att de som är synskadade ska kunna ta del av den. (Vet ej några tekniska lösningar själv, så fler får gärna fylla på med tips.)Det finns rätt smarta browsers som gör det möjligt för tex blinda att navigera antingen med punktskriftsterminaler eller röstsyntes, ett första krav för att det ska vara användbart är dock att man skapar korrekt HTML med fungerande fallback för javascript, flash och allt vad man kan tänkas vilja ha. Svjv så ska en sida som är användbar i en text only-browser (som tex lynx) även fungera utmärkt för en blind person att navigera i.Lynx, links och andra text only-browsers är också trevliga browsers för kraftigt synskadade. En polare jag har som är gravt synskadad brukar köra med lynx i en textterminal fullt uppblåst på en 17"-skärm, ljus text på mörk botten gör det möjligt för honom att läsa om han sitter med näsan en dm från skärmen. Han är inte glad i dagens grafikintensiva websidor kan vi ju säga...Mao, en bra skriven sida med korrekta fallbacks enligt standarden borde funka för alla som kan tänkas vilja läsa.

Spam
2009-10-27, 21:37
Det finns mycket bra info på W3.org http://www.w3.org/standards/webdesign/accessibility och http://www.w3.org/WAI/ - Web Accessibility Initiative (WAI)

PP-black sheep
2009-11-22, 23:29
Krav accepterat!

Varje sida skall kunna läsas av textöversättare (för synskadade).
Ljudfiler skall ha en alternativsida med teckenspråk (för döva).
Partiets offentliga filmer som läggs upp på webben bör textas eller teckentolkas.
Bilder skall ha en alternativtext för synskadade.