handdator

Visa fullständig version : Rick Falkvinge (#1)


agnesson
2009-11-11, 16:58
Rick Falkvinge
Partiledare. Jag grundade Piratpartiet den 1 januari 2006 och hade ingen då ingen aning om hur stort det skulle komma att bli. Bor i Sollentuna strax norr om Stockholm, och gillar motorcyklar, matlagning och whisky, när jag inte håller på med politik.

Rick Falkvinge (PP) (http://rickfalkvinge.se)

http://data.piratpartiet.se/Handlers/DisplayPortrait.aspx?PersonId=1&YSize=128
(Obs, signaturen nedan är agnessons, inte Ricks)

agnesson
2009-11-11, 17:02
Fråga: Vilken roll tror du att du skulle ta i riksdagsgruppen?

Cyberbuddha
2009-11-11, 21:42
Hur ställer du dig till Riksdagsmannapensionen och övriga pensioner som utbetalas till fd regeringsmedlemmar?

MVH

Mikael Ensson
KL Eda kommun

Tommten
2009-11-12, 13:29
Min fråga är en uppföljning på en fråga du fick i Korseld i Almedalen (http://www.youtube.com/watch?v=zEpQzI32f_0) angående abort. Den berör kroppslig integritet.
Hur skulle du agera om vår eventuella sammarbetspartner skulle försöka införa något lagförslag som i huvudsak kränker den kroppsliga integriteten?

Da_Nerd
2009-11-12, 13:52
Alla andra har lagt upp sin egen kandidatpresentation förutom du, hur kommer det sig? : )

Hur funkar du i grupp?

Socialt var skulle du sätta dig på en skala från 1-10?
Där 1 är lika med wow-spelare på valium och 10 är lika med Kassanova i ett harem.

När media letar (och det kommer de att göra) vilket är det värsta skelettet de kommer att hitta i din garderob?

agnesson
2009-11-12, 17:28
Da_Nerd (2009-Nov-12)Alla andra har lagt upp sin egen kandidatpresentation förutom du, hur kommer det sig? : )

Det är fritt att skapa kandidattrådar om en sådan inte finns sedan tidigare. Jag la upp Ricks för att visa ett exempel och att för att bryta isen.

Argument
2009-11-12, 21:14
Om jag minns rätt har du kallat dig själv "ultraliberal". Vad är detta "ultra"? Är du en klassisk liberal/nyliberal/libertarian, som Johan Norberg eller Robert Nozick? Går du längre eller kortare? Vad är detta "ultra"?

Mattias P Andersson
2009-11-12, 21:21
Argument (2009-Nov-12)Om jag minns rätt har du kallat dig själv "ultraliberal". Vad är detta "ultra"? Är du en klassisk liberal/nyliberal/libertarian, som Johan Norberg eller Robert Nozick? Går du längre eller kortare? Vad är detta "ultra"?

Ultrakapitalist var ordet och det är inte riktigt samma som liberal, så frågan blir lite annorlunda där.

piratcensur
2009-11-12, 23:42
Om vi förutsätter att du blir den som förhandlar å riksdagsgruppens vägnar om vem som bildar regering, kommer du då att vara stenhård i dessa förhandlingar?

euroskeptikern
2009-11-13, 00:18
Du kallar dig för ultrakapitalist. Betyder detta att du är en sån där "objektivist" som gillar den där "Ayn Rand" och sånt?

edit: Nu ser jag att nån annan frågat nåt liknande.

Da_Nerd
2009-11-13, 13:49
agnesson (2009-Nov-12)Da_Nerd (2009-Nov-12)Alla andra har lagt upp sin egen kandidatpresentation förutom du, hur kommer det sig? : )
Det är fritt att skapa kandidattrådar om en sådan inte finns sedan tidigare. Jag la upp Ricks för att visa ett exempel och att för att bryta isen.

hehe, jo jag ser att fler gjort detta nu,

AndersLindbäck
2009-11-13, 16:23
När du kommer in i riksdagen

1. vilket utskott vill du sitta i ?
2. varför anser du lämpad att sitta där ?
3. varför vill du sitta där ?

Dexe
2009-11-13, 21:56
Rick,

I upphovsrätten idag finns något som kallas en moralisk rättighet för upphovsrättsinnehavaren. Om Piratpartiet kommer in i riksdagen och ska reformera/ta bort upphovsrätten, hur skulle du ta dig an frågan om de moraliska rättigheterna?

Rick Falkvinge
2009-11-14, 21:49
agnesson (2009-Nov-11)Fråga: Vilken roll tror du att du skulle ta i riksdagsgruppen?

Vilken härlig massa frågor som redan kommit in!

När det gäller riksdagsgruppen... jag skulle vilja ta V som avskräckande exempel för hur jag inte vill ha det. Lars Ohly är där relativt sällan, någon gång var tredje-fjärde vecka enligt uppgift. Det gör att partiledningen har blivit disparat från riksdagsgruppen.

Vi har ju inte våra riksdagsgruppsroller namngivna ännu, så jag får hålla mig till vilka funktioner jag skulle fylla. Jag brukar alltid hamna i rollen som samordnare, inspiratör och visionär för vad som går att åstadkomma, och även som projektledare.

Däremot är jag usel som sekreterare och förvaltare. Så jag föreställer mig att jag inte är den som förbereder gruppmötena, men däremot är den som håller moralen uppe och är ... någon form av ledare. Informell eller formell, det spelar inte så stor roll.

(Styrelsen kommer förmodligen att försöka ta fram en riksdagsgrupp och börja med teambuilding så fort riksdagslistorna är klara. Det är inget beslut som är formellt taget, det är bara så jag gissar att det kommer att gå till.)

Rick Falkvinge
2009-11-14, 21:50
Cyberbuddha (2009-Nov-11)Hur ställer du dig till Riksdagsmannapensionen och övriga pensioner som utbetalas till fd regeringsmedlemmar?

Hej Mikael,

det är ju inte en PP-fråga, och personligen är jag fortfarande så långt ifrån pension att jag inte riktigt har haft anledning att reflektera över det.

Rick Falkvinge
2009-11-14, 21:52
Tommten (2009-Nov-12)Min fråga är en uppföljning på en fråga du fick i Korseld i Almedalen (http://www.youtube.com/watch?v=zEpQzI32f_0) angående abort. Den berör kroppslig integritet.
Hur skulle du agera om vår eventuella sammarbetspartner skulle försöka införa något lagförslag som i huvudsak kränker den kroppsliga integriteten?

Det... är en ny term i debatten. Jag tror att du får definiera "kroppslig integritet". Det går att tolka som allt från drog- och sexualliberalism (man ska få stoppa vad man vill i sin egen kropp) till tortyrförbud.

Vad gäller det senare, så är vi (genom principprogrammet och Europakonventionen) kategoriska motståndare till alla former av fysisk utfrågning och bestraffning.

Rick Falkvinge
2009-11-14, 21:58
Da_Nerd (2009-Nov-12)Alla andra har lagt upp sin egen kandidatpresentation förutom du, hur kommer det sig? :)

Jag bara upptäckte en tråd med mitt namn på här. Magic. :)

Hur funkar du i grupp?

Jag har en gedigen ledarskaps- och managementträning, och det gör utslag på hur jag agerar i grupp. De som sett mig runt om i landet kan egentligen svara bättre på det, men jag skulle själv svara att jag kan vara social både i större och mindre grupper.

Sedan behöver jag å andra sidan egentid för att vara lika extrovert igen. Jag behöver både introspektion och gruppdynamik.

Socialt var skulle du sätta dig på en skala från 1-10?
Där 1 är lika med wow-spelare på valium och 10 är lika med Kassanova i ett harem.

Kul fråga. :) 7-8, kanske.

När media letar (och det kommer de att göra) vilket är det värsta skelettet de kommer att hitta i din garderob?

Jag har varit öppen med det som hör till min person, till exempel att jag älskar att köra motorcykel och fort. Jag betalar inte TV-licens, men det har en väldigt enkel förklaring: jag kastade ut min TV när jag var 25.

Det värsta jag är dömd för är trafikförseelser (fortkörning och en vårdslöshet i trafik när jag var 18, för snart 20 år sedan).

Rick Falkvinge
2009-11-15, 14:23
Argument (2009-Nov-12)Om jag minns rätt har du kallat dig själv "ultraliberal". Vad är detta "ultra"? Är du en klassisk liberal/nyliberal/libertarian, som Johan Norberg eller Robert Nozick? Går du längre eller kortare? Vad är detta "ultra"?

Ordet jag använde var "ultrakapitalist". Det ska dessutom ses i sitt sammanhang.

Med ultrakapitalist menar jag att svärmen gör ett bättre arbete med att värdera varor och tjänster, än vad en centralt belägen prisberedning gör. Jag använder alltså ordet kapitalist i betydelsen "tror på kapitalism" snarare än betydelsen "lever på kapital", som vissa har velat tolka det till och som är helt felaktigt i sak (jag lever med konstanta skulder som andra snarare lever på). Det har helt enkelt visat sig historiskt att en fungerande marknadsekonomi, där priset på tjänster och varor sätts efter efterfrågan och tillgång i en fungerande konkurrens, leder till vida bättre industrier och levnadsvillkor, än om priserna regleras centralt.

Det är också ur det perspektivet jag kom in i piratrörelsen. Om jag ska välja en central mening i vårt principprogram i det här perspektivet, så är det "privata monopol ska bekämpas". Immaterialrätter är statligt sanktionerade privata monopol som förstör eller degraderar den här svärmfunktionen i ekonomin.

Med det sagt, så brukar jag också alltid framhärda i samma andetag att nätet för första gången gjort det möjligt att realisera Marx' idéer fullt ut -- från var och en efter förmåga, intresse och tid, och resultatet åt allihop utan begränsning. Det tycker jag är otroligt vackert. Det är därför jag brukar beskriva mig som "ultrakapitalist och digital kommunist, samtidigt". Det förvirrar en del ibland.

Slutligen vill jag betona att även den kapitalistiska modellen har begräsningar. Till exempel premierar den sitt eget sönderfall genom att stordriftsfördelar leder fram till marknadsoligopol eller rentav -monopol, som i sig tar bort de fördelar som kapitalismen hade från början, nämligen att konkurrensen premierar bättre produkter och tjänster. Det är också värt att notera att vi har vissa likheter med miljörörelsen i vår kritik av den kapitalistiska modellen: Miljörörelsen kritiserar att modellen (i kapitalism) betraktar utsläppsabsorptionskapacitet som oändlig, när den i själva verket är en bristvara som behöver regleras. Piratrörelsen kritiserar att kultur och kunskap betraktas som en bristvara som behöver regleras, när det i själva verket kan mångfaldigas oändligt och att samhället dessutom blir rikare av det.

Tommten
2009-11-16, 00:47
Rick Falkvinge (2009-Nov-14)Tommten (2009-Nov-12)Min fråga är en uppföljning på en fråga du fick i Korseld i Almedalen (http://www.youtube.com/watch?v=zEpQzI32f_0) angående abort. Den berör kroppslig integritet.
Hur skulle du agera om vår eventuella sammarbetspartner skulle försöka införa något lagförslag som i huvudsak kränker den kroppsliga integriteten?
Det... är en ny term i debatten. Jag tror att du får definiera "kroppslig integritet". Det går att tolka som allt från drog- och sexualliberalism (man ska få stoppa vad man vill i sin egen kropp) till tortyrförbud.
Vad gäller det senare, så är vi (genom principprogrammet och Europakonventionen) kategoriska motståndare till alla former av fysisk utfrågning och bestraffning.
Okej! :) Jag tänkte på rätten över sin kropp, vad man ska få bestämma själv och vad någon annan ska bestämma, som i exemplen du tar upp ovan. Så frågan berör väl hur man ser på förhållandet mellan självbestämmande och integritet.

Jag tycker själv att det är svåra men intressanta frågeställningar. Piratpartiet har ju ingen uttrycklig åsikt i direkta sakfrågor som berör annat än informationsspridning än så länge. De finns jättemånga på forumet som argumenterar om prostutitionslagstiftningen och om att avkriminalisera vissa droger utifrån argument som handlar om självbestämmande och tycker det berör den personliga integriteten. Även frågor som rätt över sin kropp om abort och om man själv bör få bestämma när man vill avsluta sitt liv kan man tänka sig hör till kroppslig integritet.

Yttrandefrihet, någons självbestämmande, rätt att få slippa få sin integritet kränkt. De går kanske inte alltid hand i hand. Jag är lite intresserad av hur du funderar kring det här. Ditt svar påverkar nog inte om jag röstar på dig eller inte egentligen, men det skulle ändå vara intressant att höra ändå vad du tycker och resonerar om detta.

Om jag råkar ut för något som jag anser skulle vara förnedrande och pinsamt på stan, så skulle min första tanke vara "hopppas ingen filmade mig". Jag skulle alltså vara mest rädd för att det har filmats med någons mobiltelefon och liknande så det sprids och jag skulle bli en "skogsturken" som det sprids olika varianter av på nätet tex. Jag passar mig alltså för hur jag beter mig och känner mig som i ett övervakningssamhälle, fast av alla privatpersoner som går omkring beredd att filma. Inte av staten.

Gör du någon skillnaden på allvarligheten i denna känslan/rädslan som jag har att bli övervakad av privatpersoner och känslan av att bli övervakad av staten? Tycker du att den ena är mer allvarlig?

Oldpirate
2009-11-16, 02:40
Falkvinge!

Här kommer några frågor av allmän karaktär med bäring på att ni blivit folkvald:

1. Kommer ni att agera efter eget huvud (jag tycker ...) eller agera efter vad folket inom PP tycker ( vi inom PP tycker ...)?
2. Är ni för eller emot enkätprocesser i partiets politiska samverkansfrågor?
3. Hur mycket tid avser ni att avsätta för ert politiska engagemang avseende PP?
4. Kommer ni att ha andra uppdrag vid sidan om ert politiska uppdrag?
5. Har ni ett jobb idag som ni kommer att avsäga er som folkvald?
6. Kommer ni att jobba heltid som folkvald politiker även om heltiden blir 12-16 timmar per dygn?
7. Kommer ni att driva PP:s sakpolitik mär än väl påläst?
8. Är ni dokumenterat bra på att debattera och argumentera?
9. Har ni familj med barn mellan 1-18 år?
10. Är ni för demokratiska processer innefattande full insyn inom partiet och styrelsearbetet?
11: Varför kandiderar ni till riksdagen 2010?

xor
2009-11-16, 14:58
0.) Vilken av piratpartiets frågor kommer du att driva hårdast? Vad kommer du att ge dig i kast med först?

1.) Hur ställer du dig till piratpartiets strategi som vågmästare i riksdagen? Hur kommer du att reagera om andra piratledamöter inte följer partiets linje och i någon fråga röstar mot piratpartiets grupp? I vilka frågor kan du tänka dig att rösta mot piratpartiet? (Eller uttryckt på ett annat sätt: Hur tokiga saker måste piratpartiet vara på väg att rösta fel om, innan du ska rösta mot gruppen och på så vis äventyra piratpartiets roll som vågmästare?)
Exempel: Kommer du att rösta för en krigsförklaring mot Iran eller Norge? Kommer du att rösta för att illegalisera tobak? Kommer du att rösta för att legalisera cannabis? Kommer du att rösta för att sänka lärares och sjuksköterskors löner till hutlösa nivåer? (Det var bara ett par "tokiga" exempel, du kan välja själv.)

2.) Kommer du att ägna dig åt något annat vid sidan av din roll som riksdagsledamot? Kommer du att arbeta med piratpartiets aktivister, eller kommer du att snöa in dig i rosenbad med lagtexter? På vilket sätt kommer du att samverka med piratpartiets aktivister, förutsatt att du kommer att göra det?

3.) Det finns flera andra organisationer utanför det svenska piratpartiet som är intressanta att samverka med, exempelvis Tyska och Finska pirater och olika lobbyorganisationer som La Quadrature du Net, juliagruppen och andra. Kommer du att försöka samverka med dem, eller lämna dem för sig själva? Hur förväntar du dig att eventuella samarbeten, med organisationer som inte är svenska piratpartiet, kommer att gå till i så fall?

4.) När robotrevolutionen kommer, vilken sida kommer du att alliera dig till? Roboarnas, eller människornas? (Var vänlig och svara kort på frågan för att inte sabbotera den dödligt seriösa utfrågningen.)

Rick Falkvinge
2009-11-16, 18:02
AndersLindbäck (2009-Nov-13)1. vilket utskott vill du sitta i ?
2. varför anser du lämpad att sitta där ?
3. varför vill du sitta där ?

Jag har inte tänkt så mycket på utskotten, mycket på grund av rekommendationer att inte låta dem ta över mitt liv (något som tydligen är ett vanligt nybörjarmisstag som inte bygger speciellt mycket opinion).

Rick Falkvinge
2009-11-16, 18:04
piratcensur (2009-Nov-12)Om vi förutsätter att du blir den som förhandlar å riksdagsgruppens vägnar om vem som bildar regering, kommer du då att vara stenhård i dessa förhandlingar?

Vi har ju vår vågmästarstrategi, och jag kan inte frångå den. Vissa saker har vi varit väldigt tydliga med att vi inte kan kompromissa med (det som vi kallar för grundläggande medborgarrätt).

Men förhandlingarna underlättas ju betydligt av att det i praktiken är en auktion.

Om spelteorin säger att det finns flera olika möjliga sätt att bilda regeringsunderlag, så kan vi inte vara lika tuffa som om vi har ensam vågmästarroll. Det beror alltså lite på. Men vi skulle t.ex. aldrig kunna gå med på att FRA-lagen finns kvar (helst ska myndigheten också läggas ner) eller att fildelning förblir olagligt; då får vi hellre stå utanför regeringsstödet.

Rick Falkvinge
2009-11-16, 18:08
Oldpirate (2009-Nov-16)1. Kommer ni att agera efter eget huvud (jag tycker ...) eller agera efter vad folket inom PP tycker ( vi inom PP tycker ...)?
Jag har inte haft en egen identitet på länge utanför partiet. Här kan jag resonera om vad jag anser som förtroendevald inom partiet, men utanför partiet representerar jag alltid partiet.

Med det sagt, så har jag ett visst mandat att göra sakpolitiska utspel. Men då tar jag ställning å Piratpartiets vägnar.

2. Är ni för eller emot enkätprocesser i partiets politiska samverkansfrågor?
Jag är inte säker på att jag förstår frågan. "Politisk samverkan" kan vara allt från att man samarrangerar en demonstration till att man har en valteknisk samverkan så att man delar valsedlar och därmed röster i riksdagsvalet. "Enkätprocesser" kan vara vad som helst där man samlar in standardiserade svar från fler än en person. Jag tror jag behöver ett förtydligande av frågan?

3. Hur mycket tid avser ni att avsätta för ert politiska engagemang avseende PP?
Ungefär som idag, det vill säga all vaken tid minus lite eget underhåll.

4. Kommer ni att ha andra uppdrag vid sidan om ert politiska uppdrag?
Det finns det knappast kapacitet till :)

5. Har ni ett jobb idag som ni kommer att avsäga er som folkvald?
Nej, det har det inte funnits tid till på länge.

6. Kommer ni att jobba heltid som folkvald politiker även om heltiden blir 12-16 timmar per dygn?
16 timmar är att ta i, jag behöver runt 9 timmars sömn per natt, och sedan går mellan en halv och en timme till markunderhåll där jag inte kan jobba. Men runt 14 timmar klockar jag in varje dag, helgdagar inkluderat. (Ibland tar jag iofs en ledig dag när jag känner att jag behöver det.)

7. Kommer ni att driva PP:s sakpolitik mär än väl påläst?
Jag anser att jag är påläst och att jag driver den.

8. Är ni dokumenterat bra på att debattera och argumentera?
Jag tror inte någon i partiet har varit i fler TV-debatter än vad jag har. Det är väl en slags dokumentation i sig själv.

9. Har ni familj med barn mellan 1-18 år?
Nej. Eller... eh. Nej. Inte i den betydelse du menar (jag har inga egna barn, vilket är vad jag antar att du syftar på; ordet "familj" kan betyda lite andra saker beroende på sammanhang).

10. Är ni för demokratiska processer innefattande full insyn inom partiet och styrelsearbetet?
Jag anser inte att styrelse- eller ledningsarbetet, av nödvändighet, kan omfattas av full insyn. Anställningskontrakt, till exempel, ska vara något mellan partiet och den anställde. Utspel där vi lovat exklusivitet till en viss tidning måste hållas under sekretess till dess utspelet har skett, annars bränner vi relationen med tidningen. Det är den sortens insyn vi har revisorer till att granska i stället för att allt ska vara öppet hela tiden, även under beredning.

I övrigt sätter jag stolthet i transparens. Ta bara en sådan sak som att partiets finansiella likviditet, med historik, är öppet publicerad.

11: Varför kandiderar ni till riksdagen 2010?
För att fortsätta att förbättra världen.

Rick Falkvinge
2009-11-16, 18:39
xor (2009-Nov-16)0.) Vilken av piratpartiets frågor kommer du att driva hårdast? Vad kommer du att ge dig i kast med först?
Jag gissar och hoppas att det första som händer är regeringsförhandlingar. I så fall finns det ingen av kärnfrågorna som kan tas vid sidan av någon annan.

Jag gissar att jag brinner mer för fri kunskap än flera av mina kollegor, men det är ett underdiskuterat ämne, så det kan jag inte veta säkert. Annars kommer nog mycket av mitt arbete att vara inriktat på att stoppa lobbyns framfart i departementskorridorerna.

1.) Hur ställer du dig till piratpartiets strategi som vågmästare i riksdagen?
Absolut centralt för vår framgång. Vi kan få allt vi vill ha som ett 5%-parti i vågmästarställning, och vi kan få ingenting som ett 35%-parti bundet till ena blocket i förväg.

Hur kommer du att reagera om andra piratledamöter inte följer partiets linje och i någon fråga röstar mot piratpartiets grupp?
Jag kommer att vara öppet besviken, men det är faktiskt deras rättighet att göra. I samma sekund som de är folkvalda, så är de inte längre knutna till partiet, utan svarar bara och enbart inför det förtroende de fått under tiden de sitter som ledamöter. Exakt ingen alls kan avskeda dem. Det är en viktig funktion i vår parlamentariska demokrati att ledamöter inte är i beroendeställning till sitt parti.

Jag kommer att påminna alla ledamöter inför att de tillträder att vi har möjlighet att skriva historia i riksdagen, men bara om vi håller ihop och håller oss till den strategi, som vi har kommit överens om, och att allmänhetens dom kommer att bli hård över den, som inte klarar trycket, och att den tidpunkten är sista chansen att hoppa av.

I vilka frågor kan du tänka dig att rösta mot piratpartiet? (Eller uttryckt på ett annat sätt: Hur tokiga saker måste piratpartiet vara på väg att rösta fel om, innan du ska rösta mot gruppen och på så vis äventyra piratpartiets roll som vågmästare?)
Exempel: Kommer du att rösta för en krigsförklaring mot Iran eller Norge? Kommer du att rösta för att illegalisera tobak? Kommer du att rösta för att legalisera cannabis? Kommer du att rösta för att sänka lärares och sjuksköterskors löner till hutlösa nivåer? (Det var bara ett par "tokiga" exempel, du kan välja själv.)
Jag kan inte se några realistiska (notera betoningen) frågor där jag skulle rösta emot partiet. (Abortfrågan kommer upp ibland, men det finns inget block som skulle lägga fram ett förslag om att förbjuda abort, till exempel.) Jag vill alldeles för mycket att PP ska lyckas.

2.) Kommer du att ägna dig åt något annat vid sidan av din roll som riksdagsledamot? Kommer du att arbeta med piratpartiets aktivister, eller kommer du att snöa in dig i rosenbad med lagtexter? På vilket sätt kommer du att samverka med piratpartiets aktivister, förutsatt att du kommer att göra det?
Jag förutsätter att jag kommer att fortsätta arbeta med aktivister och funktionärer på ungefär samma sätt som idag.

3.) Det finns flera andra organisationer utanför det svenska piratpartiet som är intressanta att samverka med, exempelvis Tyska och Finska pirater och olika lobbyorganisationer som La Quadrature du Net, juliagruppen och andra. Kommer du att försöka samverka med dem, eller lämna dem för sig själva? Hur förväntar du dig att eventuella samarbeten, med organisationer som inte är svenska piratpartiet, kommer att gå till i så fall?
Återigen: ungefär som idag. Till exempel var ju Jeremie Zimmermann från LQDN här i Sverige och kvartade i min lägenhet för någon månad sedan, och då hade vi mycket tillfälle att snacka. Så sent som idag träffade jag ledaren för PPES (Carlos Ayala). Vi är en mångfasetterad rörelse där PP bara är en del av aktivismen.

4.) När robotrevolutionen kommer, vilken sida kommer du att alliera dig till? Roboarnas, eller människornas?
De sade att man vet att impantatet i nacken fungerar, när det slutar klia.

Idioten/ U Do News
2009-11-17, 03:41
Hej Rick Falkvinge, jag har en fråga angående följande uttalande av dig angående Piratpartiets plan att påverka lagen som finns dokumenterat på Youtube.

Rick Falkvinge i Arvika 4
http://www.youtube.com/watch?v=u7jJQbRm4fU&feature=related

I följande klipp (se ovanstående länk) säger du Rick Falkvinge, tid: 2:37:

?När Sverige ändrar så kan inte USA sätta in handelssanktioner för vi är med i EU och just i det här fallet är det en otrolig fördel, därför det betyder att, försöker de handelssanktioner emot Sverige, så kommer EU där som en gigantisk sköld. Och EU har starkare ekonomi än USA. Det betyder att en handelssanktion emot EU skadar USA mer än Europa. Samtidigt som lagarna här är på nationell nivå här i Sverige.?

Slut citat, tid: 2:50.

Fråga till Rick Falkvinge:

Hej Rick Falkvinge den grundläggande planen enligt dig är att först ta minst 1 mandat i EU valet vilket ni lyckats med. Steg 2 är nu att ta minst ett mandat i Riksdagsvalet så att Piratpartiet tar en vågmästarroll. Hotet som ofta framförs om Sverige skulle ändra lagen om fildelning, så att man kan få kopiera och dela med sig av alla medier över Internet, är just att USA skulle sätta in handelssanktioner emot Sverige.

Men enligt piratpartiet och dig Rick Falkvinge, så kommer Sverige att bli skyddat av EU, som kommer att förhindra att handelsaktioner sker emot Sverige.
Men hur trovärdigt är detta antagande egentligen. Vi vet att det redan nu finns EU politiker som Christoffer Fjellner som vill införa fri handel mellan EU och NAFTA. Han är knappast ensam, allt pekar på att detta blir verklighet.

Dagens vallöfte: En energiinjektion behövs för globaliseringen och handeln över gränserna. Jag vill ha frihandelsavtal mellan EU och NAFTA!
http://www.fjellner.eu/dagens-vallofte-en-energiinjektion-behovs-for-globaliseringen-och-handeln-over-granserna-jag-vill-ha-frihandelsavtal-mellan-eu-och-nafta/

Om detta införs så tror jag knappast att Sverige kommer att bli skyddat av EU emot USA. Dessutom är det redan idag stort ekonomiskt samarbete mellan EU och USA, hade EU varit ekonomiskt självständigt hade vi ju inte påverkats märkbart av krisen i USA. Men det har vi gjort i EU, så även i Sverige.

Dessutom kan man fråga sig om vad det är för mening med att förlita sig på en beskyddare som EU när både Ipred och FRA lagen kommit igenom trots medlemskap i EU. Dessutom bygger Ipred på ett Eu direktiv.

IPRED
http://frapedia.se/wiki/IPRED

Vi har även Stockholmsprogrammet som vill förbjuda terroristpropaganda och nu Lissabonfördraget.
Du rick Falkvinge känner ju till saker som, Flexibilitetsklausulen och passarellen, dessa verktyg kommer tillsammans med Lissabonfördraget att ge EU möjlighet att ändra vilka lagar de vill, utan att folket kommer att få rösta om det. Det innebär också att lagar som har blivit genomröstade på nationell nivå, kommer att kunna bli ändrade av EU utan någon ny omröstning. Så vad spelar det för roll vad vi lyckas rösta igenom för lagar på nationell nivå i Sverige. Lissabonfördraget kan köra över våra beslut i Sverige när de vill.

EU-konstitutionen
http://sv.euabc.com/word/298

Flexibilitetsklausul
http://sv.euabc.com/word/499

Passarell
http://sv.euabc.com/word/777


Med tanke på allt detta så frågar jag mig om det verkligen är trovärdigt att Piratpartiets grundläggande plan att ändra lagen om fildelning kommer att fungera genom att bli skyddade av EU och sedan sprida den svenska lagen till övriga EU länder. Är det inte mer trovärdigt att EU kommer sätta press på att Sverige ska anpassa sig till övriga länder. Med tanke på att EU är på väg att bli en superstat och att det dessutom finns EU politiker som vill utöka handeln med Nafta. Om nu dollarn kraschar, vilket det ser ut att göra, så kommer just röster framförallt ifrån Kina att höjas att man ska genomföra en världsvaluta. Om vi går emot en gemensam världsekonomi så har jag ännu mer svårt att se att Sverige kan bli skyddat av EU emot USA.

Dollar Falls Most in Month as China Urges New Reserve Currency
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aQ.zWVPnOYYg

Dessutom har jag svårt att se att EU är ett beskydd av Sverige överhuvudtaget. Lissabonfördraget är här och de kan ändra vilka lagar de vill oavsett vad vi bestämmer i Sverige, tack vare Flexibilitetsklausulen och passarellen. Hur länge kan du som Piratpartist förhålla dig neutralt till EU? Vad krävs för att du ska kräva uträde ur EU? Hur ska piratpartiets plan fungera när medlemskap i EU ingår i planen, nu när Lissabonfördraget har trädit i kraft?

Tackar i förhand för Svar

Mvh

U Do News

Rick Falkvinge
2009-11-17, 15:21
Dexe (2009-Nov-13)I upphovsrätten idag finns något som kallas en moralisk rättighet för upphovsrättsinnehavaren. Om Piratpartiet kommer in i riksdagen och ska reformera/ta bort upphovsrätten, hur skulle du ta dig an frågan om de moraliska rättigheterna?

Det är inte en rättighet, utan två rättigheter som har mer skillnader än likheter:

Den första är artistens rätt att förknippas med sitt verk. Det bedömer jag är en helt okontroversiell rättighet, även om den förstör vissa konstformer av typen omvända plagiat (t.ex. att påstå att Göran Persson byggde en stor staty av, säg, en fet gris, som ett konstprojekt). Jag ser inte riktigt behovet, heller, eftersom de sociala sanktionerna mot plagiering i samtliga industrier, akademika och nätsammanhang är mycket hårdare än de legala saktioner som förekommer. Icke desto mindre är det väldigt viktigt för i stort sett samtliga artister att få förknippas med sitt verk, och en inskrivning i lagen stärker den rätten något, även om de legala sanktionerna överskuggas av de sociala. Hur som helst gör den rättigheten ingen mätbar skada, så jag ser inte behovet av att röra om i den grytan.

Den andra är artistens rätt att hindra ett kränkande framförande. Jag känner bara till tre gånger den har använts så att det uppmärksammats: Då Ulf Lundell hindrade Sverrarna från att använda låten "Öppna Landskap" i deras politiska reklam, då någon finlandsfärja använde "Vi tar dig till havet" som slogan och skivbolaget (!!) stämde och tog alla pengarna, och då TV4 stämdes av regissörer för att ha injicerat reklam i någon långfilm (och förlorade, nota bene). I dagsläget används den här rätten såpass sällan att den inte utgör något realpolitiskt problem, som jag bedömer det. Om den skulle börja komma att användas för att hindra ickekommersiell distribution, t.ex. genom fildelning, så skulle jag däremot ifrågasätta den med kraft. Men det är inte läget idag.

Idioten/ U Do News
2009-11-17, 17:16
Hej igen. Har ytterligare en fråga.

Hur ställer du dig till möjligheten att Piratpartiet skall expandera sin politik utifrån sina kärnvärden? Samt hur skulle du vilja gå till väga i den frågan. Innan du svarar på frågan skulle jag vilja att du fördjupa dig i resonemanget i länken nedan, där ekonomibloggen, nr 1 på bloggtoppen, "Cornucopia?" resonerar om saken. Vad anser du om resonemanget efter att du läst texten i länken "Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?" Även du Rick Falkvinge tas upp i artikeln eftersom du själv skrivit en väl underbyggd artikel om ekonomin på din blogg.

Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?
http://cornubot.blogspot.com/2009/06/dags-for-piratpartiet-att-expandera-sin.html


Fortfarande nyfiken på ditt svar angående min tidigare frågeställning som berör piratpartiets plan. Många riksdagskandidater har redan svarat. Så därför är det nu ännu mer intressant att få veta vad du svarar.

Rick Falkvinge
2009-11-18, 08:36
U Do News (2009-Nov-17)Dessutom kan man fråga sig om vad det är för mening med att förlita sig på en beskyddare som EU när både Ipred och FRA lagen kommit igenom trots medlemskap i EU. Dessutom bygger Ipred på ett Eu direktiv.
...etc... många frågor och tankar. (Det är iofs inte sant att den kontroversiella delen av Ipred bygger på ett EU-direktiv, alltså delen om att ge lobbyn privata polisbefogenheter; alltvärtom går den lagen rakt i strid med sektion 8-3-c av direktivet 2004/48/EC, som Ipred bygger på i övrigt. Det är regeringens eget hittepå som går rakt i strid med EU-lag.)

Vilket leder mig till att jag citerar in Jacob Dexes svar på din fråga (http://forum.piratpartiet.se/FindPost184281.aspx), ett svar som jag instämmer i. (Pirater kopierar och kreddar varandra.)

Jacob Dexes svarJag är fullt införstådd med Piratpartiets vågmästarstrategi. Jag är fullt medveten om vad både flexibilitetsklausulen och passareller innebär. Men jag ser verkligen inte hur dessa krockar? Du har din uppfattning om detta, en som bygger på att svensk politik i framtiden aldrig kan stifta en enda lag som går emot de som gäller inom EU. Alkoholmonopolet är en sådan sak (bara för att ta ett, om än tämligen irrelevant, exempel) där Sverige gång på gång gått tvärt emot EUs regleringar.

EUs ramverk medger trots allt att länder kan komma med alternativa riktningar i lagstiftningsprocessen utan grava efterföljder. Du är, så vitt jag kan se, den första som diskuterar omöjligheten att ändra upphovsrätten på grund av EUs struktur. Varken miljöpartiet eller vänsterpartiet har sett det hindret, två partier som är väl införstådda med de principer som gäller i EU, långt mer än vad PP är.

Kontentan: PPs vågmästarstrategi står oförändrad trots Lissabon.

Angående vad jag ser för alternativ om EU skulle köra över Sverige? Ja, jag ser två möjliga vägar att gå där. Dels kan vi glatt ignorera EU och hoppas att vårt goda exempel visar på en bättre framtid. Dels kan vi genom våra EU-parlamentariker försöka påverka processen i EU (något som de tagit baby-steps mot att göra) för att där få till stånd en reformerad upphovsrätt.

En tredje, mindre trevlig, väg är ju att allt skiter sig och hela den parlamentariska processen visar upp sin fula, stela, nuna och bevisar en gång för alla att inget är värt och att förändring är omöjligt, men vill du verkligen ha det som inställning?

Rick Falkvinge
2009-11-18, 08:42
U Do News (2009-Nov-17)Hej igen. Har ytterligare en fråga.
Hur ställer du dig till möjligheten att Piratpartiet skall expandera sin politik utifrån sina kärnvärden? Samt hur skulle du vilja gå till väga i den frågan.

I min mening har Piratpartiet fullt upp med att förstå hur stort fältet "informationspolitik" egentligen är, och har inte kapacitet att ta på sig fler politiska fält. I stället har vi fullt upp med att fördjupa och nyansera vår befintliga politik inom våra principer.

Det går formellt till så att vi gör sakpolitiska utspel som förankras bakåt hela tiden. Partiledning (och meppar och framtida riksdagsledamöter) gör sakpolitiska utspel utifrån våra principer som förankras bakåt i styrelsen; styrelsen gör lite större sakpolitiska utspel utifrån våra principer som förankras bakåt i medlems- eller årsmöte genom att de mötena äger principprogrammet. Detta beslutades på styrelsemötet i september i Uppsala.

Innan du svarar på frågan skulle jag vilja att du fördjupa dig i resonemanget i länken nedan, där ekonomibloggen, nr 1 på bloggtoppen, "Cornucopia?" resonerar om saken.

Eftersom vi redan har en färdig modell, så väljer jag att svara utifrån det perspektivet, snarare än utifrån en annan modell. Jag hoppas på din förståelse för det.

IsakGerson
2009-11-18, 13:50
Du har uttalat dig och gjort dig känd för en hel del andra frågor än de klassiskt piratpolitiska. T.ex. har du flertalet gånger uttalat (http://rickfalkvinge.se/2008/07/14/svensk-repression/) dig (http://rickfalkvinge.se/2008/09/29/expressen-publicerar-tonarsnymoralism-i-allt-om-barn/) sexualpolitiskt (http://rickfalkvinge.se/2009/11/03/pp-sager-stopp-for-vardagskriminalisering/).

Jag vill inte ifrågasätta hur dessa frågor kan ses piratpolitiskt. Jag undrar om du anser att vikten av dessa frågor är mer värd än den trovärdighet vi förlorar om vi börjar driva sexualpolitiska frågor. Vad anser du?

Idioten/ U Do News
2009-11-18, 15:22
Jag är fullt införstådd med Piratpartiets vågmästarstrategi. Jag är fullt medveten om vad både flexibilitetsklausulen och passareller innebär. Men jag ser verkligen inte hur dessa krockar? Du har din uppfattning om detta, en som bygger på att svensk politik i framtiden aldrig kan stifta en enda lag som går emot de som gäller inom EU. Alkoholmonopolet är en sådan sak (bara för att ta ett, om än tämligen irrelevant, exempel) där Sverige gång på gång gått tvärt emot EUs regleringar. EUs ramverk medger trots allt att länder kan komma med alternativa riktningar i lagstiftningsprocessen utan grava efterföljder. Du är, så vitt jag kan se, den första som diskuterar omöjligheten att ändra upphovsrätten på grund av EUs struktur. Varken miljöpartiet eller vänsterpartiet har sett det hindret, två partier som är väl införstådda med de principer som gäller i EU, långt mer än vad PP är. Kontentan: PPs vågmästarstrategi står oförändrad trots Lissabon.
Angående vad jag ser för alternativ om EU skulle köra över Sverige? Ja, jag ser två möjliga vägar att gå där. Dels kan vi glatt ignorera EU och hoppas att vårt goda exempel visar på en bättre framtid. Dels kan vi genom våra EU-parlamentariker försöka påverka processen i EU (något som de tagit baby-steps mot att göra) för att där få till stånd en reformerad upphovsrätt.
En tredje, mindre trevlig, väg är ju att allt skiter sig och hela den parlamentariska processen visar upp sin fula, stela, nuna och bevisar en gång för alla att inget är värt och att förändring är omöjligt, men vill du verkligen ha det som inställning?

Rick Falkvinge
Det går formellt till så att vi gör sakpolitiska utspel som förankras bakåt hela tiden. Partiledning (och meppar och framtida riksdagsledamöter) gör sakpolitiska utspel utifrån våra principer som förankras bakåt i styrelsen; styrelsen gör lite större sakpolitiska utspel utifrån våra principer som förankras bakåt i medlems- eller årsmöte genom att de mötena äger principprogrammet.

Om du nu inte direkt ser Lissabonfördraget som ett hot emot beslut som fattas i riksdagen, så har jag lite frågor angående ett politiskt utspel av Christian Engström, se artikeln nedan.

"Dags att göra slut på dolt dubbelspel"
http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article536743/quotDags-att-gora-slut-pa-dolt-dubbelspelquot.html

Detta utspel fick Staffan Danielsson att ifrågasätta om PP vill att EU ska bli en parlamentarisk demokrati.

Vill Piratpartiet att EU ska bli en "parlamentarisk demokrati"..??
http://staffandanielsson.blogspot.com/2009/08/vill-piratpartiet-att-eu-ska-bli-en.html

På Staffan Danielssons blogg svarade du Rick Falkvinge följande:

[b]Rick Falkvinge
Så länge EU-parlamentet inte har absolut lagstiftande makt, så som normala parlament har, så är Lissabon bara att permanenta en felaktig struktur som ge EU-parlamentet mer "inflytande". De får tycka till om fler frågor, enkelt uttryckt. Det är fel väg att gå. Rätt väg att gå är att göra EU-parlamentet till ett riktigt parlament.

Staffan Danielssons svar blev:

Staffan Danielsson
Mycket intressant, Rick. För blir europaparlamentet "ett riktigt parlament" så är det ju det som bestämmer och inte de olika medlemsländerna.

Eftersom detta utspel mynna ut i en debatt där Staffan Danielsson påstår att Piratpartiet arbetar för att medlemsländerna ska få mindre inflytande på bekostnad av utökad makt till Europaparlamentet, så undrar jag ju givetvis vad du som riksdagskandidat svarar på detta.

Av ditt svar att döma så är piratpartiets utspel direkt förknippat med att Lissabonfördraget håller på att gå igenom. Detta utspel gjordes ju givetvis för att Piratpartiet anser att detta skulle gynna deras möjligheter att få igenom sin politik.

När jag läser den här debatten tycker jag mig se att Piratpartiet resonerat i samma banor som mig, nämligen att riksdagens beslutanderätt kommer vara hotad när Lissabonfördraget införs. Lösningen på detta blev att Piratpartiet föreslog att utöka makten till Europaparlamentet, så att Parlamentet får fatta beslut om lagar i EU, istället för ministerrådet och alla länders regeringar. Eftersom det just är ministerrådet och alla länders regeringar som kan införa så kallade flexibla förändringar via Lissabonfördragets verktyg som Flexibilitetsklausulen och passareller.

Uppenbarligen är Piratpartiet bekymrade över den problematik som jag tagit upp, när det gäller Lissabonfördraget och dess ökande inflytande över såväl riksdagen som EU parlamentet. Därför vill man nu ge EU parlamentet möjligheten att fatta alla beslut inom EU som i ett riktigt parlament. Eftersom Piratpartiet med all säkerhet mycket lättare kan få inflytande i EU parlamentet, än i alla länders regeringar eller ministerrådet.

Så frågan blir igen, är inte Lissabonfördraget ett hot emot Piratpartiets plan som vågmästare och är inte piratpartiet motdrag nu att utöka makten i EU parlamentet? Är inte det ett beslut som i praktiken också innebär att alla länders regeringar får mindre inflytande över EU? Vilket i sin tur gör att alla frågor som beslutas inom EU endast bestäms av Europa parlamentet, vilket i slutändan förhindrar enskilda länder att få ha undantagslagar, eftersom allt som berör EU ska fattas av EU parlamentet.

Det ser ut som om Piratpartiet ändå vill frångå våran ordinarie plan och istället försöka genomföra piratpartiets politik uteslutande via EU parlamentet. Riksdagsarbetet verkar få en mindre betydelse för PP i samband med detta utspel. Vad är ditt svar på mitt resonemang och slutsatser angående detta?

Idioten/ U Do News
2009-11-18, 19:51
Rick Falkvinge (2009-Nov-18)
Eftersom vi redan har en färdig modell, så väljer jag att svara utifrån det perspektivet, snarare än utifrån en annan modell. Jag hoppas på din förståelse för det.

Du får svara precis hur du vill, jag ville bara veta vad du ansåg om blogginlägget, det tog upp en del intressanta saker som jag skulle vilja höra dig reflektera över. Du har svarat på frågan, men jag skulle vilja veta vad du anser om tankarna bakom artikeln, eftersom inlägget på många sätt är riktat emot dig och partiet. Det är ju viktigt att få en bild av hur du ser på saker och ting som detta ur ett annat perspektiv också, tycker i alla fall jag.

Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?
http://cornubot.blogspot.com/2009/06/dags-for-piratpartiet-att-expandera-sin.html

Rick Falkvinge
2009-11-18, 20:04
Hej U Do News,

jag måste tyvärr be dig att försöka hålla frågorna lite mer lättöverskådliga. När du ber mig att läsa artiklar och reflektera över dem så blir det ganska ohanterligt.

Jag ger gärna uttömmande svar, men då vill jag gärna be dig att ställa mer specifika och kärnfulla frågor.

Idioten/ U Do News
2009-11-18, 20:13
Rick Falkvinge (2009-Nov-18)Hej U Do News,
jag måste tyvärr be dig att försöka hålla frågorna lite mer lättöverskådliga. När du ber mig att läsa artiklar och reflektera över dem så blir det ganska ohanterligt.
Jag ger gärna uttömmande svar, men då vill jag gärna be dig att ställa mer specifika och kärnfulla frågor.'

okej, men Christian Engströms politiska utspel är du i alla fall medveten om och debatten du höll med Staffan Danielsson. Den frågeställningen kan du väl svara påm det behövs inte läsas några länkar där för din del.

När det gäller blogginlägget som jag hänvisar till, så kan jag ju i så fall göra som du. Kopiera hela inlägget och klistra in det här i tråden och säga att det är jag som skriver detta och be dig svara på vad du anser om mitt resonemang. Men är det verkligen nödvändigt? Är det inte lättare att du klickar på länken?

ÄR dock mest intresserad av min följdfråga angående Lissabonfördraget och piratpartiets utspel att göra EU parlamentet till ett riktigt parlament. Frågorna kring detta ämne är solklara. Jag vill se hur du som politiker resonerar kring detta, så jag kan se hur du fungerar inför komplicerade framtida problem. Därav mina frågeställningar.

Tack på förhand för svar. Om du väljer att undvika frågorna så kommer jag givetvis tolka även det som ett svar. Det är upp till dig om du vill visa att du kan besvara dessa frågor och därmed visa din kunskap och dina egenskaper att som riksdagsledamot kunna se och lösa invecklade problem.

Edit: Jag tycker inte att politiker ska kunna kräva förenklade frågeställningar på komplexa frågeställningar, sånt sysslar inte jag med, så visa nu om du vill att du kan besvara mina frågor.

Marcus Borg
2009-11-18, 20:55
Hej!

Texten nedan är skriven av en bekant som arbetar för att sprida kunskap om hur pengar skapad och försöka få fram en förändring, den ger litet mer bakgrund i ämnet. Nu en fråga. Anser du att det finns möjlighet att PP i framtiden kan komma att arbeta för att staten ska få skapa sina egna pengar, alltså bryta de privata bankernas monopol på att skapa pengar? Skuldfria pengar som staten ger ut skulle kunna vara en början på att bryta den eviga skuldsättning som tillkommer då pengar för tillfället skapas som skulder. Möjligtvis skulle man först kunna göra ett mindre test och låta staten skapa en miljard kronor eller något i den stilen och sedan utvärdera resultatet. Andra möjligheter är att även kommuner och landsting ges rätten att skapa pengar, kanske då som lokala valutor. Någon typ av reglering behövs förstås så att staten inte skapar astronomiska summor vilket skulle leda till hyperinflation.

Text som ger mer bakgrund till frågan:
"Det finns två distinkta sätt att skapa pengar, antingen genom den offentliga sektorn eller genom den privata (eller genom de båda). Dagens pengar här i Sverige skapas genom den privata sektorn och det främst genom att bankerna ger ut lån där pengarna skapas av låntagaren och långivaren när de skriver under lånekontraktet genom bokföring. Pengarna som låntagaren får är skapade ur tomma intet som en bokföringspost.

Alternativet till dagens system är att pengar skapas till att utföra arbete genom staten. Det finns många historiska fall med lokalt utgivna valutor samt statligt skapade pengar som varit framgångsrika, t.ex. Österikiska Wörgl. Myten om hyperinflation när staten skapar pengar är just det, en myt. Som exempel kan vi utgå ifrån dagens samhälle och dagens lågkonjunktur som innebär arbetslöshet och nedskärningar inom offentliga sektorn såsom skola, vård, omsorg och liknande. Anledningen till nedskärningarna är att pengarna inte räcker till, det finns inte tillräckligt med skatter eller tillgångar som kommunerna eller staten har tillgång till. Det blir en brist på pengar vilket gör att kommunen måste skära ner i t.ex. personal vilket drabbar oss alla genom t.ex. sjukvården, skolan och infrastruktur.

Hade staten skapat egna pengar hade vi inte behövt ha någon penningbrist. Pengarna som skapas skulle kunna skapas för att undvika nedskärningar. Som exempel kan vi säga att Göteborgs kommun behöver 10 miljoner och frågar regeringen efter pengar. I dagens läge om staten inte har dessa pengar så kan de antingen låna, höja skatter, eller sälja tillgångar. Om de lånar så är dessa pengar skapade ifrån tomma intet och 10 miljoner tillförs till samhället samtidigt som vi slipper nedskärningar. Alternativet som inte finns idag är att staten själv skapar 10 miljoner och ger dessa till kommunen som kan betala för sina utgifter så vi slipper nedskärningar. I båda fall så tillkommer 10 miljoner i samhället bara att i första fallet så måste pengarna betalas tillbaks vilket innebär att skattebetalarna blir belastade i framtiden. Problemet med nedskärningarna löses alltså bara på kort sikt. Medan i det andra fallet så löser man problemet och samhället kan fortsätta som vanligt utan att någon blir skuldsatt."

Tommten
2009-11-19, 00:52
Vad är enligt dig ditt absolut bästa framträdande i något media vi kan ta del av?

RUTROS
2009-11-19, 06:34
Rick
Endast 2% av Sveriges väljare stöder kravet på att ta bort patenträtten. Om partiet skall in i riksdagen så betyder det att mer än varannan väljare således måste övervinna sin aversion för en tredjedel av partiprogrammet för att kunna rösta på piratpartiet. (4% spärren)

Ser man sen dom som i övrigt kan tänka sig att rösta på piratpartiet är endast 5% för partiets linje att avskaffa patenträtten, 95% är emot densamma.

Du är som ultrakapitalist en den störste förespråkaren för partiets ståndpunkt.

Om motionen från Jan lindgren om en förändring av partiprogrammet skulle bifallas, skulle du då lojalt kunna försvara den också?
http://forum.piratpartiet.se/Topic171197-469-1.aspx

Skulle du kunna tänka dig att som den faktiska situationen är, kunna bifalla motionen?

Rick Falkvinge
2009-11-19, 18:05
RUTROS (2009-Nov-19)Skulle du kunna tänka dig att som den faktiska situationen är, kunna bifalla motionen?

Du har argumenterat väldigt ihärdigt för den här ståndpunkten, och citerar en procentsats framtagen av Svenskt Näringsliv för att stödja din argumentationspunkt, i en övrigt väldigt märklig undersökning (35% av de som stödjer PP vill DNA-registrera hela befolkningen??).

Nej, jag kommer inte att stödja en motion som upphovsrätts- och patentlobbyn skulle skriva under på direkt. Även de vill ha en förändring av sina monopolrättigheter.

I övrigt kommer det ett nyhetsbrev om patentsystemet relativt snart, som går in i detalj på vad effekterna är och har varit.

RUTROS
2009-11-19, 19:00
Rick Falkvinge (2009-Nov-19)RUTROS (2009-Nov-19)Skulle du kunna tänka dig att som den faktiska situationen är, kunna bifalla motionen?
Du har argumenterat väldigt ihärdigt för den här ståndpunkten, och citerar en procentsats framtagen av Svenskt Näringsliv för att stödja din argumentationspunkt, i en övrigt väldigt märklig undersökning (35% av de som stödjer PP vill DNA-registrera hela befolkningen??).
Nej, jag kommer inte att stödja en motion som upphovsrätts- och patentlobbyn skulle skriva under på direkt. Även de vill ha en förändring av sina monopolrättigheter.
I övrigt kommer det ett nyhetsbrev om patentsystemet relativt snart, som går in i detalj på vad effekterna är och har varit.

Be Novus Opinion göra en egen undersökning då. Är inte alls förvånad över DNA opinionen, även om jag inte delar den! 65% håller ju med dig och det är ju inte så dåligt. Val är den ultimata opinionsundersökningen. Vill man åstadkomma något så måste anrättningen vara trovärdig.
Sedan är det väl så att det inte är opinionsundersökningen själv, utan de fakta som ligger bakom som utgör kärnan i kritiken.

Du svarade inte på frågan om du lojalt kan stödja partiprogrammet om Jans motion går igenom

Längtar också att se din på fakta baserade bevisning på att ett system som varit i drift i 127 år skulle ha försenat utvecklingen i minst 50år!

Stefan Flod
2009-11-20, 12:41
Riksdagens ledamöter har ett grundarvode på 55 000 kronor i månaden. Om du blir folkvald riksdagsledamot vad tänker du då göra med arvodet?

Kan du tänka dig en partiskatt på 30-40%?

Rick Falkvinge
2009-11-20, 16:46
Stefan Flod (2009-Nov-20)Riksdagens ledamöter har ett grundarvode på 55 000 kronor i månaden. Om du blir folkvald riksdagsledamot vad tänker du då göra med arvodet?
Det jag brukar göra med min lön. Det är helt och hållet min ensak.

Kan du tänka dig en partiskatt på 30-40%?
Nej. Jag tycker idén är stötande och obscen. Dessutom har partiet ingen beskattningsrätt.

Den dag som partiet börjar kräva pengar av mig, så är det inte mitt parti längre. Jag ger idag för att jag tycker om partiet, och jag köper massor av saker för partiets räkning med mina privata pengar utan att begära ersättning.

I övrigt är jag rädd för att det här är en destruktiv fråga. Den är ställd i något av en anklagande ton ("det här är egentligen en alldeles för hög lön, och du borde ge till partiet, annars behöver du förklara vad du tänker använda lönen till").

Vi vet att vi har massor av olika åsikter om fördelningspolitik. Skatt är arketypen för fördelningspolitik. Det är inte så att partiet behöver pengarna i det här läget; det är alltså mer fråga om en symbolhandling. Vilket värde och vilken symbolik man lägger in i den symbolhandlingen beror helt och hållet vilka ögon man tittar med.

Vi har enats om att vi har massor av olika åsikter om fördelningspolitik, och att vi har aktivt valt att lägga det åt sidan, för att vi vet att vi aldrig kommer att lyckas om vi inte håller ihop kring det som förenar oss. Just därför ser jag den diskussion som uppstod som destruktiv, för den blottlägger sprickor i rörelsen och river upp en massa känslor -- sprickor som egentligen inte är sprickor, eftersom vi är överens om att vi är helt oense om den här sortens frågor.

Just därför tycker jag det var olyckligt att frågan presenterades i sammanhanget att den skulle vara relevant för primärvalet. Jag vill be alla att bortse från vad kandidaterna svarar på den här frågan, om de svarar över huvud taget. Det här är en fråga som vi vet har förmåga att slita isär partiet i en vänster- och högerdel, och just därför ska vi inte låtsas att det är något som vi kan komma överens om.

Jag tror det var därför jag reagerade på frågan som stötande och obscen. Det är inte bara så att den inte har något med piratpolitik att göra, och inte heller med internpolitik: den presenterar i en anklagande ton att man måste försvara sig om man tillhör en del av Piratpartiet, som utgör ungefär hälften av vår piratrörelse, och gör det dessutom med undertonen att det skulle tillhöra Piratpartiets politik, vilket det alltså uttryckligen inte gör -- just därför.

Vi är faktiskt beroende av att vi fortsätter att bygga tillsammans, och att vi fortsätter att vara eniga om vad det är vi bygger på, och vad vi inte bygger på.

Därför, please: bygg. Rasera inte.

infinite_emma
2009-11-20, 19:30
Jag ber om ursäkt om några av frågorna är dubblerat från tidigare frågor du fått, hoppa gärna över den i så fall. (Känns någon fråga lite för besvärlig eller tidskrävande ser jag inga problem med att du hoppar över dessa heller.) Frågorna kommer att postas hos samtliga kandidater.

1. Ett liv i offentligheten kan ibland vara ganska krävande. Har du haft några funderingar kring vad detta kan innebära och hur i så fall förbereder du dig för att tackla eventuella negativa aspekter av det? Finns det något som Piratpartiet skulle kunna göra för att stötta i en sådan situation som du ser det?

2. Saknar du någonting från partiet vad gäller stöd i den här kandidaturprocessen? Vad skulle du gjort annorlunda hade du haft möjlighet att bestämma processen själv?

3. Finns det några saker i Piratpartiets (iofs korta) historia som du känner att vi behöver lära oss något från och förbättra? Är även nyfiken på om om du anser att något funkat ovanligt bra, som du känner att partiet ska fortsätta göra?

4. Hur har du engagerat dig i Piratpartiets frågor fram tills nu?

5. Har du några förebilder inom partiet som du tycker gör särskilt bra ifrån sig?

Rick Falkvinge
2009-11-21, 03:20
(Jag har uppdaterat svaret på Stefans fråga och förklarat lite utförligare.)

Carl Johan Rehbinder
2009-11-21, 05:48
Att bli riksdagsledamot för Piratpartiet innebär en hård partipiska, i syfte att upprätthålla vågmästarstrategin.

Det betyder också att du måste rösta mot din personliga övertygelse ibland.

Finns det några frågor, som i dagsläget inte räknas bland piratfrågorna, som om de kom upp till votering, skule leda till att du under inga omständigheter skulle kunna rösta med regeringsalliansen?

Så pass att du hellre skulle avgå från din post än att rösta med, alternativt rösta mot din riksdagsgrupp?

Jag ger dessa båda alternativ, eftersom somliga av ren lojalitet aldrig skulle kunna tänka sig att frångå PP:s vågmästarstrategi att alltid rösta med regeringsalliansen i alla frågor förutom just piratfrågor - genom att avgå slipper man rösta mot sin övertygelse.

Så - vad skulle kunna bli en sådan ödesfråga för dig?

Idioten/ U Do News
2009-11-21, 18:47
Jag undrar specifikt över Christian Engströms utspel om att göra om EU parlamentet till ett riktigt parlament och vad de kan få för konsekvensker för medlemsländernas självbestämmande. Låt mig fråga så här:

1. Vad drar du för slutsatser av Christian Engströms Utspel angående att göra EU parlamentet till ett riktigt parlament?

2. Vad säger du om centerns Staffan Danielssons resonemang om Piratpartiet i den här frågan? Frågan berör ju i allra högsta grad inrikespolitiken enligt Staffan Danielsson, vad är din kommentar på det?

3. Varför gjordes detta utspel?

4. Var inte detta utspel en direkt reaktion på Lissabonfördraget?

5. Vilka hot såg ni att Lissabonfördraget medförde, som ledde till att ni gjorde detta utspel? (du nämde själv Lissabonfördraget som anledning i ditt svar till Staffan Danielsson)

6. Hotar Lissabonfördraget inrikespolitiken i de olika medlemsländerna enligt dig och i så fall på vilket sätt?

joakim.k-Skövde
2009-11-23, 22:25
Jag får ursäkta om du redan har besvarat denna fråga i redan i denna post, jag antar att du har besvarat den många gånger i alla dess former, men jag tycker den är viktig...

På vilken av piratpartiets frågor kommer du att focusera i dittriksdagsarbete?

RUTROS
2009-11-24, 17:38
Rick
Detta handlar om demokrati. Du underlät att svara på min fråga om du kan ställa dig bakom partiprogrammet om Jan lindgrens motion om att förändra partiprogrammet till att reformera istället för att avskaffa patenträtten går igenom.
Jag utgår från att det är ett förbiseende från din sida för svaret är enkelt och ditt svar är....

RUTROS
2009-11-24, 17:39
x

Idioten/ U Do News
2009-11-26, 21:43
Rick Falkvinge, anser du dig vara för fin för att svara på folks frågor? Är detta din definition på att va politiker, nämligen att undvika att svara på frågor? Som nr 1 på listan, undrar jag om du anser dig sitta så säkert att du anser att du inte behöver svara på frågor inför valet? Om så är fallet, tror du den strategin i så fall är smart i längden?

cc
2009-11-28, 01:18
Hej Rick

Fråga till kandidater rörande den pågående utomparlamentariska utfasningen av kontanter i det svenska samhället:

Mot bakgrund av nedanstående förhållanden, hur allvarligt ser Ni på den pågående utfasningen av kontanter?

Svarsalternativ:

1 - Bryr mig inte. Kontanterna för gärna försvinna för mig.
2 - Kontanterna skall vara kvar. Nuvarande lagstiftning räcker.
3 - Kontanter måste skyddas i grundlagen och kontantlösa bankkontor görs olagliga. Vet dock inte om detta är något för piratpartier att engagera sig i före valet 2010
4 - Som 3 - fast innan valet 2010Fakta 1: Statsmakten i form av riksdag, regering och riksbank har i dag överhänt så gott som all kontanthantering till privata banker och företag. I dag sköter det privata bankväsendet landets depåverksamhet av Sveriges mynt och sedlar (tidigare riksbankens uppdrag) som trycks av samma amerikanska företag som tillhandahåller de värdepapper USA:s privatkontrollerade riksbank, det s k Federal Reserve, trycker amerikanska dollarn på.

Riksbanken säljer Tumba Bruk till amerikansk sedelpapperstillverkare (riksbanken) (http://www.riksbank.se/templates/News.aspx?id=9643)
Den nya kontanthanteringen (riksbanken) (http://www.riksbank.se/templates/Page.aspx?id=24366)
crane.se (http://www.crane.se)

Fakta 2: en koalition av starka intressegrupper kampanjar i dag hårt, bl a genom skrämseltaktik, för att kontanterna avskaffas.

Avskaffa kontanterna i samhället (DN) (http://www.dn.se/opinion/debatt/avskaffa-kontanterna-i-samhallet-1.866354)
Inga kontanter - inga rån (finansförbundet) (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/1.htx?id=2450)
Kontantlöst i Almedalen (polisen) (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/8.htx?id=2385)
Hur ska kontanthanteringen minskas? (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/8.htx?id=2494)
Det är dyrt att betala - använder vi för mycket kontanter? (riksbanken) (http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2008/080528ny.pdf)
Kontanter och betalningar - hur ser framtiden ut? (riksbanken) (http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2008/080205.pdf)
kontantfritt.nu (http://www.kontantfritt.nu/myter)

Fakta 3: det privata bankväsendet och andra privata aktörer har redan inlett utfasningen av kontanter.

Inga kontanter på banken (http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.532603-inga-kontanter-pa-banken)

RUTROS
2009-12-03, 03:00
Jag ställde följande fråga 19 november och 24 november
Rick
"Detta handlar om demokrati. Du underlät att svara på min fråga om du kan ställa dig bakom partiprogrammet om Jan lindgrens motion om att förändra partiprogrammet till att reformera istället för att avskaffa patenträtten går igenom.
Jag utgår från att det är ett förbiseende från din sida för svaret är enkelt och ditt svar är...."

Nu börjar det bli verkligt bekymmersamt. Varför dröjer ditt svar????

Det går knappast att påstå att frågan är irrelevant eftersom 95% av partiets sympatisörer tycks vara emot att helt avskaffa patenträtten.

Rick Falkvinge
2009-12-05, 22:12
Oj, här var många frågor som dykt upp sedan senast. Jag ska ta lördagkvällen och försöka besvara alla -- jag ber om ursäkt till frågeställare som fått vänta; jag har ägnat min tid åt partiledarrollen snarare än min egen kandidatur i primärvalet.

(Det är MASSOR att göra inför årsskiftet. Men nog om det. Till frågorna!)

Rick Falkvinge
2009-12-05, 22:23
IsakGerson (2009-Nov-18)Du har uttalat dig och gjort dig känd för en hel del andra frågor än de klassiskt piratpolitiska. T.ex. har du flertalet gånger uttalat (http://rickfalkvinge.se/2008/07/14/svensk-repression/) dig (http://rickfalkvinge.se/2008/09/29/expressen-publicerar-tonarsnymoralism-i-allt-om-barn/) sexualpolitiskt (http://rickfalkvinge.se/2009/11/03/pp-sager-stopp-for-vardagskriminalisering/).

Det där är ett bekymmer i sig, som jag upplever att alla våra bloggare känner, inte bara jag. Reportrar tenderar att vara fast i den gamla skolan och tro att allt som en partiföreträdare säger med automatik betyder att det är den uppifrån kommenderade partilinjen.

Men vi fungerar ju inte så. Det är bara att se på vår mångfald av olika personer som driver bilden av Piratpartiet framåt. Joshen, Emma, Anaïs, Hax, Maloki. Samtliga skriver relativt ofta om saker som inte hör PP till över huvud taget. Så är det, och så upplever jag att det måste vara: Var och en av oss, inklusive jag, måste kunna prata om andra saker. Vi måste kunna säga att vi har ätit en underbar middag med mammas köttbullar, utan att det tolkas som om Piratpartiet vill göra receptet till nationalrätt.

Med det sagt, så måste var och en av oss PP-bloggare också förstå att allt vi säger och tänker i viss mån färgar bilden av PP som helhet. Receptet för att minska den effekten har jag upplevt som tvåfaldig: dels att vara övertydlig när man talar i egen sak och inte i partiets, och dels att se till att finns en sådan mångfald av PP-röster, att allt inte hänger på vad en eller ett fåtal personer säger.

Jag vill inte ifrågasätta hur dessa frågor kan ses piratpolitiskt. Jag undrar om du anser att vikten av dessa frågor är mer värd än den trovärdighet vi förlorar om vi börjar driva sexualpolitiska frågor. Vad anser du?

I dagsläget bedömer jag att det är av extrem vikt att vi håller ögonen på bollen och inte börjar ta på oss massor av saker som inte är informationspolitik. Om vi schabblar bort vårt huvudspår nu till förmån för att vi försöker få in något sekundärt, så riskerar vi hela projektet för relativ lite potentiell vinst.

Däremot kan jag inte förutspå om vi skulle tappa någon trovärdighet om vi började driva sådana frågor i en framtid när vi lyckats med vårt huvudspår. Men vad Piratpartiet är för organisation om 20 år, ja, det tror jag inte någon här kan förutse. Det enda vi vet är att vi har haft ett totalt generationsskifte på alla platser och led i organisationen, och fått nya funktionärer och därmed nya värderingar. Det är, helt enkelt, någon annans problem i en framtida problematisering av hur samtiden ser ut då.

Rick Falkvinge
2009-12-05, 22:30
Marcus Borg (2009-Nov-18)Hej!
Texten nedan är skriven av en bekant som arbetar för att sprida kunskap om hur pengar skapad och försöka få fram en förändring, den ger litet mer bakgrund i ämnet. Nu en fråga. Anser du att det finns möjlighet att PP i framtiden kan komma att arbeta för att staten ska få skapa sina egna pengar, alltså bryta de privata bankernas monopol på att skapa pengar?

Dagens monetära system skapar en hel del frågetecken när man först inser hur det fungerar (youtubefilmen Money As Debt på tio minuter var den som gjorde att jag förstod det), men det är i grund och botten ett nationalekonomiskt problem som har stötts och blötts sedan 1600-talet någon gång. Jag kan inte se det informationspolitiska i frågan.

Eftersom jag inte ser ett informationspolitiskt element, så ser jag inte en öppning för PP att driva frågan i närtid. Det finns i synnerhet inte något stöd för det i våra principer idag.

I övrigt får jag svara lite som jag gjorde på förra frågan -- jag har ingen kristallkula, jag kan inte säga vad Piratpartiet är för organisation om 20 år. Men eftersom det här handlar om mandatperioden 2010-2014, så blir svaret ett tydligt nej i alla fall i den tidsrymden.

Rick Falkvinge
2009-12-05, 22:32
Tommten (2009-Nov-19)Vad är enligt dig ditt absolut bästa framträdande i något media vi kan ta del av?

Jag har... faktiskt inte ställt mig den frågan själv. Ett framträdande som jag fick mycket beröm för var i SVT på valnatten till EU-valet. Jag vet inte om det finns tillgängligt någonstans (sitter någon inne med en länk till en rip, tro?).

Rick Falkvinge
2009-12-05, 22:36
RUTROS (2009-Nov-19)Om motionen från Jan lindgren om en förändring av partiprogrammet skulle bifallas, skulle du då lojalt kunna försvara den också?
http://forum.piratpartiet.se/Topic171197-469-1.aspx

Så länge som jag är partiledare, så försvarar jag naturligtvis partiets principer och politik. Det gäller förresten givetvis även rollen som riksdagsledamot, som den här tråden handlar om.

Skulle du kunna tänka dig att som den faktiska situationen är, kunna bifalla motionen?

Nej. I händelse att motionen kommer upp för votering, så röstar jag avslag. Det gör jag med alla motioner som immaterialrättslobbyn skulle röstat bifall till.

Tydlighet är A och O. Att säga att vi vill "förändra" upphovsrätten eller patenträtten i stället för dagens tydliga uppsättning förändringar -- tja, även Walt Disney vill ju förändra upphovsrätten. Men inte alls på samma sätt som vi vill.

Rick Falkvinge
2009-12-05, 23:23
Emma! *glad*

infinite_emma (2009-Nov-20)1. Ett liv i offentligheten kan ibland vara ganska krävande. Har du haft några funderingar kring vad detta kan innebära och hur i så fall förbereder du dig för att tackla eventuella negativa aspekter av det? Finns det något som Piratpartiet skulle kunna göra för att stötta i en sådan situation som du ser det?

Ja, ett liv i offentligheten är krävande. Att veta att man i praktiken alltid är igenkänd gör att man måste utgå från att alla berättar vid middagsbordet vad de såg en göra ute på stan. Man måste alltid vara generös med dricks, man får aldrig ses ute på stan full, et cetera. Kortfattat, så behöver man hela tiden tänka på vilket intryck man ger.

Jag väljer att tackla det genom att bara visa mig på topp -- när jag märker att jag börjar bli sur, trött eller arg, så bryter jag hellre för dagen och avviker för att inte visa mig från den sidan.

Det finns heller ingen "säker plats" från offentligheten. Jag har blivit igenkänd i slitna jeanskläder på en krog i Sundsvall, när jag verkligen hade ansträngt mig för att inte se ut som jag brukar med lila skjorta och kostym. Amerikanska turister har kommit fram till mig på Drottninggatan i Stockholm och känt igen mig till ansikte och namn.

2. Saknar du någonting från partiet vad gäller stöd i den här kandidaturprocessen? Vad skulle du gjort annorlunda hade du haft möjlighet att bestämma processen själv?

Jag är jättenyfiken på vad andra svarar på den här frågan! Det som jag själv märkt är att vi borde haft en nomineringsfunktion också, så att man inte bara kunde kandidera själv, utan också nominera andra för kandidering. Exakt hur den nomineringsfunktionen skulle se ut för att inte avslöja om någon är medlem eller inte, ja, det är fortfarande öppet för diskussion.

3. Finns det några saker i Piratpartiets (iofs korta) historia som du känner att vi behöver lära oss något från och förbättra? Är även nyfiken på om om du anser att något funkat ovanligt bra, som du känner att partiet ska fortsätta göra?

Både 2006 och 2009 var vi helt slutkörda efter valet. Jag tror vi redan nu kan förutspå att vi kommer att vara slutkörda efter valet 2010 också -- men vi ska inte behöva vara det efter valet 2014.

Vi tenderar också att vara alldeles för kritiska mot varandra, i stället för att peppa varandra. Jag vet inte exakt hur man ska förstärka det senare.

När det gäller vad vi gör bra, så gör vi otroligt mycket rätt. Det är bara att titta på våra resultat för att se att vi gör så mycket rätt att vi skriver politisk historia på en skosnöresbudget. Men exakt vilka element som bidrar mest till det, just den biten har jag svårt att svara på sådär konkret. Vi är en ny sorts gräsrotsrörelse som faktiskt lyckats göra skillnad, och personligen är jag väldigt stolt över att få vara allas kollega i den gräsrotsrörelsen.

Det är möjligt att den känslan -- "vi gör skillnad tillsammans, vi bygger tillsammans" -- har varit något av en nyckelfaktor.

4. Hur har du engagerat dig i Piratpartiets frågor fram tills nu?

Oj! :D Tiden före 2006 är väl intressantast, för tiden efter det finns det massor skrivet om. Jag sprang på en gammal bekant från 1990 häromdagen på Skype, som (berättade han) hade röstat på oss. Han konstaterade i all enkelhet "ja, du hade ju samma åsikter då".

5. Har du några förebilder inom partiet som du tycker gör särskilt bra ifrån sig?

Massor! Vi är en stor grupp människor som är fantastiska.

Emma, Maloki, Christian, Amelia, Anaïs, Hax, Ellen, Terobi, Humlan, Joshen, Göran, Stefan, Berinder, Mirfak, Anna Troberg, Stormhierta, Andreas Viklund, Ravenna, Vidde, Richie, Falathar, Janne, Malin, Victoria, Unni, Ola, Calle, Mini, Fabbe, Hedberg, Teflonminne, Mikke, Faye, Mårten, Leffelini, Gabbe, ProjO, Tess, Kalle, Sandra, Balder, Eleonor, Lars Gustafsson, Staffan Heimersson, Hammar, Troed, Nipe, Daniel Nyström, Daniel Svensson, Calandrella, Farmor Gun, Oscar, Anders Andersson, Jonas Bergling, Jonas Nordgren, Nicke, Kjell Brel, Bakke, Mimmi, Minne, Toqig, Drottningen, Floodis, Widham, Fridholm, Nef...

Listan fortsätter och fortsätter. Jag kan skriva namn hur länge som helst. Och för var och ett av namnen så tänker jag "Wow - vilken klippa!". När jag läser igenom listan i efterhand blir jag helt upprymd, för varenda namn jag kommer till ger mig en sån där kolsyrad positiv känsla i hela kroppen.

Vi är fanimej oslagbara.

Rick Falkvinge
2009-12-05, 23:33
Carl Johan Rehbinder (2009-Nov-21)Att bli riksdagsledamot för Piratpartiet innebär en hård partipiska, i syfte att upprätthålla vågmästarstrategin.

Det betyder också att du måste rösta mot din personliga övertygelse ibland.

Ganska ofta, förmodligen. Jag är glad att vi diskuterar ämnet såpass öppet före valet. Vi är alla beroende av att vi håller vad vi lovat varandra: att vi enas kring det som förenar oss, och lägger allt det andra åt sidan.

Finns det några frågor, som i dagsläget inte räknas bland piratfrågorna, som om de kom upp till votering, skule leda till att du under inga omständigheter skulle kunna rösta med regeringsalliansen?

Så pass att du hellre skulle avgå från din post än att rösta med, alternativt rösta mot din riksdagsgrupp?

Till att börja med, så vore i så fall det enda raka för mig att avgå. Jag är inte en person som -- i orden från en tidigare politiker med integritet -- dagtingar med mitt samvete.

Det finns massor av sådana frågor. Till exempel införde Uganda nyligen dödsstraff för "grov homosexualitet" (vilket för resten av världen betyder att man är homosexuell och HIV-smittad). Nu har vi iofs väldigt tydliga skrivningar i vårt principprogram som säger att det där går emot grundläggande mänskliga rättigheter i minst två parallella aspekter, men jag tar det som ett illustrerande exempel. Eller att, för att ta något annat barockt som tydligt ligger utanför piratpolitiken, kärnvapenbomba Köpenhamn för att de pratar så konstigt. Jag hade inte kunnat gå till historien med mitt namn på ja-knappen för ett sådant beslut.

Men -- och det här är det viktiga -- det finns inga realistiska frågor för nästa mandatperiod som jag kan förutse och som skulle få mig att göra ett sådant ställningstagande. Nyckelordet är "realistiska". Jag har tänkt igenom politiken noggrant, och i vart och ett av fallen väger informations- och integritetspolitiken viktigare än mina övriga åsikter.

För att ta ett mer närliggande exempel, så får jag ibland frågan hur jag skulle rösta ifall en fråga om att begränsa aborträtten kom upp. Men grejen är att det kommer den inte att göra. Det är den frågan man behöver ställa sig först.

Rick Falkvinge
2009-12-05, 23:36
cc (2009-Nov-28)Mot bakgrund av nedanstående förhållanden, hur allvarligt ser Ni på den pågående utfasningen av kontanter?

2 - Kontanterna skall vara kvar. Nuvarande lagstiftning räcker.

Min bedömning är att kontanter är absolut nödvändiga för rätten till ett privatliv och möjligheten att vara anonym i sin vardag. Men jag delar inte din uppfattning om att kontanter som koncept håller på att försvinna.

Rick Falkvinge
2009-12-05, 23:40
joakim.k-Skövde (2009-Nov-23)Jag får ursäkta om du redan har besvarat denna fråga i redan i denna post, jag antar att du har besvarat den många gånger i alla dess former, men jag tycker den är viktig...
På vilken av piratpartiets frågor kommer du att focusera i dittriksdagsarbete?

Jag kommer -- bedömer jag -- inte primärt att fokusera på en av sakfrågorna, utan på sakfrågornas genomslag. Alltså på Piratpartiets taktiska inflytande för att kunna få igenom sin sakpolitik.

Rick Falkvinge
2009-12-05, 23:50
Idioten/ U Do News (2009-Nov-21)1. Vad drar du för slutsatser av Christian Engströms Utspel angående att göra EU parlamentet till ett riktigt parlament?

Det är väl förankrat i våra principer, och i en representativ demokrati, så är det folkvalda representanter som stiftar lagar -- inte ovalda ministrar. Parlamentet må vara ett riktigt parlament, men EUs ramverk ger det inte det inflytande som ett parlament ska ha.

2. Vad säger du om centerns Staffan Danielssons resonemang om Piratpartiet i den här frågan? Frågan berör ju i allra högsta grad inrikespolitiken enligt Staffan Danielsson, vad är din kommentar på det?

Jag tycker att Danielssons utspel var ett onödigt försök att svartmåla PP inför EU-valet. Men så fick PP också ett markant bättre valresultat än C.

3. Varför gjordes detta utspel?

Det var inget "utspel" utan står i våra principer.

4. Var inte detta utspel en direkt reaktion på Lissabonfördraget?
5. Vilka hot såg ni att Lissabonfördraget medförde, som ledde till att ni gjorde detta utspel?

Christian har bloggat utförligt om det i sin artikelserie om demokrati i EU (http://christianengstrom.wordpress.com/category/demokrati-i-eu/) (med undantag av den sista postningen som handlar om Amelias tillträde).

6. Hotar Lissabonfördraget inrikespolitiken i de olika medlemsländerna enligt dig och i så fall på vilket sätt?

Nu är ju Lissabon en realitet och ett historiskt faktum (om än i närtida historia), så det är inte längre fråga om ifall Lissabonfördraget hotar något, utan om EU hotar något. Att EU har stark bäring på inrikespolitik i medlemstaterna tror jag inte att någon ifrågasätter. Med Lissabonfördraget finns potentialen att det inflytandet kan både öka och öka kraftigt.

ZastDerg
2009-12-06, 21:33
Anser du att Sverige borde avveckla monarkin med motiveringen att en icke-folkvald maktposition är odemokratiskt och strider mot FN:s allmäna deklaration om de mänskliga rättigheterna, avsnitt 21 (rätten till demokrati).

Om nej, varför inte?

Om du anser att vi inte borde lägga fokus på det i dagsläget, kommer du ta upp frågan i mitten eller slutet av kommande mandatperiod eller skulle du hellre vänta tills nästa?

Rick Falkvinge
2009-12-06, 22:34
ZastDerg (2009-Dec-06)Anser du att Sverige borde avveckla monarkin med motiveringen att en icke-folkvald maktposition är odemokratiskt och strider mot FN:s allmäna deklaration om de mänskliga rättigheterna, avsnitt 21 (rätten till demokrati).

Det är inte en piratpartifråga och det har inget stöd i våra principer. Därför kommer jag inte att driva den, eller uttala mig åt kungens vara eller icke vara. Däremot tycker jag inte att din argumentation håller:

FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna har inget lagligt stöd, vilket däremot Europakonventionen om mänskliga rättigheter har. Därför föredrar jag att referera till den senare.

Eftersom vår kung inte har någonting över huvud taget att säga till om vad gäller lagstiftning, så ser jag inget demokratiunderskott i att befattningen finns. Det är inte, som du skriver, en maktposition. Man kan möjligen ha åsikter om att skattepengar går till en sådant rent ceremoniell funktion som dessutom går i arv, men det innebär inte den demokratibrist som du refererar till.

Hur som helst är det inte en PP-fråga.

Rick

Roland (Har lämnat forumet)
2009-12-07, 00:33
Vad kan piratpartiet, du som riksdagsledamot göra angående Googles maktfullkomlighet på nätet. Hur ser du på Google Books och Warner Bros samarbete med youtube, som leder till att stora delar av världens böcker och filmer kan ses gratis, till priset av att dessa monopol får en ökad kontroll över distributionen av många böcker och filmer. Är inte det en farlig utveckling emot informationssamhället?

Vad är din syn på Climategate, detta är ju enligt mig en enormt stor informationspolitisk fråga som visar att transparens behövs i informationspolitiken. Ska Klimatforskningen ske mer öppet i framtiden ska fler få delta i forskningen öppet så att manipulation av data omöjliggörs? Massor av rådata har ju försvunnit i och med Climategate avslöjandet. Det innebär att massa information dolts. Hur kan Piratpartiet agera i denna fråga så att informationssamhället fungerar bättre inom exempelvis klimatforskningen?

Se Jon Stewarts syn på saken, han tycker jag visar tydligt att detta är en stor informationspolitisk skandal, med andra ord en ultimat Piratparti fråga. Vad tycker du? När ska du uttala dig om denna informationspolitiska fråga? (Förvånad över att du inte sagt ett ord om det på din blogg)

Jon Stewart Talks Climategate
http://www.youtube.com/watch?v=FgPUpIBWGp8

Gammelpiraten
2009-12-10, 13:11
Jag har ställt två frågor till nästan alla kandidater tidigare.
Svaren har varit fantastiskt bra och tydliggöranden i många aspekter.
Den samlade kunskapen och kraften visar på en enorm styrka.
Jag hoppas att alla som läser drar nytta av det hela.
Jag hoppas ingen, ur någon aspekt, tar illa upp av att jag ställer en/denna min/ tredje omgångsfråga.

Finns det någonstans i vårt samhällssystem där vi har en byråkrati/administration som kostar och som du gärna skulle vilja avveckla eller förändra? Det kan gälla på kommun-nivå eller riksnivå. Avgifter eller verksamheter. För privatperson, företagare, studerande, pensionär, osv. Var finns det någonstans man kan göra en besparing för den enskilde och/eller för samhället som helhet? Kan man säga att det finns en privilegierad elit, en slags nomenklatura, som uppträder i de flesta samhällssektorer och nivåer och som lägger ut ett slags kontroll, avgifts och registersystem över oss andra medborgare?

Exempel 1) De som sitter och avlyssnar/sammanställer informationen om vanliga medborgares Internettrafik bör kunna klassificeras tillhöra en onödig byråkrati som kostar pengar.

Exempel 2) I min egen kommun är återvinningsystemet för kasserade produkter och det som för kallades sopor helt utbyggt. Allt sorteras och återvinns på lokal och central återvinningsstation. Det finns inga sopor att skicka i den gröna tunnan. Ändå måste man betala avgift för ”sophämtning” trots att man alla sopor återsorterat och inga sopor har att skicka. Det är uteslutet att erhålla dispens.

Exemplet 3) Samma kommun har man precis nu infört stämpelur (sk flexklocka) också för lärare. I samma veva blir samtliga lärare semesteranställda (dvs de har lika lång/kort betald semestertid som andra lönanställda. Avdelnings-, förvaltnings-, enhets-chefer och heltidspolitiker omfattas inte av tvånget att registrera sin tid med stämpelur. Detta menar ledningen officiellt är ett rättvist system.

Rick Falkvinge
2009-12-10, 18:21
Roland (Har lämnat forumet) (2009-Dec-07)Vad kan piratpartiet, du som riksdagsledamot göra angående Googles maktfullkomlighet på nätet.

Google är fortfarande en av the good guys, som driver informationspolitiken i rätt riktning. Till exempel var det bra att de deklarerade högt och tydligt att de aldrig skulle placera några servrar i Sverige om FRA-lagen blev verklighet.

Ja, Google har ett monopol eller nära-monopol på många tjänster. Men jag upplever inte att de missbrukar sin monopolställning. Det är något helt annat.

Hur ser du på Google Books och Warner Bros samarbete med youtube, som leder till att stora delar av världens böcker och filmer kan ses gratis, till priset av att dessa monopol får en ökad kontroll över distributionen av många böcker och filmer. Är inte det en farlig utveckling emot informationssamhället?

Google Books är ett exempel på hur Google drivit saker i generellt rätt riktning (även om man kan vara missnöjd med detaljerna).

De stora filmbolagen har jag inte mycket gott att säga om.

Vad är din syn på Climategate, detta är ju enligt mig en enormt stor informationspolitisk fråga som [...] kan Piratpartiet agera i denna fråga så att informationssamhället fungerar bättre inom exempelvis klimatforskningen?

Överlag tror jag att öppenhet är, och kommer att fortsätta vara, helt avgörande för trovärdigheten för både nuvarande och framtida forskning. Det går inte längre att säga "vi har forskat fram det här" utan att låta andra forskare kontrollera slutsatserna utifrån rådata. Klimatforskningen är bara ett exempel på detta.

Initiativ som Open Access ska uppmuntras.

(Förvånad över att du inte sagt ett ord om det på din blogg)

Jag får ibland frågor om varför jag inte skriver om ämne X eller Y (nu senast, varför jag inte skrev om Irans nedsläckning av nätet). Att be mig ta upp det är fel sätt att agera. Att skriva själv, utan att fråga någon annan om lov, är rätt sätt att agera.

Vi vinner inte genom att en person blir den allenarådande. Vi vinner genom att många skriver om många frågor utifrån ett informationspolitiskt perspektiv.

cc
2009-12-11, 00:59
Kandidatfråga:

En titt på besöksstatistiken över aktiviteten på kandidattrådarna visar att detta är tio i topp-listan:

Besökare Kandidat
3,740 Kristoffer Hell (#33860)
3,189 Marcus Borg (#16403)
2,588 Rick Falkvinge (#1)
1,695 JP Anderson (#12191)
1,647 Jacob Dexe (#15915)
1,532 Peter Johansson (#52027)
1,424 Hans Alvenkrona
1,358 Anders Hedberg (#4166)
1,319 Anders Lindbäck #64064
1,241 Jan-Olof Flink (#33137)

Chartar man besöksstatistiken i fallande ordning får man något som liknar en hockeyklubba där alla kandidattrådarna utom tre följer en fin kurva.

De tre kandidater som skiljer sig från mängden är de tre första kandidaterna:

3,740 Kristoffer Hell (#33860)
3,189 Marcus Borg (#16403)
2,588 Rick Falkvinge (#1)

Vilka är dina tankar och slutsatser rörande detta?

Banarne
2009-12-11, 15:57
Rick Falkvinge (2009-Dec-10)
Google är fortfarande en av the good guys, som driver informationspolitiken i rätt riktning.

Med tanke på ditt uttalande om Google, vad anser du om Googles VD och Google när han i princip sa: "att om du har något att dölja så kanske du ska sluta upp med det", se artiklar nedan ifrån december 2009:

Google CEO: Secrets Are for Filthy People
http://gawker.com/5419271/google-ceo-secrets-are-for-filthy-people

Googles vd: Bara skojare oroar sig över privatlivet
http://www.idg.se/17.108/2.1085/1.276816/googles-vd-bara-skojare-oroar-sig-over-privatlivet

ZastDerg
2009-12-12, 12:35
1a) Vad skulle du svara om du under en debatt fick frågan "hur ska vi bekämpa terrorism om inte genom övervakning?"

1b) I ovanstående fråga, byt ut "terrorism" mot "barnpornografi". Blir ditt svar annorlunda? Om ja, hur svarar du på det?

2) Säg några ord om kassettskatt, tv-avgift och bredbandsskatt. Vilka är du för/emot? Varför?

Tack på förhand/ ZastDerg.

cc
2009-12-14, 01:16
Mot bakgrund av den information Brian Gerrish presenterar i sitt "State of the Nation" tal
i år, vilken är Din uppfattning av hur Piratpartiet skall hantera detta hot för svensk del?

Brian Gerrish bakgrund (http://www.youtube.com/watch?v=hBE_0-1v_34)
Brian Gerrish - State of the Nation 2009 (http://www.bbc5.tv/news/story/brian-gerrish-state-nation)

Svarsalternativ:

1. Anser att det Brian Gerrish talar om inte är ett problem.

2. Visst är det ett hot. Anser att partiet ändå skall hålla fast vid vågmästarstrategin - även om detta innebär att partiet stödjer politiska beslut som bryter ned samhället

3. Partiet måste omgående ta med i beräkningen den hotbild Brian Gerrish redogör för vid utformandet av sin strategi och taktik

Rick Falkvinge
2009-12-14, 16:48
Hej Gammelpiraten, verkligen kul att du har engagerat dig så mycket på kort tid!

Gammelpiraten (2009-Dec-10)Finns det någonstans i vårt samhällssystem där vi har en byråkrati/administration som kostar och som du gärna skulle vilja avveckla eller förändra?

Ja!

Precis som du skriver, så är ett bra exempel FRA. Myndigheten har förverkat sitt förtroende och ska bommas igen, läggas ner, avvecklas och stängas och ersättas med ingenting alls.

Jag vill också lyfta fram CopySwede, organisationen som administrerar kassettavgiften. En logisk följd av att vi vill avskaffa kassettavgiften är att administrationsorganisationen CopySwede försvinner, även om den inte är en myndighet (men du pratade inte om myndigheter, utan om byråkrati och administration). Medelårslönen på den administrationsbyrån är 600.000, och de har mage att ställa sig och låtsas försvara fattiga artister.

Jag tror det finns anledning att se över fler byråkratier och administrationer i det snår som heter upphovsrätt, också. Idag postade jag en graf om musikindustrins intäkter på min blogg (http://rickfalkvinge.se/2009/12/14/artisters-intakter-okar-med-en-svagare-upphovsratt/) där det framgår att 75% av artisternas intäkter inte är beroende av någon upphovsrättsbyråkrati ALLS och då börjar det gå att ifrågasätta om hela den byråkratiapparat som finns verkligen kan motivera att den får fram ytterligare 25% till artisterna, eller om det är bättre att dra in den byråkratin helt och räkna med att det ökar artisternas inkomster ytterligare (då medel frigörs från parasitiska mellanhänder). Men med det ginge jag utöver PPs program, så betrakta det som personliga reflektioner.

Patent är näst, något som även hindrar effektivt miljöteknikutnyttjande (och annan tekniköverföring).

Man kan också spara in mycket administration på att handlägga papper genom att automatisera det. Många som vill introducera IT på myndigheter idag utgår från dagens system (använder t.ex. webbformulär för att automatiskt skriva ut ifyllda blanketter som går in i den tidigare administrationen) i stället för att vända på steken och tänka nytt.

Kan man säga att det finns en privilegierad elit, en slags nomenklatura, som uppträder i de flesta samhällssektorer och nivåer och som lägger ut ett slags kontroll, avgifts och registersystem över oss andra medborgare?
Det tycker jag är en mycket adekvat observation, och närmast en tidlös sådan.

Exemplet 3) Samma kommun har man precis nu infört stämpelur (sk flexklocka) också för lärare. I samma veva blir samtliga lärare semesteranställda (dvs de har lika lång/kort betald semestertid som andra lönanställda. Avdelnings-, förvaltnings-, enhets-chefer och heltidspolitiker omfattas inte av tvånget att registrera sin tid med stämpelur. Detta menar ledningen officiellt är ett rättvist system.

Vaf... finns det myndigheter som har kvar stämpelklockor?

Rick Falkvinge
2009-12-14, 16:49
cc (2009-Dec-14)Mot bakgrund av den information Brian Gerrish presenterar i sitt "State of the Nation" tal
i år, vilken är Din uppfattning av hur Piratpartiet skall hantera detta hot för svensk del?
Brian Gerrish bakgrund (http://www.youtube.com/watch?v=hBE_0-1v_34)
Brian Gerrish - State of the Nation 2009 (http://www.bbc5.tv/news/story/brian-gerrish-state-nation)
Svarsalternativ:
1. Anser att det Brian Gerrish talar om inte är ett problem.
2. Visst är det ett hot. Anser att partiet ändå skall hålla fast vid vågmästarstrategin - även om detta innebär att partiet stödjer politiska beslut som bryter ned samhället
3. Partiet måste omgående ta med i beräkningen den hotbild Brian Gerrish redogör för vid utformandet av sin strategi och taktik

Hej cc,

jag måste be dig att formulera en tydligare fråga, direkt i texten här. Jag har tyvärr inte kapacitet att följa länkar och gissa vad frågan eller frågefältet handlar om.

Rick Falkvinge
2009-12-14, 16:52
Banarne (2009-Dec-11)Med tanke på ditt uttalande om Google, vad anser du om Googles VD och Google när han i princip sa: "att om du har något att dölja så kanske du ska sluta upp med det", se artiklar nedan ifrån december 2009:

Isolerat så är citatet i klassen "hål i huvudet". Jag hoppas på att det var i ett sammanhang i klassen "vi sökmotoroperatörer måste lämna ut information till polisen enligt lag, så vi försöker visserligen skydda dig, men undvik att skriva saker synligt som kan vändas mot dig" eller motsvarande.

Jag har sett citatet, men eftersom jag inte har sett hela sammanhanget, så har jag låtit bli att kommentera det.

Rick Falkvinge
2009-12-14, 16:58
ZastDerg (2009-Dec-12)1a) Vad skulle du svara om du under en debatt fick frågan "hur ska vi bekämpa terrorism om inte genom övervakning?"

Terrorism är ett ickeproblem. På 80-talet var hotet att världen kunde upphöra att existera imorgon dag; att man aldrig skulle vakna på morgonen, att ingen i hela världen skulle vakna på morgonen. Idag är problemet att några knäppskallar i Sydeuropa kan spränga en halv buss. Jag menar, kom IGEN! Sätt PERSPEKTIV!

1b) I ovanstående fråga, byt ut "terrorism" mot "barnpornografi". Blir ditt svar annorlunda? Om ja, hur svarar du på det?

Ja, där är situationen markant annorlunda eftersom barnmisshandel är avskytt. Det är mycket effektivare att utnyttja att alla avskyr det, och tillåta transparens som gör att det kan upptäckas av många så att serveroperatören kan varskos och plocka bort det, än att ha några få myndighetstjänstemän som ska hinna med att titta på hela Internet.

2) Säg några ord om kassettskatt, tv-avgift och bredbandsskatt. Vilka är du för/emot? Varför?
Tack på förhand/ ZastDerg.

Kassettskatten är en tröskel för både artisteri och kulturspridning, som matar listettorna genom en byråkrati där medelårslönen är 600.000, så den var omoralisk från dag 1 och ska bara bort. TV-avgiften struntar jag i eftersom jag betraktar tablå-TV som irrelevant (jag har inte haft en TV på snart 15 år). Bredbandsskatt är tokfel eftersom det ger några (dagens upphovsrättsindustri) en belöning för att göra exakt ingenting alls, så att de kan fortsätta att bekämpa framtiden när de inte ens säljer något längre, medan de som verkligen har kunnat komma fram genom Internet -- de som skivbolagen med flera ratat -- inte får någon del av kakan över huvud taget. Förslaget om bredbandsskatt är en mysåtgärd för att slippa ta itu med problemet att en plastkopieringsindustri blivit onödig, och svarar inte på den mest grundläggande frågan: "Vem ska få kompensation för vad, varför, och hur ska det mätas?".

Rick Falkvinge
2009-12-14, 17:00
cc (2009-Dec-11)De tre kandidater som skiljer sig från mängden är de tre första kandidaterna:
3,740 Kristoffer Hell (#33860)
3,189 Marcus Borg (#16403)
2,588 Rick Falkvinge (#1)
Vilka är dina tankar och slutsatser rörande detta?

Jag vet inte om jag ska dra någon speciell slutsats? Vissa forumtrådar är mer lästa, är det märkligt? Det tycker jag mig ha sett från början i forumet. Orsaken till att de är intressanta kan variera kraftigt, och behöver inte vara densamma för alla deltagare.

Gammelpiraten
2009-12-14, 17:19
Mina frågor till dig kommer efter en del textmassa, vilken utgör det bakgrundsmaterial som ligger till grund för mina frågor och tankar. Och jag vill betona att jag inte har något annat syfte än att vara behjälplig så att PP kommer in riksdagen. Jag utgår bara från min egen erfarenhet och verklighet. (Den verkligheten finns därför på mitt blogginlägg ?Om Marknaden och Staten i dagens bilvärld? http://blogg.felicia.se/?p=54 där jag redovisar en i mitt tycke en slags piratfråga.) Men lämna det och gå till frågorna.

Det är så här.
Det är odemokratiskt och orättvist.
Men 4% krävs för att ta plats i Sveriges Riksdag.
Drygt 7 miljoner röstberättigade. 80% valdelatagande. 5,6 miljoner som kommer att rösta.
4% är 224.000.
45,5 % valdeltagande i EU-valet 2009. Piratpartiet fick 225.915. Massavlyssningen gav PP två platser i EU.
Nu är riksdagsval något helt annat än EU-val. EU långt borta. Sverige betydligt närmare. Invandringen gav SD placering i riksdagen. Cancersjuka som måste söka jobb gav överströmning till s. Klimatdebatten gav påfyllnad till mp.

Det är så här.
Syns man inte så finns man inte.
IPRED, FRA är för närvarande avförda från den debatt som lyser på himlen.

Därför ser det ut så här. (SIFO dec)

s 31,49 %
m 21,54 %
blank, osäkra 14,2 %
mp 8,47 %
fp 5,83 %
v 4,46 %
c 4,46 %
sd 4,38 %
kd 3,17 %
Fi, Juni, PP, övr 1,71 %

Hade riksdagen återspeglat ett demokratiskt förhållningssättet till den nuvarande parlamentarismen så hade det funnits cirka 50 tomma stolar i riksdagssalen. Men; blankrösterna och övriga under 4% fördelar sig på de partier som kommit över spärrgränsen. Blankrösterna först och sedan de som då fortfarande finns under 4%. Det demokratiska underskottet skulle i sådant fall visa sig alldeles för tydligt för att man vill ståta med tomma stolar.

Vi håller på att bli akterseglade. Vi måste åter komma in i luften. Och eftersom en del pirater hellre tycks vilja begå harakiri än att flytta sig någon mm utanför FRA-frågan eller något som den gode Rick satt på pränt så fokuserar jag därför på något som är unikt för PP.

När kandidaterna är valda/utsedda och finns tillgängliga så läggs ett utfrågningsforum ut igen. All allmänhet ska få möjlighet att ställa frågor till våra kandidater. Och vi kräver att alla de andra partierna skall göra likadant.

Vi bör kontakta varenda lokaltidning och all tänkbar media. Och påpeka denna nyordning.

Det här ger en val-demokratisk användning av Internet. Och om den används förnuftigt så kan det vara en början till förändring av vårt demokratiska system till det bättre.

Fråga 1: Tycker du den här idén är vettig?

Jag vet att vissa ställer upp med sina namn för att på sätt dra röster på till PP. Att just de inte svarar är förklarligt. Men de andra. Att gå in i deras personliga bloggar och få fakta utifrån de 300 tecknens beskrivning är inte tillräckligt. Då faller ju hela vitsen med utfrågningsforumet. Jag har dragit ur den essens (kopierat) från inlägg om vad utfrågningsforumet har för syfte, vad det ska användas till och hur.

Fråga 2. Så varför svarar inte alla kandidater som har för avsikt att ta plats i riksdagen på frågor?
(ett uteblivit svar är ju också ett svar, men det kan ge upphov till konstiga/vissa reflexioner)

Syfte med utfrågningsforumet:
Att agera Djävulens Advokat för att se hur kandidaterna klarar av frågeställningar är okej. Att ställa frågor och motfrågor och verkligen vända ut och in på argumenten är just nu och enbart just nu så jäkla viktigt för partiet att ska få fram dom bästa kandidaterna. varje kandidat måste rannsakas i minsta detalj för att inte de skall få en glipa att köra vårt parti på grund. Därför bör vi kunna få fråga ut personen i varje vinkel av hans personlighet för att se om de är de rätta virket att kunna stå pall för de frestelser som väntas. Samtliga kandidater ska frågas om allt som är relevant för vår kandidatur och för att få representera partiet. Så medlemmarna har bästa möjlighet till att bilda sig en uppfattning. Meningen är alltså inte att försöka ändra kandidatens ställningstaganden, det är att få reda på vad ställningstagandena är. Utfrågningsforumet bör inte vara ett forum där utfrågarna för fram sina åsikter, utan där man lockar fram svar från kandidaterna
Jag vill givetvis också att alla kandidater ska granskas. Jag tycker att det är oerhört viktigt att pressa åtminstone högprofils kandidaterna med följd frågor. Det är just i de svaren de visar om de är politiskt gångbara eller inte. Vi vill ju ha fram lojala men ändå flexibla tänkande individer med integritet. Det är en forumsektion där kandidaterna frågas ut och ger sin syn på kandidaturen. Detta utesluter på inget sätt mer djupgående debatter om vad kandidaterna tycker i olika ämnen i annan del av forumet. Vill man ifrågasätta trovärdigheten i något antagande som kandidaten gjort, eller lämpligheten i att en kandidat hyser viss åsikt, jag ser ingen anledning till att man inte skulle kunna diskutera kandidater öppet och att man skall kunna varna för olämpliga kandidater... det är partiets framtid som står på spel här, ser inga negativa effekter av att detta görs in public.

Tommten
2009-12-14, 18:03
Rick Falkvinge (2009-Dec-05)Tommten (2009-Nov-19)Vad är enligt dig ditt absolut bästa framträdande i något media vi kan ta del av?
Jag har... faktiskt inte ställt mig den frågan själv. Ett framträdande som jag fick mycket beröm för var i SVT på valnatten till EU-valet. Jag vet inte om det finns tillgängligt någonstans (sitter någon inne med en länk till en rip, tro?).
Är det det här du tänkte på? (http://playrapport.se/#/video/1586080) Jag hade missat det faktiskt.

Jag har två till frågor också.
1. Hur skulle du resonera kring det här scenariot? (http://forum.piratpartiet.se/Topic188432-505-1.aspx)
2. Hur ser du på P1 Kalibers metoder för att granska Sverigedemokraterna? Del 1 (http://www.sr.se/topsy/ljudfil/1671721.mp3) , Del 2 (http://www.sr.se/topsy/ljudfil/1684003.mp3) , Del 3 (http://www.sr.se/topsy/ljudfil/1694657.mp3)

Banarne
2009-12-14, 20:49
Rick Falkvinge (2009-Dec-14)Banarne (2009-Dec-11)Med tanke på ditt uttalande om Google, vad anser du om Googles VD och Google när han i princip sa: "att om du har något att dölja så kanske du ska sluta upp med det", se artiklar nedan ifrån december 2009:
Isolerat så är citatet i klassen "hål i huvudet". Jag hoppas på att det var i ett sammanhang i klassen "vi sökmotoroperatörer måste lämna ut information till polisen enligt lag, så vi försöker visserligen skydda dig, men undvik att skriva saker synligt som kan vändas mot dig" eller motsvarande.
Jag har sett citatet, men eftersom jag inte har sett hela sammanhanget, så har jag låtit bli att kommentera det.

Här är hela reportaget, vad är din syn på Google efter att ha sett detta reportage?

http://www.youtube.com/watch?v=G7Ea7M_c0RI

ZastDerg
2009-12-15, 12:55
Rick Falkvinge (2009-Dec-14)ZastDerg (2009-Dec-12)1a) Vad skulle du svara om du under en debatt fick frågan "hur ska vi bekämpa terrorism om inte genom övervakning?"
Terrorism är ett ickeproblem. På 80-talet var hotet att världen kunde upphöra att existera imorgon dag; att man aldrig skulle vakna på morgonen, att ingen i hela världen skulle vakna på morgonen. Idag är problemet att några knäppskallar i Sydeuropa kan spränga en halv buss. Jag menar, kom IGEN! Sätt PERSPEKTIV!

Om jag istället för terrorism säger grov brottslighet som tex rån som faktiskt blir fler och fler i Sverige? hur ska man bekämpa och förebygga dessa utan övervakning?
1b) I ovanstående fråga, byt ut "terrorism" mot "barnpornografi". Blir ditt svar annorlunda? Om ja, hur svarar du på det?
Ja, där är situationen markant annorlunda eftersom barnmisshandel är avskytt. Det är mycket effektivare att utnyttja att alla avskyr det, och tillåta transparens som gör att det kan upptäckas av många så att serveroperatören kan varskos och plocka bort det, än att ha några få myndighetstjänstemän som ska hinna med att titta på hela Internet.

Hur ska du tillåta transparens och behålla integriteten? Eller betyder transparens något annat än "alla kan se allt" för dig?
2) Säg några ord om kassettskatt, tv-avgift och bredbandsskatt. Vilka är du för/emot? Varför?
Tack på förhand/ ZastDerg.
Kassettskatten är en tröskel för både artisteri och kulturspridning, som matar listettorna genom en byråkrati där medelårslönen är 600.000, så den var omoralisk från dag 1 och ska bara bort. TV-avgiften struntar jag i eftersom jag betraktar tablå-TV som irrelevant (jag har inte haft en TV på snart 15 år).

Du tänker alltså strunta i en fråga för att den inte påverkar dig personligen? Det låter inte som något smart att göra som lagstiftare.

Bredbandsskatt är tokfel eftersom det ger några (dagens upphovsrättsindustri) en belöning för att göra exakt ingenting alls, så att de kan fortsätta att bekämpa framtiden när de inte ens säljer något längre, medan de som verkligen har kunnat komma fram genom Internet -- de som skivbolagen med flera ratat -- inte får någon del av kakan över huvud taget. Förslaget om bredbandsskatt är en mysåtgärd för att slippa ta itu med problemet att en plastkopieringsindustri blivit onödig, och svarar inte på den mest grundläggande frågan: "Vem ska få kompensation för vad, varför, och hur ska det mätas?".

Du verkar vara emot bredbandsskatt i alla dess former. Men du har ändå uttalat dig positiv till bibliotek. om man skulle kunna göra något liknande för internet, skulle du inte kunna stöda det också?

piratcensur
2009-12-16, 10:51
Tar tillbaka frågan.

Ravenna
2009-12-16, 22:20
Kassettskatten är en tröskel för både artisteri och kulturspridning, som matar listettorna genom en byråkrati där medelårslönen är 600.000, så den var omoralisk från dag 1 och ska bara bort. TV-avgiften struntar jag i eftersom jag betraktar tablå-TV som irrelevant (jag har inte haft en TV på snart 15 år).

Ditt argument om att tablån är irrelevant och att du inte har haft teve på snart 15 år är märkligt, då det är på samma nivå som att säga att kassettskatten är irrelevant med motivationen att man själv inte lyssnar på musik genom ett medium som är belagt med kassettavgift. Anser du att TV-licensen skiljer sig principiellt från kassettersättningen, och i så fall på vilket sätt?

Laszlo Donat
2009-12-18, 14:14
Hej Rick!

Jag har tre korta frågor till var och en och önskar koncisa svar!

1. Hur blir man en god människa?
2. En politiker bör hon/han vara en god människa?
3. Vad ska du göra för att Piratpartiet ska vinna valet?

D.S.
2009-12-19, 12:56
Hej Rick!

Vad är din syn på detta: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tredjemansrevision ?

ZastDerg
2009-12-20, 22:32
Hej, du har ännu inte svarat på mina följdfrågor som hittas på föregående sida, kom på en till:

Om du blir en av de som kommer in i riksdagen, hur noga kommer du vara med att rapportera till medlemmarna om vad du och de andra ledamöterna (både pirater och från andra partier) håller på med? Kommer du tipsa om när du eller andra pirater kommer vara med i debatter i riksdagen så att man kan gå och kolla på det?

Tack på förhand/ ZastDerg

Argument
2009-12-21, 17:47
Vad bör statens uppgifter vara? Vad bör politikernas uppgifter vara? Vad kommer du göra för att undvika att bli korrumperad av makten och systemet?

Jakobi
2009-12-23, 17:08
Hej Rick,


Moral och etik är vad vi har för sed att göra, när vi handlar rätt. Etik är att beteckna grundprinciperna, medan moral syftar på det konkreta handlandet.

Etik är ett icke-materiellt värde. Materiella värden är sådana som pengar, byggnader, fordon. De materiella värdenas praktiska värde är helt beroende av icke-materiella värden. Sådana icke-materiella värden har vi i etiken: ansvar, ordning, plikt, mod.

Om t.ex. Internet hanteras enligt dessa icke-materiella värden, får det ett stort praktiskt värde för många. Om det däremot hanteras ansvarslöst, själviskt och fegt mister det sitt värde eller blir rentav skadligt. Eftersom ansvarslöshet, själviskhet och feghet inte tillför något av värde, är det då lämpligt att här tala om icke-materiella krafter?


/jakob

Rick Falkvinge
2009-12-25, 05:51
Argument (2009-Dec-21)Vad bör statens uppgifter vara?

Det här är en fråga som går långt, långt bortom Piratpartiets principer. Men jag skulle säga att en av de viktigaste -- som staten misslyckas med just nu -- är att garantera yttrande- och åsiktsfriheten, definierad som rätten att uttrycka åsikter utan att behöva tänka en tanke om risk för repressalier. I vissa fall är det till och med staten själv som står för repressalierna.

Vad bör politikernas uppgifter vara?

Att representera. Det är, nota bene, något helt annat än att förmynda över.

Vad kommer du göra för att undvika att bli korrumperad av makten och systemet?

Det sägs att makt korrumperar i stort och smått, och jag håller inga illusioner om att jag är annorlunda än någon annan i det avseendet. Min plan för stunden är att inte bli livstidspolitiker, utan att hålla på med det här i max tre mandatperioder i riksdagen.

Rick Falkvinge
2009-12-25, 05:57
ZastDerg (2009-Dec-15)Om jag istället för terrorism säger grov brottslighet som tex rån som faktiskt blir fler och fler i Sverige? hur ska man bekämpa och förebygga dessa utan övervakning?

Jag har inget emot övervakning av människor som är misstänkta för brott (och förberedelse till grova brott kan vara ett brott i sig självt). Det jag har något emot är övervakning av människor som INTE är misstänkta för brott.

Hur ska du tillåta transparens och behålla integriteten? Eller betyder transparens något annat än "alla kan se allt" för dig?

Jag har inte pratat om transparens generellt, utan myndighetstransparens. Vikten av ett privatliv för den enskilde medborgaren är centralt i ett samhälle som utvecklas.

Du verkar vara emot bredbandsskatt i alla dess former. Men du har ändå uttalat dig positiv till bibliotek. om man skulle kunna göra något liknande för internet, skulle du inte kunna stöda det också?

Bibliotek (centralt tillhandahållna och kontrollerade) och Internet (som till sin natur är okontrollerat) är väsenskilt.

Jag skulle inte ha något principiellt emot att vissa myndigheter, t.ex. Statens Ljud- och Bildarkiv, lade ut all sin kultur på nätet. Men det får inte ses som en ursäkt att låsa ner medborgares möjlighet att byta material okontrollerat.

Rick Falkvinge
2009-12-25, 06:11
Gammelpiraten (2009-Dec-14)

Generellt instämmer jag i din observation om att vi bara finns när våra frågor diskuteras. Det är därför upp till oss att se till att så sker. Ingen annan kommer att göra det åt oss. Mer ändå: de flesta andra kommer att försöka motarbeta det.

Det är just därför som intern enighet kring att vara konstruktiva är direkt avgörande för vår framgång. Det var med anledning av detta som styrelsen antog ett url=http://www.piratpartiet.se/varderingar]värderingsdokument[/url] häromveckan som fokuserar på konstruktivitet och aktivism.

Fråga 1: Tycker du den här idén är vettig?

Jag tycker att det är en alldeles utmärkt idé med någon form av samlingspunkt där alla kan komma i direktkontakt med den blivande riksdagsgruppen (utifrån vår bästa gissning av vilka som kommer in), och kanske även med andra kandidater.

Fråga 2. Så varför svarar inte alla kandidater som har för avsikt att ta plats i riksdagen på frågor?

Jag kan naturligtvis inte svara för någon annan, men jag vet t.ex. en ypperligt extrovert och kontaktknytande kandidat som inte hänger mycket på forumet. I riksdagsgruppen behövs många sorters människor för att täcka upp alla kompetenser som vi tror behövs. (Vi vet ju inte vilka kompetenser som vi behöver. Den enda som suttit i riksdagen här är du.)

Sådana kandidater behöver naturligtvis bygga sina förtroenden och låta sig granskas på andra platser än i forumet. Men de som klarar av det, de som klarar att bygga en egen plattform för sådan kontakt i en form som bättre passar dem trots att partiet tillhandahåller denna plattform på ett enklare sätt, ja, de tycker jag är värda ett visst mått av respekt.

Nu säger jag inte att man ska ta för givet att alla som inte svarar här gör det någon annanstans eller i annanform. Jag säger bara att det förekommer, och att de kandidaterna själva måste vända sig till sin målgrupp i primärvalet.

Rick Falkvinge
2009-12-25, 06:14
D.S. (2009-Dec-19)Vad är din syn på detta: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tredjemansrevision ?

Jag tycker det är groteskt att Skatteverket (eller någon annan myndighet) får begära in alla privata uppgifter ur en stor datamängd för att se vad de hittar.

Privatlivskränkande övervakning får ske av brottsmisstänkta. Inte av någon annan.

Rick Falkvinge
2009-12-25, 06:20
Laszlo Donat (2009-Dec-18)1. Hur blir man en god människa?

God eller ond ligger i betraktarens ögon. Jag har en generell regel om att behandla andra så som jag skulle velat bli behandlad själv -- men redan där gör jag ju värderingen, eller antagandet, att medmänniskan ifråga har ungefär samma uppfattning om bra och dåligt som jag.

2. En politiker bör hon/han vara en god människa?

En politiker bör framför allt kunna representera. Många politiker skulle nog betraktas som klassiskt "onda" av människor som inte valt den politikern eller politikerns parti att representera dem. Det är inte ett karaktärsfel, det är ett symptom på hur människor fungerar med avseende på gruppsykologi.

3. Vad ska du göra för att Piratpartiet ska vinna valet?

Stor fråga! Framför allt ska jag göra mitt yttersta för att etablera en ännu mer aktivismpositiv kultur i organisationen, och fortsätta försöka inspirera till stordåd.

Vi har gjort omöjliga saker två gånger nu, och har tre gånger kvar. 2010 ska vi göra precis vad vi gjorde 2009.

Rick Falkvinge
2009-12-25, 06:30
ZastDerg (2009-Dec-20)Om du blir en av de som kommer in i riksdagen, hur noga kommer du vara med att rapportera till medlemmarna om vad du och de andra ledamöterna (både pirater och från andra partier) håller på med? Kommer du tipsa om när du eller andra pirater kommer vara med i debatter i riksdagen så att man kan gå och kolla på det?

Det är jättesvårt att svara på. Är det debatter i kammaren varje dag, så blir det ju lite meningslöst att skriva "jag är i debatt idag igen" varje dag. Men visst har det ett stort värde att kommunicera om vad som görs.

Ett exempel på hur jag redan arbetar där är att människor långt utanför partiledningen kan sitta med på partiledningsmötena -- de hålls i en kanal för funktionärer till och med valkretsledare -- och protokoll postas relativt omgående.

Rick Falkvinge
2009-12-25, 06:41
Ravenna (2009-Dec-16)Ditt argument om att tablån är irrelevant och att du inte har haft teve på snart 15 år är märkligt, då det är på samma nivå som att säga att kassettskatten är irrelevant med motivationen att man själv inte lyssnar på musik genom ett medium som är belagt med kassettavgift.

Mnja. Jag sade inte "A på grund av B", utan "A och B oberoende av varandra". Som i att tablå-TV håller på att irrelevantiseras, och förresten, apropå det, så har jag inte haft något TV på 15 år.

Det är väl inte så kontroversiellt att inte ha starka åsikter om precis allting, och särskilt inte om sådant som inte berör en vardagligen?

Anser du att TV-licensen skiljer sig principiellt från kassettersättningen, och i så fall på vilket sätt?

...ja. TV-licens går direkt till produktion av public service (sedan kan man diskutera om den ska finnas, men det är en helt annan fråga). Kassettersättningen var en feelgood measure som går till redan framgångsrika artister för att göra exakt ingenting.

Jag har mycket emot avgifter som tas ut på kulturspridning där pengarna sedan går till aktörer som inte behöver göra något, särskilt om avgifterna tas ut från artister som försöker slå igenom (som var fallet med kassettavgiften och blir fallet med en bredbandsskatt). Att ge pengar till skivbolagen för att göra exakt ingenting, så att de får en garanterad kampanjkassa för att fortsätta repression, är så nära definitionen på skogstokighet man kan komma.

piratcensur
2009-12-25, 12:18
Rick, jag har läst tidigare och läser även i denna tråden att du har satt upp fem delmål som måste uppfyllas för att projektet skall anses lyckat. Du startade ett företag redan i 16-årsåldern enligt Wikipedia och därmed får anses vara en drivande person som brinner för saker.

Hur ser du på Piratpartiet, är det ett av dina viktigaste projekt eller rentav det viktigaste?

Hur tar du det om projektet misslyckas?

Kommer du att efter att ha suttit i riksdagen en-två perioder dra dig tillbaka och skriva dina memoarer?

Argument
2009-12-30, 19:13
Du säger att du är en ultrakapitalist. Är du minarkist (klassisk liberal/nyliberal) eller anarkokapitalist? När du säger “ultrakapitalist”, menar du laissez-faire-kapitalism eller statskapitalism? Menar du en fri marknad eller en marknad likt den vi har idag, där staten stöder företagen på olika sätt (tullar, copyright, patent osv)?

Gammelpiraten
2010-01-02, 14:59
Ett fantastiskt nydanande och värdefullt instrument är denna tråd som möjliggör utfrågning av alla kandidater. Jag hoppas att mina frågor varit till hjälp för att vaska fram de lämpligaste företrädarna för PP. Eftersom alla kandidater inte kommer att få plats i riksdagen så har jag då en sista fråga som berör entusiasmen, kraften och planeringen ifall nedanstående scenario skulle inträffa.

Utifrån nedanstående scenario ställer jag några frågor.

Du blir inte vald som riksdagskandidat.
Du kommer inte in riksdagen då du står för lång ner på PPs riksdagslista.
PP kommer inte in i riksdagen för att partiet bara fick 3,99% av rösterna.Vad har du för plan utifrån något av dessa alternativ?
Står du eller är du beredd att stå på någon kommunal lista för att på så sätt företräda PP?
Kan du specificera ett par viktiga kommunala PP-frågor här och nu?
Om du inte kan detta – vilka tycker du då är de viktigaste utifrån ett PP-perspektiv utifrån de områden där Kommunen enligt lag ansvarar för

http://forum.piratpartiet.se/Topic191808-464-1.aspx

Du kan finna vad andra kommunala partier har på sin agenda

http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/partier/lista_registrerade_partibeteckningar/kontaktuppgifter.html#K

Argument
2010-01-03, 12:47
Hej Rick Falkvinge! Jag vill ställa några ytterligare frågor till dig som berör dina åsikter om Piratpartiet och dess framtid.

1. Anser du att en vuxen individ har rätt till självbestämmande och frihet, så länge denna person inte kränker andras rättigheter, som rätten till självbestämmande och rätten till frihet?
2. Tycker du att Piratpartiet eventuellt borde utvidga sitt partiprogram?
3. Borde Piratpartiet kämpa för att legalisera personligt bruk av lättare droger, exempelvis cannabis?
4. Borde Piratpartiet kämpa för att legalisera personligt bruk av tunga droger, exempelvis heroin?
5. Borde Piratpartiet även kämpa för en legalisering av försäljning av dessa droger? Bör försäljningen vara fri eller statligt kontrollerad?
6. Borde Piratpartiet kämpa för att legalisera frivilliga sexköp, där båda parterna är överens om affären? Alltså, att riva upp den nuvarande sexköpslagen?
7. Borde Piratpartiet kämpa för att upphäva valutamonopolet?
8. Anser du att Piratpartiet borde försöka minska statens makt?

Winston Smith
2010-01-04, 05:37
Hej, mina frågor gäller vågmästarstrategin. Du får samma frågor som övriga kandidater även om det verkar något överflödigt.

1. Har du läst texten om vågmästarstrategin?
http://www.piratpartiet.se/vagmastarstallning

2. Stödjer du vågmästarstrategin?

3. I vilka frågor kan du tänka dig att gå emot partilinjen (som enligt strategin är identisk med regeringens linje)?

I svaren på dessa frågor skulle jag vilja att alla eventuella personliga hjärtefrågor, stötestenar och liknande framgår. Det är viktigt för mig att veta om hänsyn till andra områden än Piratpartiets kärnfrågor kan komma att spela in när du avgör hur du ska rösta i riksdagen och jag vill därför ha ett så utförligt och heltäckande svar som möjligt. Om regeringen t.ex. vill lägga ner en verksamhet, ett regemente e.d. i din hemtrakt, kommer du då att tveka att rösta med regeringen i riksdagen?

piratcensur
2010-01-06, 17:13
Ett tänkbart scenario är att Piratpartiet enligt opinionsundersökningarna på försommaren visar på en klar riksdagsplats. Då kontaktar lobbyn, t.ex ett ombud för amerikanska filmbolag dig och erbjuder dig x antal miljoner för att du slutar som partiledare och lämnar partiet.

Vad blir ditt svar till lobbyn?

Argument
2010-01-09, 14:04
När jag väljer kandidater vill jag helst ha tillräckligt med information för att göra bra val. Jag skulle därför uppskatta om du svarade på mina tidigare frågor.

Laszlo Donat
2010-01-14, 10:58
Hej Piratvänner!
Nu det börjar bli allvar! Vårt förslag till riksdagskandidater måste lämnas snart! Jag har gjort mina val, men jag kan ändra mig och korrigera min lista i sista ögonblicket! Så alla ni som är med på kandidattråden och uppdaterar det snabbt har en chans till min röst! De som har valt att inte vara med på kandidattråden är ointressanta för min del och blir inte bland de som får min röst!
Till Riksdagen vi måste välja karismatiska, kunniga, fantasifulla och trevliga människor! Oerhört viktig att riksdagsgruppen trivs inbördes att inga schismer förekommer och kan koncentrera sig på vårt program!
Eftersom alla är överens om partiets grundprinciper (hoppas jag!) jag valde inte att fråga om det! Jag ställde tre frågor tidigare som kan tyckas betydelselösa i sammanhanget, men för mig svaren har varit betydelsefulla för att avgöra vem jag ska rösta på! Jag lovade även någonstans att jag ska ställa frågorna även för mig själv!
Och här kommer det:

1. Hur blir man en god människa?
Det finns inte ett allmänt godtaget svar på frågan! Men för en blivande riksdagskandidat i Piratpartiet finns bara ett gott svar!

Man blir Pirat och medlem i Piratpartiet!
Genom historien är pirater är ju goda människor, har alltid kämpat mot grym överhet med livet som insatts och såg till att orättvist insamlade skatter blivit omfördelade! Som den bästa svenska förebild kan bli den berömda Efraim Långstrump och hans mytomspunna lilla dotter!

2. En politiker bör hon/han vara en god människa?
Ja, det är den främsta anledningen att Pirater ska bli Riksdagsmän!

3. Vad ska du göra för att Piratpartiet ska vinna valet?
Jag ska ha Piratkepsen på skallen fram till valet, även inomhus! Att ha keps på sig är uppstudsig och ger uppmärksamhet! Alla nya medlemmar i Ung Pirat borde få en piratkeps som present!
Kommer Piratpartiet få mer en 4 % av rösterna då har vi vunnit valet, 6,6% betyder stor vinst o.s.v.

Bland de svar som jag uppskattade mest:
1. Man äter mycket julmat.
2. Ja.
3. Äta mycket julmat.
Mun-mot-mun, bloggande…
..etablera en ännu mer aktivismpositiv kultur i organisationen, och fortsätta försöka inspirera till stordåd.

Kanske vissa kan räkna ut nu vilka som får min röst?
Jag har inte fått frågan om ang. hur mycket jag skulle donera till PP av de 55 tusen!
Men jag svarar! Jag ska donera allt och lika mycket till, men jag måste ha en plats på första raden mitt emot talmannen så att jag syns bra, och för att jag ser och hör dåligt!
Samt att ingen sitter bredvid och skymmer mig! Så rösta på mig!
Jag lägger det här ovan även på piratblogg för säkerhets skull (om moderatorn skulle radera/ censurera)! Om du behöver mera fakta, eller att jag ska rösta på dig av någon anledning maila mig: lld@laszlold.eu

Och förövrigt rösta på Piratpartiet!
Med vänlig hälsning
Laszlo

Rick Falkvinge
2010-01-16, 18:42
piratcensur (2009-Dec-25)Rick, jag har läst tidigare och läser även i denna tråden att du har satt upp fem delmål som måste uppfyllas för att projektet skall anses lyckat.

Det finns många vägar att lyckas på lång sikt, men planen för dagen är fempunktsplanen, ja:

* Ett starkt och självständigt ungdomsförbund (check)
* Komma in i EU-parlamentet (check) för att inte länge vara ett småparti
* Ta vågmästarställning i svenska riksdagen (todo) och svänga Sverige
* Ta motsvarande inflytande i fem nyckelländer i EU (todo) för att svänga Europa
* Med EU som hävstång, svänga resten av världen (todo)

Var och en av de här fem punkterna är teoretiskt omöjlig, och hittills har vi klarat av de första två. Vi har något som inte de andra har.

Du startade ett företag redan i 16-årsåldern enligt Wikipedia och därmed får anses vara en drivande person som brinner för saker.

Det stämmer att jag startade mitt första företag när jag var 16. Anledningen var framför allt att man inte fick starta företag tidigare.

Hur ser du på Piratpartiet, är det ett av dina viktigaste projekt eller rentav det viktigaste?

Det är utan konkurrens det största projektet jag tagit mig an, och är väldigt viktigt för mig personligen.

Hur tar du det om projektet misslyckas?

Jag har svårt att se att det helt ska misslyckas. Eller hur.

Kommer du att efter att ha suttit i riksdagen en-två perioder dra dig tillbaka och skriva dina memoarer?

Jag vet inte när eller om jag kommer att skriva memoarer, men jag betraktar inte en riksdagsplats som en livstidskarriär. Jag har som ambition att leda PP in i riksdagen två gånger, och sedan får vi se vad jag hittar på. Kanske sitter jag kvar i riksdagen som vanlig ledamot en period till efter det. Sedan, sedan senast, skulle jag tro att jag vill göra något annat.

Rick Falkvinge
2010-01-16, 19:13
Argument (2009-Dec-30)Du säger att du är en ultrakapitalist.

Ja, det säger jag ofta, eftersom jag kom in på piratfrågorna utifrån ett monopolperspektiv. Men samtidigt och i nästa mening säger jag att Marx' idéer om "från var och en efter förmåga, tid och intresse, och resultatet obegränsat åt allihop" för första gången har kunnat realiseras, och häpnas över hur vackert det är.

Sedan är det ju så att vi har marknadsekonomi i Sverige, och frågan om att ändra det systemet inte är något som Piratpartiet tar upp.

Rick Falkvinge
2010-01-16, 19:20
Gammelpiraten (2010-Jan-02)Du blir inte vald som riksdagskandidat.
Du kommer inte in riksdagen då du står för lång ner på PPs riksdagslista.
PP kommer inte in i riksdagen för att partiet bara fick 3,99% av rösterna.

I just mitt fall hoppas jag ju att det tredje alternativet är det enda aktuella. Jag kan inte vara säker på att hamna högst upp på listorna, men jag skulle vara förvånad om jag inte fick förtroendet att stå på valbar plats.

Vad har du för plan utifrån något av dessa alternativ?
Står du eller är du beredd att stå på någon kommunal lista för att på så sätt företräda PP?

I dagsläget planerar jag bara för riksdagsinträdet i september i år.

Det är ju svårt att säga efter ett riksdagsval om man därefter skulle kunna tänka sig att sätta sig på en kommunal lista... jag bedömer inte att det är där jag kan realisera mina personliga mål.

Kan du specificera ett par viktiga kommunala PP-frågor här och nu?

Öppen källkod i förvaltning och skola skulle jag lyfta fram som kärnfrågor. Sedan har vi principen att ingen förvaltning får censurera nätet, vare sig åt medborgare eller åt sina anställda. Redan där finns att ta av.

Rick Falkvinge
2010-01-16, 19:29
Argument (2010-Jan-03)Hej Rick Falkvinge! Jag vill ställa några ytterligare frågor till dig som berör dina åsikter om Piratpartiet och dess framtid.

Det här var intressanta frågor:

1. Anser du att en vuxen individ har rätt till självbestämmande och frihet, så länge denna person inte kränker andras rättigheter, som rätten till självbestämmande och rätten till frihet?
2. Tycker du att Piratpartiet eventuellt borde utvidga sitt partiprogram?
3. Borde Piratpartiet kämpa för att legalisera personligt bruk av lättare droger, exempelvis cannabis?
4. Borde Piratpartiet kämpa för att legalisera personligt bruk av tunga droger, exempelvis heroin?
5. Borde Piratpartiet även kämpa för en legalisering av försäljning av dessa droger? Bör försäljningen vara fri eller statligt kontrollerad?
6. Borde Piratpartiet kämpa för att legalisera frivilliga sexköp, där båda parterna är överens om affären? Alltså, att riva upp den nuvarande sexköpslagen?
7. Borde Piratpartiet kämpa för att upphäva valutamonopolet?
8. Anser du att Piratpartiet borde försöka minska statens makt?

Den första frågan associerar jag till grundfrågan för liberalism. "Frihet" är tyvärr en väldigt svårdefinierad term, som betyder olika saker beroende på vem du pratar med, så jag kan inte svara på den frågan på ett allmängiltigt och meningsfullt sätt.

Den andra frågan: Piratpartiet har fullt upp med att förstå exakt hur stort fältet informationspolitik egentligen är. Den närmaste tiden bedömer jag att vi snarare kommer att fördjupa och nyansera vår politik, än att bredda ut till nya fält.

Åttonde frågan -- vi jobbar redan idag för att minska statens makt gentemot medborgarna. FRA är ett jättebra exempel.

Vad gäller övriga frågor, menar jag att det inte ligger hitom horisonten att Piratpartiet skulle börja överväga att ta upp dessa frågeställningar, och än mindre ta ställning om en riktning i frågeställningen.

Rick Falkvinge
2010-01-16, 19:31
piratcensur (2010-Jan-06)Ett tänkbart scenario är att Piratpartiet enligt opinionsundersökningarna på försommaren visar på en klar riksdagsplats. Då kontaktar lobbyn, t.ex ett ombud för amerikanska filmbolag dig och erbjuder dig x antal miljoner för att du slutar som partiledare och lämnar partiet.
Vad blir ditt svar till lobbyn?

Jag har pengar så jag klarar mig. Vissa saker är större än så.

Om jag INTE hade haft pengar så jag klarade mig, så skulle jag kanske varit utsatt. Men nu är ju det inte fallet.

Rick Falkvinge
2010-01-16, 19:35
Winston Smith (2010-Jan-04)1. Har du läst texten om vågmästarstrategin?
http://www.piratpartiet.se/vagmastarstallning

Givetvis. Det fanns till och med en kryssruta i kandideringen om att man hade läst och förstått den.

2. Stödjer du vågmästarstrategin?

Absolut! Det var ju jag som formulerade den. :)

3. I vilka frågor kan du tänka dig att gå emot partilinjen (som enligt strategin är identisk med regeringens linje)?

Det här är så stort för mig att jag kommer att ta smärtan av eventuella personliga ställningstaganden som är övriga hjärtefrågor. Jag kan ju för sjutton inte sumpa projektet när det kommit SÅ långt genom att bryta ihop.