handdator

Visa fullständig version : Hanna Dönsberg (#922)


Hanna Dönsberg
2009-11-11, 22:54
Hanna DönsbergJag är en skarpsinnig, analytisk person med pedagogik och psykologi som största intressen. Enligt mig är fri tillgång till kunskap och information otroligt viktigt i en demokrati. Yttrandefrihet och rättssäkerhet är grunden i ett tryggt samhälle. Därför är jag piratpartist sen 2006!
Blogg: Kapten TOQigs piratskepp (http://hannadonsberg.wordpress.com/)

http://data.piratpartiet.se/Handlers/DisplayPortrait.aspx?PersonId=922&YSize=128

:)

piratcensur
2009-11-11, 23:59
Jag har läst att den numera beryktade algoritmen tar fram de sämre sidorna hos kandidaterna.

Hanna har du ett delmål som går ut på att lyckas bättre än kandidat Johanna som bor i samma stad?

Hanna Dönsberg
2009-11-12, 14:11
piratcensur (2009-Nov-11)Jag har läst att den numera beryktade algoritmen tar fram de sämre sidorna hos kandidaterna.
Hanna har du ett delmål som går ut på att lyckas bättre än kandidat Johanna som bor i samma stad?Hej! Du antyder i din fråga att algoritmen skulle ta fram "sämre sidor" hos kandidaterna. Men då förutsätter du att konkurrens i sig är fult och förbjudet. Där kanske vi inte tänker riktigt likadant. Själv tycker jag det vore konstigt att ställa upp i primärvalet, och inte tycka att man själv borde komma med på listan. För den sakens skull behöver inte det hela utveckla sig till ett fullfjädrat krig - själv gillar jag att samarbeta med de som samtidigt är motståndare. Annars hade vågmästarrollen varit extremt svår att ta.

Du tänker att konkurrenssituationen skulle ha med algoritmen att göra. Jag är inte så säker på om det gör saken värre, däremot är jag övertygad om att vissa funktioner i uträkningen kommer leda till konstigt resultat (mest tänker jag på att icke-lokala medlemmar kan påverka utgången av de lokala kandidaterna).


Klara Tovhult skrev om konkurrens på sin blogg för inte så längesen, då kommenterade jag:
Om du är övertygad om att du passar bättre än en annan kandidat på listan – då ska du konkurrera. Tänk på att den människan antagligen mår bättre av att vara på rätt plats i livet än vad du mår dåligt av att konkurrera!

Jag råkar alltså fungera så att jag inte skyr konkurrens, men vill fortfarande att det ska spelas så "rent" som möjligt, helt enkelt för att det är mest rättvist mot alla inblandade. Alla kanske inte tänker och fungerar som jag? :blink:

Om man tittar på vilka som jag konkurrerar tydligast mot (med?), blir det logiskt sett de lokala kandidaterna, alltså alla i Öst (Uppland, Västmanland, Närke, Södermanland, Östergötland & Gotland), inte bara Johanna Julén alltså. Vi konkurrerar inte mer för att vi bor i samma stad, snarare tvärtom (många aktiviteter gör vi juh tillsammans). Jag har som mål att komma med på listan, har verkligen inte satt upp delmål för hur jag ska "slå ut" andra kandidater - har riktat in mig på att sätta upp positiva mål istället. Däremot finns det en del kandidater som jag inte vill se på listan - men då tänker jag i egenskap av medlem, och röstar därefter.

Hoppas svaret inte blev alltför snurrigt :)

Tommten
2009-11-12, 14:55
Har du medverkat i media i debatt eller nyhetsinslag och har du någon länk till detta? (helst muntligt inslag)

Hanna Dönsberg
2009-11-12, 15:18
Tommten (2009-Nov-12)Har du medverkat i media i debatt eller nyhetsinslag och har du någon länk till detta? (helst muntligt inslag)

De gånger jag varit med har det oftast varit i lokalpressen, bland annat var jag och Jonas Bergling med i Västerås Tidning under valkampanjen. Det enda jag kan servera är länken till ett tal jag höll på Medborgarplatsen: http://www.youtube.com/watch?v=USTOCprATcI

Jag har medverkat i debatter, formella och informella, men de är inte med i någon publicerad dokumentation.

AndersLindbäck
2009-11-13, 16:17
När du kommer in i riksdagen

1. vilket utskott vill du sitta i ?
2. varför anser du lämpad att sitta där ?
3 varför vill du sitta där ?

Hanna Dönsberg
2009-11-13, 18:21
AndersLindbäck (2009-Nov-13)När du kommer in i riksdagen
1. vilket utskott vill du sitta i ?
2. varför anser du lämpad att sitta där ?
3 varför vill du sitta där ?

Hej Anders!
Jag har funderat lite över olika utskott som kan vara intressanta (rubrikerna är klickbara):
EU-nämnden (http://riksdagen.se/templates/R_SubStartPage____6457.aspx)
Har på senaste år intresserat mig mer och mer för EU-politiken. Är i grunden EU-kritisk, så jag vill gärna "blanda mig i" arbetet, så vi t.ex. kan öka transparensen i EUs olika organ. Här har man chansen att sitta med och i samråd med regeringen påverka ministerrådets förhandlingar. Jag anser mig lämpad för det här utskottet då jag har bra kunskap om hur EUs arbete fungerar.
Näringsutskottet (http://riksdagen.se/templates/R_SubStartPage____6407.aspx)
Det är här det händer! Vår mest kända piratfråga, upphovsrätten, beslutas det om här. Dessutom faller patent under det här utskottet (antar jag ;)), en fråga jag verkligen vill arbeta med! Varför man är lämpad för det här utskottet är ganska så självklart: Man är juh pirat! Kunskapen om just upphovsrätt är någonting som kom med medlemskapet, något intresse för det hade jag inte innan jag blev piratpartist. Jag anser mig ha bra kunskaper i de här områdena nuförtiden.
Kulturutskottet (http://riksdagen.se/templates/R_SubStartPage____6374.aspx)
Här handlar det mest om anslag till kulturell verksamhet. Ett intressant utskott, men eftersom det är på detaljnivå är utskottet inte överdrivet intressant i mina ögon. Däremot har jag genom mitt yrke och ideella engagemang erfarenhet från "andra sidan", alltså de som tar emot pengar för att arrangera verksamhet. Den erfarenheten kan vara mycket värd om man sitter i utskottet.
Konstitutionsutskottet (http://riksdagen.se/templates/R_SubStartPage____6373.aspx)
Här är det första av två utskott jag är riktigt sugen på! Här behandlas frågor kopplade till grundlagen, och andra smärre frågor som presstöd. Här behandlas ärenden angående yttrandefrihet! Do I need to say more? ;) Jag tror jag skulle passa perfekt i det här utskottet, det här är frågor som verkar tagna för givet av många, och vi måste se till att nya lagar inte på något sätt får stå över grundlagen. Mitt lite speciella sätt att tänka och min debattstil skulle vara fördelar här.
Justitieutskottet (http://riksdagen.se/templates/R_SubStartPage____6363.aspx)
Här är nummer två av de intressantaste utskotten enligt mig. Här behandlas alla ärenden angående vår rättsstat. Rättsäkerhet är en hjärtefråga för mig, domstolarna i Sverige är på väg att gå under av arbetsbelastning, det behövs icke-politiska nämndemän överallt, ett mer effektivt förhindrande av jäv osv...listan kan göras lång! Har varit intresserad av juridik sen jag var tillräckligt gammal för att uttala ordet rätt, det skulle vara till min fördel om jag fick sitta i det här utskottet!

Säg till om något är oklart, jag fyller gärna på :)

Dexe
2009-11-13, 21:37
Hej Hanna,

I upphovsrätten idag finns något som kallas en moralisk rättighet för upphovsrättsinnehavaren. Om Piratpartiet kommer in i riksdagen och ska reformera/ta bort upphovsrätten, hur skulle du ta dig an frågan om de moraliska rättigheterna?

Tommten
2009-11-14, 04:14
- Jag äger mitt verk men du vill tillåta någon annan att bestämma över min egendom!? En sån fräckhet!
Hur svarar du? :)

Leo
2009-11-15, 10:37
Hej!

Vilka erfarenheter har du av medborgarrättsdebatten? FRA-debatten? IPRED? Har du kunskaper som kan hjälpa dig i en dylik debatt?

Har du exempel på där du framträder i media?

Om du skulle placera dig själv på en social skala från 1-10, var skulle du hamna?

Jag anser att Piratpartiet behöver kandidater som ingjuter förtroende och seriösitet i riksdagsvalet. Anser Du dig själv vara en sådan person?

Tack på förhand!

Tommten
2009-11-16, 01:02
Om jag råkar ut för något som jag anser skulle vara förnedrande och pinsamt på stan, så skulle min första tanke vara "hoppas ingen filmade mig". Jag skulle alltså vara mest rädd för att det har filmats med någons mobiltelefon och liknande så det sprids och jag skulle bli en "skogsturken" som det sprids olika varianter av på nätet tex. Jag passar mig alltså för hur jag beter mig och känner mig som i ett övervakningssamhälle, fast av alla privatpersoner som går omkring beredd att filma. Inte av staten.

Gör du någon skillnaden på allvarligheten i denna känslan/rädslan som jag har att bli övervakad av privatpersoner och känslan av att bli övervakad av staten? Tycker du att den ena är mer allvarlig?

Oldpirate
2009-11-16, 02:55
Dönsberg!

Här kommer några frågor av allmän karaktär med bäring på att ni blivit folkvald:

1. Kommer ni att agera efter eget huvud (jag tycker ...) eller agera efter vad folket inom PP tycker ( vi inom PP tycker ...)?
2. Är ni för eller emot enkätprocesser i partiets politiska samverkansfrågor?
3. Hur mycket tid avser ni att avsätta för ert politiska engagemang avseende PP?
4. Kommer ni att ha andra uppdrag vid sidan om ert politiska uppdrag?
5. Har ni en jobb idag som ni kommer att avsäga er som folkvald?
6. Kommer ni att jobba heltid som folkvald politiker även om heltiden blir 12-16 timmar per dygn?
7. Kommer ni att driva PP:s sakpolitik mär än väl påläst?
8. Är ni dokumenterat bra på att debattera och argumentera?
9. Har ni familj med barn mellan 1-18 år?
10: Varför kandiderar ni till riksdagen 2010?

Idioten/ U Do News
2009-11-17, 04:09
Hej, jag har en fråga angående följande uttalande angående Piratpartiets plan att påverka lagen som finns dokumenterat på Youtube.

Rick Falkvinge i Arvika 4
http://www.youtube.com/watch?v=u7jJQbRm4fU&feature=related

I följande klipp (se ovanstående länk) säger Rick Falkvinge, tid: 2:37:

?När Sverige ändrar så kan inte USA sätta in handelssanktioner för vi är med i EU och just i det här fallet är det en otrolig fördel, därför det betyder att, försöker de handelssanktioner emot Sverige, så kommer EU där som en gigantisk sköld. Och EU har starkare ekonomi än USA. Det betyder att en handelssanktion emot EU skadar USA mer än Europa. Samtidigt som lagarna här är på nationell nivå här i Sverige.?

Slut citat, tid: 2:50.

Den grundläggande planen enligt Piratpartiet är att först ta minst 1 mandat i EU valet vilket ni lyckats med. Steg 2 är nu att ta minst ett mandat i Riksdagsvalet så att Piratpartiet tar en vågmästarroll. Hotet som ofta framförs om Sverige skulle ändra lagen om fildelning, så att man kan få kopiera och dela med sig av alla medier över Internet, är just att USA skulle sätta in handelssanktioner emot Sverige.

Men enligt piratpartiet, så kommer Sverige att bli skyddat av EU, som kommer att förhindra att handelsaktioner sker emot Sverige.
Men hur trovärdigt är detta antagande egentligen. Vi vet att det redan nu finns EU politiker som Christoffer Fjellner som vill införa fri handel mellan EU och NAFTA. Han är knappast ensam, allt pekar på att detta blir verklighet.

Dagens vallöfte: En energiinjektion behövs för globaliseringen och handeln över gränserna. Jag vill ha frihandelsavtal mellan EU och NAFTA!
http://www.fjellner.eu/dagens-vallofte-en-energiinjektion-behovs-for-globaliseringen-och-handeln-over-granserna-jag-vill-ha-frihandelsavtal-mellan-eu-och-nafta/

Om detta införs så tror jag knappast att Sverige kommer att bli skyddat av EU emot USA. Dessutom är det redan idag stort ekonomiskt samarbete mellan EU och USA, hade EU varit ekonomiskt självständigt hade vi ju inte påverkats märkbart av krisen i USA. Men det har vi gjort i EU, så även i Sverige.

Dessutom kan man fråga sig om vad det är för mening med att förlita sig på en beskyddare som EU när både Ipred och FRA lagen kommit igenom trots medlemskap i EU. Dessutom bygger Ipred på ett Eu direktiv.

IPRED
http://frapedia.se/wiki/IPRED

Vi har även Stockholmsprogrammet som vill förbjuda terroristpropaganda och nu Lissabonfördraget.
Du känner kanske till saker som, Flexibilitetsklausulen och passarellen, dessa verktyg kommer tillsammans med Lissabonfördraget att ge EU möjlighet att ändra vilka lagar de vill, utan att folket kommer att få rösta om det. Det innebär också att lagar som har blivit genomröstade på nationell nivå, kommer att kunna bli ändrade av EU utan någon ny omröstning. Så vad spelar det för roll vad vi lyckas rösta igenom för lagar på nationell nivå i Sverige. Lissabonfördraget kan köra över våra beslut i Sverige när de vill.

EU-konstitutionen
http://sv.euabc.com/word/298

Flexibilitetsklausul
http://sv.euabc.com/word/499

Passarell
http://sv.euabc.com/word/777


Med tanke på allt detta så frågar jag mig om det verkligen är trovärdigt att Piratpartiets grundläggande plan att ändra lagen om fildelning kommer att fungera genom att bli skyddade av EU och sedan sprida den svenska lagen till övriga EU länder. Är det inte mer trovärdigt att EU kommer sätta press på att Sverige ska anpassa sig till övriga länder. Med tanke på att EU är på väg att bli en superstat och att det dessutom finns EU politiker som vill utöka handeln med Nafta. Om nu dollarn kraschar, vilket det ser ut att göra, så kommer just röster framförallt ifrån Kina att höjas att man ska genomföra en världsvaluta. Om vi går emot en gemensam världsekonomi så har jag ännu mer svårt att se att Sverige kan bli skyddat av EU emot USA.

Dollar Falls Most in Month as China Urges New Reserve Currency
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aQ.zWVPnOYYg

Dessutom har jag svårt att se att EU är ett beskydd av Sverige överhuvudtaget. Lissabonfördraget är här och de kan ändra vilka lagar de vill oavsett vad vi bestämmer i Sverige, tack vare Flexibilitetsklausulen och passarellen. Hur länge kan du som Piratpartist förhålla dig neutralt till EU? Vad krävs för att du ska kräva uträde ur EU? Hur ska piratpartiets plan fungera när medlemskap i EU ingår i planen, nu när Lissabonfördraget har trädit i kraft?

Tackar i förhand för Svar

Mvh

U Do News

Idioten/ U Do News
2009-11-17, 18:06
Hej, har även ytterliggare en fråga. (se även min förra frågeställning ovan)

Hur ställer du dig till möjligheten att Piratpartiet skall expandera sin politik utifrån sina kärnvärden? Samt hur skulle du vilja gå till väga i den frågan. Innan du svarar på frågan skulle jag vilja att du fördjupa dig i resonemanget i länken nedan, där ekonomibloggen, nr 1 på bloggtoppen, "Cornucopia?" resonerar om saken. Läs även Rick Falkvinges artikel om ekonomin som ingår som länk i följande artikel. Vad anser du om resonemanget efter att du läst texten i länken "Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?"

Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?
http://cornubot.blogspot.com/2009/06/dags-for-piratpartiet-att-expandera-sin.html

Gustav Nipe
2009-11-18, 00:16
Hanna, du har tidigare varit engagerade i ett politiskt parti, vilket var det? Varför gick du över till att bli engagerad i Piratpartiet?
Är det något du lärt dig från ditt tidigare partiengagemang som kommer vara till din fördel?

Hanna Dönsberg
2009-11-18, 02:15
Dexe (2009-Nov-13)Hej Hanna,
I upphovsrätten idag finns något som kallas en moralisk rättighet för upphovsrättsinnehavaren. Om Piratpartiet kommer in i riksdagen och ska reformera/ta bort upphovsrätten, hur skulle du ta dig an frågan om de moraliska rättigheterna?

Hej Jacob!
Intressant belysning av reformen av upphovsrätten. Jag tänker tillbaka på alla de gånger jag försökt få kreatörer att bli medlemmar på forumet här, hur jag pressat dom på åsikter dom aldrig tänkt på att de skulle ha osv... Det är en svår fråga, som jag vill att kreatörer själva får vara med och säga till om.

För de som inte vet:
3 § Då exemplar av ett verk framställes eller verket göres tillgängligt för allmänheten, skall upphovsmannen angivas i den omfattning och på det sätt god sed kräver.

Ett verk må icke ändras så, att upphovsmannens litterära eller konstnärliga anseende eller egenart kränkes; ej heller må verket göras tillgängligt för allmänheten i sådan form eller i sådant sammanhang som är på angivet sätt kränkande för upphovsmannen.

Sin rätt enligt denna paragraf kan upphovsmannen med bindande verkan eftergiva endast såvitt angår en till art och omfattning begränsad användning av verket.


Om verket publiceras i sin helhet, kopplat till något som upphovsmannen inte alls vill bli kopplad till, då är fallet ganska klart, så borde det inte gå till. Det som blir svårt att bedöma, är om publiceringen är kränkande eller inte. Jag tror att det i de flesta fall inte är kränkande. Så den delen vet jag inte om jag vill behålla, isåfall måste det kanske förankras med partiet i stort först.

Men! Var går gränsen för ett nytt verk och original? Jag tycker att remixkulturen är go, dels för att den är underhållande i många fall (jag älskar satir), dels för att den är nyskapande och kan leda till ett verk som enligt några eller många är bättre än originalet. Sen är jag uppväxt som hiphopare, hade de följt upphovsrätten hade musikstilen aldrig överlevt!

Däremot tycker jag att upphovsmannen ska angivas, den delen är för mig självklar.

Hanna Dönsberg
2009-11-18, 02:18
Tommten (2009-Nov-14)- Jag äger mitt verk men du vill tillåta någon annan att bestämma över min egendom!? En sån fräckhet!
Hur svarar du? :)

Den där kommentaren skulle leda ut i en lång filosofisk diskussion om vad ett verk är, och hur kreativitet maximeras och vad det gör för oss människor att skapa och uppleva kultur tillsammans. Självklart skulle jag nämna licenser som typ Creative Commons, där man faktiskt kan bestämma över sitt verk, på vissa premisser men inte andra. Jag skulle även ta upp modern finansiering av verk. Din fråga är lite för bred, så jag väljer att svara ganska brett också. :)

Hanna Dönsberg
2009-11-18, 02:29
Leo (2009-Nov-15)Hej!
Vilka erfarenheter har du av medborgarrättsdebatten? FRA-debatten? IPRED? Har du kunskaper som kan hjälpa dig i en dylik debatt?
Har du exempel på där du framträder i media?
Om du skulle placera dig själv på en social skala från 1-10, var skulle du hamna?
Jag anser att Piratpartiet behöver kandidater som ingjuter förtroende och seriösitet i riksdagsvalet. Anser Du dig själv vara en sådan person?
Tack på förhand!

Hej Leo! Jag har varit väldigt aktiv i partiet sen starten (som du ser på mitt medlemsnummer), blir väldigt svårt att rada upp alla erfarenheter. Men jag känner mig mest förtrolig med frågor som rör integritet och övervakning, det var pga det jag gick med i partiet från början, och där har jag lagt min tonvikt. FRA och IPRED kom långt efter att mitt engagemang startade, de var bevisen på att vi inte alls är de konspirationsteoretiker som folk anklagade oss för att vara "back in the days". Läskigt...

Under min första tid i partiet speciellt, och än idag, ser jag till att lära mig mer om våra frågor. Snackar du teknik med mig, är jag intresserad men en riktig noob. Snackar vi politik, då ska du se att jag har saker att säga! :D Man kan säga att jag är uppväxt med debatter runt köksbordet, var nio år när jag klistrade upp "Nej till EG-märken" överallt. Så ja, jag har bra med kunskaper och skaffar fler hela tiden. Och ja, jag kan debattera. :)

Exempel på framträdanden i media, det har tyvärr mest varit pappertidningar. Men längre upp på sidan kan du se ett klipp där jag håller ett tal.

På en social skala, jadu, antagligen 11? ;) Jag är väldigt social och framåt, vågar det mesta, tror på mig själv och kan tala för mig.

Angående seriositeten, det pratade jag faktiskt om idag! Jag är en som skiftar emellan, som du kanske märkt i mitt inlägg här? Jag skämtar mycket, och har gärna en relativt personlig kontakt med de jag talar med, även om jag inte känner dom. Men som sagt, jag skiftar, jag kan när det behövs och krävs vara professionell och allvarlig.

Privat kan jag däremot knasa runt som bara den och leka clown :)

Hanna Dönsberg
2009-11-18, 02:44
Gustav Nipe (2009-Nov-18)Hanna, du har tidigare varit engagerade i ett politiskt parti, vilket var det? Varför gick du över till att bli engagerad i Piratpartiet?
Är det något du lärt dig från ditt tidigare partiengagemang som kommer vara till din fördel?

Hej Gustav!
Jag försökte åtminstone engagera mig i Ung Vänster, men deras organisation hade så höga trösklar att jag aldrig lyckades med annat än att lära mig feministiskt självförsvar, tyvärr. I PP är det helt klart lättare att få påverka själva politiken, vårt ungdomsförbund är dessutom starkare kopplat till moderpartiet, till skillnad från UV och V.

Och jag gick faktiskt inte "över", även om jag anser mig själv vara en pirat som privat är vänster. När jag skulle börja rösta och började läsa partiprogram och kolla på debatter - så var jag inte nöjd. Det stod alltid mellan de olika partierna i den nuvarande oppositionen, men samtliga partier hade något ställningstagande som upprörde mig så pass mycket att jag hade svårt att välja vad jag skulle rösta. Om du är duktig på huvudräkning inser du att mitt första val till riksdagen då jag hade rösträtt var 2006 (då jag redan var "pirat såklart!"). Däremot valde jag att rösta på ett annat parti i kommunen, det fick bli MP (då V i stan hade roffat åt sig saker och skattepengar och jag vet inte vad).

Jag minns också hur arg jag var, sjutton år gammal, när jag inte fick rösta...:D
Däremot fick jag rösta, nyss fyllda 18, i folkomröstningen om euron. Då röstade jag nej, då jag varit EU-kritiker sen det hette EG. En rolig(?) händelse var att vi sen lade till ett nej till Lissabonfördraget i PPs principprogram!

Jag har inte lärt mig så mycket av mitt engagemang i Ung Vänster (annat än att skrika nej väldigt högt). Däremot har mitt sätt att leva, min familj och mina vänner sett till att jag fått debattvana som heter duga. Jag har alltid varit engagerad i det mesta, och jobbar med människor, så man har träffat på de flesta åsikter ngn gång! Jag är utbildad barnskötare, och där har jag läst föreningskunskap. Jag har dessutom suttit i styrelser för olika ickepolitiska organisationer.

Hanna Dönsberg
2009-11-19, 02:57
Idioten (2009-Nov-17)Hej, jag har en fråga angående följande uttalande angående Piratpartiets plan att påverka lagen som finns dokumenterat på Youtube.
Rick Falkvinge i Arvika 4
http://www.youtube.com/watch?v=u7jJQbRm4fU&feature=related
I följande klipp (se ovanstående länk) säger Rick Falkvinge, tid: 2:37:
?När Sverige ändrar så kan inte USA sätta in handelssanktioner för vi är med i EU och just i det här fallet är det en otrolig fördel, därför det betyder att, försöker de handelssanktioner emot Sverige, så kommer EU där som en gigantisk sköld. Och EU har starkare ekonomi än USA. Det betyder att en handelssanktion emot EU skadar USA mer än Europa. Samtidigt som lagarna här är på nationell nivå här i Sverige.?
Slut citat, tid: 2:50.
Den grundläggande planen enligt Piratpartiet är att först ta minst 1 mandat i EU valet vilket ni lyckats med. Steg 2 är nu att ta minst ett mandat i Riksdagsvalet så att Piratpartiet tar en vågmästarroll. Hotet som ofta framförs om Sverige skulle ändra lagen om fildelning, så att man kan få kopiera och dela med sig av alla medier över Internet, är just att USA skulle sätta in handelssanktioner emot Sverige.
Men enligt piratpartiet, så kommer Sverige att bli skyddat av EU, som kommer att förhindra att handelsaktioner sker emot Sverige.
Men hur trovärdigt är detta antagande egentligen. Vi vet att det redan nu finns EU politiker som Christoffer Fjellner som vill införa fri handel mellan EU och NAFTA. Han är knappast ensam, allt pekar på att detta blir verklighet.
Dagens vallöfte: En energiinjektion behövs för globaliseringen och handeln över gränserna. Jag vill ha frihandelsavtal mellan EU och NAFTA!
http://www.fjellner.eu/dagens-vallofte-en-energiinjektion-behovs-for-globaliseringen-och-handeln-over-granserna-jag-vill-ha-frihandelsavtal-mellan-eu-och-nafta/
Om detta införs så tror jag knappast att Sverige kommer att bli skyddat av EU emot USA. Dessutom är det redan idag stort ekonomiskt samarbete mellan EU och USA, hade EU varit ekonomiskt självständigt hade vi ju inte påverkats märkbart av krisen i USA. Men det har vi gjort i EU, så även i Sverige.
Dessutom kan man fråga sig om vad det är för mening med att förlita sig på en beskyddare som EU när både Ipred och FRA lagen kommit igenom trots medlemskap i EU. Dessutom bygger Ipred på ett Eu direktiv.
IPRED
http://frapedia.se/wiki/IPRED
Vi har även Stockholmsprogrammet som vill förbjuda terroristpropaganda och nu Lissabonfördraget.
Du känner kanske till saker som, Flexibilitetsklausulen och passarellen, dessa verktyg kommer tillsammans med Lissabonfördraget att ge EU möjlighet att ändra vilka lagar de vill, utan att folket kommer att få rösta om det. Det innebär också att lagar som har blivit genomröstade på nationell nivå, kommer att kunna bli ändrade av EU utan någon ny omröstning. Så vad spelar det för roll vad vi lyckas rösta igenom för lagar på nationell nivå i Sverige. Lissabonfördraget kan köra över våra beslut i Sverige när de vill.
EU-konstitutionen
http://sv.euabc.com/word/298
Flexibilitetsklausul
http://sv.euabc.com/word/499
Passarell
http://sv.euabc.com/word/777

Med tanke på allt detta så frågar jag mig om det verkligen är trovärdigt att Piratpartiets grundläggande plan att ändra lagen om fildelning kommer att fungera genom att bli skyddade av EU och sedan sprida den svenska lagen till övriga EU länder. Är det inte mer trovärdigt att EU kommer sätta press på att Sverige ska anpassa sig till övriga länder. Med tanke på att EU är på väg att bli en superstat och att det dessutom finns EU politiker som vill utöka handeln med Nafta. Om nu dollarn kraschar, vilket det ser ut att göra, så kommer just röster framförallt ifrån Kina att höjas att man ska genomföra en världsvaluta. Om vi går emot en gemensam världsekonomi så har jag ännu mer svårt att se att Sverige kan bli skyddat av EU emot USA.
Dollar Falls Most in Month as China Urges New Reserve Currency
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aQ.zWVPnOYYg
Dessutom har jag svårt att se att EU är ett beskydd av Sverige överhuvudtaget. Lissabonfördraget är här och de kan ändra vilka lagar de vill oavsett vad vi bestämmer i Sverige, tack vare Flexibilitetsklausulen och passarellen. Hur länge kan du som Piratpartist förhålla dig neutralt till EU? Vad krävs för att du ska kräva uträde ur EU? Hur ska piratpartiets plan fungera när medlemskap i EU ingår i planen, nu när Lissabonfördraget har trädit i kraft?
Tackar i förhand för Svar
Mvh
U Do News
__________________________________________________________________________
Hej, har även ytterliggare en fråga. (se även min förra frågeställning ovan)

Hur ställer du dig till möjligheten att Piratpartiet skall expandera sin politik utifrån sina kärnvärden? Samt hur skulle du vilja gå till väga i den frågan. Innan du svarar på frågan skulle jag vilja att du fördjupa dig i resonemanget i länken nedan, där ekonomibloggen, nr 1 på bloggtoppen, "Cornucopia?" resonerar om saken. Läs även Rick Falkvinges artikel om ekonomin som ingår som länk i följande artikel. Vad anser du om resonemanget efter att du läst texten i länken "Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?"

Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?
http://cornubot.blogspot.com/2009/06/dags-for-piratpartiet-att-expandera-sin.html


Hej!
Din första fråga är mer i form av en enskild diskussion, blir väldigt svårt att svara då. Dessutom stödjer det sig helt och hållet på ett uttalande från vår partiledare, och jag är Hanna, inte Rick.
Men för att svara så gott jag kan på dina funderingar: Jag skulle aldrig syssla med politik om jag inte trodde att jag (och andra) kan förändra samhället. Jag kan inte oroa mig för att det värsta ska hända, men jag förutspår ofta värsta scenariot så jag är beredd att hugga tag i problemet när det uppkommer. Vill du tala mer med mig om detta ämne (eller andra intressanta aspekter som inte tillhör vårt principprogram idag), skulle jag vilja föreslå att du mailar mig på hanna.donsberg@piratpartiet.se så ska vi se om vi kan hitta ett sätt att träffas och prata istället. Du är förstås välkommen att publicera mina ställningstaganden jag visar under den debatten, förutsatt att det görs ocensurerat och helst i rådataformat.

"Hur ställer du dig till möjligheten att Piratpartiet skall expandera sin politik utifrån sina kärnvärden?"
Jag ser det som en naturlig utveckling av det hela, då informations- och integritetspolitik är breda begrepp som går att applicera på många delar av politiken. Dock tror jag detta måste få vara en långsam process, eftersom det behövs förankring hos i första hand medlemmarna, men också i förhållande till folket och den politiska miljön i stort. Jag deltar ofta, kontinuerligt men intermittent, i diskussioner om vad en piratideologi egentligen innebär, och vilka konkreta frågor vi måste läsa på om. Men när det gäller att ta ställning i nya frågor är det något som inte kan (eller får) göras över våra medlemmars huvuden.

Angående ekonomifrågan, jag har läst liknande resonemang förut, men pga att jag inte känner att det är en piratpolitisk fråga så som vår konsensus i partiet ser ut nu, väljer jag att inte kommentera den.

Jag skulle gärna se att du ställer frågor som handlar om den politik vi/jag faktiskt kommer driva i riksdagen om vi/jag kommer in, det känns mer relevant för den här tråden.

Angående att vi kommer sitta i utskott som har en politisk inriktning där vi inte tar ställning - det diskuteras inom partiet, och speciellt mellan riksdagskandidater. Personligen skulle jag se det som ett stort svek mot våra väljare om vi faktiskt arbetade aktivt i dessa utskott. Däremot har vår valkretsledare i Västmanland och tillika primärvalskandidat, Jonas Nordgren, kommit med en enligt mig lysande idé. Den går i stort ut på att vi ska verka för öppenhet och transparens genemot medborgarna så gott vi kan. Jag har inte lyckats hitta information om man får "läcka" ur utskotten, men genom ett sådant arbete (bloggning, dokumentspridning när det är tillåtet, videosändningar på webben osv.) och med arbetet med våra frågor i riksdagen - så är jag säker på att den som eventuellt representerar PP där kommer att ha mycket jobb! Och ett viktigt sådant! :)

Edit: Angående diskussioner om piratideologi, jag deltog på Parley! (http://parley.piratpartiet.se) Där resulterade diskussioner och påverkanstorg i det här dokumentet; http://thepiranoid.org/pplkpg/index.php/Parley/2009/Påverkanstorg Det ska inte ses som statiskt, utan snarare som en början till en konkretisering och vidareutveckling av vår ideologi och våra visioner. Väl värt att läsa!

Gammelpiraten
2009-11-19, 15:50
Jag har uppfattat att du beskrivit utbildning (kunskap och information) som ett av de områden du är intresserad av och har kunskap om.

Försök beskriva/hitta en valfråga som berör utbildningsfrågor gärna kopplat till utbildningsutskottets verksamhet men genom ett piratperspektiv. Vad skulle vi kunna driva för en sådan fråga/frågeställning? Du behöver inte på något sett gå in på djupet utan det räcker med att hitta en möjlig piratöppning i ämnet i fråga.

Utbildningsutskottet bereder ärenden om förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg, skolväsendet, högre utbildning och forskning samt studiestöd.

Carl Johan Rehbinder
2009-11-19, 19:33
Att bli riksdagsledamot för Piratpartiet innebär en hård partipiska, i syfte att upprätthålla vågmästarstrategin.

Det betyder också att du måste rösta mot din personliga övertygelse ibland.

Finns det några frågor, som i dagsläget inte räknas bland piratfrågorna, som om de kom upp till votering, skule leda till att du under inga omständigheter skulle kunna rösta med regeringsalliansen?

Så pass att du hellre skulle avgå från din post än att rösta med, alternativt rösta mot din riksdagsgrupp?

Jag ger dessa båda alternativ, eftersom somliga av ren lojalitet aldrig skulle kunna tänka sig att frångå PP:s vågmästarstrategi att alltid rösta med regeringsalliansen i alla frågor förutom just piratfrågor - genom att avgå slipper man rösta mot sin övertygelse.

Så - vad skulle kunna bli en sådan ödesfråga för dig?

Stefan Flod
2009-11-20, 12:28
Riksdagens ledamöter har ett grundarvode på 55 000 kronor i månaden. Om du blir folkvald riksdagsledamot vad tänker du då göra med arvodet?

Kan du tänka dig en partiskatt på 30-40%?

infinite_emma
2009-11-20, 19:22
Jag ber om ursäkt om några av frågorna är dubblerat från tidigare frågor du fått, hoppa gärna över den i så fall. (Känns någon fråga lite för besvärlig eller tidskrävande ser jag inga problem med att du hoppar över dessa heller.) Frågorna kommer att postas hos samtliga kandidater.

1. Ett liv i offentligheten kan ibland vara ganska krävande. Har du haft några funderingar kring vad detta kan innebära och hur i så fall förbereder du dig för att tackla eventuella negativa aspekter av det? Finns det något som Piratpartiet skulle kunna göra för att stötta i en sådan situation som du ser det?

2. Saknar du någonting från partiet vad gäller stöd i den här kandidaturprocessen? Vad skulle du gjort annorlunda hade du haft möjlighet att bestämma processen själv?

3. Finns det några saker i Piratpartiets (iofs korta) historia som du känner att vi behöver lära oss något från och förbättra? Är även nyfiken på om om du anser att något funkat ovanligt bra, som du känner att partiet ska fortsätta göra?

4. Hur har du engagerat dig i Piratpartiets frågor fram tills nu?

5. Har du några förebilder inom partiet som du tycker gör särskilt bra ifrån sig?

Gammelpiraten
2009-11-21, 08:23
Dessa två frågor ställs till alla kandidater.
Du har liksom många fått en fråga ”Kommer ni att jobba heltid som folkvald politiker även om heltiden blir 12-16 timmar per dygn?”. Många av kandidaterna har svarat på denna fråga att de kommer att arbeta fulltid i olika form.

Om vågmästarstrategin fungerar i någon form så kommer inte närvaron för att trycka på knappar i riksdagssalen behövas. Detta beroende på kvittningssystemet. Kvittningssystemet innebär att när en ledamot är borta från ena blocket så tar det andra blocket ut en av sina ledamöter så att balansen inte förändras mellan blocken.

Fråga 1. Så vad har du tänkt att göra under den tid som står till förfogande?


Däremot är det högst sannolikt att det block som piratpartiet stöder kräver att man har en ledamot i varje utskott för att kunna få fram ett förslag till riksdagsbeslut, dvs man vill lägga fram utskottets (dvs utskottsmajoritetens) beslut. Man kommer aldrig acceptera ett system där reservationerna alltid vinner i Riksdagen.

Oavsett om vågmästarstrategin fungerar eller inte så menar jag att det finns piratfrågor inom i stort sett alla samhällsområden. Det finns både synliga och osynliga band mellan alla samhällsfunktioner. Allt detta behandlas politiskt i de olika utskotten efter deras verksamhetsområden.

Jag menar därför att det är av synnerligen viktigt att man utifrån varje utskotts verksamhetsområde har någon slags piratstrategi. Jag är övertygad om att man måste hitta en fråga som berör piratpartiets grundideologi utifrån varje riksdagsutskotts verksamhetsområde. Både utifrån frågor som kan komma i valrörelsen samt ställningstaganden som kan dyka upp i utskottsarbetet.

”Så länge regeringen driver våra frågor med kraft stöder vi den reservationslöst i alla andra frågor.” är en del av strategin. Det betyder: Driver ni inte våra frågor med kraft så kommer vi rösta emot er vid nästa förtroendeomröstning. Hur ord skrivs och hur meningar formuleras är ibland synnerligen viktigt. För det mesta bara viktigt. För att bevaka att det block man stöder formulerar sig enligt våra tankar krävs det att man deltager i utskottsarbetet.


Fråga 2. Har du någon idé om vad som kan beröra piratideologi i något utskotts verksamhetsområde?, så vore det bra att denna läggs ut för fortsatt tankeverksamhet.

Om du inte tror att de problem som finns i samhället, och som Piratpartiet uppmärksammat och som egentligen är Piratpartiet, har några kopplingspunkter eller orsakssamband med övriga samhället i form av politik, marknad och/eller social/kulturell struktur så räcker det att svara på fråga 1.

”Riksdagsarbetet” och ”Riksdagsordningen” (riksdagen.se) ger viss information vad man har för skyldigheter som riksdagsledamot.

Mvph (med vänligaste pirathälsning)

Anders

Hanna Dönsberg
2009-11-21, 19:35
Tommten (2009-Nov-16)Om jag råkar ut för något som jag anser skulle vara förnedrande och pinsamt på stan, så skulle min första tanke vara "hoppas ingen filmade mig". Jag skulle alltså vara mest rädd för att det har filmats med någons mobiltelefon och liknande så det sprids och jag skulle bli en "skogsturken" som det sprids olika varianter av på nätet tex. Jag passar mig alltså för hur jag beter mig och känner mig som i ett övervakningssamhälle, fast av alla privatpersoner som går omkring beredd att filma. Inte av staten.
Gör du någon skillnaden på allvarligheten i denna känslan/rädslan som jag har att bli övervakad av privatpersoner och känslan av att bli övervakad av staten? Tycker du att den ena är mer allvarlig?

Ja, det tycker jag absolut, men inte med tanke på var persons subjektiva känslor. Alltså, statlig övervakning är värst, eftersom det får värst konsekvenser. Jag vill att vår demokrati ska utvecklas, och det går inte i ett övervakningssamhälle. Det inskränker på för mycket friheter.

Självklart har jag funderat på det du talar om, men jag personligen skulle inte skämmas om det hände mig, det skulle jag bjuda på! :)

Däremot är det extremt viktigt för mig att privatpersoner inte ska få övervaka andra. Blir man förföljd, filmad i privata situationer utan medgivande osv. ska det finnas skydd för det. Det är något jag redan nu diskuterar om, läser på om osv. I Sverige har vi en bra lag, som är ovanlig, nämligen PUL. Men Datainspektionen måste ges mer pengar och större befogenheter. Dessutom ska kränkning (t.ex. i form av att publicera känsligt material utan tillstånd) skyddas bättre.

Jag tror att en del av det problemet ligger någon annanstans också, nämligen i brist i mängd och mångfald på nämndemän. Jag vill ändra systemet som det ser ut idag, idag är det nämligen bara möjligt att sitta i tingsrätten som nämdeman om man tillhör ett politiskt parti som sitter i kommunfullmäktige. Det är första saken jag skulle ändra. Alla som vill och är ostraffade bör få jobba där efter viss utbildning. Politiska färger ska inte färga våra domar. Dessutom är det alldeles för hög medelålder där idag, och alldeles för få som inte har arbeten som tjänstemän (det kan lösas med kampanjer, inte med regler dock).

cc
2009-11-28, 02:18
Hej Hanna

Fråga till kandidater rörande den pågående utomparlamentariska utfasningen av kontanter i det svenska samhället:

Mot bakgrund av nedanstående förhållanden, hur allvarligt ser Ni på den pågående utfasningen av kontanter?

Svarsalternativ:

1 - Bryr mig inte. Kontanterna för gärna försvinna för mig.
2 - Kontanterna skall vara kvar. Nuvarande lagstiftning räcker.
3 - Kontanter måste skyddas i grundlagen och kontantlösa bankkontor görs olagliga. Vet dock inte om detta är något för piratpartier att engagera sig i före valet 2010
4 - Som 3 - fast innan valet 2010
5 - Om Partistyrelsen omgående inte gör frågan om kontanternas skydd i grundlagar och banklagar till del av partiets kärnprogram kommer jag hyra en piratkostym, äntra styrelsens högkvarter och hota Rick med kölhalningen om han inte omedelbart gör skyddande av kontanter i grundlag till en av partiets kärnfrågorFakta 1: Statsmakten i form av riksdag, regering och riksbank har i dag överhänt så gott som all kontanthantering till privata banker och företag. I dag sköter det privata bankväsendet landets depåverksamhet av Sveriges mynt och sedlar (tidigare riksbankens uppdrag) som trycks av samma amerikanska företag som tillhandahåller de värdepapper USA:s privatkontrollerade riksbank, det s k Federal Reserve, trycker amerikanska dollarn på.

Riksbanken säljer Tumba Bruk till amerikansk sedelpapperstillverkare (riksbanken) (http://www.riksbank.se/templates/News.aspx?id=9643)
Den nya kontanthanteringen (riksbanken) (http://www.riksbank.se/templates/Page.aspx?id=24366)
crane.se (http://www.crane.se)

Fakta 2: en koalition av starka intressegrupper kampanjar i dag hårt, bl a genom skrämseltaktik, för att kontanterna avskaffas.

Avskaffa kontanterna i samhället (DN) (http://www.dn.se/opinion/debatt/avskaffa-kontanterna-i-samhallet-1.866354)
Inga kontanter - inga rån (finansförbundet) (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/1.htx?id=2450)
Kontantlöst i Almedalen (polisen) (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/8.htx?id=2385)
Hur ska kontanthanteringen minskas? (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/8.htx?id=2494)
Det är dyrt att betala - använder vi för mycket kontanter? (riksbanken) (http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2008/080528ny.pdf)
Kontanter och betalningar - hur ser framtiden ut? (riksbanken) (http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2008/080205.pdf)
kontantfritt.nu (http://www.kontantfritt.nu/myter)

Fakta 3: det privata bankväsendet och andra privata aktörer har redan inlett utfasningen av kontanter.

Inga kontanter på banken (http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.532603-inga-kontanter-pa-banken)

Gammelpiraten
2009-12-03, 13:39
Hur arbetar du/kommer du att arbeta konkret för att Piratpartiet skall komma in i riksdagen?
Se gärna frågan som att du ger tips/info till andra pirater hur de kan gå till väga.

På så sätt kan de också använda sig av de metoder du använder dig av. Och vad du vet/anser är effektivt. Utifrån den information som samlas kan vi bilda arbetsgrupper som bevakar vissa områden och/eller också ge idéer till alla grupper och individer som är aktiva.

Anna Troberg skriver idag 3/12:
Det händer massor i PP. Just nu förbereds det en massa saker i kulisserna och någon gång efter jul tror jag att vi kommer att få se en explosion av extern aktivitet. Då blir det dags för de andra partierna att huka sig. ...Vi är urbra på att samla information och ganska dåliga på att göra den lättillgänglig. Det handlar dels om hur var och en av oss kan kampanja under valåret, men också om hur information ska flöda smidigt och fritt inom partiet.”

Fundera först innan du tittar på mina förslag.


Här nedan följer en del av de områden som jag anser måste vara igång kontinuerligt. Ju närmare vi kommer valet desto mindre utrymme står till vårt förfogande. I varje media konkurrerar journalisterna med varandra för att få in sin artikel. Sedan konkurrerar alla media med varandra.
Konkurrensen är stenhård för att få in någonting.

Områden nedan är inte rangordnade

Områden: Nätets alla former. Vilka är viktiga?
Direktkontakt med journalister?
Motioner till kommuner och landsting?
Insändare, debattartiklar i papperstidningar?
Artiklar i diverse gratistidningar; tåg, flyg-tidningar etc?
Intervjuer i tidningar och annan media.
Kommentarer på andra partiers politiska utspel. Typ pressmeddelanden.
Kommentarer på aktuella händelser (som alltså kan kopplas till piratformer).
Sympatiskt inställda artister, musiker, etc.
Egna egenskaper som folk gillar (spela flöjt eller sjunga eller liknande)
Deltagande i evenemang typ marknader, skyltsöndagar, utställningar, events, osv

Hanna Dönsberg
2009-12-05, 15:25
Gammelpiraten (2009-Nov-19)Jag har uppfattat att du beskrivit utbildning (kunskap och information) som ett av de områden du är intresserad av och har kunskap om.
Försök beskriva/hitta en valfråga som berör utbildningsfrågor gärna kopplat till utbildningsutskottets verksamhet men genom ett piratperspektiv. Vad skulle vi kunna driva för en sådan fråga/frågeställning? Du behöver inte på något sett gå in på djupet utan det räcker med att hitta en möjlig piratöppning i ämnet i fråga.
Utbildningsutskottet bereder ärenden om förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg, skolväsendet, högre utbildning och forskning samt studiestöd.

Då tar jag något verkligt, nämligen gymnasiereformen. Med ojämna mellanrum görs sådana, och när jag gick gymnasiet (inte fasligt längesen, ungefär fem år), fanns ett underskott när det gäller IT som inlärningsverktyg. Datakunskap A:s kursplan är bra, men inte fullodig, dessutom är datalärarna ofta inte pedagogiskt utbildade, och är dom det har de bristfällig kunskap om IT och teknik.

Jag och Marit Deldén (också primärvalskandidat) satt häromdagen och förfasade oss över en bok hon använder i sin lärarutbildning. Där tar avsnittet om IT som läroverktyg upp runt en och en halv sida, och textförfattaren anser att verktyget har en stor brist - nämligen att det inte går att föra en dialog med datorn. Det var där vi blev förskräckta, skulle en lärobok kunna svara på frågor för att föra tankegångarna vidare då eller? Hur fungerar distansutbildning i denna textförfattares värld? Har man helt glömt bort internet, och dess sociala nätverk? Det som gjorde mig totalt mörkrädd var att boken är från 2004!

Gammelpiraten
2009-12-07, 12:32
Jag tycker du tar upp en väldigt viktig fråga. Men kan du konkretisera än mer vore det till stor nytta tror jag.
IT-som inlärningsverktyg. Hur löser vi det?
Pedagogisk brist hos lärarna. Hur löser vi det?
Bristfällig IT-kunskap hos lärarna. Det finns kunskap ute i samhället. Hur vi in dom som lärare i skolan? Hur får vi in allmängodset i utbildningen?
Gammal lärobok kan ju ersättas med ny kunskap med direkt nedladdning.

Lastbilschaufförer har tillhört en grupp människor som i bästa fall läser någon boulevardtidning eller deckare. Genom vägbibliotken (talböckerna) så har boken och dess innehåll hittat vägen till även den här gruppen av människor. Kan man hitta nya vägar att nå människor med talböcker om IT? eller annat närliggande område?

Nå här är lite mer.

Vi i Piratpartiet står för fri kunskap och delad kultur.

Kan du se något mer område/ö, som enligt din åsikt borde vara fritt från avgifter om du stod utkik i förmastens utsiktskorg, som piratskeppet borde lägga beslag på? Ett konkret förslag.

Gratis museer är en självklarhet tycker jag men det måste finnas flera områden.

Alliansregeringen satte avgifter på besök till museer. De stora statliga museerna, som hade fri entré 2005 och 2006, tappade i fjol mer än 1,5 miljoner besökare sedan entréavgifterna återinförts. Ett lyckat museibesök sätter spår i form av en mängd mångsidiga kunskaper och erfarenheter. Även antalet besök från förskolor/skolor har minskat. Under 2008 stod förskolor/skolor för totalt 1,4 miljoner besök på museer och konsthallar. Antalet besök från denna grupp har under de senaste tre åren gått ned med 19 procent. Störst är nedgången vid kommunala museer där antalet besök minskat med nära 50 procent.

Mer statistik:
http://www.kulturradet.se/sv/publikationer_/Museer--konsthallar-2008/

Kunskap, vetande och erfarenheter är grundelement för att förstå den värld vi lever i och ge oss förmåga att tackla de problem som vi dagligen kastas in i och brottas med.

För att förbättra integrering och göra samhället mer begripligt historiskt, kulturellt och socialt för immigranter, infödingar, utlänningar, amerikaner och uppväxande släkten är det en global samhällelig vinst att göra museerna avgiftsfria. Den information och upplevelse som museerna förmedlar är synnerligen viktig då alla inte kan ta emot kunskapen genom Internet-mediet, som dessutom ur vissa aspekter bara kan fungera som ett komplement.

Här är ett till exempel: Ett gratis Internet kanske är något att eftersträva men det kanske är för dyrt? Det kan då vara bättre att aanvända sig av något annat, tex FON-systemet (http://www.fon.com/en/). Ansluter man sin egen bredbandsuppkoppling till FON-gemenskapen så har fri tillgång andra medlemmars bredbandsanslutningar, WIFI, över hela planeten. 0,7 millioner FON-spots nu.

Anledningen till frågan: Jag försöker hitta flera gemensamma nämnare och beröringspunkter till våra grundpostulat. Det här är också en liten men inte oviktig integrationsfråga som går tvärt emot andra politiska partiers negativa integrationspolitik. Frågan har också en anknytning till ekonomi och kommunal verksamhet. Många människor med låga inkomster och kommuner har inte råda att gå på museer utan prioriterar annat mer nödvändigt för deras livsuppehälle och existens.

Gammelpiraten
2009-12-10, 12:47
Jag har ställt två frågor till nästan alla kandidater tidigare.
Svaren har varit fantastiskt bra och tydliggöranden i många aspekter.
Den samlade kunskapen och kraften visar på en enorm styrka.
Jag hoppas att alla som läser drar nytta av det hela.
Jag hoppas ingen, ur någon aspekt, tar illa upp av att jag ställer en/denna min/ tredje omgångsfråga.

Finns det någonstans i vårt samhällssystem där vi har en byråkrati/administration som kostar och som du gärna skulle vilja avveckla eller förändra? Det kan gälla på kommun-nivå eller riksnivå. Avgifter eller verksamheter. För privatperson, företagare, studerande, pensionär, osv. Var finns det någonstans man kan göra en besparing för den enskilde och/eller för samhället som helhet? Kan man säga att det finns en privilegierad elit, en slags nomenklatura, som uppträder i de flesta samhällssektorer och nivåer och som lägger ut ett slags kontroll, avgifts och registersystem över oss andra medborgare?

Exempel 1) De som sitter och avlyssnar/sammanställer informationen om vanliga medborgares Internettrafik bör kunna klassificeras tillhöra en onödig byråkrati som kostar pengar.

Exempel 2) I min egen kommun är återvinningsystemet för kasserade produkter och det som för kallades sopor helt utbyggt. Allt sorteras och återvinns på lokal och central återvinningsstation. Det finns inga sopor att skicka i den gröna tunnan. Ändå måste man betala avgift för ”sophämtning” trots att man alla sopor återsorterat och inga sopor har att skicka. Det är uteslutet att erhålla dispens.

Exemplet 3) Samma kommun har man precis nu infört stämpelur (sk flexklocka) också för lärare. I samma veva blir samtliga lärare semesteranställda (dvs de har lika lång/kort betald semestertid som andra lönanställda. Avdelnings-, förvaltnings-, enhets-chefer och heltidspolitiker omfattas inte av tvånget att registrera sin tid med stämpelur. Detta menar ledningen officiellt är ett rättvist system.

cc
2009-12-14, 00:47
Mot bakgrund av den information Brian Gerrish presenterar i sitt "State of the Nation" tal
i år, vilken är Din uppfattning av hur Piratpartiet skall hantera detta hot för svensk del?

Brian Gerrish bakgrund (http://www.youtube.com/watch?v=hBE_0-1v_34)
Brian Gerrish - State of the Nation 2009 (http://www.bbc5.tv/news/story/brian-gerrish-state-nation)

Svarsalternativ:

1. Anser att det Brian Gerrish talar om inte är ett problem.

2. Visst är det ett hot. Anser att partiet ändå skall hålla fast vid vågmästarstrategin - även om detta innebär att partiet stödjer politiska beslut som bryter ned samhället

3. Partiet måste omgående ta med i beräkningen den hotbild Brian Gerrish redogör för vid utformandet av sin strategi och taktik

Hanna Dönsberg
2009-12-14, 12:34
Oldpirate (2009-Nov-16)Dönsberg!
Här kommer några frågor av allmän karaktär med bäring på att ni blivit folkvald:
1. Kommer ni att agera efter eget huvud (jag tycker ...) eller agera efter vad folket inom PP tycker ( vi inom PP tycker ...)?
Självklart är nummer ett det mandat jag fått som politiker, men alla har vi olika synvinklar på saker och ting. Med det menar jag att jag inte kommer driva personliga frågor, men jag kommer driva piratfrågor ur ett personligt perspektiv. I annat fall skulle mitt politiska engagemang bli väldigt "tunt", jag skulle bli en papegoja som bara upprepar exakt det principprogrammet säger.

2. Är ni för eller emot enkätprocesser i partiets politiska samverkansfrågor?
Jag är huvudsakligen emot. Att skriva motioner, att i diskussion komma till konsensus i en fråga, och kompromissa med hjälp av omröstningar är en bra kombination. Jag känner instinktivt att enkätprocesser kan betyda att en viss klick av medlemmarna hörs bäst, alltså - den som skriker högst påverkar mest. Alla är vi inte "skrikare", och alla måste få komma till tals. Däremot anser jag att det skulle vara intressant med t.ex. en enkätprocess angående en sådan fråga som man är på väg att ta beslut i. Tänk dig att något i principprogrammet är på väg att ändras t.ex., och tänk dig att ändringsförslag får komma in via enkäter från alla medlemmar, även de som inte är närvarande vid årsmötet i sig. Kanske skulle kunna fungera, en intressant tanke iallafall.

3. Hur mycket tid avser ni att avsätta för ert politiska engagemang avseende PP?
Jag ämnar att lägga ned så mycket tid jag kan, utan att för den sakens skull bränna ut mig. Som det är idag jobbar jag lika mycket med partiet som i mitt vanliga jobb, om inte mer. Som tur är sköter jag det mesta hemifrån! ;) För tillfället håller jag på och bantar ned några roller i både Ung Pirat och Piratpartiet, just med riksdagskampanjen i blickfånget.

4. Kommer ni att ha andra uppdrag vid sidan om ert politiska uppdrag?
Om du nu tänker på ifall jag hamnar i riksdagen, så är jag nästan säker på att det inte kommer att vara möjligt. Jag kommer antagligen använda den lilla tid som blir över till vila och mitt privatliv.

5. Har ni en jobb idag som ni kommer att avsäga er som folkvald?
Jag har två jobb idag, båda är timanställningar. Och, ja, det ser jag som självklart, även fast jag tror det skulle vara nyttigt om fler riksdagsledamöter gick utanför sin sfär lite oftare.
6. Kommer ni att jobba heltid som folkvald politiker även om heltiden blir 12-16 timmar per dygn?
Som mina svar ovan belyser; jag kommer vara heltidspirat ifall jag blir invald i riksdagen.

7. Kommer ni att driva PP:s sakpolitik mär än väl påläst?
Jag kommer fortsätta på det sätt jag jobbar nu. Alltså skaffa bredd i alla våra frågor, hålla utkik efter möjligt nya frågor som berör principprogrammet, och fördjupa mig i de frågor som berör det utskott jag då sitter i. Jag vet hur mycket en riksdagsledamot har att göra, och jag vet också att det finns bra stöd i form av tjänstemän och utredningsinstanser. Det kommer jag använda mig av så mycket jag kan, för att skapa mer djup i uppdraget som så.

8. Är ni dokumenterat bra på att debattera och argumentera?
Denna fråga har mer eller mindre kommit upp förut. Jag har svårt att se hur det kan bli dokumenterat i annat än inspelningar. Jag har nästan alltid vunnit debatter i skolan och i föreningslivet, pirater omkring mig anser att jag är en god debattör, det är det enda jag kan säga. SSU har en inspelning med en debatt från i somras där jag deltar, men de ville tyvärr bara publicera en del där det pågår en pajkastning mellan SSU och MUF.

9. Har ni familj med barn mellan 1-18 år?
Jag har familj. Den består av ett stort gäng aktiva pirater, min familj sen jag växte upp och min hund. :) Men, nej, har ingen sambo/äktenskapspartner, och har inga barn.

10: Varför kandiderar ni till riksdagen 2010?
Jag tyckte det var dags igen. Jag ställde upp på den lokala listan 2006, och har varit så pass aktiv sedan dess att jag känner mig redo för uppdraget. I en mening: Jag vill in i riksdagen eftersom jag vill förändra samhället.

Gammelpiraten
2009-12-14, 16:42
Mina frågor till dig kommer efter en del textmassa, vilken utgör det bakgrundsmaterial som ligger till grund för mina frågor och tankar. Och jag vill betona att jag inte har något annat syfte än att vara behjälplig så att PP kommer in riksdagen. Jag utgår bara från min egen erfarenhet och verklighet. (Den verkligheten finns därför på mitt blogginlägg ?Om Marknaden och Staten i dagens bilvärld? http://blogg.felicia.se/?p=54 där jag redovisar en i mitt tycke en slags piratfråga.) Men lämna det och gå till frågorna.

Det är så här.
Det är odemokratiskt och orättvist.
Men 4% krävs för att ta plats i Sveriges Riksdag.
Drygt 7 miljoner röstberättigade. 80% valdelatagande. 5,6 miljoner som kommer att rösta.
4% är 224.000.
45,5 % valdeltagande i EU-valet 2009. Piratpartiet fick 225.915. Massavlyssningen gav PP två platser i EU.
Nu är riksdagsval något helt annat än EU-val. EU långt borta. Sverige betydligt närmare. Invandringen gav SD placering i riksdagen. Cancersjuka som måste söka jobb gav överströmning till s. Klimatdebatten gav påfyllnad till mp.

Det är så här.
Syns man inte så finns man inte.
IPRED, FRA är för närvarande avförda från den debatt som lyser på himlen.

Därför ser det ut så här. (SIFO dec)

s 31,49 %
m 21,54 %
blank, osäkra 14,2 %
mp 8,47 %
fp 5,83 %
v 4,46 %
c 4,46 %
sd 4,38 %
kd 3,17 %
Fi, Juni, PP, övr 1,71 %

Hade riksdagen återspeglat ett demokratiskt förhållningssättet till den nuvarande parlamentarismen så hade det funnits cirka 50 tomma stolar i riksdagssalen. Men; blankrösterna och övriga under 4% fördelar sig på de partier som kommit över spärrgränsen. Blankrösterna först och sedan de som då fortfarande finns under 4%. Det demokratiska underskottet skulle i sådant fall visa sig alldeles för tydligt för att man vill ståta med tomma stolar.

Vi håller på att bli akterseglade. Vi måste åter komma in i luften. Och eftersom en del pirater hellre tycks vilja begå harakiri än att flytta sig någon mm utanför FRA-frågan eller något som den gode Rick satt på pränt så fokuserar jag därför på något som är unikt för PP.

När kandidaterna är valda/utsedda och finns tillgängliga så läggs ett utfrågningsforum ut igen. All allmänhet ska få möjlighet att ställa frågor till våra kandidater. Och vi kräver att alla de andra partierna skall göra likadant.

Vi bör kontakta varenda lokaltidning och all tänkbar media. Och påpeka denna nyordning.

Det här ger en val-demokratisk användning av Internet. Och om den används förnuftigt så kan det vara en början till förändring av vårt demokratiska system till det bättre.

Fråga 1: Tycker du den här idén är vettig?

Jag vet att vissa ställer upp med sina namn för att på sätt dra röster på till PP. Att just de inte svarar är förklarligt. Men de andra. Att gå in i deras personliga bloggar och få fakta utifrån de 300 tecknens beskrivning är inte tillräckligt. Då faller ju hela vitsen med utfrågningsforumet. Jag har dragit ur den essens (kopierat) från inlägg om vad utfrågningsforumet har för syfte, vad det ska användas till och hur.

Fråga 2. Så varför svarar inte alla kandidater som har för avsikt att ta plats i riksdagen på frågor?
(ett uteblivit svar är ju också ett svar, men det kan ge upphov till konstiga/vissa reflexioner)

Syfte med utfrågningsforumet:
Att agera Djävulens Advokat för att se hur kandidaterna klarar av frågeställningar är okej. Att ställa frågor och motfrågor och verkligen vända ut och in på argumenten är just nu och enbart just nu så jäkla viktigt för partiet att ska få fram dom bästa kandidaterna. varje kandidat måste rannsakas i minsta detalj för att inte de skall få en glipa att köra vårt parti på grund. Därför bör vi kunna få fråga ut personen i varje vinkel av hans personlighet för att se om de är de rätta virket att kunna stå pall för de frestelser som väntas. Samtliga kandidater ska frågas om allt som är relevant för vår kandidatur och för att få representera partiet. Så medlemmarna har bästa möjlighet till att bilda sig en uppfattning. Meningen är alltså inte att försöka ändra kandidatens ställningstaganden, det är att få reda på vad ställningstagandena är. Utfrågningsforumet bör inte vara ett forum där utfrågarna för fram sina åsikter, utan där man lockar fram svar från kandidaterna
Jag vill givetvis också att alla kandidater ska granskas. Jag tycker att det är oerhört viktigt att pressa åtminstone högprofils kandidaterna med följd frågor. Det är just i de svaren de visar om de är politiskt gångbara eller inte. Vi vill ju ha fram lojala men ändå flexibla tänkande individer med integritet. Det är en forumsektion där kandidaterna frågas ut och ger sin syn på kandidaturen. Detta utesluter på inget sätt mer djupgående debatter om vad kandidaterna tycker i olika ämnen i annan del av forumet. Vill man ifrågasätta trovärdigheten i något antagande som kandidaten gjort, eller lämpligheten i att en kandidat hyser viss åsikt, jag ser ingen anledning till att man inte skulle kunna diskutera kandidater öppet och att man skall kunna varna för olämpliga kandidater... det är partiets framtid som står på spel här, ser inga negativa effekter av att detta görs in public.

Hanna Dönsberg
2009-12-14, 19:31
cc (2009-Nov-28)Hej Hanna
Fråga till kandidater rörande den pågående utomparlamentariska utfasningen av kontanter i det svenska samhället:
Mot bakgrund av nedanstående förhållanden, hur allvarligt ser Ni på den pågående utfasningen av kontanter?
Svarsalternativ:
1 - Bryr mig inte. Kontanterna för gärna försvinna för mig.
2 - Kontanterna skall vara kvar. Nuvarande lagstiftning räcker.
3 - Kontanter måste skyddas i grundlagen och kontantlösa bankkontor görs olagliga. Vet dock inte om detta är något för piratpartier att engagera sig i före valet 2010
4 - Som 3 - fast innan valet 2010
5 - Om Partistyrelsen omgående inte gör frågan om kontanternas skydd i grundlagar och banklagar till del av partiets kärnprogram kommer jag hyra en piratkostym, äntra styrelsens högkvarter och hota Rick med kölhalningen om han inte omedelbart gör skyddande av kontanter i grundlag till en av partiets kärnfrågor

Fakta 1: Statsmakten i form av riksdag, regering och riksbank har i dag överhänt så gott som all kontanthantering till privata banker och företag. I dag sköter det privata bankväsendet landets depåverksamhet av Sveriges mynt och sedlar (tidigare riksbankens uppdrag) som trycks av samma amerikanska företag som tillhandahåller de värdepapper USA:s privatkontrollerade riksbank, det s k Federal Reserve, trycker amerikanska dollarn på.
Riksbanken säljer Tumba Bruk till amerikansk sedelpapperstillverkare (riksbanken) (http://www.riksbank.se/templates/News.aspx?id=9643)
Den nya kontanthanteringen (riksbanken) (http://www.riksbank.se/templates/Page.aspx?id=24366)
crane.se (http://www.crane.se)
Fakta 2: en koalition av starka intressegrupper kampanjar i dag hårt, bl a genom skrämseltaktik, för att kontanterna avskaffas.
Avskaffa kontanterna i samhället (DN) (http://www.dn.se/opinion/debatt/avskaffa-kontanterna-i-samhallet-1.866354)
Inga kontanter - inga rån (finansförbundet) (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/1.htx?id=2450)
Kontantlöst i Almedalen (polisen) (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/8.htx?id=2385)
Hur ska kontanthanteringen minskas? (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/8.htx?id=2494)
Det är dyrt att betala - använder vi för mycket kontanter? (riksbanken) (http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2008/080528ny.pdf)
Kontanter och betalningar - hur ser framtiden ut? (riksbanken) (http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2008/080205.pdf)
kontantfritt.nu (http://www.kontantfritt.nu/myter)
Fakta 3: det privata bankväsendet och andra privata aktörer har redan inlett utfasningen av kontanter.
Inga kontanter på banken (http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.532603-inga-kontanter-pa-banken)

Hej!
Eftersom detta är en fråga som inte finns i vårt principprogram, avböjer jag att svara. Du är välkommen med en ny fråga!

Hanna Dönsberg
2009-12-14, 19:38
Carl Johan Rehbinder (2009-Nov-19)Att bli riksdagsledamot för Piratpartiet innebär en hård partipiska, i syfte att upprätthålla vågmästarstrategin.
Det betyder också att du måste rösta mot din personliga övertygelse ibland.
Finns det några frågor, som i dagsläget inte räknas bland piratfrågorna, som om de kom upp till votering, skule leda till att du under inga omständigheter skulle kunna rösta med regeringsalliansen?
Så pass att du hellre skulle avgå från din post än att rösta med, alternativt rösta mot din riksdagsgrupp?
Jag ger dessa båda alternativ, eftersom somliga av ren lojalitet aldrig skulle kunna tänka sig att frångå PP:s vågmästarstrategi att alltid rösta med regeringsalliansen i alla frågor förutom just piratfrågor - genom att avgå slipper man rösta mot sin övertygelse.
Så - vad skulle kunna bli en sådan ödesfråga för dig?

Tänker jag långt och länge så finns det många sådana frågor, det är svårt att veta vad som kan komma upp på agendan. Jag tänker i extremer nu förstås. Men allmänt så anser jag att om jag kommer in i riksdagen, så har jag ett uppdrag från medlemmarna att förvalta. Det uppdraget kommer antagligen någon gång innebära att jag röstar med i ett förslag som jag inte gillar, allt enligt vågmästarstrategin. Jag har åsikter om det mesta, så något annat skulle förvåna mig. Man får se till det långsiktiga syftet - att våra frågor lyfts upp och den personliga integriteten räddas!

Laszlo Donat
2009-12-18, 13:18
Hej Hanna!

Jag har tre korta frågor till var och en och önskar koncisa svar!

1. Hur blir man en god människa?
2. En politiker bör hon/han vara en god människa?
3. Vad ska du göra för att Piratpartiet ska vinna valet?

Hanna Dönsberg
2009-12-18, 16:20
Stefan Flod (2009-Nov-20)Riksdagens ledamöter har ett grundarvode på 55 000 kronor i månaden. Om du blir folkvald riksdagsledamot vad tänker du då göra med arvodet?
Kan du tänka dig en partiskatt på 30-40%?

Jag tycker en persons inkomst och vad den gör med inkomsten är privat, man ska alltså få besluta detta själv. Däremot tycker jag det är viktigt att man håller en diskussion i frågan, då det kan få fler kandidater att tänka till om vad för bra deras pengar kan gå till.

Själv avser jag att lägga in pengar i organisationen på ett eller annat sätt, inte klarlagt i mitt huvud exakt hur än så länge. Om jag jobbar i riksdagen kommer jag lägga ned en hel del tid och energi på uppdraget för att göra skillnad, men mitt kapital kan förstås gå till andra piraters arbete för att göra skillnad. Allt som för upp våra frågor på agendan vill jag jobba för, på ett eller annat sätt.

Jag tänker att jag kanske hellre väljer att öronmärka mina pengar till särskilda projekt, än att en viss del automatiskt skall tilldelas partiet centralt. Kanske finns det något i organisationen jag själv tycker saknas, som jag vill satsa kapital på. Till exempel kan nämnas utbildning, och i viss mån även proffessionell internorganisation. Ungdomsförbundet ligger mig varmt om hjärtat, så jag tänker mig att en del av min inkomst kommer gå dit. Jag har också en idé i att sätta igång ett projekt som hjälper andra länders piratpartier att utvecklas och att ställa upp i val.

Jag visste inte riktigt hur mycket man får i arvode som riksdagsledamot innan du ställde mig frågan. Vet inte om den summan du nämner avser före eller efter skatt, men det blir en enorm skillnad för mig då jag i princip levt på existensminimum ständigt. Jag ser därför det som troligt att en stor del av mitt arvode kommer gå till välgörenhet, ibland till piratrörelsen, ibland till andra organisationer (tänk: mänskliga rättigheter och miljöfrågor), ibland till privatpersoners fördel (skulle bli överlycklig om jag kunde betala av mina näras studielån t.ex.).

RUTROS
2009-12-18, 18:13
Hej Hanna
Som du delar jag intresset för integritet och upphovsrätt, men har svårt med partiets avskaffande av patenträtten.

1. Patent tillhör sökanden inte individen (90% av alla uppfinnare är anställda och arbetsgivaren äger rätten) Det är således i motsatts till upphovsrätten en kommersiell rättighet såsom varumärken t.ex

2. Forskning visar att mer än 2/3 an våra läkemedel skulle inte finnas utan ett patent, som temporärt skyddar för illojal konkurrens. I klartext ingen vågar satsa jätte pengar i 10 år om en konkurrent kan kopiera samma sak på 6 månader utan att satsa en krona på FoU .

3. I dagsläget vill 97% av väljarna och 95% av piratpartiets sympatisörer inte avskaffa patenträtten.

Tycker du att man skall anpassa budskapet till vad väljarna vill ha och i stället reformera systemet som föreslås i Jan Lindgrens motion
http://forum.piratpartiet.se/Topic171197-469-1.

eller strunta i väljaropinionen och därmed kanske riskera vågmästarställningen

Hanna Dönsberg
2009-12-21, 12:50
Laszlo Donat (2009-Dec-18)Hej Hanna!
Jag har tre korta frågor till var och en och önskar koncisa svar!
1. Hur blir man en god människa?
2. En politiker bör hon/han vara en god människa?
3. Vad ska du göra för att Piratpartiet ska vinna valet?

Hej!
Koncisa svar blir en utmaning med såna frågor som du ställer :)
1. Jag tror man blir en god människa genom att reflektera över vad man gör och varför man gör det, så att man i sin personliga utveckling kan luta sig mot någon form av ideologi man bär på. Själv försöker jag se saker ur andras perspektiv för att inte låsa mig i egocentristiska tankar.
2. Personligen tycker jag alla människor bör vara goda. Eller rättare sagt anser jag att alla människor i grunden är goda. Ibland kommer man bara lite långt ifrån sig själv när man strävar efter något, oavsett vad det är.
3. Jag tänker göra det jag gör nu. Mun-mot-mun, bloggande, arbete med den interna organisationen, se till att synas i media och lägga sig i debatten, arrangera aktiviteter etc.

Argument
2009-12-21, 16:02
Vad bör statens uppgifter vara? Vad bör politikernas uppgifter vara? Vad kommer du göra för att undvika att bli korrumperad av makten och systemet?

Hanna Dönsberg
2009-12-21, 20:27
infinite_emma (2009-Nov-20)Jag ber om ursäkt om några av frågorna är dubblerat från tidigare frågor du fått, hoppa gärna över den i så fall. (Känns någon fråga lite för besvärlig eller tidskrävande ser jag inga problem med att du hoppar över dessa heller.) Frågorna kommer att postas hos samtliga kandidater.
1. Ett liv i offentligheten kan ibland vara ganska krävande. Har du haft några funderingar kring vad detta kan innebära och hur i så fall förbereder du dig för att tackla eventuella negativa aspekter av det? Finns det något som Piratpartiet skulle kunna göra för att stötta i en sådan situation som du ser det?
Främst tänker jag på de fördomar som jag möter i vardagen. Som du ser på min bild uppfyller jag inte utseendenormen för en "god medborgare", vilket kan kännas av i många sociala situationer. Jag tror därför media kommer fokusera på mitt utseende och objektifiera mig i stor utsträckning, istället för att belysa det jag arbetar med/för. Jag kommer försöka att vara envis när det gäller att prata politik, i kombination med att inte ta åt mig för mycket av ryktesskriverier. Jag kan på rak hand inte komma på ett speciellt sätt för partiet att stötta mig i detta, annat än att andra företrädare för partiet helst inte bör belysa mig som ett objekt, typ "vår dreadspirat". Jag tänker också på att även små misstag aldrig glöms bort av media. Med det sagt tror jag inte att någon kan vara en perfekt politiker, alla är vi människor, och jag ska göra mitt bästa för att inte ta åt mig av icke-konstruktiv kritik.

2. Saknar du någonting från partiet vad gäller stöd i den här kandidaturprocessen? Vad skulle du gjort annorlunda hade du haft möjlighet att bestämma processen själv?
Kan inte komma på något på rak hand. Jag gillar att vi har fri kandidering, och att alla medlemmar är med och röstar direkt. Det finns detaljer som skulle kunna finslipas, men det är första gången vi gör på det här viset och jag är övertygad om att vi kommer dra lärdom av processen och göra den ännu bättre nästa gång.

3. Finns det några saker i Piratpartiets (iofs korta) historia som du känner att vi behöver lära oss något från och förbättra? Är även nyfiken på om om du anser att något funkat ovanligt bra, som du känner att partiet ska fortsätta göra?
Definitivt att vi bör lägga mer vikt vi att ha någon form av struktur. Den interna strukturlösheten har lett till elitism i någon form, och det tror jag kunnat förebyggas med t.ex. demokratiska val till ledare. Det pågår och kommer bli sådana val nu, vilket är positivt. Jag se också ett problem i att vi har många pirater som sitter på för många roller, jag själv är en av dom. Just nu bantar jag ned mycket, och prioriterar, helt enkelt för att kunna göra ett ännu bättre jobb. Något som fungerat riktigt bra är vårt internetstödda arbete. Kommunikationen sker snabbt, och mycket kan göras med små medel.

4. Hur har du engagerat dig i Piratpartiets frågor fram tills nu?
Jag vet inte riktigt hur jag ska svara på denna breda fråga. Jag har varit med sen starten, och deltagit på årsmöten, bildade PP Västmanland 2006, sitter som ordförande i Ung Pirat Västerås, är ledamot i Distriktsstyrelsen Öst i Ung Pirat, är fd. vice kommunledare för Västerås, nuvarande vice valkretsledare för Västmanland. Jag har deltagit i demonstrationer, bloggar sen en tid tillbaka, har skrivit X antal insändare de senaste åren, är ansvarig för att arrangera Parley! i Västerås, har arrangerat små events här i Västerås, deltog på Parley! i Linköping, kommunicerar relativt ofta med styrelse och ledning, pratar ständigt piratfrågor med människor jag möter, rekryterar medlemmar, deltagit i debatter på skolor, intervjuats av media, är guldpirat. Ja, listan kan göras lång... :)

5. Har du några förebilder inom partiet som du tycker gör särskilt bra ifrån sig?
Du är en förebild, Mattias Bjärnemalm tål att nämnas. Jan Lindgren och Mikael Nilsson är också några favoriter. För att nämna några lokala - Emil Isberg och Jonas Nordgren. Jag stannar där, kan bli en lång lista här också annars ;)

Hanna Dönsberg
2009-12-22, 10:10
Gammelpiraten (2009-Dec-10)Jag har ställt två frågor till nästan alla kandidater tidigare.
Svaren har varit fantastiskt bra och tydliggöranden i många aspekter.
Den samlade kunskapen och kraften visar på en enorm styrka.
Jag hoppas att alla som läser drar nytta av det hela.
Jag hoppas ingen, ur någon aspekt, tar illa upp av att jag ställer en/denna min/ tredje omgångsfråga.
Finns det någonstans i vårt samhällssystem där vi har en byråkrati/administration som kostar och som du gärna skulle vilja avveckla eller förändra? Det kan gälla på kommun-nivå eller riksnivå. Avgifter eller verksamheter. För privatperson, företagare, studerande, pensionär, osv. Var finns det någonstans man kan göra en besparing för den enskilde och/eller för samhället som helhet? Kan man säga att det finns en privilegierad elit, en slags nomenklatura, som uppträder i de flesta samhällssektorer och nivåer och som lägger ut ett slags kontroll, avgifts och registersystem över oss andra medborgare?
Exempel 1) De som sitter och avlyssnar/sammanställer informationen om vanliga medborgares Internettrafik bör kunna klassificeras tillhöra en onödig byråkrati som kostar pengar.
Exempel 2) I min egen kommun är återvinningsystemet för kasserade produkter och det som för kallades sopor helt utbyggt. Allt sorteras och återvinns på lokal och central återvinningsstation. Det finns inga sopor att skicka i den gröna tunnan. Ändå måste man betala avgift för ”sophämtning” trots att man alla sopor återsorterat och inga sopor har att skicka. Det är uteslutet att erhålla dispens.
Exemplet 3) Samma kommun har man precis nu infört stämpelur (sk flexklocka) också för lärare. I samma veva blir samtliga lärare semesteranställda (dvs de har lika lång/kort betald semestertid som andra lönanställda. Avdelnings-, förvaltnings-, enhets-chefer och heltidspolitiker omfattas inte av tvånget att registrera sin tid med stämpelur. Detta menar ledningen officiellt är ett rättvist system.

Det finns oräkneliga exempel på onödig byråkrati. Jag väljer däremot att visa på en fundering jag haft förut:
Om vi gör oss av med viss byråkrati, kommer inte då t.ex. samkörda IT-baserade system leda till att kränkningen av den personliga integriteten bli större? Är det inte mer rättssäkert att ha flera instanser som kontrollerar lite än vad det är att ha en instans som kontrollerar mycket? Är det möjligt att t.ex. fördela skattepengar rättvist om man inte har en väl utbyggd byråkrati?

Ditt sista exempel visar på något annat egentligen enligt mig, nämligen den så vanligt förekommande politikerhybrisen. De kan skapa regler som inskränker på vanligt folks frihet, men det ska inte gälla dem själva. Förkastligt, men tyvärr vanligt förekommande.

Gammelpiraten
2009-12-31, 09:50
HOTEN MOT TRYGGHETEN
(fet text är frågor/önskemål som riktar sig till dig som kandiderar. Övrig text är utfyllnadsord som du kan lämna därhän om det dig så passar bäst)

Integriteten, miljön och jobben för de unga

Vad får dig att känna dig tryggare och vad tror du andra känner sig tryggare av?

Du kan sluta läsa nu om du tror jag vill debattera, att frågan handlar om fördelningspolitik, om du tycker att det här inte är en piratfråga eller att jag vill föra fram några egna frågor av något slag som inte har något direkt samband med den här trådens syfte.

Jag tror att valrörelsen mycket kommer att handla om de hot vi människor känner och upplever.
Vi känner oss inte trygga längre. Vi vill känna oss trygga i våra liv. Partierna kommer bjuda ut sina trygghetslösningar.

Integriteten hotas. Vi kontrolleras, spåras, övervakas och systematiseras in i register överallt.
Vattenbrist, oljebrist, nedhuggningen av regnskog, arter försvinner för alltid allt snabbare och snabbare, ö-riken dränks, algblomning och alla andra hugg från ekosystemen oroar oss gång på gång, befolkningen ökar explosionsartat på klotet och naturresurserna räcker inte till.
Vi ser mycket allvarligt på att ungdomsarbetslösheten är 23% i Sverige och förundras över att den bara är 7,6% i Danmark och 5,3% i Holland.

Om du ser något samband mellan de tre hoten så redovisa gärna dessa.

Du kan sluta läsa även här om du tror jag vill debattera, att frågan handlar om fördelningspolitik, om du tycker att det här inte är en piratfråga eller att jag vill föra fram några egna frågor av något slag som inte har något direkt samband med den här trådens syfte.

En 80% tycker det är bra med kroppsscanning vid flygplatsen om det blir tryggare att flyga. Motsvarande siffror kan man också finna för kameraövervakning på torg och i affärer. En överväldigande majoritet känner sig trygga när de är övervakade. Mer synliga poliser, upplysta tunnlar och parkvägar, hells-angels-klubbar i närområdet, medborgargarden och mer uppklarade stölder är också fenomen som ökar trygghetskänslan hos människor i allmänhet.

Och varför inte operera in ett chip hos alla som vistas i Sverige! Vi slipper då all slags kameraövervakning, brottsligheten sjunker mot noll. Genom öppna register vet vi var alla är och har varit varje sekund under varje dygn. Vi kan äntligen känna oss ganska så trygga. Vi kan fokusera på de miljöhot vi inte ser med övervakning och vi kan bearbeta problemet med den höga ungdomsarbetslösheten.

Om du har några lösningar, som ger en gemensam lösning på de tre hoten så redovisa gärna dessa.

Vill du läsa mera om hur omfattande registersystemenen är uppbyggda avseende våra husdjur så läs min blogg:

http://blogg.felicia.se/

Gammelpiraten
2010-01-02, 14:48
Ett fantastiskt nydanande och värdefullt instrument är denna tråd som möjliggör utfrågning av alla kandidater. Jag hoppas att mina frågor varit till hjälp för att vaska fram de lämpligaste företrädarna för PP. Eftersom alla kandidater inte kommer att få plats i riksdagen så har jag då en sista fråga som berör entusiasmen, kraften och planeringen ifall nedanstående scenario skulle inträffa.

Utifrån nedanstående scenario ställer jag några frågor.

Du blir inte vald som riksdagskandidat.
Du kommer inte in riksdagen då du står för lång ner på PPs riksdagslista.
PP kommer inte in i riksdagen för att partiet bara fick 3,99% av rösterna.Vad har du för plan utifrån något av dessa alternativ?
Står du eller är du beredd att stå på någon kommunal lista för att på så sätt företräda PP?
Kan du specificera ett par viktiga kommunala PP-frågor här och nu?
Om du inte kan detta – vilka tycker du då är de viktigaste utifrån ett PP-perspektiv utifrån de områden där Kommunen enligt lag ansvarar för

http://forum.piratpartiet.se/Topic191808-464-1.aspx

Du kan finna vad andra kommunala partier har på sin agenda

http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/partier/lista_registrerade_partibeteckningar/kontaktuppgifter.html#K

Argument
2010-01-03, 12:51
Hej! Jag vill ställa några ytterligare frågor till dig som berör dina åsikter om Piratpartiet och dess framtid.

1. Anser du att en vuxen individ har rätt till självbestämmande och frihet, så länge denna person inte kränker andras rättigheter, som rätten till självbestämmande och rätten till frihet?
2. Tycker du att Piratpartiet eventuellt borde utvidga sitt partiprogram?
3. Borde Piratpartiet kämpa för att legalisera personligt bruk av lättare droger, exempelvis cannabis?
4. Borde Piratpartiet kämpa för att legalisera personligt bruk av tunga droger, exempelvis heroin?
5. Borde Piratpartiet även kämpa för en legalisering av försäljning av dessa droger? Bör försäljningen vara fri eller statligt kontrollerad?
6. Borde Piratpartiet kämpa för att legalisera frivilliga sexköp, där båda parterna är överens om affären? Alltså, att riva upp den nuvarande sexköpslagen?
7. Borde Piratpartiet kämpa för att upphäva valutamonopolet?
8. Anser du att Piratpartiet borde försöka minska statens makt?

Winston Smith
2010-01-04, 05:24
Hej, mina frågor gäller vågmästarstrategin.

1. Har du läst texten om vårmästarstrategin?
http://www.piratpartiet.se/vagmastarstallning

2. Stödjer du vågmästarstrategin?

3. I vilka frågor kan du tänka dig att gå emot partilinjen (som enligt strategin är identisk med regeringens linje)?

I svaren på dessa frågor skulle jag vilja att alla eventuella personliga hjärtefrågor, stötestenar och liknande framgår. Det är viktigt för mig att veta om hänsyn till andra områden än Piratpartiets kärnfrågor kan komma att spela in när du avgör hur du ska rösta i riksdagen och jag vill därför ha ett så utförligt och heltäckande svar som möjligt. Om regeringen t.ex. vill lägga ner en verksamhet, ett regemente e.d. i din hemtrakt, kommer du då att tveka att rösta med regeringen i riksdagen?

Laszlo Donat
2010-01-14, 10:31
Hej Piratvänner!
Nu det börjar bli allvar! Vårt förslag till riksdagskandidater måste lämnas snart! Jag har gjort mina val, men jag kan ändra mig och korrigera min lista i sista ögonblicket! Så alla ni som är med på kandidattråden och uppdaterar det snabbt har en chans till min röst! De som har valt att inte vara med på kandidattråden är ointressanta för min del och blir inte bland de som får min röst!
Till Riksdagen vi måste välja karismatiska, kunniga, fantasifulla och trevliga människor! Oerhört viktig att riksdagsgruppen trivs inbördes att inga schismer förekommer och kan koncentrera sig på vårt program!
Eftersom alla är överens om partiets grundprinciper (hoppas jag!) jag valde inte att fråga om det! Jag ställde tre frågor tidigare som kan tyckas betydelselösa i sammanhanget, men för mig svaren har varit betydelsefulla för att avgöra vem jag ska rösta på! Jag lovade även någonstans att jag ska ställa frågorna även för mig själv!
Och här kommer det:

1. Hur blir man en god människa?
Det finns inte ett allmänt godtaget svar på frågan! Men för en blivande riksdagskandidat i Piratpartiet finns bara ett gott svar!

Man blir Pirat och medlem i Piratpartiet!
Genom historien är pirater är ju goda människor, har alltid kämpat mot grym överhet med livet som insatts och såg till att orättvist insamlade skatter blivit omfördelade! Som den bästa svenska förebild kan bli den berömda Efraim Långstrump och hans mytomspunna lilla dotter!

2. En politiker bör hon/han vara en god människa?
Ja, det är den främsta anledningen att Pirater ska bli Riksdagsmän!

3. Vad ska du göra för att Piratpartiet ska vinna valet?
Jag ska ha Piratkepsen på skallen fram till valet, även inomhus! Att ha keps på sig är uppstudsig och ger uppmärksamhet! Alla nya medlemmar i Ung Pirat borde få en piratkeps som present!
Kommer Piratpartiet få mer en 4 % av rösterna då har vi vunnit valet, 6,6% betyder stor vinst o.s.v.

Bland de svar som jag uppskattade mest:
1. Man äter mycket julmat.
2. Ja.
3. Äta mycket julmat.
Mun-mot-mun, bloggande…
..etablera en ännu mer aktivismpositiv kultur i organisationen, och fortsätta försöka inspirera till stordåd.

Kanske vissa kan räkna ut nu vilka som får min röst?
Jag har inte fått frågan om ang. hur mycket jag skulle donera till PP av de 55 tusen!
Men jag svarar! Jag ska donera allt och lika mycket till, men jag måste ha en plats på första raden mitt emot talmannen så att jag syns bra, och för att jag ser och hör dåligt!
Samt att ingen sitter bredvid och skymmer mig! Så rösta på mig!
Jag lägger det här ovan även på piratblogg för säkerhets skull (om moderatorn skulle radera/ censurera)! Om du behöver mera fakta, eller att jag ska rösta på dig av någon anledning maila mig: lld@laszlold.eu

Och förövrigt rösta på Piratpartiet!
Med vänlig hälsning
Laszlo