handdator

Visa fullständig version : Gabriel Sjölund (#15791)


Gabriel Sjölund
2009-11-12, 00:36
Gabriel Sjölund
26 år, Linköping
Med stor erfarenhet av att arbeta i demokratiska organisationer och med god kunskap inom olika politiska frågor även utanför Piratpartiets fokus så är jag rätt person att representera Piratpartiet i riksdagen!
http://data.piratpartiet.se/Handlers/DisplayPortrait.aspx?PersonId=15791&YSize=128 (http://pirat.funderar.se/)
Blogg: Pirat funderar (http://pirat.funderar.se)

EDIT: Hade visst missat mallen... gjort om och gjort (mer) rätt.

IsakGerson
2009-11-12, 08:51
Gabriel Sjölund (2009-Nov-12)med god kunskap inom olika politiska frågor även utanför Piratpartiets fokus

Hoppas du på att få arbeta med frågor utanför piratpartiets fokus?

Om nej, när tänkte du att kunskaperna skulle bli användbara?

Om ja, vilka frågor? Hur starkt?

Gabriel Sjölund
2009-11-12, 10:32
Isak Gerson:
Hoppas du på att få arbeta med frågor utanför piratpartiets fokus?

Om nej, när tänkte du att kunskaperna skulle bli användbara?

Om ja, vilka frågor? Hur starkt?


Hej Isak!

Som jag skrivit i min kandidatförklaring (http://pirat.funderar.se/riksdagskandidatur/) så är jag helt införstådd med att inga frågor utanför principprogrammet kan drivas av någon kandidat. Det jag menar är att jag kan använda den kunskap jag har inom frågor utanför vårt fokus när vi sedan kommer till läget att faktiskt applicera våra frågor inom befintlig politik. Skolpolitik och student- och utbildningsfrågor är mina områden utanför det direkta piratfokus som finns och min kunskap där tror jag kan bli mycket användbar när vi väl ska arbeta in vår informationspolitik i den redan befintliga politiken som drivs.

Tack för att du frågar!

Tommten
2009-11-12, 15:01
Har du medverkat i media i debatt eller nyhetsinslag och har du någon länk till detta? (helst muntligt inslag)

Gabriel Sjölund
2009-11-12, 19:43
Tommten (2009-Nov-12)Har du medverkat i media i debatt eller nyhetsinslag och har du någon länk till detta? (helst muntligt inslag)

Hej Tommten!

Tyvärr är det ganska tunnsått med muntliga inslag men jag ska se om jag kan hitta något från SR i samband med valvakan i somras. Jag återkommer om muntliga inslag så snart jag hittat något. Om man bara vill höra min röst (av någon anledning?), även om det inte är i piratsammanhang, så arbetar jag med projektet Radio Studentköping (http://www.studentkoping.se/radio).

I text finns lite mer även om jag knappast kan ta åt mig äran för allt då mycket varit klusterarbeten, som så ofta inom PP. Något av det jag hittade i snabb sökning:
Corren 1 (http://www.corren.se/asikter/debatt/?articleId=4761206), Corren 2 (http://www.corren.se/asikter/debatt/?articleId=4919912), Aftonbladet (http://www.aftonbladet.se/nyheter/euvalet/article5344913.ab).

Tack för frågan och fortsätt gärna ställa med att ställa fler!

Gabriel Sjölund
2009-11-12, 20:11
(helst muntligt inslag)
Ja, då har jag grävt lite mer och hittat SR Östergötlands inslag från valvakan i Linköping: SR (http://www.sr.se/cgi-bin/ostergotland/nyheter/artikel.asp?Artikel=2888137) => Klicka på "Jubel från Piratpartiets valvaka" (http://www.sr.se/webbradio/?Type=db&Id=1787351). Det är inte många ord med mig men det ger i alla fall en liten, liten visning om hur jag låter i media.

Mattias P Andersson
2009-11-12, 21:15
Hej Gabriel

Du skriver på din blogg om hårdare avståndstagande mot rasism och en breddning av principprogrammet gällande mänskliga rättigheter. Två frågor som jag tycker är väldigt viktiga och som jag ser potential i att utveckla.

Min fråga är, hur skulle du vilja mer konkret att vi applicerade de här frågorna i principprogrammet på ett bra sätt som går i samklang med det principprogram vi har idag?

AndersLindbäck
2009-11-13, 16:44
När du kommer in i riksdagen

1. vilket utskott vill du sitta i ?
2. varför anser du lämpad att sitta där ?
3. varför vill du sitta där ?

Dexe
2009-11-13, 21:37
Hej Gabriel,

I upphovsrätten idag finns något som kallas en moralisk rättighet för upphovsrättsinnehavaren. Om Piratpartiet kommer in i riksdagen och ska reformera/ta bort upphovsrätten, hur skulle du ta dig an frågan om de moraliska rättigheterna?

Tommten
2009-11-16, 01:02
Om jag råkar ut för något som jag anser skulle vara förnedrande och pinsamt på stan, så skulle min första tanke vara "hoppas ingen filmade mig". Jag skulle alltså vara mest rädd för att det har filmats med någons mobiltelefon och liknande så det sprids och jag skulle bli en "skogsturken" som det sprids olika varianter av på nätet tex. Jag passar mig alltså för hur jag beter mig och känner mig som i ett övervakningssamhälle, fast av alla privatpersoner som går omkring beredd att filma. Inte av staten.

Gör du någon skillnaden på allvarligheten i denna känslan/rädslan som jag har att bli övervakad av privatpersoner och känslan av att bli övervakad av staten? Tycker du att den ena är mer allvarlig?

Oldpirate
2009-11-16, 02:54
Sjölund!

Här kommer några frågor av allmän karaktär med bäring på att ni blivit folkvald:

1. Kommer ni att agera efter eget huvud (jag tycker ...) eller agera efter vad folket inom PP tycker ( vi inom PP tycker ...)?
2. Är ni för eller emot enkätprocesser i partiets politiska samverkansfrågor?
3. Hur mycket tid avser ni att avsätta för ert politiska engagemang avseende PP?
4. Kommer ni att ha andra uppdrag vid sidan om ert politiska uppdrag?
5. Har ni en jobb idag som ni kommer att avsäga er som folkvald?
6. Kommer ni att jobba heltid som folkvald politiker även om heltiden blir 12-16 timmar per dygn?
7. Kommer ni att driva PP:s sakpolitik mär än väl påläst?
8. Är ni dokumenterat bra på att debattera och argumentera?
9. Har ni familj med barn mellan 1-18 år?
10: Varför kandiderar ni till riksdagen 2010?

Idioten/ U Do News
2009-11-17, 04:08
Hej, jag har en fråga angående följande uttalande angående Piratpartiets plan att påverka lagen som finns dokumenterat på Youtube.

Rick Falkvinge i Arvika 4
http://www.youtube.com/watch?v=u7jJQbRm4fU&feature=related

I följande klipp (se ovanstående länk) säger Rick Falkvinge, tid: 2:37:

?När Sverige ändrar så kan inte USA sätta in handelssanktioner för vi är med i EU och just i det här fallet är det en otrolig fördel, därför det betyder att, försöker de handelssanktioner emot Sverige, så kommer EU där som en gigantisk sköld. Och EU har starkare ekonomi än USA. Det betyder att en handelssanktion emot EU skadar USA mer än Europa. Samtidigt som lagarna här är på nationell nivå här i Sverige.?

Slut citat, tid: 2:50.

Den grundläggande planen enligt Piratpartiet är att först ta minst 1 mandat i EU valet vilket ni lyckats med. Steg 2 är nu att ta minst ett mandat i Riksdagsvalet så att Piratpartiet tar en vågmästarroll. Hotet som ofta framförs om Sverige skulle ändra lagen om fildelning, så att man kan få kopiera och dela med sig av alla medier över Internet, är just att USA skulle sätta in handelssanktioner emot Sverige.

Men enligt piratpartiet, så kommer Sverige att bli skyddat av EU, som kommer att förhindra att handelsaktioner sker emot Sverige.
Men hur trovärdigt är detta antagande egentligen. Vi vet att det redan nu finns EU politiker som Christoffer Fjellner som vill införa fri handel mellan EU och NAFTA. Han är knappast ensam, allt pekar på att detta blir verklighet.

Dagens vallöfte: En energiinjektion behövs för globaliseringen och handeln över gränserna. Jag vill ha frihandelsavtal mellan EU och NAFTA!
http://www.fjellner.eu/dagens-vallofte-en-energiinjektion-behovs-for-globaliseringen-och-handeln-over-granserna-jag-vill-ha-frihandelsavtal-mellan-eu-och-nafta/

Om detta införs så tror jag knappast att Sverige kommer att bli skyddat av EU emot USA. Dessutom är det redan idag stort ekonomiskt samarbete mellan EU och USA, hade EU varit ekonomiskt självständigt hade vi ju inte påverkats märkbart av krisen i USA. Men det har vi gjort i EU, så även i Sverige.

Dessutom kan man fråga sig om vad det är för mening med att förlita sig på en beskyddare som EU när både Ipred och FRA lagen kommit igenom trots medlemskap i EU. Dessutom bygger Ipred på ett Eu direktiv.

IPRED
http://frapedia.se/wiki/IPRED

Vi har även Stockholmsprogrammet som vill förbjuda terroristpropaganda och nu Lissabonfördraget.
Du känner kanske till saker som, Flexibilitetsklausulen och passarellen, dessa verktyg kommer tillsammans med Lissabonfördraget att ge EU möjlighet att ändra vilka lagar de vill, utan att folket kommer att få rösta om det. Det innebär också att lagar som har blivit genomröstade på nationell nivå, kommer att kunna bli ändrade av EU utan någon ny omröstning. Så vad spelar det för roll vad vi lyckas rösta igenom för lagar på nationell nivå i Sverige. Lissabonfördraget kan köra över våra beslut i Sverige när de vill.

EU-konstitutionen
http://sv.euabc.com/word/298

Flexibilitetsklausul
http://sv.euabc.com/word/499

Passarell
http://sv.euabc.com/word/777


Med tanke på allt detta så frågar jag mig om det verkligen är trovärdigt att Piratpartiets grundläggande plan att ändra lagen om fildelning kommer att fungera genom att bli skyddade av EU och sedan sprida den svenska lagen till övriga EU länder. Är det inte mer trovärdigt att EU kommer sätta press på att Sverige ska anpassa sig till övriga länder. Med tanke på att EU är på väg att bli en superstat och att det dessutom finns EU politiker som vill utöka handeln med Nafta. Om nu dollarn kraschar, vilket det ser ut att göra, så kommer just röster framförallt ifrån Kina att höjas att man ska genomföra en världsvaluta. Om vi går emot en gemensam världsekonomi så har jag ännu mer svårt att se att Sverige kan bli skyddat av EU emot USA.

Dollar Falls Most in Month as China Urges New Reserve Currency
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aQ.zWVPnOYYg

Dessutom har jag svårt att se att EU är ett beskydd av Sverige överhuvudtaget. Lissabonfördraget är här och de kan ändra vilka lagar de vill oavsett vad vi bestämmer i Sverige, tack vare Flexibilitetsklausulen och passarellen. Hur länge kan du som Piratpartist förhålla dig neutralt till EU? Vad krävs för att du ska kräva uträde ur EU? Hur ska piratpartiets plan fungera när medlemskap i EU ingår i planen, nu när Lissabonfördraget har trädit i kraft?

Tackar i förhand för Svar

Mvh

U Do News

Idioten/ U Do News
2009-11-17, 18:04
Hej, har även ytterliggare en fråga. (se även min förra frågeställning ovan)

Hur ställer du dig till möjligheten att Piratpartiet skall expandera sin politik utifrån sina kärnvärden? Samt hur skulle du vilja gå till väga i den frågan. Innan du svarar på frågan skulle jag vilja att du fördjupa dig i resonemanget i länken nedan, där ekonomibloggen, nr 1 på bloggtoppen, "Cornucopia?" resonerar om saken. Läs även Rick Falkvinges artikel om ekonomin som ingår som länk i följande artikel. Vad anser du om resonemanget efter att du läst texten i länken "Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?"

Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?
http://cornubot.blogspot.com/2009/06/dags-for-piratpartiet-att-expandera-sin.html

Carl Johan Rehbinder
2009-11-19, 19:27
Att bli riksdagsledamot för Piratpartiet innebär en hård partipiska, i syfte att upprätthålla vågmästarstrategin.

Det betyder också att du måste rösta mot din personliga övertygelse ibland.

Finns det några frågor, som i dagsläget inte räknas bland piratfrågorna, som om de kom upp till votering, skule leda till att du under inga omständigheter skulle kunna rösta med regeringsalliansen?

Så pass att du hellre skulle avgå från din post än att rösta med, alternativt rösta mot din riksdagsgrupp?

Jag ger dessa båda alternativ, eftersom somliga av ren lojalitet aldrig skulle kunna tänka sig att frångå PP:s vågmästarstrategi att alltid rösta med regeringsalliansen i alla frågor förutom just piratfrågor - genom att avgå slipper man rösta mot sin övertygelse.

Så - vad skulle kunna bli en sådan ödesfråga för dig?

Stefan Flod
2009-11-20, 12:28
Riksdagens ledamöter har ett grundarvode på 55 000 kronor i månaden. Om du blir folkvald riksdagsledamot vad tänker du då göra med arvodet?

Kan du tänka dig en partiskatt på 30-40%?

infinite_emma
2009-11-20, 19:22
Jag ber om ursäkt om några av frågorna är dubblerat från tidigare frågor du fått, hoppa gärna över den i så fall. (Känns någon fråga lite för besvärlig eller tidskrävande ser jag inga problem med att du hoppar över dessa heller.) Frågorna kommer att postas hos samtliga kandidater.

1. Ett liv i offentligheten kan ibland vara ganska krävande. Har du haft några funderingar kring vad detta kan innebära och hur i så fall förbereder du dig för att tackla eventuella negativa aspekter av det? Finns det något som Piratpartiet skulle kunna göra för att stötta i en sådan situation som du ser det?

2. Saknar du någonting från partiet vad gäller stöd i den här kandidaturprocessen? Vad skulle du gjort annorlunda hade du haft möjlighet att bestämma processen själv?

3. Finns det några saker i Piratpartiets (iofs korta) historia som du känner att vi behöver lära oss något från och förbättra? Är även nyfiken på om om du anser att något funkat ovanligt bra, som du känner att partiet ska fortsätta göra?

4. Hur har du engagerat dig i Piratpartiets frågor fram tills nu?

5. Har du några förebilder inom partiet som du tycker gör särskilt bra ifrån sig?

Gammelpiraten
2009-11-21, 08:21
Dessa två frågor ställs till alla kandidater.
Du har liksom många fått en fråga ”Kommer ni att jobba heltid som folkvald politiker även om heltiden blir 12-16 timmar per dygn?”. Många av kandidaterna har svarat på denna fråga att de kommer att arbeta fulltid i olika form.

Om vågmästarstrategin fungerar i någon form så kommer inte närvaron för att trycka på knappar i riksdagssalen behövas. Detta beroende på kvittningssystemet. Kvittningssystemet innebär att när en ledamot är borta från ena blocket så tar det andra blocket ut en av sina ledamöter så att balansen inte förändras mellan blocken.

Fråga 1. Så vad har du tänkt att göra under den tid som står till förfogande?


Däremot är det högst sannolikt att det block som piratpartiet stöder kräver att man har en ledamot i varje utskott för att kunna få fram ett förslag till riksdagsbeslut, dvs man vill lägga fram utskottets (dvs utskottsmajoritetens) beslut. Man kommer aldrig acceptera ett system där reservationerna alltid vinner i Riksdagen.

Oavsett om vågmästarstrategin fungerar eller inte så menar jag att det finns piratfrågor inom i stort sett alla samhällsområden. Det finns både synliga och osynliga band mellan alla samhällsfunktioner. Allt detta behandlas politiskt i de olika utskotten efter deras verksamhetsområden.

Jag menar därför att det är av synnerligen viktigt att man utifrån varje utskotts verksamhetsområde har någon slags piratstrategi. Jag är övertygad om att man måste hitta en fråga som berör piratpartiets grundideologi utifrån varje riksdagsutskotts verksamhetsområde. Både utifrån frågor som kan komma i valrörelsen samt ställningstaganden som kan dyka upp i utskottsarbetet.

”Så länge regeringen driver våra frågor med kraft stöder vi den reservationslöst i alla andra frågor.” är en del av strategin. Det betyder: Driver ni inte våra frågor med kraft så kommer vi rösta emot er vid nästa förtroendeomröstning. Hur ord skrivs och hur meningar formuleras är ibland synnerligen viktigt. För det mesta bara viktigt. För att bevaka att det block man stöder formulerar sig enligt våra tankar krävs det att man deltager i utskottsarbetet.


Fråga 2. Har du någon idé om vad som kan beröra piratideologi i något utskotts verksamhetsområde?, så vore det bra att denna läggs ut för fortsatt tankeverksamhet.

Om du inte tror att de problem som finns i samhället, och som Piratpartiet uppmärksammat och som egentligen är Piratpartiet, har några kopplingspunkter eller orsakssamband med övriga samhället i form av politik, marknad och/eller social/kulturell struktur så räcker det att svara på fråga 1.

”Riksdagsarbetet” och ”Riksdagsordningen” (riksdagen.se) ger viss information vad man har för skyldigheter som riksdagsledamot.

Mvph (med vänligaste pirathälsning)

Anders

cc
2009-11-28, 02:16
Hej Gabriel

Fråga till kandidater rörande den pågående utomparlamentariska utfasningen av kontanter i det svenska samhället:

Mot bakgrund av nedanstående förhållanden, hur allvarligt ser Ni på den pågående utfasningen av kontanter?

Svarsalternativ:

1 - Bryr mig inte. Kontanterna för gärna försvinna för mig.
2 - Kontanterna skall vara kvar. Nuvarande lagstiftning räcker.
3 - Kontanter måste skyddas i grundlagen och kontantlösa bankkontor görs olagliga. Vet dock inte om detta är något för piratpartier att engagera sig i före valet 2010
4 - Som 3 - fast innan valet 2010
5 - Om Partistyrelsen omgående inte gör frågan om kontanternas skydd i grundlagar och banklagar till del av partiets kärnprogram kommer jag hyra en piratkostym, äntra styrelsens högkvarter och hota Rick med kölhalningen om han inte omedelbart gör skyddande av kontanter i grundlag till en av partiets kärnfrågorFakta 1: Statsmakten i form av riksdag, regering och riksbank har i dag överhänt så gott som all kontanthantering till privata banker och företag. I dag sköter det privata bankväsendet landets depåverksamhet av Sveriges mynt och sedlar (tidigare riksbankens uppdrag) som trycks av samma amerikanska företag som tillhandahåller de värdepapper USA:s privatkontrollerade riksbank, det s k Federal Reserve, trycker amerikanska dollarn på.

Riksbanken säljer Tumba Bruk till amerikansk sedelpapperstillverkare (riksbanken) (http://www.riksbank.se/templates/News.aspx?id=9643)
Den nya kontanthanteringen (riksbanken) (http://www.riksbank.se/templates/Page.aspx?id=24366)
crane.se (http://www.crane.se)

Fakta 2: en koalition av starka intressegrupper kampanjar i dag hårt, bl a genom skrämseltaktik, för att kontanterna avskaffas.

Avskaffa kontanterna i samhället (DN) (http://www.dn.se/opinion/debatt/avskaffa-kontanterna-i-samhallet-1.866354)
Inga kontanter - inga rån (finansförbundet) (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/1.htx?id=2450)
Kontantlöst i Almedalen (polisen) (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/8.htx?id=2385)
Hur ska kontanthanteringen minskas? (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/8.htx?id=2494)
Det är dyrt att betala - använder vi för mycket kontanter? (riksbanken) (http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2008/080528ny.pdf)
Kontanter och betalningar - hur ser framtiden ut? (riksbanken) (http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2008/080205.pdf)
kontantfritt.nu (http://www.kontantfritt.nu/myter)

Fakta 3: det privata bankväsendet och andra privata aktörer har redan inlett utfasningen av kontanter.

Inga kontanter på banken (http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.532603-inga-kontanter-pa-banken)

Gammelpiraten
2009-12-03, 13:38
Hur arbetar du/kommer du att arbeta konkret för att Piratpartiet skall komma in i riksdagen?
Se gärna frågan som att du ger tips/info till andra pirater hur de kan gå till väga.

På så sätt kan de också använda sig av de metoder du använder dig av. Och vad du vet/anser är effektivt. Utifrån den information som samlas kan vi bilda arbetsgrupper som bevakar vissa områden och/eller också ge idéer till alla grupper och individer som är aktiva.

Anna Troberg skriver idag 3/12:
Det händer massor i PP. Just nu förbereds det en massa saker i kulisserna och någon gång efter jul tror jag att vi kommer att få se en explosion av extern aktivitet. Då blir det dags för de andra partierna att huka sig. ...Vi är urbra på att samla information och ganska dåliga på att göra den lättillgänglig. Det handlar dels om hur var och en av oss kan kampanja under valåret, men också om hur information ska flöda smidigt och fritt inom partiet.”

Fundera först innan du tittar på mina förslag.


Här nedan följer en del av de områden som jag anser måste vara igång kontinuerligt. Ju närmare vi kommer valet desto mindre utrymme står till vårt förfogande. I varje media konkurrerar journalisterna med varandra för att få in sin artikel. Sedan konkurrerar alla media med varandra.
Konkurrensen är stenhård för att få in någonting.

Områden nedan är inte rangordnade

Områden: Nätets alla former. Vilka är viktiga?
Direktkontakt med journalister?
Motioner till kommuner och landsting?
Insändare, debattartiklar i papperstidningar?
Artiklar i diverse gratistidningar; tåg, flyg-tidningar etc?
Intervjuer i tidningar och annan media.
Kommentarer på andra partiers politiska utspel. Typ pressmeddelanden.
Kommentarer på aktuella händelser (som alltså kan kopplas till piratformer).
Sympatiskt inställda artister, musiker, etc.
Egna egenskaper som folk gillar (spela flöjt eller sjunga eller liknande)
Deltagande i evenemang typ marknader, skyltsöndagar, utställningar, events, osv

Gammelpiraten
2009-12-07, 12:16
Vi i Piratpartiet står för fri kunskap och delad kultur.

Kan du se något mer område/ö, som enligt din åsikt borde vara fritt från avgifter om du stod utkik i förmastens utsiktskorg, som piratskeppet borde lägga beslag på? Ett konkret förslag.

Gratis museer är en självklarhet tycker jag men det måste finnas flera områden.

Alliansregeringen satte avgifter på besök till museer. De stora statliga museerna, som hade fri entré 2005 och 2006, tappade i fjol mer än 1,5 miljoner besökare sedan entréavgifterna återinförts. Ett lyckat museibesök sätter spår i form av en mängd mångsidiga kunskaper och erfarenheter. Även antalet besök från förskolor/skolor har minskat. Under 2008 stod förskolor/skolor för totalt 1,4 miljoner besök på museer och konsthallar. Antalet besök från denna grupp har under de senaste tre åren gått ned med 19 procent. Störst är nedgången vid kommunala museer där antalet besök minskat med nära 50 procent.

Mer statistik:
http://www.kulturradet.se/sv/publikationer_/Museer--konsthallar-2008/

Kunskap, vetande och erfarenheter är grundelement för att förstå den värld vi lever i och ge oss förmåga att tackla de problem som vi dagligen kastas in i och brottas med.

För att förbättra integrering och göra samhället mer begripligt historiskt, kulturellt och socialt för immigranter, infödingar, utlänningar, amerikaner och uppväxande släkten är det en global samhällelig vinst att göra museerna avgiftsfria. Den information och upplevelse som museerna förmedlar är synnerligen viktig då alla inte kan ta emot kunskapen genom Internet-mediet, som dessutom ur vissa aspekter bara kan fungera som ett komplement.

Här är ett till exempel: Ett gratis Internet kanske är något att eftersträva men det kanske är för dyrt? Det kan då vara bättre att aanvända sig av något annat, tex FON-systemet (http://www.fon.com/en/). Ansluter man sin egen bredbandsuppkoppling till FON-gemenskapen så har fri tillgång andra medlemmars bredbandsanslutningar, WIFI, över hela planeten. 0,7 millioner FON-spots nu.

Anledningen till frågan: Jag försöker hitta flera gemensamma nämnare och beröringspunkter till våra grundpostulat. Det här är också en liten men inte oviktig integrationsfråga som går tvärt emot andra politiska partiers negativa integrationspolitik. Frågan har också en anknytning till ekonomi och kommunal verksamhet. Många människor med låga inkomster och kommuner har inte råda att gå på museer utan prioriterar annat mer nödvändigt för deras livsuppehälle och existens.

Gammelpiraten
2009-12-10, 12:45
Jag har ställt två frågor till nästan alla kandidater tidigare.
Svaren har varit fantastiskt bra och tydliggöranden i många aspekter.
Den samlade kunskapen och kraften visar på en enorm styrka.
Jag hoppas att alla som läser drar nytta av det hela.
Jag hoppas ingen, ur någon aspekt, tar illa upp av att jag ställer en/denna min/ tredje omgångsfråga.

Finns det någonstans i vårt samhällssystem där vi har en byråkrati/administration som kostar och som du gärna skulle vilja avveckla eller förändra? Det kan gälla på kommun-nivå eller riksnivå. Avgifter eller verksamheter. För privatperson, företagare, studerande, pensionär, osv. Var finns det någonstans man kan göra en besparing för den enskilde och/eller för samhället som helhet? Kan man säga att det finns en privilegierad elit, en slags nomenklatura, som uppträder i de flesta samhällssektorer och nivåer och som lägger ut ett slags kontroll, avgifts och registersystem över oss andra medborgare?

Exempel 1) De som sitter och avlyssnar/sammanställer informationen om vanliga medborgares Internettrafik bör kunna klassificeras tillhöra en onödig byråkrati som kostar pengar.

Exempel 2) I min egen kommun är återvinningsystemet för kasserade produkter och det som för kallades sopor helt utbyggt. Allt sorteras och återvinns på lokal och central återvinningsstation. Det finns inga sopor att skicka i den gröna tunnan. Ändå måste man betala avgift för ”sophämtning” trots att man alla sopor återsorterat och inga sopor har att skicka. Det är uteslutet att erhålla dispens.

Exemplet 3) Samma kommun har man precis nu infört stämpelur (sk flexklocka) också för lärare. I samma veva blir samtliga lärare semesteranställda (dvs de har lika lång/kort betald semestertid som andra lönanställda. Avdelnings-, förvaltnings-, enhets-chefer och heltidspolitiker omfattas inte av tvånget att registrera sin tid med stämpelur. Detta menar ledningen officiellt är ett rättvist system.

Gabriel Sjölund
2009-12-12, 11:26
AFK-världen har krävt min uppmärksamhet under lång tid och jag är glad att jag fått så många frågor medans jag varit borta. Jag ska under dagen och morgondagen försöka svara på så många av dem som möjligt!

Gabriel Sjölund
2009-12-13, 12:12
EDIT: Hittade några av de stavfel som smugit sig in.
EDIT 2: Hittade ett skrivfel
Då har jag svarat på den första laddningen av frågor. De som besvaras i denna postning är Mattias P Andersson, AndersLindbäck och Jacob Dexe.


Från Mattias P Andersson:
Hej Gabriel

Du skriver på din blogg om hårdare avståndstagande mot rasism och en breddning av principprogrammet gällande mänskliga rättigheter. Två frågor som jag tycker är väldigt viktiga och som jag ser potential i att utveckla.

Min fråga är, hur skulle du vilja mer konkret att vi applicerade de här frågorna i principprogrammet på ett bra sätt som går i samklang med det principprogram vi har idag?


Hej Mattias!

Att bygga ut de här åsikterna med den struktur som vi har för våra styrdokument idag är inte helt enkelt och jag skulle gärna se en övergripande förändring av våra styrdokument i stort, gärna i enlighet med de förslag som Simon Rosenqvist lagt fram, http://stenskott.wordpress.com/2009/09/27/process-for-principrevidering/#comments , med olika nivåer av politiska ställningstaganden i form av dels Syfte och Mål-avsnitt i partiets stadga, dels ett idépolitiskt program och dels ett sakpolitiskt program. En sådan uppdelning av våra styrdokument skulle kraftigt öka möjligheten för partiet att göra olika övergripande politiska ställningstaganden som ligger inom vad man kan kalla för piratideologi med olika krav på nivå av konkretisering, dvs att man kan uttrycka något som mer är en åsikt men som i sig omöjliggör beslut på sakfrågenivå som går emot den åsikten. Principprogrammet som det ser ut nu ligger enligt mig på en form av mellannivå mellan sakfrågeprogram och idépolitiskt program som jag kan tycka gör programmet svårhanterligt.

För att svara på din fråga mer konkret så har jag bara en mer färdig lösning för ett hårdare avståndstagande, men tyvärr ingen enkel lösning för den utbyggnad jag skulle vilja se om till exempel vård av papperslösa. Förvisso har en debattartikel skrivits i DN för en tid sen som genom krav på anonymisering för alla patienter implicerar att även papperslösa får vård. Jag vet inte om detta är praktiskt genomförbart även om jag applåderar initiativet till att bygga ut vår politik åt det hållet. Här i Östergötland, där jag är mest aktiv, har vi arbetat på ett landstingspolitiskt program som bland annat föreslår en effektivisering av landstingets IT-arbete genom bland annat krav på Open Source-lösningar. Vi vill argumentera för fri vård till papperslösa flyktingar och kommer kanske att föreslå att det finansieras genom de pengar som kommer sparas i att Avdelning A som ligger våningen över Avdelning B har IT-system som faktiskt kan kommunicera med varandra, för att inte tala om systemen i Landsting X och Landsting Y, och alla nivåer däremellan. Politiska direktiv om Open Source-lösningar i kombination med krav på att system som kan tänkas behöva vara kompatibla ska vara kompatibla borde spara ordentliga pengar vilka i sin tur alltså kan användas till vård av papperslösa. Motiveringen till varför vi vill göra så är i nuläget kort och gott ett medmänskligt och samhälleligt ansvar som vi anser att man bör ta men frågan är om partiet anser det vara skäl nog för att skriva med det i nationellt övergripande styrdokument. Min åsikt är att det är det, eller i alla fall borde vara det.

Den mer färdiga lösning jag pratar om för hårdare avståndstagande genom att göra ett tillägg till ett stycke i principprogrammet under rubriken ?Demokrati och medborgerliga rättigheter och friheter? som idag lyder:
Staten ska respektera grundlagen även i praktiken. Respekt för medborgarna och deras integritet skall innebära att principer som tortyrförbud, lagstiftningsintegritet, rättssäkerhet, budbärarimmunitet och korrespondenshemlighet är okompromissbara. Piratpartiet skall och kommer att agera för att exponera och fälla en regering som partiet anser inte lever upp till den respekt för människorätt som man ska kunna förvänta sig av en demokrati. Vi anser också att en sådan respekt aldrig ska villkoras, exempelvis baserat på härkomst, etnicitet, religion, kön, handikapp, ålder, sexuell läggning eller politisk åskådning.

Till det stycket skulle man kunna lägga till något med denna andemening:
Som en följd av detta kommer Piratpartiet aldrig, under några som helst omständigheter, samarbeta med organisationer som anser att respekt för människorätt kan villkoras.

Det är inte en vattentät lösning och fler kloka tänkare kan säkert komma på fler sätt att stärka dessa skrivelser men det är i alla fall en början.

Jag hoppas att du känner dig nöjd med svaret Mattias.


Från AndersLindbäck:
När du kommer in i riksdagen

1. vilket utskott vill du sitta i ?
2. varför anser du lämpad att sitta där ?
3. varför vill du sitta där ?


Hej Anders!

Jag vill väldigt gärna sitta i utbildningsutskottet. Det finns ett antal anledningar till att jag vill sitta där. Först och främst så menar jag att en stor del av vår politik kommer behöva appliceras där då utbildningsutskottet bereder ärenden som rör allt från förskola till högre utbildning och forskning. Direktiv som rör forskning och hur forskningens resultat ska förhållas till patent behöver författas, liksom en spegling av vad vi vill åstadkomma på kommunnivå för skolor även behövs på riksdagsnivå. Dessutom kommer frågor om hur litteratur som produceras av personal, inom både högre utbildning och andra skolformer, på arbetstid, ska förhålla sig till upphovsrätt behöva diskuteras i detta utskott, för att nämna ett axplock av vad som jag anser är viktiga frågor för Piratpartiet i utskottet ifråga.
Jag är lämpad att sitta i det utskottet eftersom jag studerar till och arbetar som lärare och har kunskap om hur det rent praktiskt fungerar i skolan. Att vara insatt i skoldebatten blir nästan per automatik en följd av detta. Vidare så har jag länge varit mycket aktiv i kåren och studentorganisationer som arbetar nära kåren och har kunskap om hur en högskola eller ett universitet kan arbeta, hur beslutsgångar kan se ut och vilka typer av problem som de tampas med i ett administrativt och politiskt perspektiv.

Jag hoppas det duger Anders!


Från Dexe:
Hej Gabriel,

I upphovsrätten idag finns något som kallas en moralisk rättighet för upphovsrättsinnehavaren. Om Piratpartiet kommer in i riksdagen och ska reformera/ta bort upphovsrätten, hur skulle du ta dig an frågan om de moraliska rättigheterna?


Bäste herr Jacob Dexe,

Det här är en intressant fråga. Då Piratpartiet kommer ha en friskt vinande partipiska, som ju är nödvändig för vår strategi, så är mitt korta svar att jag kommer följa partiets linje i den här frågan.

Om vi ska tillåta oss att utveckla det här lite så kan man i vårt principprogram, i de första styckena under rubriken Kulturen måste släppas fri, läsa:
När upphovsrätten ursprungligen infördes reglerade den bara en upphovsmans rätt att bli erkänd som skapare av ett verk. Senare utvidgades den till att omfatta även kommersiell kopiering av verk och nu inskränker den även privatpersoners och ideellt arbetande gruppers rättigheter.
Detta, en liten bit nedåt i texten följs av:
Vi menar att upphovsrätten behöver återföras till sitt ursprung. Lagstiftningen skall ändras så att det görs helt klart att den endast reglerar användning och kopiering av verk i kommersiella sammanhang.

Det här kan säkert tolkas på flera olika sätt men jag menar att det innebär en fortsatt rätt till att erkännas som skapare av verket för upphovsmannen. Dock innehåller moraliska rättigheter, eller ideella rättigheter som det också kallas enligt Wikipedia (http://sv.wikipedia.org/wiki/Upphovsr%C3%A4tt), även rättigheten till att verket inte används på ett sätt som skadar upphovsmannens rykte och anseende. Till denna rättighet har jag inte funnit något stöd i vårt principprogram. Det är också en svår fråga. Å ena sidan skulle jag inte gärna se att en webbdesign jag gjort användes på till exempel Sverigedemokraternas, eller någon av deras gelikars, kampanjwebbplats och skulle gärna vilja ha rätten att säga ifrån om detta. Å andra sidan så kan man då också rimligen, genom att hävda antipiratpolitiska åsikter, mena att ens verk inte ska få finnas med på t ex Pirate Bay eftersom man menar att webbplatsen stöder åsikter man inte själv sympatiserar med och skadar ens rykte.

Min åsikt är att om man kan formulera sig på ett sådant sätt att det blir tydligt att man kan hävda rätten att ens verk inte används av sådana som hotar och skadar eller vill skada människorätt och/eller grundläggande demokratiska principer så bör ett sådant skydd finnas. Om en sådan formulering skulle visa sig för bred och vara ett alltför stort föremål för tolkning, så anser jag att man får släppa denna del av den moraliska rätten till förmån för en i stort reducerad upphovsrätt.

Jag hoppas att du fick lite klarhet Dexe!

...och så fortsätter jag besvara resten av frågorna efter bästa förmåga!

Gabriel Sjölund
2009-12-13, 19:18
Då tar vi ett till svar!


Från Tommten:
Om jag råkar ut för något som jag anser skulle vara förnedrande och pinsamt på stan, så skulle min första tanke vara "hoppas ingen filmade mig". Jag skulle alltså vara mest rädd för att det har filmats med någons mobiltelefon och liknande så det sprids och jag skulle bli en "skogsturken" som det sprids olika varianter av på nätet tex. Jag passar mig alltså för hur jag beter mig och känner mig som i ett övervakningssamhälle, fast av alla privatpersoner som går omkring beredd att filma. Inte av staten.

Gör du någon skillnaden på allvarligheten i denna känslan/rädslan som jag har att bli övervakad av privatpersoner och känslan av att bli övervakad av staten? Tycker du att den ena är mer allvarlig?


Hej Tommten!

Jag delar inte dina farhågor riktigt. Förvisso kan vem som helst när som helst filma mig och lägga upp det på t ex Youtube, men det är sånt jag tycker att jag får räkna med. Jag har svårt att argumentera för att det ska vara OK att filma ståupp-shower med mobilen och samtidigt mena att jag som privatperson inte får filmas och publiceras. Om personen som filmar och publicerar har en etisk kompass som censurerar ansikten innan publicering så får jag mest vara tacksam, tycker jag.
Innan jag engagerade mig i Piratpartiet så har jag haft ett antal olika ideella uppdrag som inneburit att jag fått tänka på vad jag gör eftersom min person automatiskt sammankopplas med mitt uppdrag och därigenom den organisation som jag arbetat för. Jag ser inget konstigt i det. Istället har jag en syn på mig själv och mina handlingar som innebär att jag kan stå för vad jag gör och säger, även om det är i känsloladdade situationer eller andra tillfällen då omdömet kan svikta. Anser andra att mitt uttalande eller handlande är fel så får jag stå för de konsekvenserna som det kan medföra. Självcensur är något väldigt dåligt och jag menar, kortfattat, att människor får ta mig som jag är med de uttalanden och handlingar jag gör och passar det inte så får jag, som sagt, ta de konsekvenser det kan medföra. Det här ligger lite i linje med att bilder från fester man varit på kan hamna på en potentiell arbetsgivares skrivbord och då resonerar jag återigen som så att kan inte den arbetsgivaren se och acceptera att jag är mer än den jag är i professionella situationer så är jag inte så intresserad av det arbetet.
Om jag nu får plats i riksdagen så blir jag dessutom en offentlig person och får kallt räkna med att fotograferas, filmas och citeras hejvilt. Det är som sagt något jag bestämt mig för att jag kan leva med.
Därmed anser jag alltså att en statligt eller av lillebror utförd övervakning är värre än den som sker från privatpersoner då privatpersoner endast har åsikter, medan staten och lillebror har andra maktmedel än bara vad de tycker. Det är också där kärnan ligger i varför jag är emot övervakning som sådant, eftersom de som Piratpartiet menar att vi övervakas av förfogar över maktmedel och dessa maktmedels granskning av mitt, enligt mig rena mjöl, är vad som jag finner kränkande.

Jag hoppas du fick svar på din fråga Tommten!

Gabriel Sjölund
2009-12-13, 19:38
Och ännu ett :)


Från Oldpirate:

Sjölund!

Här kommer några frågor av allmän karaktär med bäring på att ni blivit folkvald:

1. Kommer ni att agera efter eget huvud (jag tycker ...) eller agera efter vad folket inom PP tycker ( vi inom PP tycker ...)?
2. Är ni för eller emot enkätprocesser i partiets politiska samverkansfrågor?
3. Hur mycket tid avser ni att avsätta för ert politiska engagemang avseende PP?
4. Kommer ni att ha andra uppdrag vid sidan om ert politiska uppdrag?
5. Har ni en jobb idag som ni kommer att avsäga er som folkvald?
6. Kommer ni att jobba heltid som folkvald politiker även om heltiden blir 12-16 timmar per dygn?
7. Kommer ni att driva PP:s sakpolitik mär än väl påläst?
8. Är ni dokumenterat bra på att debattera och argumentera?
9. Har ni familj med barn mellan 1-18 år?
10: Varför kandiderar ni till riksdagen 2010?

Hej Oldpirate!

Jag ska försöka svara på dina frågor i samma punktform som du ställt dem:
1.Det sistnämnda, vad PP tycker. En självklarhet med den politiska strategi vi har.
2.Om vågmästarstrategin ska fungera i riksdagen så måste de vi samarbetar med kunna lita på att vi håller vårt ord i frågor utanför Piratpartiets sfär. Vi har en uppsättning frågor som vi kommer driva och våra åsikter, med de förändringar som vi kommer kunna se i principprogrammet efter nästa årsmöte, är klara. Därför anser jag att olika former av direktdemokratiska processer riktade mot vår riksdagspolitik inte är lämpligt. Däremot kan det kanske vara lämpligt i kommuner och landsting då vi har lite friare tyglar i hur vi vill arbeta. Jag vill inte utesluta det från de beslutsinstanserna.
3.Just nu lägger jag väldigt mycket mer tid än vad jag har och om jag blir vald så kommer jag förstås lägga all den tid som krävs för att sköta mitt uppdrag bra, även om det innebär 16 timmars arbetsdag vissa veckor.
4.Nej, det ser jag inget utrymme för i nuläget.
5.Just nu arbetar jag på timbasis som lärare och studerar. Dessa sysselsättningar kan utan problem sättas åt sidan om jag skulle bli vald.
6.Ja. Se fråga 3.
7.Ja. Att vara påläst är mycket viktigt i debatt och diskussion.
8.Dokumenterat vet jag inte, jag har inte någon form av examen inom retorik men jag är en god retoriker och talare och är bra på att bygga upp goda resonemang.
9.Nej.
10.Jag kandiderar för att jag skulle göra ett oerhört bra arbete som en del av en riksdagsgrupp, för att jag är diplomatisk och målmedveten när jag driver en fråga, för att jag har erfarenhet av att arbeta demokratiskt och för att jag verkligen brinner för Piratpartiets frågor.

Jag hoppas det var den sortens svar som du sökte Oldpirate!

Gabriel Sjölund
2009-12-13, 19:50
Ett något kortat citat av frågeradda #1 från U Do News:

(…)

Med tanke på allt detta så frågar jag mig om det verkligen är trovärdigt att Piratpartiets grundläggande plan att ändra lagen om fildelning kommer att fungera genom att bli skyddade av EU och sedan sprida den svenska lagen till övriga EU länder. (…)

Hur länge kan du som Piratpartist förhålla dig neutralt till EU? Vad krävs för att du ska kräva uträde ur EU? Hur ska piratpartiets plan fungera när medlemskap i EU ingår i planen, nu när Lissabonfördraget har trädit i kraft?

Tackar i förhand för Svar

Med vänlig hälsning

U Do News

Hej U Do News!

De här frågorna känns mer som att de är riktade till Piratpartiet och partiets åsikter i stort, snarare än hur jag kan tänkas fungera som riksdagsledamot. Jag ska ändå försöka ge några korta svar.

Även om du säkert har poänger så tror jag på vår strategi och det vi vill åstadkomma. Det är sant att Lissabon-fördraget har förändrat EU kraftigt och att spelreglerna nu är lite annorlunda men vi måste ändå ta en sak i taget. Vi finns representerade i EU och arbetar där för att göra vad vi kan med våra frågor. Här i Sverige måste vi göra detsamma.

Jag ser det inte som omöjligt att vi, när vi vunnit våra första slag, kan tänka oss att analysera våra EU-åsikter vidare och förändra dem men jag ser det som att det här är rätt ända att börja i och det är utifrån vårt principprogram jag vill arbeta som riksdagsledamot.

Min förhoppning är att detta var svar på frågorna.

Gabriel Sjölund
2009-12-13, 20:02
Frågebatteri #2 från U Do News

Från U Do News:
Hej, har även ytterliggare en fråga. (se även min förra frågeställning ovan)

Hur ställer du dig till möjligheten att Piratpartiet skall expandera sin politik utifrån sina kärnvärden? Samt hur skulle du vilja gå till väga i den frågan. Innan du svarar på frågan skulle jag vilja att du fördjupa dig i resonemanget i länken nedan, där ekonomibloggen, nr 1 på bloggtoppen, "Cornucopia?" resonerar om saken. Läs även Rick Falkvinges artikel om ekonomin som ingår som länk i följande artikel. Vad anser du om resonemanget efter att du läst texten i länken "Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?"

Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?
http://cornubot.blogspot.com/2009/06/dags-for-piratpartiet-att-expandera-sin.html


Hej igen U Do News!

Jag var en av initiativtagarna till och agerade kontaktperson för Parley! (http://parley.piratpartiet.se), Piratpartiets hittills största allmänna afk-möte i syfte att diskutera piratideologi. En levande diskussion för vad som är piratideologi och vilka frågor vi tar i under det ”paraplyet” är enligt mig oerhört viktigt för partiets livskraft och livslängd. Just genom att hålla debatten levande, experimentera med idéutkast och stöta och blöta frågorna som dyker upp efter vägen och målmedvetet lyfta upp ideologiska frågor kan vi låta vår politik expandera. Just nu ser jag en expansion in i traditionell svensk höger/vänster-politik som något som skulle skada oss men i övrigt ser jag gärna förslag från alla håll. Vad som faktiskt blir piratpolitik på papperet ska medlemmarna och årsmötet avgöra.

Jag tror att det är vad du ville ha svar på.

Gabriel Sjölund
2009-12-13, 20:20
Från Carl Johan Rehbinder:
Att bli riksdagsledamot för Piratpartiet innebär en hård partipiska, i syfte att upprätthålla vågmästarstrategin.

Det betyder också att du måste rösta mot din personliga övertygelse ibland.

Finns det några frågor, som i dagsläget inte räknas bland piratfrågorna, som om de kom upp till votering, skule leda till att du under inga omständigheter skulle kunna rösta med regeringsalliansen?

Så pass att du hellre skulle avgå från din post än att rösta med, alternativt rösta mot din riksdagsgrupp?

Jag ger dessa båda alternativ, eftersom somliga av ren lojalitet aldrig skulle kunna tänka sig att frångå PP:s vågmästarstrategi att alltid rösta med regeringsalliansen i alla frågor förutom just piratfrågor - genom att avgå slipper man rösta mot sin övertygelse.

Så - vad skulle kunna bli en sådan ödesfråga för dig?

Att man får rösta mot sin politiska övertygelse i politiska frågor utanför piratsfären ser jag i stort inte som ett problemet. Hade jag inte ansett att piratfrågorna är överordnade hade jag inte engagerat mig i just Piratpartiet. Däremot finns det frågor som är lite oklara om huruvida de täcks in i piratsfärens frågor eller inte. ”Fri kultur”, menar vi då också att vi ska rösta avslag till förslag som vill förbjuda minareter, till exempel? I principprogrammet kan man finna följande text (tidigare citerad i tråden):
Piratpartiet skall och kommer att agera för att exponera och fälla en regering som partiet anser inte lever upp till den respekt för människorätt som man ska kunna förvänta sig av en demokrati. Vi anser också att en sådan respekt aldrig ska villkoras, exempelvis baserat på härkomst, etnicitet, religion, kön, handikapp, ålder, sexuell läggning eller politisk åskådning.
Jag skulle inte kunna sitta tyst och snällt rösta med i frågor som jag anser täcks in i denna text. Minaret-exemplet anser jag självklart täcks in här. Skulle riksdagsgruppen finna att någon form av villkorning för människorätt kan accepteras i en fråga för votering så skulle jag rösta mot riksdagsgruppen och partiet.

Om det däremot rör sig om frågor som helt klart ligger utanför piratpolitik så skulle jag aldrig rösta emot riksdagsgruppen utan hellre avgå. Jag har dock svårt att se några sådana frågor som skulle få mig att avgå, förutom de i stycket ovan nämnda, över huvud taget. Som sagt så anser jag att Piratpartiets frågor är överordnade andra frågor och det är alltså därför som jag valt att lägga tid och energi på just Piratpartiet.

Det svaret borde täcka in din fråga, hoppas jag!

Gabriel Sjölund
2009-12-13, 20:44
Från Stefan Flod:
Riksdagens ledamöter har ett grundarvode på 55 000 kronor i månaden. Om du blir folkvald riksdagsledamot vad tänker du då göra med arvodet?

Kan du tänka dig en partiskatt på 30-40%?


Hej Stefan!

Kort svar på frågorna: http://www.piratpartiet.se/guldpirat

Längre svar:
Arvodet jag får från staten är min personliga ersättning för det arbete jag tänker lägga ner på att göra Sverige till en bättre plats. På dessa pengar betalar jag skatt som också går till att göra Sverige till en bättre plats. Jag kommer lägga ner massivt arbete för Piratpartiet och våra frågor. Som en följd av det kommer jag ha en mycket begränsad fritid. I min nuvarande situation kan jag ägna tid istället för pengar till att förändra min omvärld till det bättre. Det gör jag bland annat genom ideellt arbete för Piratpartiet och för annat som jag anser gör nytta. Som riksdagsledamot ser jag inte att jag kommer ha tiden att fokusera på annat än Piratpartiet och vår politik. Däremot har jag istället ett större ekonomiskt spelrum som låter mig skänka pengar istället för tid. Dessutom kommer den arbetsbelastning som jag tror att uppdraget kräver innebära att jag behöver investera i min hälsa genom friskvård och genom sådant som till exempel att gå på restaurang med familj och vänner då och då för att kunna ladda mina batterier och göra ett bra arbete när jag jobbar med våra frågor.

Om jag får plats i riksdagen så kommer mitt liv se mycket annorlunda ut och det är svårt att på förhand svara på vad mina levnadskostnader faktiskt blir. Jag anser inte heller att en sådan kalkyl är nödvändig i det här avseendet. En partiskatt är för mig något som känns ytterst främmande utan jag vill lägga pengar som är ämnade för mig, som en ersättning för det arbete jag utför, på mig och sådant det jag tror på i enlighet med stycket ovan. Jag anser att det är min rätt att bestämma själv över vad jag gör med de pengar jag får kvar efter skatt. Man kan ha åsikter om riksdagsledamöters arvoden i stort, likaså om skatter i stort, men jag anser helt klart att vad jag gör med pengarna som till slut hamnar på kontot är min ensak. Jag är guldpirat idag och tänker fortsätta vara det, med en justering av beloppet. Det är min syn på frågan.

Jag hoppas att du känner att du fick svar Stefan!

cc
2009-12-14, 00:52
Mot bakgrund av den information Brian Gerrish presenterar i sitt "State of the Nation" tal
i år, vilken är Din uppfattning av hur Piratpartiet skall hantera detta hot för svensk del?

Brian Gerrish bakgrund (http://www.youtube.com/watch?v=hBE_0-1v_34)
Brian Gerrish - State of the Nation 2009 (http://www.bbc5.tv/news/story/brian-gerrish-state-nation)

Svarsalternativ:

1. Anser att det Brian Gerrish talar om inte är ett problem.

2. Visst är det ett hot. Anser att partiet ändå skall hålla fast vid vågmästarstrategin - även om detta innebär att partiet stödjer politiska beslut som bryter ned samhället

3. Partiet måste omgående ta med i beräkningen den hotbild Brian Gerrish redogör för vid utformandet av sin strategi och taktik

Gabriel Sjölund
2009-12-14, 12:13
Från Emma Opassande:
Jag ber om ursäkt om några av frågorna är dubblerat från tidigare frågor du fått, hoppa gärna över den i så fall. (Känns någon fråga lite för besvärlig eller tidskrävande ser jag inga problem med att du hoppar över dessa heller.) Frågorna kommer att postas hos samtliga kandidater.

1. Ett liv i offentligheten kan ibland vara ganska krävande. Har du haft några funderingar kring vad detta kan innebära och hur i så fall förbereder du dig för att tackla eventuella negativa aspekter av det? Finns det något som Piratpartiet skulle kunna göra för att stötta i en sådan situation som du ser det?

2. Saknar du någonting från partiet vad gäller stöd i den här kandidaturprocessen? Vad skulle du gjort annorlunda hade du haft möjlighet att bestämma processen själv?

3. Finns det några saker i Piratpartiets (iofs korta) historia som du känner att vi behöver lära oss något från och förbättra? Är även nyfiken på om om du anser att något funkat ovanligt bra, som du känner att partiet ska fortsätta göra?

4.Hur har du engagerat dig i Piratpartiets frågor fram tills nu?

5.Har du några förebilder inom partiet som du tycker gör särskilt bra ifrån sig?

Hej Emma!

Jo, några av frågorna är dubbletter i vissa avseenden men jag ska försöka besvara dem i den fina punktordning du ställt upp!

1.Som jag skrev som svar till Tommten så har jag innan jag engagerade mig i Piratpartiet haft ett antal olika ideella uppdrag som inneburit att jag behövt vara medveten om att det jag gör som person automatiskt sammankopplas med mitt uppdrag och därigenom den organisation som jag arbetat för. Jag ser inget konstigt i det. Istället har jag en syn på mig själv och mina handlingar som innebär att jag kan stå för vad jag gör och säger, även om det är i känsloladdade situationer eller andra tillfällen då omdömet kan svikta. Anser andra att mitt uttalande eller handlande är fel så får jag stå för de konsekvenserna som det kan medföra. Självcensur är något väldigt dåligt och jag menar, kortfattat, att människor får ta mig som jag är med de uttalanden och handlingar jag gör och passar det inte så får jag, som sagt, ta de konsekvenser det kan medföra. Det här ligger lite i linje med att bilder från fester man varit på kan hamna på en potentiell arbetsgivares skrivbord och då resonerar jag återigen som så att kan inte den arbetsgivaren se och acceptera att jag är mer än den jag är i professionella situationer så är jag inte så intresserad av det arbetet.
Om jag nu får plats i riksdagen så blir jag dessutom en offentlig person och får kallt räkna med att fotograferas, filmas och citeras hejvilt. Det är som sagt något jag bestämt mig för att jag kan leva med. Å andra sidan så har jag hittills aldrig sett en bild på mig från fest eller liknande som jag inte kan stå för. Såklart finns det bilder från tillfällen som man är mindre stolt över av olika anledningar men inget som inte ligger inom ramarna för vad som jag anser är fullt rimligt.
Kort sagt så har jag hög tolerans för sådant som ligger i facket ?pinsamt? och kan skratta åt det och gör sällan eller aldrig sånt som ligger i facket ?olämpligt? i offentliga (t ex på stan) eller halv-offentliga (på fest hos någon, på krogen etc) sammanhang. Skulle jag göra det så skulle jag kunna stå för det.
Det partiet skulle kunna hjälpa till med är mediaträning och kanske att man diskuterar fram en policy kring vad för typ av klavertramp som partiet kan stå bakom och vad för klavertramp som partiet måste ta avstånd ifrån.

2.Om jag fick bestämma processen själv så hade jag nog inte valt att göra det genom den här algoritm-processen utan föredragit en valberedning vilkas direktiv givits av medlemmarna. Nu har vi ändå valt denna metod och inom ramarna för den så tycker jag att det fungerar bra, sett ur mitt eget perspektiv som kandidat.

3.Jag ser att partiets styrka, förutom våra frågor, ligger mycket i den adhocratiska arbetsmetoden (märk väl arbetsmetod, som central styrmodell föredrar jag en mer traditionell demokratisk struktur) där det är högt i tak och går fort från beslut till aktivistaktion, då aktivister själva kan fatta beslut i den sortens frågor. Hur vi än förändrar oss internt så får vi inte tappa den dynamik som adhocratisk arbetsmetod medför. Det vi behöver göra mer av är att träffas AFK för att informera och inspirera. Så fort vi har större ekonomiska resurser i partiet så bör AFK-verksamhet (reseersättning etc etc) budgeteras för.

4.Hittills har jag arbetat som valkretsledare i Östergötland i snart ett år och lyckats ordna fram kommunledare i de flesta kommuner och med hjälp av dessa fått en del kommuner mycket aktiva, särskilt i samband med EU-valet. Därutöver så har jag, förutom det grundläggade kampanjarbetet, som att stå på gator och torg, klusterarbetat med debattartiklar och liknande skrivelser (se sida 1 i tråden) samt drivit en blogg som berör piratfrågor. Jag var också en av initiativtagarna till och kontaktperson för Parley! och arbetar för en levande ideologisk debatt inom partiet. Sist men inte minst så fortsätter jag förstås mitt arbete som valkretsledare i syfte att aktivera och inspirera kommuner där verksamheten inte är fullt så stor som i andra.

5.Det finns väldigt många jag anser gör ett bra arbete i partiet och jag vill gärna lyfta tre personer jag arbetat mycket nära och som är funktionärer av olika slag här i Östergötland: Sammy Nordström, Björn ?Beelzebjörn? Nilsson och Marit Deldén. De är personer jag har ett enormt förtroende för, som är kloka tänkare och som tar viktiga initiativ. Likaså vill jag även, på en mer nationell nivå, lyfta dig Emma, som är en personifiering av gott arbete inom den adhocratiska modellen. Vidare så vill jag lyfta Simon Rosenqvist och Mattias Bjärnemalm för deras arbete med organisationsutveckling och även Rickard ?Richie? Olsson för ett fantastiskt tillmötesgående och ansvarstagande i aktivistrelaterade IT-frågor såväl som IT-arbete i stort.

Jag hoppas du gillar svaren Emma!

Gabriel Sjölund
2009-12-14, 13:00
EDIT: Rättade ett typo

Gammelpiraten, Anders, ställer ett antal frågor som rör vad jag mer exakt kommer spendera min tid med som riksdagskandidat mot bakgrund av att kvittningssystemet med stor sannolikhet kommer medföra att inte alla av Piratpartiets riksdagsledamöter kommer behövas på plats i varje votering. Nedan följer Gammelpiratens mer exakta frågor:

Från Gammelpiraten

Fråga 1. Så vad har du tänkt att göra under den tid som står till förfogande?

Fråga 2. Har du någon idé om vad som kan beröra piratideologi i något utskotts verksamhetsområde?, så vore det bra att denna läggs ut för fortsatt tankeverksamhet.


Hej Gammelpiraten Anders!

Jag svarar denna gång i en mer löpande text då jag anser att fråga 1 och 2 sitter ihop:

Du har förmodligen rätt i att vi kommer kvittas ut vid tillfällen, även om jag själv gärna ser att jag faktiskt får vara den som trycker på knappen, särskilt när våra frågor tas upp. Tiden då jag inte sitter i votering kommer jag ägna åt att bevaka motioner som rör piratfrågorna, författa motioner för våra frågor och arbeta för det utskott som jag sitter i. Min förhoppning är att jag får sitta i utbildningsutskottet. Det finns ett antal anledningar till att jag vill sitta där. Först och främst så menar jag att en stor del av vår politik kommer behöva appliceras där då utbildningsutskottet bereder ärenden som rör allt från förskola till högre utbildning och forskning. Direktiv som rör forskning på universitet och högskolor och hur forskningens resultat ska förhållas till patent behöver författas, liksom en spegling av vad vi vill åstadkomma på kommunnivå för skolor även behövs på riksdagsnivå. Dessutom kommer frågor om hur litteratur som produceras av personal, inom både högre utbildning och andra skolformer, på arbetstid, ska förhålla sig till upphovsrätt behöva diskuteras i detta utskott, för att nämna ett axplock av vad som jag anser är viktiga frågor för Piratpartiet i utskottet.
Jag är lämpad att sitta i det utskottet eftersom jag studerar till och arbetar som lärare och har kunskap om hur det rent praktiskt fungerar i skolan. Att vara insatt i skoldebatten blir nästan per automatik en följd av detta. Vidare så har jag länge varit mycket aktiv i kåren och studentorganisationer som arbetar nära kåren och har kunskap om hur en högskola eller ett universitet kan arbeta, hur beslutsgångar kan se ut och vilka typer av problem som de kan behöva tampas med i ett administrativt och politiskt perspektiv.

Om Gammelpiraten känner sig nöjd med de svaren så känner också jag mig nöjd!

Gabriel Sjölund
2009-12-14, 14:22
EDIT: Gjorde ett förtydligande

cc ställer en fråga om min syn på kontanter som betalningsmedel samt ger ett antal påståenden stödda av länkar som bakgrundsinformation. Jag väljer att här endast återge grundfrågan med dess svarsalternativ.

Från cc:
Hej Gabriel

Fråga till kandidater rörande den pågående utomparlamentariska utfasningen av kontanter i det svenska samhället:

Mot bakgrund av nedanstående förhållanden, hur allvarligt ser Ni på den pågående utfasningen av kontanter?

Svarsalternativ:

1 - Bryr mig inte. Kontanterna för gärna försvinna för mig.
2 - Kontanterna skall vara kvar. Nuvarande lagstiftning räcker.
3 - Kontanter måste skyddas i grundlagen och kontantlösa bankkontor görs olagliga. Vet dock inte om detta är något för piratpartier att engagera sig i före valet 2010
4 - Som 3 - fast innan valet 2010
5 - Om Partistyrelsen omgående inte gör frågan om kontanternas skydd i grundlagar och banklagar till del av partiets kärnprogram kommer jag hyra en piratkostym, äntra styrelsens högkvarter och hota Rick med kölhalningen om han inte omedelbart gör skyddande av kontanter i grundlag till en av partiets kärnfrågor


Hej cc!

Jag tror inte att svaret är så enkelt som att välja ett av dina alternativ eller om min syn passar in i något av alternativen fullt ut. Rent spontant så drar jag nog åt alternativ 2 men jag vill gärna utveckla mitt svar.
Kontanter i sig, har de ett egenvärde? Värdet i att ha kontanter finns förstås i det sammanhang då man misstror banker som sådana och gärna har sina pengar kontant istället. Värdet ligger också i att kunna göra icke spårbara betalningar i syfte att skydda sitt privatliv, anser jag. Det finns fördelar med ett kontantlöst samhälle men frågan är om det går att ha ett samhälle utan kontanter och fortfarande kunna behålla det positiva som kontanter medför. Jag tänker också på papperslösa, som är en grupp jag gärna vill skydda i så många avseenden som möjligt. Det är svårt för dem att ha ett plastkort. Att leva som papperslös skulle ytterligare försvåras om kontanterna skulle försvinna. Det finns säker de som ser det som något bra men den skaran tillhör jag definitivt inte.
Om till exempel svenska banker erbjöd möjlighet till att ha konton liknande hur schweiziska banker kunnat erbjuda, med enbart ett nummer, och att kunna koppla betalkort till dessa konton så skulle anonymiseringsbehovet kanske kunna fyllas. För de som misstror banker som sådana är det dock inte en lösning. Hur stort grupp som systematiskt använder kontanter av misstro mot det ekonomiska systemet, eller av andra anledningar vill använda endast kontanter, vet jag inte.
Sammanfattningsvis så menar jag att vi av anonymiseringsskäl bör bevara kontanter till dess att vi kan finna andra metoder för anonyma betalningar men jag anser att fram tills dess så räcker nuvarande lagstiftning.

Jag hoppas du förstår hur jag tänker nu, cc. Avslutningsvis vill jag också säga det här inte är i närheten av vad jag anser är en kärnfråga utan är endast reflektioner. Jag kommer inte arbeta för att PP fattar några tydliga ställningstaganden i frågan utan emotser vad som kommer, eller inte kommer, in i principprogrammet i det här avseendet tämligen passivt så länge vi ser frågan ur ett allmänt informationspolitiskt perspektiv.

Gammelpiraten
2009-12-14, 16:40
Mina frågor till dig kommer efter en del textmassa, vilken utgör det bakgrundsmaterial som ligger till grund för mina frågor och tankar. Och jag vill betona att jag inte har något annat syfte än att vara behjälplig så att PP kommer in riksdagen. Jag utgår bara från min egen erfarenhet och verklighet. (Den verkligheten finns därför på mitt blogginlägg ?Om Marknaden och Staten i dagens bilvärld? http://blogg.felicia.se/?p=54 där jag redovisar en i mitt tycke en slags piratfråga.) Men lämna det och gå till frågorna.

Det är så här.
Det är odemokratiskt och orättvist.
Men 4% krävs för att ta plats i Sveriges Riksdag.
Drygt 7 miljoner röstberättigade. 80% valdelatagande. 5,6 miljoner som kommer att rösta.
4% är 224.000.
45,5 % valdeltagande i EU-valet 2009. Piratpartiet fick 225.915. Massavlyssningen gav PP två platser i EU.
Nu är riksdagsval något helt annat än EU-val. EU långt borta. Sverige betydligt närmare. Invandringen gav SD placering i riksdagen. Cancersjuka som måste söka jobb gav överströmning till s. Klimatdebatten gav påfyllnad till mp.

Det är så här.
Syns man inte så finns man inte.
IPRED, FRA är för närvarande avförda från den debatt som lyser på himlen.

Därför ser det ut så här. (SIFO dec)

s 31,49 %
m 21,54 %
blank, osäkra 14,2 %
mp 8,47 %
fp 5,83 %
v 4,46 %
c 4,46 %
sd 4,38 %
kd 3,17 %
Fi, Juni, PP, övr 1,71 %

Hade riksdagen återspeglat ett demokratiskt förhållningssättet till den nuvarande parlamentarismen så hade det funnits cirka 50 tomma stolar i riksdagssalen. Men; blankrösterna och övriga under 4% fördelar sig på de partier som kommit över spärrgränsen. Blankrösterna först och sedan de som då fortfarande finns under 4%. Det demokratiska underskottet skulle i sådant fall visa sig alldeles för tydligt för att man vill ståta med tomma stolar.

Vi håller på att bli akterseglade. Vi måste åter komma in i luften. Och eftersom en del pirater hellre tycks vilja begå harakiri än att flytta sig någon mm utanför FRA-frågan eller något som den gode Rick satt på pränt så fokuserar jag därför på något som är unikt för PP.

När kandidaterna är valda/utsedda och finns tillgängliga så läggs ett utfrågningsforum ut igen. All allmänhet ska få möjlighet att ställa frågor till våra kandidater. Och vi kräver att alla de andra partierna skall göra likadant.

Vi bör kontakta varenda lokaltidning och all tänkbar media. Och påpeka denna nyordning.

Det här ger en val-demokratisk användning av Internet. Och om den används förnuftigt så kan det vara en början till förändring av vårt demokratiska system till det bättre.

Fråga 1: Tycker du den här idén är vettig?

Jag vet att vissa ställer upp med sina namn för att på sätt dra röster på till PP. Att just de inte svarar är förklarligt. Men de andra. Att gå in i deras personliga bloggar och få fakta utifrån de 300 tecknens beskrivning är inte tillräckligt. Då faller ju hela vitsen med utfrågningsforumet. Jag har dragit ur den essens (kopierat) från inlägg om vad utfrågningsforumet har för syfte, vad det ska användas till och hur.

Fråga 2. Så varför svarar inte alla kandidater som har för avsikt att ta plats i riksdagen på frågor?
(ett uteblivit svar är ju också ett svar, men det kan ge upphov till konstiga/vissa reflexioner)

Syfte med utfrågningsforumet:
Att agera Djävulens Advokat för att se hur kandidaterna klarar av frågeställningar är okej. Att ställa frågor och motfrågor och verkligen vända ut och in på argumenten är just nu och enbart just nu så jäkla viktigt för partiet att ska få fram dom bästa kandidaterna. varje kandidat måste rannsakas i minsta detalj för att inte de skall få en glipa att köra vårt parti på grund. Därför bör vi kunna få fråga ut personen i varje vinkel av hans personlighet för att se om de är de rätta virket att kunna stå pall för de frestelser som väntas. Samtliga kandidater ska frågas om allt som är relevant för vår kandidatur och för att få representera partiet. Så medlemmarna har bästa möjlighet till att bilda sig en uppfattning. Meningen är alltså inte att försöka ändra kandidatens ställningstaganden, det är att få reda på vad ställningstagandena är. Utfrågningsforumet bör inte vara ett forum där utfrågarna för fram sina åsikter, utan där man lockar fram svar från kandidaterna
Jag vill givetvis också att alla kandidater ska granskas. Jag tycker att det är oerhört viktigt att pressa åtminstone högprofils kandidaterna med följd frågor. Det är just i de svaren de visar om de är politiskt gångbara eller inte. Vi vill ju ha fram lojala men ändå flexibla tänkande individer med integritet. Det är en forumsektion där kandidaterna frågas ut och ger sin syn på kandidaturen. Detta utesluter på inget sätt mer djupgående debatter om vad kandidaterna tycker i olika ämnen i annan del av forumet. Vill man ifrågasätta trovärdigheten i något antagande som kandidaten gjort, eller lämpligheten i att en kandidat hyser viss åsikt, jag ser ingen anledning till att man inte skulle kunna diskutera kandidater öppet och att man skall kunna varna för olämpliga kandidater... det är partiets framtid som står på spel här, ser inga negativa effekter av att detta görs in public.

Gabriel Sjölund
2009-12-14, 19:16
Gammelpiraten är tillbaka och ställer fler frågor, jättekul! Jag försöker sammanfatta posten till att innehålla det som är mestadels av frågekaraktär:

Från Gammelpiraten:
Hur arbetar du/kommer du att arbeta konkret för att Piratpartiet skall komma in i riksdagen?
Se gärna frågan som att du ger tips/info till andra pirater hur de kan gå till väga.
Här nedan följer en del av de områden som jag anser måste vara igång kontinuerligt.
Områden:
Nätets alla former. Vilka är viktiga?
Direktkontakt med journalister?
Motioner till kommuner och landsting?
Insändare, debattartiklar i papperstidningar?
Artiklar i diverse gratistidningar; tåg, flyg-tidningar etc?
Intervjuer i tidningar och annan media.
Kommentarer på andra partiers politiska utspel. Typ pressmeddelanden.
Kommentarer på aktuella händelser (som alltså kan kopplas till piratformer).
Sympatiskt inställda artister, musiker, etc.
Egna egenskaper som folk gillar (spela flöjt eller sjunga eller liknande)
Deltagande i evenemang typ marknader, skyltsöndagar, utställningar, events, osv
Hej igen Anders Gammelpirat!
Det var ingen liten fråga. Jag ska försöka dela upp det i två avsnitt: Dels vad jag själv kommer göra och dels vad jag hoppas att andra kommer täcka upp då jag själv inte är ändlös i mina resurser.
Jag kommer arbeta med två fokus i valkampanjen. Om jag får plats på riksdagslistan kommer arbetsmängden jag lägger på de olika fokusområdena kanske förändras lite då jag kommer behöva omprioritera. Mitt första fokus är vad jag själv kommer delta i. Om jag får plats på riksdagslistan så kommer jag försöka arbeta inom alla de områden du nämner nedan. Då de på listorna är de som kommer få rollen som externa representanter för partiet så anser jag att man bör göra sitt yttersta för att finnas med i arbetet med alla de områden du nämner. Får jag inte plats på riksdagslistan så kommer jag arbeta med områdena Nätet, debattartiklar mm i papperstidningar, kommentarer på andra partiers politiska utspel, kommentarer på aktuella händelser (genom de två precis föregående nämnda kanske också skriva medborgarförslag i kommunen och landstinget), intervjuer i media och deltagande i evenemang. Vidare hoppas jag också kunna delta i skoldebatter och annat av det slaget.
Mitt andra fokus kommer ligga på mitt ansvarsområde som valkretsledare i Östergötland och kommer bestå i att väcka upp sovande kommuner så att de kan delta i kampanjarbetet och bistå, både som bollplank och att praktiskt vara med på gator och torg, de kommuner som driver kampanj. Får jag plats på riksdagslista så kommer jag försöka delegera delar av detta arbete till vice VL i större utsträckning och andra funktionärer i större utsträckning.
Angående områdena mer specifikt så tänker jag såhär:

- Nätets alla former. Vilka är viktiga?
Här är alla former vi kan komma på viktiga. Någon klok Piratpartist sa en gång ?Riksdagspartierna använder sociala medier. Vi ÄR sociala medier.? och jag kan bara instämma. Nätet är vår hemmaplan och där ska vi synas överallt. Något som jag kände att vi var dåliga på förra kampanjen var att lägga upp videoklipp av olika slag så det hoppas jag kunna bidra med till denna kamp. Det fanns såklart video men det behövs mer!

- Direktkontakt med journalister?
Det här är ett område som jag inte är bra på i skrivande stund utan hoppas kunna få vidareutveckla genom mediaträning och annat om jag får plats på riksdagslista. Däremot tror jag att för de som i nuläget har rätt kontakter säkert kan skapa nyheter utifrån detta perspektiv och jag tror att det skulle vara till stor nytta då en artikel i nyhetsformat ofta får större gehör än en debattartikel.

- Motioner till kommuner och landsting?
Särskilt för de kommuner och län där man kandiderar lokalt tror jag att det här kan vara en god väg att gå för att visa att man inte enbart är en missnöjesröst utan faktiskt vill åstadkomma något konkret, och också vad man vill åstadkomma.

- Insändare, debattartiklar i papperstidningar?
Här har man mycket att hämta för att aktualisera piratrelaterad debatt i lokal press. Aktuella händelser med piratbäring är en bra ända att börja i och kan man peka på sittande politikers roll i en händelse så kan man ofta väcka replikväxling. Jag tror inte att man ska vara rädd för att inte känna sig så duktig på att argumentera utan mycket hjälp finns att få i piratsvärmen om man tycker det är svårt och att man över huvud taget syns är värt något bara det.

- Artiklar i diverse gratistidningar; tåg, flyg-tidningar etc?
Återigen, att synas över huvud taget är mycket värdefullt så varför inte? Särskilt gratistidningar tror jag det är bra om man kan få med artiklar i men jag själv har tyvärr inga handfasta tips om hur man faktiskt blir publicerad och vad man bör tänka på utöver vad man lär sig om artikelskrivande genom att läsa mycket tidningsartiklar. Sensationsvärde, kanske? :-)

- Intervjuer i tidningar och annan media.
Jodå, ställ upp på sådant, det kommer jag ta varje chans till! Se till att vara väl förberedd och begär gärna att få den intervjuandes frågor i förväg och ta i vilket fall reda på vilken vinkling som den intervjuande tänker sig så att du kan förbereda dig.

- Kommentarer på andra partiers politiska utspel. Typ pressmeddelanden.
Här tror jag det är viktigt att inte alltid köra den gapiga vägen, det känns i längden tröttsamt. Efter att kritik levereras så är det enligt mig viktigt att vara tydlig med de positiva förslag vi har istället för det andra partiets väg.
- Kommentarer på aktuella händelser (som alltså kan kopplas till piratformer).
De här kommentarerna kan ta form på nätet, i debattartiklar och insändare, och i form av motioner. Jag tror att detta, förutom kampanjarbete som syftar till att föra fram våra grundbudskap, är ett av de bästa sätten för att bli hörd. En händelse som redan är aktuell ger helt klart draghjälp.
- Sympatiskt inställda artister, musiker, etc.
Här har jag ingen erfarenhet och lämnar med varm hand över till de som vet bättre. Spontant tänker jag dock att alla som är verksamma inom de områden vi vill förändra och som har en positiv hållning till vår politik bör lyftas fram då våra motståndare ofta påstår sig representera de grupperna. Piratpositiva uttalanden från inom de grupperna undergräver våra motståndares retorik och det måste ses som positivt.

- Egna egenskaper som folk gillar (spela flöjt eller sjunga eller liknande)
Ja, för de som har sådana talanger är det superpositivt! Körsång på torg med piratanpassade texter, sång och instrumentspel i videoklipp; låt kreativiteten komma fram!

- Deltagande i evenemang typ marknader, skyltsöndagar, utställningar, events, osv
Här har man chansen att finnas utan bland medborgarna och kommunicera direkt. Jag tror att man kan knuffa många som vacklar i hur de ska välja åt vårt håll i det läget. Om man menar evenemang av typen skoldebatter och sådant så känns det ännu mer viktigt att partiet finns representerat.

Så, då hoppas jag att du känner att du fått denna frågeladdning besvarad!

Gabriel Sjölund
2009-12-15, 14:02
EDIT: Rättade ordfel och stavfel, men det finns säkert fler :)

Gammelpiraten Anders följer upp sin förra omgång frågor med en ny. Till frågan ger Anders en hel del information om frågans bakgrund som återfinns ovan i tråden, bland annat ett resonemang om att museibesöket bör vara gratis som en följd av den samhällsnytta museibesök gör och eftersöker förslag på fler saker som bör vara gratis och resonerar en del kring gratis internet. Jag har dock valt att endast återge början på frågan som citat:

Från Gammelpiraten:
Vi i Piratpartiet står för fri kunskap och delad kultur.
Kan du se något mer område/ö, som enligt din åsikt borde vara fritt från avgifter om du stod utkik i förmastens utsiktskorg, som piratskeppet borde lägga beslag på?

Hej Anders! Du frågar friskt och det är nyttigt för debatten!

Kort svar: Jag tror inte att vi bör söka saker som ska vara gratis på det här sättet. Vi bör istället har en allmän syn som strävar till att så mycket kultur som möjligt når till så många som möjligt utan att tumma på vårt förhållningssätt till höger/vänster-frågor. Kan vi finna lösningar som resulterar i gratis så är det förstås väldigt positivt men att sträva efter gratis för gratis skull tror jag inte på.

Mycket längre svar:
Först vill jag adressera ditt resonemang kring museum. Jag håller med dig om att museuibesök gör samhällsnytta och kanske också bidrar till integrationen i samhället. Jag har inte sett något som tydligt påvisar eller avvisar det påståendet. Dock vet jag inte helt säkert om jag är med på att det bör vara gratis.

Museer finansieras på många olika vis men de statliga redovisar anslag som sin största intäkt, med andra ord skattepengar. Dock finns en stor skillnad mellan dem vad gäller övriga intäkter. Exempelvis så redovisade Statens Maritima Museer (inkl Vasamuseet) intäkter på 102 miljoner kr från anslag och 101 miljoner från avgifter och andra ersättningar av en total summa på 218 miljoner kr i intäkter år 2008. Naturhistoriska riksmuseet redovisade intäkter på 152 miljoner kr från anslag och 45 miljoner kr från avgifter och andra ersättningar av en total summa på 250 miljoner kr. Den stora skillnaden ligger i att Naturhistoriska 2008 också fick dryga 50 miljoner i bidrag, medan Maritima fick 14 miljoner i bidrag. Vad som är bidragsgrundande och vilka som får donationer avgör således stor del av statliga museums ekonomi. Bägge av dessa museum redovisade negativt resultat. Bägge av dessa museum redovisade också personalkostnader som sin största utgift 2008, ungefär 50% av de totala utgifterna.

Förstås skulle man kunna argumentera för fri entré då det tveklöst är samhällsnyttigt men det i sin tur innebär att man bör beskriva varifrån pengarna ska tas. Vi vill släppa film och musik genom fildelning fritt för privatpersoner eftersom det är samhällsnyttigt och kan motivera det med att det inte kostar mer att släppa den fri då distributionen inte kostar något och då vi menar att det i sin tur ger möjlighet till ökade intäkter till producenten. Motsatsen kräver dessutom oacceptabla övertramp på våra privatliv för att kunna efterlevas. Jag har i nuläget inget enkelt svar på varifrån man ska ta de pengarna som behövs för att ge den fria entrén utan att gå in i höger/vänster-frågor som exempelvis jobb eller skatteförändringar.

Vi menar att film är en viktig kulturbärare och att den bör vara fri via fildelning. Samtidigt har jag hört påstås att film upplevs bäst på bio och att man således får den mest givande kulturella upplevelsen av film på bio. Ändå menar vi inte, i detta nu, att biobesök bör vara gratis. Jag anser inte heller att det bör vara det eftersom en biograf kostar pengar att driva. Via fildelning kan alla som vill se filmen men den som är beredd att betala får tillgång till den bättre upplevelsen, precis som den som köper FullHD-tv, HTPC (eller motsv.) och ordentlig ljudanläggning får en bättre upplevelse av den fildelade filmen än den som ser filmen på sin fem år gamla laptop.

Jag skulle alltså gärna se fri entré till statliga museum då vi medborgare åtminstone delvis finansierar dem idag och då jag håller med dig om att museum gör stor samhällsnytta men jag vill gärna se ett konkret förslag på hur vi ska täcka kostnader som idag inte täcks av anslag innan jag kan ställa mig helt på din sida. Kanske kan det motiveras som ett viktigt led i till exempel integration och budgeteras inom det området och låta något annat område därinom stryka på foten? Jag är tyvärr för dåligt insatt i exakt hur de kalkylerna ser ut i dagsläget och vet heller inget om vad som skulle kunna prioriteras bort.

Om jag får ta upp ditt andra exempel, gratis internet, så tänker jag lite annorlunda. Fri fildelad kultur inklusive remixrättigheter osv gör kulturen och samhället nytta och kan motiveras ekonomiskt, bland annat enligt ovan. Fritt inträde till statliga museer ser jag som en möjlig piratfråga men vill ha en strategi för kostnadstäckning innan jag känner att vi kan driva den. Internet är dock något som vi pirater har en särskild inställning till. Vi menar att internet utgör en grundpelare för deltagande i samhället då alltifrån jobbsökning till bankaffärer till samhällsnyheter till socialt liv till protokoll från folkvalda instanser finns tillgängligt här på internet. Ingen annan stans är tillgängligheten till att delta i samhället så stor, särskilt för människor som på grund av handikapp inte helt enkelt kan ta sig till biblioteket för att låna en dator (eller för den delen besöka både banken, tidningskiosken, caféet och kommunkontoret) eller som på grund av samhällets fördomar kring handikapp har svårt att kunna ta del av samhället på lika villkor. Av bland annat dessa anledningar är vi så starkt emot lagar som innebär "three strikes". Att internet gör nytta för både individ och samhälle är ett av Piratpartiets grundläggande antaganden och något jag tror starkt på. Dock så återstår frågan om hur det ska genomföras och vad det kan tänkas kosta.

Jag hörde av Jonathan Walck (http://twitter.com/walck) talas om en idé som kallas för promenadinternet. Jag har för mig att idén först formulerades av Julia Skott (http://juliaskott.wordpress.com/2009/10/01/tuber-och-blabar-och-promenader/) och den gör en jämförelse mellan kommunikation i form av att transportera en person och att transportera information.

När du ska ta dig från punkt A till punkt B så kan du ta bilen eftersom det kanske är smidigast och kanske tar kortast tid. Du kan också ta tåg eller buss. Du kan om du vill också cykla. Alla dessa transportmetoder är mer eller mindre smidiga, snabba och bekväma. De kostar också olika mycket pengar att nyttja. Även om du cyklar så behöver man först skaffa sig en cykel. Du har dock alltid, även om alternativet känns obekvämt när avstånden är långa, möjligheten att promenera. Barfota, om så krävs, men att gå från punkt A till punkt B kostar inga pengar i själva transporten.
På samma sätt borde det finnas ett promenadinternet fritt tillgängligt för alla. Det behöver inte vara särskilt snabbt, ge låg ping eller vad man nu har för krav på sin internetuppkoppling idag, men det ska förr eller senare låta dig ladda din banks webbplats eller kommunens samling av fullmäktigeprotokoll. Till detta bör man kanske också, till dem som saknar, erbjuda en promenaddator som inte klarar av så mycket mer än att starta och köra en webbläsare.
På det sättet ger man samtliga medborgare möjlighet att delta i samhället fullt ut. Det skulle ge en mer utbredd IT-kompetens även i de grupper som nu inte valt att köpa dator och internetuppkoppling och därmed höja landets övergripande IT-mognad. Det kommer också på (ganska kort) sikt att utveckla den demokratiska processen i samhället då de grupperna som tidigare inte haft tillgång till internet når den IT-mognad som låter dem börja delta i debatten och utveckla sina kontaktnät.
Likaså kommer detta gynna näringslivet då fler människor kommer se internet och öka efterfrågan på internetuppkoppling från privata aktörer då promenaduppkopplingen kommer kännas begränsande och så även promenaddatorn. Den processen kommer spinna vidare och ge fler människor som kommer upptäcka näthandel och andra kommersiella tjänster som finns via internet.

Slutsatsen är att många delar av samhället vinner på ett promenadinternet. Men kostnaderna då?
Vad gäller själva uppkopplingen så finns infrastrukturen som behövs redan på plats, åtminstone i städerna, och det är därifrån man får börja. Kablar finns dragna och den billigaste lösningen för fysiskt medium får väljas. Den trafik som promenadinternet genererar kommer, eftersom många redan har internetuppkoppling och eftersom promenadinternet per definition ska ge mycket liten bandbredd, bli väldigt billig.

Promenaddatorer kommer också de att bli billiga. De flesta datorer som utdateras och byts ut, hos både näringsliv och i förvaltning, gör sällan någon nytta därefter. De är således redan avskrivna och betalade för men går till återvinning. Förstås använder en del organisationer leasing-tjänster för sin hårdvara men i slutändan måste processen leda till att det dyker upp stora mängder datorer som går till återvinning då dess prestanda inte håller måttet för professionell verksamhet. Ett första led i återvinning kan bli att de nyttjas som promenaddatorer.

Så vi har konstaterat att kostnaderna kommer bli låga. Utan kostnader kommer vi dock inte undan. Samordning, administration, installation, konfiguration och annat kommer behöva ordnas och bekostas, med en tydlig topp i början av processen. Hur ska vi täcka in dessa kostnader? En del av dem tror jag att man kan täcka genom den förmodade nyttan för näringslivet och därigenom de ökade momsintäkterna till statskassan som promenadinternet kommer ge. Status quo, vi kommer inte behöva höja skatter för att betala om vi kan visa kalkyler som stödjer tesen att ökade intäkter som täcker upp kostnaden är en långsiktig följd. Om det inte täcker hela kostnaden så har vi ett problem och det behöver lösas på olika sätt beroende på om vi vill att detta ska drivas ur ett statligt eller kommunalt perspektiv. En variant är att nyttjaren av promenadinternet och promenaddator får betala skillnaden däremellan men var det gratis vi var ute efter så duger inte riktigt det.

Frågan blir alltså om vi över huvud taget kan ordna det gratis för individen? En mycket billig lösning för promenadinternet verkar kunna ordnas, men gratis? Det är en öppen fråga och den som vill spinna vidare på det här spåret eller börja i en helt annan ända får gärna komma med förslag!

Då hoppas jag att du Anders känner dig besvarad för denna gång!

Gabriel Sjölund
2009-12-17, 12:11
Gammelpiraten jobbar på med frågor med lång bakgrundsinfo och i vanlig ordning hänvisar jag till ovan i tråden för den som vill ha helheten. Kort sammanfattat så frågar Gammelpiraten efter delar av förvaltning; byråkrati/administration och avgifter, som kostar onödiga pengar och som jag har idéer om förändring för eller avveckling av. Gammelpiraten Anders följer sedan upp med tre exempel; organisationer som sysslar med systematisk övervakning av medborgare, Anders kommunala sophantering och dess avgifter för slutkund och ytterligare ett exempel från Anders kommun där man infört stämpelklocka för lärarkollegiet men inte för kommunala chefer och heltidspolitiker.


Gammelpiraten:
Jag har ställt två frågor till nästan alla kandidater tidigare.
Svaren har varit fantastiskt bra och tydliggöranden i många aspekter.
Den samlade kunskapen och kraften visar på en enorm styrka.
Jag hoppas att alla som läser drar nytta av det hela.
Jag hoppas ingen, ur någon aspekt, tar illa upp av att jag ställer en/denna min/ tredje omgångsfråga.

Finns det någonstans i vårt samhällssystem där vi har en byråkrati/administration som kostar och som du gärna skulle vilja avveckla eller förändra? Det kan gälla på kommun-nivå eller riksnivå. Avgifter eller verksamheter. För privatperson, företagare, studerande, pensionär, osv. Var finns det någonstans man kan göra en besparing för den enskilde och/eller för samhället som helhet? Kan man säga att det finns en privilegierad elit, en slags nomenklatura, som uppträder i de flesta samhällssektorer och nivåer och som lägger ut ett slags kontroll, avgifts och registersystem över oss andra medborgare?


Anders, du fantastiskt flitige frågeställare! Välkommen tillbaka!

Det första exemplet du ger, om organisationer som arbetar med systematisk övervakning av oss alla, är förstås självklart. Genom vår politik, som ju tydligt motsätter sig den verksamheten, så är det klart att den bör avvecklas och därigenom kosta mindre pengar.
De andra två exemplen verkar också dåliga. Jag anser att du inte ska behöva betala en avgift för något du inte nyttjar. Att slippa sophämtningsavgift för de som sorterar så pass duktigt så att den gröna tunnan är tom skulle väl också fungera som en drivkraft för att öka folks sorteringsvilja. Märk väl att man här bör se en tydlig skillnad mellan avgift och skatt.
Även exemplet med stämpelklockorna verkar fel i mina ögon. Man bör i största möjliga utsträckning leva som man lär, så att säga. Dock kan jag inte se något stöd för de två sista exemplen i partiets nuvarande principprogram utan de är frågor som jag inte riktigt kan se ur ett informationspolitiskt perspektiv i detta nu. Komplettera gärna med ett informationspolitiskt resonemang!

I övrigt så har jag förstås åsikter om avgifter som jag finner onödiga eller vara i behov av förändring. Detsamma gäller för administration. Jag har även åsikter om avgifter som i den ena eller andra formen borde tilläggas och så även administration. Och en rejäl uppsättning åsikter om mycket annat. De åsikterna är dock inte i detta nu piratfrågor och således inget jag kommer lyfta eller uttrycka mig om som piratpartist i allmänhet och som riksdagskandidat för Piratpartiet i synnerhet. Detta forum tycker jag känns fel för till exempel mina åsikter om energipolitik.
Om man ska titta på sådant som har bäring på att bli piratfrågor, som jag kan se, så finns några exempel vad gäller just avgifter och administration. TV-licensen är en fråga som man ibland ser pirater lyfta på internet. Likaså presstöd. Jag själv har ännu inte format en full åsikt om vad som bör göras med den exakt men jag anser att någon form av stöd för oberoende samhällsgranskning bör finnas. Huruvida presstödet och TV-licensen i dagsläget faktiskt används till detta kan man helt klart diskutera men som sagt, någon form av stöd till samhällsgranskande media som faktiskt sysslar med oberoende granskning bör vi ha enligt mig.

Just nu lutar jag åt att vilja omforma TV-licensen till en skatt då Radiotjänst i sitt arbete med kontroll tycks utgå ifrån att samtliga hushåll innehar utrustning som är licensgrundande och då skattesystemet tar hänsyn till betalningsförmåga så tror jag att det skulle ge mer rättvis fördelning . Jag menar också att man bör se över hur mottagare av presstöd och licensavgiftspengar styrs och vilka intressen som i nuläget har kontroll och hur det bör förändras. I nuläget finns inte TV-licens eller presstöd med som frågor i vårt principprogram men jag ser gärna att de finns med. Dock anser jag de här frågorna vara underordnade de frågor som redan idag finns med i principprogrammet och ser ogärna att vi tappar drivkraft i de frågorna genom att arbeta för förändring av TV-licens och presstöd på bred front. Vi har slag som vi behöver vinna innan vi kan fortsätta med den här delen, om vi nu finner att det är frågor vi vill ta.
Det finns säkert mer i linjen av att avskaffa avgifter och administration som ligger inom piratsfärens frågor men jag känner som sagt mycket starkt för de frågor vi har idag och vill gärna nå resultat inom dem innan vi tar alltför många fler sakfrågor.

Jag gav inte så mycket mer förslag till dig Anders men förhoppningsvis förstår du min synvinkel.

Laszlo Donat
2009-12-18, 13:13
Hej Gabriel!

Jag har tre korta frågor till var och en och önskar koncisa svar!

1. Hur blir man en god människa?
2. En politiker bör hon/han vara en god människa?
3. Vad ska du göra för att Piratpartiet ska vinna valet?

RUTROS
2009-12-18, 17:48
Hej Gabriel. Jag skulle vilja veta lite mer om var du står i den kontroversiella frågan om att avskaffa patenträtten

1. Patent tillhör sökanden inte individen (90% av alla uppfinnare är anställda och arbetsgivaren äger rätten) Det är således i motsatts till upphovsrätten en kommersiell rättighet såsom varumärken t.ex

2. Forskning visar att mer än 2/3 an våra läkemedel skulle inte finnas utan ett patent, som temporärt skyddar för illojal konkurrens. I klartext ingen vågar satsa jätte pengar i 10 år om en konkurrent kan kopiera samma sak på 6 månader utan att satsa en krona på FoU .

3. I dagsläget vill 97% av väljarna och 95% av piratpartiets sympatisörer inte avskaffa patenträtten.

Tycker du att man skall anpassa budskapet till vad väljarna vill ha och i stället reformera systemet som föreslås i Jan Lindgrens motion
http://forum.piratpartiet.se/Topic171197-469-1.

Eeller strunta i väljaropinionen och därmed kanske riskera vågmästarställningen

Argument
2009-12-21, 15:45
Vad bör statens uppgifter vara? Vad bör politikernas uppgifter vara? Vad kommer du göra för att undvika att bli korrumperad av makten och systemet?

Gabriel Sjölund
2009-12-21, 23:58
cc presenterar i sin fråga två videoklipp, det ena ungefär kvartslångt, det andra ungefär en timme långt. Klippen visar en intervju med och ett anförande av Brian Gerrish där han talar om organisationen Common Purpose, om samhällsmakter utanför de folkvalda instanserna med referenser till grupper såsom Bilderberg och om hur olika organisationer med Common Purpose i spetsen gör Storbritannien till en polisstat, propagerar för socialism och kommunism och försöker förändra kulturen genom att exempelvis ”lära barn att det inte är normalt att vara heterosexuell” med verktyg som neuro-lingvistisk programmering.

För den som vill se klippen med Gerrish så finns länkar ovan i tråden.

Från cc:
Mot bakgrund av den information Brian Gerrish presenterar i sitt "State of the Nation" tal
i år, vilken är Din uppfattning av hur Piratpartiet skall hantera detta hot för svensk del?
Svarsalternativ:

1. Anser att det Brian Gerrish talar om inte är ett problem.

2. Visst är det ett hot. Anser att partiet ändå skall hålla fast vid vågmästarstrategin - även om detta innebär att partiet stödjer politiska beslut som bryter ned samhället

3.Partiet måste omgående ta med i beräkningen den hotbild Brian Gerrish redogör för vid utformandet av sin strategi och taktik


Jag har lite svårt att hänga med i vad Gerrish vill ha sagt. Kanske beror det på att jag saknar de förkunskaper man som åhörare förväntas ha om hans resonemang kring hur han anser att det brittiska samhället förstörs eller de allmänna kunskaper om brittiskt samhällsklimat som man får av att leva i Storbritannien.

Å ena sidan har han poänger i det han menar med polisstat och Storbritannien är enligt mig det kanske värsta europeiska landet om man ser till inskränkningar i människors integritet. Å andra sidan varvar han detta med uttalanden i stilen ”den där personen är dålig för att denne gör ditten och datten, den personen är också socialist/kommunist/marxist/vänster av något slag”. Hans förskräckta uttalanden av typen ”de försöker få dig att tro att det inte är normalt att vara heterosexuell” som han varvar in här och var implicerar att det skulle vara dåligt och onormalt att inte vara heterosexuell. Jag anser inte att heterosexualitet är normalt, det är bara väldigt vanligt och undviker att värdera sexualitet längre än så. Mot slutet säger Gerrish att Common Purpose för tillfället arbetar hårt för att påverka muslimerna i Storbritannien eftersom de, enligt Gerrish förklaring, fortfarande håller fast vid värden som att mamma och pappa är viktiga och att de lyssnar på sin religiösa ledare.

Jag vill mena att även om Gerrish delvis vänder sig mot sådant som också PP vänder sig mot, såsom massövervakning, så är hans övriga agenda inte förenlig med Piratparitets mål. Jag har kommit in i Piratpartiets politik och idéer från höger via liberalismen men jag är inte så långt åt höger att jag vill mena att all ondska kommer från vänsteridéer eller att alla vänsteridéer skulle vara dåliga, för den delen. Nu för tiden skulle jag kalla mig för socialliberal om jag skulle tvingas göra kopplingar till äldre politiska ståndpunkter men vill helst kort och gott kalla mig för pirat.

Att lyssna mer på folket än på lobbyister och att värna om sina medborgare snarare än branschföreträdares intressen är viktigt för demokratin. Ändå kan jag inte känna fullt ut med Gerrish då i princip allt det han säger utanför de rena piratfrågorna (som inte är en särskilt stor del av vad han säger) är väldigt främmande för mig.

Kortfattat så blir mitt svar någonstans mellan 1 & 2: Gerrish säger en del saker som jag identifierar som problem, men dessa problem har också Piratpartiet identifierat och det täcks in i principprogrammet.

Gabriel Sjölund
2009-12-22, 13:15
Gammelpiraten Anders är tillbaka med fler frågor. Som vanligt finns hela bakgrunden ovan i tråden, jag gör endast ett kort citat med det jag ser som kärnan i frågan.

Från Gammelpiraten
När kandidaterna är valda/utsedda och finns tillgängliga så läggs ett utfrågningsforum ut igen. All allmänhet ska få möjlighet att ställa frågor till våra kandidater. Och vi kräver att alla de andra partierna skall göra likadant.

Vi bör kontakta varenda lokaltidning och all tänkbar media. Och påpeka denna nyordning.

Det här ger en val-demokratisk användning av Internet. Och om den används förnuftigt så kan det vara en början till förändring av vårt demokratiska system till det bättre.

Fråga 1: Tycker du den här idén är vettig?

Jag vet att vissa ställer upp med sina namn för att på sätt dra röster på till PP. Att just de inte svarar är förklarligt. Men de andra. Att gå in i deras personliga bloggar och få fakta utifrån de 300 tecknens beskrivning är inte tillräckligt. Då faller ju hela vitsen med utfrågningsforumet. Jag har dragit ur den essens (kopierat) från inlägg om vad utfrågningsforumet har för syfte, vad det ska användas till och hur.

Fråga 2. Så varför svarar inte alla kandidater som har för avsikt att ta plats i riksdagen på frågor?
(ett uteblivit svar är ju också ett svar, men det kan ge upphov till konstiga/vissa reflexioner)

Hej Anders!
Jag tänker här ge ett ganska kort svar då åtminstone fråga 1 tillåter det.

Svar på fråga 1: Ja, jag tycker att det är en jättebra idé. De som faktiskt hamnar på riksdagslistor kommer få prata en hel del med media och med människor de möter och för de människor som inte möter kandidater eller är media ska ändå möjligheten att ställa frågor finnas. Att veta vad kandidater tänker är enligt mig intressant för alla som har rösträtt och fler än så, även om de inte är piratpartister. Dessutom tror jag att fler och svårare frågor kommer komma från folk i allmänhet snarare än journalister och det är bara bra träning inför en eventuell riksdagperiod att lära sig att argumentera och att faktiskt få tänka till.

Svar på fråga 2: Jag vet inte varför man inte svarar på frågor i tråden. Kanske har man inte haft tid, kanske tar man det inte på så stort allvar, kanske är man inte så duktig på det här med forum? Det kan finnas lika många anledningar som primärvalskandidater som inte svarar. Fråga dem, och hoppas att du får svar!

Ladda om frågekanonen nu Anders, jag ser fram emot nästa batteri av frågor!

Gabriel Sjölund
2009-12-23, 11:54
Från Laszlo Donat:
Hej Gabriel!

Jag har tre korta frågor till var och en och önskar koncisa svar!

1. Hur blir man en god människa?
2. En politiker bör hon/han vara en god människa?
3. Vad ska du göra för att Piratpartiet ska vinna valet?


Hej Laszlo!
Din första frågor är inte den enklaste att besvara här i världen men jag ska göra ett tappert försök.

1. Om en människa är god eller inte ligger i betraktarens ögon. Den enes frihetskämpe är den andres terrorist. Jag tror på att försöka leva som man lär, ta ansvar för de handlingar man gör och inte gör och att tro på människors godhet i stort, hur svårt det än kan tyckas vara. Man bör arbeta för syften man ser som goda i både stor och liten skala och ha stor empati och vara lyhörd för de som inte håller med om ens egen syn på vad som är det goda.

2. Här finns det säkert många olika syner men jag tror att en god människa fattar mer kloka beslut för samhället än en människa som inte är god.

3. Jag har beskrivit det mycket utförligt ovan, både för fallet då jag hamnar på riksdagslista och för fallet då jag inte gör det. Kortfattat så kommer jag lägga energi på i princip alla tänkbara kampanjfronter om jag hamnar på riksdagslista och på de fronter där jag känner att jag verkligen har kunskap redan i nuläget om jag inte hamnar på listan. Om jag hamnar på lista så tänker jag således lägga ytterligare energi på att lära mig mycket nytt, både om kampanjarbete och annat.

Jag hoppas att du känner dig besvarad, Laszlo!

Gammelpiraten
2009-12-31, 09:47
HOTEN MOT TRYGGHETEN
(fet text är frågor/önskemål som riktar sig till dig som kandiderar. Övrig text är utfyllnadsord som du kan lämna därhän om det dig så passar bäst)

Integriteten, miljön och jobben för de unga

Vad får dig att känna dig tryggare och vad tror du andra känner sig tryggare av?

Du kan sluta läsa nu om du tror jag vill debattera, att frågan handlar om fördelningspolitik, om du tycker att det här inte är en piratfråga eller att jag vill föra fram några egna frågor av något slag som inte har något direkt samband med den här trådens syfte.

Jag tror att valrörelsen mycket kommer att handla om de hot vi människor känner och upplever.
Vi känner oss inte trygga längre. Vi vill känna oss trygga i våra liv. Partierna kommer bjuda ut sina trygghetslösningar.

Integriteten hotas. Vi kontrolleras, spåras, övervakas och systematiseras in i register överallt.
Vattenbrist, oljebrist, nedhuggningen av regnskog, arter försvinner för alltid allt snabbare och snabbare, ö-riken dränks, algblomning och alla andra hugg från ekosystemen oroar oss gång på gång, befolkningen ökar explosionsartat på klotet och naturresurserna räcker inte till.
Vi ser mycket allvarligt på att ungdomsarbetslösheten är 23% i Sverige och förundras över att den bara är 7,6% i Danmark och 5,3% i Holland.

Om du ser något samband mellan de tre hoten så redovisa gärna dessa.

Du kan sluta läsa även här om du tror jag vill debattera, att frågan handlar om fördelningspolitik, om du tycker att det här inte är en piratfråga eller att jag vill föra fram några egna frågor av något slag som inte har något direkt samband med den här trådens syfte.

En 80% tycker det är bra med kroppsscanning vid flygplatsen om det blir tryggare att flyga. Motsvarande siffror kan man också finna för kameraövervakning på torg och i affärer. En överväldigande majoritet känner sig trygga när de är övervakade. Mer synliga poliser, upplysta tunnlar och parkvägar, hells-angels-klubbar i närområdet, medborgargarden och mer uppklarade stölder är också fenomen som ökar trygghetskänslan hos människor i allmänhet.

Och varför inte operera in ett chip hos alla som vistas i Sverige! Vi slipper då all slags kameraövervakning, brottsligheten sjunker mot noll. Genom öppna register vet vi var alla är och har varit varje sekund under varje dygn. Vi kan äntligen känna oss ganska så trygga. Vi kan fokusera på de miljöhot vi inte ser med övervakning och vi kan bearbeta problemet med den höga ungdomsarbetslösheten.

Om du har några lösningar, som ger en gemensam lösning på de tre hoten så redovisa gärna dessa.

Vill du läsa mera om hur omfattande registersystemenen är uppbyggda avseende våra husdjur så läs min blogg:

http://blogg.felicia.se/

Gammelpiraten
2010-01-02, 14:47
Ett fantastiskt nydanande och värdefullt instrument är denna tråd som möjliggör utfrågning av alla kandidater. Jag hoppas att mina frågor varit till hjälp för att vaska fram de lämpligaste företrädarna för PP. Eftersom alla kandidater inte kommer att få plats i riksdagen så har jag då en sista fråga som berör entusiasmen, kraften och planeringen ifall nedanstående scenario skulle inträffa.

Utifrån nedanstående scenario ställer jag några frågor.

Du blir inte vald som riksdagskandidat.
Du kommer inte in riksdagen då du står för lång ner på PPs riksdagslista.
PP kommer inte in i riksdagen för att partiet bara fick 3,99% av rösterna.Vad har du för plan utifrån något av dessa alternativ?
Står du eller är du beredd att stå på någon kommunal lista för att på så sätt företräda PP?
Kan du specificera ett par viktiga kommunala PP-frågor här och nu?
Om du inte kan detta – vilka tycker du då är de viktigaste utifrån ett PP-perspektiv utifrån de områden där Kommunen enligt lag ansvarar för

http://forum.piratpartiet.se/Topic191808-464-1.aspx

Du kan finna vad andra kommunala partier har på sin agenda

http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/partier/lista_registrerade_partibeteckningar/kontaktuppgifter.html#K

Argument
2010-01-03, 12:25
Hej Gabriel Sjölund! Jag vill ställa några ytterligare frågor till dig som berör dina åsikter om Piratpartiet och dess framtid.

1. Anser du att en vuxen individ har rätt till självbestämmande och frihet, så länge denna person inte kränker andras rättigheter, som rätten till självbestämmande och rätten till frihet?
2. Tycker du att Piratpartiet eventuellt borde utvidga sitt partiprogram?
3. Borde Piratpartiet kämpa för att legalisera personligt bruk av lättare droger, exempelvis cannabis?
4. Borde Piratpartiet kämpa för att legalisera personligt bruk av tunga droger, exempelvis heroin?
5. Borde Piratpartiet även kämpa för en legalisering av försäljning av dessa droger? Bör försäljningen vara fri eller statligt kontrollerad?
6. Borde Piratpartiet kämpa för att legalisera frivilliga sexköp, där båda parterna är överens om affären? Alltså, att riva upp den nuvarande sexköpslagen?
7. Borde Piratpartiet kämpa för att upphäva valutamonopolet?
8. Anser du att Piratpartiet borde försöka minska statens makt?

Winston Smith
2010-01-04, 05:24
Hej, mina frågor gäller vågmästarstrategin.

1. Har du läst texten om vårmästarstrategin?
http://www.piratpartiet.se/vagmastarstallning

2. Stödjer du vågmästarstrategin?

3. I vilka frågor kan du tänka dig att gå emot partilinjen (som enligt strategin är identisk med regeringens linje)?

I svaren på dessa frågor skulle jag vilja att alla eventuella personliga hjärtefrågor, stötestenar och liknande framgår. Det är viktigt för mig att veta om hänsyn till andra områden än Piratpartiets kärnfrågor kan komma att spela in när du avgör hur du ska rösta i riksdagen och jag vill därför ha ett så utförligt och heltäckande svar som möjligt. Om regeringen t.ex. vill lägga ner en verksamhet, ett regemente e.d. i din hemtrakt, kommer du då att tveka att rösta med regeringen i riksdagen?

Argument
2010-01-09, 13:59
När jag väljer kandidater vill jag helst ha tillräckligt med information för att göra bra val. Jag skulle därför uppskatta om du svarade på mina tidigare frågor.

Laszlo Donat
2010-01-14, 10:27
Hej Piratvänner!
Nu det börjar bli allvar! Vårt förslag till riksdagskandidater måste lämnas snart! Jag har gjort mina val, men jag kan ändra mig och korrigera min lista i sista ögonblicket! Så alla ni som är med på kandidattråden och uppdaterar det snabbt har en chans till min röst! De som har valt att inte vara med på kandidattråden är ointressanta för min del och blir inte bland de som får min röst!
Till Riksdagen vi måste välja karismatiska, kunniga, fantasifulla och trevliga människor! Oerhört viktig att riksdagsgruppen trivs inbördes att inga schismer förekommer och kan koncentrera sig på vårt program!
Eftersom alla är överens om partiets grundprinciper (hoppas jag!) jag valde inte att fråga om det! Jag ställde tre frågor tidigare som kan tyckas betydelselösa i sammanhanget, men för mig svaren har varit betydelsefulla för att avgöra vem jag ska rösta på! Jag lovade även någonstans att jag ska ställa frågorna även för mig själv!
Och här kommer det:

1. Hur blir man en god människa?
Det finns inte ett allmänt godtaget svar på frågan! Men för en blivande riksdagskandidat i Piratpartiet finns bara ett gott svar!

Man blir Pirat och medlem i Piratpartiet!
Genom historien är pirater är ju goda människor, har alltid kämpat mot grym överhet med livet som insatts och såg till att orättvist insamlade skatter blivit omfördelade! Som den bästa svenska förebild kan bli den berömda Efraim Långstrump och hans mytomspunna lilla dotter!

2. En politiker bör hon/han vara en god människa?
Ja, det är den främsta anledningen att Pirater ska bli Riksdagsmän!

3. Vad ska du göra för att Piratpartiet ska vinna valet?
Jag ska ha Piratkepsen på skallen fram till valet, även inomhus! Att ha keps på sig är uppstudsig och ger uppmärksamhet! Alla nya medlemmar i Ung Pirat borde få en piratkeps som present!
Kommer Piratpartiet få mer en 4 % av rösterna då har vi vunnit valet, 6,6% betyder stor vinst o.s.v.

Bland de svar som jag uppskattade mest:
1. Man äter mycket julmat.
2. Ja.
3. Äta mycket julmat.
Mun-mot-mun, bloggande…
..etablera en ännu mer aktivismpositiv kultur i organisationen, och fortsätta försöka inspirera till stordåd.

Kanske vissa kan räkna ut nu vilka som får min röst?
Jag har inte fått frågan om ang. hur mycket jag skulle donera till PP av de 55 tusen!
Men jag svarar! Jag ska donera allt och lika mycket till, men jag måste ha en plats på första raden mitt emot talmannen så att jag syns bra, och för att jag ser och hör dåligt!
Samt att ingen sitter bredvid och skymmer mig! Så rösta på mig!
Jag lägger det här ovan även på piratblogg för säkerhets skull (om moderatorn skulle radera/ censurera)! Om du behöver mera fakta, eller att jag ska rösta på dig av någon anledning maila mig: lld@laszlold.eu

Och förövrigt rösta på Piratpartiet!
Med vänlig hälsning
Laszlo