handdator

Visa fullständig version : Stefan Flod (#437)


Stefan Flod
2009-11-12, 12:46
Som förbundsordförande för Sveriges största politiska ungdomsförbund, Ung Pirat så tar jag ansvar för tiotusentals medlemmar och bemöter media varje vecka. Min styrka är mitt ständiga ansvarstagande, stora kontaktnät, långa erfarenhet ifrån piratrörelsen både organisatoriskt och politiskt sedan 2006.

Blogg: http://stefanflod.blogspot.com/2009/10/min-kandidatur.html

http://data.piratpartiet.se/Handlers/DisplayPortrait.aspx?PersonId=437&YSize=128

http://img41.imageshack.us/img41/6060/img0066ox.jpg

IsakGerson
2009-11-12, 12:50
Stefan Flod (2009-Nov-12)Som förbundsordförande för Sveriges största politiska ungdomsförbund, Ung Pirat så tar jag ansvar för tiotusentals medlemmar och bemöter media varje vecka. Min styrka är mitt ständiga ansvarstagande, stora kontaktnät, långa erfarenhet ifrån piratrörelsen både organisatoriskt och politiskt sedan 2006.
På vilket sätt hade du använt din organisationsvana för att utveckla gruppdynamiken i riksdagsgruppen? Hur hade du personligen fungerat?

Stefan Flod
2009-11-12, 12:59
IsakGerson (2009-Nov-12)Stefan Flod (2009-Nov-12)Som förbundsordförande för Sveriges största politiska ungdomsförbund, Ung Pirat så tar jag ansvar för tiotusentals medlemmar och bemöter media varje vecka. Min styrka är mitt ständiga ansvarstagande, stora kontaktnät, långa erfarenhet ifrån piratrörelsen både organisatoriskt och politiskt sedan 2006.
På vilket sätt hade du använt din organisationsvana för att utveckla gruppdynamiken i riksdagsgruppen? Hur hade du personligen fungerat?

Som tidigare lägerledare/chef, barchef, teambuilding-instruktör ,projektledare och ordförande i fler föreningar än jag kan räkna på en hand samt förbundsordförande i Ung Pirat sedan 2007 så tror jag att min erfarenhet som ledare kommer att komma till rätta i riksdagsgruppen. För riksdagsgruppen kommer vara minst 14 ledamöter med vitt skilda bakgrunder och väldigt starka viljor som måste fungera tillsammans mot gemensamma mål för att vi ska kunna lyckas i riksdagen.

Mattias Bjärnemalm har skrivit lite om detta på sin blogg här: http://ungpirat.blogspot.com/2008/01/stefan-flod.html

Bland annat:

"Stefan visade tidigt att han var en person som kunde få saker gjorda och dessutom kunde få andra att känna samma entusiasm och ansvar som han själv ständigt visade."

"Samtidigt har han drivit på förbundets interna arbete och lyckats få vår geografiskt spridda förbundsstyrelse att känna samhörighet och dra åt samma håll."

Tommten
2009-11-12, 14:20
Jag ger samma fråga till dig som jag gav till Rick. :) Den berör kroppslig integritet.
Hur skulle du agera om vår sammarbetspartner skulle försöka införa något lagförslag som i huvudsak kränker den kroppsliga integriteten?

piratcensur
2009-11-12, 14:57
Vilken placering på listan/-orna siktar du på?

Stefan Flod
2009-11-12, 16:20
Tommten (2009-Nov-12)Jag ger samma fråga till dig som jag gav till Rick. :) Den berör kroppslig integritet.
Hur skulle du agera om vår sammarbetspartner skulle försöka införa något lagförslag som i huvudsak kränker den kroppsliga integriteten?

Du får gärna utveckla mer vad du menar med "kroppsliga integriteten?" och om det är en viktig fråga för dig.

Stefan Flod
2009-11-12, 16:22
piratcensur (2009-Nov-12)Vilken placering på listan/-orna siktar du på?

Ska jag vara ärlig så har jag inte ens tänkt på det. Oavsett var jag hamnar så kommer jag fortfarande ge 110% för piratrörelsen. :)

Tommten
2009-11-12, 17:01
Stefan Flod (2009-Nov-12)Tommten (2009-Nov-12)Jag ger samma fråga till dig som jag gav till Rick. :) Den berör kroppslig integritet.
Hur skulle du agera om vår sammarbetspartner skulle försöka införa något lagförslag som i huvudsak kränker den kroppsliga integriteten?Du får gärna utveckla mer vad du menar med "kroppsliga integriteten?" och om det är en viktig fråga för dig.
Okej! Abort är tex en fråga om kroppslig integritet, rätten över sin kropp.
Om du tittar på Korseld i Almedalen (http://www.youtube.com/watch?v=zEpQzI32f_0) med Rick angående abort så kan du se hur han svarar. (ca 14:30 in i programet)
Jag är intresserad av dessa frågeställningar och tycker det är jättesvåra men intressanta frågor, men piratpartiet har ju ingen uttrycklig åsikt i sakfrågor som berör kroppslig integritet vad jag vet, vi berör ju mest information än så länge. De finns också de som argumenterar om tex prostutitionslagstiftningen och om att legalisera vissa droger utifrån argument som handlar om kroppslig integritet. Ständigt återkommande frågor på forumet. Hoppas du förstår hur jag menar nu! :)

Stefan Flod
2009-11-13, 11:42
Tommten, det är som du säger. Piratpartiet har inte tagit ställning till dessa frågor i principprogrammet. Däremot har vi tagit ställning för en rad HBTQ-frågor i samband med pridefestivalen där jag sommaren 2009 stod i Piratpartiets monter nästan hela festivalen, sista dagarna åkte jag upp till Umeå för att vara med på Stora Noliamässan som UP och PP Umeå var på med en monter i en vecka till. :)

Jag ställer mig bakom Piratpartiets principprogram och kommer driva det i valrörelsen som riksdagskandidat och om jag blir invald, inget annat. Mina personliga åsikter i en rad andra frågor åsidosätter jag för det Piratpartiet vill uppnå i samhället är mycket viktigare för mig.

I praktiken så kan medlemmar revidera principprogrammet på årsmötet, vilket då ändrar Piratpartiets politik. I riksdagen så kommer Piratpartiet ha den hårdaste partipiskan för att vi ska kunna kohandla med de andra partierna. Jag ställer mig bakom http://www.piratpartiet.se/vagmastarstallning

AndersLindbäck
2009-11-13, 16:23
När du kommer in i riksdagen

1. vilket utskott vill du sitta i ?
2. varför anser du lämpad att sitta där ?
3. varför vill du sitta där ?

Terobi
2009-11-13, 17:56
As far as I know, så har du planer på att fortsätta som Ung Pirats förbundsordförande. Om du kommer in i riksdagen, hur hanterar du det då?

Dexe
2009-11-13, 21:57
Stefan,

I upphovsrätten idag finns något som kallas en moralisk rättighet för upphovsrättsinnehavaren. Om Piratpartiet kommer in i riksdagen och ska reformera/ta bort upphovsrätten, hur skulle du ta dig an frågan om de moraliska rättigheterna?

Stefan Flod
2009-11-14, 12:23
Terobi (2009-Nov-13)As far as I know, så har du planer på att fortsätta som Ung Pirats förbundsordförande. Om du kommer in i riksdagen, hur hanterar du det då?

Jag hoppas så klart att medlemmarna genom ombuden tycker att jag gör ett bra jobb och vill välja mig som förbundsordförande igen även 2010. Mitt engagemang i Ung Pirat har sen länge handlat om att stöda unga människors engagemang och organisering samt skapa möjligheter för dess engagemang och organisering.

Mitt ledarskap i allt jag gör handlar om att få andra engagerade i det som jag och andra med mig tycker är viktigt. På ytan kanske det ser ut som om det är jag som gör mycket. Visst jag får saker å ting gjort, men hur och vem som uppnår allt är en annan femma. Genom ledarskap som framförallt syns i Piratrörelsen så kan man engagera massor av människor i precis vad som helst.

Så genom att engagera fler i mitt arbete så får jag mer gjort, å det finns garanterat massor av människor som skulle vilja hjälpa mig och riksdagsgruppen med det viktiga arbete vi kommer göra där.

Sedan så får riksdagsledamöter helt absurda löner och förmåner. Jag tänker fördela om dessa. I ung pirat kan man få minst tre (3) heltidsarvoderade (anställda) till samma lön som en riksdagsledamot får i månaden. Så det är ännu ett sätt att få fler människor att göra mer i riksdagen. Min lön kommer huvudsakligen gå till att anställa fler och engagera fler i riksdagsarbetet.

Riksdagens ledamöter har i dag ett arvode på 52 900 kronor i månaden
http://www.ka.se/index.cfm?c=83572

Tommten
2009-11-16, 01:20
Om jag råkar ut för något som jag anser skulle vara förnedrande och pinsamt på stan, så skulle min första tanke vara "hoppas ingen filmade mig". Jag skulle alltså vara mest rädd för att det har filmats med någons mobiltelefon och liknande så det sprids och jag skulle bli en "skogsturken" som det sprids olika varianter av på nätet tex. Jag passar mig alltså för hur jag beter mig och känner mig som i ett övervakningssamhälle, fast av alla privatpersoner som går omkring beredd att filma. Inte av staten.

Gör du någon skillnaden på allvarligheten i denna känslan/rädslan som jag har att bli övervakad av privatpersoner och känslan av att bli övervakad av staten? Tycker du att den ena är mer allvarlig?

Oldpirate
2009-11-16, 02:42
Flod!

Här kommer några frågor av allmän karaktär med bäring på att ni blivit folkvald:

1. Kommer ni att agera efter eget huvud (jag tycker ...) eller agera efter vad folket inom PP tycker ( vi inom PP tycker ...)?
2. Är ni för eller emot enkätprocesser i partiets politiska samverkansfrågor?
3. Hur mycket tid avser ni att avsätta för ert politiska engagemang avseende PP?
4. Kommer ni att ha andra uppdrag vid sidan om ert politiska uppdrag?
5. Har ni ett jobb idag som ni kommer att avsäga er som folkvald?
6. Kommer ni att jobba heltid som folkvald politiker även om heltiden blir 12-16 timmar per dygn?
7. Kommer ni att driva PP:s sakpolitik mär än väl påläst?
8. Är ni dokumenterat bra på att debattera och argumentera?
9. Har ni familj med barn mellan 1-18 år?
10: Varför kandiderar ni till riksdagen 2010?

Stefan Flod
2009-11-16, 09:02
Tommten (2009-Nov-16)Om jag råkar ut för något som jag anser skulle vara förnedrande och pinsamt på stan, så skulle min första tanke vara "hoppas ingen filmade mig". Jag skulle alltså vara mest rädd för att det har filmats med någons mobiltelefon och liknande så det sprids och jag skulle bli en "skogsturken" som det sprids olika varianter av på nätet tex. Jag passar mig alltså för hur jag beter mig och känner mig som i ett övervakningssamhälle, fast av alla privatpersoner som går omkring beredd att filma. Inte av staten.
Gör du någon skillnaden på allvarligheten i denna känslan/rädslan som jag har att bli övervakad av privatpersoner och känslan av att bli övervakad av staten? Tycker du att den ena är mer allvarlig?

Intressant fråga! :)

Det första jag kom att tänka på är argumenten om att en hel ungdomsgeneration lägger upp sitt eget och andras hela privatliv på Facebook, Myspace, Youtube, Bilddagboken osv. Därför borde de inte se något problem med den statliga övervakningen.

Skillnaden här i är att den ena kan varje privatperson kontrollera. Jag kan välja om jag vill bli medlem på Facebook, och om jag väljer att bli medlem där så får jag åter välja hur mycket av mitt privatliv som ska synas för andra. Youtube-filmer kan jag anmäla osv. Däremot om staten övervakar så får ingen välja något, utan allt om alla kan bli föremål för den statliga övervakningen helt utan privatpersoners kontroll. Med FRA-lagen så är det i många fall värre. Så den statliga övervakningen är för mig värre.

Men on-topic. En stor del av befolkningen går faktiskt runt med mikrofoner, kameror och videospelare i sina fickor (mobiler). När som helt kan man "övervaka" andra ganska enkelt genom en knapptryckning på sin mobiltelefon. Det kan ha ganska förödande konsekvenser för många. Man kanske blir filmad på krogen när man säger något dumt, "skogsturken" läggs upp på youtube och sprids fortare än vinden.

Är det då rimligt att förbjuda videokameran? Förbjuda internet? Mobiltelefonen? Nej, det här är precis som statlig övervakning. Istället för att råda bot på grundproblemet så stiftar man lagar och hittar tekniska lösningar (övervakningskameror osv) för att på kort sikt lösa problemet. Personlig integritet mellan två individer och grupper tror jag handlar om grundläggande värderingar och respekt för andra. Tekniken i samhället har på många områden sprungit ifrån den normerande utvecklingen i samhället. Här har samhället med hjälp av politisk vilja mycket kvar att göra.

Stefan Flod
2009-11-16, 10:43
1. Kommer ni att agera efter eget huvud (jag tycker ...) eller agera efter vad folket inom PP tycker ( vi inom PP tycker ...)?
2. Är ni för eller emot enkätprocesser i partiets politiska samverkansfrågor?

Det här får du utveckla lite mer.

3. Hur mycket tid avser ni att avsätta för ert politiska engagemang avseende PP?

Jag jobbar heltid (arvoderad "anställd" på 100%) som förbundsordförande i Ung Pirat. Sammanlagt så lägger jag ca 70-80 timmar i veckan på PP/UP. Reser minst 3-4 dagar i veckan. Å detta är i mellanvalsperioden. I EU-valrörelsen satt jag på tåg 20 dagar i månaden och det kunde lätt bli 24/7. :P

4. Kommer ni att ha andra uppdrag vid sidan om ert politiska uppdrag?

Nej. PP/UP är det jag lägger min tid på.

5. Har ni ett jobb idag som ni kommer att avsäga er som folkvald?

Hamnar jag i riksdagen som folkvald så kommer jag inte kandidera som förbundsordförande i Ung Pirat 2011. Kommer troligen efter samråd med förbundsstyrelsen också ge mitt arvode i Ung Pirat till Ung Pirats vice ordförande så att denna kan göra ett större jobb. Är rätt övertygad om att jag kommer hinna med båda uppdragen. Allt handlar om prioritering och ledarskapet att engagera andra.

6. Kommer ni att jobba heltid som folkvald politiker även om heltiden blir 12-16 timmar per dygn?

Det är mitt liv idag redan vilket kan variera från vecka till vecka. :P

7. Kommer ni att driva PP:s sakpolitik mär än väl påläst?

Förstår inte frågan.

8. Är ni dokumenterat bra på att debattera och argumentera?

Alla gör vi vårt bästa. Som förbundsordförande så gör jag detta en hel del.

9. Har ni familj med barn mellan 1-18 år?

Nej.

10: Varför kandiderar ni till riksdagen 2010?

http://stefanflod.blogspot.com/2009/10/min-kandidatur.html

xor
2009-11-16, 12:16
0.) Vilken av piratpartiets frågor kommer du att driva hårdast? Vad kommer du att ge dig i kast med först?

1.) Hur ställer du dig till piratpartiets strategi som vågmästare i riksdagen? Hur kommer du att reagera om andra piratledamöter inte följer partiets linje och i någon fråga röstar mot piratpartiets grupp? I vilka frågor kan du tänka dig att rösta mot piratpartiet? (Eller uttryckt på ett annat sätt: Hur tokiga saker måste piratpartiet vara på väg att rösta fel om, innan du ska rösta mot gruppen och på så vis äventyra piratpartiets roll som vågmästare?)
Exempel: Kommer du att rösta för en krigsförklaring mot Iran eller Norge? Kommer du att rösta för att illegalisera tobak? Kommer du att rösta för att legalisera cannabis? Kommer du att rösta för att sänka lärares och sjuksköterskors löner till hutlösa nivåer? (Det var bara ett par "tokiga" exempel, du kan välja själv.)

2.) Kommer du att ägna dig åt något annat vid sidan av din roll som riksdagsledamot? Kommer du att arbeta med piratpartiets aktivister, eller kommer du att snöa in dig i rosenbad med lagtexter? På vilket sätt kommer du att samverka med piratpartiets aktivister, förutsatt att du kommer att göra det?
Hur kommer du att fungera när du bygger med både Ung Pirat och riksdagen?

3.) Det finns flera andra organisationer utanför det svenska piratpartiet som är intressanta att samverka med, exempelvis Tyska och Finska pirater och olika lobbyorganisationer som La Quadrature du Net, juliagruppen och andra. Kommer du att försöka samverka med dem, eller lämna dem för sig själva? Hur förväntar du dig att eventuella samarbeten, med organisationer som inte är svenska piratpartiet, kommer att gå till?

4.) Vilken typ av robot kommer du att bli efter robotrevolutionen? Du får inte lov att vara en Combat Waitress from The Future, det är upptaget. (Var vänlig och svara kort på frågan för att inte sabbotera den dödligt seriösa utfrågningen.)

Tommten
2009-11-17, 03:44
Hej, nu är jag här igen! :)
Den här frågan hänger ihop lite med min förra fråga... Om du tänker på olyckan med prinsessan Diana. Har du några funderingar angående papparazis?

Idioten/ U Do News
2009-11-17, 04:28
Hej, jag har en fråga angående följande uttalande angående Piratpartiets plan att påverka lagen som finns dokumenterat på Youtube.

Rick Falkvinge i Arvika 4
http://www.youtube.com/watch?v=u7jJQbRm4fU&feature=related

I följande klipp (se ovanstående länk) säger Rick Falkvinge, tid: 2:37:

?När Sverige ändrar så kan inte USA sätta in handelssanktioner för vi är med i EU och just i det här fallet är det en otrolig fördel, därför det betyder att, försöker de handelssanktioner emot Sverige, så kommer EU där som en gigantisk sköld. Och EU har starkare ekonomi än USA. Det betyder att en handelssanktion emot EU skadar USA mer än Europa. Samtidigt som lagarna här är på nationell nivå här i Sverige.?

Slut citat, tid: 2:50.

Den grundläggande planen enligt Piratpartiet är att först ta minst 1 mandat i EU valet vilket ni lyckats med. Steg 2 är nu att ta minst ett mandat i Riksdagsvalet så att Piratpartiet tar en vågmästarroll. Hotet som ofta framförs om Sverige skulle ändra lagen om fildelning, så att man kan få kopiera och dela med sig av alla medier över Internet, är just att USA skulle sätta in handelssanktioner emot Sverige.

Men enligt piratpartiet, så kommer Sverige att bli skyddat av EU, som kommer att förhindra att handelsaktioner sker emot Sverige.
Men hur trovärdigt är detta antagande egentligen. Vi vet att det redan nu finns EU politiker som Christoffer Fjellner som vill införa fri handel mellan EU och NAFTA. Han är knappast ensam, allt pekar på att detta blir verklighet.

Dagens vallöfte: En energiinjektion behövs för globaliseringen och handeln över gränserna. Jag vill ha frihandelsavtal mellan EU och NAFTA!
http://www.fjellner.eu/dagens-vallofte-en-energiinjektion-behovs-for-globaliseringen-och-handeln-over-granserna-jag-vill-ha-frihandelsavtal-mellan-eu-och-nafta/

Om detta införs så tror jag knappast att Sverige kommer att bli skyddat av EU emot USA. Dessutom är det redan idag stort ekonomiskt samarbete mellan EU och USA, hade EU varit ekonomiskt självständigt hade vi ju inte påverkats märkbart av krisen i USA. Men det har vi gjort i EU, så även i Sverige.

Dessutom kan man fråga sig om vad det är för mening med att förlita sig på en beskyddare som EU när både Ipred och FRA lagen kommit igenom trots medlemskap i EU. Dessutom bygger Ipred på ett Eu direktiv.

IPRED
http://frapedia.se/wiki/IPRED

Vi har även Stockholmsprogrammet som vill förbjuda terroristpropaganda och nu Lissabonfördraget.
Du känner kanske till saker som, Flexibilitetsklausulen och passarellen, dessa verktyg kommer tillsammans med Lissabonfördraget att ge EU möjlighet att ändra vilka lagar de vill, utan att folket kommer att få rösta om det. Det innebär också att lagar som har blivit genomröstade på nationell nivå, kommer att kunna bli ändrade av EU utan någon ny omröstning. Så vad spelar det för roll vad vi lyckas rösta igenom för lagar på nationell nivå i Sverige. Lissabonfördraget kan köra över våra beslut i Sverige när de vill.

EU-konstitutionen
http://sv.euabc.com/word/298

Flexibilitetsklausul
http://sv.euabc.com/word/499

Passarell
http://sv.euabc.com/word/777


Med tanke på allt detta så frågar jag mig om det verkligen är trovärdigt att Piratpartiets grundläggande plan att ändra lagen om fildelning kommer att fungera genom att bli skyddade av EU och sedan sprida den svenska lagen till övriga EU länder. Är det inte mer trovärdigt att EU kommer sätta press på att Sverige ska anpassa sig till övriga länder. Med tanke på att EU är på väg att bli en superstat och att det dessutom finns EU politiker som vill utöka handeln med Nafta. Om nu dollarn kraschar, vilket det ser ut att göra, så kommer just röster framförallt ifrån Kina att höjas att man ska genomföra en världsvaluta. Om vi går emot en gemensam världsekonomi så har jag ännu mer svårt att se att Sverige kan bli skyddat av EU emot USA.

Dollar Falls Most in Month as China Urges New Reserve Currency
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aQ.zWVPnOYYg

Dessutom har jag svårt att se att EU är ett beskydd av Sverige överhuvudtaget. Lissabonfördraget är här och de kan ändra vilka lagar de vill oavsett vad vi bestämmer i Sverige, tack vare Flexibilitetsklausulen och passarellen. Hur länge kan du som Piratpartist förhålla dig neutralt till EU? Vad krävs för att du ska kräva uträde ur EU? Hur ska piratpartiets plan fungera när medlemskap i EU ingår i planen, nu när Lissabonfördraget har trädit i kraft?

Tackar i förhand för Svar

Mvh

U Do News

Idioten/ U Do News
2009-11-17, 19:22
Hej, har även ytterliggare en fråga. (se även min förra frågeställning på förgående sida, sidan 2)

Hur ställer du dig till möjligheten att Piratpartiet skall expandera sin politik utifrån sina kärnvärden? Samt hur skulle du vilja gå till väga i den frågan. Innan du svarar på frågan skulle jag vilja att du fördjupa dig i resonemanget i länken nedan, där ekonomibloggen, nr 1 på bloggtoppen, "Cornucopia?" resonerar om saken. Läs även Rick Falkvinges artikel om ekonomin som ingår som länk i följande artikel. Vad anser du om resonemanget efter att du läst texten i länken "Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?"

Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?
http://cornubot.blogspot.com/2009/06/dags-for-piratpartiet-att-expandera-sin.html

Stefan Flod
2009-11-19, 14:10
AndersLindbäck (2009-Nov-13)När du kommer in i riksdagen
1. vilket utskott vill du sitta i ?
2. varför anser du lämpad att sitta där ?
3. varför vill du sitta där ?

Hej Anders!

Först anser jag såklart att när (om) vi väl kommer in så kommer vi i riksdagsgruppen i samråd med medlemmar, styrelsen och partiledningen försöka komma överens om vem som är bäst lämpad att sitta i vilket utskott.

De utskott som är intressantast för PP att bevaka och påverka är: Justitieutskottet, Civilutskottet, Konstitutionsutskottet, Kulturutskottet, Utbildningsutskottet och Utrikesutskottet. Så någon av dessa skulle jag gärna vela sitta i. Självklart går det även att bedriva Piratpolitik i samtliga andra utskott.

Om jag fick välja fritt utefter eget intresse och var min spetskompetens ligger högre än säkerligen många andra pirater så skulle jag säga Kulturutskottet.

Kulturutskottet (KrU) är ett utskott i Sveriges riksdag. Utskottet bereder ärenden om allmänna kultur- och bildningsändamål, folkbildning, ungdomsverksamhet, internationellt kulturellt samarbete samt idrotts- och friluftsverksamhet. Utskottet bereder även kyrkofrågor och ärenden om radio och television i den mån de inte tillhör konstitutionsutskottets beredning.

Jag anser att min erfarenhet och nätverk ifrån kultursektorn, utbildning, idrott och den ideella sektorn (läs min kandidatur på min blogg) kommer att göra sig tillrätta i detta utskott bäst. Likadant brinner jag en hel del för dessa frågor och skulle med lätthet kunna tillämpa och driva piratpolitiken i detta utskott mandatperioden ut.

Ravenna
2009-11-20, 13:54
Så, vad tycker du om en partiskatt?

minata
2009-11-20, 14:25
Stefan Flod (2009-Nov-19)De utskott som är intressantast för PP att bevaka och påverka är: Justitieutskottet, Civilutskottet, Konstitutionsutskottet, Kulturutskottet, Utbildningsutskottet och Utrikesutskottet.

Sakupplysning: Näringsutskottet behandlar upphovsrätten.

Marcus Borg
2009-11-20, 14:56
Vad är för dig viktigast inom PPs principprogram och politik? Är det något som du saknar i principprogrammet som skulle kunna passa bra med nuvarande innehåll i programmet?

infinite_emma
2009-11-20, 19:31
Jag ber om ursäkt om några av frågorna är dubblerat från tidigare frågor du fått, hoppa gärna över den i så fall. (Känns någon fråga lite för besvärlig eller tidskrävande ser jag inga problem med att du hoppar över dessa heller.) Frågorna kommer att postas hos samtliga kandidater.

1. Ett liv i offentligheten kan ibland vara ganska krävande. Har du haft några funderingar kring vad detta kan innebära och hur i så fall förbereder du dig för att tackla eventuella negativa aspekter av det? Finns det något som Piratpartiet skulle kunna göra för att stötta i en sådan situation som du ser det?

2. Saknar du någonting från partiet vad gäller stöd i den här kandidaturprocessen? Vad skulle du gjort annorlunda hade du haft möjlighet att bestämma processen själv?

3. Finns det några saker i Piratpartiets (iofs korta) historia som du känner att vi behöver lära oss något från och förbättra? Är även nyfiken på om om du anser att något funkat ovanligt bra, som du känner att partiet ska fortsätta göra?

4. Hur har du engagerat dig i Piratpartiets frågor fram tills nu?

5. Har du några förebilder inom partiet som du tycker gör särskilt bra ifrån sig?

Carl Johan Rehbinder
2009-11-21, 05:52
Att bli riksdagsledamot för Piratpartiet innebär en hård partipiska, i syfte att upprätthålla vågmästarstrategin.

Det betyder också att du måste rösta mot din personliga övertygelse ibland.

Finns det några frågor, som i dagsläget inte räknas bland piratfrågorna, som om de kom upp till votering, skule leda till att du under inga omständigheter skulle kunna rösta med regeringsalliansen?

Så pass att du hellre skulle avgå från din post än att rösta med, alternativt rösta mot din riksdagsgrupp?

Jag ger dessa båda alternativ, eftersom somliga av ren lojalitet aldrig skulle kunna tänka sig att frångå PP:s vågmästarstrategi att alltid rösta med regeringsalliansen i alla frågor förutom just piratfrågor - genom att avgå slipper man rösta mot sin övertygelse.

Så - vad skulle kunna bli en sådan ödesfråga för dig?

Stefan Flod
2009-11-21, 10:09
Ravenna (2009-Nov-20)Så, vad tycker du om en partiskatt?

Partiskatt är en svår fråga på många sätt, så det var därför jag ställde den till de som kandiderar.

Å ena sidan kan man argumentera som Amelia Andersdotter:

Även med partistöd kommer Piratpartiet vara i behov av ständigt inflöde av pengar. Ett enkelt, för att inte tala om moraliskt, sätt att åstadkomma detta är att ta ut avgifter av sådana personer som hamnat i förtroendepositioner i parlament och regering. Dessa människor har fått både väljarnas och inte minst medlemmarnas förtroende att representera dem i maktutövande, och av naturliga skäl bör därför en viss summa gå tillbaka till desamma.

http://forum.piratpartiet.se/Topic130309-360-1.aspx

Eller som Rick Falkvinge:
http://forum.piratpartiet.se/Topic182067-538-5.aspx#bm184926

Jag anser att det är upp till varje folkvald att själv få välja om de vill ge en rimlig partiskatt.

Vad jag själv kommer göra med arvodet har jag skrivit om här: http://forum.piratpartiet.se/Topic182238-538-2.aspx#bm182873

Gammelpiraten
2009-11-21, 11:24
Dessa två frågor ställs till alla kandidater.
Du har liksom många fått en fråga ”Kommer ni att jobba heltid som folkvald politiker även om heltiden blir 12-16 timmar per dygn?”. Många av kandidaterna har svarat på denna fråga att de kommer att arbeta fulltid i olika form.

Om vågmästarstrategin fungerar i någon form så kommer inte närvaron för att trycka på knappar i riksdagssalen behövas. Detta beroende på kvittningssystemet. Kvittningssystemet innebär att när en ledamot är borta från ena blocket så tar det andra blocket ut en av sina ledamöter så att balansen inte förändras mellan blocken.

Fråga 1. Så vad har du tänkt att göra under den tid som står till förfogande?


Däremot är det högst sannolikt att det block som piratpartiet stöder kräver att man har en ledamot i varje utskott för att kunna få fram ett förslag till riksdagsbeslut, dvs man vill lägga fram utskottets (dvs utskottsmajoritetens) beslut. Man kommer aldrig acceptera ett system där reservationerna alltid vinner i Riksdagen.

Oavsett om vågmästarstrategin fungerar eller inte så menar jag att det finns piratfrågor inom i stort sett alla samhällsområden. Det finns både synliga och osynliga band mellan alla samhällsfunktioner. Allt detta behandlas politiskt i de olika utskotten efter deras verksamhetsområden.

Jag menar därför att det är av synnerligen viktigt att man utifrån varje utskotts verksamhetsområde har någon slags piratstrategi. Jag är övertygad om att man måste hitta en fråga som berör piratpartiets grundideologi utifrån varje riksdagsutskotts verksamhetsområde. Både utifrån frågor som kan komma i valrörelsen samt ställningstaganden som kan dyka upp i utskottsarbetet.

”Så länge regeringen driver våra frågor med kraft stöder vi den reservationslöst i alla andra frågor.” är en del av strategin. Det betyder: Driver ni inte våra frågor med kraft så kommer vi rösta emot er vid nästa förtroendeomröstning. Hur ord skrivs och hur meningar formuleras är ibland synnerligen viktigt. För det mesta bara viktigt. För att bevaka att det block man stöder formulerar sig enligt våra tankar krävs det att man deltager i utskottsarbetet.


Fråga 2. Har du någon idé om vad som kan beröra piratideologi i något utskotts verksamhetsområde?, så vore det bra att denna läggs ut för fortsatt tankeverksamhet.

Om du inte tror att de problem som finns i samhället, och som Piratpartiet uppmärksammat och som egentligen är Piratpartiet, har några kopplingspunkter eller orsakssamband med övriga samhället i form av politik, marknad och/eller social/kulturell struktur så räcker det att svara på fråga 1.

”Riksdagsarbetet” och ”Riksdagsordningen” (riksdagen.se) ger viss information vad man har för skyldigheter som riksdagsledamot.

Mvph (med vänligaste pirathälsning)

Anders

Jacob Hallén
2009-11-22, 04:54
Att utlova att man ska använda sitt riksdagsarvode till att anställa partimedlemmar skulle kunna betraktas som ett försök att muta sig till medlemmarnarnas röster i primärvalet. Jag är intresserad av att veta vilken resonemangskedja du har använt för att komma fram till att det inte är en muta. (För jag förutsätter att det aldrig var menat som en muta...)

Stefan Flod
2009-11-22, 14:40
bitrot: Du har lyft ett bra perspektiv. Hade inte själv tänkt på det så jag vill helt klart klargöra mitt resonemang.

I varken piratpartiet eller Ung Pirat så har vi aldrig haft som mål att anställa medlemmar. Vi strävar efter att anställa funktioner och kompetens. Ett exempel är att det finns massor av duktiga människor som vet hur riksdagens arbete fungerar i praktiken, i det dagliga arbetet. En sådan person skulle vara guld att anställa. Det är precis som Bryssel, riksdagen är en gigantisk byråkrati där det finns en hel del osynliga spelregler som man måste spela med för att få inflytande.

Likadant finns det massor av människor som har stora kompetenser när det gäller sociala medier, IT osv å hur de kan användas för att engagera fler i riksdagsarbetet. Dessa kan vara medlemmar eller inte. Jag anser att man alltid ska anställa utifrån vilka behov som finns.

Stefan Flod
2009-11-24, 16:23
infinite_emma (2009-Nov-20)
1. Ett liv i offentligheten kan ibland vara ganska krävande. Har du haft några funderingar kring vad detta kan innebära och hur i så fall förbereder du dig för att tackla eventuella negativa aspekter av det? Finns det något som Piratpartiet skulle kunna göra för att stötta i en sådan situation som du ser det?

Första gången jag tänkte på denna fråga var redan 2006 då jag var riksdagskandidat för Piratpartiet ganska högt upp på listan. Fick flest piratröster i Västerbotten har jag för mig. (vi hade länslistor 2006). Sen 2007 har jag vart förbundsordförande för Ung Pirat, ledamot i partistyrelsen 2008-2010. Som offentlig person så är man i princip aldrig en privatperson. Offentligheten ifrån media kan vara väldigt påfrestande som du säger, men även att ha ansvar internt är påfrestande. Det är alltid någon som tycker att man är en dålig/bra ledare, för snäll/hård/dum/toppen, jobbar för mycket, jobbar för lite, dålig/bra talare osv. Likadant ett misstag jag gjorde ifrån början var att jämföra mig med personer jag såg upp till. Mab, Rick osv för att på något sätt leva upp till min roll. Offentligheten och ansvar är en process. Idag vet jag mina styrkor och svageheter, försöker alltid bli bättre fast endå vara mig själv. Jag är bra som jag är och får göra det bästa av de situationer som uppstår.

Det finns en stor nackdel med "svärmar". Gör enstaka personer något bra så är det sällan någon som kommenterar det och uppmuntrar det. Så länge man sköter sig så är det tyst runt om kring en. Men så fort man gör något dåligt så får man höra det ifrån alla möjliga håll å kanter "shitstorms". Det vi i piratrörelsen kan bli bättre på är att uppmuntra och stötta varandra betydligt mer än vad vi gör idag. :)

2. Saknar du någonting från partiet vad gäller stöd i den här kandidaturprocessen? Vad skulle du gjort annorlunda hade du haft möjlighet att bestämma processen själv?

Jag återkommer till denna fråga. Det känns som om det kan bli en väldigt lång text. =)

3. Finns det några saker i Piratpartiets (iofs korta) historia som du känner att vi behöver lära oss något från och förbättra? Är även nyfiken på om om du anser att något funkat ovanligt bra, som du känner att partiet ska fortsätta göra?

Det vi gör riktigt bra i piratrörelsen är att ge människor ansvar, låta alla som vill delta få vara med. samt lyfta upp de som engagerar sig. Det spelar ingen roll om du precis blivit medlem, är inte medlem eller om du har nummer #20 i medlemssiffra. Alla oavsett bakgrund är precis lika viktiga och alla får vara med på alla nivåer. Jag skulle till och med gissa på att om Henrik Pontén skulle byta sida så skulle vi ha välkomnat honom med öppna armar. Detta och möjliggörandet av detta är något partiet ska fortsätta med.

4. Hur har du engagerat dig i Piratpartiets frågor fram tills nu?

Främst har jag med andra möjliggjort för fler att engagera sig i Piratpartiets frågor. Genom att bygga organisationer som engagerar fler så är det fler som jobbar med samma frågor som en själv. Kampanjande i riksdagvalet 2006, EU-valet 2009 och allt däremellan. Bara iår så har jag ett hundratal resdagar, jobbar med frågorna på heltid (+ lite mer, ca70-80 timmar i veckan), sen har jag med många andra Unga Pirater påverkat en stor del av den ideella sektorn i våra frågor genom att vi engagerar oss i LSU, ForumSYD osv.

5. Har du några förebilder inom partiet som du tycker gör särskilt bra ifrån sig?
Det är ett hundratal, kanske tusentals pirater.

cc
2009-11-28, 01:31
Hej Stefan

Fråga till kandidater rörande den pågående utomparlamentariska utfasningen av kontanter i det svenska samhället:

Mot bakgrund av nedanstående förhållanden, hur allvarligt ser Ni på den pågående utfasningen av kontanter?

Svarsalternativ:

1 - Bryr mig inte. Kontanterna för gärna försvinna för mig.
2 - Kontanterna skall vara kvar. Nuvarande lagstiftning räcker.
3 - Kontanter måste skyddas i grundlagen och kontantlösa bankkontor görs olagliga. Vet dock inte om detta är något för piratpartier att engagera sig i före valet 2010
4 - Som 3 - fast innan valet 2010
5 - Om Partistyrelsen omgående inte gör frågan om kontanternas skydd i grundlagar och banklagar till del av partiets kärnprogram kommer jag hyra en piratkostym, äntra styrelsens högkvarter och hota Rick med kölhalningen om han inte omedelbart gör skyddande av kontanter i grundlag till en av partiets kärnfrågorFakta 1: Statsmakten i form av riksdag, regering och riksbank har i dag överhänt så gott som all kontanthantering till privata banker och företag. I dag sköter det privata bankväsendet landets depåverksamhet av Sveriges mynt och sedlar (tidigare riksbankens uppdrag) som trycks av samma amerikanska företag som tillhandahåller de värdepapper USA:s privatkontrollerade riksbank, det s k Federal Reserve, trycker amerikanska dollarn på.

Riksbanken säljer Tumba Bruk till amerikansk sedelpapperstillverkare (riksbanken) (http://www.riksbank.se/templates/News.aspx?id=9643)
Den nya kontanthanteringen (riksbanken) (http://www.riksbank.se/templates/Page.aspx?id=24366)
crane.se (http://www.crane.se)

Fakta 2: en koalition av starka intressegrupper kampanjar i dag hårt, bl a genom skrämseltaktik, för att kontanterna avskaffas.

Avskaffa kontanterna i samhället (DN) (http://www.dn.se/opinion/debatt/avskaffa-kontanterna-i-samhallet-1.866354)
Inga kontanter - inga rån (finansförbundet) (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/1.htx?id=2450)
Kontantlöst i Almedalen (polisen) (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/8.htx?id=2385)
Hur ska kontanthanteringen minskas? (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/8.htx?id=2494)
Det är dyrt att betala - använder vi för mycket kontanter? (riksbanken) (http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2008/080528ny.pdf)
Kontanter och betalningar - hur ser framtiden ut? (riksbanken) (http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2008/080205.pdf)
kontantfritt.nu (http://www.kontantfritt.nu/myter)

Fakta 3: det privata bankväsendet och andra privata aktörer har redan inlett utfasningen av kontanter.

Inga kontanter på banken (http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.532603-inga-kontanter-pa-banken)

Gammelpiraten
2009-12-03, 12:46
Hur arbetar du/kommer du att arbeta konkret för att Piratpartiet skall komma in i riksdagen?
Se gärna frågan som att du ger tips/info till andra pirater hur de kan gå till väga.

På så sätt kan de också använda sig av de metoder du använder dig av. Och vad du vet/anser är effektivt. Utifrån den information som samlas kan vi bilda arbetsgrupper som bevakar vissa områden och/eller också ge idéer till alla grupper och individer som är aktiva.

Anna Troberg skriver idag 3/12:
Det händer massor i PP. Just nu förbereds det en massa saker i kulisserna och någon gång efter jul tror jag att vi kommer att få se en explosion av extern aktivitet. Då blir det dags för de andra partierna att huka sig. ...Vi är urbra på att samla information och ganska dåliga på att göra den lättillgänglig. Det handlar dels om hur var och en av oss kan kampanja under valåret, men också om hur information ska flöda smidigt och fritt inom partiet.”

Fundera först innan du tittar på mina förslag.


Här nedan följer en del av de områden som jag anser måste vara igång kontinuerligt. Ju närmare vi kommer valet desto mindre utrymme står till vårt förfogande. I varje media konkurrerar journalisterna med varandra för att få in sin artikel. Sedan konkurrerar alla media med varandra.
Konkurrensen är stenhård för att få in någonting.

Områden nedan är inte rangordnade

Områden: Nätets alla former. Vilka är viktiga?
Direktkontakt med journalister?
Motioner till kommuner och landsting?
Insändare, debattartiklar i papperstidningar?
Artiklar i diverse gratistidningar; tåg, flyg-tidningar etc?
Intervjuer i tidningar och annan media.
Kommentarer på andra partiers politiska utspel. Typ pressmeddelanden.
Kommentarer på aktuella händelser (som alltså kan kopplas till piratformer).
Sympatiskt inställda artister, musiker, etc.
Egna egenskaper som folk gillar (spela flöjt eller sjunga eller liknande)
Deltagande i evenemang typ marknader, skyltsöndagar, utställningar, events, osv

Gammelpiraten
2009-12-07, 14:18
Vi i Piratpartiet står för fri kunskap och delad kultur.

Kan du se något mer område/ö, som enligt din åsikt borde vara fritt från avgifter om du stod utkik i förmastens utsiktskorg, som piratskeppet borde lägga beslag på? Ett konkret förslag.

Gratis museer är en självklarhet tycker jag men det måste finnas flera områden.

Alliansregeringen satte avgifter på besök till museer. De stora statliga museerna, som hade fri entré 2005 och 2006, tappade i fjol mer än 1,5 miljoner besökare sedan entréavgifterna återinförts. Ett lyckat museibesök sätter spår i form av en mängd mångsidiga kunskaper och erfarenheter. Även antalet besök från förskolor/skolor har minskat. Under 2008 stod förskolor/skolor för totalt 1,4 miljoner besök på museer och konsthallar. Antalet besök från denna grupp har under de senaste tre åren gått ned med 19 procent. Störst är nedgången vid kommunala museer där antalet besök minskat med nära 50 procent.

Mer statistik:
http://www.kulturradet.se/sv/publikationer_/Museer--konsthallar-2008/

Kunskap, vetande och erfarenheter är grundelement för att förstå den värld vi lever i och ge oss förmåga att tackla de problem som vi dagligen kastas in i och brottas med.

För att förbättra integrering och göra samhället mer begripligt historiskt, kulturellt och socialt för immigranter, infödingar, utlänningar, amerikaner och uppväxande släkten är det en global samhällelig vinst att göra museerna avgiftsfria. Den information och upplevelse som museerna förmedlar är synnerligen viktig då alla inte kan ta emot kunskapen genom Internet-mediet, som dessutom ur vissa aspekter bara kan fungera som ett komplement.

Här är ett till exempel: Ett gratis Internet kanske är något att eftersträva men det kanske är för dyrt? Det kan då vara bättre att aanvända sig av något annat, tex FON-systemet (http://www.fon.com/en/). Ansluter man sin egen bredbandsuppkoppling till FON-gemenskapen så har fri tillgång andra medlemmars bredbandsanslutningar, WIFI, över hela planeten. 0,7 millioner FON-spots nu.

Anledningen till frågan: Jag försöker hitta flera gemensamma nämnare och beröringspunkter till våra grundpostulat. Det här är också en liten men inte oviktig integrationsfråga som går tvärt emot andra politiska partiers negativa integrationspolitik. Frågan har också en anknytning till ekonomi och kommunal verksamhet. Många människor med låga inkomster och kommuner har inte råda att gå på museer utan prioriterar annat mer nödvändigt för deras livsuppehälle och existens.

Gammelpiraten
2009-12-10, 13:40
Jag har ställt två frågor till nästan alla kandidater tidigare.
Svaren har varit fantastiskt bra och tydliggöranden i många aspekter.
Den samlade kunskapen och kraften visar på en enorm styrka.
Jag hoppas att alla som läser drar nytta av det hela.
Jag hoppas ingen, ur någon aspekt, tar illa upp av att jag ställer en/denna min/ tredje omgångsfråga.

Finns det någonstans i vårt samhällssystem där vi har en byråkrati/administration som kostar och som du gärna skulle vilja avveckla eller förändra? Det kan gälla på kommun-nivå eller riksnivå. Avgifter eller verksamheter. För privatperson, företagare, studerande, pensionär, osv. Var finns det någonstans man kan göra en besparing för den enskilde och/eller för samhället som helhet? Kan man säga att det finns en privilegierad elit, en slags nomenklatura, som uppträder i de flesta samhällssektorer och nivåer och som lägger ut ett slags kontroll, avgifts och registersystem över oss andra medborgare?

Exempel 1) De som sitter och avlyssnar/sammanställer informationen om vanliga medborgares Internettrafik bör kunna klassificeras tillhöra en onödig byråkrati som kostar pengar.

Exempel 2) I min egen kommun är återvinningsystemet för kasserade produkter och det som förr kallades sopor helt utbyggt. Allt sorteras och återvinns på lokal och central återvinningsstation. Det finns inga sopor att skicka i den gröna tunnan. Ändå måste man betala avgift för ”sophämtning” trots att man alla sopor återsorterat och inga sopor har att skicka. Det är uteslutet att erhålla dispens.

Exemplet 3) Samma kommun har man precis nu infört stämpelur (sk flexklocka) också för lärare. I samma veva blir samtliga lärare semesteranställda (dvs de har lika lång/kort betald semestertid som andra lönanställda. Avdelnings-, förvaltnings-, enhets-chefer och heltidspolitiker omfattas inte av tvånget att registrera sin tid med stämpelur. Detta menar ledningen officiellt är ett rättvist system.

cc
2009-12-11, 01:14
Kandidatfråga:

En titt på besöksstatistiken över aktiviteten på kandidattrådarna visar att detta är tio i topp-listan:

Besökare Kandidat
3,740 Kristoffer Hell (#33860)
3,189 Marcus Borg (#16403)
2,588 Rick Falkvinge (#1)
1,695 JP Anderson (#12191)
1,647 Jacob Dexe (#15915)
1,532 Peter Johansson (#52027)
1,424 Hans Alvenkrona
1,358 Anders Hedberg (#4166)
1,319 Anders Lindbäck #64064
1,241 Jan-Olof Flink (#33137)

Chartar man besöksstatistiken i fallande ordning får man något som liknar en hockeyklubba där alla kandidattrådarna utom tre följer en fin kurva.

De tre kandidater som skiljer sig från mängden är de tre första kandidaterna:

3,740 Kristoffer Hell (#33860)
3,189 Marcus Borg (#16403)
2,588 Rick Falkvinge (#1)

Vilka är dina tankar och slutsatser rörande detta?

cc
2009-12-14, 01:19
Mot bakgrund av den information Brian Gerrish presenterar i sitt "State of the Nation" tal
i år, vilken är Din uppfattning av hur Piratpartiet skall hantera detta hot för svensk del?

Brian Gerrish bakgrund (http://www.youtube.com/watch?v=hBE_0-1v_34)
Brian Gerrish - State of the Nation 2009 (http://www.bbc5.tv/news/story/brian-gerrish-state-nation)

Svarsalternativ:

1. Anser att det Brian Gerrish talar om inte är ett problem.

2. Visst är det ett hot. Anser att partiet ändå skall hålla fast vid vågmästarstrategin - även om detta innebär att partiet stödjer politiska beslut som bryter ned samhället

3. Partiet måste omgående ta med i beräkningen den hotbild Brian Gerrish redogör för vid utformandet av sin strategi och taktik

Tommten
2009-12-14, 17:02
Tack för svaren!

1. Bör man få kopiera uppsatser från nätet vid skolarbete?
2. Bör det vara lagligt med innehav av barnpornografi? Om inte, hur ska man tackla problemet?
3. Hur ser du på TV-licensen? Bör den förändras och i så fall hur?
4. Hur skulle du resonera kring det här scenariot? (http://forum.piratpartiet.se/Topic188432-505-1.aspx)
5. Vad har du för tankar kring det här (http://playrapport.se/#/video/1784587)?
6. Hur ser du på P1 Kalibers metoder för att granska Sverigedemokraterna? Del 1 (http://www.sr.se/topsy/ljudfil/1671721.mp3) , Del 2 (http://www.sr.se/topsy/ljudfil/1684003.mp3) , Del 3 (http://www.sr.se/topsy/ljudfil/1694657.mp3)

Laszlo Donat
2009-12-18, 14:22
Hej Stefan!

Jag har tre korta frågor till var och en och önskar koncisa svar!

1. Hur blir man en god människa?
2. En politiker bör hon/han vara en god människa?
3. Vad ska du göra för att Piratpartiet ska vinna valet?

Argument
2009-12-21, 18:05
Vad bör statens uppgifter vara? Vad bör politikernas uppgifter vara? Vad kommer du göra för att undvika att bli korrumperad av makten och systemet?

ZastDerg
2009-12-22, 02:05
Om du blir en av de som kommer in i riksdagen, hur noga kommer du vara med att rapportera till medlemmarna om vad du och de andra ledamöterna (både pirater och från andra partier) håller på med? Kommer du tipsa om när du eller andra pirater kommer vara med i debatter i riksdagen så att man kan gå och kolla på det?

Tack på förhand/ ZastDerg

RUTROS
2009-12-22, 21:06
Stefan Jag har inte noterat dina åsikter om partiets kontroversiella linje att avskaffa patenträtten? Det handlar om 1/3 av partiprogrammet. Medlemmarna från Ung Pirat givetvis har mindre erfarenhet av patent än de som är verksamma. Hur mycket tid ägnar du att sätta i den tredje frågan. Patent är luriga med både positiva och negativa sidor. Tycker du att du har kunskap nog för att ta ställning?

Några fakta
1. Patent tillhör sökanden inte individen (90% av alla uppfinnare är anställda och arbetsgivaren äger rätten) Det är således i motsatts till upphovsrätten en kommersiell rättighet såsom varumärken t.ex

2. Forskning visar att mer än 2/3 an våra läkemedel skulle inte finnas utan ett patent, som temporärt skyddar för illojal konkurrens. I klartext ingen vågar satsa jätte pengar i 10 år om en konkurrent kan kopiera samma sak på 6 månader utan att satsa en krona på FoU .
(Trots att läkemedlen utvecklas just tack vare patenträtten påstår man i retoriken att patent dödar beroende på att tullen i EU gör beslag som inte borde ske på legala varor i transit. DOHA har klarat ut resten)

3. I dagsläget vill 97% av väljarna och 95% av piratpartiets sympatisörer inte avskaffa patenträtten. (Opinionsunderökning)

Tycker du att man skall anpassa budskapet till vad väljarna vill ha och i stället reformera systemet som föreslås i Jan Lindgrens motion

http://forum.piratpartiet.se/Topic171197-469-1.

eller strunta i väljaropinionen och därmed kanske riskera vågmästarställningenhttp://forum.piratpartiet.se/Attachment2947.aspx

Stefan Flod
2009-12-27, 14:31
..

RUTROS (2009-Dec-22)

Ja jag har kunskap nog och vill mer.

En av de främsta anledningarna till att jag gick med i Piratpartiet 2006 var just patent. I Västerbotten där jag bodde förut (Umeå) så diskuterade vi mjukvarupatent och läkemedelspatent till utvecklingsländer en hel del. Min valkretsledare Göran Axelsson som också kandiderar i primärvalet är fantastiskt duktig på dessa områden. Att sätta mig in i frågan ännu djupare gör jag mer än gärna och har så även gjort, samt aktivt drivit dem. För tyvärr verkar det finnas väldigt få i PP som tar frågan på allvar (sexualliberaler har vi många av däremot i primärvalet ;) )

Jan Lindgrens motion är helt i min linje, patentsystemet behöver reformeras och alla olika branscher har olika förutsättningar. Men om våra medlemmar hellre väljer att avslå motionen och fortfarande vill avskaffa patent så kommer jag följa det. Piratpartiet går till val på principprogrammet och det är det vi kommer driva och inget annat när vi kommer in i riksdagen. Det är därför det är viktigt att fortsätta debattera, och påverka principprogrammet i demokratiska processer.

Tyvärr är inte det här en stark väljarfråga, Det är ungefär som svält, det är en liten men engagerad klick i Sverige som bryr sig även fast det är helt sanslöst.


http://www.wfp.se/?NodeID=25

Uppdaterad juni 2008

25 000 människor dör varje dag av svält eller svältrelaterade sjukdomar.

854 miljoner människor i världen lider av kronisk hunger, det är fler än den sammanlagda befolkningen i USA, Kanada och EU. Av dessa lever 820 miljoner i utvecklingsländer, en av fyra i Afrika söder om Sahara.

Mer är 60 procent av världens kroniskt hungriga är kvinnor.

På 1990-talet sjönk den globala fattigdomen med 20 procent, medan antalet hungrande ökade med 18 miljoner människor.

524 miljoner av världens hungrande lever i Sydasien, det är fler än den sammanlagda befolkningen i Australien och USA.

Enligt nuvarande trend ökar antalet hungrande med i genomsnitt 4 miljoner per år.

Var sjätte sekund dör ett barn av svält eller svältrelaterade sjukdomar. Det innebär att 14 000 barn per dag dör av svält eller svältrelaterade sjukdomar.

Stefan Flod
2009-12-27, 14:40
ZastDerg (2009-Dec-22)Om du blir en av de som kommer in i riksdagen, hur noga kommer du vara med att rapportera till medlemmarna om vad du och de andra ledamöterna (både pirater och från andra partier) håller på med? Kommer du tipsa om när du eller andra pirater kommer vara med i debatter i riksdagen så att man kan gå och kolla på det?
Tack på förhand/ ZastDerg

Absolut!

Som förbundsordförande skriver jag redan nu vad jag gör och tipsar andra om vad som händer. Kolla in min twitter eller blogg.

http://stefanflod.blogspot.com/

http://twitter.com/stefanflod


Likadant rapporterar jag till varje förbundsstyrelsemöte helt öppet för alla vad jag har haft för mig sen senaste FS-mötet. Kolla in själv:

De tre senaste förbundsordförande rapporterna:
http://forum.piratpartiet.se/Topic187164-564-1.aspx

http://forum.piratpartiet.se/Topic172081-493-1.aspx

http://forum.piratpartiet.se/Topic175200-499-1.aspx

Jag skulle också vara drivande i att starta en LIVE-sida för riksdagens arbete.

Gammelpiraten
2009-12-31, 09:59
HOTEN MOT TRYGGHETEN
(fet text är frågor/önskemål som riktar sig till dig som kandiderar. Övrig text är utfyllnadsord som du kan lämna därhän om det dig så passar bäst)

Integriteten, miljön och jobben för de unga

Vad får dig att känna dig tryggare och vad tror du andra känner sig tryggare av?

Du kan sluta läsa nu om du tror jag vill debattera, att frågan handlar om fördelningspolitik, om du tycker att det här inte är en piratfråga eller att jag vill föra fram några egna frågor av något slag som inte har något direkt samband med den här trådens syfte.

Jag tror att valrörelsen mycket kommer att handla om de hot vi människor känner och upplever.
Vi känner oss inte trygga längre. Vi vill känna oss trygga i våra liv. Partierna kommer bjuda ut sina trygghetslösningar.

Integriteten hotas. Vi kontrolleras, spåras, övervakas och systematiseras in i register överallt.
Vattenbrist, oljebrist, nedhuggningen av regnskog, arter försvinner för alltid allt snabbare och snabbare, ö-riken dränks, algblomning och alla andra hugg från ekosystemen oroar oss gång på gång, befolkningen ökar explosionsartat på klotet och naturresurserna räcker inte till.
Vi ser mycket allvarligt på att ungdomsarbetslösheten är 23% i Sverige och förundras över att den bara är 7,6% i Danmark och 5,3% i Holland.

Om du ser något samband mellan de tre hoten så redovisa gärna dessa.

Du kan sluta läsa även här om du tror jag vill debattera, att frågan handlar om fördelningspolitik, om du tycker att det här inte är en piratfråga eller att jag vill föra fram några egna frågor av något slag som inte har något direkt samband med den här trådens syfte.

En 80% tycker det är bra med kroppsscanning vid flygplatsen om det blir tryggare att flyga. Motsvarande siffror kan man också finna för kameraövervakning på torg och i affärer. En överväldigande majoritet känner sig trygga när de är övervakade. Mer synliga poliser, upplysta tunnlar och parkvägar, hells-angels-klubbar i närområdet, medborgargarden och mer uppklarade stölder är också fenomen som ökar trygghetskänslan hos människor i allmänhet.

Och varför inte operera in ett chip hos alla som vistas i Sverige! Vi slipper då all slags kameraövervakning, brottsligheten sjunker mot noll. Genom öppna register vet vi var alla är och har varit varje sekund under varje dygn. Vi kan äntligen känna oss ganska så trygga. Vi kan fokusera på de miljöhot vi inte ser med övervakning och vi kan bearbeta problemet med den höga ungdomsarbetslösheten.

Om du har några lösningar, som ger en gemensam lösning på de tre hoten så redovisa gärna dessa.

Vill du läsa mera om hur omfattande registersystemenen är uppbyggda avseende våra husdjur så läs min blogg:

http://blogg.felicia.se/

Gammelpiraten
2010-01-02, 14:58
Ett fantastiskt nydanande och värdefullt instrument är denna tråd som möjliggör utfrågning av alla kandidater. Jag hoppas att mina frågor varit till hjälp för att vaska fram de lämpligaste företrädarna för PP. Eftersom alla kandidater inte kommer att få plats i riksdagen så har jag då en sista fråga som berör entusiasmen, kraften och planeringen ifall nedanstående scenario skulle inträffa.

Utifrån nedanstående scenario ställer jag några frågor.

Du blir inte vald som riksdagskandidat.
Du kommer inte in riksdagen då du står för lång ner på PPs riksdagslista.
PP kommer inte in i riksdagen för att partiet bara fick 3,99% av rösterna.Vad har du för plan utifrån något av dessa alternativ?
Står du eller är du beredd att stå på någon kommunal lista för att på så sätt företräda PP?
Kan du specificera ett par viktiga kommunala PP-frågor här och nu?
Om du inte kan detta – vilka tycker du då är de viktigaste utifrån ett PP-perspektiv utifrån de områden där Kommunen enligt lag ansvarar för

http://forum.piratpartiet.se/Topic191808-464-1.aspx

Du kan finna vad andra kommunala partier har på sin agenda

http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/partier/lista_registrerade_partibeteckningar/kontaktuppgifter.html#K

Argument
2010-01-03, 12:52
Hej! Jag vill ställa några ytterligare frågor till dig som berör dina åsikter om Piratpartiet och dess framtid.

1. Anser du att en vuxen individ har rätt till självbestämmande och frihet, så länge denna person inte kränker andras rättigheter, som rätten till självbestämmande och rätten till frihet?
2. Tycker du att Piratpartiet eventuellt borde utvidga sitt partiprogram?
3. Borde Piratpartiet kämpa för att legalisera personligt bruk av lättare droger, exempelvis cannabis?
4. Borde Piratpartiet kämpa för att legalisera personligt bruk av tunga droger, exempelvis heroin?
5. Borde Piratpartiet även kämpa för en legalisering av försäljning av dessa droger? Bör försäljningen vara fri eller statligt kontrollerad?
6. Borde Piratpartiet kämpa för att legalisera frivilliga sexköp, där båda parterna är överens om affären? Alltså, att riva upp den nuvarande sexköpslagen?
7. Borde Piratpartiet kämpa för att upphäva valutamonopolet?
8. Anser du att Piratpartiet borde försöka minska statens makt?

Winston Smith
2010-01-04, 05:35
Hej, mina frågor gäller vågmästarstrategin.

1. Har du läst texten om vågmästarstrategin?
http://www.piratpartiet.se/vagmastarstallning

2. Stödjer du vågmästarstrategin?

3. I vilka frågor kan du tänka dig att gå emot partilinjen (som enligt strategin är identisk med regeringens linje)?

I svaren på dessa frågor skulle jag vilja att alla eventuella personliga hjärtefrågor, stötestenar och liknande framgår. Det är viktigt för mig att veta om hänsyn till andra områden än Piratpartiets kärnfrågor kan komma att spela in när du avgör hur du ska rösta i riksdagen och jag vill därför ha ett så utförligt och heltäckande svar som möjligt. Om regeringen t.ex. vill lägga ner en verksamhet, ett regemente e.d. i din hemtrakt, kommer du då att tveka att rösta med regeringen i riksdagen?

Laszlo Donat
2010-01-14, 11:01
Hej Piratvänner!
Nu det börjar bli allvar! Vårt förslag till riksdagskandidater måste lämnas snart! Jag har gjort mina val, men jag kan ändra mig och korrigera min lista i sista ögonblicket! Så alla ni som är med på kandidattråden och uppdaterar det snabbt har en chans till min röst! De som har valt att inte vara med på kandidattråden är ointressanta för min del och blir inte bland de som får min röst!
Till Riksdagen vi måste välja karismatiska, kunniga, fantasifulla och trevliga människor! Oerhört viktig att riksdagsgruppen trivs inbördes att inga schismer förekommer och kan koncentrera sig på vårt program!
Eftersom alla är överens om partiets grundprinciper (hoppas jag!) jag valde inte att fråga om det! Jag ställde tre frågor tidigare som kan tyckas betydelselösa i sammanhanget, men för mig svaren har varit betydelsefulla för att avgöra vem jag ska rösta på! Jag lovade även någonstans att jag ska ställa frågorna även för mig själv!
Och här kommer det:

1. Hur blir man en god människa?
Det finns inte ett allmänt godtaget svar på frågan! Men för en blivande riksdagskandidat i Piratpartiet finns bara ett gott svar!

Man blir Pirat och medlem i Piratpartiet!
Genom historien är pirater är ju goda människor, har alltid kämpat mot grym överhet med livet som insatts och såg till att orättvist insamlade skatter blivit omfördelade! Som den bästa svenska förebild kan bli den berömda Efraim Långstrump och hans mytomspunna lilla dotter!

2. En politiker bör hon/han vara en god människa?
Ja, det är den främsta anledningen att Pirater ska bli Riksdagsmän!

3. Vad ska du göra för att Piratpartiet ska vinna valet?
Jag ska ha Piratkepsen på skallen fram till valet, även inomhus! Att ha keps på sig är uppstudsig och ger uppmärksamhet! Alla nya medlemmar i Ung Pirat borde få en piratkeps som present!
Kommer Piratpartiet få mer en 4 % av rösterna då har vi vunnit valet, 6,6% betyder stor vinst o.s.v.

Bland de svar som jag uppskattade mest:
1. Man äter mycket julmat.
2. Ja.
3. Äta mycket julmat.
Mun-mot-mun, bloggande…
..etablera en ännu mer aktivismpositiv kultur i organisationen, och fortsätta försöka inspirera till stordåd.

Kanske vissa kan räkna ut nu vilka som får min röst?
Jag har inte fått frågan om ang. hur mycket jag skulle donera till PP av de 55 tusen!
Men jag svarar! Jag ska donera allt och lika mycket till, men jag måste ha en plats på första raden mitt emot talmannen så att jag syns bra, och för att jag ser och hör dåligt!
Samt att ingen sitter bredvid och skymmer mig! Så rösta på mig!
Jag lägger det här ovan även på piratblogg för säkerhets skull (om moderatorn skulle radera/ censurera)! Om du behöver mera fakta, eller att jag ska rösta på dig av någon anledning maila mig: lld@laszlold.eu

Och förövrigt rösta på Piratpartiet!
Med vänlig hälsning
Laszlo