handdator

Visa fullständig version : Snild Dolkow (#1981)


Snild Dolkow
2009-11-13, 15:56
Snild Dolkow
Som aktiv pirat sedan 2006 har stor jag erfarenhet av våra frågor. Jag är av den starka åsikten att man inte kan bygga en demokrati utan rätt till privat kommunikation. Den rätten tänker jag kämpa för. Kort sagt: jag är övertygad om att jag skulle göra ett bra jobb. Därför bör ni rösta på mig.
Blogg: Snilds korta (http://dolkow.se/blog)

http://data.piratpartiet.se/Handlers/DisplayPortrait.aspx?PersonId=1981&YSize=128

IsakGerson
2009-11-13, 16:21
I vilka ämnesområden ligger tyngden i din kompetens?

Snild Dolkow
2009-11-13, 20:42
Uröver att jag känner mig bekväm med att diskutera vår politik som helhet..?

Genom mitt allmänna tekniska intresse och mina civilingenjörsstudier anser jag mig ha specialkunskap som är nyttig i rent praktiska diskussioner av övervakning och avlyssning.

Jag är också väldigt musikintresserad, och har spelat ett flertal instrument i olika grupperingar. Nu har det få stryka lite på bakfoten den senaste tiden, men jag har ändå förstahandserfarenhet av skapande och upphovsrättsfrågor.

Dexe
2009-11-13, 21:57
Snild,

I upphovsrätten idag finns något som kallas en moralisk rättighet för upphovsrättsinnehavaren. Om Piratpartiet kommer in i riksdagen och ska reformera/ta bort upphovsrätten, hur skulle du ta dig an frågan om de moraliska rättigheterna?

Mattias P Andersson
2009-11-13, 23:02
Hej Snild,

Det finns för närvarande 12 kandidater från Lunds kommun som kandiderar. Kan du berätta lite om vad för egenskaper som du har som du anser är utmärkande för dig och varför du är rätt pirat för riksdagen och riksdagslistan?

Tommten
2009-11-14, 12:21
Har tittat igenom alla dina 887 posts på forumet nu, men hittade inte många där du argumenterar med någon med annan åsikt. Därför får du lite argumentationsfrågor!
- Jag äger mitt verk men du vill tillåta någon annan att bestämma över min egendom!? En sån fräckhet!
Hur svarar du? :)
- Vad tycker du om att Pirate Bay tjänar pengar på annonser när de sprider verk?
Hur svarar du? :P
Varför i hela friden vill du ta bort patent!? Inget företag skulle ju våga investera i ny forskning längre!
Hur svarar du?

Har du medverkat i debatt eller nyhetsinslag i media? (helst muntligt)
Det här (http://www.youtube.com/watch?v=n8ZN8aDwxJA&feature=PlayList&p=A948871986624D00&index=12) hittade jag dig på youtube, men det skulle vara roligt att se dig i en debatt. Jag vill se om du kan bli överkörd av nån antipirat, media eller annan politiker i direktkonfrontation.

Leo
2009-11-15, 10:41
Hej!

Vilka erfarenheter har du av medborgarrättsdebatten? FRA-debatten? IPRED? Har du kunskaper som kan hjälpa dig i en dylik debatt?

Har Du exempel på där du framträder i media?

Om Du skulle placera dig själv på en social skala från 1-10, var skulle du hamna?

Jag anser att Piratpartiet behöver kandidater som ingjuter förtroende och seriösitet i riksdagsvalet. Anser Du dig själv vara en sådan person?

Tack på förhand!

Snild Dolkow
2009-11-15, 11:07
Dexe (2009-Nov-13)Om Piratpartiet kommer in i riksdagen och ska reformera/ta bort upphovsrätten, hur skulle du ta dig an frågan om de moraliska rättigheterna?

Reformera. Inte ta bort.

Jag anser att de moraliska/ideella rättigheterna funkar väldigt bra som de är just nu. Den första delen av de ideella rättigheterna - att man har rätt att bli angiven som upphovsman - ser jag som självklar, och åtminstone för mig personligen den största drivkraften för skapande. Den andra delen, om att kunna protestera mot användning som skadar mitt rykte, är lite mer komplicerad. Det beror på vilken nivå man måste uppnå innan man kan anses "skadas". Sammanfattningsvis, dock, ser jag inget omedelbart behov att ändra på denna del av dagens upphovsrättslagstifning.

Mattias P Andersson (2009-Nov-13)Hej Snild,
Det finns för närvarande 12 kandidater från Lunds kommun som kandiderar. Kan du berätta lite om vad för egenskaper som du har som du anser är utmärkande för dig och varför du är rätt pirat för riksdagen och riksdagslistan?

Det är jättekul att vi är så många från Lund som kandiderar! Många av oss kommer egentligen från andra delar av landet, men har flyttat till Lund för jobb eller studier. Men, varför just jag?

För det första har jag varit aktiv piratpartist sedan 2006, och har alltså relativt stor erfarenhet av att diskutera och argumentera för våra frågor. Som civilingenjörsstudent är jag också van vid ett ganska högt arbetstempo, vilket jag tror kan vara till nytta. I princip är jag lugn och sansad, hängiven, och argumenterar väl.

Med det sagt är jag övertygad om att följande kandidater från Lund också är väldigt bra val: Jacob Dexe, Klara Ellström, Isak Gerson och Anders Hedberg.

Tommten (2009-Nov-14)-Jag äger mitt verk men du vill tillåta någon annan att bestämma över min egendom!? En sån fräckhet!
Idéer är inte egendom. En idé kan kopieras, och till och med byggas vidare på och förbättras. Det är ett helt fantastiskt koncept, och jag är övertygad om att det skulle generera så många nya, unika idéer.

- Vad tycker du om att Pirate Bay tjänar pengar på annonser när de sprider verk?
För det första - En tracker som The Pirate Bay sprider inga verk. De fungerar som kontaktyta för olika användare, precis som posten. Med det sagt; The Pirate Bay tillhandahåller uppenbarligen en infrastruktur som många uppskattar. Om människor vill ge dem pengar är det deras ensak.

Varför i hela friden vill du ta bort patent!? Inget företag skulle ju våga investera i ny forskning längre!
Patentsystemet är till för att främja forskning och utveckling av ny teknik, helt rätt. Jag anser dock att patentsystemet som det ser ut idag förhindrar vidareutveckling av teknik och står i vägen för nya uppfinningar. Mediciner blir onödigt dyra, småföretag med nya idéer blir bortkörda från marknaden av stora företag med tjocka patentportföljer. Samhällsnyttan är helt enkelt mindre än samhällskostnaden.

Har du medverkat i debatt eller nyhetsinslag i media? (helst muntligt)
Nyhetsinslag, förutom det du nämnde: Demonstration mot FRA-förslaget, Malmö, 17 februari 2007 (http://www.youtube.com/watch?v=zkQ70N9alxs)
Jag har medverkat i ett par debatter, men har inget inspelat material direkt tillgängligt. Jag vet att en av dem är inspelade, ska försöka få tag i materialet och återkomma.

Snild Dolkow
2009-11-15, 11:12
Leo (2009-Nov-15)Hej!
Vilka erfarenheter har du av medborgarrättsdebatten? FRA-debatten? IPRED? Har du kunskaper som kan hjälpa dig i en dylik debatt?
Har Du exempel på där du framträder i media?
Om Du skulle placera dig själv på en social skala från 1-10, var skulle du hamna?


FRA-debatten har jag ganska stora erfarenheter av, som du kan se exempel på i min post ovan. Jag har inte varit lika aktiv i IPRED-frågan, men jag anser mig ha tillräckligt med kött på benen för att kunna debattera frågan. Jag är inte riktigt säker på vad det är för kunskaper du efterlyser. Jag har teknisk kunskap som är relevant för både FRA- och IPRED-frågorna, om det är det du undrar.

Mediaexempel hittar du i posten ovan.

Jag skulle placera mig själv på 8-9 på den sociala skalan.

Jag anser att Piratpartiet behöver kandidater som ingjuter förtroende och seriösitet i riksdagsvalet. Anser Du dig själv vara en sådan person?
Ja.

xor
2009-11-15, 22:43
0.) Vilken av piratpartiets frågor kommer du att driva hårdast? Vad kommer du att ge dig i kast med först?

1.) Hur ställer du dig till piratpartiets strategi som vågmästare i riksdagen? Hur kommer du att reagera om andra piratledamöter inte följer partiets linje och i någon fråga röstar mot piratpartiets grupp? I vilka frågor kan du tänka dig att rösta mot piratpartiet? (Eller uttryckt på ett annat sätt: Hur tokiga saker måste piratpartiet vara på väg att rösta fel om, innan du ska rösta mot gruppen och på så vis äventyra piratpartiets roll som vågmästare?)

2.) Kommer du att ägna dig åt något annat vid sidan av din roll som riksdagsledamot? Kommer du att arbeta med piratpartiets aktivister, eller kommer du att snöa in dig i rosenbad med lagtexter? På vilket sätt kommer du att samverka med piratpartiets aktivister, förutsatt att du kommer att göra det?

3.) Det finns flera andra organisationer utanför det svenska piratpartiet som är intressanta att samverka med, exempelvis Tyska och Finska pirater och olika lobbyorganisationer som La Quadrature du Net, juliagruppen och FFII (åt minstonde en av dessa är du redan delvis involverad i). Kommer du att försöka samverka med dem, eller lämna dem för sig själva? Hur förväntar du dig att eventuella sammarbeten, med organisationer som inte är svenska piratpartiet, kommer att gå till? Frågan är delvis relaterad till fråga 2, i och med att den handlar om samarbeten.

xor
2009-11-15, 22:44
4. Vad har du utfört för arbete för piratpartiet? Har du ägnat dig åt någon form av aktivism (utanför blogosfären)? Berätta!

Tommten
2009-11-16, 01:19
Om jag råkar ut för något som jag anser skulle vara förnedrande och pinsamt på stan, så skulle min första tanke vara "hoppas ingen filmade mig". Jag skulle alltså vara mest rädd för att det har filmats med någons mobiltelefon och liknande så det sprids och jag skulle bli en "skogsturken" som det sprids olika varianter av på nätet tex. Jag passar mig alltså för hur jag beter mig och känner mig som i ett övervakningssamhälle, fast av alla privatpersoner som går omkring beredd att filma. Inte av staten.

Gör du någon skillnaden på allvarligheten i denna känslan/rädslan som jag har att bli övervakad av privatpersoner och känslan av att bli övervakad av staten? Tycker du att den ena är mer allvarlig?

Oldpirate
2009-11-16, 03:25
Dolkow!

Här kommer några frågor av allmän karaktär med bäring på att ni blivit folkvald:

1. Kommer ni att agera efter eget huvud (jag tycker ...) eller agera efter vad folket inom PP tycker ( vi inom PP tycker ...)?
2. Är ni för eller emot enkätprocesser i partiets politiska samverkansfrågor?
3. Hur mycket tid avser ni att avsätta för ert politiska engagemang avseende PP?
4. Kommer ni att ha andra uppdrag vid sidan om ert politiska uppdrag?
5. Har ni ett jobb idag som ni kommer att avsäga er som folkvald?
6. Kommer ni att jobba heltid som folkvald politiker även om heltiden blir 12-16 timmar per dygn?
7. Kommer ni att driva PP:s sakpolitik mär än väl påläst?
8. Är ni dokumenterat bra på att debattera och argumentera?
9. Har ni familj med barn mellan 1-18 år?
10: Varför kandiderar ni till riksdagen 2010?

Snild Dolkow
2009-11-16, 11:31
xor (2009-Nov-15)0.) Vilken av piratpartiets frågor kommer du att driva hårdast? Vad kommer du att ge dig i kast med först?
1.) Hur ställer du dig till piratpartiets strategi som vågmästare i riksdagen? Hur kommer du att reagera om andra piratledamöter inte följer partiets linje och i någon fråga röstar mot piratpartiets grupp? I vilka frågor kan du tänka dig att rösta mot piratpartiet? (Eller uttryckt på ett annat sätt: Hur tokiga saker måste piratpartiet vara på väg att rösta fel om, innan du ska rösta mot gruppen och på så vis äventyra piratpartiets roll som vågmästare?)
2.) Kommer du att ägna dig åt något annat vid sidan av din roll som riksdagsledamot? Kommer du att arbeta med piratpartiets aktivister, eller kommer du att snöa in dig i rosenbad med lagtexter? På vilket sätt kommer du att samverka med piratpartiets aktivister, förutsatt att du kommer att göra det?
3.) Det finns flera andra organisationer utanför det svenska piratpartiet som är intressanta att samverka med, exempelvis Tyska och Finska pirater och olika lobbyorganisationer som La Quadrature du Net, juliagruppen och FFII (åt minstonde en av dessa är du redan delvis involverad i). Kommer du att försöka samverka med dem, eller lämna dem för sig själva? Hur förväntar du dig att eventuella sammarbeten, med organisationer som inte är svenska piratpartiet, kommer att gå till? Frågan är delvis relaterad till fråga 2, i och med att den handlar om samarbeten.
4.) Vad har du utfört för arbete för piratpartiet? Har du ägnat dig åt någon form av aktivism (utanför blogosfären)? Berätta!

0. Det viktigaste för mig personligen är helt klart rätten till ett privatliv. Det vore fånigt att ge sig på en reform av upphovsrättslagen istället för att riva upp FRA-lagen. Grundläggande demokratiska rättigheter först.
1. Jag är helt ombord på den vågmästarstrategi som framförts. Jag skulle nog bli ganska upprörd om någon röstade emot gruppen, med tanke på att alla kandidater bör vara införstådda med vågmästarstrategin. Det är svårt att säga vart jag skulle vara tvungen att dra någon sorts gräns, men jag kan inte omedelbart komma på några exempel förutom uppenbara brott mot mänskliga rättigheter.
2. Min förhoppning är att kunna fortsätta arbeta ungefär som jag gjort hittills: i nära samarbete med mina medpirater. Jag bedömer att risken för att jag skulle snöa in på lagtexter är väldigt liten.
3. Jag kan inte påstå att jag har några direkta förväntningar på hur eventuella samarbeten skulle gå till. Vad jag kan säga är dock att jag gillar att träffa nya människor. Finns det möjlighet till samarbete är jag mer än gärna delaktig.
4. Jag var väldigt aktiv i Malmö under valkampanjen 2006. Jag var med och grundade Ung Pirat Malmö, och satt som ordförande tills början av 2009. Numera sitter jag som ordförande i Ung Pirat Södra Distriktet. Jag kandiderade för Piratpartiet i EU-valet 2009. Jag har varit med och anordnat och talat på flera demonstrationer och deltagit i ett par debatter.

Tommten (2009-Nov-16)Gör du någon skillnaden på allvarligheten i denna känslan/rädslan som jag har att bli övervakad av privatpersoner och känslan av att bli övervakad av staten? Tycker du att den ena är mer allvarlig?
Ja. Statlig, eller kanske snarare "organiserad", övervakning är mer allvarlig, eftersom man då kan kartlägga någon så utförligt.

Oldpirate (2009-Nov-16)Dolkow!
Här kommer några frågor av allmän karaktär med bäring på att ni blivit folkvald:
1. Kommer ni att agera efter eget huvud (jag tycker ...) eller agera efter vad folket inom PP tycker ( vi inom PP tycker ...)?
2. Är ni för eller emot enkätprocesser i partiets politiska samverkansfrågor?
3. Hur mycket tid avser ni att avsätta för ert politiska engagemang avseende PP?
4. Kommer ni att ha andra uppdrag vid sidan om ert politiska uppdrag?
5. Har ni ett jobb idag som ni kommer att avsäga er som folkvald?
6. Kommer ni att jobba heltid som folkvald politiker även om heltiden blir 12-16 timmar per dygn?
7. Kommer ni att driva PP:s sakpolitik mär än väl påläst?
8. Är ni dokumenterat bra på att debattera och argumentera?
9. Har ni familj med barn mellan 1-18 år?
10: Varför kandiderar ni till riksdagen 2010?
1. Det beror helt på situationen. Ibland passar det att tala helt som representant för PP, ibland är det bättre att tala i jag-form. Exempel är tal på demonstration respektive en diskussion med en enskild person.
2. Jag är inte säker på att jag förstår frågan. Menar du att vi skulle ha medlemsomröstningar för samarbete med andra partier? I vilken utsträckning? Spontant skulle jag nog säga att jag är emot.
3. Det finns två gränser: Så mycket som krävs, eller så mycket jag kan. Jag är naturligtvis hängiven till vårt arbete.
4. Det är möjligt att jag slutför min civilingenjörsutbildning.
5. Jag studerar för nuvarande till civilingenjör i datateknik. Vid sidan av detta jobbar jag extra som övnings- och laborationshandledare för studenter i lägre årskurser. Vid riksdagsvalet nästa år kommer jag nästan att vara färdig med min utbildning. Eftersom den måste slutföras inom en viss tid efter man påbörjade den kommer jag antagligen att försöka göra detta parallellt. Eftersom tidsramarna är ganska lösa kommer mitt politiska uppdrag naturligtvis i första hand.
6. Är heltiden 12-16 timmar per dygn under hela mandatperioden kan jag nästan garantera att jag kommer att bryta ihop. Under kortade perioder, visst.
7. Det är min målsättning, ja.
8. Jag skulle vilja anse det.
9. Jag är (snart) 23 år gammal. Jag har inga barn. Jag har en syster på 15 år och två bröder på 14 respektive 21.
10. Ärligt talat? Jag är helt enkelt övertygad om att jag är en bättre kandidat än de flesta. :D

Idioten/ U Do News
2009-11-17, 04:28
Hej, jag har en fråga angående följande uttalande angående Piratpartiets plan att påverka lagen som finns dokumenterat på Youtube.

Rick Falkvinge i Arvika 4
http://www.youtube.com/watch?v=u7jJQbRm4fU&feature=related

I följande klipp (se ovanstående länk) säger Rick Falkvinge, tid: 2:37:

?När Sverige ändrar så kan inte USA sätta in handelssanktioner för vi är med i EU och just i det här fallet är det en otrolig fördel, därför det betyder att, försöker de handelssanktioner emot Sverige, så kommer EU där som en gigantisk sköld. Och EU har starkare ekonomi än USA. Det betyder att en handelssanktion emot EU skadar USA mer än Europa. Samtidigt som lagarna här är på nationell nivå här i Sverige.?

Slut citat, tid: 2:50.

Den grundläggande planen enligt Piratpartiet är att först ta minst 1 mandat i EU valet vilket ni lyckats med. Steg 2 är nu att ta minst ett mandat i Riksdagsvalet så att Piratpartiet tar en vågmästarroll. Hotet som ofta framförs om Sverige skulle ändra lagen om fildelning, så att man kan få kopiera och dela med sig av alla medier över Internet, är just att USA skulle sätta in handelssanktioner emot Sverige.

Men enligt piratpartiet, så kommer Sverige att bli skyddat av EU, som kommer att förhindra att handelsaktioner sker emot Sverige.
Men hur trovärdigt är detta antagande egentligen. Vi vet att det redan nu finns EU politiker som Christoffer Fjellner som vill införa fri handel mellan EU och NAFTA. Han är knappast ensam, allt pekar på att detta blir verklighet.

Dagens vallöfte: En energiinjektion behövs för globaliseringen och handeln över gränserna. Jag vill ha frihandelsavtal mellan EU och NAFTA!
http://www.fjellner.eu/dagens-vallofte-en-energiinjektion-behovs-for-globaliseringen-och-handeln-over-granserna-jag-vill-ha-frihandelsavtal-mellan-eu-och-nafta/

Om detta införs så tror jag knappast att Sverige kommer att bli skyddat av EU emot USA. Dessutom är det redan idag stort ekonomiskt samarbete mellan EU och USA, hade EU varit ekonomiskt självständigt hade vi ju inte påverkats märkbart av krisen i USA. Men det har vi gjort i EU, så även i Sverige.

Dessutom kan man fråga sig om vad det är för mening med att förlita sig på en beskyddare som EU när både Ipred och FRA lagen kommit igenom trots medlemskap i EU. Dessutom bygger Ipred på ett Eu direktiv.

IPRED
http://frapedia.se/wiki/IPRED

Vi har även Stockholmsprogrammet som vill förbjuda terroristpropaganda och nu Lissabonfördraget.
Du känner kanske till saker som, Flexibilitetsklausulen och passarellen, dessa verktyg kommer tillsammans med Lissabonfördraget att ge EU möjlighet att ändra vilka lagar de vill, utan att folket kommer att få rösta om det. Det innebär också att lagar som har blivit genomröstade på nationell nivå, kommer att kunna bli ändrade av EU utan någon ny omröstning. Så vad spelar det för roll vad vi lyckas rösta igenom för lagar på nationell nivå i Sverige. Lissabonfördraget kan köra över våra beslut i Sverige när de vill.

EU-konstitutionen
http://sv.euabc.com/word/298

Flexibilitetsklausul
http://sv.euabc.com/word/499

Passarell
http://sv.euabc.com/word/777


Med tanke på allt detta så frågar jag mig om det verkligen är trovärdigt att Piratpartiets grundläggande plan att ändra lagen om fildelning kommer att fungera genom att bli skyddade av EU och sedan sprida den svenska lagen till övriga EU länder. Är det inte mer trovärdigt att EU kommer sätta press på att Sverige ska anpassa sig till övriga länder. Med tanke på att EU är på väg att bli en superstat och att det dessutom finns EU politiker som vill utöka handeln med Nafta. Om nu dollarn kraschar, vilket det ser ut att göra, så kommer just röster framförallt ifrån Kina att höjas att man ska genomföra en världsvaluta. Om vi går emot en gemensam världsekonomi så har jag ännu mer svårt att se att Sverige kan bli skyddat av EU emot USA.

Dollar Falls Most in Month as China Urges New Reserve Currency
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aQ.zWVPnOYYg

Dessutom har jag svårt att se att EU är ett beskydd av Sverige överhuvudtaget. Lissabonfördraget är här och de kan ändra vilka lagar de vill oavsett vad vi bestämmer i Sverige, tack vare Flexibilitetsklausulen och passarellen. Hur länge kan du som Piratpartist förhålla dig neutralt till EU? Vad krävs för att du ska kräva uträde ur EU? Hur ska piratpartiets plan fungera när medlemskap i EU ingår i planen, nu när Lissabonfördraget har trädit i kraft?

Tackar i förhand för Svar

Mvh

U Do News

Snild Dolkow
2009-11-17, 10:39
U Do News (2009-Nov-17)Hur länge kan du som Piratpartist förhålla dig neutralt till EU? Vad krävs för att du ska kräva uträde ur EU? Hur ska piratpartiets plan fungera när medlemskap i EU ingår i planen, nu när Lissabonfördraget har trädit i kraft?

Jag klipper där, eftersom jag anser att resten av ditt inlägg är generella påståenden om partiet, snarare än frågor till mig.

Jag gissar att du frågar om min neutralitet till EU-medlemskap, och inte EU i sig. Jag kan inte se någon omedelbar anledning för piratpartiet att kräva utträde ur EU, eller hur detta skulle kopplas till vårt principprogram. Piratpartiet har ju till och med (snart) två representanter i parlamentet, vilket förhoppningsvis ska göra att de beslut EU tar i våra hjärtefrågor är relativt godtagbara.

Alla direktiv som kommer från EU-nivå har dessutom någon grad av valfrihet gällande vilken nivå man vill lägga sig på. I riksdagen kan vi naturligtvis verka för att implementera dessa direktiv på bästa sätt. Vidare tar riksdagen beslut i, för piratpartiet relevanta, frågor som inte alls har ursprung i EU.

Idioten/ U Do News
2009-11-17, 16:19
Snild Dolkow (2009-Nov-17)U Do News (2009-Nov-17)Hur länge kan du som Piratpartist förhålla dig neutralt till EU? Vad krävs för att du ska kräva uträde ur EU? Hur ska piratpartiets plan fungera när medlemskap i EU ingår i planen, nu när Lissabonfördraget har trädit i kraft?
Jag klipper där, eftersom jag anser att resten av ditt inlägg är generella påståenden om partiet, snarare än frågor till mig.
Jag gissar att du frågar om min neutralitet till EU-medlemskap, och inte EU i sig. Jag kan inte se någon omedelbar anledning för piratpartiet att kräva utträde ur EU, eller hur detta skulle kopplas till vårt principprogram. Piratpartiet har ju till och med (snart) två representanter i parlamentet, vilket förhoppningsvis ska göra att de beslut EU tar i våra hjärtefrågor är relativt godtagbara.
Alla direktiv som kommer från EU-nivå har dessutom någon grad av valfrihet gällande vilken nivå man vill lägga sig på. I riksdagen kan vi naturligtvis verka för att implementera dessa direktiv på bästa sätt. Vidare tar riksdagen beslut i, för piratpartiet relevanta, frågor som inte alls har ursprung i EU.

Tack för ditt svar. Låt mig förtydliga min viktigaste frågeställning. Frågan handlar i grunden om hur PP:s plan som vågmästare ska kunna fungera, nu när bla Lissabonfördraget har trädit i kraft tillsammans med Passarellen och Flexibilitetsklausulen. PP:s plan är att ändra lagar på nationell nivå via riksdagen och samtidigt bli skyddade av EU. Planen är sedan att sprida den svenska lagen till resten av EU. Hur rimligt är det att denna plan skall kunna fungera, när EU nu kan ändra vilka lagar de vill via Lissabonfördraget? Hur insatt är du i PP:s officiella plan? Måste även fråga hur insatt är du i vad Flexibilitetsklausulen och passarellerna har för praktisk inverkan via Lissabonfördraget? Samt vad har du för alternativ plan om EU via Lissabonfördraget väljer att köra över våra lagförändringar om exempelvis fildelning?

Anders Hedberg
2009-11-17, 16:38
Snild Dolkow (2009-Nov-15)
Jag har medverkat i ett par debatter, men har inget inspelat material direkt tillgängligt. Jag vet att en av dem är inspelade, ska försöka få tag i materialet och återkomma.

Snild gjorde en väldigt bra insats på en gymnasieskola i Småland (Haganässkolan i Älmhult) nu i början på hösten där han debatterade med samtliga riksdagspartier, inklusive en riksdagskvinna från Centern. Jag filmade detta med en splitter ny HD kamera. Tyvärr så är materialet nästan 20 Gigabyte och i ett format som inget redigeringsprogram klarar av. Det redigeringsprogram som följde med är så dåligt skrivet att det kraschar konstant på min dator.

Kan tillägga att den debatten direktsändes på nätet, av mediaeleverna.

Med på eventet var det en amerikansk dokumentärfilmare som gör en film om Snild och piratpartiet. Den borde komma under året?!?

Idioten/ U Do News
2009-11-17, 19:21
Hej, har även ytterliggare en fråga. (se även mina följdfrågor angående förra frågeställning ovan)

Hur ställer du dig till möjligheten att Piratpartiet skall expandera sin politik utifrån sina kärnvärden? Samt hur skulle du vilja gå till väga i den frågan. Innan du svarar på frågan skulle jag vilja att du fördjupa dig i resonemanget i länken nedan, där ekonomibloggen, nr 1 på bloggtoppen, "Cornucopia?" resonerar om saken. Läs även Rick Falkvinges artikel om ekonomin som ingår som länk i följande artikel. Vad anser du om resonemanget efter att du läst texten i länken "Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?"

Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?
http://cornubot.blogspot.com/2009/06/dags-for-piratpartiet-att-expandera-sin.html

Snild Dolkow
2009-11-17, 21:09
U Do News (2009-Nov-17)Frågan handlar i grunden om hur PP:s plan som vågmästare ska kunna fungera, nu när bla Lissabonfördraget har trädit i kraft tillsammans med Passarellen och Flexibilitetsklausulen.

Jag ser inte hur vågmästarstrategin i sig skulle kunna påverkas av att EU skulle få för sig att börja riva upp riksdagens beslut. I riksdagen kan vi bara ta riksdagsbeslut. Planen är att göra detta med vågmästarstrategin. Mer än så kan man inte göra i riksdagen.

U Do News (2009-Nov-17)Hur ställer du dig till möjligheten att Piratpartiet skall expandera sin politik utifrån sina kärnvärden? Samt hur skulle du vilja gå till väga i den frågan.

Jag ser inga problem i sig med att expandera partiets politik. Däremot anser jag att man bör ta det väldigt försiktigt - Vi är många pirater med väldigt olika bakgrund. Vissa frågor kommer helt enkelt inte att gå att komma överens om. Om man ska expandera är det viktigt att det förs en diskussion, och att beslutet förankras väl. Man kan naturligtvis ta olika stora steg. De exempel på ekonomiska frågor som Cornucopia tar upp är nog för stort.

Idioten/ U Do News
2009-11-17, 21:36
Snild Dolkow (2009-Nov-17)
Jag ser inte hur vågmästarstrategin i sig skulle kunna påverkas av att EU skulle få för sig att börja riva upp riksdagens beslut. I riksdagen kan vi bara ta riksdagsbeslut. Planen är att göra detta med vågmästarstrategin. Mer än så kan man inte göra i riksdagen.

Ja hela planen går ju ut på att riksdagsbeslut av lagar angående fildelning är skyddade på nationell nivå. Det var det som var det geniala med PP:s plan. Men denna plan konstruerades innan lissabonfördraget trätt i kraft. Hela poängen med planen är att den ska fungera. Så om EU kan riva upp riksdagsbeslut genom att ändra lagarna på EU nivå, så funkar ju inte planen längre. Att denna möjlighet finns är ett stort problem och jag undrar över hur du förhåller dig till detta. I riksdagen kan man även ta beslut om att lämna EU, eller andra beslut som kanske kan gynna att PP får igenom sin plan. Min fråga är vad är det som du ser att man kan göra åt denna situation?

Snild Dolkow
2009-11-17, 21:59
U Do News (2009-Nov-17)Så om EU kan riva upp riksdagsbeslut genom att ändra lagarna på EU nivå, så funkar ju inte planen längre. Att denna möjlighet finns är ett stort problem och jag undrar över hur du förhåller dig till detta. I riksdagen kan man även ta beslut om att lämna EU, eller andra beslut som kanske kan gynna att PP får igenom sin plan. Min fråga är vad är det som du ser att man kan göra åt denna situation?

Jag anser inte att det är ett realistiskt hot. Det är hur jag förhåller mig till detta.

(edit: stavfel)

Stefan Flod
2009-11-20, 12:42
Riksdagens ledamöter har ett grundarvode på 55 000 kronor i månaden. Om du blir folkvald riksdagsledamot vad tänker du då göra med arvodet?

Kan du tänka dig en partiskatt på 30-40%?

Snild Dolkow
2009-11-20, 18:13
Stefan Flod (2009-Nov-20)Kan du tänka dig en partiskatt på 30-40%?
D.v.s. 30-40% av 38500 (som är vad jag har kvar om vi antar 30% "vanlig" skatt)?

Det är naturligtvis svårt nu att veta min finansiella situation när/om jag skulle få en riksdagsplats, med tanke på att mina levnadsomkostnader antagligen skulle höjas ganska rejält jämfört med mitt nuvarande studentliv. Samtidigt skulle jag vara tvungen att börja betala tillbaka mina studielån.

Jag kan tänka mig en partiskatt, och jag kommer antagligen att donera en del pengar till partiet under min mandatperiod, men jag vill nog helst kunna bestämma själv hur mycket. Med det sagt skulle jag nog inte protestera om en partiskatt infördes, så länge summan är rimlig.

infinite_emma
2009-11-20, 19:31
Jag ber om ursäkt om några av frågorna är dubblerat från tidigare frågor du fått, hoppa gärna över den i så fall. (Känns någon fråga lite för besvärlig eller tidskrävande ser jag inga problem med att du hoppar över dessa heller.) Frågorna kommer att postas hos samtliga kandidater.

1. Ett liv i offentligheten kan ibland vara ganska krävande. Har du haft några funderingar kring vad detta kan innebära och hur i så fall förbereder du dig för att tackla eventuella negativa aspekter av det? Finns det något som Piratpartiet skulle kunna göra för att stötta i en sådan situation som du ser det?

2. Saknar du någonting från partiet vad gäller stöd i den här kandidaturprocessen? Vad skulle du gjort annorlunda hade du haft möjlighet att bestämma processen själv?

3. Finns det några saker i Piratpartiets (iofs korta) historia som du känner att vi behöver lära oss något från och förbättra? Är även nyfiken på om om du anser att något funkat ovanligt bra, som du känner att partiet ska fortsätta göra?

4. Hur har du engagerat dig i Piratpartiets frågor fram tills nu?

5. Har du några förebilder inom partiet som du tycker gör särskilt bra ifrån sig?

Snild Dolkow
2009-11-20, 21:28
infinite_emma (2009-Nov-20)1. Ett liv i offentligheten kan ibland vara ganska krävande. Har du haft några funderingar kring vad detta kan innebära och hur i så fall förbereder du dig för att tackla eventuella negativa aspekter av det? Finns det något som Piratpartiet skulle kunna göra för att stötta i en sådan situation som du ser det?
2. Saknar du någonting från partiet vad gäller stöd i den här kandidaturprocessen? Vad skulle du gjort annorlunda hade du haft möjlighet att bestämma processen själv?
3. Finns det några saker i Piratpartiets (iofs korta) historia som du känner att vi behöver lära oss något från och förbättra? Är även nyfiken på om om du anser att något funkat ovanligt bra, som du känner att partiet ska fortsätta göra?
4. Hur har du engagerat dig i Piratpartiets frågor fram tills nu?
5. Har du några förebilder inom partiet som du tycker gör särskilt bra ifrån sig?
1. Jag har inte funderat särskilt mycket på det.
2. Denna forumpost (http://forum.piratpartiet.se/Topic182336-485-1.aspx) beskriver mina åsikter om processen ganska väl.
3. Ingen kommentar. :P
4. Svar finns tidigare i tråden (http://forum.piratpartiet.se/FindPost183503.aspx).
5. Amelia, Mab.

Carl Johan Rehbinder
2009-11-21, 05:51
Att bli riksdagsledamot för Piratpartiet innebär en hård partipiska, i syfte att upprätthålla vågmästarstrategin.

Det betyder också att du måste rösta mot din personliga övertygelse ibland.

Finns det några frågor, som i dagsläget inte räknas bland piratfrågorna, som om de kom upp till votering, skule leda till att du under inga omständigheter skulle kunna rösta med regeringsalliansen?

Så pass att du hellre skulle avgå från din post än att rösta med, alternativt rösta mot din riksdagsgrupp?

Jag ger dessa båda alternativ, eftersom somliga av ren lojalitet aldrig skulle kunna tänka sig att frångå PP:s vågmästarstrategi att alltid rösta med regeringsalliansen i alla frågor förutom just piratfrågor - genom att avgå slipper man rösta mot sin övertygelse.

Så - vad skulle kunna bli en sådan ödesfråga för dig?

Snild Dolkow
2009-11-21, 10:52
Carl Johan Rehbinder (2009-Nov-21)Så - vad skulle kunna bli en sådan ödesfråga för dig?

Svår fråga. Jag kan faktiskt inte komma på något exempel såhär på rak arm.

Jag anser dock att om man blir vald till riksdagen på ett piratmandat, så har man mandat att rösta med partiet enligt vågmästarstrategin, och inget mer. Jag hoppas att alla kandidater är införstådda med detta. Skulle det dyka upp en fråga man absolut inte kan jämka sig med bör man, som du föreslår, avgå.

Förhoppningsvis ska väl de andra partierna kunna vara tillräckligt vettiga i övriga frågor för att något sådant inte ska behöva hända. :)

Gammelpiraten
2009-11-21, 11:23
Dessa två frågor ställs till alla kandidater.
Du har liksom många fått en fråga ”Kommer ni att jobba heltid som folkvald politiker även om heltiden blir 12-16 timmar per dygn?”. Många av kandidaterna har svarat på denna fråga att de kommer att arbeta fulltid i olika form.

Om vågmästarstrategin fungerar i någon form så kommer inte närvaron för att trycka på knappar i riksdagssalen behövas. Detta beroende på kvittningssystemet. Kvittningssystemet innebär att när en ledamot är borta från ena blocket så tar det andra blocket ut en av sina ledamöter så att balansen inte förändras mellan blocken.

Fråga 1. Så vad har du tänkt att göra under den tid som står till förfogande?


Däremot är det högst sannolikt att det block som piratpartiet stöder kräver att man har en ledamot i varje utskott för att kunna få fram ett förslag till riksdagsbeslut, dvs man vill lägga fram utskottets (dvs utskottsmajoritetens) beslut. Man kommer aldrig acceptera ett system där reservationerna alltid vinner i Riksdagen.

Oavsett om vågmästarstrategin fungerar eller inte så menar jag att det finns piratfrågor inom i stort sett alla samhällsområden. Det finns både synliga och osynliga band mellan alla samhällsfunktioner. Allt detta behandlas politiskt i de olika utskotten efter deras verksamhetsområden.

Jag menar därför att det är av synnerligen viktigt att man utifrån varje utskotts verksamhetsområde har någon slags piratstrategi. Jag är övertygad om att man måste hitta en fråga som berör piratpartiets grundideologi utifrån varje riksdagsutskotts verksamhetsområde. Både utifrån frågor som kan komma i valrörelsen samt ställningstaganden som kan dyka upp i utskottsarbetet.

”Så länge regeringen driver våra frågor med kraft stöder vi den reservationslöst i alla andra frågor.” är en del av strategin. Det betyder: Driver ni inte våra frågor med kraft så kommer vi rösta emot er vid nästa förtroendeomröstning. Hur ord skrivs och hur meningar formuleras är ibland synnerligen viktigt. För det mesta bara viktigt. För att bevaka att det block man stöder formulerar sig enligt våra tankar krävs det att man deltager i utskottsarbetet.


Fråga 2. Har du någon idé om vad som kan beröra piratideologi i något utskotts verksamhetsområde?, så vore det bra att denna läggs ut för fortsatt tankeverksamhet.

Om du inte tror att de problem som finns i samhället, och som Piratpartiet uppmärksammat och som egentligen är Piratpartiet, har några kopplingspunkter eller orsakssamband med övriga samhället i form av politik, marknad och/eller social/kulturell struktur så räcker det att svara på fråga 1.

”Riksdagsarbetet” och ”Riksdagsordningen” (riksdagen.se) ger viss information vad man har för skyldigheter som riksdagsledamot.

Mvph (med vänligaste pirathälsning)

Anders

cc
2009-11-28, 01:30
Hej Snild

Fråga till kandidater rörande den pågående utomparlamentariska utfasningen av kontanter i det svenska samhället:

Mot bakgrund av nedanstående förhållanden, hur allvarligt ser Ni på den pågående utfasningen av kontanter?

Svarsalternativ:

1 - Bryr mig inte. Kontanterna för gärna försvinna för mig.
2 - Kontanterna skall vara kvar. Nuvarande lagstiftning räcker.
3 - Kontanter måste skyddas i grundlagen och kontantlösa bankkontor görs olagliga. Vet dock inte om detta är något för piratpartier att engagera sig i före valet 2010
4 - Som 3 - fast innan valet 2010
5 - Om Partistyrelsen omgående inte gör frågan om kontanternas skydd i grundlagar och banklagar till del av partiets kärnprogram kommer jag hyra en piratkostym, äntra styrelsens högkvarter och hota Rick med kölhalningen om han inte omedelbart gör skyddande av kontanter i grundlag till en av partiets kärnfrågorFakta 1: Statsmakten i form av riksdag, regering och riksbank har i dag överhänt så gott som all kontanthantering till privata banker och företag. I dag sköter det privata bankväsendet landets depåverksamhet av Sveriges mynt och sedlar (tidigare riksbankens uppdrag) som trycks av samma amerikanska företag som tillhandahåller de värdepapper USA:s privatkontrollerade riksbank, det s k Federal Reserve, trycker amerikanska dollarn på.

Riksbanken säljer Tumba Bruk till amerikansk sedelpapperstillverkare (riksbanken) (http://www.riksbank.se/templates/News.aspx?id=9643)
Den nya kontanthanteringen (riksbanken) (http://www.riksbank.se/templates/Page.aspx?id=24366)
crane.se (http://www.crane.se)

Fakta 2: en koalition av starka intressegrupper kampanjar i dag hårt, bl a genom skrämseltaktik, för att kontanterna avskaffas.

Avskaffa kontanterna i samhället (DN) (http://www.dn.se/opinion/debatt/avskaffa-kontanterna-i-samhallet-1.866354)
Inga kontanter - inga rån (finansförbundet) (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/1.htx?id=2450)
Kontantlöst i Almedalen (polisen) (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/8.htx?id=2385)
Hur ska kontanthanteringen minskas? (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/8.htx?id=2494)
Det är dyrt att betala - använder vi för mycket kontanter? (riksbanken) (http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2008/080528ny.pdf)
Kontanter och betalningar - hur ser framtiden ut? (riksbanken) (http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2008/080205.pdf)
kontantfritt.nu (http://www.kontantfritt.nu/myter)

Fakta 3: det privata bankväsendet och andra privata aktörer har redan inlett utfasningen av kontanter.

Inga kontanter på banken (http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.532603-inga-kontanter-pa-banken)

Gammelpiraten
2009-12-03, 12:47
Hur arbetar du/kommer du att arbeta konkret för att Piratpartiet skall komma in i riksdagen?
Se gärna frågan som att du ger tips/info till andra pirater hur de kan gå till väga.

På så sätt kan de också använda sig av de metoder du använder dig av. Och vad du vet/anser är effektivt. Utifrån den information som samlas kan vi bilda arbetsgrupper som bevakar vissa områden och/eller också ge idéer till alla grupper och individer som är aktiva.

Anna Troberg skriver idag 3/12:
Det händer massor i PP. Just nu förbereds det en massa saker i kulisserna och någon gång efter jul tror jag att vi kommer att få se en explosion av extern aktivitet. Då blir det dags för de andra partierna att huka sig. ...Vi är urbra på att samla information och ganska dåliga på att göra den lättillgänglig. Det handlar dels om hur var och en av oss kan kampanja under valåret, men också om hur information ska flöda smidigt och fritt inom partiet.”

Fundera först innan du tittar på mina förslag.


Här nedan följer en del av de områden som jag anser måste vara igång kontinuerligt. Ju närmare vi kommer valet desto mindre utrymme står till vårt förfogande. I varje media konkurrerar journalisterna med varandra för att få in sin artikel. Sedan konkurrerar alla media med varandra.
Konkurrensen är stenhård för att få in någonting.

Områden nedan är inte rangordnade

Områden: Nätets alla former. Vilka är viktiga?
Direktkontakt med journalister?
Motioner till kommuner och landsting?
Insändare, debattartiklar i papperstidningar?
Artiklar i diverse gratistidningar; tåg, flyg-tidningar etc?
Intervjuer i tidningar och annan media.
Kommentarer på andra partiers politiska utspel. Typ pressmeddelanden.
Kommentarer på aktuella händelser (som alltså kan kopplas till piratformer).
Sympatiskt inställda artister, musiker, etc.
Egna egenskaper som folk gillar (spela flöjt eller sjunga eller liknande)
Deltagande i evenemang typ marknader, skyltsöndagar, utställningar, events, osv

Gammelpiraten
2009-12-07, 14:17
Vi i Piratpartiet står för fri kunskap och delad kultur.

Kan du se något mer område/ö, som enligt din åsikt borde vara fritt från avgifter om du stod utkik i förmastens utsiktskorg, som piratskeppet borde lägga beslag på? Ett konkret förslag.

Gratis museer är en självklarhet tycker jag men det måste finnas flera områden.

Alliansregeringen satte avgifter på besök till museer. De stora statliga museerna, som hade fri entré 2005 och 2006, tappade i fjol mer än 1,5 miljoner besökare sedan entréavgifterna återinförts. Ett lyckat museibesök sätter spår i form av en mängd mångsidiga kunskaper och erfarenheter. Även antalet besök från förskolor/skolor har minskat. Under 2008 stod förskolor/skolor för totalt 1,4 miljoner besök på museer och konsthallar. Antalet besök från denna grupp har under de senaste tre åren gått ned med 19 procent. Störst är nedgången vid kommunala museer där antalet besök minskat med nära 50 procent.

Mer statistik:
http://www.kulturradet.se/sv/publikationer_/Museer--konsthallar-2008/

Kunskap, vetande och erfarenheter är grundelement för att förstå den värld vi lever i och ge oss förmåga att tackla de problem som vi dagligen kastas in i och brottas med.

För att förbättra integrering och göra samhället mer begripligt historiskt, kulturellt och socialt för immigranter, infödingar, utlänningar, amerikaner och uppväxande släkten är det en global samhällelig vinst att göra museerna avgiftsfria. Den information och upplevelse som museerna förmedlar är synnerligen viktig då alla inte kan ta emot kunskapen genom Internet-mediet, som dessutom ur vissa aspekter bara kan fungera som ett komplement.

Här är ett till exempel: Ett gratis Internet kanske är något att eftersträva men det kanske är för dyrt? Det kan då vara bättre att aanvända sig av något annat, tex FON-systemet (http://www.fon.com/en/). Ansluter man sin egen bredbandsuppkoppling till FON-gemenskapen så har fri tillgång andra medlemmars bredbandsanslutningar, WIFI, över hela planeten. 0,7 millioner FON-spots nu.

Anledningen till frågan: Jag försöker hitta flera gemensamma nämnare och beröringspunkter till våra grundpostulat. Det här är också en liten men inte oviktig integrationsfråga som går tvärt emot andra politiska partiers negativa integrationspolitik. Frågan har också en anknytning till ekonomi och kommunal verksamhet. Många människor med låga inkomster och kommuner har inte råda att gå på museer utan prioriterar annat mer nödvändigt för deras livsuppehälle och existens.

Gammelpiraten
2009-12-10, 13:39
Jag har ställt två frågor till nästan alla kandidater tidigare.
Svaren har varit fantastiskt bra och tydliggöranden i många aspekter.
Den samlade kunskapen och kraften visar på en enorm styrka.
Jag hoppas att alla som läser drar nytta av det hela.
Jag hoppas ingen, ur någon aspekt, tar illa upp av att jag ställer en/denna min/ tredje omgångsfråga.

Finns det någonstans i vårt samhällssystem där vi har en byråkrati/administration som kostar och som du gärna skulle vilja avveckla eller förändra? Det kan gälla på kommun-nivå eller riksnivå. Avgifter eller verksamheter. För privatperson, företagare, studerande, pensionär, osv. Var finns det någonstans man kan göra en besparing för den enskilde och/eller för samhället som helhet? Kan man säga att det finns en privilegierad elit, en slags nomenklatura, som uppträder i de flesta samhällssektorer och nivåer och som lägger ut ett slags kontroll, avgifts och registersystem över oss andra medborgare?

Exempel 1) De som sitter och avlyssnar/sammanställer informationen om vanliga medborgares Internettrafik bör kunna klassificeras tillhöra en onödig byråkrati som kostar pengar.

Exempel 2) I min egen kommun är återvinningsystemet för kasserade produkter och det som förr kallades sopor helt utbyggt. Allt sorteras och återvinns på lokal och central återvinningsstation. Det finns inga sopor att skicka i den gröna tunnan. Ändå måste man betala avgift för ”sophämtning” trots att man alla sopor återsorterat och inga sopor har att skicka. Det är uteslutet att erhålla dispens.

Exemplet 3) Samma kommun har man precis nu infört stämpelur (sk flexklocka) också för lärare. I samma veva blir samtliga lärare semesteranställda (dvs de har lika lång/kort betald semestertid som andra lönanställda. Avdelnings-, förvaltnings-, enhets-chefer och heltidspolitiker omfattas inte av tvånget att registrera sin tid med stämpelur. Detta menar ledningen officiellt är ett rättvist system.

farmorgun
2009-12-11, 14:00
Om man ser upphovsrätten som ett tidsbegränsat monopol för upphovsmannens egen användning - hur lång tid kan i så fall vara skälig?

Snild Dolkow
2009-12-13, 10:54
farmorgun (2009-Dec-11)Om man ser upphovsrätten som ett tidsbegränsat monopol för upphovsmannens egen användning - hur lång tid kan i så fall vara skälig?

Jag tycker att fem år bör räcka, med möjlighet att förlänga med ytterligare fem år mot en avgift. Det lär inte gå att få igenom omedelbart. Ett bra första steg kan istället vara att börja räkna från det att verket offentliggörs -- att göra skyddstiden helt oberoende av upphovspersonens livslängd. Det finns ingen anledning att ha ett sådant system. Efter det kan man börja kolla på att sänka tiden ytterligare.

cc
2009-12-14, 01:20
Mot bakgrund av den information Brian Gerrish presenterar i sitt "State of the Nation" tal
i år, vilken är Din uppfattning av hur Piratpartiet skall hantera detta hot för svensk del?

Brian Gerrish bakgrund (http://www.youtube.com/watch?v=hBE_0-1v_34)
Brian Gerrish - State of the Nation 2009 (http://www.bbc5.tv/news/story/brian-gerrish-state-nation)

Svarsalternativ:

1. Anser att det Brian Gerrish talar om inte är ett problem.

2. Visst är det ett hot. Anser att partiet ändå skall hålla fast vid vågmästarstrategin - även om detta innebär att partiet stödjer politiska beslut som bryter ned samhället

3. Partiet måste omgående ta med i beräkningen den hotbild Brian Gerrish redogör för vid utformandet av sin strategi och taktik

Tommten
2009-12-14, 17:21
1. Bör man få kopiera uppsatser från nätet vid skolarbete?
2. Hur skulle du resonera kring det här scenariot? (http://forum.piratpartiet.se/Topic188432-505-1.aspx)
3. Vad har du för tankar kring det här (http://playrapport.se/#/video/1784587)?
4. Hur ser du på P1 Kalibers metoder för att granska Sverigedemokraterna? Del 1 (http://www.sr.se/topsy/ljudfil/1671721.mp3) , Del 2 (http://www.sr.se/topsy/ljudfil/1684003.mp3) , Del 3 (http://www.sr.se/topsy/ljudfil/1694657.mp3)

Snild Dolkow
2009-12-14, 18:44
Tommten (2009-Dec-14)1. Bör man få kopiera uppsatser från nätet vid skolarbete?
2. Hur skulle du resonera kring det här scenariot? (http://forum.piratpartiet.se/Topic188432-505-1.aspx)
3. Vad har du för tankar kring det här (http://playrapport.se/#/video/1784587)?
4. Hur ser du på P1 Kalibers metoder för att granska Sverigedemokraterna? Del 1 (http://www.sr.se/topsy/ljudfil/1671721.mp3) , Del 2 (http://www.sr.se/topsy/ljudfil/1684003.mp3) , Del 3 (http://www.sr.se/topsy/ljudfil/1694657.mp3)

1. Nej. Uppsatserna är till för att man ska undersöka ett ämne närmre, och faktiskt lära sig mer än det man väljer att ta med i den slutgiltiga texten. Det spelar ingen roll -- det handlar om skolans/lärarens regelverk, inte om upphovsrätt.
2. Jag lutar mot att ingen åtgärd bör tas, om ingen kan ge mig ett argument för motsatsen. Grejen är, kan en sådan sida tjäna tillräckligt med pengar kan ju filmskaparna själva fixa en likadan. De har ju en dessutom en ganska stor konkurrensfördel i sin bättre tillgång till materialet.
3. Funkar det i längden? Jag ser inget direkt problem med lösningen.
4. Jag är inte insatt i frågan. Du får gärna summera metoderna åt mig. ;)

Tommten
2009-12-14, 19:58
Snild Dolkow (2009-Dec-14)3. Funkar det i längden? Jag ser inget direkt problem med lösningen.
Inte jag heller, men vissa pirater tyckte att det var ett problem att det registrerades vem som gick på toaletten när nyheten presenterades i mediasektionen (http://forum.piratpartiet.se/Topic186104-15-1.aspx).

4. Jag är inte insatt i frågan. Du får gärna summera metoderna åt mig. ;)
Okej. De "infiltrerade" Sverigedemokraterna och låtsades vara vanliga medlemmar. Spelade in vad medlemmar sa på privata fester och under partimöten och presenterade vissa utvalda bitar och citat i sin granskning av partiet som var tre avsnitt lång. Vad tycker du om den saken? Låter det som en bra granskning?

Snild Dolkow
2009-12-15, 15:20
Tommten (2009-Dec-14)De "infiltrerade" Sverigedemokraterna och låtsades vara vanliga medlemmar. Spelade in vad medlemmar sa på privata fester och under partimöten och presenterade vissa utvalda bitar och citat i sin granskning av partiet som var tre avsnitt lång. Vad tycker du om den saken? Låter det som en bra granskning?

Det låter rätt otrevligt att bli utsatt för. Samtidigt måste man kunna granska organisationer, och jag har svårt att se någon bra lösning på problemet.

Resultatet av granskningen blev säkert bra, förutsatt att de hållit sig till det politiska och inte det personliga.

Laszlo Donat
2009-12-18, 14:21
Hej Snild!

Jag har tre korta frågor till var och en och önskar koncisa svar!

1. Hur blir man en god människa?
2. En politiker bör hon/han vara en god människa?
3. Vad ska du göra för att Piratpartiet ska vinna valet?

Snild Dolkow
2009-12-21, 08:41
Laszlo Donat (2009-Dec-18)
1. Hur blir man en god människa?
2. En politiker bör hon/han vara en god människa?
3. Vad ska du göra för att Piratpartiet ska vinna valet?

Hej Laszlo! Koncisa svar, det är ju min grej! :D

1. Genom att behandla andra som man själv vill bli behandlad.
2. Absolut.
3. Det vanliga. Flyers, affischer, prata med folk, se till att jag och partiet syns.

Argument
2009-12-21, 18:04
Vad bör statens uppgifter vara? Vad bör politikernas uppgifter vara? Vad kommer du göra för att undvika att bli korrumperad av makten och systemet?

Argument
2010-01-03, 12:49
Hej Snild Dolkow! Jag vill ställa några ytterligare frågor till dig som berör dina åsikter om Piratpartiet och dess framtid.

1. Anser du att en vuxen individ har rätt till självbestämmande och frihet, så länge denna person inte kränker andras rättigheter, som rätten till självbestämmande och rätten till frihet?
2. Tycker du att Piratpartiet eventuellt borde utvidga sitt partiprogram?
3. Borde Piratpartiet kämpa för att legalisera personligt bruk av lättare droger, exempelvis cannabis?
4. Borde Piratpartiet kämpa för att legalisera personligt bruk av tunga droger, exempelvis heroin?
5. Borde Piratpartiet även kämpa för en legalisering av försäljning av dessa droger? Bör försäljningen vara fri eller statligt kontrollerad?
6. Borde Piratpartiet kämpa för att legalisera frivilliga sexköp, där båda parterna är överens om affären? Alltså, att riva upp den nuvarande sexköpslagen?
7. Borde Piratpartiet kämpa för att upphäva valutamonopolet?
8. Anser du att Piratpartiet borde försöka minska statens makt?

Winston Smith
2010-01-04, 05:34
Hej, mina frågor gäller vågmästarstrategin.

1. Har du läst texten om vågmästarstrategin?
http://www.piratpartiet.se/vagmastarstallning

2. Stödjer du vågmästarstrategin?

3. I vilka frågor kan du tänka dig att gå emot partilinjen (som enligt strategin är identisk med regeringens linje)?

I svaren på dessa frågor skulle jag vilja att alla eventuella personliga hjärtefrågor, stötestenar och liknande framgår. Det är viktigt för mig att veta om hänsyn till andra områden än Piratpartiets kärnfrågor kan komma att spela in när du avgör hur du ska rösta i riksdagen och jag vill därför ha ett så utförligt och heltäckande svar som möjligt. Om regeringen t.ex. vill lägga ner en verksamhet, ett regemente e.d. i din hemtrakt, kommer du då att tveka att rösta med regeringen i riksdagen?

Snild Dolkow
2010-01-07, 19:17
Winston Smith (2010-Jan-04)Hej, mina frågor gäller vågmästarstrategin.
1. Har du läst texten om vågmästarstrategin?
http://www.piratpartiet.se/vagmastarstallning
2. Stödjer du vågmästarstrategin?
3. I vilka frågor kan du tänka dig att gå emot partilinjen (som enligt strategin är identisk med regeringens linje)?
I svaren på dessa frågor skulle jag vilja att alla eventuella personliga hjärtefrågor, stötestenar och liknande framgår. Det är viktigt för mig att veta om hänsyn till andra områden än Piratpartiets kärnfrågor kan komma att spela in när du avgör hur du ska rösta i riksdagen och jag vill därför ha ett så utförligt och heltäckande svar som möjligt. Om regeringen t.ex. vill lägga ner en verksamhet, ett regemente e.d. i din hemtrakt, kommer du då att tveka att rösta med regeringen i riksdagen?

1. Med jämna mellanrum sen 2006.
2. Absolut!
3. Jag är av den starka åsikten att om jag blir invald i riksdagen så har jag blivit invald på ett mycket specifikt mandat - att jobba med piratpartiets frågor enligt vågmästarstrategin. Åtminstone i så stor utsträckning som möjligt (det finns ju en risk att vi inte hamnar i vågmästarställning..).

Eftersom du är intresserad av mina övriga hjärtefrågor.. HBTQ-frågor engagerar mig. För att jag skulle känna mig tvungen att bryta vågmästarstrategin skulle det nog få vara ett riktigt katastrofalt förslag, dock. I nivå med att förbjuda homosexualitet eller nåt. Och eftersom att vågmästarstrategin bara är tillämplig när vi kan skapa majoritet med något av blocken ser jag inte det som särskilt troligt att en sådan situation skulle uppstå.

Och nej, jag är inte särskilt bekymrad över statliga verksamheters vara eller inte vara i mina hemtrakter.

Argument
2010-01-09, 14:05
När jag väljer kandidater vill jag helst ha tillräckligt med information för att göra bra val. Jag skulle därför uppskatta om du svarade på mina tidigare frågor.

Snild Dolkow
2010-01-10, 01:31
Argument (2010-Jan-03)Hej Snild Dolkow! Jag vill ställa några ytterligare frågor till dig som berör dina åsikter om Piratpartiet och dess framtid.
1. Anser du att en vuxen individ har rätt till självbestämmande och frihet, så länge denna person inte kränker andras rättigheter, som rätten till självbestämmande och rätten till frihet?
2. Tycker du att Piratpartiet eventuellt borde utvidga sitt partiprogram?
3. Borde Piratpartiet kämpa för att legalisera personligt bruk av lättare droger, exempelvis cannabis?
4. Borde Piratpartiet kämpa för att legalisera personligt bruk av tunga droger, exempelvis heroin?
5. Borde Piratpartiet även kämpa för en legalisering av försäljning av dessa droger? Bör försäljningen vara fri eller statligt kontrollerad?
6. Borde Piratpartiet kämpa för att legalisera frivilliga sexköp, där båda parterna är överens om affären? Alltså, att riva upp den nuvarande sexköpslagen?
7. Borde Piratpartiet kämpa för att upphäva valutamonopolet?
8. Anser du att Piratpartiet borde försöka minska statens makt?

1. Jag är faktiskt inte helt säker på mitt svar i den här frågan. Jag tror jag får svara "nja", med lutning mot ja-hållet. :)
2. Eventuellt. Såsmåningom. Inte nu.
3. Nej.
4. Nej.
5. Nej.
6. Nej.
7. Nej.
8. Nej.

Laszlo Donat
2010-01-14, 11:00
Hej Piratvänner!
Nu det börjar bli allvar! Vårt förslag till riksdagskandidater måste lämnas snart! Jag har gjort mina val, men jag kan ändra mig och korrigera min lista i sista ögonblicket! Så alla ni som är med på kandidattråden och uppdaterar det snabbt har en chans till min röst! De som har valt att inte vara med på kandidattråden är ointressanta för min del och blir inte bland de som får min röst!
Till Riksdagen vi måste välja karismatiska, kunniga, fantasifulla och trevliga människor! Oerhört viktig att riksdagsgruppen trivs inbördes att inga schismer förekommer och kan koncentrera sig på vårt program!
Eftersom alla är överens om partiets grundprinciper (hoppas jag!) jag valde inte att fråga om det! Jag ställde tre frågor tidigare som kan tyckas betydelselösa i sammanhanget, men för mig svaren har varit betydelsefulla för att avgöra vem jag ska rösta på! Jag lovade även någonstans att jag ska ställa frågorna även för mig själv!
Och här kommer det:

1. Hur blir man en god människa?
Det finns inte ett allmänt godtaget svar på frågan! Men för en blivande riksdagskandidat i Piratpartiet finns bara ett gott svar!

Man blir Pirat och medlem i Piratpartiet!
Genom historien är pirater är ju goda människor, har alltid kämpat mot grym överhet med livet som insatts och såg till att orättvist insamlade skatter blivit omfördelade! Som den bästa svenska förebild kan bli den berömda Efraim Långstrump och hans mytomspunna lilla dotter!

2. En politiker bör hon/han vara en god människa?
Ja, det är den främsta anledningen att Pirater ska bli Riksdagsmän!

3. Vad ska du göra för att Piratpartiet ska vinna valet?
Jag ska ha Piratkepsen på skallen fram till valet, även inomhus! Att ha keps på sig är uppstudsig och ger uppmärksamhet! Alla nya medlemmar i Ung Pirat borde få en piratkeps som present!
Kommer Piratpartiet få mer en 4 % av rösterna då har vi vunnit valet, 6,6% betyder stor vinst o.s.v.

Bland de svar som jag uppskattade mest:
1. Man äter mycket julmat.
2. Ja.
3. Äta mycket julmat.
Mun-mot-mun, bloggande…
..etablera en ännu mer aktivismpositiv kultur i organisationen, och fortsätta försöka inspirera till stordåd.

Kanske vissa kan räkna ut nu vilka som får min röst?
Jag har inte fått frågan om ang. hur mycket jag skulle donera till PP av de 55 tusen!
Men jag svarar! Jag ska donera allt och lika mycket till, men jag måste ha en plats på första raden mitt emot talmannen så att jag syns bra, och för att jag ser och hör dåligt!
Samt att ingen sitter bredvid och skymmer mig! Så rösta på mig!
Jag lägger det här ovan även på piratblogg för säkerhets skull (om moderatorn skulle radera/ censurera)! Om du behöver mera fakta, eller att jag ska rösta på dig av någon anledning maila mig: lld@laszlold.eu

Och förövrigt rösta på Piratpartiet!
Med vänlig hälsning
Laszlo