handdator

Visa fullständig version : Fredrik Holmbom (#11262)


Humlan
2009-11-14, 15:47
Fredrik Holmbom - Positiv Piratism
- Positiv Piratism
- Praktisk Piratism
- Norrbottnisk Piratism
- Kulturell Piratism
- Internationell Piratism
- Glad Piratism
- Rättssäker Piratism
- Privat Piratism
- Integritetsskyddad Piratism
- Fri Piratism
- Delad Piratism
- Nät Piratism
- Svensk Piratism
- Vinnande Piratism

http://data.piratpartiet.se/Handlers/DisplayPortrait.aspx?PersonId=11262&YSize=128

Min ursprungliga kandidering: http://www.humblebee.net/2009/09/jag-ar-ingen/

Mattias P Andersson
2009-11-14, 17:18
Hej Fredrik,

Jag undrar hur du tänker på kampanjarbete och vad ni i norr har för möjligheter att knyta samman de stora ytorna och stora avstånden mellan byar och städer för att skapa en aktiv homogen piratrörelse och en hög representation i norr? Det vill säga, hur vill du arbeta för att få piratpartiet att ligga på alla norrlänningars tungor inför riksdagsvalet 2010?

Humlan
2009-11-15, 13:00
Korta svaret:

Jag tänker göra likadant som i EU-valet (Norrbotten 3:e bästa län) fast bättre.

Långa svaret:

Det kommer att kosta. En av de aktiviteter som verkligen gav resultat, kanske den som gav bäst, var den valstuga vi hade i Luleå centrum. Vi fick många höjda ögonbryn när folk insåg att vi faktisk fanns och inte bara var nåt fjollträsk flummeri.

Detta måste repeteras, men nu måste vi synas på så många torg som möjligt. Vi är flera från Norrbotten som kampanjar, om vi reser tillsammans runt i Norr och Västerbotten så håller vi resekostnaderna låga och kan synas i så många huvudorter i kommunerna som möjligt. Samt även en del byar.

Detta val kommer vi ha lokala namn på valsedeln, nåt som vi saknade i EU-valet och som gjorde så att vi missade mycket gratis mediatid.

I Norrbotten börjar vi också äntligen få en fungerande organisation, vi saknar fortfarande KL på en del orter men vi ser en lösning inom kort. En stark org och ett par engagerade riksdagskandidater som kämpar för att synas kan göra att vi förbättrar vårat resultat här uppe.

Tommten
2009-11-16, 00:59
Om jag råkar ut för något som jag anser skulle vara förnedrande och pinsamt på stan, så skulle min första tanke vara "hoppas ingen filmade mig". Jag skulle alltså vara mest rädd för att det har filmats med någons mobiltelefon och liknande så det sprids och jag skulle bli en "skogsturken" som det sprids olika varianter av på nätet tex. Jag passar mig alltså för hur jag beter mig och känner mig som i ett övervakningssamhälle, fast av alla privatpersoner som går omkring beredd att filma. Inte av staten.

Gör du någon skillnaden på allvarligheten i denna känslan/rädslan som jag har att bli övervakad av privatpersoner och känslan av att bli övervakad av staten? Tycker du att den ena är mer allvarlig?

Oldpirate
2009-11-16, 02:53
Holmbom!

Här kommer några frågor av allmän karaktär med bäring på att ni blivit folkvald:

1. Kommer ni att agera efter eget huvud (jag tycker ...) eller agera efter vad folket inom PP tycker ( vi inom PP tycker ...)?
2. Är ni för eller emot enkätprocesser i partiets politiska samverkansfrågor?
3. Hur mycket tid avser ni att avsätta för ert politiska engagemang avseende PP?
4. Kommer ni att ha andra uppdrag vid sidan om ert politiska uppdrag?
5. Har ni en jobb idag som ni kommer att avsäga er som folkvald?
6. Kommer ni att jobba heltid som folkvald politiker även om heltiden blir 12-16 timmar per dygn?
7. Kommer ni att driva PP:s sakpolitik mär än väl påläst?
8. Är ni dokumenterat bra på att debattera och argumentera?
9. Har ni familj med barn mellan 1-18 år?
10: Varför kandiderar ni till riksdagen 2010?

Idioten/ U Do News
2009-11-17, 04:07
Hej, jag har en fråga angående följande uttalande angående Piratpartiets plan att påverka lagen som finns dokumenterat på Youtube.

Rick Falkvinge i Arvika 4
http://www.youtube.com/watch?v=u7jJQbRm4fU&feature=related

I följande klipp (se ovanstående länk) säger Rick Falkvinge, tid: 2:37:

?När Sverige ändrar så kan inte USA sätta in handelssanktioner för vi är med i EU och just i det här fallet är det en otrolig fördel, därför det betyder att, försöker de handelssanktioner emot Sverige, så kommer EU där som en gigantisk sköld. Och EU har starkare ekonomi än USA. Det betyder att en handelssanktion emot EU skadar USA mer än Europa. Samtidigt som lagarna här är på nationell nivå här i Sverige.?

Slut citat, tid: 2:50.

Den grundläggande planen enligt Piratpartiet är att först ta minst 1 mandat i EU valet vilket ni lyckats med. Steg 2 är nu att ta minst ett mandat i Riksdagsvalet så att Piratpartiet tar en vågmästarroll. Hotet som ofta framförs om Sverige skulle ändra lagen om fildelning, så att man kan få kopiera och dela med sig av alla medier över Internet, är just att USA skulle sätta in handelssanktioner emot Sverige.

Men enligt piratpartiet, så kommer Sverige att bli skyddat av EU, som kommer att förhindra att handelsaktioner sker emot Sverige.
Men hur trovärdigt är detta antagande egentligen. Vi vet att det redan nu finns EU politiker som Christoffer Fjellner som vill införa fri handel mellan EU och NAFTA. Han är knappast ensam, allt pekar på att detta blir verklighet.

Dagens vallöfte: En energiinjektion behövs för globaliseringen och handeln över gränserna. Jag vill ha frihandelsavtal mellan EU och NAFTA!
http://www.fjellner.eu/dagens-vallofte-en-energiinjektion-behovs-for-globaliseringen-och-handeln-over-granserna-jag-vill-ha-frihandelsavtal-mellan-eu-och-nafta/

Om detta införs så tror jag knappast att Sverige kommer att bli skyddat av EU emot USA. Dessutom är det redan idag stort ekonomiskt samarbete mellan EU och USA, hade EU varit ekonomiskt självständigt hade vi ju inte påverkats märkbart av krisen i USA. Men det har vi gjort i EU, så även i Sverige.

Dessutom kan man fråga sig om vad det är för mening med att förlita sig på en beskyddare som EU när både Ipred och FRA lagen kommit igenom trots medlemskap i EU. Dessutom bygger Ipred på ett Eu direktiv.

IPRED
http://frapedia.se/wiki/IPRED

Vi har även Stockholmsprogrammet som vill förbjuda terroristpropaganda och nu Lissabonfördraget.
Du känner kanske till saker som, Flexibilitetsklausulen och passarellen, dessa verktyg kommer tillsammans med Lissabonfördraget att ge EU möjlighet att ändra vilka lagar de vill, utan att folket kommer att få rösta om det. Det innebär också att lagar som har blivit genomröstade på nationell nivå, kommer att kunna bli ändrade av EU utan någon ny omröstning. Så vad spelar det för roll vad vi lyckas rösta igenom för lagar på nationell nivå i Sverige. Lissabonfördraget kan köra över våra beslut i Sverige när de vill.

EU-konstitutionen
http://sv.euabc.com/word/298

Flexibilitetsklausul
http://sv.euabc.com/word/499

Passarell
http://sv.euabc.com/word/777


Med tanke på allt detta så frågar jag mig om det verkligen är trovärdigt att Piratpartiets grundläggande plan att ändra lagen om fildelning kommer att fungera genom att bli skyddade av EU och sedan sprida den svenska lagen till övriga EU länder. Är det inte mer trovärdigt att EU kommer sätta press på att Sverige ska anpassa sig till övriga länder. Med tanke på att EU är på väg att bli en superstat och att det dessutom finns EU politiker som vill utöka handeln med Nafta. Om nu dollarn kraschar, vilket det ser ut att göra, så kommer just röster framförallt ifrån Kina att höjas att man ska genomföra en världsvaluta. Om vi går emot en gemensam världsekonomi så har jag ännu mer svårt att se att Sverige kan bli skyddat av EU emot USA.

Dollar Falls Most in Month as China Urges New Reserve Currency
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aQ.zWVPnOYYg

Dessutom har jag svårt att se att EU är ett beskydd av Sverige överhuvudtaget. Lissabonfördraget är här och de kan ändra vilka lagar de vill oavsett vad vi bestämmer i Sverige, tack vare Flexibilitetsklausulen och passarellen. Hur länge kan du som Piratpartist förhålla dig neutralt till EU? Vad krävs för att du ska kräva uträde ur EU? Hur ska piratpartiets plan fungera när medlemskap i EU ingår i planen, nu när Lissabonfördraget har trädit i kraft?

Tackar i förhand för Svar

Mvh

U Do News

Humlan
2009-11-17, 12:47
Tommten (2009-Nov-16)Om jag råkar ut för något som jag anser skulle vara förnedrande och pinsamt på stan, så skulle min första tanke vara "hoppas ingen filmade mig". Jag skulle alltså vara mest rädd för att det har filmats med någons mobiltelefon och liknande så det sprids och jag skulle bli en "skogsturken" som det sprids olika varianter av på nätet tex. Jag passar mig alltså för hur jag beter mig och känner mig som i ett övervakningssamhälle, fast av alla privatpersoner som går omkring beredd att filma. Inte av staten.
Gör du någon skillnaden på allvarligheten i denna känslan/rädslan som jag har att bli övervakad av privatpersoner och känslan av att bli övervakad av staten? Tycker du att den ena är mer allvarlig?

Kort svar:

Det är allvarligare med generaliserad statlig övervakning.

Långt svar:

Generaliserad statlig övervakning gör mer skada än nytta, den bidrar inte märkbart till att förhindra brott och ökar inte folks känsla av trygghet. Sen kan insamlad övervakningsdata alltid utnyttjas för saker som det inte är tänkt, eller för den delen läka ut till de som inte bör ha tillgång till insamlad data.

När det gäller Pelle som filmar Stina som ramlade i en pöl och sen hamnade på youtube, så tror jag det mångt och mycket handlar om en mognadsfas som samhället befinner sig i. Det finns sätt för samhället att positivt uppmuntra och utbilda sig själv så att man kan hantera sådana situationer på ett positivt sätt. Om Pelle gått fram till Stina och hjälpt henne upp och sen visat hur kul det ser ut på film, så hade det nog skapat en ny vänskap och de hade kunnat skratta tillsammans. Nu låter det scenariot som en utopi, men man måste ju få arbeta mot och hoppas på en positiv framtid!

Humlan
2009-11-17, 13:05
1. Kommer ni att agera efter eget huvud (jag tycker ...) eller agera efter vad folket inom PP tycker ( vi inom PP tycker ...)?

PP är det enda parti där jag kan ställa upp på hela partiprogrammet, så det är lätt att arbeta för "PP tycker". Vill jag säga nåt som går utanför partiprogrammet så får jag först se till att partiet håller med mig, och då är det jag säger också "PP tycker"

2. Är ni för eller emot enkätprocesser i partiets politiska samverkansfrågor?

Beror helt och hållet på vilka frågor det gäller, enkäter och omröstningar kan vara bra för att förstå vad medlemmarna tycker.

3. Hur mycket tid avser ni att avsätta för ert politiska engagemang avseende PP?

All tid ?

4. Kommer ni att ha andra uppdrag vid sidan om ert politiska uppdrag?

Nej, om mitt företag fungerar så kommer jag anställa en som driver det år mig. Alternativ lägger jag ned det och har det vilande.

5. Har ni en jobb idag som ni kommer att avsäga er som folkvald?

Se ovan.

6. Kommer ni att jobba heltid som folkvald politiker även om heltiden blir 12-16 timmar per dygn?

Som riksdagspolitiker har man inte en arbetsdag, i praktiken jobbar man dygnet runt. Att ställa upp för val innebär att man måste vara beredd att betala det priset. Men jag tycker det är värt det.

7. Kommer ni att driva PP:s sakpolitik mär än väl påläst?

Idag är min kunskap om patentfrågan den delen av partiets program som jag är sämst insatt i, men det är en sak som jag kommer åtgärda inför kommande valrörelse.

8. Är ni dokumenterat bra på att debattera och argumentera?

Nja, har endast ställt upp i en debatt och den blev inställd. Är dock van att prata piratpolitik med väljare och reportrar.

9. Har ni familj med barn mellan 1-18 år?

Räknas två katter ?

10: Varför kandiderar ni till riksdagen 2010?

För att jag tror att jag kan göra nytta i riksdagen, som en del av en grupp piratpartister. Som Norrbottning så vet jag att sannolikheten att jag kommer in är rätt liten även om vi klarar 4%, men jag och de andra från Norrbotten kommer göra allt för att vår del av landet ska få så pass bra resultat i valet som möjligt. Det är för mig viktigare att PP kommer in än att just jag kommer in.

Idioten/ U Do News
2009-11-17, 18:03
Hej, har även ytterliggare en fråga. (se även min förra frågeställning ovan)

Hur ställer du dig till möjligheten att Piratpartiet skall expandera sin politik utifrån sina kärnvärden? Samt hur skulle du vilja gå till väga i den frågan. Innan du svarar på frågan skulle jag vilja att du fördjupa dig i resonemanget i länken nedan, där ekonomibloggen, nr 1 på bloggtoppen, "Cornucopia?" resonerar om saken. Läs även Rick Falkvinges artikel om ekonomin som ingår som länk i följande artikel. Vad anser du om resonemanget efter att du läst texten i länken "Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?"

Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?
http://cornubot.blogspot.com/2009/06/dags-for-piratpartiet-att-expandera-sin.html

Gammelpiraten
2009-11-18, 15:17
Försök beskriva/hitta en valfråga som berör den ekonomiska politiken i finansutskottet genom ett piratperspektiv. Vad skulle vi kunna driva för en sådan fråga/frågeställning? Du behöver inte på något sett gå in på djupet utan det räcker med att hitta en möjlig piratöppning i ämnet i fråga.

Finansutskottet (FiU) bereder ärenden om allmänna riktlinjer för den ekonomiska politiken och för budgetregleringen och om Riksbankens verksamhet. Finansutskottet bereder dessutom förslagen till utgiftsramar för olika utgiftsområden och till beräkning av statens inkomster.
Vidare bereder finansutskottet ärenden om penning-, kredit-, valuta- och statsskuldspolitiken, kredit- och fondväsendet, det affärsmässiga försäkringsväsendet, Riksrevisionen, om ärendena inte tillhör konstitutionsutskottets beredning, den kommunala ekonomin, statliga arbetsgivarfrågor, statlig statistik, redovisning, revision och rationalisering, statens egendom och upphandling i allmänhet,

Carl Johan Rehbinder
2009-11-19, 19:23
Att bli riksdagsledamot för Piratpartiet innebär en hård partipiska, i syfte att upprätthålla vågmästarstrategin.

Det betyder också att du måste rösta mot din personliga övertygelse ibland.

Finns det några frågor, som i dagsläget inte räknas bland piratfrågorna, som om de kom upp till votering, skule leda till att du under inga omständigheter skulle kunna rösta med regeringsalliansen?

Så pass att du hellre skulle avgå från din post än att rösta med, alternativt rösta mot din riksdagsgrupp?

Jag ger dessa båda alternativ, eftersom somliga av ren lojalitet aldrig skulle kunna tänka sig att frångå PP:s vågmästarstrategi att alltid rösta med regeringsalliansen i alla frågor förutom just piratfrågor - genom att avgå slipper man rösta mot sin övertygelse.

Så - vad skulle kunna bli en sådan ödesfråga för dig?

Stefan Flod
2009-11-20, 12:27
Riksdagens ledamöter har ett grundarvode på 55 000 kronor i månaden. Om du blir folkvald riksdagsledamot vad tänker du då göra med arvodet?

Kan du tänka dig en partiskatt på 30-40%?

Humlan
2009-11-20, 13:27
Svar till CJR:

Korta svaret:

Finns ingen, jag håller med partiet.

Långa svaret:

Piratpartiets grundfilosofi om skydd av personlig integritet är den grundfilosofi som fick mig att välja att engagera mig i partiet. I den ingår också religionsfriheten, rätten att säga "jag tror på det här", men också rätten att säga "jag tror inte".

Åsiktsfrihet och religionsfrihet innebär att man har rätt att säga t.ex. att "homosexualitet är en cancersvulst på mänskligheten". Innebär också att man har rätt att säga att den som sa det där är en idiot.

Inom PP finns det ett relativt starkt hat mot religioner i allmänhet, skulle PP svänga bort från sina grundläggande frihetsideal och rösta för lagar som kan komma att inskränka religionsfriheten så skulle jag nog nödgas att opponera mig.

Helt utanför partiprogrammet så är jag också en förespråkare för lägre bensinskatt, mera järnväg och likande. Men ingen sådan fråga är viktigare än våra grundfrågor...

Humlan
2009-11-20, 13:40
Stefan Flod (2009-Nov-20)Riksdagens ledamöter har ett grundarvode på 55 000 kronor i månaden. Om du blir folkvald riksdagsledamot vad tänker du då göra med arvodet?
Kan du tänka dig en partiskatt på 30-40%?

En partiskatt borde bli onödig eftersom om vi får ett antal ledamöter så kommer vi få en rejäl bibba med stadsbidrag till partiet.

Däremot anser jag att riksdagsledamöterna får sjukt mycket pengar, och har rätt goda pensioner. Detta gör att folk lockas till politiken för att göra karriär, och inte för att driva en politik som är bra för landet. Man drivs av $$ och inte övertygelse. Att som pirat arbeta för lösningar på det problemet är kanske utanför vårat fokus, men imho så bör det funderas på om det skall införas en begränsning i hur länge man kan få sitta i riksdagen t.ex.

Jag är mycket rädd för att om jag blir invald så kommer jag att korrumperas sakta av systemet. Men med lite tur så kan vi få igenom våra förändringar på kort tid och därmed hinner man inte bli för korrumperad. Jag hoppas också på vi piratkollegor i riksdagen skall tillsammans kämpa mot att bli förändrade, utan skall arbeta för att förändra riksdagen och revitalisera demokratin.

Om partiet bestämmer att vi ska ha en partiskatt så kan jag återkomma med åsikter om nivån så fort jag vet vilka exakta kostnader jag kommer få som belastar min lön i form av dubbelt boende och liknande. Alla bor inte inom räckvidd för pendeltåg och t-bana idag....

infinite_emma
2009-11-20, 19:21
Jag ber om ursäkt om några av frågorna är dubblerat från tidigare frågor du fått, hoppa gärna över den i så fall. (Känns någon fråga lite för besvärlig eller tidskrävande ser jag inga problem med att du hoppar över dessa heller.) Frågorna kommer att postas hos samtliga kandidater.

1. Ett liv i offentligheten kan ibland vara ganska krävande. Har du haft några funderingar kring vad detta kan innebära och hur i så fall förbereder du dig för att tackla eventuella negativa aspekter av det? Finns det något som Piratpartiet skulle kunna göra för att stötta i en sådan situation som du ser det?

2. Saknar du någonting från partiet vad gäller stöd i den här kandidaturprocessen? Vad skulle du gjort annorlunda hade du haft möjlighet att bestämma processen själv?

3. Finns det några saker i Piratpartiets (iofs korta) historia som du känner att vi behöver lära oss något från och förbättra? Är även nyfiken på om om du anser att något funkat ovanligt bra, som du känner att partiet ska fortsätta göra?

4. Hur har du engagerat dig i Piratpartiets frågor fram tills nu?

5. Har du några förebilder inom partiet som du tycker gör särskilt bra ifrån sig?

Humlan
2009-11-20, 23:49
infinite_emma (2009-Nov-20)
1. Ett liv i offentligheten kan ibland vara ganska krävande. Har du haft några funderingar kring vad detta kan innebära och hur i så fall förbereder du dig för att tackla eventuella negativa aspekter av det? Finns det något som Piratpartiet skulle kunna göra för att stötta i en sådan situation som du ser det?

Tyvärr får man nog anse att som officiell talesperson för ett parti, och i synnerhet ett så pass utstickande parti som piratpartiet, att man får ge upp en del av sin möjlighet att få vara ifred.

För partiets del så kan det vara bra att man ser till att lyfta fram olika pirater så inte man alltid har samma ansikte, på så sätt sprider man ut "kändisskapet" och fler får en mindre del av intrånget i fritiden. En bonus där är att man samtidigt kan visa upp vår bredd som vi faktisk har ibland oss.

Än så länge har jag personligen inte blivit drabbad av att vara synlig pirat, utan har mest mött positiva reaktioner från folk som känner igen mig.

2. Saknar du någonting från partiet vad gäller stöd i den här kandidaturprocessen? Vad skulle du gjort annorlunda hade du haft möjlighet att bestämma processen själv?

Jag är en som anser att det måste finnas en stark lokal representation på valsedlarna om vi ska kunna nå utanför de redan frälsta. Vad som är bra som det har fungerar nu är att det är fritt för alla att kandidera, denna pågående publika utfrågning samt öppenheten kring valprocessen.

Vad som är dåligt är denna nästan mytomspunna algoritm, den misslyckade kvoteringshanteringen och att utformningen av mitt närområdes lista påverkas av människor som inte kommer själva kommer kunna kryssa på namn i min landsdel. Sen anser jag oxo att det här med rikskandidater är mer ett hinder än en fördel. OM man nu måste ha rikskandidater borde man ha tagit färre namn. T.ex 5 namn varvade på plats 2.4.6.8.10. Lämnat nr ett till en lokal kandidat.

3. Finns det några saker i Piratpartiets (iofs korta) historia som du känner att vi behöver lära oss något från och förbättra? Är även nyfiken på om om du anser att något funkat ovanligt bra, som du känner att partiet ska fortsätta göra?

Vad jag anser vara partiets största problem är vår öppenhet, vi är väldigt öppna med vad vi gör, men tyvärr är det stört omöjligt att hitta relevant information. Det kan finnas gömt i en tråd på forumet som är 1200 poster lång, det kan finnas på en blogg nånstans, rent av i kommentarerna på en blogg, det finns wiki, etherpaddar, skype, irc m.m. och ingen samordning. Helt omöjligt att följa med vad som händer i styrelse och ledning såvida man inte jobbar 40+ timmar i veckan med att bara läsa allt. Och även då missar man alltid nåt.

Jag vet att det här är nåt man är medveten på och vill lösa, men man kanske ska lägga mera energi på det. Skulle nog kunna underlätta och hjälpa till att undvika en del av senaste tidens interna kjäbbel.

4. Hur har du engagerat dig i Piratpartiets frågor fram tills nu?


Jag har som jag skrivit på annan plats hoppat på piratskeppet under FRA-debatten, då bestod min aktivism av att skriva insändare och maila riksdagsledamöter. Som alla vet förlorade vi den kampen och jag tog en paus.

Jag kom tillbaka med förnyad styrka efter ett tag och tog på mig ansvaret för Norrbotten, tillsammans med en massa duktiga nya och gamla aktivister gjorde vi ett bra arbete under EU-valrörelsen och resultatet visade sig. Norrbotten blev 3:e bästa län och Luleå 5:e bästa stad.

Just nu försöker vi få igång en fungerande organisation i Norrbotten, t.ex. saknar vi KL i några städer, vi försöker också bygga en lokal ledningsgrupp, en "styrelse" för Norrbotten. Tillsammans är vi starka.

5. Har du några förebilder inom partiet som du tycker gör särskilt bra ifrån sig?

Svår fråga för att det finns många duktiga pirater, men jag ska nämna några favoriter:

(utan inbördes ordning)

Sandra Grosse (ialla fall tills hon smet från Norrbottten ;) )
Gun Svensson
Amelia Andersdotter
Anna Troberg
Klara Tovhult

Gammelpiraten
2009-11-21, 08:20
Dessa två frågor ställs till alla kandidater.
Du har liksom många fått en fråga ”Kommer ni att jobba heltid som folkvald politiker även om heltiden blir 12-16 timmar per dygn?”. Många av kandidaterna har svarat på denna fråga att de kommer att arbeta fulltid i olika form.

Om vågmästarstrategin fungerar i någon form så kommer inte närvaron för att trycka på knappar i riksdagssalen behövas. Detta beroende på kvittningssystemet. Kvittningssystemet innebär att när en ledamot är borta från ena blocket så tar det andra blocket ut en av sina ledamöter så att balansen inte förändras mellan blocken.

Fråga 1. Så vad har du tänkt att göra under den tid som står till förfogande?


Däremot är det högst sannolikt att det block som piratpartiet stöder kräver att man har en ledamot i varje utskott för att kunna få fram ett förslag till riksdagsbeslut, dvs man vill lägga fram utskottets (dvs utskottsmajoritetens) beslut. Man kommer aldrig acceptera ett system där reservationerna alltid vinner i Riksdagen.

Oavsett om vågmästarstrategin fungerar eller inte så menar jag att det finns piratfrågor inom i stort sett alla samhällsområden. Det finns både synliga och osynliga band mellan alla samhällsfunktioner. Allt detta behandlas politiskt i de olika utskotten efter deras verksamhetsområden.

Jag menar därför att det är av synnerligen viktigt att man utifrån varje utskotts verksamhetsområde har någon slags piratstrategi. Jag är övertygad om att man måste hitta en fråga som berör piratpartiets grundideologi utifrån varje riksdagsutskotts verksamhetsområde. Både utifrån frågor som kan komma i valrörelsen samt ställningstaganden som kan dyka upp i utskottsarbetet.

”Så länge regeringen driver våra frågor med kraft stöder vi den reservationslöst i alla andra frågor.” är en del av strategin. Det betyder: Driver ni inte våra frågor med kraft så kommer vi rösta emot er vid nästa förtroendeomröstning. Hur ord skrivs och hur meningar formuleras är ibland synnerligen viktigt. För det mesta bara viktigt. För att bevaka att det block man stöder formulerar sig enligt våra tankar krävs det att man deltager i utskottsarbetet.


Fråga 2. Har du någon idé om vad som kan beröra piratideologi i något utskotts verksamhetsområde?, så vore det bra att denna läggs ut för fortsatt tankeverksamhet.

Om du inte tror att de problem som finns i samhället, och som Piratpartiet uppmärksammat och som egentligen är Piratpartiet, har några kopplingspunkter eller orsakssamband med övriga samhället i form av politik, marknad och/eller social/kulturell struktur så räcker det att svara på fråga 1.

”Riksdagsarbetet” och ”Riksdagsordningen” (riksdagen.se) ger viss information vad man har för skyldigheter som riksdagsledamot.

Mvph (med vänligaste pirathälsning)

Anders

cc
2009-11-28, 02:15
Hej Fredrik

Fråga till kandidater rörande den pågående utomparlamentariska utfasningen av kontanter i det svenska samhället:

Mot bakgrund av nedanstående förhållanden, hur allvarligt ser Ni på den pågående utfasningen av kontanter?

Svarsalternativ:

1 - Bryr mig inte. Kontanterna för gärna försvinna för mig.
2 - Kontanterna skall vara kvar. Nuvarande lagstiftning räcker.
3 - Kontanter måste skyddas i grundlagen och kontantlösa bankkontor görs olagliga. Vet dock inte om detta är något för piratpartier att engagera sig i före valet 2010
4 - Som 3 - fast innan valet 2010
5 - Om Partistyrelsen omgående inte gör frågan om kontanternas skydd i grundlagar och banklagar till del av partiets kärnprogram kommer jag hyra en piratkostym, äntra styrelsens högkvarter och hota Rick med kölhalningen om han inte omedelbart gör skyddande av kontanter i grundlag till en av partiets kärnfrågorFakta 1: Statsmakten i form av riksdag, regering och riksbank har i dag överhänt så gott som all kontanthantering till privata banker och företag. I dag sköter det privata bankväsendet landets depåverksamhet av Sveriges mynt och sedlar (tidigare riksbankens uppdrag) som trycks av samma amerikanska företag som tillhandahåller de värdepapper USA:s privatkontrollerade riksbank, det s k Federal Reserve, trycker amerikanska dollarn på.

Riksbanken säljer Tumba Bruk till amerikansk sedelpapperstillverkare (riksbanken) (http://www.riksbank.se/templates/News.aspx?id=9643)
Den nya kontanthanteringen (riksbanken) (http://www.riksbank.se/templates/Page.aspx?id=24366)
crane.se (http://www.crane.se)

Fakta 2: en koalition av starka intressegrupper kampanjar i dag hårt, bl a genom skrämseltaktik, för att kontanterna avskaffas.

Avskaffa kontanterna i samhället (DN) (http://www.dn.se/opinion/debatt/avskaffa-kontanterna-i-samhallet-1.866354)
Inga kontanter - inga rån (finansförbundet) (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/1.htx?id=2450)
Kontantlöst i Almedalen (polisen) (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/8.htx?id=2385)
Hur ska kontanthanteringen minskas? (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/8.htx?id=2494)
Det är dyrt att betala - använder vi för mycket kontanter? (riksbanken) (http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2008/080528ny.pdf)
Kontanter och betalningar - hur ser framtiden ut? (riksbanken) (http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2008/080205.pdf)
kontantfritt.nu (http://www.kontantfritt.nu/myter)

Fakta 3: det privata bankväsendet och andra privata aktörer har redan inlett utfasningen av kontanter.

Inga kontanter på banken (http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.532603-inga-kontanter-pa-banken)

Gammelpiraten
2009-12-03, 13:37
Hur arbetar du/kommer du att arbeta konkret för att Piratpartiet skall komma in i riksdagen?
Se gärna frågan som att du ger tips/info till andra pirater hur de kan gå till väga.

På så sätt kan de också använda sig av de metoder du använder dig av. Och vad du vet/anser är effektivt. Utifrån den information som samlas kan vi bilda arbetsgrupper som bevakar vissa områden och/eller också ge idéer till alla grupper och individer som är aktiva.

Anna Troberg skriver idag 3/12:
Det händer massor i PP. Just nu förbereds det en massa saker i kulisserna och någon gång efter jul tror jag att vi kommer att få se en explosion av extern aktivitet. Då blir det dags för de andra partierna att huka sig. ...Vi är urbra på att samla information och ganska dåliga på att göra den lättillgänglig. Det handlar dels om hur var och en av oss kan kampanja under valåret, men också om hur information ska flöda smidigt och fritt inom partiet.”

Fundera först innan du tittar på mina förslag.


Här nedan följer en del av de områden som jag anser måste vara igång kontinuerligt. Ju närmare vi kommer valet desto mindre utrymme står till vårt förfogande. I varje media konkurrerar journalisterna med varandra för att få in sin artikel. Sedan konkurrerar alla media med varandra.
Konkurrensen är stenhård för att få in någonting.

Områden nedan är inte rangordnade

Områden: Nätets alla former. Vilka är viktiga?
Direktkontakt med journalister?
Motioner till kommuner och landsting?
Insändare, debattartiklar i papperstidningar?
Artiklar i diverse gratistidningar; tåg, flyg-tidningar etc?
Intervjuer i tidningar och annan media.
Kommentarer på andra partiers politiska utspel. Typ pressmeddelanden.
Kommentarer på aktuella händelser (som alltså kan kopplas till piratformer).
Sympatiskt inställda artister, musiker, etc.
Egna egenskaper som folk gillar (spela flöjt eller sjunga eller liknande)
Deltagande i evenemang typ marknader, skyltsöndagar, utställningar, events, osv

Gammelpiraten
2009-12-07, 12:14
Jag har begärt info från min egen kommun om de också blockerar.
Det här en bra kommunfråga att ta upp före valet. Jag har lagt in den min kommunsammanställning.
man ställer frågor till kommun, kollar om blockad finns och så till tidningarna, sedan kan man gå vidare eller göra det före, anmäla kommunen till JO, anmäla till Konsumentombudsman. Det ger störst genomslag om man JO/KO--anmäler och tar kontakt med media därefter.

Vi i Piratpartiet står för fri kunskap och delad kultur.

Kan du se något mer område/ö, som enligt din åsikt borde vara fritt från avgifter om du stod utkik i förmastens utsiktskorg, som piratskeppet borde lägga beslag på? Ett konkret förslag.

Gratis museer är en självklarhet tycker jag men det måste finnas flera områden.

Alliansregeringen satte avgifter på besök till museer. De stora statliga museerna, som hade fri entré 2005 och 2006, tappade i fjol mer än 1,5 miljoner besökare sedan entréavgifterna återinförts. Ett lyckat museibesök sätter spår i form av en mängd mångsidiga kunskaper och erfarenheter. Även antalet besök från förskolor/skolor har minskat. Under 2008 stod förskolor/skolor för totalt 1,4 miljoner besök på museer och konsthallar. Antalet besök från denna grupp har under de senaste tre åren gått ned med 19 procent. Störst är nedgången vid kommunala museer där antalet besök minskat med nära 50 procent.

Mer statistik:
http://www.kulturradet.se/sv/publikationer_/Museer--konsthallar-2008/

Kunskap, vetande och erfarenheter är grundelement för att förstå den värld vi lever i och ge oss förmåga att tackla de problem som vi dagligen kastas in i och brottas med.

För att förbättra integrering och göra samhället mer begripligt historiskt, kulturellt och socialt för immigranter, infödingar, utlänningar, amerikaner och uppväxande släkten är det en global samhällelig vinst att göra museerna avgiftsfria. Den information och upplevelse som museerna förmedlar är synnerligen viktig då alla inte kan ta emot kunskapen genom Internet-mediet, som dessutom ur vissa aspekter bara kan fungera som ett komplement.

Här är ett till exempel: Ett gratis Internet kanske är något att eftersträva men det kanske är för dyrt? Det kan då vara bättre att aanvända sig av något annat, tex FON-systemet (http://www.fon.com/en/). Ansluter man sin egen bredbandsuppkoppling till FON-gemenskapen så har fri tillgång andra medlemmars bredbandsanslutningar, WIFI, över hela planeten. 0,7 millioner FON-spots nu.

Anledningen till frågan: Jag försöker hitta flera gemensamma nämnare och beröringspunkter till våra grundpostulat. Det här är också en liten men inte oviktig integrationsfråga som går tvärt emot andra politiska partiers negativa integrationspolitik. Frågan har också en anknytning till ekonomi och kommunal verksamhet. Många människor med låga inkomster och kommuner har inte råda att gå på museer utan prioriterar annat mer nödvändigt för deras livsuppehälle och existens.

Gammelpiraten
2009-12-10, 12:43
Jag har ställt två frågor till nästan alla kandidater tidigare.
Svaren har varit fantastiskt bra och tydliggöranden i många aspekter.
Den samlade kunskapen och kraften visar på en enorm styrka.
Jag hoppas att alla som läser drar nytta av det hela.
Jag hoppas ingen, ur någon aspekt, tar illa upp av att jag ställer en/denna min/ tredje omgångsfråga.

Finns det någonstans i vårt samhällssystem där vi har en byråkrati/administration som kostar och som du gärna skulle vilja avveckla eller förändra? Det kan gälla på kommun-nivå eller riksnivå. Avgifter eller verksamheter. För privatperson, företagare, studerande, pensionär, osv. Var finns det någonstans man kan göra en besparing för den enskilde och/eller för samhället som helhet? Kan man säga att det finns en privilegierad elit, en slags nomenklatura, som uppträder i de flesta samhällssektorer och nivåer och som lägger ut ett slags kontroll, avgifts och registersystem över oss andra medborgare?

Exempel 1) De som sitter och avlyssnar/sammanställer informationen om vanliga medborgares Internettrafik bör kunna klassificeras tillhöra en onödig byråkrati som kostar pengar.

Exempel 2) I min egen kommun är återvinningsystemet för kasserade produkter och det som för kallades sopor helt utbyggt. Allt sorteras och återvinns på lokal och central återvinningsstation. Det finns inga sopor att skicka i den gröna tunnan. Ändå måste man betala avgift för ”sophämtning” trots att man alla sopor återsorterat och inga sopor har att skicka. Det är uteslutet att erhålla dispens.

Exemplet 3) Samma kommun har man precis nu infört stämpelur (sk flexklocka) också för lärare. I samma veva blir samtliga lärare semesteranställda (dvs de har lika lång/kort betald semestertid som andra lönanställda. Avdelnings-, förvaltnings-, enhets-chefer och heltidspolitiker omfattas inte av tvånget att registrera sin tid med stämpelur. Detta menar ledningen officiellt är ett rättvist system.

cc
2009-12-14, 00:52
Mot bakgrund av den information Brian Gerrish presenterar i sitt "State of the Nation" tal
i år, vilken är Din uppfattning av hur Piratpartiet skall hantera detta hot för svensk del?

Brian Gerrish bakgrund (http://www.youtube.com/watch?v=hBE_0-1v_34)
Brian Gerrish - State of the Nation 2009 (http://www.bbc5.tv/news/story/brian-gerrish-state-nation)

Svarsalternativ:

1. Anser att det Brian Gerrish talar om inte är ett problem.

2. Visst är det ett hot. Anser att partiet ändå skall hålla fast vid vågmästarstrategin - även om detta innebär att partiet stödjer politiska beslut som bryter ned samhället

3. Partiet måste omgående ta med i beräkningen den hotbild Brian Gerrish redogör för vid utformandet av sin strategi och taktik

Laszlo Donat
2009-12-18, 13:08
Hej Fredrik!

Jag har tre korta frågor till var och en och önskar koncisa svar!

1. Hur blir man en god människa?
2. En politiker bör hon/han vara en god människa?
3. Vad ska du göra för att Piratpartiet ska vinna valet?

Humlan
2009-12-21, 09:19
Börjar bli dags att ta tag i och skriva lite svar här, en del privat och en del annat pirataktigt har tagit all min tid fram tills nu.

Laszlo Donat (2009-Dec-18)Hej Fredrik!
Jag har tre korta frågor till var och en och önskar koncisa svar!
Jag börjar här, eftersom det var tre korta frågor. Svårt att ge korta svar dock.

1. Hur blir man en god människa?
Vad som är en god människa är rätt subjektivt, kort sagt handlar det i mitt tycker mera om VARFÖR man gör vad man gör än exakt VAD man gör. Dvs bara för att en rik person skänker några miljoner till välgörenhet, så blir denne inte god för det. Den som har lite men ändå ger, ger för att den vill ge och inte för att synas.

Godhet kommer inifrån, inga gärningar kan göra en människa god.

2. En politiker bör hon/han vara en god människa?
Ja.

3. Vad ska du göra för att Piratpartiet ska vinna valet?
Jag kommer göra som jag gjort hitintills, att synas och driva piratfrågor i främst Norrbotten. Att vara ute på gator och torg och möta de där som inte läser bloggar och sitter på nätet hela dagarna (och nätterna). De som vi måste nå för att klara 4%.

Som i EU-valet fast bättre. Finns delar av Norrbotten där vi gjorde ett dåligt resultat i EU-valet, där ska vi också ta 4%.... Kräver lite spring för att synas där, men det är det värt.

Argument
2009-12-21, 15:34
Vad bör statens uppgifter vara? Vad bör politikernas uppgifter vara? Vad kommer du göra för att undvika att bli korrumperad av makten och systemet?

Winston Smith
2010-01-04, 05:23
Hej, mina frågor gäller vågmästarstrategin.

1. Har du läst texten om vårmästarstrategin?
http://www.piratpartiet.se/vagmastarstallning

2. Stödjer du vågmästarstrategin?

3. I vilka frågor kan du tänka dig att gå emot partilinjen (som enligt strategin är identisk med regeringens linje)?

I svaren på dessa frågor skulle jag vilja att alla eventuella personliga hjärtefrågor, stötestenar och liknande framgår. Det är viktigt för mig att veta om hänsyn till andra områden än Piratpartiets kärnfrågor kan komma att spela in när du avgör hur du ska rösta i riksdagen och jag vill därför ha ett så utförligt och heltäckande svar som möjligt. Om regeringen t.ex. vill lägga ner en verksamhet, ett regemente e.d. i din hemtrakt, kommer du då att tveka att rösta med regeringen i riksdagen?

Laszlo Donat
2010-01-14, 10:26
Hej Piratvänner!
Nu det börjar bli allvar! Vårt förslag till riksdagskandidater måste lämnas snart! Jag har gjort mina val, men jag kan ändra mig och korrigera min lista i sista ögonblicket! Så alla ni som är med på kandidattråden och uppdaterar det snabbt har en chans till min röst! De som har valt att inte vara med på kandidattråden är ointressanta för min del och blir inte bland de som får min röst!
Till Riksdagen vi måste välja karismatiska, kunniga, fantasifulla och trevliga människor! Oerhört viktig att riksdagsgruppen trivs inbördes att inga schismer förekommer och kan koncentrera sig på vårt program!
Eftersom alla är överens om partiets grundprinciper (hoppas jag!) jag valde inte att fråga om det! Jag ställde tre frågor tidigare som kan tyckas betydelselösa i sammanhanget, men för mig svaren har varit betydelsefulla för att avgöra vem jag ska rösta på! Jag lovade även någonstans att jag ska ställa frågorna även för mig själv!
Och här kommer det:

1. Hur blir man en god människa?
Det finns inte ett allmänt godtaget svar på frågan! Men för en blivande riksdagskandidat i Piratpartiet finns bara ett gott svar!

Man blir Pirat och medlem i Piratpartiet!
Genom historien är pirater är ju goda människor, har alltid kämpat mot grym överhet med livet som insatts och såg till att orättvist insamlade skatter blivit omfördelade! Som den bästa svenska förebild kan bli den berömda Efraim Långstrump och hans mytomspunna lilla dotter!

2. En politiker bör hon/han vara en god människa?
Ja, det är den främsta anledningen att Pirater ska bli Riksdagsmän!

3. Vad ska du göra för att Piratpartiet ska vinna valet?
Jag ska ha Piratkepsen på skallen fram till valet, även inomhus! Att ha keps på sig är uppstudsig och ger uppmärksamhet! Alla nya medlemmar i Ung Pirat borde få en piratkeps som present!
Kommer Piratpartiet få mer en 4 % av rösterna då har vi vunnit valet, 6,6% betyder stor vinst o.s.v.

Bland de svar som jag uppskattade mest:
1. Man äter mycket julmat.
2. Ja.
3. Äta mycket julmat.
Mun-mot-mun, bloggande…
..etablera en ännu mer aktivismpositiv kultur i organisationen, och fortsätta försöka inspirera till stordåd.

Kanske vissa kan räkna ut nu vilka som får min röst?
Jag har inte fått frågan om ang. hur mycket jag skulle donera till PP av de 55 tusen!
Men jag svarar! Jag ska donera allt och lika mycket till, men jag måste ha en plats på första raden mitt emot talmannen så att jag syns bra, och för att jag ser och hör dåligt!
Samt att ingen sitter bredvid och skymmer mig! Så rösta på mig!
Jag lägger det här ovan även på piratblogg för säkerhets skull (om moderatorn skulle radera/ censurera)! Om du behöver mera fakta, eller att jag ska rösta på dig av någon anledning maila mig: lld@laszlold.eu

Och förövrigt rösta på Piratpartiet!
Med vänlig hälsning
Laszlo