handdator

Visa fullständig version : Hans Alvenkrona


PP-black sheep
2009-11-15, 20:46
Hans Alvenkrona http://forum.piratpartiet.se/Uploads/Photos/b448771c-3a4b-405d-a49c-b04d.JPG
Jag heter Hans Alvenkrona och bor i Huddinge söder om Stockholm tillsammans med min familj, fru och två tonårsbarn. Jag föddes för 53 år sedan i Hälsingland där jag är uppvuxen, och har också fina minnen från alla somrar hos släkten i Blekinge. Som person är jag engagerad i det jag gör och jag har en positiv grundinställning. Mina intressen för olika sporter, dans mm har jag behållit upp i vuxen ålder, även om den mesta fritiden just nu går till att snickra på huset.. (http://www.bostream.nu/alvenkrona/)

Jag var och är mycket intresserad av elektronik och data/IT. Därför utbildade jag mig till ingenjör, och började min karriär på Ericsson med att utveckla den teknik inom telekommunikation och data som gör dagens kommunikationssamhälle möjligt. Därefter följde andra anställningar som bla IT-konsult, varefter jag återvände till Ericsson och olika projektuppdrag inom forskning och utveckling (FoU), vilket bland annat innebar utlandstjänstgöringar i England.

Branschens kris 2002 då IT-bubblan samt Nya ekonomin havererade, innebar stora neddragningar även för Ericsson. Jag slutade för att istället läsa till högskoleingenjör på KTH med inriktning IT-affärssystem. Se mer information i min CV (http://www.alvitab.se/page006.aspx)
Nu är jag egenföretagare som IT-konsult främst inom projektledning.

Det som fick mig att ta steget att bli politiskt aktiv var TPB-rättegången. Jag blev oerhört frustrerad över att inse hur lite de som beslutade i de här viktiga frågorna visste om Internet och IT.

Inför EU-valet var jag redan en aktiv pirat, och fick då mer insyn hur piratpartiet fungerar. Jag insåg att ett nytt parti brottas med en hel del praktiska problem bla med sin organisation, sådant jag har erfarenhet av att leda från näringslivet.

För att bidra till partiet både med detta samt med min djupa kunskap om tekniken, engagerade jag mig i Organisationsgruppen. Där är jag nu ansvarig för telefonkonferensmötena, och vi har lyckats förbättrat arbetsmetodiken och ser ökad effektivitet som resultat. Jag leder också ”Tortuga”-projektet, med målet att utveckla en ny förbättrad Pirat community.

Lokalt i Huddinge har jag startat en grupp att driva valrörelsen, samt UP-verksamhet i Huddinge, Haninge, Botkyrka och Salem. Senast syntes jag som vice ordförande i presidiet för medlemsmötet.

Jag satsar nu på att göra skillnad för partiet i riksdagsvalet 2010. Dels genom att stärka piratpartiets inre organisation för en landsomfattande aktiv valrörelse, dels genom att organisera södra Stockholm läns kommuners lokala valrörelse, storstadsväljarna kan avgöra!

Det är alltid svårt att bedöma vilka kandidater som är lämpliga bara genom att läsa deras skrivna budskap så det är helt ok att ringa mig på Skype hans.alvenkrona eller om du personligen känner någon som deltar i Org.gruppen (http://redhog.org/temp/pp-stadgar/index.php/Medlemmar) eller Tortuga-projektet (http://wiki.piratpartiet.se/Deltagarregistrering) kan du alltid fråga dom om hur jag är som person.

Vi syns på min blog (http://alvenkrona.blogspot.com/)

Tommten
2009-11-16, 01:02
Om jag råkar ut för något som jag anser skulle vara förnedrande och pinsamt på stan, så skulle min första tanke vara "hoppas ingen filmade mig". Jag skulle alltså vara mest rädd för att det har filmats med någons mobiltelefon och liknande så det sprids och jag skulle bli en "skogsturken" som det sprids olika varianter av på nätet tex. Jag passar mig alltså för hur jag beter mig och känner mig som i ett övervakningssamhälle, fast av alla privatpersoner som går omkring beredd att filma. Inte av staten.

Gör du någon skillnaden på allvarligheten i denna känslan/rädslan som jag har att bli övervakad av privatpersoner och känslan av att bli övervakad av staten? Tycker du att den ena är mer allvarlig?

Oldpirate
2009-11-16, 02:56
Alvenkrona!

Här kommer några frågor av allmän karaktär med bäring på att ni blivit folkvald:

1. Kommer ni att agera efter eget huvud (jag tycker ...) eller agera efter vad folket inom PP tycker ( vi inom PP tycker ...)?
2. Är ni för eller emot enkätprocesser i partiets politiska samverkansfrågor?
3. Hur mycket tid avser ni att avsätta för ert politiska engagemang avseende PP?
4. Kommer ni att ha andra uppdrag vid sidan om ert politiska uppdrag?
5. Har ni en jobb idag som ni kommer att avsäga er som folkvald?
6. Kommer ni att jobba heltid som folkvald politiker även om heltiden blir 12-16 timmar per dygn?
7. Kommer ni att driva PP:s sakpolitik mär än väl påläst?
8. Är ni dokumenterat bra på att debattera och argumentera?
9. Har ni familj med barn mellan 1-18 år?
10: Varför kandiderar ni till riksdagen 2010?

Idioten/ U Do News
2009-11-17, 04:09
Hej, jag har en fråga angående följande uttalande angående Piratpartiets plan att påverka lagen som finns dokumenterat på Youtube.

Rick Falkvinge i Arvika 4
http://www.youtube.com/watch?v=u7jJQbRm4fU&feature=related

I följande klipp (se ovanstående länk) säger Rick Falkvinge, tid: 2:37:

?När Sverige ändrar så kan inte USA sätta in handelssanktioner för vi är med i EU och just i det här fallet är det en otrolig fördel, därför det betyder att, försöker de handelssanktioner emot Sverige, så kommer EU där som en gigantisk sköld. Och EU har starkare ekonomi än USA. Det betyder att en handelssanktion emot EU skadar USA mer än Europa. Samtidigt som lagarna här är på nationell nivå här i Sverige.?

Slut citat, tid: 2:50.

Den grundläggande planen enligt Piratpartiet är att först ta minst 1 mandat i EU valet vilket ni lyckats med. Steg 2 är nu att ta minst ett mandat i Riksdagsvalet så att Piratpartiet tar en vågmästarroll. Hotet som ofta framförs om Sverige skulle ändra lagen om fildelning, så att man kan få kopiera och dela med sig av alla medier över Internet, är just att USA skulle sätta in handelssanktioner emot Sverige.

Men enligt piratpartiet, så kommer Sverige att bli skyddat av EU, som kommer att förhindra att handelsaktioner sker emot Sverige.
Men hur trovärdigt är detta antagande egentligen. Vi vet att det redan nu finns EU politiker som Christoffer Fjellner som vill införa fri handel mellan EU och NAFTA. Han är knappast ensam, allt pekar på att detta blir verklighet.

Dagens vallöfte: En energiinjektion behövs för globaliseringen och handeln över gränserna. Jag vill ha frihandelsavtal mellan EU och NAFTA!
http://www.fjellner.eu/dagens-vallofte-en-energiinjektion-behovs-for-globaliseringen-och-handeln-over-granserna-jag-vill-ha-frihandelsavtal-mellan-eu-och-nafta/

Om detta införs så tror jag knappast att Sverige kommer att bli skyddat av EU emot USA. Dessutom är det redan idag stort ekonomiskt samarbete mellan EU och USA, hade EU varit ekonomiskt självständigt hade vi ju inte påverkats märkbart av krisen i USA. Men det har vi gjort i EU, så även i Sverige.

Dessutom kan man fråga sig om vad det är för mening med att förlita sig på en beskyddare som EU när både Ipred och FRA lagen kommit igenom trots medlemskap i EU. Dessutom bygger Ipred på ett Eu direktiv.

IPRED
http://frapedia.se/wiki/IPRED

Vi har även Stockholmsprogrammet som vill förbjuda terroristpropaganda och nu Lissabonfördraget.
Du känner kanske till saker som, Flexibilitetsklausulen och passarellen, dessa verktyg kommer tillsammans med Lissabonfördraget att ge EU möjlighet att ändra vilka lagar de vill, utan att folket kommer att få rösta om det. Det innebär också att lagar som har blivit genomröstade på nationell nivå, kommer att kunna bli ändrade av EU utan någon ny omröstning. Så vad spelar det för roll vad vi lyckas rösta igenom för lagar på nationell nivå i Sverige. Lissabonfördraget kan köra över våra beslut i Sverige när de vill.

EU-konstitutionen
http://sv.euabc.com/word/298

Flexibilitetsklausul
http://sv.euabc.com/word/499

Passarell
http://sv.euabc.com/word/777


Med tanke på allt detta så frågar jag mig om det verkligen är trovärdigt att Piratpartiets grundläggande plan att ändra lagen om fildelning kommer att fungera genom att bli skyddade av EU och sedan sprida den svenska lagen till övriga EU länder. Är det inte mer trovärdigt att EU kommer sätta press på att Sverige ska anpassa sig till övriga länder. Med tanke på att EU är på väg att bli en superstat och att det dessutom finns EU politiker som vill utöka handeln med Nafta. Om nu dollarn kraschar, vilket det ser ut att göra, så kommer just röster framförallt ifrån Kina att höjas att man ska genomföra en världsvaluta. Om vi går emot en gemensam världsekonomi så har jag ännu mer svårt att se att Sverige kan bli skyddat av EU emot USA.

Dollar Falls Most in Month as China Urges New Reserve Currency
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aQ.zWVPnOYYg

Dessutom har jag svårt att se att EU är ett beskydd av Sverige överhuvudtaget. Lissabonfördraget är här och de kan ändra vilka lagar de vill oavsett vad vi bestämmer i Sverige, tack vare Flexibilitetsklausulen och passarellen. Hur länge kan du som Piratpartist förhålla dig neutralt till EU? Vad krävs för att du ska kräva uträde ur EU? Hur ska piratpartiets plan fungera när medlemskap i EU ingår i planen, nu när Lissabonfördraget har trädit i kraft?

Tackar i förhand för Svar

Mvh

U Do News

Idioten/ U Do News
2009-11-17, 18:07
Hej, har även ytterliggare en fråga. (se även min förra frågeställning ovan)

Hur ställer du dig till möjligheten att Piratpartiet skall expandera sin politik utifrån sina kärnvärden? Samt hur skulle du vilja gå till väga i den frågan. Innan du svarar på frågan skulle jag vilja att du fördjupa dig i resonemanget i länken nedan, där ekonomibloggen, nr 1 på bloggtoppen, "Cornucopia?" resonerar om saken. Läs även Rick Falkvinges artikel om ekonomin som ingår som länk i följande artikel. Vad anser du om resonemanget efter att du läst texten i länken "Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?"

Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?
http://cornubot.blogspot.com/2009/06/dags-for-piratpartiet-att-expandera-sin.html

PP-black sheep
2009-11-17, 23:59
Tommten (2009-Nov-16)Om jag råkar ut för något som jag anser skulle vara förnedrande och pinsamt på stan, så skulle min första tanke vara "hoppas ingen filmade mig". Jag skulle alltså vara mest rädd för att det har filmats med någons mobiltelefon och liknande så det sprids och jag skulle bli en "skogsturken" som det sprids olika varianter av på nätet tex. Jag passar mig alltså för hur jag beter mig och känner mig som i ett övervakningssamhälle, fast av alla privatpersoner som går omkring beredd att filma. Inte av staten.
Gör du någon skillnaden på allvarligheten i denna känslan/rädslan som jag har att bli övervakad av privatpersoner och känslan av att bli övervakad av staten? Tycker du att den ena är mer allvarlig?

Hej Tommten!
Om jag skulle springa in i en lyktstolpe eller annat missöde och någon tar en rolig bild (pinsam för mig) så bjuder jag gärna på den roligheten. Men att bli övervakad i varje gathörn där man kan bearbeta informationen och identifiera mig och se var jag går och vem jag träffar. Fortsätter man på den här vägen med övervakning kommer snart all att få ett chip implantat när vi föds (Samma som redan finns i katter & hundar idag) och idskanner i varje port & gathörn.
Så, mitt svar är att skillnaden ligger i syftet och att det faktum att staten kan inhämta information systematiskt under en längre tid, vaska fram information ur det som inhämtats och eventuellt ge dig påföljder gör kränkningen värre

PP-black sheep
2009-11-18, 00:41
Oldpirate (2009-Nov-16)Alvenkrona!
Här kommer några frågor av allmän karaktär med bäring på att ni blivit folkvald:
1. Kommer ni att agera efter eget huvud (jag tycker ...) eller agera efter vad folket inom PP tycker ( vi inom PP tycker ...)?
2. Är ni för eller emot enkätprocesser i partiets politiska samverkansfrågor?
3. Hur mycket tid avser ni att avsätta för ert politiska engagemang avseende PP?
4. Kommer ni att ha andra uppdrag vid sidan om ert politiska uppdrag?
5. Har ni en jobb idag som ni kommer att avsäga er som folkvald?
6. Kommer ni att jobba heltid som folkvald politiker även om heltiden blir 12-16 timmar per dygn?
7. Kommer ni att driva PP:s sakpolitik mär än väl påläst?
8. Är ni dokumenterat bra på att debattera och argumentera?
9. Har ni familj med barn mellan 1-18 år?
10: Varför kandiderar ni till riksdagen 2010?

Hej Oldpirate

1. Men din fråga antyder att du egentligen syftar på om jag tänker uttala mig offentligt om mina privata åsikter eller om jag håller mig till "partilinjen". Jag tror benhårt på PP:s principprogram, men om det gäller frågor eller områden som på något sätt berörs av principerna, kan jag göra en tolkning av vad det skulle kunna innebära. Men jag kommer då att betona att detta är min tillfälliga tolkning och att vi inom PP behöver ta ställning och kanske även samråda med den konstellation i riksdagen som vi stödjer i övriga frågor.

Beträffande mitt agerande i övrigt, solidariserar jag mig med den vågmästarprincip som säger att vi stödjer det eller de partier som stödjer oss.

2. Jag ser inte fördelen med att basera riksdagsarbetet på enkätundersökningar. Det är stora mängder information att ta hänsyn till vid olika beslut och det är inte realistiskt att de som svarar på en enkät kan ta in all denna information. Det kan tänkas att medlemsopinionen ibland ska vara en faktor att väga in. Har lekt med tanken att testa direktdemokrati men men ställer jag upp för PP så skall jag följa piratprinciperna

3. Jag avser att arbeta heltid i riksdagen, men som politiker så har man med sig politiker rollen även utanför riksdagen.

4. Nej, det här är mer än ett heltidsjobb och det räcker.

5. Jag är egen företagare som IT konsult idag men den verksamheten kommer att ligga på is under min politiker karriär.

6. Som jag redan har sagt, kommer jag att arbeta heltid med riksdagsuppdraget. Om det visar sig att detta medför arbetsdagar på 12-16 timmar, ser jag det som ett tecken på att mitt arbete måste organiseras på något annat sätt. Jag anser nämligen inte att jobbet blir bra gjort för någon (oavsett vad man arbetar med) om man ständigt är stressad och utarbetad. Mer eller mindre utbrända riksdagsledamöter kommer inte att göra ett bra jobb! Tillsammans med mina kollegor kommer jag därför att försöka finna en lösning på ett sådant problem.

7. Jag kommer alltid att se till att vara väl påläst om vad vi håller på med, men är det frågor som ligger utanför PP program dvs. alliansfrågor som gör att vi måste rösta på ett förutbestämt sätt så är jag nog inte lika motiverad utan nöjer mig med att begripa skafrågan.
Men jag tror att det är möjligt att påverka alliansen innan röstning.

8. Ett mycket enkelt svar på frågan om jag är dokumenterat bra på att debattera är: nej!
För mig innebär debatt ett slags ordkrig med angrepp, försvar, motangrepp, osv. Detta leder nästan alltid till låsta positioner och maktkamp. Eftersom jag under många år varit verksam som tjänsteman och haft flera möten om dagen så är jag en driven förhandlare och bra på att övertyga och få fram bra resultat även om det har funnits vit skilda åsikter innan mötet.

9. Ja, 13 & 15

10. Jag kandiderar till riksdagen främst för att jag vill få gehör för PP:s principprogram. Jag ilsknade till på allvar i samband med att FRA-lagen togs upp till omröstning i riksdagen i juni 2008, och det blev än värre när jag följde TPB rättegången.

PP-black sheep
2009-11-18, 01:13
U Do News (2009-Nov-17)Hej, jag har en fråga angående följande uttalande angående Piratpartiets plan att påverka lagen som finns dokumenterat på Youtube.
Rick Falkvinge i Arvika 4
http://www.youtube.com/watch?v=u7jJQbRm4fU&feature=related
I följande klipp (se ovanstående länk) säger Rick Falkvinge, tid: 2:37:
?När Sverige ändrar så kan inte USA sätta in handelssanktioner för vi är med i EU och just i det här fallet är det en otrolig fördel, därför det betyder att, försöker de handelssanktioner emot Sverige, så kommer EU där som en gigantisk sköld. Och EU har starkare ekonomi än USA. Det betyder att en handelssanktion emot EU skadar USA mer än Europa. Samtidigt som lagarna här är på nationell nivå här i Sverige.?
Slut citat, tid: 2:50.
Den grundläggande planen enligt Piratpartiet är att först ta minst 1 mandat i EU valet vilket ni lyckats med. Steg 2 är nu att ta minst ett mandat i Riksdagsvalet så att Piratpartiet tar en vågmästarroll. Hotet som ofta framförs om Sverige skulle ändra lagen om fildelning, så att man kan få kopiera och dela med sig av alla medier över Internet, är just att USA skulle sätta in handelssanktioner emot Sverige.
Men enligt piratpartiet, så kommer Sverige att bli skyddat av EU, som kommer att förhindra att handelsaktioner sker emot Sverige.
Men hur trovärdigt är detta antagande egentligen. Vi vet att det redan nu finns EU politiker som Christoffer Fjellner som vill införa fri handel mellan EU och NAFTA. Han är knappast ensam, allt pekar på att detta blir verklighet.
Dagens vallöfte: En energiinjektion behövs för globaliseringen och handeln över gränserna. Jag vill ha frihandelsavtal mellan EU och NAFTA!
http://www.fjellner.eu/dagens-vallofte-en-energiinjektion-behovs-for-globaliseringen-och-handeln-over-granserna-jag-vill-ha-frihandelsavtal-mellan-eu-och-nafta/
Om detta införs så tror jag knappast att Sverige kommer att bli skyddat av EU emot USA. Dessutom är det redan idag stort ekonomiskt samarbete mellan EU och USA, hade EU varit ekonomiskt självständigt hade vi ju inte påverkats märkbart av krisen i USA. Men det har vi gjort i EU, så även i Sverige.
Dessutom kan man fråga sig om vad det är för mening med att förlita sig på en beskyddare som EU när både Ipred och FRA lagen kommit igenom trots medlemskap i EU. Dessutom bygger Ipred på ett Eu direktiv.
IPRED
http://frapedia.se/wiki/IPRED
Vi har även Stockholmsprogrammet som vill förbjuda terroristpropaganda och nu Lissabonfördraget.
Du känner kanske till saker som, Flexibilitetsklausulen och passarellen, dessa verktyg kommer tillsammans med Lissabonfördraget att ge EU möjlighet att ändra vilka lagar de vill, utan att folket kommer att få rösta om det. Det innebär också att lagar som har blivit genomröstade på nationell nivå, kommer att kunna bli ändrade av EU utan någon ny omröstning. Så vad spelar det för roll vad vi lyckas rösta igenom för lagar på nationell nivå i Sverige. Lissabonfördraget kan köra över våra beslut i Sverige när de vill.
EU-konstitutionen
http://sv.euabc.com/word/298
Flexibilitetsklausul
http://sv.euabc.com/word/499
Passarell
http://sv.euabc.com/word/777

Med tanke på allt detta så frågar jag mig om det verkligen är trovärdigt att Piratpartiets grundläggande plan att ändra lagen om fildelning kommer att fungera genom att bli skyddade av EU och sedan sprida den svenska lagen till övriga EU länder. Är det inte mer trovärdigt att EU kommer sätta press på att Sverige ska anpassa sig till övriga länder. Med tanke på att EU är på väg att bli en superstat och att det dessutom finns EU politiker som vill utöka handeln med Nafta. Om nu dollarn kraschar, vilket det ser ut att göra, så kommer just röster framförallt ifrån Kina att höjas att man ska genomföra en världsvaluta. Om vi går emot en gemensam världsekonomi så har jag ännu mer svårt att se att Sverige kan bli skyddat av EU emot USA.
Dollar Falls Most in Month as China Urges New Reserve Currency
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aQ.zWVPnOYYg
Dessutom har jag svårt att se att EU är ett beskydd av Sverige överhuvudtaget. Lissabonfördraget är här och de kan ändra vilka lagar de vill oavsett vad vi bestämmer i Sverige, tack vare Flexibilitetsklausulen och passarellen. Hur länge kan du som Piratpartist förhålla dig neutralt till EU? Vad krävs för att du ska kräva uträde ur EU? Hur ska piratpartiets plan fungera när medlemskap i EU ingår i planen, nu när Lissabonfördraget har trädit i kraft?
Tackar i förhand för Svar
Mvh
U Do News

Hej U Do News/Idioten!
Det var en omfattande frågan, du är väl påläst.
Frågorna du ställer är:
? Hur länge kan du som Piratpartist förhålla dig neutralt till EU?
? Vad krävs för att du ska kräva uträde ur EU?
? Hur ska piratpartiets plan fungera när medlemskap i EU ingår i planen, nu när Lissabonfördraget har trädit i kraft?
Svaret är inte vad jag anser utan det är PP som helhet måste ta ställning till, om vi hamnar i den här positionen.
Men nu behöver man inte hamna här, för det finns alternativa lösningar sk. ?gummiparagrafer ?. Även om vi är tvungen att ha en lag som förbjuder fildelning så är det upp till Svensk lag att stipulera straffsatsen som kan sättas så lågt att det inte går att få ut IP adressen.
En lag som inte kan bevisas är verkningslös

Jacob Hallén
2009-11-18, 01:31
Hej Hans,

idén att sätta straffsasten så lågt att man inte kan göra husrannsakan och andra tyngre ingrepp tycker jag är kreativ och lysande. Har du fler sådana idéer?

PP-black sheep
2009-11-18, 01:36
U Do News (2009-Nov-17)Hej, har även ytterliggare en fråga. (se även min förra frågeställning ovan)
Hur ställer du dig till möjligheten att Piratpartiet skall expandera sin politik utifrån sina kärnvärden? Samt hur skulle du vilja gå till väga i den frågan. Innan du svarar på frågan skulle jag vilja att du fördjupa dig i resonemanget i länken nedan, där ekonomibloggen, nr 1 på bloggtoppen, "Cornucopia?" resonerar om saken. Läs även Rick Falkvinges artikel om ekonomin som ingår som länk i följande artikel. Vad anser du om resonemanget efter att du läst texten i länken "Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?"
Dags för Piratpartiet att expandera sin politik?
http://cornubot.blogspot.com/2009/06/dags-for-piratpartiet-att-expandera-sin.html

Hej U Do News

Tack igen för en bra och relevant fråga.

Att vi kommer att vidga vår politik är jag övertygad om, men det kommer att ske stegvis och börja med frågor som är närliggande till våra kärnfrågor. Alla nya frågor kommer att debatteras internt inom partiet innan PP tar beslut om ändring. Idag leder jag Org. gruppens telefonkonferens där vi nu håller på att skriva om stadgarna ordenligt. Bl.a. kommer det att stå att principprogrammet skall upp på dagordningen en gång per år.

PP-black sheep
2009-11-18, 02:01
bitrot (2009-Nov-18)Hej Hans,
idén att sätta straffsasten så lågt att man inte kan göra husrannsakan och andra tyngre ingrepp tycker jag är kreativ och lysande. Har du fler sådana idéer?

Hej bitrot!
Jo jag har många idéer, Jag har ett rykte hos mina tidigare kollegor på Ericsson om att vara ovanligt klurig och kreativ person som kommer upp med ovanliga men ändå enkla lösningar.

Har skrivit tre patent två privat och ett för Ericssons räkning. Om du Googlar på mitt efternamn ”Alvenkrona" kommer du se ett av dem. Du ser nog tre namn till men det beror på att man samarbetar med tre andra patentskrivare för att få ut maximal bonus från Ericsson, så mitt namn finns även med på tre andra Ericsson patent men dom har jag ingen delaktighet i mer än att jag fick bonusen för dom föstås.

Finns det problem så finns det lösningar, som Mulle Meck sa

Idioten/ U Do News
2009-11-18, 02:47
Alvenkrona (2009-Nov-18)
Svaret är inte vad jag anser utan det är PP som helhet måste ta ställning till, om vi hamnar i den här positionen.
Men nu behöver man inte hamna här, för det finns alternativa lösningar sk. ”gummiparagrafer ”. Även om vi är tvungen att ha en lag som förbjuder fildelning så är det upp till Svensk lag att stipulera straffsatsen som kan sättas så lågt att det inte går att få ut IP adressen.
En lag som inte kan bevisas är verkningslös

Det var ett mycket intressant svar. Är du säker på att detta går? Finns det ingen möjlighet för EU att påverka straffsatserna? Jag vet ju att vi har straffsatser i Sverige som är baserade på vad brottet anses vara. Exempelvis har stöld en viss straffsats på straffskalan, grov stöld har en högre straffsats etc. Om EU definierar Fildelning som grov stöld, så måste väl lämpligtvis Sverige lägga straffsatsen efter vad lagen påstår att det är för typ av brott?

Däremot känner jag till motsatt problem, där man utnyttjar straffskalor för att kunna gripa människor för småbrott. Redan i dag i Sverige om du tjuvåker/plankar på tunnelbanan, är enligt lagen ett så pass allvarligt brott att det enligt straffskalan kan leda till fängelse. Givetvis straffas aldrig någon för fängelse, men detta gör att kontrollanter kan gripa tjuvåkare i egenskap av att agera som privat medborgare. Som privat medborgare får du gripa folk om de begår brott som kan leda till fängelse enligt straffskalan. SL eller snarare Veolia utnyttjar denna rättighet genom att kräva att deras anställda agerar som privata medborgare. Gripandet får ske efter vad nöden kräver. Dvs gör tjuvåkaren motstånd får man tillgripa nödvändigt våld, vad nu det är, bedömer sedan domstol om det blir åtal. Få känner till det här, men vem som helst kan ringa polisen och fråga.

PP-black sheep
2009-11-18, 14:11
U Do News (2009-Nov-18)Alvenkrona (2009-Nov-18)
Svaret är inte vad jag anser utan det är PP som helhet måste ta ställning till, om vi hamnar i den här positionen.
Men nu behöver man inte hamna här, för det finns alternativa lösningar sk. ”gummiparagrafer ”. Även om vi är tvungen att ha en lag som förbjuder fildelning så är det upp till Svensk lag att stipulera straffsatsen som kan sättas så lågt att det inte går att få ut IP adressen.
En lag som inte kan bevisas är verkningslös
Det var ett mycket intressant svar. Är du säker på att detta går? Finns det ingen möjlighet för EU att påverka straffsatserna? Jag vet ju att vi har straffsatser i Sverige som är baserade på vad brottet anses vara. Exempelvis har stöld en viss straffsats på straffskalan, grov stöld har en högre straffsats etc. Om EU definierar Fildelning som grov stöld, så måste väl lämpligtvis Sverige lägga straffsatsen efter vad lagen påstår att det är för typ av brott?
Däremot känner jag till motsatt problem, där man utnyttjar straffskalor för att kunna gripa människor för småbrott. Redan i dag i Sverige om du tjuvåker/plankar på tunnelbanan, är enligt lagen ett så pass allvarligt brott att det enligt straffskalan kan leda till fängelse. Givetvis straffas aldrig någon för fängelse, men detta gör att kontrollanter kan gripa tjuvåkare i egenskap av att agera som privat medborgare. Som privat medborgare får du gripa folk om de begår brott som kan leda till fängelse enligt straffskalan. SL eller snarare Veolia utnyttjar denna rättighet genom att kräva att deras anställda agerar som privata medborgare. Gripandet får ske efter vad nöden kräver. Dvs gör tjuvåkaren motstånd får man tillgripa nödvändigt våld, vad nu det är, bedömer sedan domstol om det blir åtal. Få känner till det här, men vem som helst kan ringa polisen och fråga.

Hej Idioten eller U Do News!

Hur vi skriver och formulerar lagarna och förarbetena (hur lagar skall tillämpas) har varje land full suveränitet. Sen har dessutom domstolarna full suveränitet i att tolka lagarna och utdöma lämpligt straff som blir praxis. Nu är jag inte en jurist men har läst kurser på KTH IT-rätt, avtalsrätt och miljörätt och det var verkligen en aaha upplevelse. Bl.a så trodde jag att hur man döms står i lagen men så funkar det inte utan det är en bedömningsfråga från fall till fall. Därför har vi tre domstolsnivåer i Sverige för att säkerställa en rättvis bedömning.
Jag har en kompis som jag lärde känna på en språkresa 1970. han är nu pensionerad men har suttit som domare i Grekland och vi har diskuterat Hadopi lagen och han säger att en sån lag inte skulle bli långlivad eftersom den strider mot vedertagen rättspraxis "att man är oskyldig ända tills man blir dömd". Det många lagar som inte tillämpas av olika anledningar.

Så mitt svar är att jag är övertygad att det går att implementera gummiparagrafer.

Apropå dit exempel så är det helt korrekt, men beakta vad händer om plankaren är 10 år (ej straff myndig) är då ett ingripande en barnmisshandel? tål att tänka på! Som sagt så är lagar inte inte absoluta sanningar utan högsta grad en bedömningsfråga.

PS! Vi borde starta en juridisk arbetsgrupp med jurister i PP som kan hjälpa oss tolka nya och befintliga lagar, eftersom alla våra kärnfrågor är juridiska. DS.

Carl Johan Rehbinder
2009-11-19, 19:36
Att bli riksdagsledamot för Piratpartiet innebär en hård partipiska, i syfte att upprätthålla vågmästarstrategin.

Det betyder också att du måste rösta mot din personliga övertygelse ibland.

Finns det några frågor, som i dagsläget inte räknas bland piratfrågorna, som om de kom upp till votering, skule leda till att du under inga omständigheter skulle kunna rösta med regeringsalliansen?

Så pass att du hellre skulle avgå från din post än att rösta med, alternativt rösta mot din riksdagsgrupp?

Jag ger dessa båda alternativ, eftersom somliga av ren lojalitet aldrig skulle kunna tänka sig att frångå PP:s vågmästarstrategi att alltid rösta med regeringsalliansen i alla frågor förutom just piratfrågor - genom att avgå slipper man rösta mot sin övertygelse.

Så - vad skulle kunna bli en sådan ödesfråga för dig?

PP-black sheep
2009-11-19, 23:09
Carl Johan Rehbinder (2009-Nov-19)Att bli riksdagsledamot för Piratpartiet innebär en hård partipiska, i syfte att upprätthålla vågmästarstrategin.
Det betyder också att du måste rösta mot din personliga övertygelse ibland.
Finns det några frågor, som i dagsläget inte räknas bland piratfrågorna, som om de kom upp till votering, skule leda till att du under inga omständigheter skulle kunna rösta med regeringsalliansen?
Så pass att du hellre skulle avgå från din post än att rösta med, alternativt rösta mot din riksdagsgrupp?
Jag ger dessa båda alternativ, eftersom somliga av ren lojalitet aldrig skulle kunna tänka sig att frångå PP:s vågmästarstrategi att alltid rösta med regeringsalliansen i alla frågor förutom just piratfrågor - genom att avgå slipper man rösta mot sin övertygelse.
Så - vad skulle kunna bli en sådan ödesfråga för dig?

Hej Carl Johan
I riksdagen representerar jag ett helt parti inte mig själv och vågmästarstrategin är den hävstång som vi behöver för att få igenom våra frågor. För att kandidera var vi tvungna att intyga att vi ställer oss bakom vågmästarstrategin och principprogrammet. Skulle pirater hoppa av tappar hela partiet trovärdighet och varför skulle då regeringsalliansen hålla sin del av överenskommelsen.
Så mitt svar är att hoppa av inte finns på min karta.

ahlen
2009-11-20, 00:20
Kan du utveckla vad du anser om patent

testnisse
2009-11-20, 01:42
Hej Hans!
Har inte läst alla presentationer än men din verkar den bästa hitintills, vissa presentationer som jag läst "jag gör det för pengar" och "piratpiratism, privatpiratism" mm verkar lite off topic, verkar som vi har dragit på oss en del stollar.

I upphovsrätten idag finns något som kallas en moralisk rättighet för upphovsrättsinnehavaren. Om Piratpartiet kommer in i riksdagen och ska reformera/ta bort upphovsrätten, hur skulle du ta dig an frågan om de moraliska rättigheterna?

testnisse
2009-11-20, 02:23
Jo jag har en till fråga.
Hur anser du vi bör organisera oss för att få maximal utdelning till valet

PS! nu har jag läst alla presentationer och den var bäst DS,

Stefan Flod
2009-11-20, 12:28
Riksdagens ledamöter har ett grundarvode på 55 000 kronor i månaden. Om du blir folkvald riksdagsledamot vad tänker du då göra med arvodet?

Kan du tänka dig en partiskatt på 30-40%?

infinite_emma
2009-11-20, 19:22
Jag ber om ursäkt om några av frågorna är dubblerat från tidigare frågor du fått, hoppa gärna över den i så fall. (Känns någon fråga lite för besvärlig eller tidskrävande ser jag inga problem med att du hoppar över dessa heller.) Frågorna kommer att postas hos samtliga kandidater.

1. Ett liv i offentligheten kan ibland vara ganska krävande. Har du haft några funderingar kring vad detta kan innebära och hur i så fall förbereder du dig för att tackla eventuella negativa aspekter av det? Finns det något som Piratpartiet skulle kunna göra för att stötta i en sådan situation som du ser det?

2. Saknar du någonting från partiet vad gäller stöd i den här kandidaturprocessen? Vad skulle du gjort annorlunda hade du haft möjlighet att bestämma processen själv?

3. Finns det några saker i Piratpartiets (iofs korta) historia som du känner att vi behöver lära oss något från och förbättra? Är även nyfiken på om om du anser att något funkat ovanligt bra, som du känner att partiet ska fortsätta göra?

4. Hur har du engagerat dig i Piratpartiets frågor fram tills nu?

5. Har du några förebilder inom partiet som du tycker gör särskilt bra ifrån sig?

PP-black sheep
2009-11-20, 20:12
ahlen (2009-Nov-20)Kan du utveckla vad du anser om patent

Hej Ahlen!

Iden om patent var nog bra, så att innovatören får ersättning för nedlagt arbete men i regel används patent på fel sätt så därför måste hela patentkonceptet rivas up och göras om.

Ribban för att få patent idag är för låg, så det utfärdas patent som inte borde ha skett, och det finns ingen rutin för att häva felaktigt utgivna patent.

Företag har patent men använder dom inte för att tjäna pengar utan använder dom endast för att blockera konkurrenter eller en utveckling i en riktning som kan förstöra deras affärsmodell. Ex: oljebolagen har köpt upp mängder med patent inom alternativa energikällor som sedan används för att stoppa en utveckling som kan äventyra deras oljeproduktion.

Om man inte använder patenten som man har, borde patenträtten förverkas. Det skall inte gå att förhindra någon att använda sitt patent, men däremot skall du kunna få en skälig ersättning.

Så vi kan konstatera att patent överlag inte skyddar små bolag och små uppfinnare. Det används däremot som utpressning och för att begränsa konkurrensen. Vilket förlamar teknikutvecklingen.

PP-black sheep
2009-11-20, 21:08
testnisse (2009-Nov-20)Hej Hans!
Har inte läst alla presentationer än men din verkar den bästa hitintills, vissa presentationer som jag läst "jag gör det för pengar" och "piratpiratism, privatpiratism" mm verkar lite off topic, verkar som vi har dragit på oss en del stollar.
I upphovsrätten idag finns något som kallas en moralisk rättighet för upphovsrättsinnehavaren. Om Piratpartiet kommer in i riksdagen och ska reformera/ta bort upphovsrätten, hur skulle du ta dig an frågan om de moraliska rättigheterna?

Hej Testnisse!

Det är främst de ekonomiska rättigheterna som har missbrukats och behöver reformeras.
De moraliska kan i vissa fall till och med stärkas så länge de inte inkräktar på andras möjligheter att skapa nya verk baserade på de gamla, eller utnyttja existerande verk
Det viktiga här är att skapa en bra balans mellan skaparens rättigheter, blivande skapares rättigheter och allmnhetens rättigheter.

Gammelpiraten
2009-11-21, 08:23
Dessa två frågor ställs till alla kandidater.
Du har liksom många fått en fråga ”Kommer ni att jobba heltid som folkvald politiker även om heltiden blir 12-16 timmar per dygn?”. Många av kandidaterna har svarat på denna fråga att de kommer att arbeta fulltid i olika form.

Om vågmästarstrategin fungerar i någon form så kommer inte närvaron för att trycka på knappar i riksdagssalen behövas. Detta beroende på kvittningssystemet. Kvittningssystemet innebär att när en ledamot är borta från ena blocket så tar det andra blocket ut en av sina ledamöter så att balansen inte förändras mellan blocken.

Fråga 1. Så vad har du tänkt att göra under den tid som står till förfogande?


Däremot är det högst sannolikt att det block som piratpartiet stöder kräver att man har en ledamot i varje utskott för att kunna få fram ett förslag till riksdagsbeslut, dvs man vill lägga fram utskottets (dvs utskottsmajoritetens) beslut. Man kommer aldrig acceptera ett system där reservationerna alltid vinner i Riksdagen.

Oavsett om vågmästarstrategin fungerar eller inte så menar jag att det finns piratfrågor inom i stort sett alla samhällsområden. Det finns både synliga och osynliga band mellan alla samhällsfunktioner. Allt detta behandlas politiskt i de olika utskotten efter deras verksamhetsområden.

Jag menar därför att det är av synnerligen viktigt att man utifrån varje utskotts verksamhetsområde har någon slags piratstrategi. Jag är övertygad om att man måste hitta en fråga som berör piratpartiets grundideologi utifrån varje riksdagsutskotts verksamhetsområde. Både utifrån frågor som kan komma i valrörelsen samt ställningstaganden som kan dyka upp i utskottsarbetet.

”Så länge regeringen driver våra frågor med kraft stöder vi den reservationslöst i alla andra frågor.” är en del av strategin. Det betyder: Driver ni inte våra frågor med kraft så kommer vi rösta emot er vid nästa förtroendeomröstning. Hur ord skrivs och hur meningar formuleras är ibland synnerligen viktigt. För det mesta bara viktigt. För att bevaka att det block man stöder formulerar sig enligt våra tankar krävs det att man deltager i utskottsarbetet.


Fråga 2. Har du någon idé om vad som kan beröra piratideologi i något utskotts verksamhetsområde?, så vore det bra att denna läggs ut för fortsatt tankeverksamhet.

Om du inte tror att de problem som finns i samhället, och som Piratpartiet uppmärksammat och som egentligen är Piratpartiet, har några kopplingspunkter eller orsakssamband med övriga samhället i form av politik, marknad och/eller social/kulturell struktur så räcker det att svara på fråga 1.

”Riksdagsarbetet” och ”Riksdagsordningen” (riksdagen.se) ger viss information vad man har för skyldigheter som riksdagsledamot.

Mvph (med vänligaste pirathälsning)

Anders

PP-black sheep
2009-11-21, 10:55
testnisse (2009-Nov-20)Jo jag har en till fråga.
Hur anser du vi bör organisera oss för att få maximal utdelning till valet
PS! nu har jag läst alla presentationer och den var bäst DS,

Hej igen testnisse
Lokala organisationer som är verksamma och kan driva PP politik i landsting och kommuner är ett måste för att vi skall höja valtemperaturen och nå ut med vårat budskap inför riksdagsvalet.
Vilken organisationsform som används beror givetvis på intresse, mognad och behov. Den organistion som finns idag representerar partistyrelsen på respektive nivå.

DL/VL/KL organisationen:
Ett minimum är att få ut valsedlar till vallokalerna och där har vi erfarenhet från EU-valet att den här strukturen fungerade bra, utom på några få platser.

Ledningsgrupper:
På några orter bedrevs regelbundna möten av en liten men aktiv grupp pirater under EU valet. Eftersom det då fanns förutsättningar att tillämpa 3-pirat regeln genomfördes spontana initiativ. Men även gemensamma beslut togs på mötena och olika valaktiviteter genomfördes. I sådana här grupper brukar det växa fram spontana ledare som är drivande som nödvändigtvis inte är KL, men det påverkar inte DL/VL/KL strukturen. Lämpligen registrerar sig några som vice KL och tillsammans med KL bildar en lednings grupp med uppdelat ansvar.
Ett mål till riksdagsvalet borde vara att 90% av alla kommuner/landsting ha nått minst den här nivån av organisation. En enkel väg in i en sådan här organisation är att starta upp en lokal UP, och att man har gemensamma fikamöten med PP medlemmar.

Kommunal/landstings organisationer:
Med beslutet om att PP skall ställa upp i kommunal/landsting val, ställs nya krav på den lokala organisationen för de kommuner/landsting som avser att kandidera. Eftersom det inte längre är en fråga om att enbart att representera PP på riksnivå, utan att representera en kommun/landsting är det bara medlemmarna på respektive nivå som kan ge den legitimiteten.
Här kan man tänka sig två former av organisation den ena utan stadgar som kan fungera fram till valet och en med stadgar som aktiveras om man blev invald för att med säkerhet bli berättigad till lokalt partistöd.
Förutom de krav som styrelsen redan beslutat om, för att få ställa upp i lokalval finns ytterligare ett antal formella krav/principer som man måste uppfyllas.
• Beslut måste tas av den lokala organisationen enligt demokratiska principer.
• Beslut måste dokumenteras.
• En lednings grupp/styrelse måste väljas som ansvarar för löpande operativa frågor
• En Valberedning/Nominerings grupp. måste väljas med ansvar att vaska fram kandidater till lokala förtroendeposter som lokalvalet, styrelse/ledningsgrupp, mm.
• Det behövs ett lokalt ekonomiansvar och lokal kapacitet att hantera sin ekonomi.

För en styrelse med stadgar regleras de här principerna i exempelstadgarna.

För en ledningsgrupp utan stadgar behövs ett styrdokument som reglerar det viktigaste principerna alt. att man använder exempelstadgarna som en checklista så behöver det inte bli så formellt.

PP-black sheep
2009-11-21, 23:20
Stefan Flod (2009-Nov-20)Riksdagens ledamöter har ett grundarvode på 55 000 kronor i månaden. Om du blir folkvald riksdagsledamot vad tänker du då göra med arvodet?
Kan du tänka dig en partiskatt på 30-40%?

Hej Stefan!
Jag tror inte din fråga är seriös eftersom det inte är en skatt utan avgift och 40% är 22 000 och sen skall det betalas skatt 24 000, kvar blir 9 000 som skall försörja familjen !!!

Vad en person gör med sin lön är en privat fråga. Den enda anledningen jag kan se att före ett val gå ut och skylta med hur mycket man tänker donera till partiet är för att man vill köpa sig röster.

Idag är partiet desperat behov av pengar för att kunna finansiera valkampanjen, vi tar inte ut medlemsavgifter utan vi har valt principen att var och en donerar vad man kan och det är upp till varje enskild att bestämma det själv. Vissa flaggar med baners hur mycket man donerar medan många andra bara donerar.

Sedan jag engagerade mig i PP har jag varit generös mot partiet både vad det gäller min tid och mina pengar. Jag ser ingen anledning till varför det skulle förändras efter valet, men det är en privatsak mellan mig och partiet.

Dessutom, så tror jag att man grovt underskattar jobbet som riksdagsman innebär stor psykisk press, då allt man gör, i arbetet och privat, granskas i sömmarna. Arbetet innebär att man blir en offentlig person och det är inte alltid, kanske oftast inte, något positivt. Att vara riksdagsman innebär inte bara stora förändringar för en själv, det innebär stora förändringar för hela ens familj.

PP-black sheep
2009-11-22, 00:51
infinite_emma (2009-Nov-20)Jag ber om ursäkt om några av frågorna är dubblerat från tidigare frågor du fått, hoppa gärna över den i så fall. (Känns någon fråga lite för besvärlig eller tidskrävande ser jag inga problem med att du hoppar över dessa heller.) Frågorna kommer att postas hos samtliga kandidater.
1. Ett liv i offentligheten kan ibland vara ganska krävande. Har du haft några funderingar kring vad detta kan innebära och hur i så fall förbereder du dig för att tackla eventuella negativa aspekter av det? Finns det något som Piratpartiet skulle kunna göra för att stötta i en sådan situation som du ser det?
2. Saknar du någonting från partiet vad gäller stöd i den här kandidaturprocessen? Vad skulle du gjort annorlunda hade du haft möjlighet att bestämma processen själv?
3. Finns det några saker i Piratpartiets (iofs korta) historia som du känner att vi behöver lära oss något från och förbättra? Är även nyfiken på om om du anser att något funkat ovanligt bra, som du känner att partiet ska fortsätta göra?
4. Hur har du engagerat dig i Piratpartiets frågor fram tills nu?
5. Har du några förebilder inom partiet som du tycker gör särskilt bra ifrån sig?

Hej Emma!
1
Ett liv i offentligheten är mer slitsamt än vad många tror. Det är ju också något som inte bara drabbar den det gäller, utan hela dennes familj.
Det är viktigt att partiet finns där och ger sitt stöd med mediaträning och liknande.
2.
Jag tycker upplägget är helt OK möjligen hade det varit mer intressant om man kunde ha gjort det live.
3.
Partiet är nytt med barnsjukdomar på många håll och erfarenhet och rutin är en bristvara. Men det hela vägs upp av viljan att ständigt bli bättre och hög toleransnivå.
4.
Det framgår kanske i min presentation men här är en kort resumé:
Inför EU-valet var jag redan en aktiv pirat, och fick då mer insyn hur piratpartiet fungerar. Jag insåg att ett nytt parti brottas med en hel del praktiska problem bl.a. med sin organisation, sådant jag har erfarenhet av att leda från näringslivet.

För att bidra till partiet både med detta samt med min djupa kunskap om tekniken, engagerade jag mig i Organisationsgruppen. Där är jag nu ansvarig för telefonkonferensmötena, och vi har lyckats förbättrat arbetsmetodiken och ser ökad effektivitet som resultat. Jag leder också ?Tortuga?-projektet, med målet att utveckla en ny förbättrad Pirat community.

Lokalt i Huddinge har jag startat en grupp att driva valrörelsen, samt UP-verksamhet i Huddinge, Haninge, Botkyrka och Salem. Senast syntes jag som vice ordförande i presidiet för medlemsmötet.

Jag satsar nu på att göra skillnad för partiet i riksdagsvalet 2010. Dels genom att stärka piratpartiets inre organisation för en landsomfattande aktiv valrörelse, dels genom att organisera södra Stockholm läns kommuners lokala valrörelse, storstadsväljarna kan avgöra!
5.
Ja, det har jag. Många allt för många så det är egentligen fel att namnge några!

Alla i organisationsgruppen som träget stretar på med det tråkiga arbetet att få till nya stadgar. Några namn:
Ante, som blir till sig i brallan för några § tecken
Simon Rosenqvist, Ankaret gruppen
Beelzebjörn, C Magnus Willenfort, Fredrik Nordgren, Hans Johansson, Jörgen Lindell, Macco, Querium, Rene Malmgren m.m.

Alla i Tortuga projektet som troget stretar på fast att arbetet är nästintill omöjligt att nå det högt uppsatta målet med en super duper community Några namn:
Daniel S, som ständigt överraskar,
Du Emma, som går på lustgas
Daniel N, för våra nattliga samtal
Ritchi, som tar på sig mer än han hinner.
Kristoffer Petersson, med sina nyktra synpunkter.
mm.

Rick, galenpannan som startade det här
Mattias Bjarnemalm, som vågar uttrycka obekväma åsikter med en saklig argumentation.

Och alla pirater som jobbar oerhört hårt i det tysta för att partiet ska kunna kämpa vidare för att göra världen lite bättre.

cc
2009-11-28, 02:18
Hej Hans

Fråga till kandidater rörande den pågående utomparlamentariska utfasningen av kontanter i det svenska samhället:

Mot bakgrund av nedanstående förhållanden, hur allvarligt ser Ni på den pågående utfasningen av kontanter?

Svarsalternativ:

1 - Bryr mig inte. Kontanterna för gärna försvinna för mig.
2 - Kontanterna skall vara kvar. Nuvarande lagstiftning räcker.
3 - Kontanter måste skyddas i grundlagen och kontantlösa bankkontor görs olagliga. Vet dock inte om detta är något för piratpartier att engagera sig i före valet 2010
4 - Som 3 - fast innan valet 2010
5 - Om Partistyrelsen omgående inte gör frågan om kontanternas skydd i grundlagar och banklagar till del av partiets kärnprogram kommer jag hyra en piratkostym, äntra styrelsens högkvarter och hota Rick med kölhalningen om han inte omedelbart gör skyddande av kontanter i grundlag till en av partiets kärnfrågorFakta 1: Statsmakten i form av riksdag, regering och riksbank har i dag överhänt så gott som all kontanthantering till privata banker och företag. I dag sköter det privata bankväsendet landets depåverksamhet av Sveriges mynt och sedlar (tidigare riksbankens uppdrag) som trycks av samma amerikanska företag som tillhandahåller de värdepapper USA:s privatkontrollerade riksbank, det s k Federal Reserve, trycker amerikanska dollarn på.

Riksbanken säljer Tumba Bruk till amerikansk sedelpapperstillverkare (riksbanken) (http://www.riksbank.se/templates/News.aspx?id=9643)
Den nya kontanthanteringen (riksbanken) (http://www.riksbank.se/templates/Page.aspx?id=24366)
crane.se (http://www.crane.se)

Fakta 2: en koalition av starka intressegrupper kampanjar i dag hårt, bl a genom skrämseltaktik, för att kontanterna avskaffas.

Avskaffa kontanterna i samhället (DN) (http://www.dn.se/opinion/debatt/avskaffa-kontanterna-i-samhallet-1.866354)
Inga kontanter - inga rån (finansförbundet) (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/1.htx?id=2450)
Kontantlöst i Almedalen (polisen) (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/8.htx?id=2385)
Hur ska kontanthanteringen minskas? (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/8.htx?id=2494)
Det är dyrt att betala - använder vi för mycket kontanter? (riksbanken) (http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2008/080528ny.pdf)
Kontanter och betalningar - hur ser framtiden ut? (riksbanken) (http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2008/080205.pdf)
kontantfritt.nu (http://www.kontantfritt.nu/myter)

Fakta 3: det privata bankväsendet och andra privata aktörer har redan inlett utfasningen av kontanter.

Inga kontanter på banken (http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.532603-inga-kontanter-pa-banken)

Gammelpiraten
2009-12-03, 13:39
Hur arbetar du/kommer du att arbeta konkret för att Piratpartiet skall komma in i riksdagen?
Se gärna frågan som att du ger tips/info till andra pirater hur de kan gå till väga.

På så sätt kan de också använda sig av de metoder du använder dig av. Och vad du vet/anser är effektivt. Utifrån den information som samlas kan vi bilda arbetsgrupper som bevakar vissa områden och/eller också ge idéer till alla grupper och individer som är aktiva.

Anna Troberg skriver idag 3/12:
Det händer massor i PP. Just nu förbereds det en massa saker i kulisserna och någon gång efter jul tror jag att vi kommer att få se en explosion av extern aktivitet. Då blir det dags för de andra partierna att huka sig. ...Vi är urbra på att samla information och ganska dåliga på att göra den lättillgänglig. Det handlar dels om hur var och en av oss kan kampanja under valåret, men också om hur information ska flöda smidigt och fritt inom partiet.”

Fundera först innan du tittar på mina förslag.


Här nedan följer en del av de områden som jag anser måste vara igång kontinuerligt. Ju närmare vi kommer valet desto mindre utrymme står till vårt förfogande. I varje media konkurrerar journalisterna med varandra för att få in sin artikel. Sedan konkurrerar alla media med varandra.
Konkurrensen är stenhård för att få in någonting.

Områden nedan är inte rangordnade

Områden: Nätets alla former. Vilka är viktiga?
Direktkontakt med journalister?
Motioner till kommuner och landsting?
Insändare, debattartiklar i papperstidningar?
Artiklar i diverse gratistidningar; tåg, flyg-tidningar etc?
Intervjuer i tidningar och annan media.
Kommentarer på andra partiers politiska utspel. Typ pressmeddelanden.
Kommentarer på aktuella händelser (som alltså kan kopplas till piratformer).
Sympatiskt inställda artister, musiker, etc.
Egna egenskaper som folk gillar (spela flöjt eller sjunga eller liknande)
Deltagande i evenemang typ marknader, skyltsöndagar, utställningar, events, osv

PP-black sheep
2009-12-03, 23:12
Gammelpiraten (2009-Nov-21)Dessa två frågor ställs till alla kandidater.
Du har liksom många fått en fråga ”Kommer ni att jobba heltid som folkvald politiker även om heltiden blir 12-16 timmar per dygn?”. Många av kandidaterna har svarat på denna fråga att de kommer att arbeta fulltid i olika form.
Om vågmästarstrategin fungerar i någon form så kommer inte närvaron för att trycka på knappar i riksdagssalen behövas. Detta beroende på kvittningssystemet. Kvittningssystemet innebär att när en ledamot är borta från ena blocket så tar det andra blocket ut en av sina ledamöter så att balansen inte förändras mellan blocken.

Fråga 1. Så vad har du tänkt att göra under den tid som står till förfogande?

Anders

Hej Anders!
Ja, att trycka på knappen kommer väl inte ta så lång tid, men vi kommer delta i olika beredningar & utskott och där har man möjlighet att påverka andra politiker, eftersom våra frågor verkar dyka upp lite varstans. Om det blir tid över så kommer jag arbeta med piratpartiet där det behövs som bäst.

PP-black sheep
2009-12-04, 00:02
Däremot är det högst sannolikt att det block som piratpartiet stöder kräver att man har en ledamot i varje utskott för att kunna få fram ett förslag till riksdagsbeslut, dvs man vill lägga fram utskottets (dvs utskottsmajoritetens) beslut. Man kommer aldrig acceptera ett system där reservationerna alltid vinner i Riksdagen.
Oavsett om vågmästarstrategin fungerar eller inte så menar jag att det finns piratfrågor inom i stort sett alla samhällsområden. Det finns både synliga och osynliga band mellan alla samhällsfunktioner. Allt detta behandlas politiskt i de olika utskotten efter deras verksamhetsområden.
Jag menar därför att det är av synnerligen viktigt att man utifrån varje utskotts verksamhetsområde har någon slags piratstrategi. Jag är övertygad om att man måste hitta en fråga som berör piratpartiets grundideologi utifrån varje riksdagsutskotts verksamhetsområde. Både utifrån frågor som kan komma i valrörelsen samt ställningstaganden som kan dyka upp i utskottsarbetet.
”Så länge regeringen driver våra frågor med kraft stöder vi den reservationslöst i alla andra frågor.” är en del av strategin. Det betyder: Driver ni inte våra frågor med kraft så kommer vi rösta emot er vid nästa förtroendeomröstning. Hur ord skrivs och hur meningar formuleras är ibland synnerligen viktigt. För det mesta bara viktigt. För att bevaka att det block man stöder formulerar sig enligt våra tankar krävs det att man deltager i utskottsarbetet.

Fråga 2. Har du någon idé om vad som kan beröra piratideologi i något utskotts verksamhetsområde?, så vore det bra att denna läggs ut för fortsatt tankeverksamhet.

Anders

Hej Anders!
Har funderat länge på den här frågan därför har det dröjt med ett svar.
Som jag sa tidigare så dyker våra frågor upp lite varstans.
- Miljöpolitik, där stora företag köper upp energipatent för att stoppa utvecklingen som riskerar att konkurrera med deras verksamhet
- Familjepolitik, Alla medborgarättsfrågor
- Skolpolitik/utbildning/FoA, Att dela med sig av kunskap information ökar kreativiteten vilket leder till fler konkurrenskraftiga företag med bättre lönsamhet, och där halkade vi in på¨arbetsmarknadspolitik

osv. listan kan göras lång och vi får nog en hel del arbete att uträtta i alla utskotten
-

Gammelpiraten
2009-12-07, 12:34
Jag tror vi behöver konkretiseringar.

Vi i Piratpartiet står för fri kunskap och delad kultur.

Kan du se något mer område/ö, som enligt din åsikt borde vara fritt från avgifter om du stod utkik i förmastens utsiktskorg, som piratskeppet borde lägga beslag på? Ett konkret förslag.

Gratis museer är en självklarhet tycker jag men det måste finnas flera områden.

Alliansregeringen satte avgifter på besök till museer. De stora statliga museerna, som hade fri entré 2005 och 2006, tappade i fjol mer än 1,5 miljoner besökare sedan entréavgifterna återinförts. Ett lyckat museibesök sätter spår i form av en mängd mångsidiga kunskaper och erfarenheter. Även antalet besök från förskolor/skolor har minskat. Under 2008 stod förskolor/skolor för totalt 1,4 miljoner besök på museer och konsthallar. Antalet besök från denna grupp har under de senaste tre åren gått ned med 19 procent. Störst är nedgången vid kommunala museer där antalet besök minskat med nära 50 procent.

Mer statistik:
http://www.kulturradet.se/sv/publikationer_/Museer--konsthallar-2008/

Kunskap, vetande och erfarenheter är grundelement för att förstå den värld vi lever i och ge oss förmåga att tackla de problem som vi dagligen kastas in i och brottas med.

För att förbättra integrering och göra samhället mer begripligt historiskt, kulturellt och socialt för immigranter, infödingar, utlänningar, amerikaner och uppväxande släkten är det en global samhällelig vinst att göra museerna avgiftsfria. Den information och upplevelse som museerna förmedlar är synnerligen viktig då alla inte kan ta emot kunskapen genom Internet-mediet, som dessutom ur vissa aspekter bara kan fungera som ett komplement.

Här är ett till exempel: Ett gratis Internet kanske är något att eftersträva men det kanske är för dyrt? Det kan då vara bättre att aanvända sig av något annat, tex FON-systemet (http://www.fon.com/en/). Ansluter man sin egen bredbandsuppkoppling till FON-gemenskapen så har fri tillgång andra medlemmars bredbandsanslutningar, WIFI, över hela planeten. 0,7 millioner FON-spots nu.

Anledningen till frågan: Jag försöker hitta flera gemensamma nämnare och beröringspunkter till våra grundpostulat. Det här är också en liten men inte oviktig integrationsfråga som går tvärt emot andra politiska partiers negativa integrationspolitik. Frågan har också en anknytning till ekonomi och kommunal verksamhet. Många människor med låga inkomster och kommuner har inte råda att gå på museer utan prioriterar annat mer nödvändigt för deras livsuppehälle och existens.

Gammelpiraten
2009-12-10, 12:47
Jag har ställt två frågor till nästan alla kandidater tidigare.
Svaren har varit fantastiskt bra och tydliggöranden i många aspekter.
Den samlade kunskapen och kraften visar på en enorm styrka.
Jag hoppas att alla som läser drar nytta av det hela.
Jag hoppas ingen, ur någon aspekt, tar illa upp av att jag ställer en/denna min/ tredje omgångsfråga.

Finns det någonstans i vårt samhällssystem där vi har en byråkrati/administration som kostar och som du gärna skulle vilja avveckla eller förändra? Det kan gälla på kommun-nivå eller riksnivå. Avgifter eller verksamheter. För privatperson, företagare, studerande, pensionär, osv. Var finns det någonstans man kan göra en besparing för den enskilde och/eller för samhället som helhet? Kan man säga att det finns en privilegierad elit, en slags nomenklatura, som uppträder i de flesta samhällssektorer och nivåer och som lägger ut ett slags kontroll, avgifts och registersystem över oss andra medborgare?

Exempel 1) De som sitter och avlyssnar/sammanställer informationen om vanliga medborgares Internettrafik bör kunna klassificeras tillhöra en onödig byråkrati som kostar pengar.

Exempel 2) I min egen kommun är återvinningsystemet för kasserade produkter och det som för kallades sopor helt utbyggt. Allt sorteras och återvinns på lokal och central återvinningsstation. Det finns inga sopor att skicka i den gröna tunnan. Ändå måste man betala avgift för ”sophämtning” trots att man alla sopor återsorterat och inga sopor har att skicka. Det är uteslutet att erhålla dispens.

Exemplet 3) Samma kommun har man precis nu infört stämpelur (sk flexklocka) också för lärare. I samma veva blir samtliga lärare semesteranställda (dvs de har lika lång/kort betald semestertid som andra lönanställda. Avdelnings-, förvaltnings-, enhets-chefer och heltidspolitiker omfattas inte av tvånget att registrera sin tid med stämpelur. Detta menar ledningen officiellt är ett rättvist system.

cc
2009-12-14, 00:52
Mot bakgrund av den information Brian Gerrish presenterar i sitt "State of the Nation" tal
i år, vilken är Din uppfattning av hur Piratpartiet skall hantera detta hot för svensk del?

Brian Gerrish bakgrund (http://www.youtube.com/watch?v=hBE_0-1v_34)
Brian Gerrish - State of the Nation 2009 (http://www.bbc5.tv/news/story/brian-gerrish-state-nation)

Svarsalternativ:

1. Anser att det Brian Gerrish talar om inte är ett problem.

2. Visst är det ett hot. Anser att partiet ändå skall hålla fast vid vågmästarstrategin - även om detta innebär att partiet stödjer politiska beslut som bryter ned samhället

3. Partiet måste omgående ta med i beräkningen den hotbild Brian Gerrish redogör för vid utformandet av sin strategi och taktik

Gammelpiraten
2009-12-14, 16:43
Mina frågor till dig kommer efter en del textmassa, vilken utgör det bakgrundsmaterial som ligger till grund för mina frågor och tankar. Och jag vill betona att jag inte har något annat syfte än att vara behjälplig så att PP kommer in riksdagen. Jag utgår bara från min egen erfarenhet och verklighet. (Den verkligheten finns därför på mitt blogginlägg ?Om Marknaden och Staten i dagens bilvärld? http://blogg.felicia.se/?p=54 där jag redovisar en i mitt tycke en slags piratfråga.) Men lämna det och gå till frågorna.

Det är så här.
Det är odemokratiskt och orättvist.
Men 4% krävs för att ta plats i Sveriges Riksdag.
Drygt 7 miljoner röstberättigade. 80% valdelatagande. 5,6 miljoner som kommer att rösta.
4% är 224.000.
45,5 % valdeltagande i EU-valet 2009. Piratpartiet fick 225.915. Massavlyssningen gav PP två platser i EU.
Nu är riksdagsval något helt annat än EU-val. EU långt borta. Sverige betydligt närmare. Invandringen gav SD placering i riksdagen. Cancersjuka som måste söka jobb gav överströmning till s. Klimatdebatten gav påfyllnad till mp.

Det är så här.
Syns man inte så finns man inte.
IPRED, FRA är för närvarande avförda från den debatt som lyser på himlen.

Därför ser det ut så här. (SIFO dec)

s 31,49 %
m 21,54 %
blank, osäkra 14,2 %
mp 8,47 %
fp 5,83 %
v 4,46 %
c 4,46 %
sd 4,38 %
kd 3,17 %
Fi, Juni, PP, övr 1,71 %

Hade riksdagen återspeglat ett demokratiskt förhållningssättet till den nuvarande parlamentarismen så hade det funnits cirka 50 tomma stolar i riksdagssalen. Men; blankrösterna och övriga under 4% fördelar sig på de partier som kommit över spärrgränsen. Blankrösterna först och sedan de som då fortfarande finns under 4%. Det demokratiska underskottet skulle i sådant fall visa sig alldeles för tydligt för att man vill ståta med tomma stolar.

Vi håller på att bli akterseglade. Vi måste åter komma in i luften. Och eftersom en del pirater hellre tycks vilja begå harakiri än att flytta sig någon mm utanför FRA-frågan eller något som den gode Rick satt på pränt så fokuserar jag därför på något som är unikt för PP.

När kandidaterna är valda/utsedda och finns tillgängliga så läggs ett utfrågningsforum ut igen. All allmänhet ska få möjlighet att ställa frågor till våra kandidater. Och vi kräver att alla de andra partierna skall göra likadant.

Vi bör kontakta varenda lokaltidning och all tänkbar media. Och påpeka denna nyordning.

Det här ger en val-demokratisk användning av Internet. Och om den används förnuftigt så kan det vara en början till förändring av vårt demokratiska system till det bättre.

Fråga 1: Tycker du den här idén är vettig?

Jag vet att vissa ställer upp med sina namn för att på sätt dra röster på till PP. Att just de inte svarar är förklarligt. Men de andra. Att gå in i deras personliga bloggar och få fakta utifrån de 300 tecknens beskrivning är inte tillräckligt. Då faller ju hela vitsen med utfrågningsforumet. Jag har dragit ur den essens (kopierat) från inlägg om vad utfrågningsforumet har för syfte, vad det ska användas till och hur.

Fråga 2. Så varför svarar inte alla kandidater som har för avsikt att ta plats i riksdagen på frågor?
(ett uteblivit svar är ju också ett svar, men det kan ge upphov till konstiga/vissa reflexioner)

Syfte med utfrågningsforumet:
Att agera Djävulens Advokat för att se hur kandidaterna klarar av frågeställningar är okej. Att ställa frågor och motfrågor och verkligen vända ut och in på argumenten är just nu och enbart just nu så jäkla viktigt för partiet att ska få fram dom bästa kandidaterna. varje kandidat måste rannsakas i minsta detalj för att inte de skall få en glipa att köra vårt parti på grund. Därför bör vi kunna få fråga ut personen i varje vinkel av hans personlighet för att se om de är de rätta virket att kunna stå pall för de frestelser som väntas. Samtliga kandidater ska frågas om allt som är relevant för vår kandidatur och för att få representera partiet. Så medlemmarna har bästa möjlighet till att bilda sig en uppfattning. Meningen är alltså inte att försöka ändra kandidatens ställningstaganden, det är att få reda på vad ställningstagandena är. Utfrågningsforumet bör inte vara ett forum där utfrågarna för fram sina åsikter, utan där man lockar fram svar från kandidaterna
Jag vill givetvis också att alla kandidater ska granskas. Jag tycker att det är oerhört viktigt att pressa åtminstone högprofils kandidaterna med följd frågor. Det är just i de svaren de visar om de är politiskt gångbara eller inte. Vi vill ju ha fram lojala men ändå flexibla tänkande individer med integritet. Det är en forumsektion där kandidaterna frågas ut och ger sin syn på kandidaturen. Detta utesluter på inget sätt mer djupgående debatter om vad kandidaterna tycker i olika ämnen i annan del av forumet. Vill man ifrågasätta trovärdigheten i något antagande som kandidaten gjort, eller lämpligheten i att en kandidat hyser viss åsikt, jag ser ingen anledning till att man inte skulle kunna diskutera kandidater öppet och att man skall kunna varna för olämpliga kandidater... det är partiets framtid som står på spel här, ser inga negativa effekter av att detta görs in public.

PP-black sheep
2009-12-15, 09:09
cc (2009-Nov-28)Hej Hans
Fråga till kandidater rörande den pågående utomparlamentariska utfasningen av kontanter i det svenska samhället:
Mot bakgrund av nedanstående förhållanden, hur allvarligt ser Ni på den pågående utfasningen av kontanter?
Svarsalternativ:
1 - Bryr mig inte. Kontanterna för gärna försvinna för mig.
2 - Kontanterna skall vara kvar. Nuvarande lagstiftning räcker.
3 - Kontanter måste skyddas i grundlagen och kontantlösa bankkontor görs olagliga. Vet dock inte om detta är något för piratpartier att engagera sig i före valet 2010
4 - Som 3 - fast innan valet 2010
5 - Om Partistyrelsen omgående inte gör frågan om kontanternas skydd i grundlagar och banklagar till del av partiets kärnprogram kommer jag hyra en piratkostym, äntra styrelsens högkvarter och hota Rick med kölhalningen om han inte omedelbart gör skyddande av kontanter i grundlag till en av partiets kärnfrågor

Fakta 1: Statsmakten i form av riksdag, regering och riksbank har i dag överhänt så gott som all kontanthantering till privata banker och företag. I dag sköter det privata bankväsendet landets depåverksamhet av Sveriges mynt och sedlar (tidigare riksbankens uppdrag) som trycks av samma amerikanska företag som tillhandahåller de värdepapper USA:s privatkontrollerade riksbank, det s k Federal Reserve, trycker amerikanska dollarn på.
Riksbanken säljer Tumba Bruk till amerikansk sedelpapperstillverkare (riksbanken) (http://www.riksbank.se/templates/News.aspx?id=9643)
Den nya kontanthanteringen (riksbanken) (http://www.riksbank.se/templates/Page.aspx?id=24366)
crane.se (http://www.crane.se)
Fakta 2: en koalition av starka intressegrupper kampanjar i dag hårt, bl a genom skrämseltaktik, för att kontanterna avskaffas.
Avskaffa kontanterna i samhället (DN) (http://www.dn.se/opinion/debatt/avskaffa-kontanterna-i-samhallet-1.866354)
Inga kontanter - inga rån (finansförbundet) (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/1.htx?id=2450)
Kontantlöst i Almedalen (polisen) (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/8.htx?id=2385)
Hur ska kontanthanteringen minskas? (http://www.finansforbundet.se/Resource.phx/pubman/templates/8.htx?id=2494)
Det är dyrt att betala - använder vi för mycket kontanter? (riksbanken) (http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2008/080528ny.pdf)
Kontanter och betalningar - hur ser framtiden ut? (riksbanken) (http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2008/080205.pdf)
kontantfritt.nu (http://www.kontantfritt.nu/myter)
Fakta 3: det privata bankväsendet och andra privata aktörer har redan inlett utfasningen av kontanter.
Inga kontanter på banken (http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.532603-inga-kontanter-pa-banken)

Hej CC!
Det här skall föreställa en utfrågning inte en enkät där man väljer färdiga svar
/Hans

PP-black sheep
2009-12-15, 10:23
Gammelpiraten (2009-Dec-03)Hur arbetar du/kommer du att arbeta konkret för att Piratpartiet skall komma in i riksdagen?
Se gärna frågan som att du ger tips/info till andra pirater hur de kan gå till väga.
På så sätt kan de också använda sig av de metoder du använder dig av. Och vad du vet/anser är effektivt. Utifrån den information som samlas kan vi bilda arbetsgrupper som bevakar vissa områden och/eller också ge idéer till alla grupper och individer som är aktiva.
Anna Troberg skriver idag 3/12:
Det händer massor i PP. Just nu förbereds det en massa saker i kulisserna och någon gång efter jul tror jag att vi kommer att få se en explosion av extern aktivitet. Då blir det dags för de andra partierna att huka sig. ...Vi är urbra på att samla information och ganska dåliga på att göra den lättillgänglig. Det handlar dels om hur var och en av oss kan kampanja under valåret, men också om hur information ska flöda smidigt och fritt inom partiet.?
Fundera först innan du tittar på mina förslag.

Här nedan följer en del av de områden som jag anser måste vara igång kontinuerligt. Ju närmare vi kommer valet desto mindre utrymme står till vårt förfogande. I varje media konkurrerar journalisterna med varandra för att få in sin artikel. Sedan konkurrerar alla media med varandra.
Konkurrensen är stenhård för att få in någonting.
Områden nedan är inte rangordnade
Områden: Nätets alla former. Vilka är viktiga?
Direktkontakt med journalister?
Motioner till kommuner och landsting?
Insändare, debattartiklar i papperstidningar?
Artiklar i diverse gratistidningar; tåg, flyg-tidningar etc?
Intervjuer i tidningar och annan media.
Kommentarer på andra partiers politiska utspel. Typ pressmeddelanden.
Kommentarer på aktuella händelser (som alltså kan kopplas till piratformer).
Sympatiskt inställda artister, musiker, etc.
Egna egenskaper som folk gillar (spela flöjt eller sjunga eller liknande)
Deltagande i evenemang typ marknader, skyltsöndagar, utställningar, events, osv

Hej Gammelpiraten!
Hej Gammelpiraten!

Jag har valt att arbeta i huvudsak med partiets inre organisation eftersom den brister på många håll. Man skall komma ihåg att organisationen är ung med många oerfarna personer på sina håll, som gör sitt bästa med den lila tid som de kan spendera på verksamheten. Med tiden kommer erfarenheten, och organisationen kommer att utvecklas till det bättre.

Pirat har jag varit länge, men till EU valet upptäckte jag att det saknades folk för distribution av valsedlar. Så min tanke var att ?bara? dela ut valsedlar. Det var då jag insåg att organisationen lokalt var bristfällig på sina håll och det var nödvändigt att få till en fungerande kampanj organisation om vi ska ha en chans att komma in i riksdagen. Till EU valet hade vi ren tur att det dök upp flera mediala händelser som gav fokus på våra frågor.

Sen tänkte jag ?bara? hjälpa till med att starta upp en lokalorganisation så att inte allt hängde på en ensam KL (nu är vi 8 aktiva, målet är minst 20 st). Jag och KL?en träffades och spånade lite om vad som vi skulle göras. Vår slutsats var att starta en UP förening och en lokal PP förening och starta upp fikamöten för att bygga upp sociala pirat kontakter inför valet.
Jag tog på mig att leta rät på exempelstadgar till respektive förening. För UP var det enkelt eftersom där fanns allt färdigt. Men för PP fanns inget! Eftersom vi inte får bilda en lokal förening som vilar på demokratiska principer har vi bildat en ledningsgrupp, eftersom vi inte har en PP förening har vi en hel del praktiska problem, som ex. att boka en samlingslokal.Så för att komma runt dom problemen så lever vi i en nära symbios med UP.

Så mitt första råd till den som vill få igång en lokalorganisation är att starta en UP förening, som i praktiken får bära verksamheten tills vi får bilds en lokal PP organisation. Starta upp Sociala aktiviteter som fikamöten, filmkvällar, piratlan, fester m.m. Vi har en lång och slitig valkamp framför oss men resan måste var kantad med roliga aktiviteter om vi skall orka.
/Hans

PP-black sheep
2009-12-15, 11:10
Gammelpiraten (2009-Dec-07)Jag tror vi behöver konkretiseringar.
Vi i Piratpartiet står för fri kunskap och delad kultur.
Kan du se något mer område/ö, som enligt din åsikt borde vara fritt från avgifter om du stod utkik i förmastens utsiktskorg, som piratskeppet borde lägga beslag på? Ett konkret förslag.
Gratis museer är en självklarhet tycker jag men det måste finnas flera områden.
Alliansregeringen satte avgifter på besök till museer. De stora statliga museerna, som hade fri entré 2005 och 2006, tappade i fjol mer än 1,5 miljoner besökare sedan entréavgifterna återinförts. Ett lyckat museibesök sätter spår i form av en mängd mångsidiga kunskaper och erfarenheter. Även antalet besök från förskolor/skolor har minskat. Under 2008 stod förskolor/skolor för totalt 1,4 miljoner besök på museer och konsthallar. Antalet besök från denna grupp har under de senaste tre åren gått ned med 19 procent. Störst är nedgången vid kommunala museer där antalet besök minskat med nära 50 procent.
Mer statistik:
http://www.kulturradet.se/sv/publikationer_/Museer--konsthallar-2008/
Kunskap, vetande och erfarenheter är grundelement för att förstå den värld vi lever i och ge oss förmåga att tackla de problem som vi dagligen kastas in i och brottas med.
För att förbättra integrering och göra samhället mer begripligt historiskt, kulturellt och socialt för immigranter, infödingar, utlänningar, amerikaner och uppväxande släkten är det en global samhällelig vinst att göra museerna avgiftsfria. Den information och upplevelse som museerna förmedlar är synnerligen viktig då alla inte kan ta emot kunskapen genom Internet-mediet, som dessutom ur vissa aspekter bara kan fungera som ett komplement.
Här är ett till exempel: Ett gratis Internet kanske är något att eftersträva men det kanske är för dyrt? Det kan då vara bättre att aanvända sig av något annat, tex FON-systemet (http://www.fon.com/en/). Ansluter man sin egen bredbandsuppkoppling till FON-gemenskapen så har fri tillgång andra medlemmars bredbandsanslutningar, WIFI, över hela planeten. 0,7 millioner FON-spots nu.
Anledningen till frågan: Jag försöker hitta flera gemensamma nämnare och beröringspunkter till våra grundpostulat. Det här är också en liten men inte oviktig integrationsfråga som går tvärt emot andra politiska partiers negativa integrationspolitik. Frågan har också en anknytning till ekonomi och kommunal verksamhet. Många människor med låga inkomster och kommuner har inte råda att gå på museer utan prioriterar annat mer nödvändigt för deras livsuppehälle och existens.

Hej Gammelpiraten!

Jag har under många år arbetat med Forskning och Utveckling och där var ledordet att dela med dig med den kunskap som du har eftersom det främjar kreativiteten och uppmuntrar till teknisk utveckling.
Museernas är en kulturbärare och det är viktigt att alla enkelt kan ta del av den information och kunskap som finns i vårat kulturarv. Att införa avgifter på Museer var et misstag.

Andra saker som jag anser viktiga är att all infrastruktur skall vara ett myndighets ansvar att se till att den finns tillgänglig för alla. Sen är ju inget gratis, utan allting måste finansieras antingen via skattsedeln, tullar, användaravgifter, abonnemang, reklam, mm.

Laszlo Donat
2009-12-18, 13:19
Hej Hans!

Jag har tre korta frågor till var och en och önskar koncisa svar!

1. Hur blir man en god människa?
2. En politiker bör hon/han vara en god människa?
3. Vad ska du göra för att Piratpartiet ska vinna valet?

RUTROS
2009-12-18, 18:06
Du säger
Iden om patent var nog bra, så att innovatören får ersättning för nedlagt arbete men i regel används patent på fel sätt så därför måste hela patentkonceptet rivas up och göras om.

Ribban för att få patent idag är för låg, så det utfärdas patent som inte borde ha skett, och det finns ingen rutin för att häva felaktigt utgivna patent.

Företag har patent men använder dom inte för att tjäna pengar utan använder dom endast för att blockera konkurrenter eller en utveckling i en riktning som kan förstöra deras affärsmodell. Ex: oljebolagen har köpt upp mängder med patent inom alternativa energikällor som sedan används för att stoppa en utveckling som kan äventyra deras oljeproduktion.

Om man inte använder patenten som man har, borde patenträtten förverkas. Det skall inte gå att förhindra någon att använda sitt patent, men däremot skall du kunna få en skälig ersättning.

Så vi kan konstatera att patent överlag inte skyddar små bolag och små uppfinnare. Det används däremot som utpressning och för att begränsa konkurrensen. Vilket förlamar teknikutvecklingen.

Du har i svaret visat att du tagit till dig allmänna synpunkter som framförts inom piratpartiet.

Har du själv gått tillbaka och kollat om det finns några källor som styrker dessa utsagor?

Har du någon erfarenhet av hur patentsystemet fungerar utanför IT området?

1. Patent tillhör sökanden inte individen (90% av alla uppfinnare är anställda och arbetsgivaren äger rätten) Det är således i motsatts till upphovsrätten en kommersiell rättighet såsom varumärken t.ex

2. Forskning visar att mer än 2/3 an våra läkemedel skulle inte finnas utan ett patent, som temporärt skyddar för illojal konkurrens. I klartext ingen vågar satsa jätte pengar i 10 år om en konkurrent kan kopiera samma sak på 6 månader utan att satsa en krona på FoU .

3. I dagsläget vill 97% av väljarna och 95% av piratpartiets sympatisörer inte avskaffa patenträtten.

Tycker du att man skall anpassa budskapet till vad väljarna vill ha och i stället reformera systemet som föreslås i Jan Lindgrens motion
http://forum.piratpartiet.se/Topic171197-469-1.

Eller strunta i väljaropinionen och därmed kanske riskera vågmästarställningen

morris
2009-12-20, 01:20
Varför
valde
du
just
Piratpartiet
?

Argument
2009-12-21, 16:02
Vad bör statens uppgifter vara? Vad bör politikernas uppgifter vara? Vad kommer du göra för att undvika att bli korrumperad av makten och systemet?

Winston Smith
2010-01-04, 05:25
Hej, mina frågor gäller vågmästarstrategin.

1. Har du läst texten om vårmästarstrategin?
http://www.piratpartiet.se/vagmastarstallning

2. Stödjer du vågmästarstrategin?

3. I vilka frågor kan du tänka dig att gå emot partilinjen (som enligt strategin är identisk med regeringens linje)?

I svaren på dessa frågor skulle jag vilja att alla eventuella personliga hjärtefrågor, stötestenar och liknande framgår. Det är viktigt för mig att veta om hänsyn till andra områden än Piratpartiets kärnfrågor kan komma att spela in när du avgör hur du ska rösta i riksdagen och jag vill därför ha ett så utförligt och heltäckande svar som möjligt. Om regeringen t.ex. vill lägga ner en verksamhet, ett regemente e.d. i din hemtrakt, kommer du då att tveka att rösta med regeringen i riksdagen?

Laszlo Donat
2010-01-14, 10:31
Hej Piratvänner!
Nu det börjar bli allvar! Vårt förslag till riksdagskandidater måste lämnas snart! Jag har gjort mina val, men jag kan ändra mig och korrigera min lista i sista ögonblicket! Så alla ni som är med på kandidattråden och uppdaterar det snabbt har en chans till min röst! De som har valt att inte vara med på kandidattråden är ointressanta för min del och blir inte bland de som får min röst!
Till Riksdagen vi måste välja karismatiska, kunniga, fantasifulla och trevliga människor! Oerhört viktig att riksdagsgruppen trivs inbördes att inga schismer förekommer och kan koncentrera sig på vårt program!
Eftersom alla är överens om partiets grundprinciper (hoppas jag!) jag valde inte att fråga om det! Jag ställde tre frågor tidigare som kan tyckas betydelselösa i sammanhanget, men för mig svaren har varit betydelsefulla för att avgöra vem jag ska rösta på! Jag lovade även någonstans att jag ska ställa frågorna även för mig själv!
Och här kommer det:

1. Hur blir man en god människa?
Det finns inte ett allmänt godtaget svar på frågan! Men för en blivande riksdagskandidat i Piratpartiet finns bara ett gott svar!

Man blir Pirat och medlem i Piratpartiet!
Genom historien är pirater är ju goda människor, har alltid kämpat mot grym överhet med livet som insatts och såg till att orättvist insamlade skatter blivit omfördelade! Som den bästa svenska förebild kan bli den berömda Efraim Långstrump och hans mytomspunna lilla dotter!

2. En politiker bör hon/han vara en god människa?
Ja, det är den främsta anledningen att Pirater ska bli Riksdagsmän!

3. Vad ska du göra för att Piratpartiet ska vinna valet?
Jag ska ha Piratkepsen på skallen fram till valet, även inomhus! Att ha keps på sig är uppstudsig och ger uppmärksamhet! Alla nya medlemmar i Ung Pirat borde få en piratkeps som present!
Kommer Piratpartiet få mer en 4 % av rösterna då har vi vunnit valet, 6,6% betyder stor vinst o.s.v.

Bland de svar som jag uppskattade mest:
1. Man äter mycket julmat.
2. Ja.
3. Äta mycket julmat.
Mun-mot-mun, bloggande…
..etablera en ännu mer aktivismpositiv kultur i organisationen, och fortsätta försöka inspirera till stordåd.

Kanske vissa kan räkna ut nu vilka som får min röst?
Jag har inte fått frågan om ang. hur mycket jag skulle donera till PP av de 55 tusen!
Men jag svarar! Jag ska donera allt och lika mycket till, men jag måste ha en plats på första raden mitt emot talmannen så att jag syns bra, och för att jag ser och hör dåligt!
Samt att ingen sitter bredvid och skymmer mig! Så rösta på mig!
Jag lägger det här ovan även på piratblogg för säkerhets skull (om moderatorn skulle radera/ censurera)! Om du behöver mera fakta, eller att jag ska rösta på dig av någon anledning maila mig: lld@laszlold.eu

Och förövrigt rösta på Piratpartiet!
Med vänlig hälsning
Laszlo