handdator

Visa fullständig version : 3.6.06 Diskussion: Förslag till styrelse #6


Jon Severinsson
2010-03-13, 17:28
Kvarsittande
Ordförande – Rick Falkvinge – Vald sedan förra årsmötet på 2 år - Sollentuna/Stockholm
Ledamot – Anna Svensson – Vald sedan förra årsmötet på 3 år - Norrköping/Öst
Ledamot – Anna Troberg – Vald sedan förra årsmötet på 2 år - Järfälla/Stockholm
Ledamot – Rickard Olsson – Vald sedan förra årsmötet på 3 år - Stockholm
Ledamot – Mikael Nilsson – Vald sedan förra årsmötet på 2 år - Uppsala/Öst
Ledamot – Mårten Fjällström – Vald sedan förra årsmötet på 3 år - Uppsala/Öst
Ledamot – Klara Tovhult – Vald sedan förra årsmötet på 2 år - Jönköping/Syd

Omvalda/nyvalda
Ledamot – Christian Engström – 3 år - Nacka/Stockholm
Ledamot – Björn Odlund – 3 år - Borås/Väst
Ledamot – Leif Ershag – 3 år - Skellefteå/Norr
Ledamot – Simon Rosenqvist – 3 år - Lund/Syd
Ledamot – Göran Widham – 2 år - Göteborg/Väst

Förstasuppleant – Anders Nordin – 3 år - Piteå/Norr

Efter att gått igenom samtliga nomineringar och läst alla kommentarer hittills så satt jag och vägde mellan #2 (http://forum.piratpartiet.se/Topic199684-619-1.aspx) och #5 (http://forum.piratpartiet.se/Topic200978-619-1.aspx), som båda som har meriter. I mitt tycke så var dock #2 lite väl stor, men #5 var väl liten, och saknade en av mina favoritkandidater. Så jag skapar helt enkelt ett nytt alternativ där jag lägger till honom.

Motivering för storleken: En styrelse bör inte växa för fort, då det kan leda till organisationell förvirring (även kallad växtvärk), men när organisationen den representerar växer så fort som Piratpartiet gör så måste även styrelsen växa i någon mån. Fyra nya medlemmar att ersätta två avgående är i mitt tycke en rimlig tillökning.

Motivering för Anders Nordin: Valberedningen sa detta perfekt i sin nominering (http://forum.piratpartiet.se/Topic199624-619-1.aspx), "ovärderlig kunskap om hur det är att driva ett ungt parti med riksdagsmål".

Motivering för ledamöter vs. suppleanter: Egentligen ogillar jag suppleanter som koncept, då suppleant i mina öron betyder "andra klassens styrelsemedlem". Så i den mån det går att låta styrelsemedlemmar vara fullvärdiga ledamöter så anser jag man bör låta dem vara det. Nuvarande stadgar kräver dock minst en suppleant, så jag var tvungen att placera en mina nya kandidater på den posten. Jag valde Anders Nordin, främst för att minska risken något att Piratpartiet förknippas allt för hårt med de gröna, speciellt med hänsyn till att Christian redan är med i den gröna partigruppen i Europaparlamentet.

Motivering av mandatperioder: Enligt stadgarna ska mandatperioderna sättas så att så nära en tredjedel som möjligt besätts vart av de tre följande åren. Med en storlek på 13 styrelsemedlemmar så innebär det 4 eller 5 personer varje år. Då jag är av åsikten att styrelsen ska fortsätta växa även kommande år så valde jag att ge 5 personer ett treårigt mandat. Det lämnade en nyvald kandidat som bara skulle få ett tvåårigt mandat. Jag gav det mandatet till Göran Widham, främst för att han hade det kortaste mandatet i nominering #5 som jag baserade denna på.

Ravenna
2010-04-16, 21:37
Detta var ett intressant förslag, tycker jag! Känns definitivt som ett av de mest genomtänkta. Står på min "att fundera på"-lista. =)

Leffelini
2010-04-16, 23:54
Hur kommer det sig att vi inte har någon tjej/kvinna i vår organisation som kvalificeras till att sitta i styrelsen enligt dig? Tycker det skulle vara mycket trist om styrelsen inte representeras av någon fler tjej/kvinna med tanke på hur starkt stöd PPs tjejer/kvinnor fick i primärvalet.

(jag personligen säger tjej men vet att en del vill att man ska säga kvinna så jag använder båda ;) )

Gonte
2010-04-17, 00:11
Stängt för nya förslag och yrkanden


Mötet har nu stängt för nya förslag och yrkanden i sakfrågor. Det är inte heller tillåtet att dra tillbaka sina yrkanden.

Det kommer vara möjligt att lyfta tillbakadragna yrkanden fram till 14:00 imorgon (17 april).

Presidiet kommer nu påbörja arbetet med en voteringsordning. Diskussioner i frågorna kommer vara öppna tills vidare.

Mötespresidiet

Jon Severinsson
2010-04-17, 13:24
Hur kommer det sig att vi inte har någon tjej/kvinna i vår organisation som kvalificeras till att sitta i styrelsen enligt dig? Tycker det skulle vara mycket trist om styrelsen inte representeras av någon fler tjej/kvinna med tanke på hur starkt stöd PPs tjejer/kvinnor fick i primärvalet.
Det finns definitivt många tjejer i vår organisation som är kvalificerad att sitta i vår styrelse, liksom det finns många killar som är det. Men när jag skulle försöka hitta de sex bästa bland alla dessa så ansåg jag inte att kön var en meriterande egenskap i sig, och dessa sex killar imponerade mig helt enkelt mer än någon av tjejerna (med undantag för Anna, Anna och Klara, men de är redan invalda).

Ravenna
2010-04-19, 07:08
Jag ser inte riktigt hur könsfrågan är särskilt relevant för styrelsearbetet?

Jan Lindgren
2010-04-19, 07:28
Könsfrågan är relevant ur två aspekter.

Den första är en rent gruppdynamisk aspekt där variation i gruppen bidrar till att undvika t.ex. groupthink och skapar helt enkelt en bättre grupp. Detta gäller så klart inte bara kön, utan även andra aspekter. Nåt som vi i valberedningen försökte ta hänsyn till i så stor utsträckning som möjligt i vårt förslag.

Den andra aspekten är att detta år är ett valår. Det innebär att media och andra kommer att granska oss väldigt mycket. Vi har redan problem med en snedfördelning när det gäller kön och våra medlemmar. Om det finns en lika stor snedfördelning i styrelsen och/eller på våra riksdagslistor så är detta nåt som vi kommer att få höra under valrörelsen.

Det är helt enkelt inte kul att vara ute och dela ut flygblad och få tillbringa en stor del av tiden med att prata om könsfördelningen inom partiet istället för att berätta om vår politik. Allting som kan bidra till att ändra den bilden är enligt mig välkommet.

Detta betyder dock inte att jag tycker att vi ska kvotera in kvinnor i styrelsen, men som tur är så har vi så pass många duktiga kvinnliga aktivister att sådant inte behövs.

supergo
2010-04-19, 07:40
Jag anser att könsuppdelning må vara viktig, men att styrelsen har bra geografisk spridning är dock ännu viktigare.