handdator

Visa fullständig version : Oerfaren valvärd/valsedeldistributör


eakron
2010-09-01, 10:15
Jag hade gärna läst på lite om regler och praxis för hur man ska bete sig som valvärd och vad som gäller när man ska lägga ut valsedlar. Har PP en officiell informationssida om detta? Detta blir första gången jag gör det och jag tror att det är rätt många andra som inte har någon erfarenhet.

Det jag har uppfattat hitintills är att man inte ska tala politik i anslutning till vallokalen och att vi kan kräva att alla valsedlar ska behandlas lika (om det används ställ ska stället vara för alla).

Lokalerna öppnar 8 på morgonen på valdagen och valsedlarna bör ju vara på plats då, men om man av någon anledning (gud förbjude) blir försenad, är det tillåtet att lägga ut valsedlar EFTER klockan 8?

ps var osäker på var jag skulle posta, mods får gärna flytta tråden rätt, tack!

mippe
2010-09-01, 11:56
Har ett liknande problem eftersom jag är oerfaren! Ska själv distribuera valsedlar på valdagen till samtliga sex vallokaler i kommunen...givetvis blir de försenade...

Obrell86
2010-09-01, 13:35
Jag är rätt säker på att du får lämna valsedlar senare under dagen också. Eftersom man ofta måste fylla på när högen krymper mycket snabbare än man får röster. (Många tar alla valsedlar för att ingen skall se vem de röstar på)

nicklasodh
2010-09-01, 15:30
Det är inga problem alls att lämna när själva vallokalen öppnat.
Det finns ju ingen möjlighet att kunna vara på alla ställen samtidigt, dessutom kanske de inte öppnar dörrarna förrän lokalen "öppnar" och då är du ju ändå tvåa in.

Det brukar inte vara några problem vart valsedlarna skall stå.
Det varierar naturligtvis på vart du bor, men normalt skall ju valsedlarna stå tillsammans med alla andra. Det verkar som flera kommuner tillämpar den ordning som Stockholms stad bestämt. Dels står valsedlarna varken i vänster-höger-ordning eller i bokstavsordning.
Namnlösa partivalsedlar står i vänstra facket, namnade (bara för de som är i Riksdagen) i mitten och "övriga" i ett tredje fack till höger (i bokstavsordning).

Jag hittar dock inte var det beslutet finns men jag har sett en kopia av det.

mippe
2010-09-01, 16:04
Det finns alltså ingen möjlighet att lämna tidigare än kl. 8? Örkelljunga kommun är inte stort men det är trots allt några mil att köra vilket innebär att PPs valsedlar inte kommer finnas på plats för alla...

Jon Severinsson
2010-09-01, 16:21
Det finns alltså ingen möjlighet att lämna tidigare än kl. 8?
Det brukar gå att lämna c:a 30 minuter innan de öppnar, men det varierar från lokal till lokal, och du kan inte veta förens du är där och ser hur personalen i just den lokalen jobbar...