handdator

Visa fullständig version : Ett konstruktivt alternativ till bredbandsavgifter


pv2b
2006-06-09, 22:56
Hej!I en diskussion med en vän jag hade om bredbandsavgifter, där vi kom fram till att bredbandsavgifter är korkat och antingen kräver massövervakning, eller att systemet blir orättvist så att det gynnar de som redan är etablerade, kom jag fram till en tanke.Alltid när man ska diskutera en ersättare till ett system ska man gå tillbaka till de ursprungliga motiveringarna för systemet, inte försöka efterlikna effekterna. Motiveringen för copyright är att stimulera kulturskapande genom att ge artisten ensamrätt på att kommersiell exploatering.Informationskontroll blev alltså en konsekvens av, inte en motivering för copyright. Och pengar till skivbolag blev också en konsekvens av denna kontroll. Att stora artister får mer pengar är också en konsekvens av den här lagstiftningen, inte ett självändamål.Jag undrar, kan vi inte gå tillbaka till de ursprungliga värderingarna? Att stimulera kulturskapande?Jag föreslår bredbandsavgifter som går till en politiskt oberoende stiftelse som kan ge stipendier till nya och lovande artister.Det är tydligen så resten av kultursverige stödjs, varför inte populärkultur också? Det är med andra ord inte en ny lösning, det är en breddning av en etablerad lösning.Personer med dåliga erfarenheter av stiftelser och liknande får gärna kommentera om det är ett bra eller dåligt system. Själv har jag ingen aning!Visst, det kanske luktar lite för socialistiskt för att vara en del av partiets partiprogram, jag är mest ute efter en diskussion om alternativet är bra eller inte – inte om en diskussion om det bör vara en av PP:s frågor. (För det finns det en annan tråd (https://www.piratpartiet.se/forum/Topic31961-17-1.aspx).)

Holi
2006-06-09, 23:06
Ditt förslag låter i mina öron rätt så vettigt å så måste jag erkänna (Kanske för att det tilltalar mina socialistiska ståndpunkter i samhällets politik men skit i det)... Jag vill dock argumentera emot dig nu :)Min personliga teori angående skatten varför den ens kommits fram till är att regeringen känner att dem måste lugna ner bolagen och folket sammtidigt samt komma fram till en lösning för att bägge ska bli nöjda (Dvs de köper dem stora aktörernas medgivande till att regeringen inte ska behöva trycka på polisens knappar för att dem ska agera i ekonomins intresse)Ja detta är konspirationsteorier å en väldigt vinklad syn på det hela som kanske inte alls överensstämmer med verkligheten..Men i vilket fall som helst... Ifall min vinklade syn på det hela faktiskt är så det hela förhåller sig.. Tror du då att bolagen skulle gå med på lösningen? Tror du de är intresserade av nya artister eller försoningspengar?.. Ifall det hela är för "plåster på såren" så betvivlar jag att dem är villiga att ta emot nånting mindre än pengar (Även om en ny artist/begåvning/whatever kanske skulle kunna dra in väldigt mycket mer pengar åt dem)

pv2b
2006-06-09, 23:14
Holi (2006-Jun-10)Ditt förslag låter i mina öron rätt så vettigt å så måste jag erkänna (Kanske för att det tilltalar mina socialistiska ståndpunkter i samhällets politik men skit i det)... Jag vill dock argumentera emot dig nu :)Min personliga teori angående skatten varför den ens kommits fram till är att regeringen känner att dem måste lugna ner bolagen och folket sammtidigt samt komma fram till en lösning för att bägge ska bli nöjda (Dvs de köper dem stora aktörernas medgivande till att regeringen inte ska behöva trycka på polisens knappar för att dem ska agera i ekonomins intresse)Ja detta är konspirationsteorier å en väldigt vinklad syn på det hela som kanske inte alls överensstämmer med verkligheten..Men i vilket fall som helst... Ifall min vinklade syn på det hela faktiskt är så det hela förhåller sig.. Tror du då att bolagen skulle gå med på lösningen? Tror du de är intresserade av nya artister eller försoningspengar?.. Ifall det hela är för "plåster på såren" så betvivlar jag att dem är villiga att ta emot nånting mindre än pengar (Även om en ny artist/begåvning/whatever kanske skulle kunna dra in väldigt mycket mer pengar åt dem)Jag tror att musikindustrin som industri kommer att dö ut, precis som markader för hästdragna kärror och hästpiskor idag är väldigt begränsad. I den tiden försökte man också förbjuda bilar genom att sätta en maximal hastighet på 10 km/h och tvinga att en person springa framför bilen viftandes med röda flaggor för att varna folk, och kom fram med bullshit-skrämselpropaganda som ifrågasatte om människor verkligen skulle kunna klara av att färdas i över 30 km/h.Inget nytt under solen med andra ord.Vi kommer att se ett sådant här förslag motarbetat, ja, mediebolag går inte villigt med på att självdö på en sån här "dum grej", ja, så vi får kämpa på helt enkelt. :)I slutändan är ett av Piratpartiets utskrivna mål att verka emot mediemonopol, och det här är väldigt mycket i den andan, även om jag tror att det här konkreta förslaget inte bör vara något som Piratpartiet tar ställning till.

Holi
2006-06-09, 23:28
Jo jag tror att du har rätt i det du säger också angående en döende industri osv... Tror tom jag nämt det nån gång här å där.. Delar av den finns det utan tvekan ett behov av å dem kommer att finnas kvar... Aja den som lever får se... Oavsett... Det är inte särskillt smart rent politiskt att säga till motståndaren "Sorry grabbar eran industri har blivit omsprungen av teknologin kan ni inte bara självdö så vi slipper besväras av eran dödskamp?" :PAja det är en diskusion inom partiet å inte ens i närheten av en åsikt/fråga som partiet kommer ta ställning till (utgår jag ifrån)... Nu borde jag komma med nått nytänkande begrepp å vinkling på denna tråden men är för trött för att komma på nått :)

toxic
2006-06-10, 12:02
pv2b (2006-Jun-09)

Jag föreslår bredbandsavgifter som går till en politiskt oberoende stiftelse som kan ge stipendier till nya och lovande artister.

Bredband och Internet är inte gjort åt lovande artister. Jag tycker inte de ska ha pengar för att jag laddar ner sånt som inte har något med musik att göra. Det finns inget sätt att ta reda på hur mycket av trafiken jag använder som är musik och liknande (avlyssna min trafik och räkna hur många megabyte musik som har flytit igenom är inte att tänka på).

Holi
2006-06-10, 14:32
Detta alternativ utgår ifrån att skatten/avgiften blir införd... Oavsett vad folk råkar tycka om det.. Dvs en teoretisk situation å en teoretisk diskusion angående hur det hela skulle manifesteras :)