handdator

Visa fullständig version : Vanliga bankomatkort försvinner


Bo Leuf
2006-06-24, 10:34
En ny EU-lag tvingar alla banker i EU att utfärda kort före 2010 som fungerar i automater i hela EU.

SR Ekot (http://sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=885706) 23 juni 2006

Snart kommer de gamla bankomatkorten att försvinna och alla svenskar får lov att använda betalkort som till exempel Visa och Mastercard istället.

Bankerna har väl få protester. Dels vill de sedan länge egentligen sluta ha automater och kontanter överhuvudtaget (minns ni CASH-korten?), dels innebär betalkort/VISA kundavgifter och transaktionsinkomster.Bankkunder förlorar dock på flera sätt. Många har absolut inget behov av kort utanför sitt närområde, än mindre inom EU i stort. De får inte längre välja gratiskort för enkla uttag utan måste framöver ha kort med årsavgift och kanske uttagsavgift. Deras nya kort blir också mycket mer attraktiva för kriminella som snabbt kan avsätta nummer+kod utomlands.

"... endast rör sig om en liten del av bankens kunder som fortfarande har kvar det gamla bankomatkortet."

Så därför är det ok? Blir ibland trött på dessa EU-direktiv som påstår sig öka jämlikhet eller gynna konumenträtt. Visserligen lyckades man tona ner de ofta oskäliga avgifter som bankerna tog för uttag utomlands, men detta verkar vara ett steg för långt.

Miner
2006-06-24, 12:44
Detta leder ju även till att folk med betalningsanmärkningar inte längre kan ta ut pengar med kort i bankomat eller minuten... det är diskriminerande tycker jag! för att få ett mastercard eller visa måste du ju ha ett fläckfritt förflutet... klart bankerna skiter i vilket, för dom tjänar ju mer pengar på att dom flesta kunderna betalar dyra avgifter år efter år! :Whistling:

Bo Leuf
2006-06-24, 22:55
Miner (2006-Jun-24)Detta leder ju även till att folk med betalningsanmärkningar inte längre kan ta ut pengar med kort i bankomat eller minuten...Hmm, studenter, arbetslösa, kroniska felparkerare, de som drabbats av nya återbetalningsregler för studiemedel, samt ett flertal riksdagskandidater i andra partier... :)

brtkrbzhnv
2006-06-25, 07:54
Bo Leuf (2006-Jun-24)Hmm, studenter, arbetslösa, kroniska felparkerare, de som drabbats av nya återbetalningsregler för studiemedel, samt ett flertal riksdagskandidater i andra partier... :)

Varför skulle inte studenter längre kunna taga ut pengar? Alla storbanker har ju gratisungdomserbjudanden som inkluderar kreditkort.

epb
2006-06-25, 19:37
Ni måste skilja på betalkort och kreditkort. Betalkorten kräver inga rena papper vad jag vet, jag är arbetslös och har ett :)