handdator

Visa fullständig version : Vad är syftet med det vi gör?


John Nilsson
2006-06-25, 01:44
Jag tycker det är dags att återgå till utgångsläget en liten stund. Studera var vi ligger just nu i våra planer. Vi är ju en hel del fler pirater nu än när agendan för partiet spikades. Ni som varit med ett tag nu (pre TPB) kan väl låta bli tråden så här i början, så de nya rösterna får komma fram.För att göra detta tänke jag att det vore en bra idé att svara på dessa frågor (i den föreslagna ordningen)1. Varför gör vi detta? <-- Du är här. Vi tar nästa när denna tråden börjar få form.

2. Beskriv det utopiska resultatet.

3. Vad gör vi rätt? Vad gör vi fel? Vad borde vi göra? Vilken färg har en fil? (Allmän brainstorming bara, tillfälle att vakna)

4. Vad i tråd 3 är användbart?

5. Var är nästa steg?Så ta en paus och fundera på varför vi gör detta. Varför blev du engagerad i piratpartiet?

Tor Skude
2006-06-25, 12:14
Jag vill också svara på frågorna. Men jag tar väl ett steg tillbaka och låter de nya svara först i stället. Se det här som ett tjillevipp-inlägg.

pmanlig
2006-06-26, 15:08
Jag har sneglat på PP sedan skapandet, och det här med TPB blev helt enkelt sista droppen... Jag är rent ut sagt skitförbannad över den utveckling som pågår i världen, hårt pådriven av USA. Det är inte bara immaterielrättsfrågor som gör mig purken, men eftersom jag jobbar som utvecklare tycker jag att de frågorna är viktigare än vad många andra gör (antar jag). Om jag fick välja så skulle jag gärna utöka till att kämpa mot företag som i allmänhet köper sig lagstiftning, polistillslag och makt över regeringar - inte bara i specialfallet immaterielrätt. Men, man kan ju inte få allt. PP är i min mening en bra början, och som jag förstår det är jag inte ensam om att tycka det (annars skulle ju inte partiets principprogram vara så fokuserat och lägga så mycket åt sidan).Problemet jag ser är att balansen i de här frågorna har tippats över ända. Jag tycker det är lite tråkigt att många av diskussionerna fastnar på punkten "Hur skall artister försörja sig?". Det är ju inte det saken handlar om! Jag har inget emot att artister kan leva på det de gör, bara de inte gör det på min bekostnad - och det är precis det som händer idag. Utvecklingen har drivits alldeles för långt till förmån för de som skyddas av nuvarande lagstiftning. Balansen har rubbats, och det är dags att säga STOPP! Rör inte mina rättigheter!

gustafsd
2006-06-27, 18:18
Jag gick med i piratpartiet ungefär en vecka efter tpb. Det var droppen. Jag hade tidigare tänkt rösta på antingen miljöpartiet, vänsterpartiet eller piratpartiet, men nu har jag bestämt mig. Piratpartiets viktigaste fråga är för mig den om personlig integritet. Jag vill absolut inte ha ett övervakningssamhälle a la KGB och grabbarna, men även andra delar begreppet personlig integritet är viktiga för mig, som rätten till en egen kultur. Egen som i personlig och inte som SDs "alla svenskar ska ha samma kultur". Det finns få saker jag tycker så illa om som främlingsfientlighet, och det bästa sättet att bekämpa fördomar är att sprida information, blanda kultur och ta till sig av det man tycker om. PP arbeter för att släppa information och kultur fri, det är bra.Syftet med PP, som jag ser det, är att se till så att internet får fortsätta vara fritt. Om inte internet är fritt är inte heller människorna fria. Patentfrågan är för min del inte lika viktig som de övriga två (som i princip är en = fritt internet), men det betyder inte att jag inte håller med. Det gör jag. Jag är bara inte lika engagerad och insatt.PS. Kom på en ny sign.. ;)

John Nilsson
2006-07-09, 08:17
Så ett huvuddrag i piratpartiet är att det är en reaktion på att "all offentlig makt" inte alls "utgår från folket"? De tunga marknadsaktörerna styr agendan över huvudet på fotfolket?Är övervakningsmotståndet också sprunget ur den känslan? Är övervakningen ett hot mot friheten att stå emot de ovan nämda marknadsaktörerna? Eller är det något annat?Finns det någon som inte reagerat, utan såg piratpartiet som en möjlighet att genomföra förändring av något som annas vore oförändrat?

Snild Dolkow
2006-07-09, 09:09
Blev medlem någon gång i maj, efter en del strul eftersom jag inte har mobiltelefon..För mig är det också en reaktion. Det handlar mer om att stoppa än att förändra.

jokig
2006-07-09, 11:26
Jag var orsäker om minderåriga fick vara medlemmar i partiet så jag var tvungen att ta reda på det så några dagar efteråt TPB razzian...Jag blev total förbannad att dom får bryta hur mycket som helst mot lagen utan att det händer någonting.

Nicklas W Bjurman
2006-07-09, 13:06
Jag gick med innan razzian men det är fortfarande en reaktion av vad som har hänt de senaste 6 åren. Och efter att jag haft mer erfarenhet av partiet och ser att det går att bedriva politik på öppet och hedervärt sätt igen vill jag verkligen se partiet fortleva även till nästa val. Vi behövs verkligen för hur det är nu är inte en accepterbar demokrati. Speciellt inte nu när det finns nya möjligheter för en bättre demokrati ska skapas.

larsl
2006-07-09, 13:33
Patent. Som snart färdigutbildad civilingenjör, användare och hackare av fri programvara, och nörd i största allmänhet så tycker jag att utvecklingen inom patentområdet de senaste decennierna har varit skitläskig. Bortsett från att jag tycker att det är moraliskt tveksamt att låta folk "äga" ideer så kommer det ganska snart, om det fortsätter i samma takt, att vara omöjligt att skapa och distribuera nya uppfinningar eller program utan att vara rädd för att man ovetandes har använt någon annans patent och därmed riskera böter eller ännu värre (samt att bli tvingad att sluta distribuera sin produkt).Upphovsrättsfrågan tycker jag inte är fullt lika obehaglig, men det är verkligen absurt att ha ensamrätt till att kopiera ett verk så länge som man har idag, och att det är kriminellt att dela med sig av material utan vinstsyfte.Integritetsfrågan måste jag erkänna att jag inte är så insatt i, men jag håller helt med om grundtanken i principprogrammet; att människor som inte är misstänkta för brott inte ska få övervakas.PS. Jag vill ha svensk stavningskontroll i forumet!

gothbarbie
2006-07-10, 20:22
1. Varför gör vi detta?För mig handlar det om att piratpartiets frågor, i synnerhet upphovsrätt och integritet är två frågor som för mig är viktigare att driva än mycket annat.. Andra partier har alla några saker jag kan tycka är vettigt, men i slutändan är det inget som verkligen attraherar mig till fullo. Så när TPB togs ner var det droppen som fick bägaren att rinna över. Jag hade redan innan varit registrerad här och gav mitt namn i den elektroniska namningsamlingen (som sen inte accepterades) men när man kunde joina genom SMS så gjorde jag det, efter lite funderande. Jag har aldrig gillat konceptet med att vara med i ett parti, eftersom jag inte gillar att placera mig i fack. Piratpartiet känner jag dock att jag kan stå bakom, just för att det är få frågor och jag håller med om den grundläggande analysen. Utvecklingen går åt fel håll och politikerna har inte förstått det.Jag vill ha ett ocensurerat när där information är tillgänglig för alla./Grafiker, musiker och webbdesigner.

pmanlig
2006-07-11, 12:40
John Nilsson (2006-Jul-09)Så ett huvuddrag i piratpartiet är att det är en reaktion på att "all offentlig makt" inte alls "utgår från folket"? De tunga marknadsaktörerna styr agendan över huvudet på fotfolket?

En schysst sammanfattning av läget vad mig anbelangar.Är övervakningsmotståndet också sprunget ur den känslan? Är övervakningen ett hot mot friheten att stå emot de ovan nämda marknadsaktörerna? Eller är det något annat?

Det är inte bara marknadskrafter som kan förtrycka. Övervakningen är snarare statens medel att förtrycka med, än marknadsaktörernas. Det bara råkar vara så att de är svåra att skilja åt i vissa länder (USA).Det som är mardrömmen när det gäller övervakning är kontrollsamhällen typ 1984 (vilket i sin tur var en skräckvision av dåtida kommunistiska stater). Det spelar mindre roll om det är en politisk extremist eller en mutkolv för storföretag; när någon i toppen bestämmer sig för att människorna är till för tjäna samhället (d.v.s. de styrande) i stället för tvärtom, då vill inte jag vara med längre.

nifoc
2006-07-12, 10:49
Personligen har jag kännt ganska länge att vi mer och mer ger bort kontrollen över våra liv till politiker. Jag anser idag att vi knappt lever i en demokrati, utan i en aristokrati (alltså elitstyre). Den moderna aristokratin består i de som har fostrats inom de etablerade partiernas ungdomsförbund. Därför gick jag med. Jag känner att jag kan inte stå och se på när denna maktelit dödar våra rättigheter för att tillfredställa företagen. Jag anser egentligen att fildelning är ett rätt litet problem men det härstammar från samma källor som den ökade övervakningen av våra liv.

alfmep
2006-07-13, 11:13
Hej Alla!

Jag hade bestämt mig för att rösta på piratpartiet i våras, men efter tillslaget mot TPB valde jag att registrera mig som medlem för att bidra med medlemsavgift(jag har även köpt en tröja som jag bär med stolthet!).

Eftersom att jag jobbar med mjukvaruutveckling så ligger frågorna om mjukvarupatent och DRM mig varmast om hjärtat.Mjukvarupatent är rent skadligt för utvecklingen som gynnas enormt av fri mjukvara. Att ta patent på mjukvarulösningar innebär att stora företag kan ta patent på lösningar för att hindra andra företag(och privatpersoner) att skapa konkurrerande lösningar. Jättebra för företaget som innehar patentet, dåligt för oss alla andra!

Jag vill inte hamna i en situation där jag skapar ett program och måste tillbringa stor tid åt att se om jag råkat trampa på någon annans patent, och i så fall tillbringa större tid åt att ändra mina lösningar så att jag har ryggen fri!DRM

Suck!

DRM handlar i slutändan om vem som har kontroll över hårdvaran(som DU har betalat för) och mjukvaran(som DU har betalat för?).

PC'n är och var från början en "general purpose machine", d.v.s. du själv bestämmer vad du vill använda den till, och hur du vill använda den, varationerna är enorma, nästan oändliga. Till skillnad frå t.ex. en grammofon som används endast för att spela grammofonskivor på (ok, det finns säkert någon som använder den till annat, men ni förstår vad jag menar).

DRM syftar till att bygga in kontrollmekanismer i hårdvaran och mjukvaran som möjliggör för någon annan än dig själv att styra hur och när du får använda hårdvaran och mjukvaran. Märk väl att även efter att du lagligen har betalat för utrustningen(hårdvaran och mjukvaran) ska det alltså vara möjligt för någon annan att styra hur/när du får använda den.

Holi
2006-07-13, 16:28
jo vi tycker det är rätt sjukt med DRM.. Även om jag personligen hävdar att det finns vissa i grunden inte helt korkade DRM relaterade idéer (Ladda hem en DRMskadad fil gratis som man kanske bara kan lyssna på en viss tid tex... Låter inte så jätteondskefullt.. Däremot att betala för nått med DRM är för mig helt otänkbart)När ett företag bestämmer vad jag får å inte får göra med min dator och min mjukvara då är nått helt fel enligt mig (Se bara på norsken vad han nu hette som blev stämd (har för mig det var stämd iaf)) för att hacka sin egen dator när han skulle titta på en dvdfilm han köpt i frankrike och va tvungen att knäcka regionskodningen)

John Nilsson
2006-07-29, 23:56
Så en ny summering:Piratpartiet är en reaktion mot:

* En utveckling åt fel håll

* Vi är utlämnade till politiker utan koll som säljer ut oss till starka ekonomiska intressen

* Hotet mot det fria internetet

* Dålig rättsäkerhet, tydlig i TPB-razzian

* En utveckling av patent som hindrar för individer och småföretagare

* En allt för lång frysningstid på kultur

* Nyttjande av upphovsrätten som kontroll över kulturenutbytet istället för kontroll över pengarnaEtt ställningstagande för:

* Att idéer inte kan ägas

* Ett ocensurerat internet tillgängligt för alla

* DRM är felEtt hopp om:

* En ny och bättre utveckling av demokratin

* En fri kultur => mångkultur

Tänkte att jag skulle beskriva mitt syfte:

1. En vilja att flytta den fria utvecklingsfilsofi och communityanda som open source, free software och diverse internetfenomen manfisterar, in i den policykärna som ramar in den politiska debatten och utgör vår kulturella självuppfattning.

2. Genuin rädsla för Thomas Bodström

När piratpartiet dök upp så hade jag redan tänkt att 1. rent praktiskt borde börja med att avskaffa patent och upphovsrätt. PP var helt enkelt "spot on" på min personliga agenda.

JOPS
2006-07-30, 12:44
Holi (2006-Jul-13)jo vi tycker det är rätt sjukt med DRM.. Även om jag personligen hävdar att det finns vissa i grunden inte helt korkade DRM relaterade idéer (Ladda hem en DRMskadad fil gratis som man kanske bara kan lyssna på en viss tid tex... Låter inte så jätteondskefullt.. Däremot att betala för nått med DRM är för mig helt otänkbart)Så det är ok att diskriminera alla de som inte har den exakta mjukvaran, som ett enda monopol-företag dikterat att, man måste använda för att ens ha en chans att kunna spela av det DRM-smittade verket?Själv är jag för jämställdhet och DRM i dess befintliga form hämmar vår frihet och möjlighet att ta del av kulturen oavsett om den är gratis eller ej.

Filipek
2006-07-30, 15:23
1. Varför gör vi detta? &lt;-- Du är här. Vi tar nästa när denna tråden börjar få form.
2. Beskriv det utopiska resultatet.
3. Vad gör vi rätt? Vad gör vi fel? Vad borde vi göra? Vilken färg har en fil? (Allmän brainstorming bara, tillfälle att vakna)
4. Vad i tråd 3 är användbart?
5. Var är nästa steg?

1. Jag tanker inte tolerera ett fortsatt socialistiskt vanstyre. Vi har for mycket gott att varna om for att lata det falla sonder pga. tidsdova politiker. Jag ar med i PP pga att det just nu verkar vara det mest handlingskratiga alternativa partiet. Jag gick med efter GBG demonstrationen efter en langre tid av fundering. Den aktionen bevisade var handlingskraft. Jag vagrar bli kontrollerd om jag inte ar misstankt, avlast och filmad. Det ar inte proportionellt. Vill man ha det samhallet infor man undantagstillstand, i annat fall agerar man inte sa.

2. Det utopiska resultatet, ar inte utopiskt. Vi faller en fortsatt (s)-regering och borjar samarbeta med det parti som lystrar till vara onskningar. (Visst det kanske finns de pirater som kan tanka sig att samregera med (s) om de byter asikter i vissa fragor, men jag kna ej halla med dem)

3.Vad vi gor ratt: Upplagget, nyhetsbrev, de som arbetar lokalt gor det pa ett aktivt satt, vi kan skapa stora rubriker med forhallandevis lite insatser osv.

Vad vi gor fel: Vi borde ha tydligare lokala ledningslinjer, de som leder lokalt arbete bor organisera fler regelbundna aktioner. Vi har inga sponsorer. Vi borde ha mer pengar for att kunna skapa mer propagandamaterial osv. Vi drar ibland pa oss konstiga tillmalen som "solongkommunister, hoger extremister, samarbetare med Siw Persson...(detta kna vi inte ra for men det ar en del av det daliga...)

En fil kan bara olika farger med tanke pa att den ser olika ut i olika OS... Men jag tycker svart och vitt som vi kor med nu ar helratt. Det ar en arld av 1010101 och et ungefar lika med svart och vitt.

4. Mer lokalt arbete, mer pengar vill jag ta med fran trean.

5. Gora ett valresultat mellan 1 och 10% over 1% ger oss valsedlar i nasta val. Over 2.7% en betald tjanst. Over 4% riksdagen. Kommer vi over 1% kan vi borja bygga om det har ihopraffset till en mycket storre, varldsomspannde folkrorelse. (Nagot som sker redna idag men som underlattas av tidigarenamnda resultat)