handdator

Visa fullständig version : Datafraser for Dummies?


Faye
2006-06-25, 19:29
Vette fasen om det här kanske är rätt forum, men jag visste inte vart jag skulle slänga iväg tråden. Satt och läste i några bloggar och kom på en tanke. Helt säkert har de flesta här bra koll på diverse termer som används, men vore det kanske inte lite bra att göra en "dummies" for oss, t.ex lilla jag, som inte har superkoll på alla ord, förkortningar och fraser man använder inom datavärlden? :) Kan lova att i alla fall jag skulle bli rätt glad. ;)

xyzptlkm
2006-06-25, 23:05
Det kan vara en nog så god idé, men du kanske ska börja med några exempel."dummies ('http://en.wikipedia.org/wiki/...For_Dummies')" ~ nybörjare, "dum i ämnet"

"blog ('http://en.wikipedia.org/wiki/Blog')" = web log förkortat

tråd = thread ('http://en.wikipedia.org/wiki/Topic_thread'); i detta fall en diskussion under ett forumFråga på, så kan du uppdatera din startpost med svaren. Ett alternativ är annars att kolla wikipedia el.dyl. :)

John Nilsson
2006-06-25, 23:28
Annas är The Jargon File (http://catb.org/jargon/html/index.html) en populär källa.

Faye
2006-06-25, 23:40
xyzptlkm (2006-Jun-25)Det kan vara en nog så god idé, men du kanske ska börja med några exempel.

"dummies (http://en.wikipedia.org/wiki/...For_Dummies)" ~ nybörjare, "dum i ämnet"
"blog (http://en.wikipedia.org/wiki/Blog)" = web log förkortat
tråd = thread (http://en.wikipedia.org/wiki/Topic_thread); i detta fall en diskussion under ett forum

Fråga på, så kan du uppdatera din startpost med svaren. Ett alternativ är annars att kolla wikipedia el.dyl. :)

Hehe, med dummies syftade jag lite på alla "dummies"-böcker. Det var alltså lite skämtrelaterat, absolut inget illa menat! Jag för min del har inget emot att klassa mig som som en "datadummie. :P Problemet är ju att jag inte riktigt vad jag ska fråga om! :) Men jag ska försöka skriva ner lite om vad jag snappat upp.

Jo visst kan jag kolla wikipedia,men jag tänkte att det kanske kunde vara praktiskt att på något sätt samla ett i en slags ordlista? Inget genomstänk förslag alltså, bara ett litet spånande infall.. Man måste ju hålla er experter sysselsatta! :P

På nåt sätts känns det lite pinsamt att fråga om saker som för många andra är är totalt klasklara. För några månad sedan hade jag knappt koll på vad bit.torrent var, så det går framåt! ;)

Men jag ska som sagt försöka rota runt lite. Men ord som thread är ju rakt översatta fårn engelskan, sånt tror jag de flesta förstår, jag tänkte mera på ord som.. Tja t.ex såhär. Det kanske vore en idé att ha med ord som förklarar t.ex vad MPAA är, DMR, bit.torrent m.m. Jag ska försöka återkomma med vad jag mer menar. Men alltså.. Tja.. "vanliga" datatermer"? OM ni förstår vad jag menar? :unsure:

Faye
2006-06-25, 23:43
John Nilsson (2006-Jun-25)Annas är The Jargon File (http://catb.org/jargon/html/index.html) en populär källa.

Tackar, jag ska försöka förstå mig på det, men jag tänkte mera som någon slags.. Ja.. Sida på PP:s hemsida? Eller är min idé totalt kass? :( Jag kan som sagt inte så mycket om data EGENTLIGEN.. jag bara tänke...

Ber om ursäkt om idén var dum, det var bara en spontan tanke.. :ermm:

infinite_emma
2006-06-25, 23:46
MPAA = Motion Picture Association of America - dvs den amerikanska motsvarigheten till APB (=antipiratbyrån).

Bittorrent = ett fildelningsverktyg som du med fördel kan läsa om här! (http://torrentmind.com/guide.html)

Digital Rights Management är förkortat DRM, vilket i princip att man teknologiskt lägger in "förhinder" för en som köpt en produkt att kopiera den som de vill.Det kanske kan vara på sin plats med något slags ordlista för vanliga ord och uttryck, förkortningar osv. Vi kan väl samla på oss lite och se vad vi kommer fram till! :)

Faye
2006-06-25, 23:50
infinite_emma (2006-Jun-25)MPAA = Motion Picture Association of America - dvs den amerikanska motsvarigheten till APB (=antipiratbyrån).
Bittorrent = ett fildelningsverktyg som du med fördel kan läsa om här! (http://torrentmind.com/guide.html)
Digital Rights Management är förkortat DRM, vilket i princip att man teknologiskt lägger in "förhinder" för en som köpt en produkt att kopiera den som de vill.

Det kanske kan vara på sin plats med något slags ordlista för vanliga ord och uttryck, förkortningar osv. Vi kan väl samla på oss lite och se vad vi kommer fram till! :)

TACK Emma! Dina inlägg gör mig alltid glad, för du bemöter alltid argument på ett klockrent sett och vet, enligt mig, vad du pratar en. En massiv eloge till ditt blogginlägg om att ljuga förresten. Har följt den korkade debatten i forumen nogrant.. Nåja, parantes, men beröm tycker jag aldrig skadar. :)

Tanks for the uppdate, får se hur länge det fastnar. Data har tyvärr en förmåga att rinna ut genom öronen.. :cool:

Så min idé var inte helt väck ändå?

Förlåt en okunnig sate. :P

xyzptlkm
2006-06-25, 23:53
med dummies syftade jag lite på alla "dummies"-böcker

Det gissade jag, och det var en sådan sida jag länkade till ;)

vad MPAA är, DMR, bit.torrent m.m.

MPAA och andra *AA-kloner handlar om "..Association of America", här med MP=Moving Picture (dvs filmbolagens representant)DMR: Nu gissar jag vilt att du menar DRM (nästa rad)

DRM ('http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Rights_Management'): Digital Rights Management/Digital Restrictions Management. Flera olika teknologier som ska se till så att folk efterlever diverse policies. En ordentlig förklaring av detta skulle kunna ta en egen sida, med efterföljande sidor av diskussion av tolkning.

Bit: en nolla eller etta :)

Torrent: Enkelt sagt, en pekare till nedladdningsbart material. Fungerar kortfattat genom att de procent av en fil som laddats ner samtidigt laddas upp till andra fildelare (man kan givetvis också fortsätta ladda upp även efter nedladdningen är klar, vilket gör personen till en "Seeder", där motsatsen är "Leecher" och enbart laddar ner)

Faye
2006-06-25, 23:59
xyzptlkm (2006-Jun-25)med dummies syftade jag lite på alla "dummies"-böcker
Det gissade jag, och det var en sådan sida jag länkade till ;)
vad MPAA är, DMR, bit.torrent m.m.
MPAA och andra *AA-kloner handlar om "..Association of America", här med MP=Moving Picture (dvs filmbolagens representant)

DMR: Nu gissar jag vilt att du menar DRM (nästa rad)
DRM (http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Rights_Management): Digital Rights Management/Digital Restrictions Management. Flera olika teknologier som ska se till så att folk efterlever diverse policies. En ordentlig förklaring av detta skulle kunna ta en egen sida, med efterföljande sidor av diskussion av tolkning.
Bit: en nolla eller etta :)
Torrent: Enkelt sagt, en pekare till nedladdningsbart material. Fungerar kortfattat genom att de procent av en fil som laddats ner samtidigt laddas upp till andra fildelare (man kan givetvis också fortsätta ladda upp även efter nedladdningen är klar, vilket gör personen till en "Seeder", där motsatsen är "Leecher" och enbart laddar ner)

Hoppsan, jag slant. Sorry! Hehe jo men som sagt, att rablba upp det i en lång tråd gär väl egentligen itne så stor nytta. Jag tänkte mera någon slaks direktlänk till "ordlistan".. Om ni förstår?

infinite_emma
2006-06-26, 00:01
WitchBitch (2006-Jun-25)TACK Emma! Dina inlägg gör mig alltid glad, för du bemöter alltid argument på ett klockrent sett och vet, enligt mig, vad du pratar en. En massiv eloge till ditt blogginlägg om att ljuga förresten. Har följt den korkade debatten i forumen nogrant.. Nåja, parantes, men beröm tycker jag aldrig skadar. :)*rodnar lite* Tack :)

Faye
2006-06-26, 00:32
infinite_emma (2006-Jun-26)WitchBitch (2006-Jun-25)TACK Emma! Dina inlägg gör mig alltid glad, för du bemöter alltid argument på ett klockrent sett och vet, enligt mig, vad du pratar en. En massiv eloge till ditt blogginlägg om att ljuga förresten. Har följt den korkade debatten i forumen nogrant.. Nåja, parantes, men beröm tycker jag aldrig skadar. :)

*rodnar lite* Tack :)

Ta bara åt dig. :D

John Nilsson
2006-06-26, 02:23
xyzptlkm (2006-Jun-25)Torrent: Enkelt sagt, en pekare till nedladdningsbart material. Fungerar kortfattat genom att de procent av en fil som laddats ner samtidigt laddas upp till andra fildelare (man kan givetvis också fortsätta ladda upp även efter nedladdningen är klar, vilket gör personen till en "Seeder", där motsatsen är "Leecher" och enbart laddar ner)Med risk för att märka ord. Men eftersom just hantering av bittorrents laglighet är på tapeten så skadar det nog inte att vara petig.Torrent-filen i sig pekar egentligen inte på materialet. Den pekar på någon (tracker) som känner till några (svärm?) som håller på att utbyta materialet med varandra.Jag tror iofs att svärm i den strikta betydelsen inte utgör alla som trackern känner till utan bara den grupp av seeders och leechers som en viss utbytare byter med.Edit: En leecher laddar också upp. Det som skiljer en leecher från en seeder är att en leecher inte har hela materialet än.

Richie
2006-06-26, 04:35
Undrar om inte en Wiki vore smidigast för just det här? Det finns annars nån slags ordlistemodul till Drupal som jag funderade på att lägga in ett tag men det föll på min självinsikt om att jag aldrig skulle få tid AND ork att faktiskt lägga in några ord i den och den såg inte sådär jättekollaborativ ut i upplägget. :-)Så, marsch bort till svenska Wikipedia och dela med sig av kunskaperna till alla. Sharing is caring. ;-)