handdator

Visa fullständig version : Namnförslag på PP:s ideologi


DanceK
2006-07-03, 16:36
Folkpartster är liberaler

Moderater är konservativa

Vänsterpartister är socialister

[Mja, åtminstonne i princip]Vad är en piratpartist?

Jag har sedan en tid kallat mig "informationsliberal".Termen dök upp när folk frågade mig varför jag stödde piratpartiet. Jag orkade inte gå genom APB, Bodström, MPAA, Västeråsaren och mutskanalerna, så jag sökte ett kort svar.Funkar termen, eller har den en högerklang som kan stöta bort socialister? I mina egna öron är den nämligen mycket passande och för ganska fort tankarna till en tilltro till internet och folks egna förmåga att sprida den information som passar dem.

Davisx3m
2006-07-03, 16:50
sry tycker det låter som en högerklang ;)

brtkrbzhnv
2006-07-03, 17:04
Informationsfrihetlig låter mindre borgerligt, men PP har ändå en del antiliberala drag med de (eller det?) förbud som föreslagits, så jag undrar just hur passande det är.

Ken Rabelius
2006-07-03, 17:17
tja, piratpartist låter bra för min del :)

manimani
2006-07-03, 17:39
IANAProfessionell grafiker, men:http://www.maj.com/gallery/mani/PP/ppideologi_small.gifFast egentligen borde Cyberpunkism och Church of Emacs-ism (http://www.dina.kvl.dk/~abraham/religion/) vara med också.

slipzen
2006-07-03, 17:56
Infoanarkism var en term som användes kort på svenska wikipedia (innan det slogs fast att det inte var ett verifierbart begrepp)

Alexander F
2006-07-03, 18:04
Är det inte snarast så att partiet tar ställning i ett antal sakfrågor med stöd av viss argumentation som kan vara godtagbar för personer med vitt skild ideologisk hemvist? Utöver vad som står i principprogrammet kan det finnas skilda motiv till att stödja partiet. Motiv som från en person till en annan kan vara helt oförenliga. I sak har man dock kommit fram till ungefär samma resultat. Som jag ser det, bör man nog vara försiktig med att sätta en ideologisk etikett på det hela (i alla fall enligt den terminologi vi är vana vid). Detta är något nytt.

Ken Rabelius
2006-07-03, 18:40
Piratpartiet är enligt mig inte ett sätt att ingå i det gammla, utan ett sätt som är nytt och som vill färändra det gamla, så att försöka passa in pp i någon gammal utjänt beprövad modell tror jag inte går.........pp är nytt och ska också vara det annars är det knappast meningen att pp existerade eftersom det inte skulle innebära en förändring!

manimani
2006-07-03, 18:44
Alexander F (2006-Jul-03)Är det inte snarast så att partiet tar ställning i ett antal sakfrågor med stöd av viss argumentation som kan vara godtagbar för personer med vitt skild ideologisk hemvist. Utöver vad som står i principprogrammet kan det finnas skilda motiv till att stödja partiet. Motiv som från en person till en annan kan vara helt oförenliga. I sak har man dock kommit fram till ungefär samma resultat. Som jag ser det, bör man nog vara försiktig med att sätta en ideologisk etikett på det hela (i alla fall enligt den terminologi vi är vana vid). Detta är något nytt.Precis. De människor som verkligen har tänkt igenom de här frågorna, tenderar att komma fram till ungefär Piratpartiets ståndpunkt. De kan tillhöra vitt skilda ideologier som t.ex. de som finns representerade i mitt diagram ovan.Däremot finns det förstås många som kallar sig liberaler eller socialister och dylikt som är emot vårt program, men oftare än inte så beror det till stor del på att de inte har tänkt igenom frågorna särskilt djupt utan reagerar reflexmässigt på antipiraternas förrädiska retorik med begrepp som "stöld", "immateriell äganderätt", "skydd för upphovsmannens rättigheter", "pirater" etc. Därför är det oftast viktigare för oss att förklara och informera om frågorna än att gå in i någon sorts ideologisk strid.Men det finns dock ideologiska grundvalar på vilka man skulle kunna vara emot Piratpartiets idéer även efter att man verkligen begrep dem.Det finns väl ett sätt att vara motståndare till oss som skulle kunna kallas "kulturkonservatism", "teknikutvecklingskonservatism", Till exempel de som tycker att det är synd att bokhandlar läggs ner på grund av att folk köper böcker på nätet, trots att nätförsäljningen är laglig. De som tycker det är synd att skivaffärer läggs ner hör ju egentligen till samma grupp: de kommer ju att läggas ner även om all "olaglig fildelning" skulle stoppas och en massa populära lagliga mp3-webshopar uppstå.Sedan finns det ju rörelser som av princip är emot mångfald, demokrati, individens frihet. De kan väl sägas vara förespråkare av Auktoritarianism och oligarki. Det är få som argumenterar öppet åt detta håll i Sverige idag, men jag tror samtidigt att det finns ganska vittbredda traditioner och tendenser åt detta håll. Vi är ju vana vid att staten lägger sig i människors privatliv i föregivet "uppfostrande" syfte, med restriktiva alkohollagar, tobaksskatt, en narkotikalagstiftning som är bland de strängaste i Europa, sexköpslagen, etcetera etcetera. Och IB-affären med mera visar på en tradition av övervakning och maktmissbruk som kanske kommer undan förhållandevis billigt just därför att vi litar på våra makthavare och tänker att ingenting otäckt kan ske i snälla Sverige.

Thaum1el
2006-07-03, 18:56
Vi kanske skulle ha en utvecklad ideologi, innan vi börjar döpa den ideologin?Men, bara för att bidra med något själv då... informatism?

Nicklas W Bjurman
2006-07-03, 19:18
ja, låt oss inte rama in oss i en ideologi... Wikipedia säger pro-privacy, anti-copyright det duger för mig för tillfället.

Joakim Holgersson
2006-07-03, 21:03
DanceK (2006-Jul-03)Termen dök upp när folk frågade mig varför jag stödde piratpartiet. Jag orkade inte gå genom APB, Bodström, MPAA, Västeråsaren och mutskanalerna, så jag sökte ett kort svar.

Att dela upp allt i olika färger var kanske möjligt när vi levde tom i Industriåldern.Samhällsutvecklingen ändrar sig efter hand, vi så som våran tidigare generationer utveckla sig, liksom vårt samhällen.Vi har lämnat Industriåldern, allt är inte längre blått eller rött längre.Välkomen till Kulturåldern!

DanceK
2006-07-03, 22:44
Eller om jag säger så här då:Låt oss inte binda PP vid någon ideologi alls, men vi bör ha ett namn på de värderingar som PP står för.En prokapitalist kan t ex vara nyliberal, demokrat och konservativ, emedan en typisk kommunist bär på en blandning av kollektivism, anarkism och socialism. Exakt var gränsen går mellan "värdering" och "ideologi" är ju i många fall flytande, men grovt sätt är väl en Ideologi en samling Värderingar?I så fall kan varje pirat helt enkelt lägga till "informationsliberal" eller annan bättre term till sina befintliga uppfattningar.Det kan visserligen verka träigt och fyrkantigt att insistera på att ha en etikett, men jag tror det kan vara bra för helhetsintrycket av partiet. Det finns ju trots allt ett partiprogram. Man skall väl inte behöva läsa upp hela det varje gång man skall beskriva oss? ;)

Mårten Fjällström
2006-07-05, 15:41
När någon frågar brukar jag hänvisa till vår piratistiska ideologi...

kenny_lex
2006-07-05, 22:36
Orkade inte läsa men jag brukar kalla PP för "upphovsrättsliberaler" eller "informationsliberala". Kanske inte världens bästa termer men de är lite revolutions retro.

Feinlyre
2006-07-06, 11:23
Kalla er Ultra-liberaler med fascistisk anstrykning, så ljuger ni inte!

Over and out!

exodus
2006-07-06, 12:50
Feinlyre (2006-Jul-06)Kalla er Ultra-liberaler med fascistisk anstrykning, så ljuger ni inte!Där ser man vad snäll jag är i min signatur nedan. Ändå blir jag till och från kallad för troll...

Joakim Holgersson
2006-07-06, 14:38
exodus (2006-Jul-06)Där ser man vad snäll jag är i min signatur nedan. Ändå blir jag till och från kallad för troll...

jag svarar inte för alla, men tror jag undviket just dig i den termonologin, däremot kritiserat för du använt ett trolls uppgifter som refreatsen vad Feinlyre skriver får stå för denna som privatperson, inte så som medlem i PP, i övrigt hänvisar till Feinlyre text, ref. till denna tråd o inlägg http://www.piratpartiet.se/forum/FindPost40579.aspxHar ni fått kollektivt jävla hjärnsläpp? Att ge sig på en helt vanlig Svensson-bloggare som jagfinns, när det är mig och Cecilia och våra bloggar ni vill åt! Ni gör ju sådana taktiska självmål att det nästan inte är roligt att driva med er längre! Men bara nästan!http://blogg.expressen.se/spritt_ljus/http://blogg.expressen.se/smurfafrodite/ Ni behöver inte utesluta mig, jag ser det som en personlig förolämpning att överhuvudtaget ses som medlem i Piratpartiet i nuläget, härmed träder jag ut för att aldrig mer återkomma!

Freeman
2006-07-10, 11:20
Jag har sagt det förut och jag säger det igen... Vi har ett ideologiskt arv och vi bör värna om det. Information om vår kultur tycks vara lika flyktigt som informationen på nätet. Jag anser att vi inte ens är en subkultur längre, vi har alldeles för många egna subkulturer och starka ideologier för att vara bara det.Här har vi några stycken ur "Copyright finns inte" av Linus Walleij (TRIAD, för er som minns dem) skriven 98 - 99 tror jag bestämt.http://www.df.lth.se/~triad/book/cyberpunk.html

http://www.df.lth.se/~triad/book/teknokrati.html

http://www.df.lth.se/~triad/book/eff.htmlJag skulle vilja säga att han har slagit huvudet på spiken vad gällande den här frågan.

exodus
2006-07-10, 12:13
Freeman (2006-Jul-10)Här har vi några stycken ur "Copyright finns inte" av Linus Walleij (TRIAD, för er som minns dem) skriven 98 - 99 tror jag bestämt.Synd då att så lite av hackarens ideologiska arv har slagit igenom i PP:s ideologi.

Freeman
2006-07-10, 12:43
exodus (2006-Jul-10)Freeman (2006-Jul-10)Här har vi några stycken ur "Copyright finns inte" av Linus Walleij (TRIAD, för er som minns dem) skriven 98 - 99 tror jag bestämt.Synd då att så lite av hackarens ideologiska arv har slagit igenom i PP:s ideologi.Jag är böjd att hålla med dig, men det är nåt vi tillsammans kan ändra på.

exodus
2006-07-10, 13:51
Freeman (2006-Jul-10)Jag är böjd att hålla med dig, men det är nåt vi tillsammans kan ändra på.Då är vi två nu då. Jag har försökt ända sedan i januari. Andra har också försökt, de flesta har dragit för längesen.Det finns ingen hackeretik i PP:s ledning och de har aldrig tillåtit att någon har smugit sig in heller. Det hotar väl föreställningen om en digital frihandel förmodar jag.Jag minns att någon tyckte att "Copyright finns inte" innehöll mycket marxistiskt svammel. Hittar inte kommentaren då sökfunktionen verkar ta stopp vid 25 sidvisningar.Global Kommunikation har betydligt mer hackeretik än vad PP har. De vill ha ett "enklare" internet, som uppenbarligen är en feltolkning av "hands-on imperativet". De vill också ha gratis bredband i hela Sverige, vilket har sitt ursprung i phreak-ideologi.

Freeman
2006-07-10, 16:40
Datorkulturen i sig har väl nån form av anarkoliberalistisk ideologi. Kort och gott skulle vi väl kunna säga att det är liberalism med inslag av anarkism eftersom vi vill främja decentralisering (kanske den viktigaste frågan för oss som kultur, mindre viktig för partiet av nån anledning). Samtidigt som vi har en vänsteranarkism (syndikalism) så finns det vissa inslag av elitism (tyvärr) och även handel (I scratch your back and you scratch mine) vilket då skulle vara den liberala sidan.Jag tror iofs att det är väldigt viktigt att vi håller balansen mellan vänster och höger. Om det nu blir så att vi utökar vårt principprogram till ett riktigt partiprogram så kommer det finnas stor rädsla för att vi förlorar balansen. Människor som inte förstår det synsättet vi har. Dock så tror jag faktiskt att de flesta kan komma att ta till sig hela den ideologi många hackare skapat långt innan PP fanns.Jag tänker iaf förespråka en utökning av partiprogrammet.

Mikke
2006-07-11, 06:54
Punkliberal :cool: