handdator

Visa fullständig version : Internationellt samarbete - andra piratpartier


infinite_emma
2006-07-09, 12:16
Jag har funderat väldigt mycket kring vår internationella funktion. Eftersom vi var "först" förväntas en helt del initiativ från oss - men självklart måste vi prioritera den svenska valrörelsen för ögonblicket. Det är ändå extremt viktigt att ha ett internationellt riktat arbete, framför allt med tanke på att många av våra frågor kräver en internationell lösning i slutändan.Visserligen kan vi med vår hemsida vända oss till internationella användare och så vidare, men det känns som en väldigt enkelriktad kommunikation, och att det i praktiken på något vis innebär att vi behåller initiativet någonstans. Det skulle jag vilja ändra på.Ett sätt är att fixa till ett forum för internationella intressenter - ett sätt för människor att komma i kontakt med varandra direkt och en öppen och levande dialog som inte saktas ned av logistik. På det viset måste inte vi "leda" verksamheten, utan den kan sköta sig själv genom att platsen finns att mötas på. Dock krävs det såklart ett visst engagemang, och där känner jag personligen att det inte borde vara ett problem eftersom engagemanget hänger på frivillighet. Med andra ord - de som vill och är intresserade kan engagera sig hur mycket de vill. Oberoende av vilken nationalitet de har. Inbillar mig att resurspoolen blir väldigt mycket större än om vi sitter på det här, där vi har tusen andra saker att fokusera på.Sammanfattningsvis: Ska vi dra igång ett internetbaserat och självförsörjande nätverk för piratpartier i alla länder och se vad som händer? Syftet skulle enbart vara att fungera som kommunikationsbas för de länder som inte har ett parti och skulle vilja starta upp ett och söker folk att hjälpa dom, samt att underlätta för öppen kommunikation mellan de olika ländernas partier. Är någon intresserad av att hjälpa mig att hålla i ett sådant projekt?

Nicklas W Bjurman
2006-07-09, 14:11
Ja absolut... Jag har varit inne på Piratpartiet i USA och Britanien för att diskutera med dom. Men en Italien, Frankrike och Belgien har jag svårt med då jag endast delvis förstår språket. Vad behöver kan jag göra? Vi på areta.org (www.areta.org) har skrivit ett verktyg som heter REFS för att bygga hemsidor med i realtid och genom hemsidan lätt kunna sköta underhållet. Vet inte hur det står sig mot andra likande verktyg. Finns det någon som börjat på att ta kontakt med de andra partierna om detta? Kanske ska registrera http://www.global-pirateers.org/ eller något liknande. Jag tror i alla fall att vi Svenskar är den rätta parten för att ta första steget.Vi behöver dock en hubb för kommunikation mellan partierna i de olika länder samt länder som är intresserade att starta ett nytt Parti. Om det finns tillräckligt många Pirater från olika länder i EU, då tror jag vi har en mycket större chans att driva igenom förändring. Man skulle ju vilja se att Tyskland och Spanien men även mindre länder startar Piratpartier.Jag står gärna för ???(Japanska) delar av sidan som ska skrivas. Jag behöver något engagerande att skriva på Japanska för att träna språket så att jag inte glömmer av vitala delar.När tiden är kommen kan jag också tänkas ställa upp för EU-valet. Även om EU är en diktatur och kommisionen inte har någon riktig makt. Vet jag inte hur man annars skulle kunna förändra något där förutom att bli minister.

infinite_emma
2006-07-09, 15:26
Det har faktiskt dragit igång ett parti i Tyskland! Här en länk till forumet (http://forum.piratenpartei.de/index.php)! De har inte fixat en riktig hemsida ännu, men länkar till sitt forum och wiki så länge.

Joakim Holgersson
2006-07-09, 22:24
Saknas en infosida, som måste vara lätt att hitta, där våran grunläggande förklaring finns på olika språk, så som dessa;

Engelska, Franska, Arabiska, Ryska, Spanska, Italiensk, Kinesiska, Japanska.

Sen en infosida där det står vart och ett land där PP finns, med kontaktinformation, hemsideadress och så vidare.

infinite_emma
2006-07-09, 22:55
Om man klickar på "International" (http://www.piratpartiet.se/international/) i menyvalen på hemsidans huvud, så hamnar man på en sådan sidan. Jag har också efterlyst i "Hjälp sökes" (http://www.piratpartiet.se/forum/Topic38648-125-1.aspx)-forumet efter fler översättningar än dom vi fått hittills! :) Du är inte den första att ha missat det (http://www.piratpartiet.se/forum/Topic40991-87-1.aspx)! :D

Mab
2006-07-09, 23:33
infinite_emma (2006-Jul-09)Sammanfattningsvis: Ska vi dra igång ett internetbaserat och självförsörjande nätverk för piratpartier i alla länder och se vad som händer? Syftet skulle enbart vara att fungera som kommunikationsbas för de länder som inte har ett parti och skulle vilja starta upp ett och söker folk att hjälpa dom, samt att underlätta för öppen kommunikation mellan de olika ländernas partier. Är någon intresserad av att hjälpa mig att hålla i ett sådant projekt?

Jag tror att vi, åtminstonde på sikt, behöver två av varandra oberoende transnationella organisationer. Den första är något i linje med vad du föreslår. Ett International federation of Pirate initiatives (förkortat: ifpi :hehe: ), eller liknande skulle kunna fungera som enstödorganisationför olika piratpartier. Jag tror att en sådan organisation bör vara uppbyggd som sådan att de olika partierna ansöker om antingen medlemsstatus eller partnerstatus (med skillnaden att som medlem förbinder man sig att upprätthålla organisationen och får därmed även inflytande över den medan en partner enbart drar nytta av samarbetet men å andra sidan inte får något formellt inflytande över organisationen).

Den andra transnationella organisationen som på sikt behöver skapas är kopplad till EU och EU-parlamentet. Studerar man de grupper av partisammanslutningar som finns inom EU så inser man snabbt att vi i dagsläget inte har någon naturlig hemvist i någon av dem. Det logiska blir då att starta en egen, men detta är ett arbete som inte behöver påbörjas förrän framemot nästa EU-val.

infinite_emma
2006-07-10, 11:35
Absolut - ett ordentligt organisatoriskt arbete osv krävs utan tvekan. Jag är just idag dock mer inne på att skapa en plattform där folk kan ta kontakt med varandra och dra igång verksamheter lokalt, snacka med varandra hur andra har löst oväntade problem osv. Typ!

Nicklas W Bjurman
2006-07-10, 12:21
Ja det är väll bara att sätta igång då? Först och främst behövs en separat sida och ett tillhärande forum. Ta de system som redan är byggt för denna sida. Vi behöver också en domän. Jag har ingen snabb server tillgänglig så... Men det borde väll gå att finna på något sätt! Vi behöver ett namn för denna Globala organisation... Det där ifpi är ju coolt men vi råkar nog i luven om vi gör det, jag vet inte om det är så smart. Sedan behöver vi en domän reggad också. Jag sitter här och pekar ut saker vad som behövs göras, känns väldigt genant måste jag säga. Men vad ska jag göra då? Jag har ju inget att jobba med, ingen sida, ingen server och inget namn för att regga en domän på.Jag tycker att en .coop domän är lämplig så som pirateparty.coop eller möjligtvis en .org eller .net domän, men jag gillar fortfarande .coop(eration)... Nu Emma, som Internationell Liason. Lägg in ditt veto och säg oss vad du vill kalla detta så vi kan regga en domän och sätta upp en server.Som sagt jag tror också att en speciell eu sida är mycket behövlig lite längre fram mot valet och under mandatperioden. Men nu behövs en sida för alla Pirat partier och kommande pirat partier så att man kan samarbeta över gränserna på ett mycket mera effektivt sätt och verkligen få en platform för nykommande partier att starta från. Vi har i alla fall pirateparty.eu redan reggat för vårat bruk.

infinite_emma
2006-07-10, 12:48
Ja - det finns tydligen ett gäng adresser som man skulle kunna tänka sig att använda eventuellt, inväntar besked om det lite senare idag från Rick, till exempel.

Richie
2006-07-10, 15:46
Mab (2006-Jul-09)Ett International federation of Pirate initiatives (förkortat: ifpi :hehe: )

Jaaaa! :-D :-D :-D

Nicklas W Bjurman
2006-07-10, 16:18
Nej, det vore att överträda deras produktnamns skydd... något annat är ifpi får vi allt lov att kalla det internationella nätverket.

Holi
2006-07-10, 16:38
IPA - International Pirate Association

PAG - Pirates Across the Globe

SM5POR
2006-07-11, 01:28
Nicklas W Bjurman (2006-Jul-10)Jag tycker att en .coop domän är lämplig så som pirateparty.coop eller möjligtvis en .org eller .net domän, men jag gillar fortfarande .coop(eration)...

Jag är ganska konservativ när det gäller DNS, och jag drar mig till minnes diskussionerna på 1980-talet, när man införde de tvåbokstaviga (geografiska) toppdomänerna, i kontrast mot de tidigare trebokstaviga som klassade domänägarna efter verksamhetstyp (COM, EDU, GOV, MIL, NET, ORG). Jag tycker egentligen inte att det behövs fler toppdomäner än så, och jag är skeptisk till den flora av nya toppdomäner som ändå har etablerats på senare år.Flertalet nya toppdomäner är avsedda för näringslivet (vem är förvånad), och .coop förefaller vara inriktad på kooperativa företag (http://www.directory.coop/Location.aspx?searchString=Sweden). Det är inte i den kategorin jag spontant skulle placera ett internationellt organ för politiska partier av en viss kulör, såsom Socialistinternationalen. Att "cooperation" betyder "samarbete" innebär ju inte att just den toppdomänen är avsedd för alla som vill samarbeta rent allmänt; jag skulle tro att de flesta ideella organisationer som i dag använder .ORG (http://www.pir.org/) också har bildats för att medlemmarna skall kunna samarbeta om gemensamma mål. Jag tycker det snarare är där som "piratinternationalen" hör hemma (oavsett vad den nu skall heta).Toppdomänen .NET är egentligen avsedd för företag involverade i Internets tekniska infrastruktur, men när ARPANET avvecklades försvann behovet av korrekt klassificering av nätanslutna organisationer för finansieringens skull, och .NET har i praktiken blivit en "diversedomän" för allt möjligt när motsvarande domän i .COM redan har varit upptagen.

infinite_emma
2006-07-12, 10:27
Knuffar upp denna, för att försöka undvika fler trådar (http://www.piratpartiet.se/forum/Topic41939-110-1.aspx) i ämnet! :)

Nicklas W Bjurman
2006-07-12, 10:29
Du verkar missat då du i den numera låsta tråden att jag stället gärna upp som frivillig att jobba med den internationella organisationen.

infinite_emma
2006-07-12, 10:34
Nicklas W Bjurman (2006-Jul-12)Du verkar missat då du i den numera låsta tråden att jag stället gärna upp som frivillig att jobba med den internationella organisationen.

*örfilar upp sig själv* Läste det som att du var intresserad av att göra diverse översättningar - hajjade inte att du vill vara med och styra upp det här! Kanon! :D (och f'låt!)Då är det jag och Nicklas so far.Tror att det finns plats, i alla fall till att börja med, på min server så kan tänka mig att slänga ihop något. Ska kolla på phpbb (eller vad det nu heter) och se om det är lätt att fiffla till och underhålla. Återstår namn samt fler frivilliga att hålla ordning på siten och bidra. Antar att fler internationella kontakter vill vara med så fort det finns något att erbjuda.

Thaum1el
2006-07-12, 14:36
Inf: skickade ett PM angående saken. Som framgår av det så gör jag det jag kan göra - PPL vill ju ha mig som någon form av liaison mellan oss och dem - och det borde väl inte vara några problem att egentligen slänga upp en sida och kontakta övriga länders PPar för att få dem intresserade.Den svenska piratrörelsen ligger överhuvudtaget långt framme, och det är väldigt vad folk är nyfikna på den. Om vi skickar ut trevare efter samarbete är jag övertygad om att övriga partier kommer att bli väldigt intresserade.

sandos
2006-07-12, 15:16
Thaum1el (2006-Jul-12)Inf: skickade ett PM angående saken. Som framgår av det så gör jag det jag kan göra - PPL vill ju ha mig som någon form av liaison mellan oss och dem - och det borde väl inte vara några problem att egentligen slänga upp en sida och kontakta övriga länders PPar för att få dem intresserade."liaison" ? Tyckte PPL rätt väl tog avstånd från politiken jag. :)Någon som vet varför PB är så anti-politiskt? =)

Thaum1el
2006-07-12, 16:15
Piratbyrån är allt annat än politiskt - tvärtom är den väldigt politiskt inriktad.Däremot är Piratbyrån inte partipolitiskt inriktad, och däri ligger en rätt rejäl skillnad. Man menar att partipolitiken är något som överlåts åt just partier, ett resonemang som jag knappast ser några problem med, utan tycker är rätt bra. Enligt vad jag erfar, när jag diskuterade saken med Marcin de Kamiski från Piratbyrån och han gav mig ett par uttalanden till min blog (http://piracy-unlimited.blogspot.com) idag angående PPL, så verkar PB/PPL som en lobbyverksamhet, och det är den funktionen man vill ha.Därmed inte sagt att man inte vill ha kontakt eller någon form av samarbete med partierna på något sätt, det vore rätt synd att splittra upp piratrörelsen i detta skede, när saker och ting börjar röra sig mer och mer. Jag vet att jag inte är den enda som är verksam runt PB och samtidigt aktiv medlem i PP - det finns flera.Men det måste göras tydligt - Piratpartiet är ett politiskt parti, medan Piratbyrån är en opinionsbildande och informationsspridande organisation - eller lobbygrupp, om man hellre vill använda det ordet.

gustafsd
2006-07-13, 00:45
Jag vill vara med och hjälpa till. Är lite osäker på vad som ska/kan göras, men tycker det internationella arbetet är mycket viktigt och hjälper gärna til så gott jag kan.

infinite_emma
2006-07-14, 10:17
Nu har jag pratat med folk, både live och cyber - och det är kul att så många är intresserade att att hjälpa till! Precis som gustafsd säger - svårt att veta vad som ska göras, såklart. Men eftersom vi nu är några stycken så känns det som om alla har möjlighet att springa med stafett-pinnar som dyker upp varefter.Jag hade tänkt att ställa upp med serverplats, men Gert har lovat fixa det istället, så imorgon har vi planerat att försöka få till någonting, postar mer när det finns något att börja jobba med.Återstår också att ha ett bra internationellt namn/adress, lol! Några riktigt bra förslag i den här tråden och skulle vilja tillägga pp-international.net, som namnförslag.Vi borde väl bestämma oss idag för vilket namn vi vill köra under! :)

Nicklas W Bjurman
2006-07-14, 12:09
Bra att vi får en server fixad. Sedan kan vi börja på det riktiga arbetet vilket alla kan hjälpa till med genom att ha tillgång till användaren. Jag gillar också att namnet kan är någonting pp, hittils har alla Pirat partiet använt sig på något sätt av pp även om Pirat inte alltid kommer först vilket gör det neutrala pp bättre än Pirate Party. pp-international är helt acceptabelt för min del.

Thaum1el
2006-07-14, 12:39
Jag röstar också å det bestämdaste för PP-International.

gustafsd
2006-07-14, 14:24
pp-international.net funkar för mig. Gillar egentligen inte bindestreck i webadresser, men ppinternational.net ser skumt ut, så det får va

larsl
2006-07-14, 14:40
pp.int?Ju kortare desto bättre. =)

infinite_emma
2006-07-14, 20:16
lol - typiskt, skulle just iväg och köpa namn så måste nån ha ett nytt förslag! :D Några ytterligare kommentarer på detta?

StasIsLovE
2006-07-14, 20:25
Vad sägs om omröstning om namnet ? :P

Jag har ju till och men ny slogan:

Pirater i hela världen förena er ;)


Men det kanske drog lite för mycket åt vänster där :D

infinite_emma
2006-07-14, 20:33
Tjaaa... jag är lite sugen på att få ut något rätt kvickt, men det är klart, om en omröstning måste till så får jag väl ge mig! :)

gustafsd
2006-07-15, 06:15
eller så är vi lite smidiga och utser emma (såsom varandes "international liaison" för piratpartiet) till ansvarig för utrönandet utav namn... :hehe:

infinite_emma
2006-07-16, 15:58
lol, tack gustafsd. Jag är så himla smidig att jag helt enkelt inte hunnit med att göra något nu under helgen. Så det finns lite speltid om någon kommit på något alldeles fantastiskt bra namn! ;) Ska försöka fixa till det i veckan, asap, förhoppningsvis.

gothbarbie
2006-07-16, 23:41
Tycket det låter som ett bra initiativ, förutsett att man kan hosta servers med nog kapacitet, samt ett forum - gärna ett bättre än det här på piratpartiets hemsida. Det bästa forumet enligt min erfarenhet är helgon.nets forum. Anledningen är att det med trädstruktur är lätt att överblicka, se vem som svarar vem och man kan också bevaka forum och trådar, så man enkelt ser när någon besvarat ens inlägg.Ju större forum desto viktigare är detta, för att ens inlägg inte ska försvinna i mängden och det blir trögladdat och svåröverblickat när många skriver i en tråd.Personligen bidrar jag gärna med design om det behövs, eftersom det är min huvudsakliga sysselsättning. Självklart utan ersättning. :)

Sen har jag ett annat förslag, som är närbesläktat.

Jag lyssnar mycket på prat-radio, framförallt en liberal amerikansk kanal som broadcastar över nätet, freetalklive.com.En liknande talkshow som sänder över nätet, men på teman som knyter an till piratpartiets frågor, nationellt och internationellt, tror jag vore väldigt positivt, eftersom många inte orkar läsa, men lyssna kräver inte samma fokus. Man kan också sända musik åt icke etablerade artister, eller vem som helst som är för fri fildelning och inte kräver ersättning.Vem som helst med winamp/windows media player och internet kan lyssna.

Det är förstås ett eget projekt, så det krävs ju engagerade människor. :) Vill bara dela med mig det, även om det kanske egentligen är ett ämne som kräver en egen tråd.

Nicklas W Bjurman
2006-07-17, 01:43
jag hatar träd forum just för att man inte får en överblick av vad som skrivs! Så nej tack inget träd forum eller möjligtvis ett val att välja vilket sorts forum man än vill ha.

infinite_emma
2006-07-17, 21:47
Hej och hå *försöker mig på några sjörövarljud*! :DHär då PP International Net (http://www.pp-international.net/)Högst rudimentärt som ni alla kan se, och jag önskar få in alla "mina" personalare som volonterat och ge er rättigheter att fixa och dona osv. Använd med fördel samma namn som ni gör här, annars dra iväg ett pm till mig och berätta vem ni är, så jag kan uppgradera kontona.Det som sedan behövs göras är att besöka alla pp-forum som existerar, och bjuda in till siten, samt be alla hjälpa till att sprida länken dit så internationellt och vida omkring som möjligt.

Mab
2006-07-18, 00:42
Ser snyggt ut :-)

Nu får vi bara se till att fylla forumet med innehåll också..

gustafsd
2006-07-18, 01:37
Kanske inte så bra på informationsavdelningen... ;)Sorry, but only moderators can read topics in this forum.

infinite_emma
2006-07-18, 06:32
ooops! :DNåja, nu när du och Nicklas är admins där, kan ni ändra såna fel när ni stöter på dom! ;)Japp - det är bara att börja fylla på med godsaker, och lämna förslag till vad som behövs göras osv. Och hjälp gärna till att sprida länken så långt och så mycket som möjligt! :)