handdator

Visa fullständig version : Förslag till moderering av forumen


infinite_emma
2006-07-11, 10:13
Det har dykt upp lite åsikter här och var hur man ska kunna hålla lite ordning på forumet. Det är lite svårt att få en bra översikt och hänga med i olika diskussioner, eftersom samma sak har en benägenhet att diskuteras på flera olika ställen.Vårt sätt att forumera är speciellt (ingen moderering) – men dessvärre är det kanonsvårt för folk att hänga med. Det är krångligt att hitta till ämnen man är intresserad av, och dessutom att hålla reda på alla olika trådar som diskuterar just den saken.Ett försök till att få till det lite bättre har kommit på förslag – att man helt enkelt när man postat en ny tråd måste vänta in en moderator som klickar om ska publiceras eller inte. Förslaget gäller forumen under Ideologi och politik (https://www.piratpartiet.se/forum/Group106.aspx˜) samt Nyheter (http://www.piratpartiet.se/forum/Forum15-1.aspx) där det rör sig snabbt.I princip: Någon postar – en moderator kontrollerar om ämnet redan existerar som tråd – och sen släpper man igenom eller tar bort posten, beroende på konsekvens. Detta ställer lite krav på moderatorerna – de måste vara alerta och ”på” vad det gäller var saker finns att hitta osv. samt vara lite flexibla och kunna se nyanser förstås.Som uppbackning måste det dessutom finnas klara och tydliga informationsposter om detta sätt att moderera posterna.Man skulle kunna tänka sig att köra en period som utvärdering, och se hur det funkar. Och jag är medveten om risken för censur-stämpeln – men tanken är att underlätta läsning, inte att styra vilka som får posta vad.Kom gärna med lite feedback – ska vi ge oss på en testperiod med ovanstående system? Eller har du ett annat, bättre, förslag? Variant på temat? Helt enkelt - sätt igång att *tycka*. :)

Rick Falkvinge
2006-07-11, 10:14
Vi kan ju notera att framför allt nyhetstråden faktiskt börjar få kvalitetskrav på sig, eftersom folk följer den över RSS som en riktig tvättäkta nyhetskanal.

Tor Skude
2006-07-11, 10:19
Jag tycker att det räcker med att moderatorerna i efterhand låser dublettrådar, och hänvisar til den första tråden i ämnet. Samtidigt behövs det lite mer disciplin angående rubriken. Om tråden handlar om en tidningsartikel om oss är det ganska bra att använda "Tidningsnamn - Artikelrubrik" som rubrik, och inte intetsägande fraser med dålig eller ingen anknytning till innehåller i artikeln, t ex "va fan" eller "aftonbladet ljuger igen". Moderatorer kan gärna ta sig frihet att ändra rubriker av den sistnämnda sorten.

Richie
2006-07-11, 10:44
Jag tror man både kan ha kakan och äta den, dvs ha vissa subforum låsta/modererade och andra öppna för nya trådar. Vi har väl iofs så redan idag, inte kan väl vem som helst skapa nya trådar i Piratpartiet Informerar? Just nyhetsforumet känns som ett sånt där man kanske ska ha lite bättre koll. Det finns säkert fler.

pmanlig
2006-07-11, 20:48
infinite_emma (2006-Jul-11)Kom gärna med lite feedback – ska vi ge oss på en testperiod med ovanstående system? Eller har du ett annat, bättre, förslag? Variant på temat? Helt enkelt - sätt igång att *tycka*. :)

Gärna moderering som bedrivs på rätt sätt. "Rätt sätt" är i det här fallet att fungera som "coach" för den som skriver, d.v.s. i de allra flesta fall hjälpa människor att göra rätt snarare än att vara polis som bestraffar när man gör fel. Jag tycker också att det finns minst en sak till som kan göras för att underlätta forumläsande:Trådar som är långa muterar oftast till oigenkännlighet efter ett tag. Det finns t.ex. någon tråd där det diskuteras om fritt trådlöst bredband till alla, men rubriken säger något helt annat. Tråden är på 19 sidor eller så, och det är inte konstigt att diskussionen glider över i andra ämnen. Det här är mindre bra, det vore bättre om diskussionen delades upp i flera trådar. Det är lättare att hitta rätt information om diskussionen i varje enskild tråd fokuseras på det som beskrivs i rubriken.

infinite_emma
2006-07-12, 07:03
ah, dessvärre tillåter inte forum-mjukvaran att splitta och klistra ihop trådar. :(

Joakim Holgersson
2006-07-12, 07:28
grundregel är att rubriken borde vara samma som artiklens rubrik, dels slipper man dubbelpostning, sen blir det enklare och smidigare finna det också

infinite_emma
2006-07-12, 07:48
Jag har dragit igång en omröstning baserat på det som diskuterats här i intresse av att snabba på processen en anings. Omröstningen (http://www.piratpartiet.se/forum/Topic41928-56-1.aspx?Update=1) finns att hitta i "Piratpartiet informerar" och jag avser att flytta bort den därifrån när den är genomförd!

jon
2006-07-12, 08:06
Jag tycker inte att man ska kräva moderator-ok för att få posta i nyhetskanalen. Just nyhetsforumet är en extremt stark resurs på forumet tycker jag. Aktiva moderatoråtgärder för att starta trådar kommer att dämpa tempot i nyheterna och vissa med svagare självförtroende kanske drar sig för att posta om/när de är rädda att deras förslag inte publiceras. Det skulle dessutom ge kunna ge vatten på kvarnen till den som vill spekulera i att partiet är hårt hållet av styrelsen. Jag tycker heller inte att det är så dålig kvalitet på trådnamn od att det är problem att hitta det man söker.Jag håller med andra ord med Tor Skude, typ

Richie
2006-07-12, 09:57
Man kan tänka sig två nyhetskanaler, dels en omodererad som man kan se som en slags förslag på Nyheter och en modererad som vi använder som grund för den externa nyhetsfeeden osv. Då får man dels den fria rapporteringen och dels en mer seriös, uppstyrd.Fast det kommer ju inte åt problemet med nerskitning av Recent Posts...

Gert Löwenhamn
2006-07-12, 11:48
Varför inte stänga av möjligheten att kommentera i nyheter. Den tråden skall ju fungera som en länksamling för nyheter. Vill man diskutera nyheterna kan det ju med fördel göra i ngn av politiktrådarna eller övrigt. En stor anledning till att jag inte har nyheter som rss är just att jag inte vill kleta ner mitt mailsystem med 2000 poster som säger "jättebra artikel" eller "fan vad dåligt", eller båda :)

Låt moderatorerna lägga in en postning under nyheten med en hänvisning till den tråd där den diskuteras om man vill hålla ihop det lite.// Gert

Tor Skude
2006-07-12, 12:39
Nej nej nej :) Meningen med nyhetsforat är just att man ska kunna kommmentera nyheterna. Om man bara vill läsa artiklar är det enklare att kolla in Piratkriget (http://piratkriget.omfg.se/) och Bodströmsamhället (http://piratkriget.omfg.se/)-länksamlingarna.Kan man inte ställa in sin RSS-läsare så att den endast tar emot första inlägget i varje tråd?

Richie
2006-07-12, 22:30
Tor Skude (2006-Jul-12)Kan man inte ställa in sin RSS-läsare så att den endast tar emot första inlägget i varje tråd?

Är kanske enklare att länka RSS-läsaren till hemsidans nyhetsflöde, då.http://www2.piratpartiet.se/nyheter är sidan, http://www2.piratpartiet.se/flexinode/feed/7 är feeden.

svanstrom
2006-07-14, 21:13
Tor Skude (2006-Jul-12)Nej nej nej :) Meningen med nyhetsforat är just att man ska kunna kommmentera nyheterna. Om man bara vill läsa artiklar är det enklare att kolla in Piratkriget (http://piratkriget.omfg.se/) och Bodströmsamhället (http://piratkriget.omfg.se/)-länksamlingarna.Kan man inte ställa in sin RSS-läsare så att den endast tar emot första inlägget i varje tråd?RSS funkar inte så (även fast någon så klart kan skriva in sådan funktionalitet i ett RSS-program).Att använda RSS-funktionen på ett forum som PPs för att hålla koll på nyheter är fel/ett missförstånd, man håller bara koll på aktiviteten i forumet; för rena nyheter får man hitta nyhetskällor istället (en massa bra källor nämnts överallt inom forumet, plus att det finns en lite halvlång lista på Piratliv (http://piratliv.se), och så har så klart Piratliv (http://piratliv.se) en RSS-feed).