handdator

Visa fullständig version : Patent Förhalar utveckling åter igen.


Gabriel Trosell
2006-08-07, 19:18
Läste precis en Skrämmande artikel där patent åter igen visar vad patent endast används som stora företags sätt att tjäna lätta pengar på. samt förhala utvecklingen..http://www.idg.se/ArticlePages/200608/07/20060807123123_PFA/20060807123123_PFA.dbp.asp?s=0222222222222222333333333333330020266666666666667&nolimit=true

LÅNG URL, men

Läs även kommentarerna, Jag är GTX där, argumenterar mot några.

Jolly Roger 46
2006-08-07, 19:49
Detta företag Anascape Ltd lever endast för att stämma andra bolag för patentintrång för denna "uppfinning". Detta bolag har lyckat få patent på en produkt som låg i tiden och knappast har någon uppfinningshöjd. Detta bolag försöker nu att få ut pengar för sitt "innovativa" arbete. Anacsape har inte ens en hemsida tror ni de är intresserade av att skapa något?Detta är ett typisk resultat av världens perveterade patent system.Detta idiotiska system återupprepar sig gång på gång.Tro mig. Jag har c.a 20 patent själv!Som dagens patensystem fungerar runt om i världen är det snarare ett stort hinder för utveckling än ett hjälpmedel.Det finns en god tanke bakom patent men systemet har ruttnat innifrån. Innifrån patentverken, de kan inte sitt jobb med dagen snabba teknik utveckling.

Gabriel Trosell
2006-08-07, 20:05
Fick en enorm respons angående Piratkopiering på http://www.kolozzeum.com/forum/ett gym forum =)

väldigt många kritiska till både piratpartiet, även där dom anser att kopiering är stöld.. sitter och disskuterar för fullt.. är så less på att folk inte fattar nått!! :S

Gabriel Trosell
2006-08-07, 20:17
haha, dom radera tillochmed tråden för "avslöjjade" att en i forumet var en pirat som laddade hem.. så dom raderade det. för det var hemligt ansåg dom.. å hjälp

Gabriel Trosell
2006-08-07, 20:30
jag IGEN, fick detta som svar, du med 20 patent kanske kan ge ett bra svar på detta ?"och vad händer om man inte förbättrar produkten men bara säljer den under ett annat namn?"jag anser iof att det är lite knasigt.. men som sagt, då blir den första parten triggad till att förbättra sin ursprungs idé och göra större succe..

Jolly Roger 46
2006-08-07, 22:33
och vad händer om man inte förbättrar produkten men bara säljer den under ett annat namn?"Som PEPSI och Coca Cola och alla andra plagiat av enbärsdricka/julmust... Tja bra produkt och marknadsföring är egentligen mycket viktigare i långa loppet än något patent någonsin.Ett intressant exempel är Pilsener (Jag bor nära Pilsen). Processen att rena öl uppfanns 1842 i Pilsen och Pilsner Uqurell hade patentet ensamma (i ungefär 20 år). Fast pilsner blev inte populärt och spritt förens andra kunde börja kopiera metoden. Om du kollar upp så startar många bryggerier i perioden 1860 - 1880. Även om Tyskarna hade sina renhets lagar sedan 1300-talet var inte öl någon ren och trevlig produkt innan. I dag är nästan all typ av öl av pilsner typ. (står att läsa på de flesta öl burkar och flaskor)Tja, innan folk kunde börja kopiera fritt, var inte pilsner någon världsucce. Och Pilsner Uqurell blev inte berömt och stabilt företag innan folk kunde kopiera metoden.Jag kan ha lite fel i detaljer men i stora drag är det ungefär så. Patent är bara (dimridåer) för ekonomer och finasiärer. I slut änden skall ju saker ändå produceras.Ok, det kan finnas fall då ett patent kan ha spelat en viktig roll för mänskligheten. jag känner bara inte till något på rak arm. Är patentet viktigt väntar man oftast ut det => resultat utveckling av tekniken fördröjs.Däremot betalar man ofta stora pengar för affärs ideer och utvecklade ideer! Inte för patent, om man inte sitter gisslan (redan har gjort ett intrång.)

John Nilsson
2006-08-08, 08:57
Trevlig text om patent: http://www.mutualist.org/id74.html

Referenser: http://www.mutualist.org/id110.html

This is borne out by F. M. Scherer's testimony before the FTC in 1995. Scherer spoke of a survey of 91 companies in which only seven "accorded high significance to patent protection as a factor in their R & D investments." Most of them described patents as "the least important of considerations." Most companies considered their chief motivation in R & D decisions to be "the necessity of remaining competitive, the desire for efficient production, and the desire to expand and diversify their sales." In another study, Scherer found no negative effect on R & D spending as a result of compulsory licensing of patents. A survey of U.S. firms found that 86% of inventions would have been developed without patents. In the case of automobiles, office equipment, rubber products, and textiles, the figure was 100%.The one exception was drugs, in which 60% supposedly would not have been invented. I suspect either self-deception or disingenuousness on the part of the respondents, however. For one thing, drug companies get an unusually high portion of their R & D funding from the government, and many of their most lucrative products were developed entirely at government expense. And Scherer himself cited evidence to the contrary. The reputation advantage for being the first into a market is considerable. For example in the late 1970s, the structure of the industry and pricing behavior was found to be very similar between drugs with and those without patents. Being the first mover with a non-patented drug allowed a company to maintain a 30% market share and to charge premium prices.Om någon undrar varför jag länkar till den där boken överallt så är det för att jag håller på att läsa den för tillfället. Massa nytt som relaterar till allt möjligt vi sysslar med :)

nimbus
2006-08-08, 11:21
Företag som Anacsape är ju sådana som ger oss vatten på vår kvarn. Samla på sådana här exempel och presentera dom för folk på ett vettigt sätt. Speciellt patentivrare borde ha svårt att säga emot med andra argument än att "Jo, det har dom väl rätt till."

Finns inga argument för att det skulle kunna hjälpa utvecklingen och samlar man tillräckligt många sådana här exempel är det fint att kunna visa på att det inte bara är undantagsexempel.

Gabriel Trosell
2006-08-08, 12:34
FIck svar på ett IDG kommentator inlägg jag gjorde, det står såhär.tycker de verkar mest som BS men..

nå försvar ? NI andra kan ju hjälpa till där också ;)"suck..

2006-08-08 11:00

[Anmäl detta inlägg]

"jädrans uppsving i uppfinningsrikedom"?Vilket skämt. Vi skulle få plagiatörernas julafton där dyrt utvecklade produkter skulle kopieras med simpla bling-bling "förbättringar", som många skulle köpa bara för ytans skull.Privatpersoner som är riktiga innovatörer brukar väl ändå bilda ett bolag, som ansöker om patentet. Pengarna därifrån kommer ofta från riskkapitalister, banklån eller annat, inte ur en vanliga knegares ficka som du tycks tro. Att stämma för patentbrott är helt självklart, om fallet är uppenbart så väntar ju sannolikt skadestånd och betalda rättsprocesser.Att plagiera är att kväva innovation. Att tjäna pengar på någon annans arbete är så grundmurat fel att det krävs en piratpartist för att inte se det. Maken till stollerier och självmål får man gå tillbaka till Ny Demokratis dagar för att hitta. Men det är underhållande...

Daniel_N "

John Nilsson
2006-08-08, 19:38
Gabriel Trosell (2006-Aug-08)Vilket skämt. Vi skulle få plagiatörernas julafton där dyrt utvecklade produkter skulle kopieras med simpla bling-bling "förbättringar", som många skulle köpa bara för ytans skull.Ja. Det är liksom själva tanken med att avskaffa statligt skyddade monopol: att den fria marknaden driver priserna för produkten mot kostnaden för produktionen.Att plagiera är att kväva innovation.

Bevis?Att tjäna pengar på någon annans arbete är så grundmurat fel att det krävs en piratpartist för att inte se det.

Antingen så har innovatören fått kompensation för sitt arbete, eller så har han/hon jobbat gratis. I fall ett så är väll allt ok? I fall två så får han/hon väl skylla sig själv?

Jolly Roger 46
2006-08-08, 20:38
Jag kollade på IDG debatten verkar ju inte särskilt seriös. Jag orkar inte blanda mig in i det käbblet.

Jag har drivit och varit med och startat flera företag baserade på patent och idéer.

Bland annat http://www.pricer.com.Visst har jag tjänat pengar på mina patent, men det viktiga var inte att hålla borta andra från marknaden, (även om det är en trevlig bi effekt). Det viktigaste med att patentera är att se till att inte någon annan patenterar så att man blir utestängd från marknaden, när man ändå bestämmer sig för att investera i ett projekt. Därför är just sådana bolag som ana...(what ever) extra jobbiga.

I långa loppet är det ändå produkten själv som är avgörade för ett bolag.Personligen är patent egentligen bara till besvär för mig. Jag undviker numera att patentera utan publicerar mina (mindre) uppfinningar så att ingen annan skall kunna patentera samma sak.

Detta förfarande kallas ofta för att göra "Application notes", och passar ganska bra för mitt nuvarande yrke. Mycket i elektroniska konstrutioner hålls ändå hemligt trots patent, ungefär som man håller källkod hemligt.

Visst patent finns idag och man är ju dum om man inte utnyttjar dem när så behövs. Fast vi skulle inte få ett sämre samhälle utan patent.

En intressant kompromiss skulle vara ett slag tvångs licens, dvs att patent bibehålles men att man skall kunna få en licens mot en förut bestämd del av vinsten. Detta skulle kunna regleras av en speciell domstol med mycket hårt styrda regler. Så fungerade det ungefär under världskrigen, då alla bolag i USA fick ta del av varandras patent, industrin fick en rejäl kick. (Jag är inte instatt nog för att veta hur det var i resten av världen men jag antar att det var likartat.)Jag vill inte ge någon universal lösning, men Piratpartiet är mycket viktig! Dessa frågor är alldeles för viktiga för att slarvas bort under några minister sammanträden i EU av dagens ointresserade politiker.En jämförelse:

Privat nyttjande av patent har aldrig varit avsett att vara begränsat! och därmed är patenlagarna faktiskt mildare än upphovsrätten idag i Sverige där inte ens privata kopior är tillåtna.Till sist:

Allt detta hänger intimt samman med vilket samhälle vi vill ha, jag tror bara att våra kära politiker i de etablerade partierna inte riktigt fattat det än.Piratpartiet är det viktigaste som hänt i Svensk politik på många,många år!!!(Ursäkta miljövänner och andra,...)