handdator

Visa fullständig version : Försvar för Relakks


xor
2006-08-17, 22:18
Som en slags motreaktion till uppståndelsen runt Relakks och Piratpartiets äktenskap:Piratpartiet har tre mål:

* Fri kultur

* Uppluckring av patenträtten

* Skydd av privatlivet på internetRelakks hjälper, så vitt jag vet, inte särskillt bra för de två första punkterna. Det går säkert att använda Relakks för att fildela copyrightskyddat material, men jag skulle inte våga använda tjänsten för att lägga upp ett offentligt FTP-arkiv. Relakks vet vem du är och kan i värsta fall bli tvingade att uppge sådana uppgifter.

Det är heller inte på något sätt så att man skulle kunna vara skyddad bakom relakks för att sprida barnpornografi, eller något annat liknande idiotiskt. Straffet för sådana brott kan mycket lätt ge mer än 2 år i fängelse, och deras kryptering hjälper sålunda inte alls.En skyddad IP-adress som man kan använda till att surfa på internet är bra för många ANDRA saker:* Relakks skyddar privatlivet och din identitet

Du kan besöka websidor och diskutera ämnen på internet utan att vara orolig för att det ska få några konsekvenser. Tänk om du har ett konto på darkside.se som du bara absolut inte kan berätta om för någon annan? :)

Det blir omöjligt för organisationer att hålla koll på vem som är vem. Raderar man sina cookies kan google inte komma ihåg vad du tidigare sökt på och arrangera sina sökträffar enligt den profilen.

Det blir omöjligt för din boss att veta att det var du som postade rapporten om era arbetsförhållanden till media, usenet eller liknande. Det är ett formidabelt skydd av brevhemligheten och skyddar visselpipsblåsare.* Relakks skyddar INTE brottslingar

Om man begår brott som kan ge fängelse i upp till 2 år så måste de lämna ut uppgifterna. Om man vill komma undan med att begå tunga brott online så är det TOR, I2P och Freenet som gäller. Piratpartiet har ett sammarbete med Relakks, och relakks är inte byggt för den sortens dubbelsidig anonymitet som krävs för tunga brott (ingen bör veta vem du är i så fall :P)* Relakks kan användas av andra än svenskar

Piratpartiet står för skydd av privatlivet på internet, och jag tolkar det som att det inte bara vill att Sverige ska njuta av det skyddet.http://images.google.cn/images?hl=zh-CN&q=Tiananmen&btnG=Google+%E6%90%9C%E7%B4%A2&sa=N&tab=wihttp://images.google.se/images?hl=sv&q=Tiananmen&btnG=Google-s%C3%B6kning&sa=N&tab=wiCensur är ett problem för många människor runt om i världen. Länkarna ovanför är vad man får upp om man söker på bilder av "Tiananmen" på kinesiska och svenska wikipedia. Relakks är en tjänst som gör att man får fram den svenska google-sidan, även om man är kines.Folk har blivit stoppade i fängelse för att de har skrivit negativa saker om regeringen på internet. Också det hjälper relakks mot, för hur ska elaka myndigheter veta vem som gjorde vad? I Sverige är vi inte tvungna att lämna ut sådana uppgifter till utlandet.* Media!!!

Att visa upp Relakks för omvärlden är ett jävligt bra initiativ. Som det är nu skrivs det massor om pirat-rörelsen i tidningar och på internet, att ge dem lite uppmärksamhet bidrar till att motverka bodströmsamhället. Människor som inte vet hur man gör med proxies och TOR kan med enkelhet sätta upp och börja använda tjänsten på sina windowsdatorer.

Nicklas W Bjurman
2006-08-17, 23:34
Vad jag vet så vill vi inte bara skydda privatlivet på internet utan i alla sammanhang. Precis som delad kultur inte bara handlar om fildelning.

xor
2006-08-18, 00:57
Brevia.se nästa med andra ord? ;)

Richie
2006-08-18, 08:00
xorboy (2006-Aug-17)jag skulle inte våga använda tjänsten för att lägga upp ett offentligt FTP-arkiv.

Det är upp till dig, men det skulle inte fungera rent tekniskt heller. Eftersom man får en VPN-tunnel ut till ett externt, dynamiskt IP hos Relakks som de kan byta när som helst så blir det svårt för andra att komma åt dina utdelade filer. P2P-program funkar på ett annat sätt än FTP, så det går fint att t.ex. dela ut den senaste Gentoo-versionen via Relakks och Azureus.xorboy (2006-Aug-17)Om man begår brott som kan ge fängelse i upp till 2 år så måste de lämna ut uppgifterna.

Nja, de tolkar det som att brottet måste ge MINST två års fängelse. Upphovsrättsintrång räcker alltså inte utan det är mord, grov misshandel, terroristbrott och såna andra grova brott som det inte skyddar mot. Dvs den sortens grova brott som Bodström påstår sig vilja komma åt...

Sponkalong
2006-08-18, 15:52
Ett problem med Relakks som jag ser det är att det kan ge en falsk känsla av trygghet.Visst, du kan dölja ditt IP och är du harmlös så kommer Relakks förhoppningsvis inte att lämna ut det annat än om polisen ber om det. Du har troligtvis inget att frukta, och kan vara mer anonym än annars på diverse diskussionsforum och liknande.Men om vi vänder på det: Om jag är en elak jävel till ISP eller en Arbetsgivare som inte vill att du ska kunna åtnjuta denna anonymitet, kan jag jävlas med dig så att du inte kan använda Relakks eller rentav lura dig utan att du fattar det?Ja, det kan jag.Jag kan jävlas med dig såtillvida att jag exempelvis spärrar de portar som Relakks använder sig av. Faktum är, att detta är något som allt fler organisationer och företag gör (spärrar VPN till externa IP) av säkerhetsskäl. Och då kan du sitta där med ditt Relakkskonto som du ändå inte kan använda.Jag kan också lura dig att tro att du kommunicerar med Relakks server om du inte är varsam genom en s.k. man-in-middleattack. Vet man lite om hur säkerhetsmekanismer fungerar så kommer jag inte att kunna lura dig, men Relakks tjänst är ju till för "mannen på gatan" och denne är nog mer lättlurad än man kan tro. Och då sitter du där och surfar i tron att du är helt anonym när du i själva verket inte är det. Och det bara för att Relakks tjänst inte är vattentät.Så, frågan är egentligen vad man vinner med Relakks som man inte redan idag kan få med anonymiserande proxies och liknande lösningar? Skillnaden som jag kan se det för "mannen på gatan" när det gäller att vara anonym på webben är: 1) Man får betala, samt 2) Man litar på någon annan än man litade på tidigare. Den stora vinsten kommer först när du vill börja vara anonym på IP-nivå för icke webb-baserade tjänster.

odd
2006-08-20, 21:14
Richie (2006-Aug-18)xorboy (2006-Aug-17)jag skulle inte våga använda tjänsten för att lägga upp ett offentligt FTP-arkiv.

Det är upp till dig, men det skulle inte fungera rent tekniskt heller. Eftersom man får en VPN-tunnel ut till ett externt, dynamiskt IP hos Relakks som de kan byta när som helst så blir det svårt för andra att komma åt dina utdelade filer. P2P-program funkar på ett annat sätt än FTP, så det går fint att t.ex. dela ut den senaste Gentoo-versionen via Relakks och Azureus.

Klart man kan köra en ftp server om man vill, bara använda dyndns.com eller något, det är ju precis som dom dynamiska adresser man får av sin isp, inte för att jag skulle använda tjänsten till det ändå, men det går :)