handdator

Visa fullständig version : Lära sig linux


Censur
2006-01-23, 00:28
jag är en vanlig svensson vad det gäller datorer , talar inget programspråk eller nått är ganska tafatt när det gäller datorer kan inte göra mycket alls, jag undrar om det finns nått användrar vänligt linux som är lätt att lära sig, lite krångel och att man inte behöver ha så stora (helst inga :P) programerings kunskaper!ursäkta om jag är noob=) men jag har tröttat helt på microsofts skit =)

John Nilsson
2006-01-23, 01:11
Det första du måste inse är att Linux är inte Windows. Vill du ha en windowsersättare så kommer du bara bli besviken på Linux.Är du sugen på att lära dig ett annorlunda system som har många egna meriter så är det en annan femma.Jag kör Ubuntu linux och jag vågar påstå att det inte skall vara några problem för någon att migrera till det, förutsatt att man är beredd att kolla lite på nätet då och då när man har problem.Vill du verkligen LÄRA dig linux så är kanske Gentoo eller Slackware ett bättre allternativ (rejäl nördvarning på de systemen bara).Har du några problem att hitta den information du behöver så får du väldigt gärna maila mig om hjälp.

Censur
2006-01-23, 23:42
Tack så mycket jag kollade lite på en wiki om linux verkade ju inte allt för svårt, kan nog ta lite info som finns där tack för svaret iaf!

nino
2006-01-24, 10:24
Mandrive? FedoraCore är dem två lättaste vad jag vet. Och vill du prova nåt ännu lättare då är de GENTOO! :D

extince_
2006-01-25, 18:55
Nino: Gentoo är inte ett av lättaste mig veteligen, däremot ubuntu.. nästan lättare att installera ubuntu än installera windows :)

ninjin
2006-01-25, 23:48
Fordelen med att kora Gentoo ar att dokumentationen gar igenom hela systemet i commandline nar man installerar (och om man klarar av att "pina" sig igenom den sa kan man en del). Det ar ju lite ravigt med de distar som inte lar sin anvandare detta. Man bor sannerligen lasa nagon form av guide till commandline for att overleva i en *nix-miljo.

G-Man
2006-01-26, 05:01
annars är SUSE linux ett super enkelt full linux också med 1000tals program och färdiga drivrutiner till det mesta.

det är baserat på GNU.

körs med förkompilerade 'paket' för det man vill installera.

om suse köps så ingår support om man behöver det samt en ersättare till ms office.Men skall du köra linux så kan du glömma allt vad som heter "windows"skrivare/modem osv... för det funkar inte då dom som gjort produkterna INTE släpper källkoden till drivrutinerna.Detta är något EU borde göra något åt istället för att tönta sig med microsoft som dom gör nu. setill att det finns alternativ, så att konkuransen funkar istället.någon som sett "Enron.The.Smartest.Guys.In.The.Room"?

samma sak pågår i sverige ihop med de andra länderna i norden med elen... för systemet är ju en kopia av kalifonien... och pris motiveringarna den samma.

politiker är så jävla dumma som låter sig påverkas av lobbying från företag.

Richie
2006-01-26, 17:39
G-Man (2006-Jan-26)om suse köps så ingår support om man behöver det samt en ersättare till ms office.

OpenOffice finns att tanka hem gratis från www.openoffice.org, finns till i princip alla Linuxvarianter samt Windows och Solaris. Dessutom har vi office-programmen i Gnome och KOffice i KDE, så det råder inte direkt brist på utvecklare som vill jobba gratis, utan att "få garanterad avkastning".Men skall du köra linux så kan du glömma allt vad som heter "windows"skrivare/modem osv... för det funkar inte då dom som gjort produkterna INTE släpper källkoden till drivrutinerna.

En del av dem funkar faktiskt ändå - en del tillverkare har släppt lite data så andra har gjort fungerande drivisar och en del är reverse-engineerade till att funka. Men det bör man kolla noga innan man köper. Google är din vän.

Nino, Gentoo enkelt? Ja, för dig och mig kanske, men folk i allmänhet kan inte läsa innantill. :-P Men vill man verkligen lära sig och förstå Linux, då är Gentoo svårslaget. Dokumentationen och forumen är bara bäst.

Det finns för övrigt ett gammalt talesätt om politiker - En hederlig politiker är en som förblir köpt.

John Nilsson
2006-01-29, 00:44
Jag kan väl tillägga att Gentoo är skitkul, körde det själv i 5år innan jag gick över till Ubuntu.Men Gentoo är ännu mindre en windows ersättare än Ubuntu är så jag avråder verkligen att man kör Gentoo om man inte har den gen som gör att man tycker det är hysteriskt roligt att rota bland inälvorna i ett system. (Vilket inte är en ovandlig gen förvisso...)

Fenix
2006-01-30, 06:14
Ubuntu är enkelt att leka med och det finns många lättlästa guider om du skulle köra fast

Adrian Larsson
2006-01-30, 08:07
Jag testade Ubuntu ett tag, men det blev inget. Jag fattade aldrig hur man installerade saker :( jag googlade och googlade, men hittade inge guider. Inte ens på deras hemsida.. :(

John Nilsson
2006-01-30, 17:19
Darkwolf (2006-Jan-30)Jag testade Ubuntu ett tag, men det blev inget. Jag fattade aldrig hur man installerade saker :( jag googlade och googlade, men hittade inge guider. Inte ens på deras hemsida.. :(Det kan vara lite klurigt att hitta när man inte vet vad man letar efter. I Ubuntu (och de flesta Linux distributioner) så fungerar installationer helt olikt windows.Win:

1. Hitta lämplig websida eller p2p-nät

2. Ladda ner installationsfil.

3. Köra installations filen

4. Använd programmet ett tag

5. GOTO 1Ubuntu:

1. Öppna Applications > Add Application

2. Välj önskade program

3. Tryck på Apply-knappen

4. Använd programmet ett tag

5. Godkänn installation av uppgraderingar när de släppsGentoo:

1. Notera önskade program via tjänster som www.gnomefiles.com eller www.gentoo-portage.com

2. Öpnna terminal

3. Skriv emerge "namn på program"

4. Använd programmet ett tag

5. Kör kommandot "emerge sync && emerge --update --ask --verbose world" med jämna mellanrum

ungefär

Adrian Larsson
2006-01-30, 18:26
John Nilsson (2006-Jan-30)Darkwolf (2006-Jan-30)Jag testade Ubuntu ett tag, men det blev inget. Jag fattade aldrig hur man installerade saker :( jag googlade och googlade, men hittade inge guider. Inte ens på deras hemsida.. :(Det kan vara lite klurigt att hitta när man inte vet vad man letar efter. I Ubuntu (och de flesta Linux distributioner) så fungerar installationer helt olikt windows.Win:

1. Hitta lämplig websida eller p2p-nät

2. Ladda ner installationsfil.

3. Köra installations filen

4. Använd programmet ett tag

5. GOTO 1Ubuntu:

1. Öppna Applications > Add Application

2. Välj önskade program

3. Tryck på Apply-knappen

4. Använd programmet ett tag

5. Godkänn installation av uppgraderingar när de släppsGentoo:

1. Notera önskade program via tjänster som www.gnomefiles.com eller www.gentoo-portage.com

2. Öpnna terminal

3. Skriv emerge "namn på program"

4. Använd programmet ett tag

5. Kör kommandot "emerge sync && emerge --update --ask --verbose world" med jämna mellanrum

ungefär:exclamation: Ska börja med att ursäkta mig, jag råkade trycka på report kappen ist för quote, jag är SÅ ledsen, så om du blir rapporterad kan du ju visa detta inlägg för rick, han kanske kan ta bort det, om det nu händer någonting? Låt oss hoppas att det inte gör det, nun är forumet är nytt kanske den funktionen inte finns!? jaja.

-------------------------------------------------------------------------------------

Thx, ska testa det när jag har laddat det igen, tappade bort skivan på ett LAN! :P

C. M.
2006-01-30, 21:55
Hrm, så har har vi ännu en Distro vs. Distro tråd, tror jag sett sånna på alla forum jag nånsin varit på då :DPersonligen står jag på ubuntu's sida, jag har testat allt ifrån Red Hat 7.1 till Fedora ( samma, hehe ;) , Suse, Mandrake, Gentoo och Debian, och har nu fastnat för Ubuntu. Det verkar väl som många här är på Gentoo's sida, en mycket trevlig distrubution om man vill lära sig och orkar vänta 10 minuter på att kompilera varje program, själv är jag för ivrig och vill hellst se att det funkar från scratch, då är ubuntu perfekt, oftast brukar det ta längre tid att dra ned paketen än att installera dem, och då ligger jag endå i drygt 600 kb/s.Angående microsoft hårdvarra så är det väl trots allt relavivt mycket som fungerar, har dock aldrig försökt att få igång ett PPP modem, men nuförtiden har ju de flesta fast uppkoppling och då är det helt plötsligt lättare.

Den största fördelen med ubuntu är väl att det är så lätt att man knappt behöver en manual ;) Till skillnad från Gentoo där även jag har rätt stora problem när det väl kommer till kritan.

Jens Tuvebrink
2006-04-08, 18:25
Jag har provat att installera Ubuntu på min dator...men den verkar inte funka på sata2. den hittar inga hårdiskar. Någon som har ett tips? Gärna om det är 64bit system åxå..har en dualcore 3.8cpu

Bo Leuf
2006-04-08, 18:45
Kan rekommendera Knoppix eller dess derivat för att komma igång snabbt (live-CD eller ISO-fil -> installera). Grunddistro är Debian, och från CD-versionen installerad kan man omvandla till ren Debian.Finns flera varianter anpassade till svenska:

http://linux.exton.net/news.php

Jens Tuvebrink
2006-04-09, 02:29
Bo Leuf (2006-Apr-08)Kan rekommendera Knoppix eller dess derivat för att komma igång snabbt (live-CD eller ISO-fil -> installera). Grunddistro är Debian, och från CD-versionen installerad kan man omvandla till ren Debian.

Finns flera varianter anpassade till svenska:
http://linux.exton.net/news.phpJag provar. Återkommer med resultat :P

Edit:) Det dök upp ett problem på en gång:P Jag klickade på länken på sidan för att tanka hem disten, men det finns ju 100000000 olika filer=( Vilken ska man välja?

http://ftp.se.linux.org/Linux/distributions/exton/

John Nilsson
2006-04-09, 02:34
Uexplode (2006-Apr-08)Jag har provat att installera Ubuntu på min dator...men den verkar inte funka på sata2. den hittar inga hårdiskar. Någon som har ett tips? Gärna om det är 64bit system åxå..har en dualcore 3.8cpuDu körde 64bit installationen av ubuntu?Testa den senaste utgåvan av Ubuntu Dapper Drake, tror den skall vara lite bättre med div. hårdvara.http://www.ubuntu.com/testing/flight6

Jens Tuvebrink
2006-04-09, 02:44
Du körde 64bit installationen av ubuntu?

Testa den senaste utgåvan av Ubuntu Dapper Drake, tror den skall vara lite bättre med div. hårdvara.

http://www.ubuntu.com/testing/flight6

Jag hitta ingen ubuntu 64 eller om det var så att 64 bara var till amd cpu. Jag testade massor med olika distar. Den enda som funka att installera var suse eller nått liknande. Men det fanns inget att göra i det oset. Det gick ju att surfa, men jag vill spela spel=) Ett av mina favespel (saga of ryzom) ska tydligen gå att spela på linux.

Bo Leuf
2006-04-09, 03:10
Detta verkar vara senaste 'normal-svenska'KNOPPIX-EXTON-v4.0-SE-705MB-051207.isoliveCD

Jens Tuvebrink
2006-04-09, 03:24
Bo Leuf (2006-Apr-09)Detta verkar vara senaste 'normal-svenska'

KNOPPIX-EXTON-v4.0-SE-705MB-051207.iso

liveCD

ok=)

Jag har en datorfirma och det skulle vara kanon om det gick att hitta ett alternativtill windows att förinstallera på burkarna, plus att priset skulle gå ner 1000 spänn=)

John Nilsson
2006-04-09, 03:58
Uexplode (2006-Apr-09)Jag hitta ingen ubuntu 64 eller om det var så att 64 bara var till amd cpu. Jag testade massor med olika distar.Hmm, jag är inte så insatt i det här 64bit träsket. Tänke vänta med att uppgradera tills jag slutar höra frågor kring det ;PNåja, för att vara på den säkra sidan så kan du ju köra en källbaserad distro, typ Gentoo. Jag tror inte att de olika sklijer sig åt vad gäller spel i någon större utsträckning, oftast så finns ju inte spelen tillgängliga via de normala kanalerna av paket att installera, men det brukar gå att lösa iaf.Här är lite länkar som kan hjälpa med spel:

http://www.liflg.org/

http://appdb.winehq.org/

http://www.transgaming.com/

Jens Tuvebrink
2006-04-09, 04:53
http://www.liflg.org/[/url]
http://appdb.winehq.org/
http://www.transgaming.com/

Tackar för dom länkarna=)

Jens Tuvebrink
2006-04-14, 02:42
Provade att installera Unbutu..men det gick inte. Hittar inte hårddisken. Ska testa knopix nu..att köra den i cd'n har funkat förut, men det ska ju gå att lägga den på hdd'n åxå

Roger Abrahamsson
2006-04-14, 10:30
Knoppix funkar bra i 90% av fallen. Det man måste vara medveten om i Linux är att alla hårdvarutillverkare inte stödjer den, så har man otur så funkar inte saker. Detta händer i Windows också, men oftast när de uppgraderar Windows och du har gamla saker.Fedora är också ett bra alternativ. Jag själv kan inte räknas till noob i de här fallen, så tittar på några bekanta jag har, som kör Linux för att de inte gillar M$ och vars datorkunskap är minimal. När en person som inte vet direkt vad hårddiskpartitioner är, och står frågande när man säger ord som grafikkort och processor, klarar av att installera och köra det så räknar jag det som fungerande.Knoppix och Fedora går i de klasserna enligt mig.Sen John, du som verkar ha lite koll på Linux borde prova Debian på amd64.. den är pure 64 bit och äckligt snabb. Funkar absolut klockrent alltså.

Har satt upp en par Opteronburkar för en ISP, och de burkarna är snabba!

Jens Tuvebrink
2006-04-14, 14:26
Knopix funkade via cd'n men jag fick inget ljud. Det fanns en ikon på skrivbordet som installerade Knop på hårddisken. Men inte heller denna hittade ata2 diskarna.

Jens Tuvebrink
2006-04-18, 14:13
WoooHooo....Sitter på SUSE 10 nu=) 64 bit....WooHooo....och i denna installationen så fixade installationsprogrammet drivrutinerna till grafikkort och ljud....det är ju hur snygt som hälst ju=) Cooooolt....=)

Jens Tuvebrink
2006-04-18, 14:21
Nu stötte jag på första problemet=)

När jag försöker komma åt mina andra hårddiskar så säjer den att dom inte är monterade. Vad betyder det? Hur monterar man dom? och försvinner något på diskarna om man monterar dom?

John Nilsson
2006-04-18, 19:12
I linux så har man inte enheter (c: d: osv..) som i Windows, utan alla filer ligger i samma filsystem som utgår ifrån '/'En 'monterad' disk är alltså motsvarigheten till en windows enhet när den är infogad i filsystemet. Vanligen så monterar man diskar temporärt i /mnt men flyttbara media brukar numera monteras i /media/enhets namnJag vet inte hur SUSE hanterar diskar i gränssnittet, men jag skulle gissa att du kan högerklicka på disken och välja "montera" eller liknande.

Jens Tuvebrink
2006-05-02, 22:07
Jag byggde en ny dator och installerade Ubuntu. Nu är det bara att börja lära sej detta=) Det fanns en mount i högerklickmenyn men den funkade inte. Så det känns smidigare att köra på en dator som bara kör Linux. Sitter på den nu=) Och nu ska jag försöka hitta och installera drivrutiner till Nvidia kortet.

Henry Rouhivuori
2006-05-08, 20:04
Jag har fixat FreeBSD 6.0 på en 733 Mhz:are, köpte datorn för 300 kr.Funkar fint som router/brandvägg.

Miner
2006-06-18, 23:41
Vill bara tipsa om ett enormt bra ställe att söka om linux: http://forums.linuxiso.org/index.php?sid=d8be4e902152fbd6e301e7cddc1d2eaf

Michlos
2006-06-20, 12:13
Skulle också föreslå Ubuntu till någon som vill prova på Linux.En riktigt bra grej är att om man laddar ned deras Live CD så kan man ju testa operativet utan att installera något, om/när man sedan bestämt sig för att ta steget fullt ut så finns det redan en install ikon på skrivbordet för att lägga in operativet.Många tror ju att Linux är så svårt att installera men om man kör någon av de mer "användar anpassade" distron som finns så är det ju inga problem. Installationen av Ubuntu är ju t.o.m. enklare än att installera t.ex. XP.

svanstrom
2006-06-21, 05:40
Censur (2006-Jan-23)jag är en vanlig svensson vad det gäller datorer , talar inget programspråk eller nått är ganska tafatt när det gäller datorer kan inte göra mycket alls, jag undrar om det finns nått användrar vänligt linux som är lätt att lära sig, lite krångel och att man inte behöver ha så stora (helst inga :P) programerings kunskaper!Det absolut smidigaste är att boota Linux från en CD, så kan du testa lite grunder och se att du inte är helt vilsen... när du märker att du har en bra webläsare etc igång så kan du installera Linux på datorn.Jag rekommenderar http://damnsmalllinux.org/cd.html; en liten liten Linuxvärld att börja i, och som du sedan förvandlar till en normal http://www.debian.org/-historia direkt från CDn när du är mogen för det.Du behöver så klart inte köpa deras CD, men jag rekommenderar det bara för att du då stödjer projektet samt slipper oroa dig för att något ska krångla.

svanstrom
2006-06-21, 06:07
För att lättare byta från Windows till Linux så kan man köra Linux "i" Windows, eller Windows fast man egentligen kör Linux; det här är dock en produkt som kostar slantar: http://www.parallels.com/.

Mats Eriksson
2006-06-21, 10:34
Jag kör Ubuntu och är rätt så lycklig över det :)

Anders Löfgren
2006-06-26, 15:55
Dum fråga, kanske?

Eftersom min fru och jag delar på datorn vågar jag inte gå över till Linux helt och hållet i förstaläget (om över huvud taget;)) Kan man köra XP Pro och Linux dual boot? Vilken Linux ska man köra? Jag har inte tid/lust att sitta och knacka kod utan vill helst ha ett grafiskt gränssnitt och det ska vara lätt att köra. Ska helst funka med drivisar också, förstås :D

Spec på burken:
AMD 64 4000+
1 gig ram
SATA-2 2*250
SB Audigy 2 ZX Plat
ATI x850 xt
Nvidia lan

svanstrom
2006-06-26, 16:04
Anders Löfgren (2006-Jun-26)Eftersom min fru och jag delar på datorn vågar jag inte gå över till Linux helt och hållet i förstaläget (om över huvud taget;))Hon vänjer sig rätt snabbt, eller så gör hon det inte och får mer tid över åt att städa och laga mat... hursomhelst så tjänar du på det... så gå över till Linux helt du. ;)http://www.debian.org/

John Nilsson
2006-06-26, 19:21
Anders Löfgren (2006-Jun-26)Eftersom min fru och jag delar på datorn

Det beror ju förståss på vilka behov hon har men de flesta Linux distributioner är på inget sätt svåra att använda. Det som kan vara klurigt är själva underhålls- och konfigureringsbiten som skiljer sig rätt mycket åt från windows.Jag underhåller en Gentoo dist åt min sambo, och hon har inte klagat på det hittills. Jag har hört vissa som håller igång en Linux åt folk som inte ens vet om att de inte kör windows ;)Kan man köra XP Pro och Linux dual boot?

Inga problem. Saker att tänka på:1. Installera windows först (linux är bättre på att ta hänsyn till windows, än tvärt om)

2. Lämna fritt hårddiskutrymme som linux kan använda. Filsystem och partitions krympar finns väl i många linuxinstallationer, men jag har ingen haning om hu mycket man kan lite på dem.

3. De flesta linux kan inte skriva till NTFS. Så skall windows och linux dela filer så ha en FAT32 partition till det.Vilken Linux ska man köra?

Väldigt svår fråga. Det finns två familjer (det finns andra men de är mer nischade) för dekstopbruk: KDE-baserade eller GNOME-baserade. Vilken som är bäst är en smakfråga.Ladda ner och bränn en kubuntu skiva och en ubuntu skiva så kan du testa båda utan att installera något. Bara att köra från skivan (finns både som CD och DVD):http://www.kubuntu.org/

http://www.ubuntu.com/KDE-baserade:

http://www.kubuntu.org/: Fritt och bygger på Ubuntu, som är "inne" just nu.

http://www.mandriva.com/: Ett företag som varit med länge i branschem sattsar på nybörjare

http://www.linspire.com/: Lite nyare företag som sattsar på Windowsavhoppare

http://www.xandros.com/: Ett företag som vad jag hört sattsar hårt på "Just Works (TM)". Fokuserar på SOHO tror jag, men även hempc.GNOME-baserade:

http://www.ubuntu.com/: Senaste hypen. Stark community, fokuserar på SOHO och nybörjare.

http://www.redhat.com/: Industristandarden för server och workstation

http://fedora.redhat.com/: Fri community-edition av föregående.

http://www.foresightlinux.com/: Fokus på entusiasten, lving on the bleeding edge. Försöker vara en användbar demo av kommande teknologier.

http://www.novell.com/products/desktop/: Novells senaste satsning. Fokuserar på SOHO och workstation, men med massor av bling bling ;) försöker knäcka Windows Vista.

http://www.opensuse.org/: Fri community-edition av föregående.Edit: Se http://distrowatch.com/ för fler

Anders Löfgren
2006-06-27, 11:58
Ok John, tack för alla länkarna. Då har jag en fråga till...stöder Ubuntu eller någon annan version AMD64? Eller kraschar det hela rasket?

svanstrom
2006-06-27, 12:21
John Nilsson (2006-Jun-26)(...)Får inte ens Debian vara med på din lilla lista? Så elakt...

John Nilsson
2006-06-27, 16:12
Anders Löfgren (2006-Jun-27)stöder Ubuntu eller någon annan version AMD64? Eller kraschar det hela rasket?När du laddar ner ubuntuskivor så kan du välja mellan i386 eller AMD64 varianter. Vilken som bäst är en svår fråga. i386 kanske är lite långsammar men mer "kompatibel". Funkar AMD64 varianten så finns det förståss ingen anledning att inte köra den. Det är inte stabilitetsproblem som kan vara knivigt, det rör sig snarare om att vissa program kanske inte kan köras på AMD64 varianten utan lite extra krånglande.Jag har ingen erfarenhet av hur läget ser ut nu dock. AMD64 varianterna kanske funkar precis lika bra som i386.

John Nilsson
2006-06-27, 16:13
svanstrom (2006-Jun-27)Får inte ens Debian vara med på din lilla lista? Så elakt...

Skulle du säga att debian är en distro som fokuserar på desktopanvändare?

Jag drog inte med slackware eller gentoo heller ;)Men det bör ju tillägas.ALLA linuxdistributioner bygger på i princip samma källkod och programsammlingar. Så det är fulltmöjligt att köra vilken dekstop man vill på vilken linuxdistribution som helst.

svanstrom
2006-06-27, 18:01
John Nilsson (2006-Jun-27)svanstrom (2006-Jun-27)Får inte ens Debian vara med på din lilla lista? Så elakt...

Skulle du säga att debian är en distro som fokuserar på desktopanvändare?Om jag lyckas få Winanvändare att köra Damnsmalllinux så borde de väl även klara av Debian...? :)

Paulsrud
2006-07-07, 10:27
Jag har just provat Ubuntu LiveCd'n. jag blev väldigt glatt överraskad. jag gillar det skarpt. det är dags att byta på riktigt nu. Windows går mig på nerverna. Det jag va mest orolig för va att linux inte skulle hitta mitt externa ljudkort, men det fungerade med livecd'n iaf, kan det vara annorlunda om jag installerar på riktigt? Jag är en n00b jag vet :)

SM5POR
2006-07-07, 23:54
Paulsrud (2006-Jul-07)Det jag va mest orolig för va att linux inte skulle hitta mitt externa ljudkort, men det fungerade med livecd'n iaf, kan det vara annorlunda om jag installerar på riktigt?

Jag tror inte det är någon sådan skillnad, åtminstone inte som man kan förutse. Jag installerade Ubuntu 5.10 i maj och bytte (komplett ominstallation via CD, inte uppgradering) till 6.06 i juni. Det främsta problemet gällde Xorg; av någon anledning lyckades servern inte hitta videoparametrar som passade min platta skärm (HP vs17, 1280x1024@60Hz). Det löste sig sedan jag styrt upp det i /etc/X11/xorg.conf en smula.Min maskin är en HP Pavilion t3355, AMD64. CD-spelare, internt ljudkort, parallellport (skrivare), eternät och USB (minnessticka, floppy och kamera) fungerar. Scannern har jag inte testat än. Nu sedan jag skaffat Telia ADSL (0,25 Mb/s) fick jag 98 uppdateringar (inklusive en ny kärna, 2.6.15-25) att installera över nätet; det tog bara en knapp timme att tanka hem!En sak som jag inte har fått att fungera är det inbyggda modemet; det verkar vara ett Agere Winmodem, men det har jag å andra sidan inget akut behov av just nu. Kan vara kul att få fart på en röstsvarsfunktion eller fax senare, om det är möjligt. När jag testade Knoppix och Gentoo gick systemklockan dubbelt så fort som verkligheten till dess att jag angivit "noapic" vid boot, men det verkar inte behövas med Ubuntu. Det är antagligen ett BIOS-problem som just nu inte märks.

Anders Löfgren
2006-07-08, 09:38
Jag försökte köra Ubuntu Live-cd för några dagar sedan men det gick inte att boota för det gick inte att initialisera mitt grafikkort - ett ATI x850XT. Finns det inte stöd för pci express eller är det nån inställning jag måste göra i bios eller något sådant?

SM5POR
2006-07-08, 15:57
Anders Löfgren (2006-Jul-08)Jag försökte köra Ubuntu Live-cd för några dagar sedan men det gick inte att boota för det gick inte att initialisera mitt grafikkort - ett ATI x850XT.

Jag vet inte ens vad jag själv har för grafikkort, och dessbättre råkade jag inte ut för några svåröverkomliga problem. Kan du beskriva de symptom du erhåller närmare, så att andra lättare kan hjälpa dig? Vad sade kärnan när den hittade grafikkortet?

Anders Löfgren
2006-07-08, 17:48
Under boot-sekvensen, när den går igenom bios, så att säga, stannade hela rasket och meddelandet var något i stil med "couldn't initialise graphics - installation halted (eller nåt sånt). Press enter to restart" Något i den stilen...

Paulsrud
2006-07-08, 19:03
Kör livecd'n nu och det allt verkar flyta på bra. Har en Bärbar Dell Inspiron 1150 maskin f.ö. ska göra en riktig installation så snart jag ha gjort lite backups. tänkte skaffa en extern hårdisk också. Sen är det bye bye Windows elände. :)Edit. är det förresten nån idé egentligen och krångla med att installera windows också och köra dual boot. jag känner mig inte direkt sugen men kan det vara värt det? jag tror inte jag kommer sakna windows apps. Av de Linux ersättningarna jag provat tycker jag är bra om inte bättre.

John Nilsson
2006-07-08, 22:26
Paulsrud (2006-Jul-08)Edit. är det förresten nån idé egentligen och krångla med att installera windows också och köra dual boot.Om du måste kunna köra windowsapplikationer eller -spel och de inte fungerar med något av WINE-paketen.Det gäller främst spel (de som är något o ha brukar iofs fungera med Linux) men även progarm som t.ex. firmwareuppgraderingar till mp3-spelare eller BIOS-upgraderingar och så.Om du väljer att köra en windows så rekommenderar jag att du har en FAT32-partion för gemensamma filer.

Paulsrud
2006-07-08, 23:55
John Nilsson (2006-Jul-08)Om du måste kunna köra windowsapplikationer eller -spel och de inte fungerar med något av WINE-paketen.Det gäller främst spel (de som är något o ha brukar iofs fungera med Linux) men även progarm som t.ex. firmwareuppgraderingar till mp3-spelare eller BIOS-upgraderingar och så.Om du väljer att köra en windows så rekommenderar jag att du har en FAT32-partion för gemensamma filer.Jag spelar aldrig dataspel numer. Jag är inte så insatt i dina sköna databegrepp hah. Men ja, min Ipod misstänker jag är ganska lätt integrerad i Linux världen, sen vet jag inte va BIOS-uppgraderingar är. Men jag tror jag klarar mig utan windows krångel.

John Nilsson
2006-07-09, 00:07
Paulsrud (2006-Jul-08)Jag är inte så insatt i dina sköna databegrepp hah.

Ok, kör utan Windows. Skulle behovet uppstå så går det alltid att ordna då.

SM5POR
2006-07-09, 05:48
Anders Löfgren (2006-Jul-08)Under boot-sekvensen, när den går igenom bios, så att säga, stannade hela rasket och meddelandet var något i stil med "couldn't initialise graphics - installation halted (eller nåt sånt). Press enter to restart" Något i den stilen...

Nu är inte jag heller någon hejare på terminologin i PC-världen, och jag är förmodligen fel person att hjälpa dig, men BIOS-kontrollerna tror jag är de som hårdvaran går igenom innan den bootar från intern disk, CD eller vilket medium du nu har. Någon som vill korrigera mig?Eftersom du kan se något på skärmen, om än bara text, så fungerar åtminstone videokortet, men det låter som om installationsrutinerna saknar någon grafik-mode den vill använda. Exakt vilken version av Ubuntu är det du har testat, 6.06 Desktop AMD64 eller vad..?Fast det här är nog egentligen fel forum för den här typen av problem. Jag tror du kan få bättre respons via Ubuntu Sverige (http://ubuntu-se.org/) om du verkligen vill pröva på Ubuntu. Även om det bara var ett snabbtest för din del och du inte tänker ägna mer tid åt det, så tror jag att de kan ha nytta också av negativ feedback. En live-CD måste bara fungera; man vill definitivt inte att en mängd potentiella användare skall snubbla på sådana här onödiga trösklar och sedan inte höras av mer.

SM5POR
2006-07-09, 06:03
John Nilsson (2006-Jul-08)Om du måste kunna köra windowsapplikationer eller -spel och de inte fungerar med något av WINE-paketen.

Jag håller på att migrera från en 486SX med Windows for Workgroups 3.11 till en AMD64 Sempron med Ubuntu 6.06, och jag skulle vilja ta med mig DISGEN version 6 (databas för släktforskning) som kör under MS-DOS. Räcker det med en DOS-emulator då, eller är det WINE jag bör använda i vilket fall som helst? Ingår DOS-emulering i WINE?Är Bochs något man kan använda i praktiken? Jag testade att installera Windows 3.11 under Bochs på en SPARC med Solaris, och det gick fruktansvärt långsamt... :hehe:

John Nilsson
2006-07-09, 08:34
DOSBox (http://dosbox.sourceforge.net/) är nog mera vad du behöver. Fungerar inte det så kanske FreeDOS (http://www.freedos.org/) är ett allternativ.Just Bochs (http://bochs.sourceforge.net/) (eller QEMU (http://fabrice.bellard.free.fr/qemu/)) emulerar ju hela hårdvaurarkitekturen. Vilket kan vara tämligen dyrt, så det är inget att rekommendera för att faktiskt köra program som behöver prestera.Ett mellanting är isf ett virtualiserings verktyg så som VMware (http://www.vmware.com/) eller Plex86 (http://plex86.sourceforge.net/), vilket inte emulerar hårdvaran utan bara gör den tillgänglig så du kan köra olika operativsystem samtidigt. (Ett område som är i en ganska spännande utvecklingsfas just nu iom Xen (http://www.cl.cam.ac.uk/Research/SRG/netos/xen/))WINE (http://www.winehq.com/) (WINE Is Not a (CPU) Emulator) är bara en implementering av Win32 API:et (http://en.wikipedia.org/wiki/Application_programming_interface), med vissa tillägg som DirectX och så. I teorin bör alltså windowsprogram köra precis lika bra i Linux som i Windows. I praktiken så håller koden inte riktigt samma kvalité, så vissa saker är buggigare men snabbare, andra är långsamare och ganska mycket fungerar inte alls. Men det har skett ganska mycket på senaste tiden, så mer och mer börjar fungera.

WINE finns även i två commerciella tappningar som håller lite högre standard. Cedega (http://www.transgaming.com/) som har en bättre DirectX implementering och är till för spel samt CrossOver Office (http://www.transgaming.com/) som fokuserar på office program.

Jesus
2006-07-09, 15:02
Jag kör själv Ubuntu, vilket är den första och enda distron av Linux jag har använt. När jag hade installerat Ubuntu tog det ca. en månad att tröttna på det, etersom att det var alldeles för likt Windows (då menar jag när jag använder Gnome). Så den som bara vill använda Linux och slippa betala för dyra program och alla andra fördelar det finns med Linux framför Windows så ger Ubuntu knappt något nytt. Vill man sedan känna på hur det är att leka med ett mer användarOvänligt linux så kan man testa installera en annan WindowManager (som t.ex. WindowMaker [EDIT] som jag anänder) så får man det lite roligare och lite mer motstånd när man skall lösa vissa problem som kan uppstå.Ubuntu har även ett jättelikt forum där man kan skriva om man behöver hjälp. För mig har det det aldrig gått över ett dygn utan att jag har fått ett svar på det forumet.Innan du väljer att gåöver till Linux så borde du kolla så din hårdvara är kompatibel. Det kan du göra t.ex. genom att kolla på Ubuntus forum: http://www.ubuntuforums.org/Lycka till i ditt val.

John Nilsson
2006-07-09, 15:22
Jesus (2006-Jul-09)Vill man sedan känna på hur det är att leka med ett mer användarOvänligt linux så kan man testa installera en annan WindowManager (som t.ex. WindowManager som jag anänder) så får man det lite roligare och lite mer motstånd när man skall lösa vissa problem som kan uppstå.Vill du ha lite nytt o leka med så kan jag rekommendera wmii (http://wmii.de/) eller Ion (http://modeemi.fi/~tuomov/ion/).

JOPS
2006-07-31, 08:45
John Nilsson (2006-Apr-09)[quote]Uexplode (2006-Apr-09)Hmm, jag är inte så insatt i det här 64bit träsket. Tänke vänta med att uppgradera tills jag slutar höra frågor kring det ;PSamma här, eller tills jag behöver mer än 4 GB RAM. Vilka privatpersoner behöver verkligen rena 64-bitars operativsystem idag?

JOPS
2006-07-31, 09:00
Anders Löfgren (2006-Jun-26)Eftersom min fru och jag delar på datorn vågar jag inte gå över till Linux helt och hållet i förstaläget (om över huvud taget;)) Kan man köra XP Pro och Linux dual boot? Vilken Linux ska man köra? Jag har inte tid/lust att sitta och knacka kod utan vill helst ha ett grafiskt gränssnitt och det ska vara lätt att köra. Ska helst funka med drivisar också, förstås :DMin fästmö har kört Debian i mer än ett år och tycker att det känns snyggare och stabilare än det extremt virus och spyware-infesterade skräp hon hade förut. De problem hon stöter på numera är precis identiska med de hon hade förut och har inte med operativet att göra: - "Hmm. Var lade jag nu den där filen?" eller "Vad hette nu det där programmet?". Dessa problem är ju relativt lätta att lösa. :) Förut var det dessa problem plus alla krasher och allt borttappat data som inte hunnit skrivas ner till hårddisken.Vilken distribution man väljer är egentligen inte så relevant. Det som avgör hur mycket din fru kommer gilla en distribution beror på hur den går konfigurera efter installationen. Knacka kod för att köra Linux som användare är en myt, det har man inte behövt göra sedan tidigt 90-tal.För grafiskt gränssnitt så kan jag rekommendera Xorg med FGLRX som drivrutin för grafikkortet och KDE som desktopmiljö. Testa t.ex. Kubuntu som är en Ubuntu med KDE som default eller allra helst; testa så mycket olika distributioner du orkar.

Stefan Flod
2006-07-31, 10:22
Anders Löfgren: Som föregående post ta en titt på ubuntu och kubuntu och känn dig för vilken som tilltalar er bäst.

http://www.ubuntu.com/

http://www.kubuntu.org/

laws of tradition
2006-08-02, 18:09
Japp, Ubuntu är det klara valet. Den distributionen har tydligt stigit fram som den användarvänligaste kombinerat med enormt communitystöd, på www.ubuntuforums.org kan du få hjälp med vad som helst relaterat till operativet. Kör själv ubuntu 6.06 (senaste versionen).

larsl
2006-08-02, 22:11
Jesus (2006-Jul-09)Jag kör själv Ubuntu, vilket är den första och enda distron av Linux jag har använt.

Jesus kör Ubuntu! Då måste man väl kanske testa det någon gång själv också (jag har använt Mandriva i 6-7 år och aldrig orkat byta).Vill man sedan känna på hur det är att leka med ett mer användarOvänligt linux så kan man testa installera en annan WindowManager (som t.ex. WindowMaker [EDIT] som jag anänder) så får man det lite roligare och lite mer motstånd när man skall lösa vissa problem som kan uppstå.

WindowMaker är underbart.

Henry Rouhivuori
2006-08-17, 01:12
Ubuntu 6.06

00:28:49 up 4 days, 14:10, 2 users, load average: 0.00, 0.00, 0.00Jag har www, mail och en fullt textfeedande newsserver på burken.

Pan, Thunderbird, fyra flickar öppna i Firefox.

Programfönstren var minimerade.I Windos drog newsservern 7% i genomsnitt av CPU.Wonderful

Daniel.Lecoq
2006-08-17, 22:10
annars om ni vill ha lite kul så finns ju alltid Gentoo (http://www.gentoo.org)

det är vad jag kör, med Fluxbox (http://fluxbox.sourceforge.net) som fönsterhanterare.

Gentoo (http://www.gentoo.org) har väldigt bra installationsdokument och ett underbart forum där man får hjälp fort om något skulle strula.

Overnet
2006-09-23, 02:15
Skall finnas något som heter PC Linux om man vill testa något nytt. Har dock själv bara kört livecd:n men det skall även gå att installera den om man känner för det.

Nicklas W Bjurman
2006-09-23, 07:45
Gentoo har stora interna problem i dagsläget och har inte arbetats på, på mycket länge. Strul med en ledning som vill göra annat med distron än vad den kanske behöver och ett par yes-men runt omkring honom.