Piratpartiets mötesplattform


Stängt ämne
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ
  (#1) Gammal
Andreas Bjärnemalm Inte uppkopplad
 
Andreas Bjärnemalms avatar
 
Inlägg: 1 238
Reg.datum: Jan 2009
Standard Verksamhetsplan för 2010 - 2010-04-15, 03:28

Styrelsen har, via per capsulam, beslutat att:
Styrelsen lägger fram förslag till verksamhetsplan för 2010 till årsmötet enligt http://vbulletin.piratpartiet.se/showthread.php?t=23736

Mötespresidiet lägger därför, på styrelsens begäran, upp verksamhetsplanen för mötet.


Verksamhetsplan 2010


Inledning
Årsmötet väljer styrelsen. Styrelsen är den enda gruppen som fattar kollektiva formella beslut med votering. Styrelsen ansvarar för de riktigt stora frågorna, som vilka saker som ska göras under året, och vad de får kosta. En klassisk budget, alltså. Däremot utför styrelsen inte verksamheten, det görs av partiets operativa organisation.
Styrelsen utser en partiledare med en partiledning och fastställer dess mandat. Partiledningen har beslutsrätt över den operativa organisationen, och förväntas också ta egna initiativ. Partiledningen svarar också mot styrelsen för att styrelsens beslut utförs. Men eftersom partiledaren och partiledningen inte kan göra allting själv, så delegeras ansvaret till andra individer. Både beslutsrätt och ansvar delegeras. Distriktsledarna får ansvar för geografiska områden; funktionsledare får ansvar får specifika funktioner som Teknik & Drift. De ledarna får också en tillhörande budget för att utföra sina uppgifter, som de själva bestämmer över.
Dessa individer delegerar ansvaret vidare ut mot organisationens kanter: distriktsledarna delegerar till valkretsledare, valkretsledarna delegerar till kommunledare. Vissa kommuner har till och med stadsdelsledare. Det är en viktig del av vår decentralisering att trycka ut ansvaret så långt det går mot organisationens kanter, som är det enda stället vi kan växa på. En kommunledare känner potentiella stadsdelsledare i sina sociala nätverk mycket bättre än vad distriktsledaren gör.
Partiledaren samlar också med jämna mellanrum till ledningsmöte. Det är mest en stödfunktion för alla nyckelpersoner – distriktsledare, funktionsledare – för att kunna dela med sig av tankar och funderingar kring vad som händer i organisationen. Men ledningsgruppen tar inga kollektiva beslut: det är fortfarande individerna med ansvar för funktionerna som fattar besluten som diskuteras, om än i samförstånd med ledningsgruppen i övrigt. Ledningsmötet följer också upp vad som är på gång och ser till att saker inte ramlar mellan stolarna.
Den viktigaste resursen i organisationen är den enskilde aktivisten. De som vi uppmuntrar att agera, att våga agera, att prata med vänner och bekanta, och att hitta på nya sätt att sprida idéerna. Det ska finnas så lite som möjligt i vägen för att aktivister ska kunna ta initiativ. Och den enkla prinicipen är hela organisationen byggd efter.


Disposition
Verksamhetsplanen beskriver både mål för verksamheten 2010 och den verksamhet som ligger till grund för att målen uppnås. Verksamheten beskrivs i form av en brödtext och avslutas med en checklista.


Mål för årets verksamhet
Det primära målet för partiets verksamhet 2010 är ett inträde i riksdagen genom att nå över 4% av rösterna i höstens riksdagsval.
Sekundära mål är att påverka opinionsläget i våra frågor och nå mandat i samtliga kommun- och landstingsval partiet deltar i.


Verksamhet
Piratpartiets operativa organisation med styrelsen som stöd ska bedriva en riksomfattande valkampanj för riksdagsvalet 2010.
Under Almedalsveckan 2010 så kommer styrelsen samt andra intresserade centrala medlemmar utveckla sitt kontaktnät samt påverka den politiska dagordningen genom att finnas på plats i denna politiskt intensiva miljö. Genom sin roll som Sveriges främsta mötesplats för politiker, partiföreträdare och företrädare för myndigheter, företag och intresseorganisationer är Almedalsveckan en perfekt plattform för att synas och samtidigt ett tillfälle att få knyta vitala kontakter och påverka Sveriges toppolitiker och företrädare i våra frågor.
Partiet genom den operativa organisationen kommer delta på utvalda större lanpartyn i syfte att värva medlemmar, prata med väljare och synas. Dreamhack bör ingå bland dessa.
Piratpartiet bör även om styrelsen anser sig kunna ha råd delta på större evenemang som är av stor vikt för partiet. Exempelvis bör Pridefestivalen i Stockholm vara ett av dessa evenemang som prioriteras.

Enskilda landsomfattande kampanjer utöver valkampanjen för riksdagsvalet 2010 är något styrelsen genom den operativa organisationen kan genomföra i den mån det inte tar kraft från valkampanjen. Dessa kampanjers syfte är att belysa Piratpartiets politik i ett snävare fokus och är en del av partiets långsiktiga strategi för att lyfta nya frågor.
Partiet viktigaste val detta år är riksdagsvalet men styrelsen behöver även göra sitt bästa för att se till att de satsningar som görs på kommunal-, landstings- och regionsval leder till att partiet tar mandat på så många platser som möjligt.
De ekonomiska förutsättningarna är en del av förutsättningarna för att kunna bedriva en valkampanj i stor skala. Piratpartiet är idag ett seriöst parti som samhället, media och väljare tar på allvar. Därför är det även viktigt att partiet fortsätter att se ut som ett professionellt parti med sikte på de beslutsfattande rummen. En stark finansiering är en viktig förutsättning för detta. Den långsiktiga finansieringen underlättas av goda valresultat, men den oberoende finansiering som guldpirat ger skall vårdas. Sökandet av mer och starkare finansiering skall bedrivas långsiktigt.
Under verksamhetsåret så ser vi en flera sakfrågor som täcks av principprogrammet medvetet skjutas till efter valet. Partiet behöver kontinuerligt lyfta sina sakfrågor och ha uppmärksamhet på när nya frågor som berör vårt principprogram dyker upp.
De frågor Piratpartiet driver idag ser vi idag spridas över hela Europa och världen. Det är viktigt att erfarenheter från alla Piratpartiet i Europa och världen tas tillvara. Piratpartiet är det Piratparti som startades upp först i piratrörelsen och det är därför viktigt att vi drar i trådarna för en globalare piratrörelse.
Ung Pirat, Piratpartiets ungdomsförbund är idag Sveriges största politiska ungdomsförbund med en allt snabbare tillväxt. Unga människor i Piratrörelsen är av yttersta vikt för framgång även för partiet. Ung Pirat är helt självständigt från partiet men har precis som tidigare år ett nära samarbete med Piratpartiet både operativt, politiskt och ekonomisk på en solidarisk basis. Detta ska även fortsätta och uppmuntras.


Årsmötet uppdrar åt styrelsen att genom Piratpartiets operativa organisation genomföra följande:

- Genomföra valkampanj för riksdagsvalet 2010.
- Genomföra valkampanj för de kommun-, landstings- och regionsval där partiet deltar.
- Delta på Almedalen 2010.
- Delta på större lanpartyn.
- Delta på övriga event som styrelsen anser sig kunna ha råd att genomföra bra. Pride bör vara bland dessa.
- Kontinuerligt söka mer och starkare långsiktig finansiering.
- Kontinuerligt bevaka och reagera på utvecklingen inom de frågor som täcks av principprogram.
- Kontinuerligt samarbeta med övriga piratpartier för att sprida idéerna inom och utom riket.
- Samarbeta med Ung Pirat operativt och ekonomiskt på en solidarisk basis.
Bifogade filer
Filtyp: odt verksamhetsplan2010.odt (117.7 KB, 96 visningar)
Filtyp: pdf verksamhetsplan2010.pdf (114.9 KB, 105 visningar)

Senast redigerad av Andreas Bjärnemalm den 2010-04-15 klockan 13:31.
   
Stängt ämne
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com