Piratpartiets mötesplattform


 
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ
  (#1) Gammal
Anna Troberg Inte uppkopplad
 
Anna Trobergs avatar
 
Inlägg: 616
Reg.datum: Apr 2008
Standard Självstyrande lokala partiorganisationer - en väg att gå? - 2011-06-12, 15:40

På styrelsemötet helgen 11-12 juni beslöts att till höstmötet i oktober lägga fram ett förslag om att öppna upp för självstyrande lokala partiorganisationer med eget organisationsnummer. Syftet med dessa föreningar ska främst vara att representera partiet i val till kommuner och landsting samt representera partiet i regionen.

Frågan om lokalavdelningar har diskuterats länge och styrelsens utredning har lett fram till två alternativa förslag. (Se bifogad fil.) Inför ett styrelsemöte i september kommer Henrik Brändén, Emil Isberg och Sammy Nordström att arbeta fram ett konkret förslag till proposition utifrån det första förslaget i utredningen.

I det arbetet vill vi gärna ha in synpunkter från intresserade pirater runt om i landet. Vi lägger därför idag ut utredningen på partiets forum och hoppas att så många som möjligt framför sina synpunkter och idéer.

//Styrelsen
Bifogade filer
Filtyp: pdf PP utredning om lokalavdelningar.pdf (87.2 KB, 239 visningar)


Partiledare
Blogg: http:www.annatroberg.se
Mejl: anna.troberg@piratpartiet.se
Facebook: http://www.facebook.com/annatroberg1
Skype: anna_troberg
Mobil: 0704-676 273
   
  (#2) Gammal
IsakGerson Inte uppkopplad
 
IsakGersons avatar
 
Inlägg: 833
Reg.datum: Apr 2009

Länk: #266046
Standard Sv: Självstyrande lokala partiorganisationer - en väg att gå? - 2011-06-12, 16:16

Vad otroligt roligt att det här arbetet kommer igång :-)


---

Scienta donum scienta est, unde vendi non potest
   
  (#3) Gammal
erik78se Inte uppkopplad
 
erik78ses avatar
 
Inlägg: 303
Reg.datum: Nov 2008

Länk: #266048
Standard Sv: Självstyrande lokala partiorganisationer - en väg att gå? - 2011-06-12, 16:36

Ja, det här är bra saker. Inte en dag för sent.
   
  (#4) Gammal
JPAnderson Inte uppkopplad
 
JPAndersons avatar
 
Inlägg: 975
Reg.datum: May 2009

Länk: #266049
Standard Sv: Självstyrande lokala partiorganisationer - en väg att gå? - 2011-06-12, 19:00

Leve det!
Ska bli intressant att följa...


Ledamot av valberedningen.
Tidigare; Ledamot av partistyrelsen 2012-2014, Sekreterare för Piratpartiet Värmland

Bloggar som Värmlandspiraten
Partimail | Facebook | Twitter
  Skicka ett meddelande via MSN till JPAnderson Skicka ett meddelande via Skype™ till JPAnderson  
  (#5) Gammal
Michael Anderson Inte uppkopplad
 
Michael Andersons avatar
 
Inlägg: 303
Reg.datum: May 2009

Länk: #266058
Standard Sv: Självstyrande lokala partiorganisationer - en väg att gå? - 2011-06-12, 22:22

Inte en dag för tidigt enligt min mening.

Förslaget har funnits sen länge tillbaka, men det har tidigare fått kraftigt motstånd från "vissa" i tidigare styrelser. Är glad att det äntligen börjar hända grejer, och att partiet kanske blir mer som ett "riktigt parti". Något måste ju definitivt göras, om inte partiet vill ha mindre än 0.65% av rösterna 2014.


"I'm going to blow them off the face of the earth with the fury of God's own thunder."
- President Josiah 'Jed' Bartlet
  Skicka ett meddelande via MSN till Michael Anderson Skicka ett meddelande via Skype™ till Michael Anderson  
  (#6) Gammal
AndersLindbäck Inte uppkopplad
 
AndersLindbäcks avatar
 
Inlägg: 2 789
Reg.datum: Jun 2009

Länk: #266059
Standard Sv: Självstyrande lokala partiorganisationer - en väg att gå? - 2011-06-12, 22:47

Först en liten detalj som då jag tycker är viktig då det finns vissa saker som då kan bryta mot Piratpartiets stadgar i stadgarna och arbetsordningen. På flera ställen sägs det att saken beslutas av Piratpartiets styrelse.

Då piratpartiets årsmöte är den högsta beslutande makten i piratpartiet så borde även den få chansen att påverka dessa beslut om den skulle så vilja. Men den kan inte det då den arbetsordning och stadgar som finns för lokalavdelningen inte tillåter mötet att bestämma över dem.

T.ex. så skriver Anna Troberg ovan att styrelsen tänker lägga fram förslaget till höstmötet som en proposition - trots att det i stadgarna för lokalavdelning står att det är styrelsen som bestämmer den.

Ett litet förslag är då att man i stället för att skriva Piratpartiet partistyrelse väljer och enbart skriva Piratpartiet i stadgarna och arbetsordningen. Då blir det per automatik Partistyrelsens uppgift att sköta frågorna men man låter även medlemsmötena säga sitt i frågorna.


Orden lokalstyrelse och lokalrevisor känns lite som om det är personer som är ansvariga för några rum (aka lokaler). Bättre namn behövs för man måste tänka på hur de ser ut i text när personer omnämns i tidningarna som lokalstyrelsens ordförande. Ta bort ordet lokal från de flesta platser i stadgarna förutom då man talar om lokalavdelning och texten blir bättre.


Stadgar


paragraf 2.1 är lite lång det borde räcka att det står "Föreningens syfte är att vara en lokalavdelning till och tillvarata Piratpartiets syfte och intressen i <kommun/landsting". De andra dokument som i förslaget skrivs upp blir då implicit med i detta syftet.

paragraf 3. Tycker det är battre att den lokala avdelningens styrelse själva bestämmer vem som teckar firma då situationen i varje enskild förening kan se väldigt olika ut och det kan mycket väl vara så att de personer som stadgarna tvingar ha firmatecknartiteln kanske inte är det bästa för det även om de då kanske är de bästa för det uppdrag de har.


5.2 Att man måste betala skulder kräver lagen så ta bort första meningen.

6 Lite konstigt sätt att ha medlemskap i föreningen - men det funkar och gör att man slipper tvångsansluta medlemmar i PP som bor på upptagningsområdet. Men vad finns det för vits att de som är invalda i fullmäktige är medlemmar - medlemskap ger ingen fördel - och varför blir inte alla som ingår i arbetsgruppen för fullmäktige medlemmar ?

9.4 Känns farlig. För om någon glömmer att förnya sitt medlemskap så kommer denna automatiskt och förlora sitt uppdrag i lokalavdelningen även
om personer väljer att förnya det 1 timme efter att det gått ut. Stryk "eller lämnar" någon som lämnar Piratpartiet frivilligt kommer med all sannolikhet att även välja att lämna lokalavdelningen. Och om personen inte gör det så är det inget stort problem - kanske snarare en hjälp - att personen sitter kvar tills ny styrelse kan väljas året därpå.

12.1 Att hålla årsmöte på hösten gör att det blir väldigt lång eftersläpning av ekonomiska redovisningen - det gör att risken för missbruk kan ta lång tid innan det uppmärsammas. Bör verkligen årsmötet även hållas samtidigt som Piratpartiets medlemsmöte ? Borde inte de lokala årsmötena hållas i god tid innan piratpartiets höstmöte ? T.ex. inom tiden 20 sep till 20 okt. Det gör det möjligt att då välja in ny styrelse beroende på valresultat under de år det är val.

12.2 Hoppas det inte menas partiets förstasidan när det sägs att kallelsen skall postas på PPs hemsida - den kan bli full av sådana kallelse så man missar alla andra meddelanden där.


14.3 känns lite konstigt att gamla styrelsen skriver nästa styrelses verksamhetsplan.


14.4 ta bort ordet "extra"

14.4 ta bort kravet på att en specifik person har budgetansvar. Styrelsen borde själv kunna bestämma hur sådant sker. I lokalavdelningar så kommer budgeten vara väldigt liten till en början så det är kanske bara VL/KL som har några pengar öht. Man kan skriva att styrelsen skall ha 3-11 platser och att en skall utses till ordförande, en till sekreterare och vid behov en till ekonomisk ansvarig. Man borde då även skriva att styrelsen konstituerar sig själv så att man inte behöver ha extra medlemsmöte om någon av de som valts till en nämd post hoppar av.

15.1 Borde inte även de med styrelseuppdrag i stiftelser och ekonomiska/idella föreningar, och som utsetts av kommunfullmäktige även ingå i arbetsgruppen ? Många kommuner handhar stiftelser där fd medborgare stiftat pengar till välgörande ändamål. Varför får inte landstingsråd vara med ?Annars måste jag säga att detta förslaget är det bästa jag sett i denna riktningen mot lokalavdelningar.


Ordförande PP Västmanland. Blogg: http://kunskapssamhallet.se/
Mitt vita rena mjöl och andras smutsiga fingrar gör degen oätlig.
Upphovsrättsmonopol är ingen äganderätt utan en statlig garanterad nyttjanderätt med extremt lång tidsbegränsad rätt att bestämma över verket.
   
  (#7) Gammal
Anna Troberg Inte uppkopplad
 
Anna Trobergs avatar
 
Inlägg: 616
Reg.datum: Apr 2008

Länk: #266060
Standard Sv: Självstyrande lokala partiorganisationer - en väg att gå? - 2011-06-12, 23:05

Citat:
Ursprungligen postat av AndersLindbäck Visa inlägg
T.ex. så skriver Anna Troberg ovan att styrelsen tänker lägga fram förslaget till höstmötet som en proposition - trots att det i stadgarna för lokalavdelning står att det är styrelsen som bestämmer den.
Jag vill bara klargöra att jag inte skriver något, utan bara hjälpte styrelsen att lägga ut deras text på forumet. Bara så att det blir rätt. :-)


Partiledare
Blogg: http:www.annatroberg.se
Mejl: anna.troberg@piratpartiet.se
Facebook: http://www.facebook.com/annatroberg1
Skype: anna_troberg
Mobil: 0704-676 273
   
  (#8) Gammal
Henrik Brändén Inte uppkopplad
 
Henrik Brändéns avatar
 
Inlägg: 1 722
Reg.datum: Oct 2010

Länk: #266063
Standard Sv: Självstyrande lokala partiorganisationer - en väg att gå? - 2011-06-13, 08:44

Precis som Anna skriver: Texten Anna postat är författad av mig, Emil Isberg och Sammy Nordström, på uppdrag av styrelsen. Anna kunde tyvärr inte vara med på styrelsemötet på söndagen, och har bara fungerat som brevbärare här. Så att våra officiella kanaler skulle hinna före djungeltrumman ...


Henrik Brändén, Uppsala
Bloggar på Henrik B och Henrik Brändén, Molekylärbiolog
   
  (#9) Gammal
agnesson Inte uppkopplad
Ansvarig forumgruppen
 
agnessons avatar
 
Inlägg: 2 856
Reg.datum: Apr 2006

Länk: #266065
Standard Sv: Självstyrande lokala partiorganisationer - en väg att gå? - 2011-06-13, 11:17

Jag ser positivt på att varje kommun/landsting kan bli en egen organisation. Det kommer att underlätta lokal organisering väldigt mycket den dagen vi får förtroendevalda på lokal nivå. Att en styrelse får mandat från sina medlemmar att ingå avtal och ta beslut är bra för organisationen, något som har varit svårt att göra idag.

Däremot skulle jag vilja ta bort hela kravet på verksamhetsbiten från lokalavdelningarna. Låt medlemmarna endast välja en styrelse och låt styrelsen bestämma innehållet i verksamheten och fördelningen vad gäller föreningens ekonomiska medel. Är medlemmarna inte nöjda med verksamheten inom styrelsen, håll ett extra lokalt medlemsmöte och byt ut styrelsen.

Alltså, bort med verksamhetsplan och budget från lokalt medlemsmöte och låt lokalstyrelsen bestämma detta. Det lokala medlemsmötet kan fortfarande ta beslut liknande "föreningen ska under året göra X".

Likväl kan verksamhetsrevisorn tas bort. Sätt krav på att styrelsemötena ska vara öppna för medlemmarna i kommunen och låt medlemmarna granska styrelsen direkt. Partiet granskar centralt den ekonomin redan i nuvarande förslag.

Detsamma för valberedningen. Har medlemmarna möjlighet att se hur nuvarande styrelse arbetar så försvinner en del av valberedningens arbete. Låt medlemmar istället själva klustra ihop inofficiella valberedningarna

Hela §6 kan tas bort. Här definierar man medlemskap i föreningen, ett medlemskap som varken gör från eller till. Det är "Person som är medlem i Piratpartiet " som röstar och beslutar vilka som ska sitta i styrelsen.


Sitter i partiledningen med ansvar för lokala föreningar

Arbetar som lokal assistent åt Amelia Andersdotter i Sverige
   
  (#10) Gammal
Peter Johansson Inte uppkopplad
 
Inlägg: 765
Reg.datum: Aug 2009

Länk: #266071
Standard Sv: Självstyrande lokala partiorganisationer - en väg att gå? - 2011-06-13, 13:57

Några synpunkter.
SAXAT ur dokumentet
”En tanke med PP-LOKA är att lokalavdelningarna avsätter en gemensam procentsats av sittpartistöd och använder det för att (exempelvis) ersätta partiet för administrativt stöd, köpa in tjänster gemensamt (som utvecklare, administratörer) eller andra gemensamma utgifter.”
Peter synpunkt: Det var beslutat på tidigare medlemsmöte att lokalt partistöd stannar lokalt att besluta om ovanstående går rakt emot den motionen och medlemmarnas vilja. Under valet 2010 så gjorde Helsingborgs dagblad en undersökning om hur det lokala parti stödet används och de partier (KD + SD) som skickade pengar uppåt fick det hett om öronen.

SAXAT ur dokumentet

§7 Rösträtt
7.1 Person som är medlem i Piratpartiet sedan två månader före rösttillfälle och boende i <x>län/kommun är röstberättigad.
7.2 Varje röstberättigad person äger en (1) röst.
7.3 Endast närvarande medlem i Piratpartiet boende i <x> län/kommun äger rösträtt på lokalt medlemsmöte.

Peter synpunkt: Denna punkt är för flummigt skriven säg att PP får 4 platser i fullmäktige ska då alla medlemmar med rösträtt bosatta i kommunen få lov att rösta på PPs fullmäktige möte risken för att då bli kuppade är mycket stark och ledamöterna blir då marionetter för andras viljor. Ha då hellre med en punkt till PPs fullmäktige grupp är autonomt endast ledamöter samt ersättare har rösträtt men alla medlemmar bosatta i kommunen har närvarorätt och yttrande rätt. Den lokala styrelsen kan ha en person adjungerad till fullmäktige gruppen om personer inte finns som sitter på två stolar sedan tidigare.


SAXAT ur dokumentet

§8 Votering
8.1 Vid lokalt medlemsmöte tas beslut med enkel majoritet, med undantag av övriga frågor
som tas med två tredjedelars (2/3) majoritet.
8.2 Vid lokalstyrelsens möte, samt möte med arbetsgruppen för <x>-fullmäktige, tas alla beslut med absolut majoritet.
8.3 Vid lika röstetal görs ny votering. Om lika röstetal kvarstår avgör lotten såvida inte ett avalternativen är avslag, då gäller istället avslag.

Peters synpunkt: Ett alternativ till 8.2 är att det specificeras vilka som har rösträtt i styrelsen samt fullmäktige gruppen valda i styrelsen/ fullmäktige gruppen eller ALLA medlemmar som uppfyller kraven som medlemmar (se ovanstående punkt ang kuppning.)

Angående punkt 8.3 ett alternativ är att ordförande(styrelsen)/gruppledare (i fullmäktige gruppen)s röst är värt dubbelt (utslagsröst) men denne avstår från att rösta så länge ett majoritetsbeslut finns av ovanstående grupper.

Saxat ur dokumentet

§15 Arbetsgrupp för <x>-fullmäktige
15.1 Invalda medlemmar, inklusive ersättare, i <x>-fullmäktige, ledamöter i nämnder ochbolagsstyrelser, samt utsedda kommunalråd, för Piratpartiets räkning, utgör arbetsgrupp för<x>-fullmäktige.

Peter synpunkt: ledamöter i nämnder och bolagsstyrelser är tillsatta efter valet bland de medlemmar som är intresserade och risken för kuppning är då överhängande. Anser att punkt 15.1 ändras till Invalda ledamöter, inklusive ersättare, i <x>-fullmäktige utgör en arbetsgrupp där till kan fullmäktige gruppen välja att adjungera in medlemmar till fullmäktige gruppen med närvarorätt, yttrande rätt och även rösträtt.

Vare sig man är gruppledare eller kommunalråd så måste man automatiskt ha en ledamotsplats i x fullmäktige knuten till sig och det är då naturligt att en av dessa blir ”ordförande” i arbetsgruppen samma person kan ha båda titlarna i fullmäktige och även vara ordförande i arbetsgruppen

Tillslut vi skulle ha det mycket svårt att hitta personer som vill ställa upp som valberedning i nuläget där bör nog vara ett till lägg att till 2015 ska dessa stadgar inte läsas som ”Fan läser bibeln" utan stor hänsyn till att vi lokalt är underbemannade.


Peter Johansson
http://Pejj31.blogspot.com

Senast redigerad av Peter Johansson den 2011-06-13 klockan 13:59. Anledning: Mellanslag
   
 

Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com