Piratpartiets mötesplattform


 
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ

Motion U09: Motion om distriktsdelning

Bakgrund: Ung Pirat har haft distrikt under ett par år och verksamheten där har till stor del uppgått till att en gång om året hålla ett årsmöte, sen händer det inte så mycket mer vilket är oerhört tråkigt. Ett av de bakomliggande problemet är distriktens utformning och storlek. Om vi önskar att distrikten ska ha möjlighet till att söka landstings och regionsbidrag så kommer nuvarande indelningen fortsätta ställa till problem för alla de distrikt som sträcker sig över mer än en region eller landsting.


Vi är medvetna om att det är stadgetekniskt möjligt att bilda nya distrikt. Men eftersom att det inte har gjorts tidigare finns det ingen praxis på området, därför väljer vi att skriva en motion och föreslår här hur det ska gå till nära distrikten delas upp.


Vision: Med distrikt som minskar i storlek och blir bättre utformade med den politiska indelningen ökar chanserna för att kunna få distrikten att bli den organisation som kan ansöka om bidrag från landsting och regioner samt bilda en plattform för lokalt samarbete mellan olika föreningar och kommuner. De nuvarande tillgångarna fördelas mellan de nya distrikt som uppkommer inom det gamla distriktet.


Räkneexempel avrundat: Ung Pirat Västra distriktet har 99 000 kronor och består av Halland (6) [1], Västragötaland (49) [5] och Värmland (16) [2] (kommuner i landstingen) [aktiva lokalavdelningar i varje landsting]


99'/3 = 33' varje tredjedel består av 33000
33/3 11' till varje nytt distrikt
33/ (6+49+16)= 464 per andel
33/[1+5+2]=4125 per andel


Totalt
Halland 11000+2784+4125=17909
Västragötaland 11000+22736+20625=54361
Värmland 11000+7424+8250=26674


Motionerat av:
Användarnamn på mötet:Christoffer Eldengrip

Så funkar det!

Här finns lite information om hur det fungerar och vid sidan av och nedanför presenteras motionen och alla ursprungliga yrkanden, tilläggsyrkanden och motyrkanden som lagts på den.

Ursprungligt yrkande

Detta är de yrkanden som skickats in tillsammans med motionen. Exempel: Yrkande A -- Alla mötesdeltagare ska bjudas på något att äta..

Tilläggsyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs som tillägg till motionen, utöver dess ursprungliga yrkande. Denna typ av yrkanden kan, om de bifalls, genomföras samtidigt som andra bifallna yrkanden. Exempel: Yrkande B -- Att alla mötesdeltagare ska även bjudas på något att dricka. Exempel Yrkande C -- Att alla mötesdeltagare ska erbjudas val mellan Pepsi och Coca-Cola.

Motyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs för att ändra på ett ursprungligt yrkande eller tilläggsyrkande. Det går också att lägga motyrkande på ett annat motyrkande. Denna typ av yrkanden, kan om de bifalls, ersätta det yrkade de lagts emot. En antingen/eller situation. Man röstar om motyrkanden separat och yrkandet och motyrkandet ställs mot varandra, och "vinnaren" går vidare. Exempel: Yrkande D (mot yrkande A) -- Att mötespresidiet ska samla in en mat- och dryck-avgift för det som äts och dricks av alla mötesdeltagare under möten som motsvarar den verkliga kostnaden.

Motivering till yrkanden

Den som lägger ett yrkande kan välja att motivera detta. För att se motiveringen för ett yrkande klickar du på den blå informationsknappen under yrkandet. Endast yrkanden som har motiverats kommer att ha en sådan knapp.

Dra tillbaka yrkande

Du kan dra tillbaka ett yrkande som du själv har lagt klicka på den lilla knappen 'Dra tillbaka yrkande', som syns under ditt yrkande. När du dragit tillbaka ditt yrkande kommer det att fällas ihop, och tydligt visa att det är tillbakadraget.

Lyfta yrkande

Ett tillbakadraget yrkande tas inte upp i omröstningarna, därför finns möjligheten att lyfta ett tillbakadraget yrkande för den som skulle vilja rösta om ett yrkande som dragits tillbaka. För att lyfta ett yrkande måste du först klicka på det, så det fälls ut och du kan läsa själva yrkandetexten. Under den texten finns en knapp för att lyfta yrkandet. Genom att klicka på den knappen lyfter du yrkandet, samtidigt som du tar över ägandet av yrkandet. Dvs yrkandet kommer hädanefter att presenteras som lagt av dig, och du kommer också vara den som kan dra tillbaka eller jämka yrkandet.

Jämka dig

Om du tycker att någon annan lagt ett bättre yrkande än ditt eget och du vill stödja det yrkandet istället kan du jämka dig med det. Du kan jämka dig med yrkanden som ligger inom samma gruppering som ditt yrkande, och en knapp som säger 'Jämka dig med' kommer att synas vid varje sådant yrkande. När du klickar på den knappen kommer ditt eget yrkande att dras tillbaka och en notering visas om att det jämkats, samt vilket yrkande det jämkats med. Har du lagt flera yrkanden inom samma gruppering kommer du att tillfrågas vilket av dem du vill jämka bort.

Huvudinlägg

I denna ruta har du möjlighet att visa ditt huvudinlägg. Detta är det debattinlägg som du vill lyfta upp extra mycket i denna motions/propositions diskusison. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.

Gilla/ogilla yrkanden

Du kan gilla och ogilla yrkanden, det innebär att ditt användarnamn kommer att synas i en lista som visas när man vilar med pekaren ovanpå en ikon ovanför yrkandet. Du kan även sluta gilla och sluta ogilla ett yrkande. Vad du kan göra syns i form av olika ikoner och texter, du kan bara sluta gilla om du tidigare gillat ett yrkande tex. Du kan även när du gillar eller ogillar, motivera dig om du vill. Om du inte vill motivera dig, klicka på avbryt så registeras ditt gillande eller ogillande utan motivering.

Gilla inlägg i diskussionen

Du kan visa att du gillar ett diskussionsinlägg genom att klicka på knappen längst till höger i raden av knappar längst ner i inlägget. När du klickar på den får du upp en ruta som ber dig bekräfta att du vill gilla inlägget. Efter att du tryckt ok kommer ditt namn att dyka upp i en ruta längst ner i inlägget, tillsammans med namnet på alla andra som också gillar samma inlägg. Är du den första som gillar inlägget skapas rutan då. Observera att det bara går att gilla inlägg skrivna av andra än dig själv.

Hur vi röstar

Röstningen görs i flera omgångar för att vaska fram de alternativ som flest möjliga kan känna sig nöjda med och så att man kan sålla fram vilket av flera likartade förslag som har mest stöd. I tidsplanen är planerat 3-4 röstningsomgångar under mötets sista två veckor.


Yrkanden

Av: Christoffer Eldengrip Yrkande U09-Y01 (Motionens ursprungliga yrkande) 1 personer gillar    0 personer ogillar

att Ung Pirat ska göra om distriktsindelningen så att varje landsting/region har möjlighet att bilda ett distrikt.


Av: Christoffer Eldengrip Yrkande U09-Y02 (Motionens ursprungliga yrkande) 1 personer gillar    0 personer ogillar

att de nuvarande tillgångarna i distrikten fördelas inom de geografiska område som idag bildar distrikten på följande sätt:
1/3 av tillgångarna fördelas jämnt på de antal nya distrikt, finns ingen aktivitet inom distriktet går tillgångarna till förbundet i väntan på uppstart.
1/3 av tillgångarna fördelas på distrikten efter vilket antal aktiva lokalavdelningar som de har, finns inga aktiva lokalavdelningar i ett distrikt delar de övriga på tillgångarna.
1/3 av tillgångarna fördelas på distrikten efter det antal kommuner de har, finns ingen aktivitet inom distriktet delar de övriga på tillgångarna.


Av: Christoffer Eldengrip Yrkande U09-Y03 (Motionens ursprungliga yrkande) 0 personer gillar    0 personer ogillar

att i de framtida fall när eventuella landsting och regioner ombildas först då med tanke på de rådande förutsättningarna besluta ifall en sammanslagning är fördelaktig eller ej.


Tilläggsyrkanden

Av: agnesson Yrkande U09-Y04 (Tilläggsyrkande på motionen) 0 personer gillar    0 personer ogillar

att ge i uppdrag till styrelsen att under året utreda behovet av en förändrad distriktsindelning.


Huvudinlägg

Nedan visas de huvudlinlägg som är gjorda på motionen. Varje mötesdeltagare får göra ett (1) huvudinlägg per motion/proposition. De sorteras efter hur många gånger varje inlägg har blivit gillat av andra mötesdeltagare. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.
Skapa huvudinlägg
Det finns inga huvudinlägg på den här motionen än

Övriga kommentarer och motionshistorik

Nedan visas alla inlägg som inte är huvudinlägg tillsammans med historik för motionen/propositionen.


agnessons avatar
Gammal agnesson Ansvarig forumgruppen
2012-03-24, 21:41 #2
Inte uppkopplad
Jag har lagt det här yrkandet:
att ge i uppdrag till styrelsen att under året utreda behovet av en förändrad distriktsindelning.
Remiss!
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com