Piratpartiets mötesplattform


Svara
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ

Mötet har avslagit motionen. Se voteringen: länk

Motion B01: Svensk rymdturism

Den 8 juli 2011 skedde den sista uppskjutningen med NASA:s rymdfärja, efter 30 år i drift, som ett ödets ironi nästan precis tio år efter att den första rymdturisten Dennis Tito for upp i rymden den 28 april 2001. Rymdturismen har år 2012 fortfarande inte börjat ordentligt, men andelen företag som satsar på branschen har stigit kraftigt det senaste decenniet. Richard Bransons Virgin Galactic blev 2011 det första kommersiella företaget i rymden, och planerar att 2013 eller 2014 genomföra de första turistresorna. Priset ligger på $200 000 US, bara en tiondel av vad Dennis Tito betalade för tio år sedan, och 500 miljonärer har redan skrivit på de första avtalen.

Sett till sin folkmängd är Sverige ett av världens ledande rymdnationer, och raketbasen Esrange i Kiruna har redan valts ut av Virgin Galactics som en av de mest intressanta platser att använda som europeisk bas. Esrange genomför sedan årtionden tillbaka världsledande astronomiska och geologiska undersökningar, och Kiruna är en utmärkt plats att utgå framtida rymdturism från, med redan etablerad professionell personal och en ovanligt god infrastruktur för en relativt isolerad stad. Detta är Sveriges chans att få vara med i början och utnyttja en helt ny bransch, som kan leda till en enorm mängd turism, förstärkt förtroende i astronomiska sammanhang, och en boom i Sveriges vetenskapliga utveckling.

Ingenting är dock säkrat, och ett annat alternativ är Skottland. Det är nu Sverige måste utnyttja det försprång vi har med en färdigbyggd rymdhamn i Kirunas Spaceport Sweden. Redan idag erbjuder de resor på höga höjder för att uppleva norrskenet, men om inte Sverige satsar på Spaceport Sweden finns en stor risk att vi hamnar efter och missar en enorm chans.

För att Sverige ska vara redo att ta hand om rymdturismen när den börjar måste arbetet starta redan nu, vilket snart tas upp i riksdagen med motion 2011/12:Ub323 “Nationell strategi för rymdturism”, som behandlas i april. Oavsett hur det går med denna motion behöver Piratpartiet ta en ställning för att försvara Sveriges plats i den kommande rymdturismbranschen, för att veta var vi står när vi kommer in i riksdagen. 2014, ett år vi har en chans att komma in i riksdagen, är också ett år då rymdturismen kan börja bli en viktig fråga för svensk turism och forskning.


Motionerat av:
Användarnamn på mötet:Anton Nordenfur

Så funkar det!

Här finns lite information om hur det fungerar och vid sidan av och nedanför presenteras motionen och alla ursprungliga yrkanden, tilläggsyrkanden och motyrkanden som lagts på den.

Ursprungligt yrkande

Detta är de yrkanden som skickats in tillsammans med motionen. Exempel: Yrkande A -- Alla mötesdeltagare ska bjudas på något att äta..

Tilläggsyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs som tillägg till motionen, utöver dess ursprungliga yrkande. Denna typ av yrkanden kan, om de bifalls, genomföras samtidigt som andra bifallna yrkanden. Exempel: Yrkande B -- Att alla mötesdeltagare ska även bjudas på något att dricka. Exempel Yrkande C -- Att alla mötesdeltagare ska erbjudas val mellan Pepsi och Coca-Cola.

Motyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs för att ändra på ett ursprungligt yrkande eller tilläggsyrkande. Det går också att lägga motyrkande på ett annat motyrkande. Denna typ av yrkanden, kan om de bifalls, ersätta det yrkade de lagts emot. En antingen/eller situation. Man röstar om motyrkanden separat och yrkandet och motyrkandet ställs mot varandra, och "vinnaren" går vidare. Exempel: Yrkande D (mot yrkande A) -- Att mötespresidiet ska samla in en mat- och dryck-avgift för det som äts och dricks av alla mötesdeltagare under möten som motsvarar den verkliga kostnaden.

Motivering till yrkanden

Den som lägger ett yrkande kan välja att motivera detta. För att se motiveringen för ett yrkande klickar du på den blå informationsknappen under yrkandet. Endast yrkanden som har motiverats kommer att ha en sådan knapp.

Dra tillbaka yrkande

Du kan dra tillbaka ett yrkande som du själv har lagt klicka på den lilla knappen 'Dra tillbaka yrkande', som syns under ditt yrkande. När du dragit tillbaka ditt yrkande kommer det att fällas ihop, och tydligt visa att det är tillbakadraget.

Lyfta yrkande

Ett tillbakadraget yrkande tas inte upp i omröstningarna, därför finns möjligheten att lyfta ett tillbakadraget yrkande för den som skulle vilja rösta om ett yrkande som dragits tillbaka. För att lyfta ett yrkande måste du först klicka på det, så det fälls ut och du kan läsa själva yrkandetexten. Under den texten finns en knapp för att lyfta yrkandet. Genom att klicka på den knappen lyfter du yrkandet, samtidigt som du tar över ägandet av yrkandet. Dvs yrkandet kommer hädanefter att presenteras som lagt av dig, och du kommer också vara den som kan dra tillbaka eller jämka yrkandet.

Jämka dig

Om du tycker att någon annan lagt ett bättre yrkande än ditt eget och du vill stödja det yrkandet istället kan du jämka dig med det. Du kan jämka dig med yrkanden som ligger inom samma gruppering som ditt yrkande, och en knapp som säger 'Jämka dig med' kommer att synas vid varje sådant yrkande. När du klickar på den knappen kommer ditt eget yrkande att dras tillbaka och en notering visas om att det jämkats, samt vilket yrkande det jämkats med. Har du lagt flera yrkanden inom samma gruppering kommer du att tillfrågas vilket av dem du vill jämka bort.

Huvudinlägg

I denna ruta har du möjlighet att visa ditt huvudinlägg. Detta är det debattinlägg som du vill lyfta upp extra mycket i denna motions/propositions diskusison. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.

Gilla/ogilla yrkanden

Du kan gilla och ogilla yrkanden, det innebär att ditt användarnamn kommer att synas i en lista som visas när man vilar med pekaren ovanpå en ikon ovanför yrkandet. Du kan även sluta gilla och sluta ogilla ett yrkande. Vad du kan göra syns i form av olika ikoner och texter, du kan bara sluta gilla om du tidigare gillat ett yrkande tex. Du kan även när du gillar eller ogillar, motivera dig om du vill. Om du inte vill motivera dig, klicka på avbryt så registeras ditt gillande eller ogillande utan motivering.

Gilla inlägg i diskussionen

Du kan visa att du gillar ett diskussionsinlägg genom att klicka på knappen längst till höger i raden av knappar längst ner i inlägget. När du klickar på den får du upp en ruta som ber dig bekräfta att du vill gilla inlägget. Efter att du tryckt ok kommer ditt namn att dyka upp i en ruta längst ner i inlägget, tillsammans med namnet på alla andra som också gillar samma inlägg. Är du den första som gillar inlägget skapas rutan då. Observera att det bara går att gilla inlägg skrivna av andra än dig själv.

Hur vi röstar

Röstningen görs i flera omgångar för att vaska fram de alternativ som flest möjliga kan känna sig nöjda med och så att man kan sålla fram vilket av flera likartade förslag som har mest stöd. I tidsplanen är planerat 3-4 röstningsomgångar under mötets sista två veckor.
Mötet har avslagit motionen. Se voteringen: länkYrkanden

Tillbakadraget yrkande B01-Y01 (Jämkad med yrkande B01-Y04)
Av: Anton Nordenfur
Tillbakadraget yrkande B01-Y04 (Jämkad med yrkande B01-Y07)
Av: Christoffer Eldengrip
Tillbakadraget yrkande B01-Y07 (Bortröstad)
Av: infallsvinkel


Tillbakadraget yrkande B01-Y02 (Jämkad med yrkande B01-Y03)
Av: Anton Nordenfur
Tillbakadraget yrkande B01-Y03 (Bortröstad)
Av: Christoffer Eldengrip


Tilläggsyrkanden

Tillbakadraget yrkande B01-Y05 (Jämkad med yrkande B01-Y06)
Av: infallsvinkel
Tillbakadraget yrkande B01-Y06 (Bortröstad)
Av: Christoffer Eldengrip


Mötet har avslagit motionen. Se voteringen: länk

Huvudinlägg

Nedan visas de huvudlinlägg som är gjorda på motionen. Varje mötesdeltagare får göra ett (1) huvudinlägg per motion/proposition. De sorteras efter hur många gånger varje inlägg har blivit gillat av andra mötesdeltagare. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.
Skapa huvudinlägg
Det finns inga huvudinlägg på den här motionen än

Övriga kommentarer och motionshistorik

Nedan visas alla inlägg som inte är huvudinlägg tillsammans med historik för motionen/propositionen.


2012-04-02, 20:29 #2
Inte uppkopplad
Jag har kommenterat på yrkande B01-Y01:
att Piratpartiet ska se rymdturismen i Kiruna som en potentiellt viktig del av Sveriges framtida turism.
även om tanken med rymdturism och rymdpolitik är en god tanke så är detta en dålig att-sats. Avslag.
2012-04-02, 20:33 #3
Inte uppkopplad
Jag har kommenterat på yrkande B01-Y02:
att Piratpartiet ska ta politisk ställning för att utveckla staden Kiruna med onejd inför den potentiella rymdturismen.
Kanske en trevlig fråga för en lokal pp-förening i Kiruna att driva? Men knappast en nationell fråga. Avslag
Kristofer Petterssons avatar
2012-04-02, 20:59 #4
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av acwder Visa inlägg
Jag har kommenterat på yrkande B01-Y02:
att Piratpartiet ska ta politisk ställning för att utveckla staden Kiruna med onejd inför den potentiella rymdturismen.
Kanske en trevlig fråga för en lokal pp-förening i Kiruna att driva? Men knappast en nationell fråga. Avslag
Att driva en rymdforskningsstation är ofrånkomligen en nationell angelägenhet därför att du måste ha tillåtelse av staten för att få skjuta upp raketer i omloppsbana.

Fast du kanske är öppen för att göra Kiruna till en fristad för allehanda rymdexperiment baserat på lokala beslut? Det skulle helt klart sätta fart på den verksamheten.

En annan aspekt är att Sverige är ett avlångt land. Varje kvadratcentimeter är en nationell tillgång. Alla idéer som kan öka sysselsättning och avkastning på vad som måste betraktas som outnyttjade resurser måste ses som något väldigt positivt för hela Sverige.
2012-04-02, 21:08 #5
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av Kristofer Pettersson Visa inlägg
Att driva en rymdforskningsstation är ofrånkomligen en nationell angelägenhet därför att du måste ha tillåtelse av staten för att få skjuta upp raketer i omloppsbana.

Fast du kanske är öppen för att göra Kiruna till en fristad för allehanda rymdexperiment baserat på lokala beslut? Det skulle helt klart sätta fart på den verksamheten.

En annan aspekt är att Sverige är ett avlångt land. Varje kvadratcentimeter är en nationell tillgång. Alla idéer som kan öka sysselsättning och avkastning på vad som måste betraktas som outnyttjade resurser måste ses som något väldigt positivt för hela Sverige.
attsatsen säger ingenting om att driva en rymdforskningsstation. Att utveckla den lokala turismen är ytterst sällan en nationell fråga utan oftast en kommun-/region-fråga.
Christoffer Eldengrips avatar
2012-04-02, 21:44 #6
Inte uppkopplad
Jag har lagt det här yrkandet:
att Piratpartiet ska ta politisk ställning för att utveckla Sverige inför den potentiella rymdturismen.
Nu är platsen ej knuten till en enskild ort i sverige
Christoffer Eldengrips avatar
2012-04-02, 21:44 #7
Inte uppkopplad
Jag har lagt det här yrkandet:
att Piratpartiet ska se rymdturismen som en potentiellt viktig del av Sveriges framtida turism.
infallsvinkels avatar
2012-04-02, 21:49 #8
Inte uppkopplad
Jag har lagt det här yrkandet:
att Piratpartiet ska verka för att Sverige antar en nationell strategi i syfte att stimulera utvecklandet av rymdturismindustrin i norra Sverige, genom att samordna forskning, infrastruktur, arbetsmarknad, näringsliv och regionala satsningar på turism, samt för att fortlöpande utvärdera vilka nödvändiga statliga resurser som krävs.
Anton Nordenfurs avatar
2012-04-02, 21:52 #9
Inte uppkopplad
Jag har kommenterat på yrkande B01-Y03:
att Piratpartiet ska ta politisk ställning för att utveckla Sverige inför den potentiella rymdturismen.
Hela Sverige kommer att behöva utvecklas inför rymdturismen, men Kiruna speciellt, därav mitt originalyrkande. Detta är antagligen en bättre formulering.
Anton Nordenfurs avatar
2012-04-02, 21:54 #10
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av acwder Visa inlägg
attsatsen säger ingenting om att driva en rymdforskningsstation. Att utveckla den lokala turismen är ytterst sällan en nationell fråga utan oftast en kommun-/region-fråga.
Det är dock inte den lokala turismen vi talar om, utan en nationell turism som antagligen lär bli centrerad i Kiruna. Jämför det med att driva frågan om att behålla Sverige som ett kungadöme, vilket för de flesta idag är en turismfråga. Det är en turism som är centrerad i Stockholm, men som definitivt är en nationell angelägenhet.
Anton Nordenfurs avatar
2012-04-02, 21:58 #11
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Jag jämkade mig med Christoffer Eldengrips yrkanden:

att Piratpartiet ska se rymdturismen som en potentiellt viktig del av Sveriges framtida turism.


och

att Piratpartiet ska ta politisk ställning för att utveckla Sverige inför den potentiella rymdturismen.


eftersom dessa tog bort min tidigare fokus på Kiruna och istället fokuserade på Sverige i sin helhet. Att hela Sverige ska vara med i detta arbete är klart, dock kommer förändringarna antagligen synas mest i Kiruna. Hur pass Kiruna ska fokusera är senare en djupare fråga, men det ska först fastslås att Sverige ska det.
Christoffer Eldengrips avatar
2012-04-02, 22:53 #12
Inte uppkopplad
Jag har lagt det här yrkandet:
att att Piratpartiet ska verka för att Sverige antar en nationell strategi i syfte att stimulera utvecklandet av rymdturismindustrin i Sverige, genom att samordna forskning, infrastruktur, arbetsmarknad, näringsliv och regionala satsningar på turism, samt för att fortlöpande utvärdera vilka nödvändiga statliga resurser som krävs.
Christoffer Eldengrips avatar
2012-04-02, 22:59 #13
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Att specificera i vilken ort eller i vilket område man ska bedriva en viss typ av turism eller verksamhet är dåligt då det hindrar etablering på andra platser som kanske kan vara mer fördelaktiga
Anton Nordenfurs avatar
2012-04-02, 23:01 #14
Inte uppkopplad
Jag har kommenterat på yrkande B01-Y06:
att att Piratpartiet ska verka för att Sverige antar en nationell strategi i syfte att stimulera utvecklandet av rymdturismindustrin i Sverige, genom att samordna forskning, infrastruktur, arbetsmarknad, näringsliv och regionala satsningar på turism, samt för att fortlöpande utvärdera vilka nödvändiga statliga resurser som krävs.
Mindre förbättring av Torbjörns yrkande, men ändock en förbättring. Vi behöver inte fastslå en fokus på norra Sverige.
SM5PORs avatar
2012-04-03, 03:15 #15
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av acwder Visa inlägg
även om tanken med rymdturism och rymdpolitik är en god tanke så är detta en dålig att-sats.
Av vilken anledning är det en dålig att-sats (med eller utan "Kiruna")?

Själv reagerar jag mot kopplingen mellan "rymdturism" och "turism". Att säga att rymdturismen är en del av den allmänna turismen är ungefär som att säga att statschefers besök i andra länder är det (vare sig transportmedlet heter Air Force One eller MV Hebridean Princess). 500 miljonärer må ha köpt biljett hos Virgin Galactic, men det är nog fler än 500 statschefer som redan har fullbordat sina utlandsresor under vederbörligt säkerhetspådrag, med eller utan blixtvisit hos kollegan på destinationsorten.

Det känns rimligare att tala om rymdturismen som en del av rymdverksamheten, för "turistresorna" utgör förstås också marknadsföring av denna verksamhet. Den dag rymdturisterna blivit så många att Esrange öppnar en taxfree-butik, den dagen kan vi börja tala om typisk turism.

Har någon räknat på vilken kapacitet för rymdturism som egentligen är möjlig med känd teknik? Själva rymden kan nog svälja en hel del, utan begränsningen ligger snarare i logistiken kring uppskjutningsplatserna, miljöpåverkan och liknande. Är Virgin Galactics resor CO2-neutrala, samt neutrala i varje annat miljörelaterat avseende, eller uppstår det skador på miljön som inte täcks av biljettpriset på 200.000 dollar? Hur stora delar av detta belopp går till bränsle, underhåll och utveckling av farkosterna, personal och så vidare?

Sedan kan det förstås uppstå ordinär turism som en följd av rymdverksamheten, exempelvis besök på närliggande orter, övernattningar med mera, eller som när amerikanerna vallfärdat till Florida för att åse bemannade uppskjutningar på plats. Det är dock inte fråga om rymdturism i den mening som avses i motionen.
Kristofer Petterssons avatar
2012-04-03, 10:56 #16
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av SM5POR Visa inlägg
Det känns rimligare att tala om rymdturismen som en del av rymdverksamheten, för "turistresorna" utgör förstås också marknadsföring av denna verksamhet. Den dag rymdturisterna blivit så många att Esrange öppnar en taxfree-butik, den dagen kan vi börja tala om typisk turism.
Det är dock ofrånkomligt så att en anläggning som har stöd för rymdturism (privata besök till rymden för nöjes skull) har en koppling till vanlig turism också även om själva rymdverksamheten har väldigt lite koppling till turistindustrin.

Det är inte alls omöjligt att tänka sig en "rymdstad" i närheten eller i Kiruna med experimentell arkitektur, tema-parker och till och med rymd-opera-tema.

Ät på rymdobservatoriet under en kupol av glas och en stjärnklar natt med norrsken!

Sov i rymdraketsmotellet.

Besök en annan planet 200 meter ner i jorden i någon omgjord gruva.

Allt detta är dock en fråga för Kirunas lokalpolitik, men en nationell satsning skulle helt klart öppna dörrar.
Anton Nordenfurs avatar
2012-04-03, 11:44 #17
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av SM5POR Visa inlägg
Av vilken anledning är det en dålig att-sats (med eller utan "Kiruna")?

Själv reagerar jag mot kopplingen mellan "rymdturism" och "turism". Att säga att rymdturismen är en del av den allmänna turismen är ungefär som att säga att statschefers besök i andra länder är det (vare sig transportmedlet heter Air Force One eller MV Hebridean Princess). 500 miljonärer må ha köpt biljett hos Virgin Galactic, men det är nog fler än 500 statschefer som redan har fullbordat sina utlandsresor under vederbörligt säkerhetspådrag, med eller utan blixtvisit hos kollegan på destinationsorten.

Det känns rimligare att tala om rymdturismen som en del av rymdverksamheten, för "turistresorna" utgör förstås också marknadsföring av denna verksamhet. Den dag rymdturisterna blivit så många att Esrange öppnar en taxfree-butik, den dagen kan vi börja tala om typisk turism.

[...]

Sedan kan det förstås uppstå ordinär turism som en följd av rymdverksamheten, exempelvis besök på närliggande orter, övernattningar med mera, eller som när amerikanerna vallfärdat till Florida för att åse bemannade uppskjutningar på plats. Det är dock inte fråga om rymdturism i den mening som avses i motionen.
Anledningen till att benämningen "rymdturism" används är för att det är den vanligaste, både på svenska och internationellt (space tourism). Att använda annan fras skulle förvirra onödigt. Självklart skulle rymdturismen vara en del av rymdverksamheten i sin helhet, en viktig del i utbyggnaden av en privatägd infrastruktur som ger en ny boom i industrin (se även motion B18 för bredare rymdverksamhetsfrågor).

Citat:
Ursprungligen postat av SM5POR Visa inlägg
Har någon räknat på vilken kapacitet för rymdturism som egentligen är möjlig med känd teknik? Själva rymden kan nog svälja en hel del, utan begränsningen ligger snarare i logistiken kring uppskjutningsplatserna, miljöpåverkan och liknande. Är Virgin Galactics resor CO2-neutrala, samt neutrala i varje annat miljörelaterat avseende, eller uppstår det skador på miljön som inte täcks av biljettpriset på 200.000 dollar? Hur stora delar av detta belopp går till bränsle, underhåll och utveckling av farkosterna, personal och så vidare?
Miljöfaror relaterade till rymdfart är idag ett problem, jag pratar mer om detta i motion B18 eftersom det är ett problem med rymdverksamheten i sin helhet och inte bara rymdturism. Just svenska Rymdstyrelsen är dock en av världsledande i miljövänliga bränslen, en utveckling som det finns stort behov av internationellt, och som jag föreslår att PP stödjer i B18. Det är självklart ett bekymmer att diskutera och bekämpa, men att stänga ner en verksamhet för att den är miljöskadlig i sin ungdom kommer aldrig att leda vetenskapen framåt. Då är långsiktsmålen bättre att fokusera på, när rymdverksamhet blir allt mer miljövänligt samtidigt som dess resultat hjälper oss enormt på miljöfronten.

Virgin Galactics eventuella skador på miljön ska hanteras som vilket som helst företags skada på miljön. Att det sker i Kiruna där fokuset på miljön är större än i exempelvis Rysslands, Kinas och USA:s rymdhamnar är om någonting bättre för miljön, eftersom det gör det svårare för Virgin Galactic att komma undan med något.
2012-04-03, 13:06 #18
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Kan inte avgöra om det här är en allvarligt menad motion eller om det är trolleri/trollbete; det låter allvarligt menat, men jag har svårt att komma på något som skulle kunna var mer otidsenligt än något så dyrt, miljöovänligt och resurskrävande som att skicka upp folk i rymden.
Anton Nordenfurs avatar
2012-04-03, 13:19 #19
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av Jeppelin Visa inlägg
Kan inte avgöra om det här är en allvarligt menad motion eller om det är trolleri/trollbete; det låter allvarligt menat, men jag har svårt att komma på något som skulle kunna var mer otidsenligt än något så dyrt, miljöovänligt och resurskrävande som att skicka upp folk i rymden.
Motionen är allvarligt menad. Jag ser gärna konkret kritik mot den om du har sådan.

Om du sedan läser motionen står där ingenting om att staten ska bekosta att skicka upp folk i rymden. Denna motion berör att förbereda Sverige inför en privatägd bransch, som tvärtemot vad du säger skulle bidra till landets finanser. Att använda statliga pengar till att skicka upp människor i rymden är en helt annan fråga.
2012-04-03, 13:40 #20
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Avstår från att ta ställning i detta då det inte direkt känns som att rymdturism skulle vara någon akut fråga att ta ställning till .
Kristofer Petterssons avatar
2012-04-03, 16:40 #21
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av Jeppelin Visa inlägg
Kan inte avgöra om det här är en allvarligt menad motion eller om det är trolleri/trollbete; det låter allvarligt menat, men jag har svårt att komma på något som skulle kunna var mer otidsenligt än något så dyrt, miljöovänligt och resurskrävande som att skicka upp folk i rymden.
Jag tror du har missat ett memo. Det är inskränkthet som är otidsenligt.

Sedan har du direkt fel i sak. Att investera i rymdresor kommer att leda till förbättring i livsmiljö därför att vi kommer få väldigt mycket mer utrymme att förverkliga våra drömmar i. Kolonisering av månen och mars korrelerar med forskning i hållbar och artificiell ekologi vilket är ett recept för en hållbar miljö även på jorden.[1]

Att det skulle vara resurskrävande är synnerligen kortsiktigt tänkt. Med mänskliga mått är rymden oändlig och bara de resurser som finns i solsystem är mer än vi kan fantisera om. Helium finns till exempel på månen [2]. Inget är dyrt om utdelningen täcker kostnaderna och ger ofattbara vinster i from av nästan obegränsade tillgång på råvaror.

Förespråkar du på allvar att människan aldrig ska lämna sin planet? När är tid att ta första steget anser du?

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Biosphere_2
[2] http://news.discovery.com/space/this...-helium-3.html
infallsvinkels avatar
2012-04-03, 17:19 #22
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av Christoffer Eldengrip Visa inlägg
Att specificera i vilken ort eller i vilket område man ska bedriva en viss typ av turism eller verksamhet är dåligt då det hindrar etablering på andra platser som kanske kan vara mer fördelaktiga
Jag har jämkat mig med Eldengrips yrkande.
Henrik Brändéns avatar
2012-04-03, 21:55 #23
Inte uppkopplad
Jag har kommenterat på yrkande B01-Y06:
att att Piratpartiet ska verka för att Sverige antar en nationell strategi i syfte att stimulera utvecklandet av rymdturismindustrin i Sverige, genom att samordna forskning, infrastruktur, arbetsmarknad, näringsliv och regionala satsningar på turism, samt för att fortlöpande utvärdera vilka nödvändiga statliga resurser som krävs.
Detaljpetande! Utifrån de två första att-satserna som uttrycker partiets vilja är det självklart att våra riksdagsledamöter kommer att föreslå något i den här stilen, och säkert en massa andra saker också. Exakt hur man ska snickra ihop förslag i riksdagen för att nå de sakpolitiska mål vi nu sätter upp kommer vi att få hjälp med av tjänstemän när vi kommer in i riksdagen, och de kommer att vara mycket bättre än vi är nu på att veta exakt vilka knappar och spakar man ska trycka på och dra i.
infallsvinkels avatar
2012-04-03, 22:29 #24
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av Henrik Brändén Visa inlägg
Detaljpetande! Utifrån de två första att-satserna som uttrycker partiets vilja är det självklart att våra riksdagsledamöter kommer att föreslå något i den här stilen, och säkert en massa andra saker också. Exakt hur man ska snickra ihop förslag i riksdagen för att nå de sakpolitiska mål vi nu sätter upp kommer vi att få hjälp med av tjänstemän när vi kommer in i riksdagen, och de kommer att vara mycket bättre än vi är nu på att veta exakt vilka knappar och spakar man ska trycka på och dra i.
Tycker du?

Jag tycker snarare att det är en förbättring av några alltför svajigt formulerade originalyrkanden.

Detta yrkande säger ju ingenting om hur stimulerandet, samordnandet eller utvärderandet ska ske i praktiken.
infallsvinkels avatar
2012-04-03, 22:31 #25
Inte uppkopplad
Jag har lagt det här yrkandet:
att att Piratpartiet ska se rymdturismen som en potentiellt viktig del av Sveriges framtida turistnäring.
Det var alltför oklart vad "Sveriges framtida turism" syftade på.
infallsvinkels avatar
2012-04-03, 22:42 #26
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av infallsvinkel Visa inlägg
Tycker du?
En väldigt fånig fråga. Naturligtvis skulle du inte skrivit så, om du inte tyckte så.

Jag inser att det är möjligt att mitt yrkande, exempelvis genom att räkna upp olika aktörer i samhället, låter mer specifikt än vad jag personligen tycker att det är.
2012-04-04, 02:01 #27
Inte uppkopplad
Jag har kommenterat på yrkande B01-Y03:
att Piratpartiet ska ta politisk ställning för att utveckla Sverige inför den potentiella rymdturismen.
Rymdtekniken är en rimlig ersättare för vår förlorad bilindustri.
Lyckas vi få upp en turist i rymden så har det resulterat i många jobb här nere på jorden.
SM5PORs avatar
2012-04-04, 04:49 #28
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av Aki Visa inlägg
Anledningen till att benämningen "rymdturism" används är för att det är den vanligaste, både på svenska och internationellt (space tourism). Att använda annan fras skulle förvirra onödigt.
Jag invänder inte mot ordet "rymdturism". Jag invänder mot den direkta koppling som görs mellan "rymdturism" och "turism" i bland annat följande yrkande (numret spelar ingen roll; nu finns det flera yrkanden med likartade formuleringar):
Citat:
att Piratpartiet ska se rymdturismen som en potentiellt viktig del av Sveriges framtida turism.
Här ges alltså läsaren intrycket att rymdturismen (exklusiva "skutt" från Esrange för att titta på norrskenet från hög höjd och liknande) skall ingå i ett allmänt utbud av resmål och aktiviteter för turister från såväl Sverige som utlandet (kanotfärder, cykla Gotland runt, vandra Kungsleden, åk Inlandsbanan, res ut i rymden, se Björnparken i Orsa, åk skidor på Dundret med mera). Antalet rymdresenärer kommer under överskådlig tid att vara så få att det inte står i vettig proportion till någon av de andra aktiviteterna.

Att verksamheten vid Esrange (eller var det nu blir) indirekt kommer att generera annan (jordnära) turism förnekar jag inte, ej heller att den kommer att ha andra positiva effekter för svenskt näringsliv, men det är inte vad som står i yrkandet. Där står att rymden skall bli ett turistmål jämförbart med Höga Kusten och Borgholms camping, vilket får mig att se rött.

Om du lyckas tvätta bort den där jämförelsen ur yrkandet så kan jag nog stödja det.
2012-04-04, 13:18 #29
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Jag yrkar avslag på allt med rymdturism att göra, redan som det är idag står vi inför en kommande energikris när produktionstakten av oljan sjunker(eftersom vi redan har pumpat upp all den billiga och lättåtkomliga oljan).

Samhällets resurser bör inte prioriteras på rymdprojekt och absolut inte på rymdturism, dels för att det är oerhört resursmässigt och energimässigt kostsamt och dels för att samhällsvinsterna är pyttesmå.
Mabs avatar
Gammal Mab
2012-04-04, 13:25 #30
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av lordmetroid Visa inlägg
Jag yrkar avslag på allt med rymdturism att göra, redan som det är idag står vi inför en kommande energikris när produktionstakten av oljan sjunker(eftersom vi redan har pumpat upp all den billiga och lättåtkomliga oljan).
Energikrisen är en myt. Den dagen den lätttillgängliga oljan sinar kommer det vara ekonomiskt lönsamt att använda sig av någon annan energikälla. Så länge vi har solen som pumpar in energi till jorden finns ingen energikris. Bara en fråga om hur pass mycket vi är beredda att betala för att få tillgång till den energin som finns.

Energikris implicerar att vi kommer ha ont om energi. Det stämmer inte, vi kommer bara ha dyr energi. Tills det tillståndet leder till ett teknologiskt skift som löser problemet.
Mårten Fjällströms avatar
2012-04-04, 14:17 #31
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Mab, din definition av energikris verkar inte överensstämma med den vanligen använda.

Jag ser inte heller att det ändrar sakargumentationen, argumentet att rymdturism bör undvikas för att energi kommer att bli dyrt fungerar också.
Mabs avatar
Gammal Mab
2012-04-04, 14:32 #32
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av Mårten Fjällström Visa inlägg
Mab, din definition av energikris verkar inte överensstämma med den vanligen använda.
Källa?

Citat:
Ursprungligen postat av Mårten Fjällström Visa inlägg
Jag ser inte heller att det ändrar sakargumentationen, argumentet att rymdturism bör undvikas för att energi kommer att bli dyrt fungerar också.
Nej, om argumentet är att energi är dyrt blir det bara en fråga om var vi är beredda att satsa stålar. Ren prioritering. Lätt värt att satsa dem på rymden!
Anton Nordenfurs avatar
2012-04-04, 14:50 #33
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av lordmetroid Visa inlägg
Jag yrkar avslag på allt med rymdturism att göra, redan som det är idag står vi inför en kommande energikris när produktionstakten av oljan sjunker(eftersom vi redan har pumpat upp all den billiga och lättåtkomliga oljan).

Samhällets resurser bör inte prioriteras på rymdprojekt och absolut inte på rymdturism, dels för att det är oerhört resursmässigt och energimässigt kostsamt och dels för att samhällsvinsterna är pyttesmå.
Det är ett vanligt argument, dock felar det av två anledningar.
  1. Rymdresor tar upp en otroligt liten andel av energiförbrukning jämfört med all annan industri. Samma argument som du använder mot rymdresor kan användas för att vi ska sluta tillverka nya datorer, eftersom det kostar energi att tillverka dem och eftersom de drar energi.
  2. Vi måste väga fördelarna med nackdelarna. Fördelarna med utbrett rymdverksamhet i allmänhet (ej bara rymdturism) är att vi inser hur ekosystemet fungerar. På kort sikt används rymdforskning för att förstå miljöproblem och finna lösningar på dem, och det var så bland annat ozonhålen upptäcktes. På lång sikt är rymden en lösning på dessa problem då vi enorma mängder energi finns att få i rymden. Solpaneler i rymden är många gånger mer effektiva än jordplacerade, eftersom solstrålarna inte försvagas av atmosfären och eftersom de kan fånga upp energi dygnet runt. Andra himlakroppar i solsystemet har stora mängder bränslen som (på lång sikt, naturligtvis) kan föras till jorden.
Lösningen på energiproblemet är inte att göra mindre saker. Det är att göra mer saker samtidigt som vi ökar vår energitillgång.
Mårten Fjällströms avatar
2012-04-04, 14:56 #34
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av Mab Visa inlägg
Källa?
Till definitionen? Nej, jag har ingen lämplig ordbok i närheten. Om om du tittar på hur det används när det gäller energikrisen på 70-talet eller när IEA varnar för energikris - http://www.e24.se/business/ravaror/e...den_861311.e24 - så är det just ett ordentligt ökat pris som åsyftas.

Citat:
Nej, om argumentet är att energi är dyrt blir det bara en fråga om var vi är beredda att satsa stålar. Ren prioritering. Lätt värt att satsa dem på rymden!
Pengar som istället skulle kunna användas för att betala energi till något annat? Dvs samma effekt som om vi fördelar energi?
Mårten Fjällströms avatar
2012-04-04, 14:58 #35
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Jag ser att Anton diskuterar sakfrågan. Det är vettigare än definitioner, så jag drar mig ur diskussionen.
2012-04-04, 17:02 #36
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av Aki Visa inlägg
Det är ett vanligt argument, dock felar det av två anledningar.
  1. Rymdresor tar upp en otroligt liten andel av energiförbrukning jämfört med all annan industri. Samma argument som du använder mot rymdresor kan användas för att vi ska sluta tillverka nya datorer, eftersom det kostar energi att tillverka dem och eftersom de drar energi.
  2. Vi måste väga fördelarna med nackdelarna. Fördelarna med utbrett rymdverksamhet i allmänhet (ej bara rymdturism) är att vi inser hur ekosystemet fungerar. På kort sikt används rymdforskning för att förstå miljöproblem och finna lösningar på dem, och det var så bland annat ozonhålen upptäcktes. På lång sikt är rymden en lösning på dessa problem då vi enorma mängder energi finns att få i rymden. Solpaneler i rymden är många gånger mer effektiva än jordplacerade, eftersom solstrålarna inte försvagas av atmosfären och eftersom de kan fånga upp energi dygnet runt. Andra himlakroppar i solsystemet har stora mängder bränslen som (på lång sikt, naturligtvis) kan föras till jorden.
Lösningen på energiproblemet är inte att göra mindre saker. Det är att göra mer saker samtidigt som vi ökar vår energitillgång.
Enligt denna fysiker som är väldigt inne i energiproblemet så är solkraft i rymden idioti http://physics.ucsd.edu/do-the-math/...d-solar-power/

Han påpekar också att din lösningen att göra mer och samtidigt som vi ökar vår energitillgång är inom kort ohållbart. http://physics.ucsd.edu/do-the-math/...-scale-energy/
TeirdeZs avatar
2012-04-04, 19:39 #37
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Den nuvarande definitionen av "rymdturism" är väl iofs att röra sig utanför stratosfären ett tag?

I den mån vi vill ha höga ambitioner för rymdpolitiken är det bättre att satsa på typ baser på Mars eller Månen som Kina gör. De vill ha en månbas senast 2018. Det bästa för Sverige om vi vill uppnå målet snabbt är att alliera oss med Kina i frågan. Eller satsa på detta ryska alternativ: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/si...ad_6610140.svd ?

Jag tror att det är fördelaktigt att, likt ESA:s (European Space Agency) Ariadne-raketer, använda Kazakstan som launch platform. I Kiruna tror jag att jordens egen gravitationskraft samt störningar från partiklar som kommer in från Arktis skapar problem vid takeoff. Kazakstan är närmare ekvatorn.

För bättre rymdpolitik vore det i allmänhet bättre om vi värderade människoliv lägre. Under 1960- och 1970-talen sköt vi upp nästan 400 rymdexpeditioner från jordens yta per år, varav en inte helt obetydande del var bemannade (http://abyss.uoregon.edu/~js/space/). Efter Challenger-katatrofen 1986 föll dels en väldigt bra pop-sång (http://www.youtube.com/watch?v=u9GSrivlxdw) bort från topplistorna, och dessutom utförs nästan inga bemannade rymdfärder alls längre.
infallsvinkels avatar
2012-04-04, 19:45 #38
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av TeirdeZ Visa inlägg
För bättre rymdpolitik vore det i allmänhet bättre om vi värderade människoliv lägre.
Det är en intressant synpunkt.

Jag vill personligen inte värdera människoliv lägre, men den förskjutning som skett är hursomhelst väldigt intressant. Det är samma utveckling som inom krigsområdet. Jämför hur många av den egna befolkningen USA var beredd att offra i 2:a världskriget, Vietnamkriget och i det senaste Irakkriget. Samma utveckling har skett med rymdfarten - opinionen accepterar mycket färre dödsfall.

Det är mycket möjligt att informationssamhället i någon mån bidragit till en förändrad syn på förlorade människoliv (särskilt i krigssammanhang), genom en spridning av bilder och berättelser som saknar motstycke i historien. Jag är nog mestadels glad över den utvecklingen.

Rätten att riskera sitt liv för forskningen i rymdsammanhang bör i vilket fall nog drivas av engagerade astronauter, snarare än av de politiker som vill att astronauterna ska riskera sina liv.
Anton Nordenfurs avatar
2012-04-04, 21:43 #39
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av lordmetroid Visa inlägg
Enligt denna fysiker som är väldigt inne i energiproblemet så är solkraft i rymden idioti http://physics.ucsd.edu/do-the-math/...d-solar-power/

Han påpekar också att din lösningen att göra mer och samtidigt som vi ökar vår energitillgång är inom kort ohållbart. http://physics.ucsd.edu/do-the-math/...-scale-energy/
Jag föredrar att följa hela den vetenskapliga världens uppbyggda koncensus och inte en enda fysiker. Jag kan lätt räkna upp tio fysiker som emotsäger denna snubbe, och du kan lätt leta fram tio som emotsäger dem. Det finns nutjobs inom alla karriärer - vi måste istället kolla på majoriteten. Ett bra sätt att göra detta är att kolla upp några organisationer som generellt vet vad de sysslar med. Min erfarenhet är att majoriteten av den vetenskapliga världen inte håller med dig i denna fråga.

(exempelvis Scientific American och Universe Today)
Anton Nordenfurs avatar
2012-04-04, 21:49 #40
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av TeirdeZ Visa inlägg
I den mån vi vill ha höga ambitioner för rymdpolitiken är det bättre att satsa på typ baser på Mars eller Månen som Kina gör. De vill ha en månbas senast 2018.
Jag följer kinesiska rymdprogrammet rätt tätt eftersom jag studerar civilingenjör teknisk fysik med internationell fokus på Kina, och min förståelse av de senaste rapporterna är en bemannad resa till månen runt 2018, och en månbas runt 2025-2030. Men det kvarstår att det går fort, och redan 2013 eller 2014 är Kinas rymdstation Tiangong fullt bemannad, konkurrerande med nuvarande International Space Station i att vara ett steg från jorden till solsystemet.
SM5PORs avatar
2012-04-05, 00:15 #41
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av TeirdeZ Visa inlägg
Jag tror att det är fördelaktigt att, likt ESA:s (European Space Agency) Ariadne-raketer, använda Kazakstan som launch platform. I Kiruna tror jag att jordens egen gravitationskraft samt störningar från partiklar som kommer in från Arktis skapar problem vid takeoff. Kazakstan är närmare ekvatorn.
Avståndet från ekvatorn spelar främst roll när man skjuter upp saker i omloppsbana, något man mig veterligen inte gör från Esrange av just detta skäl. Det står inte heller något i motionen om att få upp turister i omloppsbana, men väl om att låta dem titta på norrskenet, vilket är svårare att göra över Kazakstan. Eftersom Virgin Galactic sägs ha ögonen på just Esrange, så antar jag att det är den senare typen av korta rymdfärder (parabelskutt) som avses.

Framför allt bör man ha flera uppskjutningsplatser spridda runt jorden, så att hela näringen inte står och faller med de geofysiska, ekonomiska och politiska förutsättningarna på en enda ort. Tänk om all världens sandstränder hade legat i Burma, eller casinohotellen i Haiti? Alltså finns det utrymme för viss verksamhet i Kiruna och annan dito i Kazakstan.
Anton Nordenfurs avatar
2012-04-05, 00:34 #42
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av SM5POR Visa inlägg
Avståndet från ekvatorn spelar främst roll när man skjuter upp saker i omloppsbana, något man mig veterligen inte gör från Esrange av just detta skäl. Det står inte heller något i motionen om att få upp turister i omloppsbana, men väl om att låta dem titta på norrskenet, vilket är svårare att göra över Kazakstan. Eftersom Virgin Galactic sägs ha ögonen på just Esrange, så antar jag att det är den senare typen av korta rymdfärder (parabelskutt) som avses.

Framför allt bör man ha flera uppskjutningsplatser spridda runt jorden, så att hela näringen inte står och faller med de geofysiska, ekonomiska och politiska förutsättningarna på en enda ort. Tänk om all världens sandstränder hade legat i Burma, eller casinohotellen i Haiti? Alltså finns det utrymme för viss verksamhet i Kiruna och annan dito i Kazakstan.
Kolla gärna upp Galactics planer, de är öppna för allmänheten. De vill ha flera rymdhamnar i olika världsdelar, för olika ändamål och för olika kunder (en amerikan ska slippa åka till Asien osv). Europas rymdhamn är den som diskuteras vara i Kiruna, och den skulle med största sannolikhet bli den första eller den andra (följt efter Amerika), och det skulle ge oss ett stort försprång medan andra rymdhamner byggs.
RikMattss avatar
2012-04-05, 01:34 #43
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Jobb- och industriargumentet har förekommit ganska många gånger i den här tråden, nästan för många.

Att rymdfärder har hög nördfaktor därför att de är oerhört tekniskt komplicerade visste jag innan (men det framgår också med all önskvärd tydlighet i tråden).

Att den uppåtstigande supermakten Kina vill hävda sig förstår jag också.

Men bortom jobblöftena, big science hallelujah och geopolitisk ***mätning - varför är rymdturism intressant? För Piratpartiet?
infallsvinkels avatar
2012-04-05, 08:13 #44
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av RikMatts Visa inlägg
Men bortom jobblöftena, big science hallelujah och geopolitisk ***mätning - varför är rymdturism intressant? För Piratpartiet?
Därför att Piratpartiet tycker om utvecklingen av ny teknik, med potential att lösa samhällsproblem.

Rymdverksamhet (i vilken kommersiella drivkrafter såsom rymdturism är viktigt) kan leda till ny kunskap om miljöproblem, nya mediciner, nya tekniker i energisektorn, förbättrad informationsteknologi och mycket mer.
Anton Nordenfurs avatar
2012-04-05, 16:47 #45
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Förstärkt ekonomi och minskad arbetslöshet skulle räcka som anledningar i min mening, förutom de andra jag listat i denna tråd. Vad är nackdelarna?
2012-04-06, 12:28 #46
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Rent spontant är jag positiv till yrkandena.
Men man bör nog se detta som en möjlighet 20-30år framåt i tiden.

Min andra tanke är vad ska turisterna göra i rymden hur ska de aktiveras?
Ska det bara vara en tur ut i rymden? Sightseeing av de närliggande planeterna?
Eller ska vi även stå för ett anläggande av en nöjespark på månen eller mars?
2012-04-06, 15:20 #47
Inte uppkopplad
Jag har kommenterat på yrkande B01-Y03:
att Piratpartiet ska ta politisk ställning för att utveckla Sverige inför den potentiella rymdturismen.
Jag vill kunna åka ut i rymden någon gång när jag blir pensionär, eller helst tidigare, och är därför allmänt positiv till motionen.
2012-04-06, 15:27 #48
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av RikMatts Visa inlägg
Men bortom jobblöftena, big science hallelujah och geopolitisk ***mätning - varför är rymdturism intressant? För Piratpartiet?
Om jag röstar bifall så är det av egoistiska skäl för att jag vill se någon slags kraft som snabbar på utvecklingen i området så att jag kanske får uppleva att vara i rymden under min livstid. Jag vet inte varför det ska ses som rimligt att PP antar ståndpunkten men jag hoppas att någon listar ut ett bra argument.
Anton Nordenfurs avatar
2012-04-07, 18:12 #49
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av Peter Johansson Visa inlägg
Rent spontant är jag positiv till yrkandena.
Men man bör nog se detta som en möjlighet 20-30år framåt i tiden.


Av allt att döma i dagsläget är det närmare än så, men det är onekligen svårt att spå om sådant. Rymdturistresor har redan gjorts, vilket framgår i texten, det som skiljer sig nu är att det sköts från privat håll och till en högre grad.


Citat:
Ursprungligen postat av Peter Johansson Visa inlägg
Min andra tanke är vad ska turisterna göra i rymden hur ska de aktiveras?
Ska det bara vara en tur ut i rymden? Sightseeing av de närliggande planeterna?
Eller ska vi även stå för ett anläggande av en nöjespark på månen eller mars?
Det som planeras av bl a Galactic i dagsläget (och det som redan gjorts) är enkla resor upp i rymden och tillbaka. Andra alternativ som är unika till Esrange är möjligheten att se aurora borealis från ovan. Självklart är annat möjligt, men turistresor till exempelvis månen eller andra planeter är definitivt mycket längre fram, en nöjespark skulle vara ännu längre fram. Det är någonting som industrin får avgöra när det är möjligt till någorlunda billigt pris, det bör inte politiker lägga sig i i dagsläget. När det gäller att exempelvis bygga en nöjespark på månen är det definitivt en politisk fråga, men det är som sagt långt kvar dit, och ingenting PP bör besluta om inom en snar framtid.
Henrik Brändéns avatar
2012-04-25, 21:32 #50
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Det är en sak jag inte förstår i den här motionen: De flesta länder som tjänar pengar på turism gör det genom att ta emot turister, men denna motion handlar bara om att skicka iväg turister. Var finns kraven på att marknadsföra Sverige som besöksmål för hugande intelligenta varelser i resten av universum, som vill få unika naturupplevelser?
SM5PORs avatar
2012-04-27, 20:35 #51
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av Henrik Brändén Visa inlägg
Var finns kraven på att marknadsföra Sverige som besöksmål för hugande intelligenta varelser i resten av universum, som vill få unika naturupplevelser?
Att marknadsföra vad som helst gentemot främmande civilisationer kostar multum, milt sagt. För att få budgeten att gå ihop måste vi få in dessa pengar på annat håll. En tanke är att ta ut avgifter av alla som reser hit, så kan vi öppna turistbyrå i trakten av Alpha Centauri eller så.
AndersLindbäcks avatar
2012-04-28, 17:16 #52
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Kanske dags att öppna världens första tullkontroll för besökare från andra världar ?

Inte så många som kommer hit ännu. Men man vet aldrig när det kan behövas. I alla fall ger det lite roliga artiklar världen över
2012-05-06, 14:09 #53
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av Aki Visa inlägg
Förstärkt ekonomi och minskad arbetslöshet skulle räcka som anledningar i min mening, förutom de andra jag listat i denna tråd. Vad är nackdelarna?
En nackdel skulle kunna vara att energiåtgången för att skicka ut turister i rymden får massturism till Thailand att framstå som rena ekoturismen. Att förbruka så mycket energi som det krävs för sightseeing i omloppsbana (eller parabelskutt) för rena nöjesresor anser jag tyda på ansvarslöshet av astronomiska dimensioner.
Taz_1999s avatar
Gammal Taz_1999 Ola Andersson
2012-05-06, 21:58 #54
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Denna motion är riktigt riktigt dålig och måste avslås i sin helhet.

När JAS-debatten rasade som värst (vilket kanske motionen är för ung att komma ihåg), så räknade man ut vad JAS-projektets (massa) miljarder skulle räcka till om man använde det på mera traditionella samhälleliga funktioner. (Vill minnas siffran 60 miljarder). Resonemanget då är lika aktuellt nu och relaterar till viss del till denna motion – dyr och cool teknik sysselsätter endast högt utbildade och mycket få ingenjörer och tekniker (och viss support för dessa i form av underleverantörer). Jag vill minnas siffran 400 tekniker eller så.

Men samma peng satsad på barn, skola, omsorg, sjukvård, vägar och andra personalintensiva industrier, sysselsätter lågt långt flera. Huruvida faktorn är 10 eller 100 minns jag inte, men 60 miljarder räcker till (få se nu om jag räknar rätt 127 551 heltidsanställda inom dessa områden i bara lön).

En satsning från statens sida på rymdturism innebär just att skattepengar används för att sysselsätta högt utbildade, i likhet med JAS-projektet.

Så motionen är oansvarig med skattepengar och har inte lyckats räkna ut att denna motions konkreta nytta för samhället är långt lägre än alternativet att lägga samma peng på nyttiga samhällsfunktioner. Motionen syftar därmed omfördela pengar från bra saker till dåliga saker. Oansvarigt.

De fördelar som motionen vill uppnå gällande rymdturism, att få in mera turistpengar, kan förstås lösas långt billigare om man satsar på andra verksamheter som lockar turister till Sverige. Motionen är alltså även en dålig lösning på ett icke existerande problem. Ett bra exempel på vad min personliga hjälte pratade om i detta citat:

"Politics is the art of looking for trouble, finding it everywhere, diagnosing it incorrectly, and applying the wrong remedies." —Groucho Marx

Frågan ligger även långt långt utanför de tre områden som piratpartiet arbetar med - kunskap, kultur och integritet och då skall vi även om denna motionär får sin vilja igenom, även säga oss var för rymdturism. En bransch med rätt osäkra förutsättningar, med osäker nytta för Sverige. Det skall ställas gentemot de hundratals människor som blir tex utförsäkrade från A-kassan, eller vars barn mobbas i skolan för att deras lärare har för lite tid med dem eller gentemot brottsoffer som inte får upprättelse eller stöd för det fattas pengar. De personerna skall tröstas med att även om det tar en hel dag av väntan på akuten för att få hjälp med ett brutet ben så har Sverige minsann Esrange och rymdturism! Denna motions innehåll, om den bifalls, skulle tala för att Piratpartiet är helt oinsatt i vilka frågor människor brinner för och påverkas av i sin vardag och därmed har motionen ingen koll på vad det är för typ av frågor som kan hjälpa Piratpartiet att vinna nästa val. Oinsatt, ointelligent, orealistiskt, orättvist, icke fungerande och onödigt är detta förslag.

Motionen är möjligtvis för ung för att minnas andra katastrofala satsningar på dyra teknik från statens sida (JAS, Skoldatorn Compis mm) och denna oerfarenhet och historiska okunskap avspeglas i motionen. Att låta staten driva dyra IT-projekt slutar varje gång med förskräckelse, så att förespråka det som denna motion gör är att förespråka något som strider mot beprövad erfarenhet. Därmed är motionen tillika ovetenskaplig.

Detta projekt kommer om det blir en fråga PP driver, inte ge oss flera väljare, eller få oss att framstå som seriösa med ett brett på politiskt program, tvärtom. Det kommer även att innebära svårigheter för aktivister att å enda sidan diskutera våra kärnfrågor och sedan hantera även denna "sattelit"-fråga, vilket försvårar kommunikationen med väljare på grund av den otydlighet som det innebär. Väljare hatar otydlighet. Piratpartiet skulle alltså kommunicera att vi är för kultur, kunskap, integritet och rymdturism? Motionen syftar därmed till att försvåra aktivisternas arbete. Det är ogenomtänkt, oansvarigt och oförskämt att hantera aktivisternas arbetstid på det viset och leder både till att vi tappar aktivister och till att viktiga väljargrupper finner andra alternativ. Det i sin tur leder till ekonomisk katastrof för Piratpartiet. Denna motion kan mycket väl vara den sak som håller Piratpartiet utanför riksdagen, det krävs så lite av oansvariga och ogenomtänkta förslag för att det skall ske. Därmed får vi inte partistöd.

Skola, omsorg, sjukvård, bra vägar, bredband till alla och allt det där, DET behöver vi mer av och det är frågor människor relaterar till. Illa genomtänkta, omotiverade, oansvariga projekt baserade på okunskap och historielöshet som strider mot beprövad erfarenhet och som lök på laxen försvårar de aktivas arbete, det behöver vi lika mycket som ett extra rövhål i pannan.

Motionen behöver avslås i sin helhet.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Andreas Bjärnemalm, JorgenL
Anton Nordenfurs avatar
2012-05-06, 22:03 #55
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Jag tror inte någon påstått att målet med motionen är att lösa ett problem, i alla fall inte jag som motionär. Målet med motionen är att nyttja en resurs och utveckla Sverige framåt, med nya visioner och nya möjligheter som skulle vara fantastiska för landet.

Alternativet vore att strunta i det, att strunta i nya möjligheter och bara köra säkert och försöka bibehålla det samhälle som redan finns, men jag har aldrig sett Piratpartiet som ett konservativt parti. Vi ser de nya chanserna, vi ser innovationer och en lysande framtid, och vi sträcker oss efter den.
Taz_1999s avatar
Gammal Taz_1999 Ola Andersson
2012-05-06, 22:26 #56
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av Aki Visa inlägg
Jag tror inte någon påstått att målet med motionen är att lösa ett problem, i alla fall inte jag som motionär. Målet med motionen är att nyttja en resurs och utveckla Sverige framåt, med nya visioner och nya möjligheter som skulle vara fantastiska för landet.

Alternativet vore att strunta i det, att strunta i nya möjligheter och bara köra säkert och försöka bibehålla det samhälle som redan finns, men jag har aldrig sett Piratpartiet som ett konservativt parti. Vi ser de nya chanserna, vi ser innovationer och en lysande framtid, och vi sträcker oss efter den.
Kan du inte bemöta en enda av de punkterna jag kritiserat?
2012-05-06, 22:42 #57
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av Taz_1999 Visa inlägg
Frågan ligger även långt långt utanför de tre områden som piratpartiet arbetar med - kunskap, kultur och integritet
Men science fiction är ju kultur och science fiction handlar ju ofta om rymden!
Anton Nordenfurs avatar
2012-05-07, 00:49 #58
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av Taz_1999 Visa inlägg
Kan du inte bemöta en enda av de punkterna jag kritiserat?
Jag tog upp det jag inte tidigare diskuterat, jag trodde du skulle hitta allt annat i tidigare diskussion. Jag tar upp allt nedan.

Dina främsta poänger är (och rätta mig om jag har fel, jag vill inte lägga ord i din mun):
  1. att projektet skulle vara superdyrt och inte skulle leda till någonting bra i slutändan. Jag har dock inte sett ett enda argument till att det skulle vara sant över huvud taget, annat än att det har hänt förut med andra (helt orelaterade) projekt. Det argumentet kan vi använda mot precis varenda förslag över huvud taget, därför ser jag inte relevansen.
  2. att motionen försöker lösa ett icke existerande problem ("Motionen är alltså även en dålig lösning på ett icke existerande problem."). Jag håller med dig om att det inte finns ett problem att lösa, vilket jag skrev om i mitt förra inlägg. Detta är en halmgubbe. Jag har aldrig påstått motsatsen.
  3. att du inte anser att rymdturism ska vara en av PP:s frontskepp ("Piratpartiet skulle alltså kommunicera att vi är för kultur, kunskap, integritet och rymdturism?"). Detta är också en halmgubbe. Jag anser inte heller att det ska vara ett frontskepp, men jag anser att vi ska täcka det i den nya PP-politiken som är målet med denna breddning. Inte att det ska vara vår stora grej, utan att det ska vara en grej.

Vidare säger du att pengarna som föreslås läggas på detta kan lägga annanstans. Självklart är det så, så är det med allt. Skillnaden här (och det här tog jag också upp i förra inlägget) är att målet är just att förstärka Sveriges ekonomi över huvud taget. Extra jobb, forskning och utbildning är extra sideffekter. I slutändan är det självklart en judgment call, och jag förnekar inte det.

Jag hoppas jag inte missat något, säg till.

Vidare vill jag poängtera att du verkar missförstå motionen på en grundläggande nivå. Du skriver att "[a]tt låta staten driva dyra IT-projekt slutar varje gång med förskräckelse, så att förespråka det som denna motion gör är att förespråka något som strider mot beprövad erfarenhet". Var framgår det att detta ens är ett IT-projekt?
2012-05-07, 08:59 #59
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Svensk rymdturism -
Citat:
Ursprungligen postat av Aki Visa inlägg
Vidare vill jag poängtera att du verkar missförstå motionen på en grundläggande nivå. Du skriver att "[a]tt låta staten driva dyra IT-projekt slutar varje gång med förskräckelse, så att förespråka det som denna motion gör är att förespråka något som strider mot beprövad erfarenhet". Var framgår det att detta ens är ett IT-projekt?
Det är uppenbart att rymdturism inte är ett IT-projekt, vilket får din petimäterkommentar att verka lite larvig.

För övrigt är förslaget om rymdturism jämförbart med när kommuner satsar enorma pengar på att bygga äventyrsbad eller multiarenor för att sätta kommunen på kartan. Slöseri. Fail.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
agnesson, AndersLindbäck
Dennis Nilssons avatar
2012-05-08, 21:30 #60
Inte uppkopplad
Jag har kommenterat på yrkande B01-Y03:
att Piratpartiet ska ta politisk ställning för att utveckla Sverige inför den potentiella rymdturismen.
Rymden ger Sverige och världen oändliga resurser av vad mänskligheten än kan tänkas behöva.

De kunsparena vi förvärvar hjälper oss att klara av kommande klimatförändringar.
Svara
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com