Piratpartiets mötesplattform


Svara
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ
  (#1) Gammal
hannes2peer Inte uppkopplad
 
Inlägg: 11
Reg.datum: Mar 2006
Standard Digital demokrati, offentlighetsprincip om lagrade personuppgifter - 2007-11-15, 12:00

Har ni läst detta: http://www.idg.se/2.1085/1.131276 ?Jag har funderat i dom här banorna ett tag, vet inte om det diskuterats förut, vet inte riktigt vad jag ska använda för sökord när jag söker på forumet. Min tanke är att all information som företag lagrar i databaser som knyts till ett personnummer, måste göras tillgängligt för den person som innehar personnnumret. Det skulle ju få företag/stat/organisationer att tänka sig för så att de inte lagrar något onödigt, samt skulle ge individen inblick i vad som finns lagrat om den. ICA skulle tvingas lämna ut butikskvitton, mobiloperatörer skulle tvingas lämna ut samtalslistor.Något för piratpartiet att smyga in i sitt program?


   
Svara med citat
  (#2) Gammal
hannes2peer Inte uppkopplad
 
Inlägg: 11
Reg.datum: Mar 2006

Länk: #99526
Standard RE: Digital demokrati, offentlighetsprincip om lagrade personuppgifter - 2008-04-12, 13:24

Lyfter detta ämne igen, då det vore intressant att höra någons åsikt. Läs gärna idg-länken. Med en väldigt enkel princip om att lagring av personuppgifter kräver att samma uppgifter görs tillgängliga online för den "utsatte", skulle företag dra sig för att upprätta integritetskränkande persondatabaser. Kostnaderna skulle bli stora för en sådan verksamhet, och medborgarna skulle veta exakt vad som fanns lagrat om dem och var.Elaka företeelser som kakor som trackar folks beteende på internet (förutsatt att IP-nummer är en personuppgift), skulle bli olagliga om det skedde utan insyn. Man skull idealt kunna gå in och radera uppgifter hos teleföretag om vilka man ringt, samt få kontroll över vilka uppgifter om matvanor som exempelvis ICA lagrar, som skulle kunna säljas till illamenande försäkringsbolag.Huvudpoängen vore dock att lagring av personuppgifter utan allmän insyn skulle förbjudas och sådan lagring i allmänhet fördyras, allt med en enkel liten lag. En lag helt i linje med partiets syn på integritet på nätet. Vad skulle hända om jag lade en motion om att införa skrivning om detta i principprogrammet till årsmötet? Vad är argumentet emot? Vill inte pp krångla till det?
   
Svara med citat
  (#3) Gammal
John Nilsson Inte uppkopplad
 
John Nilssons avatar
 
Inlägg: 3 749
Reg.datum: Jan 2006

Länk: #99540
Standard RE: Digital demokrati, offentlighetsprincip om lagrade personuppgifter - 2008-04-12, 19:44

Tror det du eftersöker redan existerar:

http://www.notisum.se/rnp/sls/LAG/19980204.htm

Citat:
Information skall lämnas efter ansökan26 § Den personuppgiftsansvarige är skyldig att till var och en som ansöker om det en gång per kalenderår gratis lämna besked om personuppgifter som rör den sökande behandlas eller ej. Behandlas sådana uppgifter skall skriftlig information lämnas också om

a) vilka uppgifter om den sökande som behandlas,

b) varifrån dessa uppgifter har hämtats,

c) ändamålen med behandlingen, och

d) till vilka mottagare eller kategorier av mottagare som uppgifterna läm-nas ut.

En ansökan enligt första stycket skall göras skriftligen hos den personuppgiftsansvarige och vara undertecknad av den sökande själv. Information enligt första stycket skall lämnas inom en månad från det att ansökan gjordes. Om det finns särskilda skäl för det, får information dock lämnas senast fyra månader efter det att ansökan gjordes.

Information enligt första stycket behöver inte lämnas om personuppgifter i löpande text som inte fått sin slutliga utformning när ansökan gjordes eller som utgör minnesanteckning eller liknande. Vad som nu sagts gäller dock inte om uppgifterna har lämnats ut till tredje man eller om uppgifterna behandlas enbart för historiska, statistiska eller vetenskapliga ändamål eller, när det gäller löpande text som inte fått sin slutliga utformning, om uppgifterna har behandlats under längre tid än ett år.


John Nilsson Svensk mästare i sär skrivning

Mail: john.nilsson@piratpartiet.se

  Skicka ett meddelande via MSN till John Nilsson  
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av


Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
C08. Motion om intern offentlighetsprincip redhog Övriga motioner 8 2010-04-12 16:29
IP-adresser är personuppgifter i EU - Inte i USA mobboffer PP i media 4 2009-08-08 20:21
Personuppgifter i offentliga diarier jolindbe PP i media 4 2009-08-06 07:25
Ändra personuppgifter 7 Forumgruppen/teknisk support 3 2006-09-13 11:14
Ny sajt lägger ut känsliga personuppgifter Joakim Holgersson PP i media 40 2006-05-22 12:52Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com