Piratpartiets mötesplattform


 
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ

Motion U05: Medborgarskap till alla!

Piratpartier har länge värnat om medborgarens demokratiska och sociala rättigheter gentemot stater och företag. Det är bra, men stänger inte dörren för övergrepp och inskränkningar i personers möjligheter att delta i samhället och demokratin. Staten har fortfarande full rätt att bestämma vem som är och vem som inte är medborgare.
Genom att sortera vilka personer som är medborgare och vilka som inte är medborgare kan staten inte bara neka personer dess rättigheter mot stater och företag, de kan dessutom tvinga samma personer att flytta tillbaka till länder där de utsätts för krig, systematiskt våld, förtryck, sjukdom eller hunger. Vi bör arbeta för ett öppet samhälle, där alla är välkomna och alla behandlas som de personer med lika värde de är.


Motionerat av:
Användarnamn på mötet:IsakGerson

Så funkar det!

Här finns lite information om hur det fungerar och vid sidan av och nedanför presenteras motionen och alla ursprungliga yrkanden, tilläggsyrkanden och motyrkanden som lagts på den.

Ursprungligt yrkande

Detta är de yrkanden som skickats in tillsammans med motionen. Exempel: Yrkande A -- Alla mötesdeltagare ska bjudas på något att äta..

Tilläggsyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs som tillägg till motionen, utöver dess ursprungliga yrkande. Denna typ av yrkanden kan, om de bifalls, genomföras samtidigt som andra bifallna yrkanden. Exempel: Yrkande B -- Att alla mötesdeltagare ska även bjudas på något att dricka. Exempel Yrkande C -- Att alla mötesdeltagare ska erbjudas val mellan Pepsi och Coca-Cola.

Motyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs för att ändra på ett ursprungligt yrkande eller tilläggsyrkande. Det går också att lägga motyrkande på ett annat motyrkande. Denna typ av yrkanden, kan om de bifalls, ersätta det yrkade de lagts emot. En antingen/eller situation. Man röstar om motyrkanden separat och yrkandet och motyrkandet ställs mot varandra, och "vinnaren" går vidare. Exempel: Yrkande D (mot yrkande A) -- Att mötespresidiet ska samla in en mat- och dryck-avgift för det som äts och dricks av alla mötesdeltagare under möten som motsvarar den verkliga kostnaden.

Motivering till yrkanden

Den som lägger ett yrkande kan välja att motivera detta. För att se motiveringen för ett yrkande klickar du på den blå informationsknappen under yrkandet. Endast yrkanden som har motiverats kommer att ha en sådan knapp.

Dra tillbaka yrkande

Du kan dra tillbaka ett yrkande som du själv har lagt klicka på den lilla knappen 'Dra tillbaka yrkande', som syns under ditt yrkande. När du dragit tillbaka ditt yrkande kommer det att fällas ihop, och tydligt visa att det är tillbakadraget.

Lyfta yrkande

Ett tillbakadraget yrkande tas inte upp i omröstningarna, därför finns möjligheten att lyfta ett tillbakadraget yrkande för den som skulle vilja rösta om ett yrkande som dragits tillbaka. För att lyfta ett yrkande måste du först klicka på det, så det fälls ut och du kan läsa själva yrkandetexten. Under den texten finns en knapp för att lyfta yrkandet. Genom att klicka på den knappen lyfter du yrkandet, samtidigt som du tar över ägandet av yrkandet. Dvs yrkandet kommer hädanefter att presenteras som lagt av dig, och du kommer också vara den som kan dra tillbaka eller jämka yrkandet.

Jämka dig

Om du tycker att någon annan lagt ett bättre yrkande än ditt eget och du vill stödja det yrkandet istället kan du jämka dig med det. Du kan jämka dig med yrkanden som ligger inom samma gruppering som ditt yrkande, och en knapp som säger 'Jämka dig med' kommer att synas vid varje sådant yrkande. När du klickar på den knappen kommer ditt eget yrkande att dras tillbaka och en notering visas om att det jämkats, samt vilket yrkande det jämkats med. Har du lagt flera yrkanden inom samma gruppering kommer du att tillfrågas vilket av dem du vill jämka bort.

Huvudinlägg

I denna ruta har du möjlighet att visa ditt huvudinlägg. Detta är det debattinlägg som du vill lyfta upp extra mycket i denna motions/propositions diskusison. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.

Gilla/ogilla yrkanden

Du kan gilla och ogilla yrkanden, det innebär att ditt användarnamn kommer att synas i en lista som visas när man vilar med pekaren ovanpå en ikon ovanför yrkandet. Du kan även sluta gilla och sluta ogilla ett yrkande. Vad du kan göra syns i form av olika ikoner och texter, du kan bara sluta gilla om du tidigare gillat ett yrkande tex. Du kan även när du gillar eller ogillar, motivera dig om du vill. Om du inte vill motivera dig, klicka på avbryt så registeras ditt gillande eller ogillande utan motivering.

Gilla inlägg i diskussionen

Du kan visa att du gillar ett diskussionsinlägg genom att klicka på knappen längst till höger i raden av knappar längst ner i inlägget. När du klickar på den får du upp en ruta som ber dig bekräfta att du vill gilla inlägget. Efter att du tryckt ok kommer ditt namn att dyka upp i en ruta längst ner i inlägget, tillsammans med namnet på alla andra som också gillar samma inlägg. Är du den första som gillar inlägget skapas rutan då. Observera att det bara går att gilla inlägg skrivna av andra än dig själv.

Hur vi röstar

Röstningen görs i flera omgångar för att vaska fram de alternativ som flest möjliga kan känna sig nöjda med och så att man kan sålla fram vilket av flera likartade förslag som har mest stöd. I tidsplanen är planerat 3-4 röstningsomgångar under mötets sista två veckor.


Yrkanden

Yrkande (Vinnande av nedanstående blir motionens/propositionen yrkande/tilläggsyrkande)
Av: simon556 Yrkande U05-Y06 (Motyrkande) 0 personer gillar    0 personer ogillar

att styrelsen utreder frågan till kongressen nästa år.
Av: IsakGerson Yrkande U05-Y01 (Motionens ursprungliga yrkande) 0 personer gillar    0 personer ogillar

att Ung Pirat ska driva att Piratpartiet ska driva att Sverige blir ett samhälle där man gör det lättare för personer på flykt att stanna i Sverige, samtidigt som man utreder hur snabbt gränserna kan öppnas helt så att det är öppet för alla att erhålla ett svenskt medborgskap.
Av: Xylion Yrkande U05-Y05 (Motyrkande) 0 personer gillar    0 personer ogillar

att Stryka: "samtidigt som man utreder hur
snabbt gränserna kan öppnas helt så att det är öppet för alla att erhålla ett svenskt
medborgskap."Av: IsakGerson Yrkande U05-Y02 (Motionens ursprungliga yrkande) 0 personer gillar    0 personer ogillar

att Ung Pirat ska driva att Piratpartiet ska arbeta för att stärka papperslösas rättigheter gentemot sina arbetsgivare.


TilläggsyrkandenHuvudinlägg

Nedan visas de huvudlinlägg som är gjorda på motionen. Varje mötesdeltagare får göra ett (1) huvudinlägg per motion/proposition. De sorteras efter hur många gånger varje inlägg har blivit gillat av andra mötesdeltagare. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.
Skapa huvudinlägg
Det finns inga huvudinlägg på den här motionen än

Övriga kommentarer och motionshistorik

Nedan visas alla inlägg som inte är huvudinlägg tillsammans med historik för motionen/propositionen.


Broskbennys avatar
2012-03-24, 21:32 #2
Inte uppkopplad
Jag har lagt det här yrkandet:
att Ung Pirat ska driva att Piratpartiet ska driva att Sverige blir ett samhälle där man gör det lättare för personer på flykt att stanna i Sverige, genom ett faddersystem som man utreder hur det kan implementeras
Vi anser att samhället bygger på relationer mellan individer. Vidare, att solidaritet som påtvingas uppifrån inte kan vara lika genuin och förankrad som den som utgår ifrån den enskilda individen. Genuin solidaritet kan bara byggas på frivillig grund.

Att lägga ett större ansvar för integreringen på engagerade medborgare, snarare än att låta det skötas uteslutande av samhälleliga institutioner, kommer i sig att minska de sociala avstånden mellan invandrare och samhället i stort; när invandrarna på ett tydligare sätt kommer in i folks vardag blir de i mindre grad "De Andra".

Ung Pirat bör förespråka ett faddersystem, där de som väljer att anmäla sig till systemet tilldelas en nyinvandrad individ, och ska verka som dennes kontaktperson på vägen in i samhället. Andelen individer som tillåts invandra bör vara proportiornerlig (på något sätt) till antalet faddrar, vilket bl.a. har effekten att medborjarna direkt kan påverka invandringspolitiken genom att välja att delta i systemet, eller inte. Det politiska beslutsfattandet på området kommer därmed att decentraliseras till medborgarna, i ett direktdemokratiliknande system.
(Liknande system kan även t.ex. användas för att återintegrera dömda brottslingar efter avtjänat straff.)
Staffan Betnérs avatar
2012-03-24, 22:44 #3
Inte uppkopplad
Jag har lagt det här yrkandet:
att Ung Pirat ska driva att Piratpartiet verkar för att man ska kunna avsäga sig sitt medborgarskap. /Adrian Kristiansson
2012-03-24, 23:00 #4
Inte uppkopplad
Jag har lagt det här yrkandet:
att Stryka: "samtidigt som man utreder hur
snabbt gränserna kan öppnas helt så att det är öppet för alla att erhålla ett svenskt
medborgskap."
simon556s avatar
2012-03-24, 23:03 #5
Inte uppkopplad
Jag har lagt det här yrkandet:
att styrelsen utreder frågan till kongressen nästa år.
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com