![]() ![]() |
|
|
Ämnesverktyg | Sök i det här ämnet | Visningsalternativ |
Motion U18: Informationsneutral narkotikaproblematik
Genom kunskapssamhäallets glasöogon ser man att framgången hos den svenska nolltolerans modellen bygger på det måste finnas en rädsla mot droger som i samhället återspeglas av stigma och hets. Rädsla och stigma är modellens preventiva vapen; medborgare skräms för att få dem att hålla sig borta från substanser som ofta är skadliga. Modellen har varit framgångsrik genom att den har hindrat vissa ungdomar från att testa narkotika. Men för att uppnå nolltoleransen måste tre kriterier uppfyllas.
Internet river alla gränser och ger oss en värld där kultur och kunskap sprids fritt. Detta har gjort att nolltoleransens undanhållande av obekväm information istället får en oönskad effekt. Sveriges nolltolerans mot droger kan bara upprätthållas med repression, rädsla och våld. I en värld där kunskap och kultur flyter fritt över nationsgränser finns bara en naturlig utveckling; Vad vi ser är en kunskaps och kulturglobaliseringsvåg i verkan och vi måste acceptera dess följder. Detta omöjliggör ett praktiskt genomförande av nolltoleransen. Frågan är hur många fängslade narkomaner det ska krävas innan vi inser det. Ur ett bredare perspektiv skapar även rådande narkotikapolitik ett stort utanförskap och den som tar droger tvingas in i ett stort socialt stigma vilket gör vägen tillbaka svår. Godtycklig kränkning av den enskildes integritet sker och kommer öka i takt med att förespråkare av nolltoleransen blir allt mer desperata med att stävja det ökade bruket. Piratpartiet bör stödja en politik som accepterar den kultur och kunskap medborgarna anammar och som gör det bästa samhället utav det, med ett samhälle som anpassar sitt förhållningssätt därefter och inser dess begränsningar. OBS! Detta är ingen förespråkan om legalisering eller ens avkriminalisering, vi vill bara att Ung Pirat ska notera problemet. Motionerat av: Användarnamn på mötet:Broskbenny |
Så funkar det!
Här finns lite information om hur det fungerar och vid sidan av och nedanför presenteras motionen och alla ursprungliga yrkanden, tilläggsyrkanden och motyrkanden som lagts på den.
Ursprungligt yrkande
Detta är de yrkanden som skickats in tillsammans med motionen. Exempel: Yrkande A -- Alla mötesdeltagare ska bjudas på något att äta..
Tilläggsyrkande
Detta är yrkanden som under mötets gång läggs som tillägg till motionen, utöver dess ursprungliga yrkande. Denna typ av yrkanden kan, om de bifalls, genomföras samtidigt som andra bifallna yrkanden. Exempel: Yrkande B -- Att alla mötesdeltagare ska även bjudas på något att dricka. Exempel Yrkande C -- Att alla mötesdeltagare ska erbjudas val mellan Pepsi och Coca-Cola.
Motyrkande
Detta är yrkanden som under mötets gång läggs för att ändra på ett ursprungligt yrkande eller tilläggsyrkande. Det går också att lägga motyrkande på ett annat motyrkande. Denna typ av yrkanden, kan om de bifalls, ersätta det yrkade de lagts emot. En antingen/eller situation. Man röstar om motyrkanden separat och yrkandet och motyrkandet ställs mot varandra, och "vinnaren" går vidare. Exempel: Yrkande D (mot yrkande A) -- Att mötespresidiet ska samla in en mat- och dryck-avgift för det som äts och dricks av alla mötesdeltagare under möten som motsvarar den verkliga kostnaden.
Motivering till yrkanden
Den som lägger ett yrkande kan välja att motivera detta. För att se motiveringen för ett yrkande klickar du på den blå informationsknappen under yrkandet. Endast yrkanden som har motiverats kommer att ha en sådan knapp.
Dra tillbaka yrkande
Du kan dra tillbaka ett yrkande som du själv har lagt klicka på den lilla knappen 'Dra tillbaka yrkande', som syns under ditt yrkande. När du dragit tillbaka ditt yrkande kommer det att fällas ihop, och tydligt visa att det är tillbakadraget.
Lyfta yrkande
Ett tillbakadraget yrkande tas inte upp i omröstningarna, därför finns möjligheten att lyfta ett tillbakadraget yrkande för den som skulle vilja rösta om ett yrkande som dragits tillbaka. För att lyfta ett yrkande måste du först klicka på det, så det fälls ut och du kan läsa själva yrkandetexten. Under den texten finns en knapp för att lyfta yrkandet. Genom att klicka på den knappen lyfter du yrkandet, samtidigt som du tar över ägandet av yrkandet. Dvs yrkandet kommer hädanefter att presenteras som lagt av dig, och du kommer också vara den som kan dra tillbaka eller jämka yrkandet.
Jämka dig
Om du tycker att någon annan lagt ett bättre yrkande än ditt eget och du vill stödja det yrkandet istället kan du jämka dig med det. Du kan jämka dig med yrkanden som ligger inom samma gruppering som ditt yrkande, och en knapp som säger 'Jämka dig med' kommer att synas vid varje sådant yrkande. När du klickar på den knappen kommer ditt eget yrkande att dras tillbaka och en notering visas om att det jämkats, samt vilket yrkande det jämkats med. Har du lagt flera yrkanden inom samma gruppering kommer du att tillfrågas vilket av dem du vill jämka bort.
Huvudinlägg
I denna ruta har du möjlighet att visa ditt huvudinlägg. Detta är det debattinlägg som du vill lyfta upp extra mycket i denna motions/propositions diskusison. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.
Gilla/ogilla yrkanden
Du kan gilla och ogilla yrkanden, det innebär att ditt användarnamn kommer att synas i en lista som visas när man vilar med pekaren ovanpå en ikon ovanför yrkandet. Du kan även sluta gilla och sluta ogilla ett yrkande. Vad du kan göra syns i form av olika ikoner och texter, du kan bara sluta gilla om du tidigare gillat ett yrkande tex. Du kan även när du gillar eller ogillar, motivera dig om du vill. Om du inte vill motivera dig, klicka på avbryt så registeras ditt gillande eller ogillande utan motivering.
Gilla inlägg i diskussionen
Du kan visa att du gillar ett diskussionsinlägg genom att klicka på knappen längst till höger i raden av knappar längst ner i inlägget. När du klickar på den får du upp en ruta som ber dig bekräfta att du vill gilla inlägget. Efter att du tryckt ok kommer ditt namn att dyka upp i en ruta längst ner i inlägget, tillsammans med namnet på alla andra som också gillar samma inlägg. Är du den första som gillar inlägget skapas rutan då. Observera att det bara går att gilla inlägg skrivna av andra än dig själv.
Hur vi röstar
Röstningen görs i flera omgångar för att vaska fram de alternativ som flest möjliga kan känna sig nöjda med och så att man kan sålla fram vilket av flera likartade förslag som har mest stöd. I tidsplanen är planerat 3-4 röstningsomgångar under mötets sista två veckor.
|
||
Yrkanden
|
Ämnesverktyg | Sök i det här ämnet |
Visningsalternativ | |
|
|