Piratpartiets mötesplattform


Svara
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ

Mötet har avslagit motionen. Se voteringen: länk

Motion B22: Namngivande av platser

Man kan tycka att vad en plats heter inte spelar någon roll. Upplevelsen av den beror inte av vad man kallar den.


Men namn på platser används ofta som maktutövning. På kommunernas stadsbyggnadkontor bestämmer man enhetliga gatunamn i nybyggda områden, man "hedrar" personer genom att namnge platser och gator efter dem (och tvingas ändra när man inte vill hedra dem längre). Man försöker fräscha upp platser genom att ge dem namn som associerar med positiva saker, men den innebörden blir istället ofta cynisk och arrogant.


Det är viktigt för en människa att känna anknytning till en plats och i det ingår att själv, eller ett gemensamt "vi", eller åtminstone ett "de" som på något sätt har haft någon sorts "credibility" att ge namn åt platsen, till exempel människor långt tillbaka i forntiden, har skapat det namn en plats har.


Det viktiga är att namnet inte i sig innebär ett övergrepp, skapat av ett "dom" som inte förstår och saknar egen känsla för platsen utan bara vill använda namnet för att manipulera människors sätt att tänka om den, över människornas huvuden.


Jag menar därför att rätten att ge namn åt platser bör tas ifrån stadsbyggnadskontoren, och att det prövas om inte nya platser först kan få provisoriska namn, tills dess att lokalt och spontant framväxta namn fått fäste och kan, i efterhand, stadfästas.


Deltagarkultur för platsidentitet!Se mera


http://viktualiebrodern.wordpress.com/2010/03/24/nybildning-av-gatunamn-ett-forslag/


Motionerat av:
Användarnamn på mötet:RikMatts

Så funkar det!

Här finns lite information om hur det fungerar och vid sidan av och nedanför presenteras motionen och alla ursprungliga yrkanden, tilläggsyrkanden och motyrkanden som lagts på den.

Ursprungligt yrkande

Detta är de yrkanden som skickats in tillsammans med motionen. Exempel: Yrkande A -- Alla mötesdeltagare ska bjudas på något att äta..

Tilläggsyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs som tillägg till motionen, utöver dess ursprungliga yrkande. Denna typ av yrkanden kan, om de bifalls, genomföras samtidigt som andra bifallna yrkanden. Exempel: Yrkande B -- Att alla mötesdeltagare ska även bjudas på något att dricka. Exempel Yrkande C -- Att alla mötesdeltagare ska erbjudas val mellan Pepsi och Coca-Cola.

Motyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs för att ändra på ett ursprungligt yrkande eller tilläggsyrkande. Det går också att lägga motyrkande på ett annat motyrkande. Denna typ av yrkanden, kan om de bifalls, ersätta det yrkade de lagts emot. En antingen/eller situation. Man röstar om motyrkanden separat och yrkandet och motyrkandet ställs mot varandra, och "vinnaren" går vidare. Exempel: Yrkande D (mot yrkande A) -- Att mötespresidiet ska samla in en mat- och dryck-avgift för det som äts och dricks av alla mötesdeltagare under möten som motsvarar den verkliga kostnaden.

Motivering till yrkanden

Den som lägger ett yrkande kan välja att motivera detta. För att se motiveringen för ett yrkande klickar du på den blå informationsknappen under yrkandet. Endast yrkanden som har motiverats kommer att ha en sådan knapp.

Dra tillbaka yrkande

Du kan dra tillbaka ett yrkande som du själv har lagt klicka på den lilla knappen 'Dra tillbaka yrkande', som syns under ditt yrkande. När du dragit tillbaka ditt yrkande kommer det att fällas ihop, och tydligt visa att det är tillbakadraget.

Lyfta yrkande

Ett tillbakadraget yrkande tas inte upp i omröstningarna, därför finns möjligheten att lyfta ett tillbakadraget yrkande för den som skulle vilja rösta om ett yrkande som dragits tillbaka. För att lyfta ett yrkande måste du först klicka på det, så det fälls ut och du kan läsa själva yrkandetexten. Under den texten finns en knapp för att lyfta yrkandet. Genom att klicka på den knappen lyfter du yrkandet, samtidigt som du tar över ägandet av yrkandet. Dvs yrkandet kommer hädanefter att presenteras som lagt av dig, och du kommer också vara den som kan dra tillbaka eller jämka yrkandet.

Jämka dig

Om du tycker att någon annan lagt ett bättre yrkande än ditt eget och du vill stödja det yrkandet istället kan du jämka dig med det. Du kan jämka dig med yrkanden som ligger inom samma gruppering som ditt yrkande, och en knapp som säger 'Jämka dig med' kommer att synas vid varje sådant yrkande. När du klickar på den knappen kommer ditt eget yrkande att dras tillbaka och en notering visas om att det jämkats, samt vilket yrkande det jämkats med. Har du lagt flera yrkanden inom samma gruppering kommer du att tillfrågas vilket av dem du vill jämka bort.

Huvudinlägg

I denna ruta har du möjlighet att visa ditt huvudinlägg. Detta är det debattinlägg som du vill lyfta upp extra mycket i denna motions/propositions diskusison. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.

Gilla/ogilla yrkanden

Du kan gilla och ogilla yrkanden, det innebär att ditt användarnamn kommer att synas i en lista som visas när man vilar med pekaren ovanpå en ikon ovanför yrkandet. Du kan även sluta gilla och sluta ogilla ett yrkande. Vad du kan göra syns i form av olika ikoner och texter, du kan bara sluta gilla om du tidigare gillat ett yrkande tex. Du kan även när du gillar eller ogillar, motivera dig om du vill. Om du inte vill motivera dig, klicka på avbryt så registeras ditt gillande eller ogillande utan motivering.

Gilla inlägg i diskussionen

Du kan visa att du gillar ett diskussionsinlägg genom att klicka på knappen längst till höger i raden av knappar längst ner i inlägget. När du klickar på den får du upp en ruta som ber dig bekräfta att du vill gilla inlägget. Efter att du tryckt ok kommer ditt namn att dyka upp i en ruta längst ner i inlägget, tillsammans med namnet på alla andra som också gillar samma inlägg. Är du den första som gillar inlägget skapas rutan då. Observera att det bara går att gilla inlägg skrivna av andra än dig själv.

Hur vi röstar

Röstningen görs i flera omgångar för att vaska fram de alternativ som flest möjliga kan känna sig nöjda med och så att man kan sålla fram vilket av flera likartade förslag som har mest stöd. I tidsplanen är planerat 3-4 röstningsomgångar under mötets sista två veckor.
Mötet har avslagit motionen. Se voteringen: länkYrkanden

Tillbakadraget yrkande B22-Y01 (Bortröstad)
Av: RikMatts


Mötet har avslagit motionen. Se voteringen: länk

Huvudinlägg

Nedan visas de huvudlinlägg som är gjorda på motionen. Varje mötesdeltagare får göra ett (1) huvudinlägg per motion/proposition. De sorteras efter hur många gånger varje inlägg har blivit gillat av andra mötesdeltagare. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.
Skapa huvudinlägg
Det finns inga huvudinlägg på den här motionen än

Övriga kommentarer och motionshistorik

Nedan visas alla inlägg som inte är huvudinlägg tillsammans med historik för motionen/propositionen.


Henrik Brändéns avatar
2012-04-03, 23:50 #2
Inte uppkopplad
Sv: Motion B22: Namngivande av platser -
Utan att tycka att detta är någon av de viktigaste frågorna för oss att driva vill jag ändå hålla med Viktualiebrodern. Utanför tätorter är detta en självklarhet - de som ritar kartor tar reda på vad människor kallar platser, och skriver dit de namnen på kartorna.

I städerna bestämmer däremot stadsbyggnadskontoret (i bästa fall en politiskt tillsatt namnberedning) vad stadsdelar, gator och torg ska heta, och sedan har de boende att rätta och finna sig efter detta. En rad inarbetade stadsdelsnamn har därigenom försvunnit, och andra stadsdelsnamn har börjat användas för områden långt utanför dem som ursprungligen bar namnet. Inte för att människorna som bor där velat ha det så. Utan för att det varit bekvämare för planerarna med färre namn.

För oss i Sverige kan det vara svårt att se det hotfulla maktperspektivet i detta. Men vistas man en tid i gamla Sovjetunionen, och tittar på gamla kartor och spårvägstidtabeller är det lätt att se hur namn används för att påverka människors tankar. I Kiev blev Tsartorget till Internationalen-torget till Stalintorget till Komsomoltorget till Europa-torget. Revolutionsplatsen blev Självständighetsplatsen. Genom att tala om vad vi ska kalla torgen talar makten om för oss vem vi ska hylla, och det är en form av indoktrinering som är svår att stå emot!
2012-04-04, 13:25 #3
Inte uppkopplad
Sv: Motion B22: Namngivande av platser -
Detta gillar jag starkt och yrkar bifall.
2012-04-04, 13:35 #4
Inte uppkopplad
Sv: Motion B22: Namngivande av platser -
Vill bara påpeka att det även är ett problem utanför tätorter.
Gammalt så gjorde man ingen skillnad på t.ex. en sjö och byn som ligger vid den sjön. Man sa helt enkelt att man skulle åka till X-sjön men menade byn som idag kan heta X-sjöbyn. Än idag så brukar folk från vissa såna byar säga att de ska hem till X-sjön men menar byn, och när de säger så missförstår andra som tittar på kartan och inte kan komma underfund med vart de menade. Ett annat problem är vissa ställen som har namn i "folkmun" som är på den lokala dialekten men som sen när "det ska få ett riktigt svenskt namn" har fått en betydelse som är rätt så fel.
2012-04-04, 13:40 #5
Inte uppkopplad
Jag har kommenterat på yrkande B22-Y01:
att vårmötet beslutar att Piratpartiet ska anse att ny namngivning av platser och gator ska ske med ett deltagarkulturellt perspektiv för ögonen, så att namn först får officiell status när de fått faktisk allmän hävd
Det blir onödiga fel när lokal invånare och folk utifrån försöker kommunicera och de har olika namn för saker
2012-04-08, 17:19 #6
Inte uppkopplad
Sv: Motion B22: Namngivande av platser -
Rent generellt är jag positiv men jag ser gärna att ett yrkande specificeras lite mer konkret. Detta är en del av direkt demokratin med invånarna.
Nicholas Miless avatar
2012-04-09, 13:35 #7
Inte uppkopplad
Jag har kommenterat på yrkande B22-Y01:
att vårmötet beslutar att Piratpartiet ska anse att ny namngivning av platser och gator ska ske med ett deltagarkulturellt perspektiv för ögonen, så att namn först får officiell status när de fått faktisk allmän hävd
Vem fan bryr sig?
Nicholas Miless avatar
2012-04-09, 13:46 #8
Inte uppkopplad
Sv: Motion B22: Namngivande av platser -
Men lol varför kan jag inte radera mina egna inlägg och varför hamnar gilla/ogilla-kommentarer i motionstråden by default? -,-
Paulsruds avatar
2012-04-10, 08:49 #9
Inte uppkopplad
Sv: Motion B22: Namngivande av platser -
Jag tror det är problematiskt att avskaffa namngivningssystemet som sådant idag. Idag är det för övrigt i de flesta fall kommunfullmäktige som formellt fastställer nya namn.

Problemet som motionären pekar på är dock viktigt, det att fler politiska, ideologiska och kommersiella aktörer i högre utsträckning lägger sig i namngivningen idag (Se Mats Wahlberg, 2005. Stadens namn - identitet, känsla, prestige)

Det riktlinjer som finns följs inte alltid, och det är frågan om man istället bör skärpa dessa eller som idag också görs, söka utbilda mer i namnfrågor.
Svara
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com