Piratpartiets mötesplattform


Svara
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ

Motion B10: Procentspärr vid Europaparlamentsvalet

Idag finns det en 4%-spärr till EU-parlamentsvalet, precis som för riksdagsvalet. Här är fem argument för att den spärren ska tas bort.
  1. Ett motiv till 4%-spärren för riksdagsval är att det ökar möjligheterna att skapa en funktionell regering. Eftersom det inte finns någon regering i Europaparlamentet så är ett väldigt dåligt argument för att det ska finnas en 4%-spärr i EU-valet.

  2. EU kräver inte att länder ska ha någon procentspärr, därför är den lätt att ta bort.

  3. Sverige får bara skicka 20 kandidater. Det är en spärr satt ifrån EU. Det mest demokratiska är att folkets röst i så stor utsträckning som möjligt får avgöra vilka 20 som får åka, utan meningslösa och inskränkande spärrar som påverkar det demokratiska resultatet. Piratpartiet är för demokrati!

  4. Det finns inga andra politiska partier i riksdagen som är direkta motståndare till en förbättring på detta område så det finns en god chans att Piratpartiet kan påverka den politiska trögheten i frågan och driva igenom en positiv förändring.

  5. Spärren är lika onödig i andra länder. I Tyskland har författningsdomstolen till och med kommit fram till att deras spärr strider mot den tyska grundlagen! Därför vore det bra att driva i EU att dagens EU regler ändras från att ha en spärr på max 5% till att det inte ska vara någon spärr alls.

Tommy Mogren
Bengt Jonsson
Henry Rouhivuori
Anton Nordenfur


Motionerat av:
Användarnamn på mötet:Tommten

Så funkar det!

Här finns lite information om hur det fungerar och vid sidan av och nedanför presenteras motionen och alla ursprungliga yrkanden, tilläggsyrkanden och motyrkanden som lagts på den.

Ursprungligt yrkande

Detta är de yrkanden som skickats in tillsammans med motionen. Exempel: Yrkande A -- Alla mötesdeltagare ska bjudas på något att äta..

Tilläggsyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs som tillägg till motionen, utöver dess ursprungliga yrkande. Denna typ av yrkanden kan, om de bifalls, genomföras samtidigt som andra bifallna yrkanden. Exempel: Yrkande B -- Att alla mötesdeltagare ska även bjudas på något att dricka. Exempel Yrkande C -- Att alla mötesdeltagare ska erbjudas val mellan Pepsi och Coca-Cola.

Motyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs för att ändra på ett ursprungligt yrkande eller tilläggsyrkande. Det går också att lägga motyrkande på ett annat motyrkande. Denna typ av yrkanden, kan om de bifalls, ersätta det yrkade de lagts emot. En antingen/eller situation. Man röstar om motyrkanden separat och yrkandet och motyrkandet ställs mot varandra, och "vinnaren" går vidare. Exempel: Yrkande D (mot yrkande A) -- Att mötespresidiet ska samla in en mat- och dryck-avgift för det som äts och dricks av alla mötesdeltagare under möten som motsvarar den verkliga kostnaden.

Motivering till yrkanden

Den som lägger ett yrkande kan välja att motivera detta. För att se motiveringen för ett yrkande klickar du på den blå informationsknappen under yrkandet. Endast yrkanden som har motiverats kommer att ha en sådan knapp.

Dra tillbaka yrkande

Du kan dra tillbaka ett yrkande som du själv har lagt klicka på den lilla knappen 'Dra tillbaka yrkande', som syns under ditt yrkande. När du dragit tillbaka ditt yrkande kommer det att fällas ihop, och tydligt visa att det är tillbakadraget.

Lyfta yrkande

Ett tillbakadraget yrkande tas inte upp i omröstningarna, därför finns möjligheten att lyfta ett tillbakadraget yrkande för den som skulle vilja rösta om ett yrkande som dragits tillbaka. För att lyfta ett yrkande måste du först klicka på det, så det fälls ut och du kan läsa själva yrkandetexten. Under den texten finns en knapp för att lyfta yrkandet. Genom att klicka på den knappen lyfter du yrkandet, samtidigt som du tar över ägandet av yrkandet. Dvs yrkandet kommer hädanefter att presenteras som lagt av dig, och du kommer också vara den som kan dra tillbaka eller jämka yrkandet.

Jämka dig

Om du tycker att någon annan lagt ett bättre yrkande än ditt eget och du vill stödja det yrkandet istället kan du jämka dig med det. Du kan jämka dig med yrkanden som ligger inom samma gruppering som ditt yrkande, och en knapp som säger 'Jämka dig med' kommer att synas vid varje sådant yrkande. När du klickar på den knappen kommer ditt eget yrkande att dras tillbaka och en notering visas om att det jämkats, samt vilket yrkande det jämkats med. Har du lagt flera yrkanden inom samma gruppering kommer du att tillfrågas vilket av dem du vill jämka bort.

Huvudinlägg

I denna ruta har du möjlighet att visa ditt huvudinlägg. Detta är det debattinlägg som du vill lyfta upp extra mycket i denna motions/propositions diskusison. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.

Gilla/ogilla yrkanden

Du kan gilla och ogilla yrkanden, det innebär att ditt användarnamn kommer att synas i en lista som visas när man vilar med pekaren ovanpå en ikon ovanför yrkandet. Du kan även sluta gilla och sluta ogilla ett yrkande. Vad du kan göra syns i form av olika ikoner och texter, du kan bara sluta gilla om du tidigare gillat ett yrkande tex. Du kan även när du gillar eller ogillar, motivera dig om du vill. Om du inte vill motivera dig, klicka på avbryt så registeras ditt gillande eller ogillande utan motivering.

Gilla inlägg i diskussionen

Du kan visa att du gillar ett diskussionsinlägg genom att klicka på knappen längst till höger i raden av knappar längst ner i inlägget. När du klickar på den får du upp en ruta som ber dig bekräfta att du vill gilla inlägget. Efter att du tryckt ok kommer ditt namn att dyka upp i en ruta längst ner i inlägget, tillsammans med namnet på alla andra som också gillar samma inlägg. Är du den första som gillar inlägget skapas rutan då. Observera att det bara går att gilla inlägg skrivna av andra än dig själv.

Hur vi röstar

Röstningen görs i flera omgångar för att vaska fram de alternativ som flest möjliga kan känna sig nöjda med och så att man kan sålla fram vilket av flera likartade förslag som har mest stöd. I tidsplanen är planerat 3-4 röstningsomgångar under mötets sista två veckor.


Yrkanden

Av: Tommten Yrkande B10-Y01 (Motionens ursprungliga yrkande) 20 personer gillar    0 personer ogillar

att mötet antar ställningstagandet: Piratpartiet skall verka för att avskaffa sveriges 4%-spärr i valet till Europaparlamentet.

Se resultat från tidigare voteringarAv: Tommten Yrkande B10-Y02 (Motionens ursprungliga yrkande) 14 personer gillar    0 personer ogillar

att mötet antar ställningstagandet: Piratpartiet skall verka för att EU reglerna ändras till att inte tillåta att procentspärrar används vid val till Europaparlamentet.

Se resultat från tidigare voteringarHuvudinlägg

Nedan visas de huvudlinlägg som är gjorda på motionen. Varje mötesdeltagare får göra ett (1) huvudinlägg per motion/proposition. De sorteras efter hur många gånger varje inlägg har blivit gillat av andra mötesdeltagare. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.
Skapa huvudinlägg
Det finns inga huvudinlägg på den här motionen än

Övriga kommentarer och motionshistorik

Nedan visas alla inlägg som inte är huvudinlägg tillsammans med historik för motionen/propositionen.


Megitts avatar
2012-10-04, 22:13 #2
Inte uppkopplad
Jag gillar yrkande B10-Y01:
att mötet antar ställningstagandet: Piratpartiet skall verka för att avskaffa sveriges 4%-spärr i valet till Europaparlamentet.
Det må kännas meningslöst att ha en 4% spärr när en plats i genomsnitt behöver 5% av rösterna. Det ger antagligen mest krångel. Men naturligtvis kan det ha en effekt om flera partier hamnar på strax under 4%.

Bort med spärren. Och helst även i riksdagen.
2012-10-05, 14:46 #3
Inte uppkopplad
Sv: Motion B10: Procentspärr vid Europaparlamentsvalet -
Eftersom motionerna bara rör EU valet så yrkar jag bifall på båda.

Jag är faktiskt positiv till 4% spärren i riksdagen.
Mabs avatar
Gammal Mab
2012-10-05, 16:20 #4
Inte uppkopplad
Sv: Motion B10: Procentspärr vid Europaparlamentsvalet -
Citat:
Ursprungligen postat av Megitt Visa inlägg
Det må kännas meningslöst att ha en 4% spärr när en plats i genomsnitt behöver 5% av rösterna. Det ger antagligen mest krångel. Men naturligtvis kan det ha en effekt om flera partier hamnar på strax under 4%.

Det där stämmer faktiskt inte. Om spärren tas bort kommer det krävas mindre än 4% för att få ett mandat i parlamentet pga avrundningseffekter.

Om du testar att köra resultatet från EU-valet 2009 i valmyndighetens egen valsimulator, men använder simulatorn för kommunval där spärr saknas, så ser du att Junilistan, med 3,55%, skulle ha fått ett mandat om spärren saknats som nu istället gick till sossarna.

Med det sagt ser jag gärna att vi sänker tröskeln för att komma in i EU-parlamentet. Det finns inga giltiga argument för en spärr i det valet.
Svara
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com