Piratpartiets mötesplattform


Svara
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ

Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange

Vi känner alla till i stora drag de stora händelserna i Julian Assange affären här i Sverige. Där han blivit häktad och släppt ett flertal gånger misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande och därefter åkt till Storbritannien. Vart efter han har vägrat att inställa sig för nya förhör i Sverige. Spekulationerna är många liksom de olika konspirationsteorierna.


Statsministern Fredrik Reinfeldt har själv sagt att åklagarmyndighetens hantering av detta fall får Sveriges rättssystem att likna det de har i Ankeborg.


Kärnan i problematiken är den att Julian Assange känner sig rädd att ifall han kommer till Sverige så kommer USA skicka en begäran om utlämning av honom och en sådan beviljas i stort sett alltid så länge inte dödsstraff föreligger. I nu läget har ingen sådan begäran kommit ifrån USA:s håll, både han och flera med honom tror att det kommer som ett brev på posten.


Mitt förslag är följande att Piratpartiet arbetar för och om möjlighet ges vid ett riksdags inträde att få partiledaren för moderaterna ( i nuläget statsministern) samt partiledaren för socialdemokraterna att ge oss sin skriftliga försäkran om att när Julian Assange kommer till Sverige oavsett om han blir friad eller fälld inte under några omständigheter utlämnas på något annat landsbegäran.


I gratis tidningen city (papperstidningen) i (fredags 29/9) var en artikel ifrån Amnesty där de uppmanar den Svenska regeringen att för att bryta dödläget i situationen samt ge de två målsägande kvinnorna möjlighet till en rättegång, ge Julian Assange försäkringar på att han inte kommer att utlämnas.


Motionerat av:
Användarnamn på mötet:Peter Johansson

Så funkar det!

Här finns lite information om hur det fungerar och vid sidan av och nedanför presenteras motionen och alla ursprungliga yrkanden, tilläggsyrkanden och motyrkanden som lagts på den.

Ursprungligt yrkande

Detta är de yrkanden som skickats in tillsammans med motionen. Exempel: Yrkande A -- Alla mötesdeltagare ska bjudas på något att äta..

Tilläggsyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs som tillägg till motionen, utöver dess ursprungliga yrkande. Denna typ av yrkanden kan, om de bifalls, genomföras samtidigt som andra bifallna yrkanden. Exempel: Yrkande B -- Att alla mötesdeltagare ska även bjudas på något att dricka. Exempel Yrkande C -- Att alla mötesdeltagare ska erbjudas val mellan Pepsi och Coca-Cola.

Motyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs för att ändra på ett ursprungligt yrkande eller tilläggsyrkande. Det går också att lägga motyrkande på ett annat motyrkande. Denna typ av yrkanden, kan om de bifalls, ersätta det yrkade de lagts emot. En antingen/eller situation. Man röstar om motyrkanden separat och yrkandet och motyrkandet ställs mot varandra, och "vinnaren" går vidare. Exempel: Yrkande D (mot yrkande A) -- Att mötespresidiet ska samla in en mat- och dryck-avgift för det som äts och dricks av alla mötesdeltagare under möten som motsvarar den verkliga kostnaden.

Motivering till yrkanden

Den som lägger ett yrkande kan välja att motivera detta. För att se motiveringen för ett yrkande klickar du på den blå informationsknappen under yrkandet. Endast yrkanden som har motiverats kommer att ha en sådan knapp.

Dra tillbaka yrkande

Du kan dra tillbaka ett yrkande som du själv har lagt klicka på den lilla knappen 'Dra tillbaka yrkande', som syns under ditt yrkande. När du dragit tillbaka ditt yrkande kommer det att fällas ihop, och tydligt visa att det är tillbakadraget.

Lyfta yrkande

Ett tillbakadraget yrkande tas inte upp i omröstningarna, därför finns möjligheten att lyfta ett tillbakadraget yrkande för den som skulle vilja rösta om ett yrkande som dragits tillbaka. För att lyfta ett yrkande måste du först klicka på det, så det fälls ut och du kan läsa själva yrkandetexten. Under den texten finns en knapp för att lyfta yrkandet. Genom att klicka på den knappen lyfter du yrkandet, samtidigt som du tar över ägandet av yrkandet. Dvs yrkandet kommer hädanefter att presenteras som lagt av dig, och du kommer också vara den som kan dra tillbaka eller jämka yrkandet.

Jämka dig

Om du tycker att någon annan lagt ett bättre yrkande än ditt eget och du vill stödja det yrkandet istället kan du jämka dig med det. Du kan jämka dig med yrkanden som ligger inom samma gruppering som ditt yrkande, och en knapp som säger 'Jämka dig med' kommer att synas vid varje sådant yrkande. När du klickar på den knappen kommer ditt eget yrkande att dras tillbaka och en notering visas om att det jämkats, samt vilket yrkande det jämkats med. Har du lagt flera yrkanden inom samma gruppering kommer du att tillfrågas vilket av dem du vill jämka bort.

Huvudinlägg

I denna ruta har du möjlighet att visa ditt huvudinlägg. Detta är det debattinlägg som du vill lyfta upp extra mycket i denna motions/propositions diskusison. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.

Gilla/ogilla yrkanden

Du kan gilla och ogilla yrkanden, det innebär att ditt användarnamn kommer att synas i en lista som visas när man vilar med pekaren ovanpå en ikon ovanför yrkandet. Du kan även sluta gilla och sluta ogilla ett yrkande. Vad du kan göra syns i form av olika ikoner och texter, du kan bara sluta gilla om du tidigare gillat ett yrkande tex. Du kan även när du gillar eller ogillar, motivera dig om du vill. Om du inte vill motivera dig, klicka på avbryt så registeras ditt gillande eller ogillande utan motivering.

Gilla inlägg i diskussionen

Du kan visa att du gillar ett diskussionsinlägg genom att klicka på knappen längst till höger i raden av knappar längst ner i inlägget. När du klickar på den får du upp en ruta som ber dig bekräfta att du vill gilla inlägget. Efter att du tryckt ok kommer ditt namn att dyka upp i en ruta längst ner i inlägget, tillsammans med namnet på alla andra som också gillar samma inlägg. Är du den första som gillar inlägget skapas rutan då. Observera att det bara går att gilla inlägg skrivna av andra än dig själv.

Hur vi röstar

Röstningen görs i flera omgångar för att vaska fram de alternativ som flest möjliga kan känna sig nöjda med och så att man kan sålla fram vilket av flera likartade förslag som har mest stöd. I tidsplanen är planerat 3-4 röstningsomgångar under mötets sista två veckor.


Yrkanden

Tillbakadraget yrkande B26-Y01 (Bortröstad)
Av: Peter Johansson


Huvudinlägg

Nedan visas de huvudlinlägg som är gjorda på motionen. Varje mötesdeltagare får göra ett (1) huvudinlägg per motion/proposition. De sorteras efter hur många gånger varje inlägg har blivit gillat av andra mötesdeltagare. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.
Skapa huvudinlägg
  (#2) Gammal
troed Inte uppkopplad
 
troeds avatar
 
Inlägg: 549
Reg.datum: Apr 2009

Länk: #281500
Standard Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange - 2012-10-27, 21:26

Det är min klara uppfattning att diskussionen om varför en garanti ang. Assanges eventuella utlämning eller utlåning* till USA ifall han beger sig till Sverige behövs tyvärr försvårats av att alla inte satt sig in lika mycket i fallet. Jag ber er som inte förstår oss som anser att garantin är nödvändig att respektera att vi anser att det finns goda skäl, och att många av oss (vad jag sett) anser oss ganska insatta när det gäller juridiken kring t.ex avtal mellan de olika länderna.

Ang. det Erik tar upp med att det inte är så vanligt att Sverige går till Interpol med red notices vill jag citera något Oscar Swartz bloggade om för länge sen. Fundera gärna en stund på vad som gör just Assange-fallet så speciellt - och kom ihåg att just den här saken bara är en av många konstigheter, där Sverige helt enkelt inte betett sig som vi brukar.

Citat:
En svensk åklagare lade ned ett fall där en man i Sverige blivit mycket brutalt misshandlad. Två irländska musiker stampade upprepade gånger på hans huvud med full kraft och sparkade honom i ansiktet till medvetslöshet. Männen förhördes och erkände. Misshandeln finns på video. Musikerna åkte hem till Irland och kommer inte att kallas till rättegång. Fallet läggs ned. Trots att man vet vilka de är och de har erkänt. Aftonbladet citerar åklagaren Thomas Holst:

– Om vi skulle försöka hämta hem alla människor som begått brott som inte är tillräckligt allvarliga så skulle vi få väldigt mycket att göra.

Att begära dem utlämnade ser han inte som ett realistiskt alternativ.

– Så går det inte till. Sådant där håller vi på med när det är allvarliga brott - som mord.
http://swartz.typepad.com/texplorer/...wikileaks.html

Fast vi börjar väl bli vana nu vid att Sverige gör konstigheter med pass (Neij), förvisning till Sverige genom att ljuga ang. avvisning (Swartholm) och uppenbarligen röda notiser för något som är väldigt långt ifrån mord (Assange).

Eftersom en utvisning ligger på regeringens bord, och det här alltså inte på något sätt handlar om att staten "lägger sig i" rättsfall eller ministerstyre, borde Piratpartiet göra precis som vi gjorde ang. Peter Sundes nådeansökan och ställa oss på rätt sida av vad som är sunt. Kräv en garanti av den svenska regeringen när det gäller Assange så att han kan komma hit och bli förhörd för det som han eftersöks för här i Sverige. Det är väl ändå det många här faktiskt vill?

*) Jag rekommenderar en genomläsning av innehållet på den här sidan: http://justice4assange.com/US-Extradition.html#TR
   
Svara med citat

Övriga kommentarer och motionshistorik

Nedan visas alla inlägg som inte är huvudinlägg tillsammans med historik för motionen/propositionen.


Henrik Brändéns avatar
2012-10-02, 12:36 #3
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B26-Y01:
att Piratpartiet arbetar för om möjlighet ges att få skriftliga försäkringar ifrån regeringen samt det största oppositionspartiet att Julian Assange inte kommer att utlämnas till annat land om en sådan begäran kommer, om han kommer till Sverige oavsett om han blir friad eller fälld för det han står anklagad för.
Lagen ska gälla lika för alla! Och politiker ska inte blanda sig i rättssystemets hantering av konkreta fall!


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Anton Nordenfur, EnRIz, Jerry Rapp, JorgenL, JPAnderson, Kristofer Pettersson, Persbrant, xpndr
AndersLindbäcks avatar
2012-10-02, 13:00 #4
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B26-Y01:
att Piratpartiet arbetar för om möjlighet ges att få skriftliga försäkringar ifrån regeringen samt det största oppositionspartiet att Julian Assange inte kommer att utlämnas till annat land om en sådan begäran kommer, om han kommer till Sverige oavsett om han blir friad eller fälld för det han står anklagad för.
Dess två personer har inget att säga till om i frågan. Den regleras av svenska lagar och avtal med andra länder. T.ex. EUs europeiska arresteringsordern gör att vi måste skicka en person till annat EU-land om de begär så (gäller även svenska medborgare).
Robobengts avatar
2012-10-03, 13:52 #5
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Tilläggas bör att Amnesty knappast är eniga i frågan om att man bör ge dessa garantier. Svenska Amnesty har istället den mycket mer rimliga inställningen att inga garantier bör ges, men en eventuell utlämningsförfrågan från USA kommer man att motarbeta.
willenforts avatar
2012-10-03, 17:55 #6
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Inget ministerstyre. Avslag.
2012-10-05, 07:51 #7
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Enligt överåklagare Nils Rekke har regeringen sista ordet i utlämningsärenden: "Dessutom kan regeringen besluta att inte lämna ut Assange, även om han uppfyller kraven."

Regeringens har alltså helt laglig möjlighet att ge ett löfte att inte lämna ut, det är inte ministerstyre då de alltid har möjligheten att säga nej i utlämningsärenden. Det är inte heller "olika inför lagen" då samma regler gäller alla människor, det är självklart rimligt att fler än Assange ska kunna få garantier i liknande fall.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Dennis Nilsson
2012-10-05, 07:57 #8
Inte uppkopplad
Jag gillar yrkande B26-Y01:
att Piratpartiet arbetar för om möjlighet ges att få skriftliga försäkringar ifrån regeringen samt det största oppositionspartiet att Julian Assange inte kommer att utlämnas till annat land om en sådan begäran kommer, om han kommer till Sverige oavsett om han blir friad eller fälld för det han står anklagad för.
Jag tror likt Amnesty att en sådan garanti skulle gynna alla inblandade parter. Att regeringen tjurskalligt vägrar ge en garanti är det enda skälet Julian Assange fått asyl och att han inte vill komma hit. Att ge en garanti skulle röja dessa hinder ur vägen och rättsprocessen i Sverige skulle kunna slutföras något som ligger i allas intresse.

Jag stödjer detta förslag med en litet förtydligande, en garanti mot utlämnande ska naturligtvis endast gälla i samband med rättsprocessen och eventuellt straff här i Sverige (inte för alltid).
2012-10-05, 08:15 #9
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Om någon inte vet varför USA vill åtala honom och varför de inte bör få göra det rekommenderas denna artikeln i the Guardian av Isländska alltingsledamot Birgitta Jónsdóttir: Evidence of a US judicial vendetta against WikiLeaks activists mounts.

Ingen ska behöva sitta i fängelse för att publicera dokument som avslöjar krigsbrott.
2012-10-06, 08:43 #10
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Henrik bränden skrev:Lagen ska gälla lika för alla! Och politiker ska inte blanda sig i rättssystemets hantering av konkreta fall.


Peter Svarar: Då har du inte läst yrkandet där står” inte kommer att utlämnas till annat land om en sådan begäran kommer, om han kommer till Sverige oavsett om han blir friad eller fälld för det han står anklagad för.”
Så Politikerna blandar sig inte i själva skuldfrågan om han blir friad eller fälld utan bara om en förfrågan kommer ifrån ett annat land att de vill att Assange ska utlämnas, det ligger på politikernas bord så yrkandet i denna motion är fullt giltig för vad man kan begära utan att ta ställning i straff frågan.

Anders Lindbäck skrev: Dess två personer har inget att säga till om i frågan. Den regleras av svenska lagar och avtal med andra länder. T.ex. EUs europeiska arresteringsordern gör att vi måste skicka en person till annat EU-land om de begär så (gäller även svenska medborgare).

Peter Svarar: I de flesta fall beviljas alltid begäran om inte dödsstraff föreligger men det ligger på politikernas bord att bevilja eller avslå en utlämningsförfrågan, så yrkandet är helt giltig inför vad som går att göra politiskt utan att ta ställning till själva skuldfrågan i en domstol. Att få försäkringar ifrån de båda stora partierna gör att om han blir dömd och avtjänar sitt straff, och den politiska majoriteten ändras under tiden så de inte heller väljer att utlämna honom för att förbättra sina politiska relationer med den främmande makten som han då utlämnas till.

Willenfort skrev: Inget ministerstyre. Avslag.


Peter Svarar: Detta har inget med minister styre att göra jag föreslår att du läser brödtexten och yrkandet en gång till. Den tar inte ställning till att fria eller fälla utan bara till att inte utlämna honom till främmande makt.
troeds avatar
2012-10-06, 23:52 #11
Inte uppkopplad
Jag gillar yrkande B26-Y01:
att Piratpartiet arbetar för om möjlighet ges att få skriftliga försäkringar ifrån regeringen samt det största oppositionspartiet att Julian Assange inte kommer att utlämnas till annat land om en sådan begäran kommer, om han kommer till Sverige oavsett om han blir friad eller fälld för det han står anklagad för.
Jag ser gärna att Assange står inför rätta i Sverige ifall han har begått brott här.

Jag ser inte att Assange ska stå till svars i USA för att han varit ansvarig för en whisteblower-site.

Jag yrkar därför för den här motionen, och anser att den inte har någonting med Assanges svenska eskapader att göra.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Apis, Dennis Nilsson
Christoffer Holmstedts avatar
2012-10-18, 22:22 #12
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B26-Y01:
att Piratpartiet arbetar för om möjlighet ges att få skriftliga försäkringar ifrån regeringen samt det största oppositionspartiet att Julian Assange inte kommer att utlämnas till annat land om en sådan begäran kommer, om han kommer till Sverige oavsett om han blir friad eller fälld för det han står anklagad för.
Regeringen ska inte blanda sig i rättssystemet.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
agnesson, Henrik Brändén, JPAnderson
JPAndersons avatar
2012-10-18, 22:27 #13
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B26-Y01:
att Piratpartiet arbetar för om möjlighet ges att få skriftliga försäkringar ifrån regeringen samt det största oppositionspartiet att Julian Assange inte kommer att utlämnas till annat land om en sådan begäran kommer, om han kommer till Sverige oavsett om han blir friad eller fälld för det han står anklagad för.
Piratpartiet har historiskt sett ogillat statens inblandning i enskilda rättsfall, varför skulle detta var annorlunda?

Avslag.
troeds avatar
2012-10-18, 22:48 #14
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Det har postats flera invändningar mot den här motionen som alla hänvisar till ministerstyre och att regeringen inte ska lägga sig i rättsfall. Partiet har dock i andra fall aktivt uppmanat regeringen att göra just det:

Citat:
Piratpartiet har följt The Pirate Bay-målet sedan starten och tycker att det är självklart att ställa sig bakom Braekkes namninsamling till stöd för Peter Sundes nådeansökan.

-- Lag och rätt måste ha ett stöd i den allmänna rättsuppfattningen. Det har inte kriminaliseringen av kulturdelning, säger Anna Troberg. Över två miljoner svenskar fildelar regelbundet. En stor majoritet av det svenska folket betraktar inte fildelning som ett brott. Braekkes namninsamlingen till stöd för Sunde är ännu ett bevis på detta. Det är hög tid att regeringen tänker om.
http://www.piratpartiet.se/mer-%C3%A...ar-peter-sunde

Det kan tyckas finnas flera likheter. Så vitt jag vet anser inte Piratpartiet att Wikileaks gjort sig skyldiga till brott som ska bestraffas enligt krigslagar i USA. Det kan därför anses rimligt att vi som parti anser att Julian Assange ska stå till svars för eventuella lagbrott i Sverige men inte ska lämnas vidare för helt andra brott om nu en sådan förfrågan inkommer.
2012-10-18, 23:15 #15
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Staten ska inte blanda sig i inhemska rättsärenden, men när det gäller utlämningsärenden till främmande makt så kan och bör regeringen självklart lägga sig i om det finns en uppenbar risk för politisk förföljelse. Det är en lagstadgad möjlighet regeringen har för att använda i just precis denna typ av fall.

Detta yrkande handlar enbart om att ge en garanti att JA inte ska utlämnas till USA, ingenting om huruvida han är skyldig eller oskyldig till eventuella brott i Sverige.
Henrik Brändéns avatar
2012-10-19, 06:56 #16
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av troed Visa inlägg
Det har postats flera invändningar mot den här motionen som alla hänvisar till ministerstyre och att regeringen inte ska lägga sig i rättsfall. Partiet har dock i andra fall aktivt uppmanat regeringen att göra just det:http://www.piratpartiet.se/mer-%C3%A...ar-peter-sunde

Det kan tyckas finnas flera likheter. Så vitt jag vet anser inte Piratpartiet att Wikileaks gjort sig skyldiga till brott som ska bestraffas enligt krigslagar i USA. Det kan därför anses rimligt att vi som parti anser att Julian Assange ska stå till svars för eventuella lagbrott i Sverige men inte ska lämnas vidare för helt andra brott om nu en sådan förfrågan inkommer.
I fallet Peter Sunde gäller det en nådeansökan, som när vi gjorde uttalandet låg på regeringens bord. Nådeansökningar avgörs av regeringen, är därmed per definition politiska beslut, och det är således således fullkomligt legitimt och rimligt att politiska partier har åsikter om dem.

I Assangefallet håller jag helt med om din bedömning om hur regeringen bör göra och vad vi bör tycka om det ifall det skulle komma en ansökan från USA om utvisning.

Däremot tycker jag det är horribelt att ett parti som har likheten inför lagen som en av sina främsta grundsatser skulle driva kravet att Assange skulle få någon slags gräddfil in i regeringskansliet så att man gav honom ensam av alla misstänkta brottslingar som försöker hålla sig undan svenska rättsvårdande myndigheter genom att uppehålla sig utomlands ett intyg om hur regeringen skulle agera i en synnerligen hypotetisk situation.

Likhet för lagen måste gälla även hjältar!


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Anton Nordenfur, JPAnderson, Mab, Robobengt
Robobengts avatar
2012-10-19, 12:28 #17
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av Apis Visa inlägg
Staten ska inte blanda sig i inhemska rättsärenden, men när det gäller utlämningsärenden till främmande makt så kan och bör regeringen självklart lägga sig i om det finns en uppenbar risk för politisk förföljelse. Det är en lagstadgad möjlighet regeringen har för att använda i just precis denna typ av fall.

Detta yrkande handlar enbart om att ge en garanti att JA inte ska utlämnas till USA, ingenting om huruvida han är skyldig eller oskyldig till eventuella brott i Sverige.
Eftersom utlämning för politiska brott är förbjuden i lag så spelar det ingen roll vad politikerna tycker. Utlämningen får ändå inte ske. Garantin behövs bara om man tror att styret här i Sverige är så korrupt att vi bryter mot lagen i ett så uppmärksammat fall. Inte ens då faktiskt, då ett så pass korrupt styre inte skulle ha några problem att bryta mot en dylik garanti ändå.
2012-10-19, 13:47 #18
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Christoffer Holmstedt skrev: Regeringen ska inte blanda sig i rättssystemet.
JP Anderson skrev: Piratpartiet har historiskt sett ogillat statens inblandning i enskilda rättsfall, varför skulle detta var annorlunda?

Peter Svarar: Eftersom vad ni skriver är snarlikt kan jag svara er båda i samma mening.
Regeringen ska inte blanda sig i våldtäktsmålet oavsett om han blir friad eller fälld det står där inte heller i yrkandet jag la. Blir han dömd ska han naturligtvis avtjäna tiden i ett fängelse, då ska det vara ett svenskt fängelse och inget annat. Han ska inte behöva sitta och vara rädd för att bli utlämnad till något annat land där åtalet har att göra med hans arbete med och för Wikileaks.

Står han däremot anklagad för mord, bankrån osv i ett annat land så är ju saken i ett annat läge men några sådana uppgifter finns inte, utan vad det handlar om är saker som har med hans arbete inom wikileaks att göra inget annat.
Läs även gärna repliken jag ger till Henrik brändens inlägg
2012-10-19, 13:57 #19
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av Henrik Brändén Visa inlägg
I fallet Peter Sunde gäller det en nådeansökan, som när vi gjorde uttalandet låg på regeringens bord. Nådeansökningar avgörs av regeringen, är därmed per definition politiska beslut, och det är således således fullkomligt legitimt och rimligt att politiska partier har åsikter om dem.

I Assangefallet håller jag helt med om din bedömning om hur regeringen bör göra och vad vi bör tycka om det ifall det skulle komma en ansökan från USA om utvisning.

Däremot tycker jag det är horribelt att ett parti som har likheten inför lagen som en av sina främsta grundsatser skulle driva kravet att Assange skulle få någon slags gräddfil in i regeringskansliet så att man gav honom ensam av alla misstänkta brottslingar som försöker hålla sig undan svenska rättsvårdande myndigheter genom att uppehålla sig utomlands ett intyg om hur regeringen skulle agera i en synnerligen hypotetisk situation.

Likhet för lagen måste gälla även hjältar!
Om jag inte minns fel så var en av anledningarna till att Assange var i Sverige 2010 för att diskutera med PiratPartiet om att låta PP ta över driften av Wikileaks servrar. Där publicerades någon bild i brittiska daily telegraph eller vad nu tidningen hette( kanske någon vet bilden och tidningens namn jag syftar på) Bilden är efter att PP bjudit Assange och kvinnan på restaurang där det serverades snaps och svenska köttbullar. Med på bilden är Assange, kvinnan(pixlad) dåvarande PL Falkvinge och vice PL Anna Troberg m.fl. I och med att PP officiellt ville ta över driften av servrarna så har partiet även officiellt tagit ställning för wikileaks arbete och syften.

Om mitt minne inte slirar så satt även du med i pps styrelse 2010 när ovanstående ide verkställdes.

Så PP officiellt har redan tagit ställning för det wikileaks står för motionen jag la är en naturlig förlängning av detta nämligen att Assange inte ska hållas skyldig för det han har gjort inom ramen för sitt arbete med och för wikileaks. Däremot är jag fullt övertygad om att våldtäkt inte ligger inom ramen för wikileaks arbete och syften.

Vad yrkandet säger är att vi anser att Assange inte ska utlämnas till främmande makt för det arbete han gjort för wikileaks, den tar inte ställning i skuldfrågan angående våldtäktsanklagelsen mot honom.
Anton Nordenfurs avatar
2012-10-19, 15:25 #20
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av Peter Johansson Visa inlägg
Vad yrkandet säger är att vi anser att Assange inte ska utlämnas till främmande makt för det arbete han gjort för wikileaks, den tar inte ställning i skuldfrågan angående våldtäktsanklagelsen mot honom.
Om det är det du menar skulle du nog ha varit tydligare med ditt yrkande, i nuläget känner i varje fall jag att det är högst tvetydligt.
Mabs avatar
Gammal Mab
2012-10-19, 15:53 #21
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av Peter Johansson Visa inlägg
Vad yrkandet säger är att vi anser att Assange inte ska utlämnas till främmande makt för det arbete han gjort för wikileaks,
Nej, det är inte vad yrkandet säger. Det yrkandet säger är:

Citat:
att Piratpartiet arbetar för om möjlighet ges att få skriftliga försäkringar ifrån regeringen samt det största oppositionspartiet att Julian Assange inte kommer att utlämnas till annat land om en sådan begäran kommer, om han kommer till Sverige oavsett om han blir friad eller fälld för det han står anklagad för.
Yrkandet begränsar alltså inte det skydd som föreslås kräva till Assange till enbart saker relaterade till hans arbete med wikileaks. Utan ställer ett allmänt krav på att vi inte ska lämna ut honom om han skickas hit.
troeds avatar
2012-10-19, 17:59 #22
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av Mab Visa inlägg
Yrkandet begränsar alltså inte det skydd som föreslås kräva till Assange till enbart saker relaterade till hans arbete med wikileaks. Utan ställer ett allmänt krav på att vi inte ska lämna ut honom om han skickas hit.
Stämmer - men är det relevant? Yrkanden är inte lagtexter och jag känner inte till att det finns en diskussion kring något annat som hänger över Assange som skulle kunna rendera möjlig utlämning och som Piratpartiet skulle kunna ha åsikter om.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Dennis Nilsson
2012-10-19, 18:11 #23
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av Mab Visa inlägg
Nej, det är inte vad yrkandet säger. Det yrkandet säger är:Yrkandet begränsar alltså inte det skydd som föreslås kräva till Assange till enbart saker relaterade till hans arbete med wikileaks. Utan ställer ett allmänt krav på att vi inte ska lämna ut honom om han skickas hit.
Stämmer jag hoppade över ett steg och trodde att det tillhörde den så kallade allmänbildningen att veta anledningen ”wikileaks” är vad främmande makt vill ha ut honom för.
Yrkandet har en ingen sådan begränsning så att inte främmande makt vill ha ut honom för påhittade brott som ”misstanke om rån mot en sprit butik i stan”.

Aki skrev: Om det är det du menar skulle du nog ha varit tydligare med ditt yrkande, i nuläget känner i varje fall jag att det är högst tvetydligt.


Peter Svarar: Jag utgick ifrån att det var ett allmänt känt faktum att anledningen till att främmande makt vill åt honom är just hans arbete med wikileaks, en del av den så kallade allmänbildningen.

Vi vet ju att det inte är rån mot en spritbutik eller smuggling av cigaretter.

Det mer bredare yrkandet är för att vi inte ska låsa fast oss vid en viss beskrivning och de inte ska kunna få ut honom med påhittade anledningar som ”vi misstänker honom för inblandning i en bankråns turné i de södra delarna av landet”
Anton Nordenfurs avatar
2012-10-19, 18:39 #24
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Jag vet inte varför du pratar om bankrån och spritbutiksrån. Assange är misstänkt för våldtäktsbrott. Visst är det möjligt att det bara är en cover story för något större brott, men det är inte politikers jobb att lägga ned undersökningar, det är polisens.
Mabs avatar
Gammal Mab
2012-10-19, 18:47 #25
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av Peter Johansson Visa inlägg

Vi vet ju att det inte är rån mot en spritbutik eller smuggling av cigaretter.

Det mer bredare yrkandet är för att vi inte ska låsa fast oss vid en viss beskrivning och de inte ska kunna få ut honom med påhittade anledningar som ”vi misstänker honom för inblandning i en bankråns turné i de södra delarna av landet”
Jag förstår din ambition med att inte avgränsa ditt yrkande till något specifikt.

Jag hoppas att du förstår att valet att inte göra det gör det omöjligt för mig att rösta för motionen.
troeds avatar
2012-10-19, 18:50 #26
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av Aki Visa inlägg
Jag vet inte varför du pratar om bankrån och spritbutiksrån. Assange är misstänkt för våldtäktsbrott. Visst är det möjligt att det bara är en cover story för något större brott, men det är inte politikers jobb att lägga ned undersökningar, det är polisens.
Ingenting i motionen handlar om det du nämner ovan.

Citat:
Ursprungligen postat av Mab Visa inlägg
Jag förstår din ambition med att inte avgränsa ditt yrkande till något specifikt.

Jag hoppas att du förstår att valet att inte göra det gör det omöjligt för mig att rösta för motionen.
Då upprepar jag min tidigare fråga: I vilket scenario skulle icke-specificeringen av hypotetiska amerikanska påståenden i motionen innebära ett problem?

(Att räkna upp något som inte ännu existerar får anses någorlunda svårt)


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Dennis Nilsson
Mabs avatar
Gammal Mab
2012-10-19, 18:53 #27
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av troed Visa inlägg
Då upprepar jag min tidigare fråga: I vilket scenario skulle icke-specificeringen av hypotetiska amerikanska påståenden i motionen innebära ett problem?
Kan du omformulera den frågan? Jag är lite osäker på om jag förstår vad du menar.
troeds avatar
2012-10-19, 20:21 #28
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av Mab Visa inlägg
Kan du omformulera den frågan? Jag är lite osäker på om jag förstår vad du menar.
Jag håller med dig om att motionen inte specificerar exakt vilken möjlig begäran om utlämning som Piratpartiet ombes kräva försäkran om. Jag ser att du anser att det gör det omöjligt för dig att rösta mot motionen.

Så, vad är det för situation du menar skulle kunna uppkomma som motiverar det? Trots allt är den enda situation någon diskuterar - Assange, media samt piratpartister i tråden - den där USA skulle kräva att Sverige lånar ut honom ifall han åker hit.

(Som jag påpekat i en annan tråd nyligen är jag något konfunderad över att yrkanden plötsligt utkrävs på en detaljnivå som hittills inte varit nödvändig, eller ens önskvärd, på mötet)
Robobengts avatar
2012-10-19, 23:26 #29
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Inser nu att yrkandet verkligen är så urbota dumt som Mab visat. Tänkte inte ens på det innan. Kusligt.
Mabs avatar
Gammal Mab
2012-10-20, 00:21 #30
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av troed Visa inlägg
Så, vad är det för situation du menar skulle kunna uppkomma som motiverar det? Trots allt är den enda situation någon diskuterar - Assange, media samt piratpartister i tråden - den där USA skulle kräva att Sverige lånar ut honom ifall han åker hit.
Tja, eftersom jag ju inte hyser allt för höga tankar om Assange efter att ha pratat med olika folk som jobbat i hans närhet är det för mig inte orimligt att det skulle kunna dyka upp anklagelser om sexuellt ofredande från alla möjliga delar av världen. Skulle det hända ser jag inte varför Sverige skulle låta bli att lämna ut honom om Storbritannien accepterade en sådan utlämning.

ville man ha en motion jag skulle kunna tänka mig bakom skulle yrkandet varit ungefär såhär:

"att medlemsmötet beslutar att piratpartiet ska anse att Assange ej ska lämnas ut till tredje land för brottsmisstankar kopplade till det arbete wikileaks gör, eller där det finns goda skäl att misstänka att brottsmisstankarna som anförs mot Assange är svepskäl för att få honom utlämnad."


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Jacob Hallén, JorgenL
2012-10-20, 00:42 #31
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Detta innebär inte någon gräddfil in i regeringskansliet, det är redan en fråga för regeringen i och med att JA har fått asyl i Ecuador då även Ecuadors regering upplever detta som en risk. Därmed är det inte orimligt alls att Sverige ger en sådan garanti, speciellt då de antyder att någon sådan risk inte förekommer. Endast en garanti från regeringen och oppositionen skulle vara ett reellt skydd. Tomma ord från 'experter' och tjänstemän i svensk media eller era protester kommer inte vara värda ett rött öre vid en eventuell utlämningsförfrågan.

Om man tycker att JA borde komma till Sverige och få anklagelserna här mot honom prövade så borde man rimligen vara för att Sveriges regering möjliggör detta genom att lämna en garanti liknande den som yrkandet föreslår, så länge det inte görs kommer JA ha giltiga asylskäl och vara kvar under Ecuadorianskt beskydd tills brottet preskriberats.
Citat:
Ursprungligen postat av Robobengt Visa inlägg
Eftersom utlämning för politiska brott är förbjuden i lag så spelar det ingen roll vad politikerna tycker. Utlämningen får ändå inte ske. Garantin behövs bara om man tror att styret här i Sverige är så korrupt att vi bryter mot lagen i ett så uppmärksammat fall. Inte ens då faktiskt, då ett så pass korrupt styre inte skulle ha några problem att bryta mot en dylik garanti ändå.
Jo det spelar roll. Om USA vill bura in honom för att han publicerat saker de inte gillar men inte kan få honom utlämnad från Sverige av det skälet så är risken stor att de anklagar honom för ett brott de enligt svensk lag kan få honom utvisad för. Domstolen i Sverige kommer enbart bedöma vilka regler som gäller vid utlämning och vilka skäl USG anger, inte huruvida det kan finnas andra bakomliggande skäl till utvisningen. Endast Sveriges regering kan göra en sådan bedömning därför har de också den möjligheten enligt lag.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Dennis Nilsson
Robobengts avatar
2012-10-20, 08:23 #32
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av Apis Visa inlägg
Domstolen i Sverige kommer enbart bedöma vilka regler som gäller vid utlämning och vilka skäl USG anger, inte huruvida det kan finnas andra bakomliggande skäl till utvisningen. Endast Sveriges regering kan göra en sådan bedömning därför har de också den möjligheten enligt lag.
I så fall gör domstolen fel och vi lever i en så korrupt värld jag redan nämnde tidigare och en garanti är inte längre att lita på.
2012-10-20, 11:12 #33
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Aki skrev: Jag vet inte varför du pratar om bankrån och spritbutiksrån. Assange är misstänkt för våldtäktsbrott. Visst är det möjligt att det bara är en cover story för något större brott, men det är inte politikers jobb att lägga ned undersökningar, det är polisens

Peter Svarar: Oj nu har jag mycket svårt att förstå din tankegång och vad du verkligen menar.
Bankrån och spritbutiksrån är exempel på vad främmande makt skulle kunna hitta på att anklaga honom för på utlämningsbeslutet de lämnar till Sverige för att få honom utlämnad ifrån Sverige.
Målet med motionen är att han ska komma till Sverige och inställa sig vid en svensk domstol och bemöta de anklagelser han står anklagad för att ha gjort.
Målet med motionen är inte att lägga oss i vad som sker när samtliga parter sitter samlade i domstolen utan möjlig göra så att det kan ske så att en kvinna och en man kan reda ut vad som hände och med domstolens hjälp lägga det bakom sig och gå vidare med sina liv.

Mab skrev: Tja, eftersom jag ju inte hyser allt för höga tankar om Assange efter att ha pratat med olika folk som jobbat i hans närhet är det för mig inte orimligt att det skulle kunna dyka upp anklagelser om sexuellt ofredande från alla möjliga delar av världen. Skulle det hända ser jag inte varför Sverige skulle låta bli att lämna ut honom om Storbritannien accepterade en sådan utlämning.

ville man ha en motion jag skulle kunna tänka mig bakom skulle yrkandet varit ungefär såhär:


"att medlemsmötet beslutar att piratpartiet ska anse att Assange ej ska lämnas ut till tredje land för brottsmisstankar kopplade till det arbete wikileaks gör, eller där det finns goda skäl att misstänka att brottsmisstankarna som anförs mot Assange är svepskäl för att få honom utlämnad."


Peter Svarar: Att snäva in det så gör bara att främmande makt hittar på några andra anklagelser att skriva på utlämningsansökan till Sverige för att få ut honom, vi anklagar honom för smuggling, rån, ”fyll i själv här idéer för vad de skulle kunna hitta på att få honom utlämnad för.”
Saxat ifrån Mabs inlägg ” eftersom jag ju inte hyser allt för höga tankar om Assange efter att ha pratat med olika folk som jobbat i hans närhet”


Peter skriver: Nja de kan ha bakom liggande motiv det är inte helt ovanligt i olika makt strukturer att det är så som näringslivet, politiken i stort sett alla strukturer där man kan klättra uppåt.
Vid det tillfället i tiden var Assange och wikileaks mycket populära figurerade ofta i media, pengarna strömmade in allt gick bra. Självklart så stod där personer under assange på den så kallade näringskedjan och ville själva ha den framgång han fick och representerade.


(S) Mona Sahlin berättade själv efter att hon lämnat jobbet som parti ordförande att där fanns personer i organisationen som hela tiden motarbetade henne och ville få bort henne. För att främja sig själva eller sina kandidater.
Det stormade kring Mona.
Vi står bakom dig Mona!
Hur långt bakom då?
Så att det inte stänker.
En mycket förkortad version som jag tycker beskriver Monas historia väl.


En mer aktuell situation är vd bytet i volvo fick jacoby verkligen gå för att han hade haft problem med hjärtat eller fanns det andra orsaker?? Naturligtvis fanns det folk under honom som gärna vill ha hans jobb.
Samma sak där det finns en styrelse och fler vill in än där finns platser till.

Robobengt skrev: Inser nu att yrkandet verkligen är så urbota dumt som Mab visat. Tänkte inte ens på det innan. Kusligt.

Peter svarar : Även Amnesty har gått ut i media där de önskar se en form av lösning som jag beskriver i motionen. Är de dumma?


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Dennis Nilsson
2012-10-20, 13:40 #34
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av Robobengt Visa inlägg
I så fall gör domstolen fel och vi lever i en så korrupt värld jag redan nämnde tidigare och en garanti är inte längre att lita på.
Domstolen kan inte döma "fel" och de kommer inte fatta beslut som är kritiska mot USG. Sveriges regering skulle däremot kunna säga att "vi skulle gärna lämna ut honom men nu har vi lovat att inte göra det fören rättsprocessen mot honom här är över, ni får lämna in en ny begäran då". Eller mer troligt, om Sverige först ger garantier kommer USA inte ens försöka få honom utlämnad härifrån under den tiden. Om Sverige inte lämnar garantier kommer en utlämning ske med mer eller mindre automatik om USA lämnar in en begäran.
Robobengts avatar
2012-10-21, 18:00 #35
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av Apis Visa inlägg
Domstolen kan inte döma "fel" och de kommer inte fatta beslut som är kritiska mot USG. Sveriges regering skulle däremot kunna säga att "vi skulle gärna lämna ut honom men nu har vi lovat att inte göra det fören rättsprocessen mot honom här är över, ni får lämna in en ny begäran då". Eller mer troligt, om Sverige först ger garantier kommer USA inte ens försöka få honom utlämnad härifrån under den tiden. Om Sverige inte lämnar garantier kommer en utlämning ske med mer eller mindre automatik om USA lämnar in en begäran.
Domstolen måste ta hänsyn till omständigheterna. Misslyckas de med det har de gjort fel.
troeds avatar
2012-10-21, 23:23 #36
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av Mab Visa inlägg
Tja, eftersom jag ju inte hyser allt för höga tankar om Assange efter att ha pratat med olika folk som jobbat i hans närhet är det för mig inte orimligt att det skulle kunna dyka upp anklagelser om sexuellt ofredande från alla möjliga delar av världen.
Jag håller med dig om att motionen kunde varit mer begränsande. Likt många övriga yrkanden på mötet anser jag dock att den inte ska tolkas som en lagtext utan man ska se till motionärens intention. Det är uppenbart att det handlar om att Sverige inte ska bistå främmande makt att oavsett vilken motivering de använder få Assange utlämnad eller utlånad för något som har med hans Wikileaks-arbete att göra, om vi nu får hit honom för att ta ansvar för de anklagelser som är lagda mot honom i Sverige.

Med det sagt, jag är lite illa berörd av vad du skrivit ovan - det jag valde att citera. Frånvaro av kunskap är inte kunskap, och jag ser inte någon som helst poäng med att posta vad som bäst kan beskrivas som skitsnack om en annan person - dessutom med någon form av påstådd insidermotivering.

Jag är även konfunderad över att flera av de som valt att ogilla motionen gör så med en felaktig motivering. Det är fullt normalt och giltigt att regeringen lägger sig i det här ärendet, och det är inte heller nytt för Piratpartiet att ställa krav på regeringen i ett rättsfall.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Apis, Dennis Nilsson
2012-10-21, 23:55 #37
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
På det hela taget känner jag mig illa till mods av den här debatten då den mest verkar ha att göra med vad folk tycker om Julian Assange som person. Själv får jag konstatera att jag inte känner mannen och har ingen direkt uppfattning om honom. Vad han gjort och inte gjort i Sverige vet jag ej, men han är inte dömd och alla har rätt att betraktas som oskyldiga tills motsatsen bevisats (i domstol, inte trial-by-media), det är i alla fall min uppfattning.

Vad man tycker om Assange som person är egentligen irrelevant. Han är fortfarande Wikileaks grundare och det framstår som USA förföljer Wikileaks medarbetare i allmänhet och Assange i synnerhet av det enda skälet att Wikileaks publicerat dokument som avslöjar oegentligheter som begåtts av bl.a. USAs regering.

Att avslöja maktens oegentligheter får aldrig betraktas som ett brott i ett öppet och demokratiskt samhälle.

Piratpartiet har redan uttryckt stöd för Wikileaks och oavsett vad man tycker om Assange som person så är yttrandefriheten en grundpelare både i det moderna västerländska samhället samt i piratideologin och därför borde det vara en självklarhet att rösta för detta yrkande.

(Det är Sverige som nu med tvång vill att Assange ska komma hit, därför är det än mer naturligt att ge garantier om att inte lämna honom vidare.)


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Dennis Nilsson, troed
JPAndersons avatar
2012-10-22, 00:10 #38
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Har letat info kring ämnet och regelverket är ganska gediget kring utlämningar från Sverige till icke-EU länder måste jag säga.

Värt att hålla i åtanke är att Sverige faktiskt har ett gällande utlämningsavtal med USA.

Den bästa sammanfattning kring vad som gäller hittade jag i denna artikel publicerat i Svenska Dagbladet, December 2010. (...har bekräftat regelverken som hänvisats till i artikeln och de ser ut att stämma)
JPAndersons avatar
2012-10-22, 00:15 #39
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Regeringskansliet - Lag och rätt - Internationellt rättsligt samarbete - Utlämning för brott
2012-10-22, 00:33 #40
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Anser Högsta domstolen att det finns hinder mot utlämning, får regeringen inte bifalla framställningen. Regeringen kan dock neka utlämning även om Högsta domstolen inte har motsatt sig en utlämning; i lagen anges nämligen att en person under vissa förutsättningar "må" utlämnas - inte "ska" utlämnas.
Citat:
Ursprungligen postat av JPAnderson Visa inlägg
Värt att hålla i åtanke är att Sverige faktiskt har ett gällande utlämningsavtal med USA.
Det är i min mening den enda relevanta invändning jag hört i debatten, att om Sverige säger nej till utlämning så bryter de utlämningsavtalet med USA. Jag saknar dock helt kompetens att bedöma om det ligger något i det eller ej och det råder en beklaglig brist på opartiska experter vad gäller vårt utlämningsavtal med USA. Jag ser dock inte något större problem med att PP antar detta yrkande även om det inte skulle visa sig möjlig att genomföra. Det visar vad vi tycker i frågan om inte annat.

Den absolut bästa lösningen för alla vore om USA gick ut och lovade att inte begära honom utlämnad från Sverige i samband med utredningen här, men jag vet inte om det är möjligt för dem och vi kan knappast påverka deras beslut.
Mabs avatar
Gammal Mab
2012-10-22, 01:15 #41
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av troed Visa inlägg
jag ser inte någon som helst poäng med att posta vad som bäst kan beskrivas som skitsnack om en annan person
Syftet var att ge ett exempel på en möjlig annan anklagelse som skulle kunna ligga till grund för en begäran om utlämnande, eftersom det fanns ett inlägg som verkade mena att de enda tänkbara anklagelserna som skulle kunna riktas mot Assange skulle vara svepskäl för USA för att få honom utlämnad. Jag ville visa att det fann grund för att även andra orsaker skulle kunna vara tänkbara.
Robobengts avatar
2012-10-22, 06:22 #42
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av Apis Visa inlägg
På det hela taget känner jag mig illa till mods av den här debatten då den mest verkar ha att göra med vad folk tycker om Julian Assange som person. Själv får jag konstatera att jag inte känner mannen och har ingen direkt uppfattning om honom. Vad han gjort och inte gjort i Sverige vet jag ej, men han är inte dömd och alla har rätt att betraktas som oskyldiga tills motsatsen bevisats (i domstol, inte trial-by-media), det är i alla fall min uppfattning.

Vad man tycker om Assange som person är egentligen irrelevant. Han är fortfarande Wikileaks grundare och det framstår som USA förföljer Wikileaks medarbetare i allmänhet och Assange i synnerhet av det enda skälet att Wikileaks publicerat dokument som avslöjar oegentligheter som begåtts av bl.a. USAs regering.

Att avslöja maktens oegentligheter får aldrig betraktas som ett brott i ett öppet och demokratiskt samhälle.

Piratpartiet har redan uttryckt stöd för Wikileaks och oavsett vad man tycker om Assange som person så är yttrandefriheten en grundpelare både i det moderna västerländska samhället samt i piratideologin och därför borde det vara en självklarhet att rösta för detta yrkande.

(Det är Sverige som nu med tvång vill att Assange ska komma hit, därför är det än mer naturligt att ge garantier om att inte lämna honom vidare.)
Jag håller med om allt du skriver möjligtvis med undantag för parentesen på slutet men ändå kommer jag fram till att ett avslag på den här motionen är det enda rätta. För att motionen är dumt formulerat. För att motionen vill specialbehandla för JA pga vem han är.
Dennis Nilssons avatar
2012-10-22, 10:34 #43
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Vad MAB står för torde vara bekant för de flesta av oss som varit med sedan grundandet av Piratpartiet. Därför är hans ståndpunkt kring Assange också inte så uppseväckande. :-(

Är man karriärpolitiker så är man. “Politiker” som i praktiken inte har några ideal, inte har modet att egentligen stå för det man säger sig representera, finns det tillräckligt gott om inom de andra partierna.

Gällande huruvida Piratpartiet skall stödja Assange eller inte, så handlar detta i själva verket om Piratpartiets grundvärden. Skall Piratpartiet kunna stå för de grundvärden vi säger oss stå för, eller skall vi fega ur, som de andra partierna, när det verkligen gäller!?

Vad är det då för parti vi bygger!?
JorgenLs avatar
2012-10-22, 11:28 #44
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B26-Y01:
att Piratpartiet arbetar för om möjlighet ges att få skriftliga försäkringar ifrån regeringen samt det största oppositionspartiet att Julian Assange inte kommer att utlämnas till annat land om en sådan begäran kommer, om han kommer till Sverige oavsett om han blir friad eller fälld för det han står anklagad för.
Fullständigt vettlöst yrkande. Det skulle innebära att han inte skulle kunna lämnas ut oavsett vad slags brott han begått och avsett hur stark bevisning för detta som fanns. Lagen ska vara lika för alla.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Henrik Brändén, Johan mlg Karlsson, JPAnderson, Robobengt
2012-10-22, 14:15 #45
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av JorgenL Visa inlägg
Jag ogillar yrkande B26-Y01:
att Piratpartiet arbetar för om möjlighet ges att få skriftliga försäkringar ifrån regeringen samt det största oppositionspartiet att Julian Assange inte kommer att utlämnas till annat land om en sådan begäran kommer, om han kommer till Sverige oavsett om han blir friad eller fälld för det han står anklagad för.
Fullständigt vettlöst yrkande. Det skulle innebära att han inte skulle kunna lämnas ut oavsett vad slags brott han begått och avsett hur stark bevisning för detta som fanns. Lagen ska vara lika för alla.
Det har påpekats flera gånger att yrkandet självklart avser verksamhet i samband med Wikileaks och enbart i samband med själva rättegången, inte för evigt, även om det kunde varit tydligare. Han sitter inlåst i London och om man ger denna garanti så kommer han med tvång resa direkt till Sverige för att bli häktad här inför rättegången. Hur ni tror han ska kunna begå några andra brott i USA innan dess förstår jag inte?
Henry Rouhivuoris avatar
2012-10-22, 14:50 #46
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Jag avslår denna motion då den ligger på fel nivå kan jag tycka. Istället så kan jag posta in här vad europapiraterna och partiledningen skulle kunna göra.

https://www.flashback.org/sp39955425
Citat:
Ursprungligen postat av trenterx

Ni, mer än andra partier, har chans att hjälpa till att bryta dödläget.

Europa-piraterna kunde göra som Amnesty International. Gör ett uttalande där ni kräver att både UK och Sverige garanterar att Julian Assange inte utlämnas till USA för den verksamhet han bedrivit för Wikileaks räkning.

Piratpartiet i Sverige kunde ställa en enkel fråga i ett öppet brev till regeringen: Avser justitieministerna att ta ett initiativ för att lösa dödläget i Assangefrågan? Och dessutom fråga: på vilken juridisk grund har Åklagarmyndigheten i Göteborg under 18 månader avstått från att förhöra Assange genom Mutual Legal Assistance.

Amalia, ta chansen att göra skillnad nu. Lyft Dig över Din omgivning. Jag håller tummarna.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Apis, henrik_sundstrom, troed
JorgenLs avatar
2012-10-22, 16:00 #47
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av Apis Visa inlägg
Det har påpekats flera gånger att yrkandet självklart avser verksamhet i samband med Wikileaks och enbart i samband med själva rättegången, inte för evigt, även om det kunde varit tydligare. Han sitter inlåst i London och om man ger denna garanti så kommer han med tvång resa direkt till Sverige för att bli häktad här inför rättegången. Hur ni tror han ska kunna begå några andra brott i USA innan dess förstår jag inte?
Alldeles oavsett att vi inte vet något om vilka brott han skulle kunnat tänkas ha begått historskt som skulle kunna dyka upp, så hör det inte hemma i en rättsstat att nån individ ska få ett "frikort" om att normal rättspraxis inte ska gälla för just honom.

Vad gäller utlämning till USA för nåt slags spioneribrott i samband med wikileaks så måste det i vilket fall i så fall vara ett brott som även är ett brott i svensk lag, och såvitt jag vet är inte spioneri mot USA eller att publicera amerikanska hemligheter det.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Henrik Brändén, JPAnderson, Robobengt
Robobengts avatar
2012-10-22, 16:06 #48
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av JorgenL Visa inlägg
Alldeles oavsett att vi inte vet något om vilka brott han skulle kunnat tänkas ha begått historskt som skulle kunna dyka upp, så hör det inte hemma i en rättsstat att nån individ ska få ett "frikort" om att normal rättspraxis inte ska gälla för just honom.

Vad gäller utlämning till USA för nåt slags spioneribrott i samband med wikileaks så måste det i vilket fall i så fall vara ett brott som även är ett brott i svensk lag, och såvitt jag vet är inte spioneri mot USA eller att publicera amerikanska hemligheter det.
Jag undrar också varför vi ska efterkräva att regeringen följer lagen. Är inte det lite redundant?
2012-10-22, 16:22 #49
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av JorgenL Visa inlägg
Alldeles oavsett att vi inte vet något om vilka brott han skulle kunnat tänkas ha begått historskt som skulle kunna dyka upp, så hör det inte hemma i en rättsstat att nån individ ska få ett "frikort" om att normal rättspraxis inte ska gälla för just honom.
Men det är ju normal rättspraxis att regeringen har sista ordet när det gäller utlämningsärenden så vitt jag kan förstå? Det är också helt normalt att regeringen lägger sig i när folk får politisk asyl i andra länder för att de upplever sig förföljda av vårt land (vad man än tror om det). I många människors ögon framstår Sverige i dag som en skurkstat och det ligger i Sveriges intresse att rätta till den felaktiga bilden.

I och med att han har fått asyl verkar det rimligt att Sverige, för att visa god tro och kompromissvilja, ger en så enkel garanti. Om det nu inte finns någon risk att han ska bli utlämnad så är det ju enbart en symbolisk gest.

Däremot ska regeringen självklart inte lägga sig i rättsfallet i Sverige, det är det heller inte någon som förespråkar. Tvärt om är det ju för att rättvisan ska kunna få sin gång som är syftet med motionen. Så länge Assange har giltiga asylskäl så kommer han inte ställas inför rätta i Sverige. Det är "frikort" om något.

Att det skulle dyka upp något mörkt brott i USA från Assanges historia som inte uppdagats fören nu tycker jag låter osannolikt, för att uttrycka det milt.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Dennis Nilsson
troeds avatar
2012-10-22, 16:53 #50
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Är det någon av de personer som påstår sig ogilla motionen med enbart den motiveringen att det i teorin skulle kunna finnas något annat brott någon annanstans i annat land* som skulle kunna orsaka en begäran om utlämning till just Sverige under just den tid Assange förhoppningsvis infinner sig här för att besvara frågor på ett förhör - som FAKTISKT tror att motionären och motionen försöker förhindra det?

*) Förutom det tydliga Wikileaks-arbetet och USA som nämns av motionären alltså

I övrigt, som upprepats flera gånger i tråden, så handlar detta inte om att någon ska specialbehandlas och att ställa krav på regeringen i rättsärenden är något Piratpartiet redan gjort. Även ogillanden med de motiveringarna får anses vara något udda.

Ett annat sätt att uttrycka det är att det verkar finnas Piratpartister som inte kan skilja på Assange@Wikileaks och Assange@sängkammaren.

Motionen handlar om den förstnämnde. Det är tråkigt att se så många som verkar göra allt vad de kan för att istället få uttrycka sin åsikt om den sistnämnde.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Dennis Nilsson
Henrik Brändéns avatar
2012-10-22, 18:14 #51
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av troed Visa inlägg
I övrigt, som upprepats flera gånger i tråden, så handlar detta inte om att någon ska specialbehandlas och att ställa krav på regeringen i rättsärenden är något Piratpartiet redan gjort. Även ogillanden med de motiveringarna får anses vara något udda.
Vi har tidigare (vad gäller nådeansökan från en av TPB-grundarna) uttryckt vår åsikt till regeringen om vad regeringen borde göra i ett ärende som ligger på regeringens bord.

Här är förslaget att regeringen ska garantera en individ vars ärende inte ligger på den svenska regeringens bord, och som gör allt han kan för att låta bli att inställa sig inför det svenska rättssystemet, att göra på ett visst sätt ifall ett hypotetiskt sceanario slår in som skulle göra så att ett ärende kring honom hamnar på regeringens bord.

Man behöver inte vara någon Einstein för att inse att det är två helt olika saker att fatta beslut i ett ärende som ligger på ens bord, och att utfärda ett löfte om hur man skulle göra ifall ett ärende man inte vet hur det ser ut hamnar på ens bord.

Det första är ett fullständigt normalt politiskt ärende. Det andra är att särbehandla enskilda personer på ett sätt som strider mot grundläggande principer kring likhet inför lagen.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Anna Troberg, JorgenL, JPAnderson, Robobengt
troeds avatar
2012-10-22, 18:24 #52
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av Henrik Brändén Visa inlägg
Det första är ett fullständigt normalt politiskt ärende. Det andra är att särbehandla enskilda personer på ett sätt som strider mot grundläggande principer kring likhet inför lagen.
Eftersom den enda skillnaden är tidpunkten T där ärendet hamnar på regeringens bord, samt att vi utan vidare skulle kräva samma utfästelse oavsett vem på Wikileaks det gällde, ser jag tyvärr inte varifrån du får den starka åsikt jag citerade ovan.

Det är beklagligt att vi inte såg några motyrkanden som förtydligade varför folk valde "ogilla" postas - eftersom motionens faktiska syfte verkar vara något som de flesta här stödjer.

Egentligen. Om bara yrkandet hade varit formulerat lite lite annorlunda, alltså.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Dennis Nilsson
Robobengts avatar
2012-10-22, 21:48 #53
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av troed Visa inlägg
Eftersom den enda skillnaden är tidpunkten T där ärendet hamnar på regeringens bord, samt att vi utan vidare skulle kräva samma utfästelse oavsett vem på Wikileaks det gällde, ser jag tyvärr inte varifrån du får den starka åsikt jag citerade ovan.

Det är beklagligt att vi inte såg några motyrkanden som förtydligade varför folk valde "ogilla" postas - eftersom motionens faktiska syfte verkar vara något som de flesta här stödjer.

Egentligen. Om bara yrkandet hade varit formulerat lite lite annorlunda, alltså.
Nu far du med osanning, medvetet eller ej. Den mycket större skillnaden är att man i det ena fallet tar ett beslut när man har all information som krävs och i det andra bestämmer sig på förhand för hur det ligger till.
troeds avatar
2012-10-22, 22:36 #54
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av Robobengt Visa inlägg
Nu far du med osanning, medvetet eller ej. Den mycket större skillnaden är att man i det ena fallet tar ett beslut när man har all information som krävs och i det andra bestämmer sig på förhand för hur det ligger till.
I det här fallet är all information som behövs att motionären anser att Assange inte ska utlämnas till USA pga det arbete han gjort med Wikileaks. Det är all information som behöver finnas till hands för att PP ska utkräva ett sådant löfte av regeringen.

Fara med osanning är det en del som gjort i tråden (att det skulle vara ministerstyre för regeringen att lägga sig i, eller att PP ogillar att ställa sådana krav på regeringen), men jag är helt övertygad om att det inte är med avsikt. Tyvärr dominerar sådana påståenden "ogilla"-listan.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Dennis Nilsson
JorgenLs avatar
2012-10-23, 02:14 #55
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av troed Visa inlägg
Det är beklagligt att vi inte såg några motyrkanden som förtydligade varför folk valde "ogilla" postas - eftersom motionens faktiska syfte verkar vara något som de flesta här stödjer.

Egentligen. Om bara yrkandet hade varit formulerat lite lite annorlunda, alltså.
För egen del så är förklaringen till det att jag inte ser en sådan utfästelse som relevant:

a) Om USA begär honom utlämnad för något relaterat till WikiLeaks som inte är ett brott i svensk lag så kan han inte utlämnas. Om regeringen trots det skulle välja att utlämna honom under sådana premisser så bryter de mot lagen, och då tror jag inte att en utfästelse i form av det motionen gör varken till eller från, lagbrottet i sig är väsentligt allvarligare än en sådan utfästelse. Jag är ganska övertygad om att de inte skulle väga göra något sådant, det är ingen okänd egyptier vi resonerar om här, i det här fallet skulle det inte direkt behövas så mycket grävande journalistik för att avslöja skandalen...

b) Regeringen kan omöjligen på förhand garantera att de inte lämnar ut honom nånstans för ett brott som faktiskt även skulle vara ett brott i sverige. Ingen regering ska rimligen kunna lämna en sådan garanti på förhand. För att kunna neka utlämning i en sån situation måste man kunna bedöma skälen och isåfall argumentera mot grunderna för en sådan begäran, eller tex neka baserat på risk för dödsstraff, vilket man inte kan göra innan en begäran existerar.

Min egen övertygelse är att om USA velat ha honom utlämnad så hade det varit enklare för dem att få ut honom från britterna som är deras NATO-allierade och som indirekt därigenom skulle kunna anses "drabbade" av WikilLeaks avslöjanden. Det finns ingen anledning för dem att vänta tills han kommer till sverige.


Alltså har jag inte sett nån anledning till att lägga några alternativa skrivningar på motionen, utan tycker att det räcker bra med att avslå den.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
JPAnderson, Robobengt
JorgenLs avatar
2012-10-23, 02:20 #56
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Reglerna för utlämning till land utanför EU finns beskrivna på: http://www.government.se/sb/d/1915/a/19747
2012-10-23, 16:07 #57
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av JorgenL Visa inlägg
b) Regeringen kan omöjligen på förhand garantera att de inte lämnar ut honom nånstans för ett brott som faktiskt även skulle vara ett brott i sverige. Ingen regering ska rimligen kunna lämna en sådan garanti på förhand. För att kunna neka utlämning i en sån situation måste man kunna bedöma skälen och isåfall argumentera mot grunderna för en sådan begäran, eller tex neka baserat på risk för dödsstraff, vilket man inte kan göra innan en begäran existerar.
Normalt sett skulle jag hålla med om (b), men garantierna skulle vara tidsbegränsade till rättsprocessen här, JA har inte möjlighet att begå nya brott i USA innan dess och USA, England och Sveriges regeringar har alla antytt att det inte finns planer på att få honom utlämnad.

Det är på grund av avsaknad av garantier som JA fått asyl, ger man garantier finns inte längre skäl för asyl. USA, England och Sverige har alla antytt att det inte finns planer på att utlämna honom. Ecuador synade bluffen (det är så det framstår i alla fall). Sverige m.fl. kan enkelt motbevisa Ecuador genom att ge garantier. Regeringens nuvarande agerande svärtar ner Sveriges rykte internationellt.

Regeringen har också en skyldighet att se till att rättvisan får sin gång i Sverige, så länge låsningen finns kvar kommer det inte att ske.

Citat:
Ursprungligen postat av JorgenL Visa inlägg
Min egen övertygelse är att om USA velat ha honom utlämnad så hade det varit enklare för dem att få ut honom från britterna som är deras NATO-allierade och som indirekt därigenom skulle kunna anses "drabbade" av WikilLeaks avslöjanden. Det finns ingen anledning för dem att vänta tills han kommer till sverige.
Min övertygelse är att det inte är mycket svårare att få honom utlämnad från Sverige i praktiken. Att få honom utlämnad från britterna hade nog inte heller varit så svårt, men Sverige har redan begärt honom utlämnad från England, då skulle britterna hamna i en besvärlig situation där de behövde ta ställning till om de skulle utlämna honom till Sverige eller till USA, inte helt enkelt rent formellt misstänker jag. Dessutom skulle det orsaka en större och mer lättgranskad 'shitstorm' i England än i Sverige. Men oavsett så är detta bara gissningar.
Robobengts avatar
2012-10-23, 20:55 #58
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av Apis Visa inlägg
Min övertygelse är att det inte är mycket svårare att få honom utlämnad från Sverige i praktiken. Att få honom utlämnad från britterna hade nog inte heller varit så svårt, men Sverige har redan begärt honom utlämnad från England, då skulle britterna hamna i en besvärlig situation där de behövde ta ställning till om de skulle utlämna honom till Sverige eller till USA, inte helt enkelt rent formellt misstänker jag. Dessutom skulle det orsaka en större och mer lättgranskad 'shitstorm' i England än i Sverige. Men oavsett så är detta bara gissningar.
Gällande den där stormen du pratar om vill jag ju påminna om att så länge England gått med på utlämning till Sverige så måste de också gå med på en eventuell framtida utlämning från Sverige till USA vilket enligt dig då borde leda till ovan sagda skitstorm oavsett.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Apis
Henrik Brändéns avatar
2012-10-23, 23:36 #59
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av troed Visa inlägg
Eftersom den enda skillnaden är tidpunkten T där ärendet hamnar på regeringens bord, samt att vi utan vidare skulle kräva samma utfästelse oavsett vem på Wikileaks det gällde, ser jag tyvärr inte varifrån du får den starka åsikt jag citerade ovan.
Dert förklarade jag i styckena ovanför det stycke du citerade!
erik78ses avatar
2012-10-24, 02:39 #60
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Sorglig historia det här.

Motionen är lite dumt formulerad och jag tycker dessvärre att kunskapsytan är så svag i Piratpartiet kring den här frågan att det är knappt lönt att diskutera.

Fallet Assange skulle vara avklarat för länge sen om det svenska rättsväsendet inte skulle klantat till det så förbannat och försatt flera individer i en jävligt dålig sits. Detta får svenskt rättsväsende att framtså som amatörer och därför finns nu tre förlorare - i den här betydelseordningen.

Kvinna A.
Kvinna B.
Julian Assange.

Kvinnorna - för att de framstår som lycksökare och/eller groupies, det är av låg relevans.

Julian - för att han redan fått ett större straff än det straff som skulle utdelas för det brott som möjligen skulle kunna utdelas om han först blir åtalad igen och sen dömd. Hans brott skulle anses "ringa" och skulle inte ge ett straff längre än högst några månader.


Vi ska inte jaga någora utlämningsgarantier på det här sättet. Vi borde kritisera det svenska rättsväsendet för att:

1. Ha hanterat den personliga integriteten hos både eventuella brottsoffer och förövare slapphänt och läkt information till media.
2. Ha hanterat ett rättsärende slapphänt genom att först åtala, sen fria, sen ångra sig och samtidigt utfärda en EAW för ett brott som anses "ringa", vilket är att missbruka EAW för den typ av brott.
3. Underlåtit att upphäva liggande EAW för att snabbt lösa utredningsproblematiken genom att i det läget kunna genomföra ett förhör på Equadors ambasad i London.
4. Anställa inkompetent personal för att hantera de mest triviala rättsfallen.
5. Få Sverige att framstå som rättsliga virrhönor.

Avslag.
Avslag.
2012-10-24, 11:45 #61
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av erik78se Visa inlägg
Sorglig historia det här.

Motionen är lite dumt formulerad och jag tycker dessvärre att kunskapsytan är så svag i Piratpartiet kring den här frågan att det är knappt lönt att diskutera.

Fallet Assange skulle vara avklarat för länge sen om det svenska rättsväsendet inte skulle klantat till det så förbannat och försatt flera individer i en jävligt dålig sits. Detta får svenskt rättsväsende att framtså som amatörer och därför finns nu tre förlorare - i den här betydelseordningen.

Kvinna A.
Kvinna B.
Julian Assange.

Kvinnorna - för att de framstår som lycksökare och/eller groupies, det är av låg relevans.

Julian - för att han redan fått ett större straff än det straff som skulle utdelas för det brott som möjligen skulle kunna utdelas om han först blir åtalad igen och sen dömd. Hans brott skulle anses "ringa" och skulle inte ge ett straff längre än högst några månader.


Vi ska inte jaga någora utlämningsgarantier på det här sättet. Vi borde kritisera det svenska rättsväsendet för att:

1. Ha hanterat den personliga integriteten hos både eventuella brottsoffer och förövare slapphänt och läkt information till media.
2. Ha hanterat ett rättsärende slapphänt genom att först åtala, sen fria, sen ångra sig och samtidigt utfärda en EAW för ett brott som anses "ringa", vilket är att missbruka EAW för den typ av brott.
3. Underlåtit att upphäva liggande EAW för att snabbt lösa utredningsproblematiken genom att i det läget kunna genomföra ett förhör på Equadors ambasad i London.
4. Anställa inkompetent personal för att hantera de mest triviala rättsfallen.
5. Få Sverige att framstå som rättsliga virrhönor.

Avslag.
Avslag.

Ja hela historien är en sorglig historia och en verklig soppa det håller jag med om.
Angående din nr5. Jag håller helt med det gör även statsministern om du läser vad jag skrivit i brödtexten till motionen. "Åklagarens hantering av detta ärende får vårt rättssystem att framstå som det de har i Ankeborg."

Angående din nr 4 Hur vill du att åklagarmyndigheten ska gå till väga för att anställa lämplig och kompetent personal?
Vilken idiot som helst kan läsa introduktion till juridik men inte alla blir antagna till jurist utbildningen.
De som har klarat av utbildningen och blivit godkända av advokat samfundet kan sen söka sig till åklagarmyndigheten.
Vilka fler krav skulle de kunna ställa?
Vi har ju en överåklagare som heter van der kwast som hanterade hela Thomas quick målet. De flesta ärenden som kommer på hans bord avskriver han direkt.

Det yrkande jag lagt är en form av lösning även Amnesty gått ut med att de önskar se. Ser du även Amnestys utspel som felaktigt?

Jag vill påminna dig om att våldtäkt inte ger ett "ringa" straff utan det är rätt högt upp på straff skalan.

Är det sen det andra ärendet sexuellt ofredande du menar så har det ett mycket lägre straff på straff skalan. Har även läst att detta åtal mot honom är nedlagt eftersom våldtäkt ger ett högre straff och man då "bakar" in det lägre i det större straffet. Tror att det är rätt vanligt i Sverige.
Dennis Nilssons avatar
2012-10-24, 16:18 #62
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Jag ser frågan om “Assange” som en politisk fråga, det som sker nu är främst en politisk rättegång. Det är inte längre en fråga för rättsväsendet eller en fråga om “Assange's” person.

Regeringen har tidigare lagt sig i detta fall genom att de beordrade Invandrarverket att blixtsnabbt avslå Julian Assange's ansökan om medborgarskap. I USA har framträdande politiker talat för att Assange skall dödas.

En bra sammanfattning av de många turerna finns här; http://medborgarperspektiv.blogspot....ndets-och.html

OM vi inte ställer upp för “Assange” nu, vem blir det nästa gång som skall fällas på altaret? Skall vi bara titta på? När blir det din och min tur?
Henrik Brändéns avatar
2012-10-25, 13:40 #63
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av Dennis Nilsson Visa inlägg
Jag ser frågan om “Assange” som en politisk fråga, det som sker nu är främst en politisk rättegång. Det är inte längre en fråga för rättsväsendet eller en fråga om “Assange's” person.
Dumheter!

Citat:
Ursprungligen postat av Dennis Nilsson Visa inlägg
Regeringen har tidigare lagt sig i detta fall genom att de beordrade Invandrarverket att blixtsnabbt avslå Julian Assange's ansökan om medborgarskap.
1) Vad har du för källa till detta?
2) Med tanke på de rekvisit som krävs för svenskt medborgarskap och hur uppenbart det är att JA inte uppfyller dem begriper jag inte varför det skulle behövts ett regeringsingipande för att Invandrarverket snabbt skulle fatta det uppenbara beslutet.

Citat:
Ursprungligen postat av Dennis Nilsson Visa inlägg
En bra sammanfattning av de många turerna finns här; http://medborgarperspektiv.blogspot....ndets-och.html
Om du väljer att tro på svepande och närmast absurda anklagelser framförda på en blogg vars författare inte vågar framträda under eget namn får du naturligtvis göra det, men tro inte att jag ska lita på dem!
2012-10-25, 14:47 #64
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Henrik, jag förstår dock inte hur du menar att frågan inte ligger på regeringens bord när Ecuadors regering förhandlad med Sveriges om just denna fråga?
erik78ses avatar
2012-10-25, 17:34 #65
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Ifrågasätt hellre regeringens syn på att en EAW skulle förhindra den svenska åklagarmyndigheten att utföra utlandsförhör.

Det här är ett exempel på hur EU inskränker Svensk lagstiftning på ett i mina ögon vidrigt sätt. Svensk åklagarmyndighet och är alltså underställd europadomstolen på det här området, vilket jag anser minskar min demokrati i Sverige på ett sätt jag inte sympatiserar med.

Att åklagarmyndigheten gör bedömningen att något utlandsförhör kan hållas är för mig helt obegripligt och rakt av FEL!

Åk dit, förhör Assange på ambassaden och så är saken avklarad sen.

Min bedömning är att åklagaren, i det här fallet Claes Borgström, är så inkompetent och mediakåt att något åtal aldrig kommer resas. Bevisunderlaget som i stora delar också läckt (c:a 100 sidor) är också så tunnt att det är skrattretande. Nu är jag ingen jurist, men i korta drag så är fallet som bäst i klassen "ord står mot ord". Claes Borgström kanske ni känner till från sin hantering av fallet "Quick". Han har byggt hela sin karriär på sensationsjuridik och står för närvarande inför att bli granskad av Advokatsamfundets Disciplinnämnd.
2012-10-25, 18:13 #66
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Jag håller med om att åklagarmyndigheten agerar märkligt. Men regeringen kan knappast börja ge order om hur åklagarmyndigheten ska agera i ett enskilt fall, det vore ministerstyre på riktigt.
2012-10-25, 18:35 #67
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Claes Borgström är målsägandes advokat, åklagaren heter i detta fall Marianne Ny.
erik78ses avatar
2012-10-25, 18:59 #68
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av Apis Visa inlägg
Claes Borgström är målsägandes advokat, åklagaren heter i detta fall Marianne Ny.
Du har helt rätt.
Robobengts avatar
2012-10-26, 09:50 #69
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av erik78se Visa inlägg
[...]
Att åklagarmyndigheten gör bedömningen att något utlandsförhör kan hållas är för mig helt obegripligt och rakt av FEL![...]Min bedömning är att åklagaren, i det här fallet Claes Borgström, är så inkompetent och mediakåt att något åtal aldrig kommer resas.[...][...]Nu är jag ingen jurist, men i korta drag så är fallet som bäst i klassen "ord står mot ord".
Med tanke på att du själv säger att du saknar kompetensen för att avgöra dessa saker kanske du skulle ta det lite lugnt med de kategoriska uttalandena.
erik78ses avatar
2012-10-26, 10:54 #70
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av Robobengt Visa inlägg
Med tanke på att du själv säger att du saknar kompetensen för att avgöra dessa saker kanske du skulle ta det lite lugnt med de kategoriska uttalandena.
Varför skulle det vara en förutsättning för att ha en stark åsikt?

Om det skulle vara en förutsättning, så kan Piratpartiet knappast ha en sådan heller, varför motionen skulle röstas ner bara för det.

Nu tror jag dock att jag har skaffat mig tillräcklig kompetens för att göra en korrekt bedömning. Men du kanske vill specificera i vilken sakfråga du tror jag har fel - eller vill du bara ifrågasätta min kompetens?
Robobengts avatar
2012-10-26, 11:53 #71
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av erik78se Visa inlägg
Varför skulle det vara en förutsättning för att ha en stark åsikt?

Om det skulle vara en förutsättning, så kan Piratpartiet knappast ha en sådan heller, varför motionen skulle röstas ner bara för det.

Nu tror jag dock att jag har skaffat mig tillräcklig kompetens för att göra en korrekt bedömning. Men du kanske vill specificera i vilken sakfråga du tror jag har fel - eller vill du bara ifrågasätta min kompetens?
Nej, du missförstår mig. Kompetens är inte en förutsättning för att ha en stark åsikt. Tolkade du mig så så var jag otydlig och ber om ursäkt.

I frågor där specialistkompetens ofta krävs för att kunna göra en korrekt bedömning av läget (ex. huruvida det är rimligt/möjligt att genomföra ett förhör utomlands) tycker jag bara att man ska vara försiktig i hur tvärsäkert man uttrycker sig. Blev det tydligare nu?

Blev det tydligare nu?
2012-10-26, 14:01 #72
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
http://www.dn.se/nyheter/varlden/ecu...assanges-halsa


Enligt media verkar Assange bli dålig, en ännu bättre anledning att försöka skapa en lösning som Amnesty också önskar se för att bryta dödläget.
erik78ses avatar
2012-10-26, 14:28 #73
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av Robobengt Visa inlägg
Nej, du missförstår mig. Kompetens är inte en förutsättning för att ha en stark åsikt. Tolkade du mig så så var jag otydlig och ber om ursäkt.

I frågor där specialistkompetens ofta krävs för att kunna göra en korrekt bedömning av läget (ex. huruvida det är rimligt/möjligt att genomföra ett förhör utomlands) tycker jag bara att man ska vara försiktig i hur tvärsäkert man uttrycker sig. Blev det tydligare nu?

Blev det tydligare nu?
Tack, det var ett bra förtydligande och då kan jag också lättare förtydliga mitt eget uttalande.

Att genomföra ett utlandsförhör blockeras idag av den EAW som ligger. Det var förivrat att lägga den för ett sådant brott, eftersom själva tanken med EAW är att använda den sparsamt. Risken är att just hamna i sådana här situationer när rättssäkerheten sätts ut spel. Det här är vad som kallas lite löst för "proportionalitetsprincipen". Den är tolkningsbar.

Den svenska administrationen har gjort sin tolkning att en sådan trots allt skulle utfärdas. Det placerade Assange på en lista över världens farligaste män. Med tanke på brottets art och övriga omständigheter så visar detta på otroligt dåligt omdömme hos åklagaren. Utfärdandet av en s.k. "Red Notice" gör att andra brottslingar kommer undan, t.ex. massmördare, krigsförbrytare, internationella terrorister och pedofiler. Assange är inte i den klassen även om en del tycker det och särskillt inte det brott han är misstänkt för.

Har en EAW utfärdats så hävdar åklagarmyndigheten att de inte har någon rättslig möjlighet att genomföra utlandsförhör längre. Det har man så att säga avsagt sig i samma ögonblick man likställde Assanges misstanke om brott med brott mot mänskligheten.

Som du ser, så är det här en fars och det behövs ingen kompetens i juridik för att se att hela situationen är galen. Det här är bara delar av problematiken som nu dessutom spillt över i internationell lagstiftning som handlar om diplomatisk immunitet. Men det är en annan dimension som jag inte ens orkar ge mig in på här.

Problemet för min del är att Sverige inte agerar som en suverän stat längre, utan svansar efter både EU och USA i alla politiska sammanhang. Det är rätt så trist att observera.
Robobengts avatar
2012-10-26, 23:52 #74
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av erik78se Visa inlägg
Utfärdandet av en s.k. "Red Notice" gör att andra brottslingar kommer undan, t.ex. massmördare, krigsförbrytare, internationella terrorister och pedofiler. Assange är inte i den klassen även om en del tycker det och särskillt inte det brott han är misstänkt för.
Detta är ganska kraftiga påståenden som jag räknar med att se belägg för nu när du tagit upp dem. (Alltså att massmördare, krigsförbrytare osv. skulle komma undan för att man utfärdat en red notice)
Citat:
Har en EAW utfärdats så hävdar åklagarmyndigheten att de inte har någon rättslig möjlighet att genomföra utlandsförhör längre. Det har man så att säga avsagt sig i samma ögonblick man likställde Assanges misstanke om brott med brott mot mänskligheten.
Var har man likställt hans misstanke med brott mot mänskligheten?
Citat:
Som du ser, så är det här en fars och det behövs ingen kompetens i juridik för att se att hela situationen är galen. Det här är bara delar av problematiken som nu dessutom spillt över i internationell lagstiftning som handlar om diplomatisk immunitet. Men det är en annan dimension som jag inte ens orkar ge mig in på här.
Nej, än så länge ser jag inte det. Men visa gärna mig.
erik78ses avatar
2012-10-27, 20:00 #75
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Jag måste kanske utveckla mer kring det där med att "massmördare" kommer undan. Det handlar om att missbruk av den s.k. Red Notice.

Alltså. Rättsväsendet har begränsat med möjligheter att följa upp internationell brottslighet. Det kostar pengar, kompetensen är gles, lagstiftningen komplex, kräver internationella insatser etc.

Att utfärda lättvindigt internationella efterlysningar drar av dessa knappa resurser.

Detta gör det viktigt att dessa resurser går till att jaga tyngre brottslighet, som exempelvis massmördare, krigsförbrytare, trafficking, brott mot mänskligheten, terrorism (TM) och internationell organiserad brottslighet. Även andra aspekter, som t.ex. missbruk av EAW för att jaga s.k. politisk brottslighet gör att man ska undvika EAW:s med stöd av "proportionalitetsprincipen".

Alltså kan man argumentera för att att tyngre brottslighet kommer komma undan lättare om man jagar folk som "bara" är skäligen misstänkta för våldtäkt och sexuellt ofredande. Det blir ännu mer sant eftersom i detta fall fanns bättre lösningar att ta till i frågan om förhör av Assange i London. Detta gör att det den utförade EAW:n är oproportionerlig. I detta fall - och alla andra liknande fall.

Situationen kan visserligen bedömas annorlunda om det föreligger exceptionella skäl till något annat. Det finns inga sådana skäl i fallet Assange. Håller man inte med mig om detta, då åker foliehatten på och det är en återvändsgränd fylld med spekulation.

Exempel på exceptionellt skäl skulle kunna vara att kvinnorna i själva verket är agerande CIA-aganter vilekt skulle om det kom ut, generera en stor diplomatisk internationell kris. Ja, ni förstår foliehattvarningen.

Jag hoppas min poäng är lite klarare nu med att man behöver inte vara juridisk expert för att förstå att en "simpel våldtäkt" är mindre resurskrävande rent rättsligt/polisiärt/juridiskt, än exempelvis, "tung organiserad brottslighet". Detta utan att på något sätt förminska det personliga lidandet förenat med någon av företeelserna.

Tack för mig.
PiratPendlerProtestants avatar
2012-10-29, 14:37 #76
Inte uppkopplad
Jag gillar yrkande B26-Y01:
att Piratpartiet arbetar för om möjlighet ges att få skriftliga försäkringar ifrån regeringen samt det största oppositionspartiet att Julian Assange inte kommer att utlämnas till annat land om en sådan begäran kommer, om han kommer till Sverige oavsett om han blir friad eller fälld för det han står anklagad för.
Detta bör inte bara gälla Assange, utan en allmän lag
Gagarin Miljkovichs avatar
2012-10-31, 16:31 #77
Inte uppkopplad
Jag gillar yrkande B26-Y01:
att Piratpartiet arbetar för om möjlighet ges att få skriftliga försäkringar ifrån regeringen samt det största oppositionspartiet att Julian Assange inte kommer att utlämnas till annat land om en sådan begäran kommer, om han kommer till Sverige oavsett om han blir friad eller fälld för det han står anklagad för.
Vi i Piratapartiet måste leva som vi lär, att stödja personer som aktivt motarbetar den rådande ordningen.

Vi måste ha modet att stödja våra tiders "Galileo Galilei", de individer som har modet att gå emot strömmen, annars är vi inte bättre än de vi vanligtvis fördömer.

Frågan om Julian Assange har inte längre något med juridik att göra, utan har kommit att bli internationell storpolitik. Det handlar om huruvida vi i de mer demokratiska länderna skall ha modet att stödja våra dissidenter.

Regeringen, kan om den verkligen vill, stödja dagens "Galileo Galilei", d.v.s Julian Assange.
JPAndersons avatar
2012-10-31, 17:31 #78
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Läste denna kolumn i dagens Metro... ligger en poäng i fallet Assange där faktiskt, om än krass.

"...Julian Assange är inte WikiLeaks, han är sin egen. Och ingen vet rimligen vad som har hänt förutom han och dem han påstås ha gett sig på. Det enda de som ”visar sitt stöd” visar är att de hatar kvinnor, alternativt att de offrar kvinnorna på info-Jesus Assanges altare för att de är så kära i honom..."
2012-10-31, 18:46 #79
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av JPAnderson Visa inlägg
Läste denna kolumn i dagens Metro... ligger en poäng i fallet Assange där faktiskt, om än krass.

"...Julian Assange är inte WikiLeaks, han är sin egen. Och ingen vet rimligen vad som har hänt förutom han och dem han påstås ha gett sig på. Det enda de som ”visar sitt stöd” visar är att de hatar kvinnor, alternativt att de offrar kvinnorna på info-Jesus Assanges altare för att de är så kära i honom..."
Sådant här gör mig så less. Detta är hat ja, men från vem och mot vem?

"info-Jesus Assanges", "hatar kvinnor", "patetiska ecudorianska rättshaveristexil", "WikiLeaksvännernas hat mot dem han sägs ha våldtagit är enormt".

Nej, man hatar inte kvinnor bara för att man inte tycker Assange ska sättas i fängelse i USA för vad Wikileaks gjort. Man hatar inte de som anklagat honom bara för att man är wikileaksvänn. Man tycker inte Assange är info-Jesus bara för att man tycker människor ska anses oskyldiga tills dömda. Ecuador är inte patetiskt för att de inte delar svenskt etablissemangets bedömning att utlämning till USA inte kan uteslutas.

Detta är värsta sortens fördomsfullt och generaliserande skitsnack.

Hat mot Assange, hat mot Ecuador, hat mot Wikileaksvänner. Hat blir inte bättre för att det sprids icke-anonymt och vältaligt från priviligerad plats i kolumn i metro än när det sker anonymt på flashback. Tvärt om.

Ingen i denna tråd har förespråkat annat än att Assange ska komma till Sverige och möta anklagelserna. Målet med yrkandet är tvärt om att möjligöra det. Både för kvinnornas skull och för Assanges skull och inte minst för Wikileaks skull.

Assange är inte wikileaks, men han är wikileaks grundare och talesperson. Rättshaverist eller ej, det finns en reel risk att han ska bli utlämnad till USA, hur stor den är kan man spekulera i men att tro den inte finns är bara naivt. Att göra sig löjlig över ecuadorianer för att de delar den uppfattningen luktar rasism och u-landsförakt.
JPAndersons avatar
2012-10-31, 18:56 #80
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Syftade främst till den generella mentaliteten kring de mest inbitna Assange anhängarna

Säga vad man vill men jag står iaf fast vid att staten inte skall in och peta i enskilda rättsfall, oavsett om det är Assange eller ej.

Försöker för övrigt att inte ta allt som rör herr Assange at face value... försöker titta på alla aspekter.
2012-10-31, 20:20 #81
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av JPAnderson Visa inlägg
Syftade främst till den generella mentaliteten kring de mest inbitna Assange anhängarna
De mest inbitna eller mest högljudda? Man bör nog inte döma alla i en grupp efter dess sämsta företrädare.
Citat:
Ursprungligen postat av JPAnderson Visa inlägg
Säga vad man vill men jag står iaf fast vid att staten inte skall in och peta i enskilda rättsfall, oavsett om det är Assange eller ej.
Som sagt, det handlade inte om att peta i något rättsfall, det handlade om att bemöta kritiken från Ecuador och som ledde till att Assange fick asyl (risken att bli utlämnad till USA).
Citat:
Ursprungligen postat av JPAnderson Visa inlägg
Försöker för övrigt att inte ta allt som rör herr Assange at face value... försöker titta på alla aspekter.
Det låter klokt, men det kanske man kan göra utan att antyda att de som inte håller med en är kvinnohatare.
troeds avatar
2012-10-31, 21:46 #82
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Citat:
Ursprungligen postat av JPAnderson Visa inlägg
Det enda de som ”visar sitt stöd” visar är att de hatar kvinnor, alternativt att de offrar kvinnorna på info-Jesus Assanges altare för att de är så kära i honom..."
Jag noterade att skribenter på Flashback hade roligt åt att en helt okänd men arg kvinna i Sverige (som har en hel kolumn att spy sitt hat genom) påstår att tonårsflicksidolen Lady Gaga offrar kvinnor på altare, alternativt hatar kvinnor, enbart för att få sälja fler skivor.

Nu läser nog inte Gaga Metro, men det hade onekligen varit roande att få se henne gå i svaromål. Jag tror inte Metrokolumnisten klarat sig speciellt länge.

Ang. ditt påstående om att regeringen inte ska lägga sig i enskilda rättsfall är det inte det motionen handlar om, utan utlämning, vilket ligger på regeringens bord.
2012-10-31, 22:32 #83
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange -
Lady Gaga, M.I.A, Vivenne Westwood, Noam Chomsky, Naomi Wolf, John Perry Barlow, Helene Bergman, Amnesty International, Daniel Ellsberg... m.m. Listan skulle kunna göras lång.

Skönt att veta att man har gott sällskap i alla fall.
2012-11-06, 16:46 #84
Inte uppkopplad
Sv: Motion B26: Politisk försäkran gällande Assange [avslagen] -
Upptäckte nu att tråden blivit omnämnd på andra ställen på internet. Jag finner det fascinerande att det skrivits mer om kommentarerna om kommentarerna i tråden än vad som skrivits i tråden om själva sakfrågan.
Svara
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com