Piratpartiets mötesplattform


Svara
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ

Mötet har avslagit motionen. Se voteringen: länk

Motion C06: Acceptans av de svenska lagarna

Piratpartiet har ingenstans skrivit om att de har en miljöpolitik eller politik på många andra områden. Idag finns det redan lagar på dessa områden.

Denna motion går ut på att vi i piratpartiet skall säga att vi accepterar de svenska lagarna som de är förutom i de fall vi har andra åsikter.


Motionerat av:
Användarnamn på mötet:AndersLindbäck

Så funkar det!

Här finns lite information om hur det fungerar och vid sidan av och nedanför presenteras motionen och alla ursprungliga yrkanden, tilläggsyrkanden och motyrkanden som lagts på den.

Ursprungligt yrkande

Detta är de yrkanden som skickats in tillsammans med motionen. Exempel: Yrkande A -- Alla mötesdeltagare ska bjudas på något att äta..

Tilläggsyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs som tillägg till motionen, utöver dess ursprungliga yrkande. Denna typ av yrkanden kan, om de bifalls, genomföras samtidigt som andra bifallna yrkanden. Exempel: Yrkande B -- Att alla mötesdeltagare ska även bjudas på något att dricka. Exempel Yrkande C -- Att alla mötesdeltagare ska erbjudas val mellan Pepsi och Coca-Cola.

Motyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs för att ändra på ett ursprungligt yrkande eller tilläggsyrkande. Det går också att lägga motyrkande på ett annat motyrkande. Denna typ av yrkanden, kan om de bifalls, ersätta det yrkade de lagts emot. En antingen/eller situation. Man röstar om motyrkanden separat och yrkandet och motyrkandet ställs mot varandra, och "vinnaren" går vidare. Exempel: Yrkande D (mot yrkande A) -- Att mötespresidiet ska samla in en mat- och dryck-avgift för det som äts och dricks av alla mötesdeltagare under möten som motsvarar den verkliga kostnaden.

Motivering till yrkanden

Den som lägger ett yrkande kan välja att motivera detta. För att se motiveringen för ett yrkande klickar du på den blå informationsknappen under yrkandet. Endast yrkanden som har motiverats kommer att ha en sådan knapp.

Dra tillbaka yrkande

Du kan dra tillbaka ett yrkande som du själv har lagt klicka på den lilla knappen 'Dra tillbaka yrkande', som syns under ditt yrkande. När du dragit tillbaka ditt yrkande kommer det att fällas ihop, och tydligt visa att det är tillbakadraget.

Lyfta yrkande

Ett tillbakadraget yrkande tas inte upp i omröstningarna, därför finns möjligheten att lyfta ett tillbakadraget yrkande för den som skulle vilja rösta om ett yrkande som dragits tillbaka. För att lyfta ett yrkande måste du först klicka på det, så det fälls ut och du kan läsa själva yrkandetexten. Under den texten finns en knapp för att lyfta yrkandet. Genom att klicka på den knappen lyfter du yrkandet, samtidigt som du tar över ägandet av yrkandet. Dvs yrkandet kommer hädanefter att presenteras som lagt av dig, och du kommer också vara den som kan dra tillbaka eller jämka yrkandet.

Jämka dig

Om du tycker att någon annan lagt ett bättre yrkande än ditt eget och du vill stödja det yrkandet istället kan du jämka dig med det. Du kan jämka dig med yrkanden som ligger inom samma gruppering som ditt yrkande, och en knapp som säger 'Jämka dig med' kommer att synas vid varje sådant yrkande. När du klickar på den knappen kommer ditt eget yrkande att dras tillbaka och en notering visas om att det jämkats, samt vilket yrkande det jämkats med. Har du lagt flera yrkanden inom samma gruppering kommer du att tillfrågas vilket av dem du vill jämka bort.

Huvudinlägg

I denna ruta har du möjlighet att visa ditt huvudinlägg. Detta är det debattinlägg som du vill lyfta upp extra mycket i denna motions/propositions diskusison. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.

Gilla/ogilla yrkanden

Du kan gilla och ogilla yrkanden, det innebär att ditt användarnamn kommer att synas i en lista som visas när man vilar med pekaren ovanpå en ikon ovanför yrkandet. Du kan även sluta gilla och sluta ogilla ett yrkande. Vad du kan göra syns i form av olika ikoner och texter, du kan bara sluta gilla om du tidigare gillat ett yrkande tex. Du kan även när du gillar eller ogillar, motivera dig om du vill. Om du inte vill motivera dig, klicka på avbryt så registeras ditt gillande eller ogillande utan motivering.

Gilla inlägg i diskussionen

Du kan visa att du gillar ett diskussionsinlägg genom att klicka på knappen längst till höger i raden av knappar längst ner i inlägget. När du klickar på den får du upp en ruta som ber dig bekräfta att du vill gilla inlägget. Efter att du tryckt ok kommer ditt namn att dyka upp i en ruta längst ner i inlägget, tillsammans med namnet på alla andra som också gillar samma inlägg. Är du den första som gillar inlägget skapas rutan då. Observera att det bara går att gilla inlägg skrivna av andra än dig själv.

Hur vi röstar

Röstningen görs i flera omgångar för att vaska fram de alternativ som flest möjliga kan känna sig nöjda med och så att man kan sålla fram vilket av flera likartade förslag som har mest stöd. I tidsplanen är planerat 3-4 röstningsomgångar under mötets sista två veckor.
Mötet har avslagit motionen. Se voteringen: länkYrkanden

Av: AndersLindbäck Yrkande C06-Y01 (Motionens ursprungliga yrkande) 1 personer gillar    17 personer ogillar

att Piratpartiet accepterar de svenska lagarna förutom i de fall vi tycker annat i vårt principprogram eller våra sakfrågor.

Se resultat från tidigare voteringar

Tillbakadraget yrkande C06-Y02 (Bortröstad)
Av: lordmetroid


TilläggsyrkandenMötet har avslagit motionen. Se voteringen: länk

Huvudinlägg

Nedan visas de huvudlinlägg som är gjorda på motionen. Varje mötesdeltagare får göra ett (1) huvudinlägg per motion/proposition. De sorteras efter hur många gånger varje inlägg har blivit gillat av andra mötesdeltagare. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.
Skapa huvudinlägg
  (#2) Gammal
samface Inte uppkopplad
 
samfaces avatar
 
Inlägg: 612
Reg.datum: Jan 2008

Länk: #279554
Standard Sv: Motion C06: Acceptans av de svenska lagarna - 2012-10-09, 01:31

Jag ser två tolkningsmöjligheter för denna motion.

Den ena tolkningsmöjligheten är att vi ska ta ett aktivt ställningstagande för alla lagar som vi inte sagt att vi vill ändra på. Med det skulle vi då behöva stå till svars för all införd lagstiftning, oavsett av vilka och när, fram tills vi klubbat politik som säger att vi är emot. Det torde falla direkt på sin egen orimlighet och jag misstänker att det inte är så motionären menar.

Den andra är att vi ska acceptera lagar som i att erkänna deras giltighet och efterleva dem. För mig ter det sig självklart att acceptera och respektera lagen, även de lagar vi inte håller med om. Vi är aspirerande lagstiftare som avser ändra lagar, inte bryta mot dem. Skulle vi inte stå för att lagen bör respekteras och efterlevas skulle det inte finnas någon mening för oss att ändra lagarna.

Oavsett hur jag tolkar motionen kan jag inte komma fram till annat än att den bör avslås.


--
Sammy Nordström
Avgående ledamot i Piratpartiets styrelse

Blogg: Bloggsam.se
   
Svara med citat

Övriga kommentarer och motionshistorik

Nedan visas alla inlägg som inte är huvudinlägg tillsammans med historik för motionen/propositionen.


xpndrs avatar
2012-10-02, 00:37 #3
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande C06-Y01:
att Piratpartiet accepterar de svenska lagarna förutom i de fall vi tycker annat i vårt principprogram eller våra sakfrågor.
Detta yrkande förefaller mig helt meningslöst
Henrik Brändéns avatar
2012-10-02, 06:31 #4
Inte uppkopplad
Sv: Motion C06: Acceptans av de svenska lagarna -
Som parti kan vi gilla eller ogilla lagar. Att anta åsikten att vi gillar en viss lag är lika förpliktande för våra blivande riksdagsledamöter som åsikten att vi ogillar en viss lag, så ett sådant ställningstagande bör föregås av samma noggranna prövning i det enskilda fallet.

Sedan är det en fullkomlig självklarhet att vi alla som lever i ett demokratiskt land bör följa de lagar som finns, såvida vår moral inte i ett konkret fall påbjuder att man istället gör civilt motstånd.
Anton Nordenfurs avatar
2012-10-02, 08:12 #5
Inte uppkopplad
Sv: Motion C06: Acceptans av de svenska lagarna -
Självklart stödjer PP existerande lagar i den mån att vi inte uppmuntrar till lagbrott, men för den sakens skull behöver vi inte stödja dem politiskt. Jag ser ingen anledning till detta, utan ser hellre att medlemmar lägger motioner att stödja de nuvarande lagarna som är bra (som jag gjort i motionen om samkönade äktenskap).

Avslag.
AndersLindbäcks avatar
2012-10-03, 01:46 #6
Inte uppkopplad
Sv: Motion C06: Acceptans av de svenska lagarna -
Citat:
Ursprungligen postat av Aki Visa inlägg
Självklart stödjer PP existerande lagar i den mån att vi inte uppmuntrar till lagbrott, men för den sakens skull behöver vi inte stödja dem politiskt. Jag ser ingen anledning till detta, utan ser hellre att medlemmar lägger motioner att stödja de nuvarande lagarna som är bra (som jag gjort i motionen om samkönade äktenskap).

Avslag.
Skall vi verkligen skriva en motion för varje av alla de tusentals lagar som idag finns ?

T.ex. skall vi ha en brandkår - jag tror inte vi tagit ställning till en sådan mundan fråga - för att det hela är så självklart att vi inte ens tagit upp det till diskussion.
AndersLindbäcks avatar
2012-10-03, 01:51 #7
Inte uppkopplad
Sv: Motion C06: Acceptans av de svenska lagarna -
Citat:
Ursprungligen postat av Henrik Brändén Visa inlägg
Som parti kan vi gilla eller ogilla lagar. Att anta åsikten att vi gillar en viss lag är lika förpliktande för våra blivande riksdagsledamöter som åsikten att vi ogillar en viss lag, så ett sådant ställningstagande bör föregås av samma noggranna prövning i det enskilda fallet.
Denna motion säger inte att vi gillar lagarna den säger att vi ACCEPTERAR lagarna. Vilket är samma sak som att säga att vi inte vill ändra lagarna.

PS En del ställningstagande som då förts med åsikten att Piratpartiet bör acceptera dem är tyvärr inte så noggrannt prövade.
Anton Nordenfurs avatar
2012-10-04, 01:26 #8
Inte uppkopplad
Sv: Motion C06: Acceptans av de svenska lagarna -
Citat:
Ursprungligen postat av AndersLindbäck Visa inlägg
Skall vi verkligen skriva en motion för varje av alla de tusentals lagar som idag finns ?

T.ex. skall vi ha en brandkår - jag tror inte vi tagit ställning till en sådan mundan fråga - för att det hela är så självklart att vi inte ens tagit upp det till diskussion.
Nej. Vi kan välja att inte ta ställning i mindre viktiga frågor, medan vi förtydliggör vår ståndpunkt i frågor som är kopplade till våra principer eller av andra anledningar har att göra med partiet.
2012-10-05, 16:32 #9
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande C06-Y01:
att Piratpartiet accepterar de svenska lagarna förutom i de fall vi tycker annat i vårt principprogram eller våra sakfrågor.
Tala om att sparka in öppna dörrar.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Krister Renaud
AndersLindbäcks avatar
2012-10-09, 13:51 #10
Inte uppkopplad
Sv: Motion C06: Acceptans av de svenska lagarna -
Citat:
Ursprungligen postat av samface Visa inlägg
Den andra är att vi ska acceptera lagar som i att erkänna deras giltighet och efterleva dem. För mig ter det sig självklart att acceptera och respektera lagen, även de lagar vi inte håller med om. Vi är aspirerande lagstiftare som avser ändra lagar, inte bryta mot dem. Skulle vi inte stå för att lagen bör respekteras och efterlevas skulle det inte finnas någon mening för oss att ändra lagarna.
Partiet har inte tagit något sådant ställningstagande; att vi skall följa svenska lagar. Så ja det vi gör är faktiskt meningslöst utan att acceptera de svenska lagarna.

Därav motionen.
Mabs avatar
Gammal Mab
2012-10-09, 16:11 #11
Inte uppkopplad
Sv: Motion C06: Acceptans av de svenska lagarna -
Citat:
Ursprungligen postat av AndersLindbäck Visa inlägg
Partiet har inte tagit något sådant ställningstagande; att vi skall följa svenska lagar.
Det finns inget behov av att besluta att man ska följa lagen, det står i lagen att den ska följas.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
samface
2012-10-10, 14:37 #12
Inte uppkopplad
Sv: Motion C06: Acceptans av de svenska lagarna -
Som politiskt parti så ska vi försöka förändra lagarna i den riktning som vi vill.
Denna motion känns konstig, speciellt med upphovsrättsfrågan där Piratpartiet ett tag levererade TPB:s bandbredd. Med denna motion skulle jag se det som svårt eller rent av omöjligt för styrelsen att ta ett sånt beslut.
Anton Nordenfurs avatar
2012-10-10, 18:18 #13
Inte uppkopplad
Sv: Motion C06: Acceptans av de svenska lagarna -
Citat:
Ursprungligen postat av wANTEd Visa inlägg
Som politiskt parti så ska vi försöka förändra lagarna i den riktning som vi vill.
Denna motion känns konstig, speciellt med upphovsrättsfrågan där Piratpartiet ett tag levererade TPB:s bandbredd. Med denna motion skulle jag se det som svårt eller rent av omöjligt för styrelsen att ta ett sånt beslut.
Det står "förutom i de fall vi tycker annat i vårt principprogram eller våra sakfrågor".
samfaces avatar
2012-10-11, 01:17 #14
Inte uppkopplad
Sv: Motion C06: Acceptans av de svenska lagarna -
Någon som vet hur många andra partier som fattat medlemsbeslut på att lagen ska följas? Utan att ha kollat skulle jag gissa på att ingen gjort det...
2012-10-12, 08:34 #15
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande C06-Y02:
att Piratpartiet inte accepterar de svenska lagarna förutom i de fall vi tycker annat i vårt principprogram eller våra sakfrågor.
2012-10-12, 19:09 #16
Inte uppkopplad
Sv: Motion C06: Acceptans av de svenska lagarna -
Citat:
Ursprungligen postat av AndersLindbäck Visa inlägg
Denna motion säger inte att vi gillar lagarna den säger att vi ACCEPTERAR lagarna.
Att acceptera lagarnas existens känns som en självklarhet eftersom vi har beskrivit att vi tror på demokrati och har beskrivit att vill förändra vissa av dom. Varför skulle vi annars vilja förändra vissa lagar om vi inte accepterar lagar som fenomen.
Citat:
Vilket är samma sak som att säga att vi inte vill ändra lagarna.
Egentligen är det inte samma sak, men okej. Är syftet att våra riksdagskandidater inte ska få föreslå några lagförändringar och följa sina egna åsikter, utan enbart följa våra sakpolitiska förslag, eller vad blir den konkreta effekten av yrkandet?
2012-10-14, 13:18 #17
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande C06-Y01:
att Piratpartiet accepterar de svenska lagarna förutom i de fall vi tycker annat i vårt principprogram eller våra sakfrågor.
Vi varken accepterar eller inte accepterar lagar vi inte har en åsikt om; vi är endast helt neutrala.
JorgenLs avatar
2012-10-20, 01:25 #18
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande C06-Y02:
att Piratpartiet inte accepterar de svenska lagarna förutom i de fall vi tycker annat i vårt principprogram eller våra sakfrågor.
att vi INTE accepterar osv...?
JorgenLs avatar
2012-10-20, 01:28 #19
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande C06-Y01:
att Piratpartiet accepterar de svenska lagarna förutom i de fall vi tycker annat i vårt principprogram eller våra sakfrågor.
Vi tycker att lagarna är OK, utom när vi inte tycker det?
Jag trycker det är rent felaktigt att säga så. De lagar vi inte har nån uttalad åsikt om, tycker vi inget alls om, varken för eller emot, vi bara konstaterar att de finns och har ingen synpunkt på om de är bra eller dåliga.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
troed
AndersLindbäcks avatar
2012-10-20, 15:28 #20
Inte uppkopplad
Sv: Motion C06: Acceptans av de svenska lagarna -
Citat:
Ursprungligen postat av JorgenL Visa inlägg
Jag ogillar yrkande C06-Y01:
att Piratpartiet accepterar de svenska lagarna förutom i de fall vi tycker annat i vårt principprogram eller våra sakfrågor.
Vi tycker att lagarna är OK, utom när vi inte tycker det?
Jag trycker det är rent felaktigt att säga så. De lagar vi inte har nån uttalad åsikt om, tycker vi inget alls om, varken för eller emot, vi bara konstaterar att de finns och har ingen synpunkt på om de är bra eller dåliga.
Ditt tyckande leder till att vi misslyckats i vårt breddningsarbete genom att inte ha någon åsikt om många frågor i samhället.


Alternativet till denna motionen är att sätta sig ner och skriva motioner om alla områden som piratpartiet inte har någon politik i frågan. Det kommar då bli hundratals motioner.
Henrik Brändéns avatar
2012-10-20, 19:06 #21
Inte uppkopplad
Sv: Motion C06: Acceptans av de svenska lagarna -
Citat:
Ursprungligen postat av AndersLindbäck Visa inlägg
Ditt tyckande leder till att vi misslyckats i vårt breddningsarbete genom att inte ha någon åsikt om många frågor i samhället.


Alternativet till denna motionen är att sätta sig ner och skriva motioner om alla områden som piratpartiet inte har någon politik i frågan. Det kommar då bli hundratals motioner.
Nej. Alternativet är att inte tycka någonting om det. Det är den lösning av problemet de flesta andra partier väljer. När vi som parti tycker något bör det enligt min mening vara ett genomtänkt ställningstagande i just den frågan!

Då socialdemokraterna för 80 år sedan strävade mot och erövrade makten hade de sakpolitiska program som inte var speciellt mycket mer omfattande än våra. Sedan kom tiden i regeringen att göra att de insåg att somliga lagar, regler och arrangemang passade dem mycket bra att behålla, medan andra lade hinder i vägen för de mål man ville uppnå, och hade inskrivna i sina program. Då gjorde de till sin politik att ändra de lagarna, reglerna och arrangemangen.

Samma sak då alliansen definitivt bröt den socialdemokratiska hegemonin/dominansen för sex år sedan. Man hade ett konkret program som på många ställen var tunnare än det vi kommer att ha om ett drygt halvår. Men man visste ungefär vart man ville och vilken typ av förändringar man ville ha. Väl inne i regeringskansliet upptäckte man sedan exakt vilka lagar, regler och arrangemang som stod i vägen, som man behövde ändra.
AndersLindbäcks avatar
2012-10-28, 21:44 #22
Inte uppkopplad
Jag gillar yrkande C06-Y01:
att Piratpartiet accepterar de svenska lagarna förutom i de fall vi tycker annat i vårt principprogram eller våra sakfrågor.
Självklart så skall vi ha brandförsvar, sjörädddning ambulaser etc i Sverige och detta gör att partiet säger ja till alla de nödvändiga saker som vi som bor i sverige behöver.
Svara
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com