Piratpartiets mötesplattform


Svara
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ

Motion B24: Arbetsmarknadspolitik: Avskaffande av Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen har gång efter annan visat sig vara en av landets minst effektiva myndigheter. Det finns många problem kring detta, men ett är att myndigheten är statlig medan jobbmarknaden för de allra flesta primärt är lokal. Det är inte rimligt att staten ska tvinga medborgaren att flytta, byta boende, rycka upp barnfamiljer med rötterna för att inte dra in en omställningsförsäkring som man har betalat för. Några arbetsskapande maskiner har inte heller myndigheten varit, och såväl arbetslösa som de företag som försökt arbeta med AF vittnat om, har myndigheten präglats av klumpighet, tröghet och ineffektivitet.

Entiteten hör inte hemma på den moderna arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen borde läggas ner omgående. Personal som arbetet som faktiska arbetsförmedlare kan lämpligen omplaceras till att arbeta med den regionala kompetensförsörjningen antingen lokalt i kommunerna eller regionalt. I gränslandet mellan skola, vuxenutbildning och näringsliv finns ypperliga möjligheter att verka kommunalt och interkommunalt i regioner. Här kan äntligen arbetsförmedlarnas faktiska kompetens komma till sin rätt, när de får jobba nära socialtjänst, det lokala näringslivet och den kommunala vuxenutbildningen.


Motionerat av:
Användarnamn på mötet:flintberg

Så funkar det!

Här finns lite information om hur det fungerar och vid sidan av och nedanför presenteras motionen och alla ursprungliga yrkanden, tilläggsyrkanden och motyrkanden som lagts på den.

Ursprungligt yrkande

Detta är de yrkanden som skickats in tillsammans med motionen. Exempel: Yrkande A -- Alla mötesdeltagare ska bjudas på något att äta..

Tilläggsyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs som tillägg till motionen, utöver dess ursprungliga yrkande. Denna typ av yrkanden kan, om de bifalls, genomföras samtidigt som andra bifallna yrkanden. Exempel: Yrkande B -- Att alla mötesdeltagare ska även bjudas på något att dricka. Exempel Yrkande C -- Att alla mötesdeltagare ska erbjudas val mellan Pepsi och Coca-Cola.

Motyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs för att ändra på ett ursprungligt yrkande eller tilläggsyrkande. Det går också att lägga motyrkande på ett annat motyrkande. Denna typ av yrkanden, kan om de bifalls, ersätta det yrkade de lagts emot. En antingen/eller situation. Man röstar om motyrkanden separat och yrkandet och motyrkandet ställs mot varandra, och "vinnaren" går vidare. Exempel: Yrkande D (mot yrkande A) -- Att mötespresidiet ska samla in en mat- och dryck-avgift för det som äts och dricks av alla mötesdeltagare under möten som motsvarar den verkliga kostnaden.

Motivering till yrkanden

Den som lägger ett yrkande kan välja att motivera detta. För att se motiveringen för ett yrkande klickar du på den blå informationsknappen under yrkandet. Endast yrkanden som har motiverats kommer att ha en sådan knapp.

Dra tillbaka yrkande

Du kan dra tillbaka ett yrkande som du själv har lagt klicka på den lilla knappen 'Dra tillbaka yrkande', som syns under ditt yrkande. När du dragit tillbaka ditt yrkande kommer det att fällas ihop, och tydligt visa att det är tillbakadraget.

Lyfta yrkande

Ett tillbakadraget yrkande tas inte upp i omröstningarna, därför finns möjligheten att lyfta ett tillbakadraget yrkande för den som skulle vilja rösta om ett yrkande som dragits tillbaka. För att lyfta ett yrkande måste du först klicka på det, så det fälls ut och du kan läsa själva yrkandetexten. Under den texten finns en knapp för att lyfta yrkandet. Genom att klicka på den knappen lyfter du yrkandet, samtidigt som du tar över ägandet av yrkandet. Dvs yrkandet kommer hädanefter att presenteras som lagt av dig, och du kommer också vara den som kan dra tillbaka eller jämka yrkandet.

Jämka dig

Om du tycker att någon annan lagt ett bättre yrkande än ditt eget och du vill stödja det yrkandet istället kan du jämka dig med det. Du kan jämka dig med yrkanden som ligger inom samma gruppering som ditt yrkande, och en knapp som säger 'Jämka dig med' kommer att synas vid varje sådant yrkande. När du klickar på den knappen kommer ditt eget yrkande att dras tillbaka och en notering visas om att det jämkats, samt vilket yrkande det jämkats med. Har du lagt flera yrkanden inom samma gruppering kommer du att tillfrågas vilket av dem du vill jämka bort.

Huvudinlägg

I denna ruta har du möjlighet att visa ditt huvudinlägg. Detta är det debattinlägg som du vill lyfta upp extra mycket i denna motions/propositions diskusison. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.

Gilla/ogilla yrkanden

Du kan gilla och ogilla yrkanden, det innebär att ditt användarnamn kommer att synas i en lista som visas när man vilar med pekaren ovanpå en ikon ovanför yrkandet. Du kan även sluta gilla och sluta ogilla ett yrkande. Vad du kan göra syns i form av olika ikoner och texter, du kan bara sluta gilla om du tidigare gillat ett yrkande tex. Du kan även när du gillar eller ogillar, motivera dig om du vill. Om du inte vill motivera dig, klicka på avbryt så registeras ditt gillande eller ogillande utan motivering.

Gilla inlägg i diskussionen

Du kan visa att du gillar ett diskussionsinlägg genom att klicka på knappen längst till höger i raden av knappar längst ner i inlägget. När du klickar på den får du upp en ruta som ber dig bekräfta att du vill gilla inlägget. Efter att du tryckt ok kommer ditt namn att dyka upp i en ruta längst ner i inlägget, tillsammans med namnet på alla andra som också gillar samma inlägg. Är du den första som gillar inlägget skapas rutan då. Observera att det bara går att gilla inlägg skrivna av andra än dig själv.

Hur vi röstar

Röstningen görs i flera omgångar för att vaska fram de alternativ som flest möjliga kan känna sig nöjda med och så att man kan sålla fram vilket av flera likartade förslag som har mest stöd. I tidsplanen är planerat 3-4 röstningsomgångar under mötets sista två veckor.


YrkandenTillbakadraget yrkande B24-Y02 (Bortröstad)
Av: flintberg


Tillbakadraget yrkande B24-Y01 (Bortröstad)
Av: flintberg
Tillbakadraget yrkande B24-Y03 (Bortröstad)
Av: gunnarp
Tillbakadraget yrkande B24-Y04 (Bortröstad)
Av: MattiasR
Tillbakadraget yrkande B24-Y05 (Bortröstad)
Av: MattiasR


Huvudinlägg

Nedan visas de huvudlinlägg som är gjorda på motionen. Varje mötesdeltagare får göra ett (1) huvudinlägg per motion/proposition. De sorteras efter hur många gånger varje inlägg har blivit gillat av andra mötesdeltagare. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.
Skapa huvudinlägg
  (#2) Gammal
Mötespresidiet Inte uppkopplad
 
Mötespresidiets avatar
 
Inlägg: 4 471
Reg.datum: Nov 2010

Länk: #296679
Standard Sv: B24: Arbetsmarknadspolitik: Avskaffande av Arbetsförmedlingen - 2017-04-10, 00:19

Yrkandet B21-Y03 som följde med motion B21 (https://mote.piratpartiet.se/showthread.php?t=40909) vid inlämnandet behandlar samma sak som motion denna motion, och behandlas därför tillsammans med denna.
Yrkandet B21-Y03 har därmed flyttats till denna motion.
   
Svara med citat

Övriga kommentarer och motionshistorik

Nedan visas alla inlägg som inte är huvudinlägg tillsammans med historik för motionen/propositionen.


Magnus Anderssons avatar
2017-04-17, 22:22 #3
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B21-Y03:
att Arbetsförmedlingen som den är idag ska läggas ner och platsbanken bekostas av arbetsgivarna, eventuellt genom en avgift relativt till företagets storlek.
Formuleringen på yrkandet är inte korrekt, så jag ser fram emot att det inkommer ett nytt yrkande i den form som anges i Motionsskolan på vår wiki.
Anton Nordenfurs avatar
2017-04-22, 01:45 #4
Inte uppkopplad
Jag gillar yrkande B24-Y01:
att partiet ska verka för att Arbetsförmedlingen ska avskaffas.
Bra förslag!
Anton Nordenfurs avatar
2017-04-22, 01:45 #5
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B24-Y02:
att partiet ska verka för att den arbetsförmedlande yrkesrollen framgent skall vara en kommunal angelägenhet i navet mellan vuxenutbildning, socialtjänst och lokalt näringsliv.
På vilket sätt ska politiker lägga sig i hur arbetsgivare ser på en yrkestitel?
2017-04-22, 15:36 #6
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande B24-Y04:
att mötet antar ställningstagandet "Arbetsförmedlingen som den ser ut idag ska läggas ned och platsbanken framgent bekostas av arbetsgivarna, eventuellt genom en avgift relativ företagets storlek".
2017-04-22, 18:56 #7
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande B24-Y05:
att mötet antar ställningstagandet "Vi vill avskaffa Arbetsförmedlingen".
2017-05-11, 22:05 #8
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B24-Y02:
att partiet ska verka för att den arbetsförmedlande yrkesrollen framgent ska vara en kommunal angelägenhet i navet mellan vuxenutbildning, socialtjänst och lokalt näringsliv.
Den arbetsförmedlande rollen är väldigt heterogen. Det finns många arbeten av många olika karaktär. Det bästa vore en statlig arbetsförmedling, eller ärr nät av arbetsförmedlingar, med fokus på olika yrkesgrupper och utbildningsgrupper med uppgift att hjälpa till att slussa rätt person till rätt yrke med stöd av personal med kunskaper om de yrkesgrupperna.
Svara
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com