Piratpartiets mötesplattform


Svara
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ

Motion B48: Sakpolitik: Legalisering av vapen i syfte att försvara den egna integriteten

Piratpartiet har alltid verkat för individens rätt till sin egen kropp, dennas integritet. Detta har gått som en röd tråd genom de flesta programmering, och formuleras idag genom tillägg 4.3 i principprogrammet. Att skydda den egna kroppen och det egna hemmet är en naturlig del i denna rättighet, i Sverige så återfinns detta bla i form av nödvärnsrätten. Trotts det så förhindrar kollektivet, individer att inneha verktyg, som de i en nödsituation skulle ha fullt mandat, i enligt nödvärnsrätten, att använda. Därför är man idag helt utelämnad till att lita på staten i detta hänseende, samtidigt som de brottsbenägna individerna blir allt fler och tyngre beväpnade. Det fruktansvärda mordet i Hallonbergen är bara det senaste av raden exempel. Det går inte längre att blunda för att säkerhetsläget i Sverige har under senare tid, åtminstone på vissa platser, kraftigt försämrats.Det förekommer att man gärna väljer att peka på USA för att visa på att en beväpnad civilbefolkning leder till ett svårare säkerhetsläge, och så är det i USA ( som tillåter kriminella att fritt köpa vapen ), givet den väldigt speciella situation som finns där. Dock så finns det flera Europeiska länder, däribland Tjeckien ( som inte tillåter kriminella att inneha vapen ) som på många områden har liberalare vapenlagstiftning än många delstater i USA, och trotts detta har en lägre förekomst av illegalt dödande med skjutvapen än i Sverige. Man bör alltså inte stirra sig blint på USA. https://en.wikipedia.org/wiki/Gun_laws_in_the_Czech_Republic


Motionerat av:
Användarnamn på mötet:duke_h3

Så funkar det!

Här finns lite information om hur det fungerar och vid sidan av och nedanför presenteras motionen och alla ursprungliga yrkanden, tilläggsyrkanden och motyrkanden som lagts på den.

Ursprungligt yrkande

Detta är de yrkanden som skickats in tillsammans med motionen. Exempel: Yrkande A -- Alla mötesdeltagare ska bjudas på något att äta..

Tilläggsyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs som tillägg till motionen, utöver dess ursprungliga yrkande. Denna typ av yrkanden kan, om de bifalls, genomföras samtidigt som andra bifallna yrkanden. Exempel: Yrkande B -- Att alla mötesdeltagare ska även bjudas på något att dricka. Exempel Yrkande C -- Att alla mötesdeltagare ska erbjudas val mellan Pepsi och Coca-Cola.

Motyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs för att ändra på ett ursprungligt yrkande eller tilläggsyrkande. Det går också att lägga motyrkande på ett annat motyrkande. Denna typ av yrkanden, kan om de bifalls, ersätta det yrkade de lagts emot. En antingen/eller situation. Man röstar om motyrkanden separat och yrkandet och motyrkandet ställs mot varandra, och "vinnaren" går vidare. Exempel: Yrkande D (mot yrkande A) -- Att mötespresidiet ska samla in en mat- och dryck-avgift för det som äts och dricks av alla mötesdeltagare under möten som motsvarar den verkliga kostnaden.

Motivering till yrkanden

Den som lägger ett yrkande kan välja att motivera detta. För att se motiveringen för ett yrkande klickar du på den blå informationsknappen under yrkandet. Endast yrkanden som har motiverats kommer att ha en sådan knapp.

Dra tillbaka yrkande

Du kan dra tillbaka ett yrkande som du själv har lagt klicka på den lilla knappen 'Dra tillbaka yrkande', som syns under ditt yrkande. När du dragit tillbaka ditt yrkande kommer det att fällas ihop, och tydligt visa att det är tillbakadraget.

Lyfta yrkande

Ett tillbakadraget yrkande tas inte upp i omröstningarna, därför finns möjligheten att lyfta ett tillbakadraget yrkande för den som skulle vilja rösta om ett yrkande som dragits tillbaka. För att lyfta ett yrkande måste du först klicka på det, så det fälls ut och du kan läsa själva yrkandetexten. Under den texten finns en knapp för att lyfta yrkandet. Genom att klicka på den knappen lyfter du yrkandet, samtidigt som du tar över ägandet av yrkandet. Dvs yrkandet kommer hädanefter att presenteras som lagt av dig, och du kommer också vara den som kan dra tillbaka eller jämka yrkandet.

Jämka dig

Om du tycker att någon annan lagt ett bättre yrkande än ditt eget och du vill stödja det yrkandet istället kan du jämka dig med det. Du kan jämka dig med yrkanden som ligger inom samma gruppering som ditt yrkande, och en knapp som säger 'Jämka dig med' kommer att synas vid varje sådant yrkande. När du klickar på den knappen kommer ditt eget yrkande att dras tillbaka och en notering visas om att det jämkats, samt vilket yrkande det jämkats med. Har du lagt flera yrkanden inom samma gruppering kommer du att tillfrågas vilket av dem du vill jämka bort.

Huvudinlägg

I denna ruta har du möjlighet att visa ditt huvudinlägg. Detta är det debattinlägg som du vill lyfta upp extra mycket i denna motions/propositions diskusison. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.

Gilla/ogilla yrkanden

Du kan gilla och ogilla yrkanden, det innebär att ditt användarnamn kommer att synas i en lista som visas när man vilar med pekaren ovanpå en ikon ovanför yrkandet. Du kan även sluta gilla och sluta ogilla ett yrkande. Vad du kan göra syns i form av olika ikoner och texter, du kan bara sluta gilla om du tidigare gillat ett yrkande tex. Du kan även när du gillar eller ogillar, motivera dig om du vill. Om du inte vill motivera dig, klicka på avbryt så registeras ditt gillande eller ogillande utan motivering.

Gilla inlägg i diskussionen

Du kan visa att du gillar ett diskussionsinlägg genom att klicka på knappen längst till höger i raden av knappar längst ner i inlägget. När du klickar på den får du upp en ruta som ber dig bekräfta att du vill gilla inlägget. Efter att du tryckt ok kommer ditt namn att dyka upp i en ruta längst ner i inlägget, tillsammans med namnet på alla andra som också gillar samma inlägg. Är du den första som gillar inlägget skapas rutan då. Observera att det bara går att gilla inlägg skrivna av andra än dig själv.

Hur vi röstar

Röstningen görs i flera omgångar för att vaska fram de alternativ som flest möjliga kan känna sig nöjda med och så att man kan sålla fram vilket av flera likartade förslag som har mest stöd. I tidsplanen är planerat 3-4 röstningsomgångar under mötets sista två veckor.


Yrkanden

Tillbakadraget yrkande B48-Y01 (Jämkad med yrkande B48-Y02)
Av: duke_h3
Tillbakadraget yrkande B48-Y02 (Bortröstad)
Av: MattiasR


Huvudinlägg

Nedan visas de huvudlinlägg som är gjorda på motionen. Varje mötesdeltagare får göra ett (1) huvudinlägg per motion/proposition. De sorteras efter hur många gånger varje inlägg har blivit gillat av andra mötesdeltagare. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.
Skapa huvudinlägg
  (#2) Gammal
Mab Inte uppkopplad
 
Mabs avatar
 
Inlägg: 2 811
Reg.datum: Apr 2006

Länk: #297177
Standard Sv: B48: Sakpolitik: Legalisering av vapen i syfte att försvara den egna integriteten - 2017-04-23, 17:00

Det är precis den här typen av lösa yrkanden som vi försökte bli av med när vi rev upp den tidigare sakpolitiken. Målet var att istället anta längre dokument där kopplingen till vårt principprogram tydligt framgick i texten som vi antog. I den här motionen finns en del av det resonemanget visserligen i brödtexten, men det hjälper inte när ställningstagandet som finns i yrkandet inte kommer med en motiverande text som mötet kan ta ställning till.

Om det här yrkandet antas kommer det förmodligen förpassas till glömskan lika snabbt som våra sakpolitiska ställningstaganden i det förflutna gjorde. Sedan kommer det som bäst skapa förvirring när enskilda medlemmar eller företrädare hänvisar till det, men inte lyckas vara tydliga med kopplingen till partiets ideologi, så som den beskrivs i principprogrammet. Jag anser därför att motionen bör avslås.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
JorgenL


______________________________
Mattias Bjärnemalm
Piratpartist, EU-byråkrat, spelnörd, narcissist, statsvetare och i total avsaknad av självdistans.

www.mab.nu
  Skicka ett meddelande via ICQ till Mab Skicka ett meddelande via MSN till Mab  
Svara med citat
  (#3) Gammal
Christoffer Eldengrip Inte uppkopplad
 
Christoffer Eldengrips avatar
 
Inlägg: 558
Reg.datum: Mar 2011

Länk: #297351
Standard Sv: B48: Sakpolitik: Legalisering av vapen i syfte att försvara den egna integriteten - 2017-04-29, 13:08

En del av grundtanken bakom motionen är behövlig och önskvärd dock så tror jag inte att den i sin nuvarande formulering löser några problem. Jag skulle gärna se att det röstas ner och att motionären återkommer med ett mer utarbetat förslag inför nästa möte.

Det finns många problem med nuvarande vapenlagstiftning och jag orkar inte ens gå in på det hela då frågan är så komplex och motionen i sig inte löser några av de problemen.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Jan-Erik
  Skicka ett meddelande via Skype™ till Christoffer Eldengrip  
Svara med citat
  (#4) Gammal
Jan-Erik Inte uppkopplad
 
Jan-Eriks avatar
 
Inlägg: 78
Reg.datum: Oct 2014

Länk: #297235
Standard Sv: B48: Sakpolitik: Legalisering av vapen i syfte att försvara den egna integriteten - 2017-04-23, 20:30

Citat:
Ursprungligen postat av Mab Visa inlägg
Om det här yrkandet antas kommer det förmodligen förpassas till glömskan lika snabbt som våra sakpolitiska ställningstaganden i det förflutna gjorde.
Tror inte det MAB... Men jag tror inte heller motionen går igenom, ska försöka förklara varför.

Jag hoppas tiden är inne för den extrema svenska narkotikapolitiken att gå i graven och få ett nytt fokus på skademinskning. Jag tror tiden är mogen att omvärdera fiat-pengasystemet, de flesta vet att något är fel utifrån huspriserna m.m. Kanske att tiden är mogen för en modernare, integritetsfullare och mindre klåfingrig politik om sexlivet.

Jag tror dock inte tiden är mogen för att förslå starkt liberalare vapenlagar. Argumenten för finns och vi är ett beväpnat folk. Sverige och en handfull länder till har 0,3–0,4 skjutvapen per invånare, bara USA, Serbien, Jemen och Schweitz har fler än så. Många vapen innebär inte att många blir skjutna där. Nästan uteslutande smugglade, stulna eller på annat sätt olagliga vapen används vid brott.

Ska man vara populistisk är jägarna en ganska stor grupp, och som jag förstått det är tillståndsprocessen opraktisk och tidsödande, så ett förslag att förtydliga tillståndsprocessen kan kanske vara vettigt. Jag har dock inte detaljkunskaper att skriva ett sådant förslag, vilket jag antar därför får vänta.
  Skicka ett meddelande via Skype™ till Jan-Erik  
Svara med citat

Övriga kommentarer och motionshistorik

Nedan visas alla inlägg som inte är huvudinlägg tillsammans med historik för motionen/propositionen.


Magnus Anderssons avatar
2017-04-17, 23:35 #5
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B48-Y01:
att staten inte ska förbjuda icke-kriminella* medborgare från att inneha och träna med vapen ämnade för att försvara den egna integriteten.
(*med icke-kriminella medborgare avses en lagstiftning som påminner om den som finns i exempelvis Tjeckien. Det handlar alltså inte om att införa den villkorslösa lagstiftningen som finns i USA.)
Formuleringen på yrkandet är inte korrekt, så jag ser fram emot att det inkommer ett nytt yrkande i den form som anges i Motionsskolan på vår wiki.
2017-04-22, 14:53 #6
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande B48-Y03:
att mötet antar ställningstagandet "Piratpartiet ska verka för legalisering av innehav av och tränande med vapen i syfte att försvara den egna integriteten. Med inspiration från Tjeckiens lagstiftning ska inskränkningar ske för t.ex. människor med kriminell bakgrund."
Försökte lägga ett motyrkande i linje med ursprungsförslaget men i linje med motionsskolans riktlinjer.
2017-04-22, 14:53 #7
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande B48-Y02:
att mötet antar ställningstagandet "Piratpartiet ska verka för legalisering av innehav av och tränande med vapen i syfte att försvara den egna integriteten. Med inspiration från Tjeckiens lagstiftning ska inskränkningar ske för t.ex. människor med kriminell bakgrund."
Försökte lägga ett motyrkande i linje med ursprungsförslaget men i linje med motionsskolans riktlinjer.
2017-04-22, 14:53 #8
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande B48-Y04:
att mötet antar ställningstagandet "Piratpartiet ska verka för legalisering av innehav av och tränande med vapen i syfte att försvara den egna integriteten. Med inspiration från Tjeckiens lagstiftning ska inskränkningar ske för t.ex. människor med kriminell bakgrund."
Försökte lägga ett motyrkande i linje med ursprungsförslaget men i linje med motionsskolans riktlinjer.
2017-04-23, 23:32 #9
Inte uppkopplad
Jag Jämkar bort mitt yrkande B48-Y01 till fördel för B48-Y02.

Mitt bortjämkade B48-Y01:
staten inte ska förbjuda icke-kriminella* medborgare från att inneha och träna med vapen ämnade för att försvara den egna integriteten.
(*med icke-kriminella medborgare avses en lagstiftning som påminner om den som finns i exempelvis Tjeckien. Det handlar alltså inte om att införa den villkorslösa lagstiftningen som finns i USA.)

B48-Y02, som jag tycker bättre om:
mötet antar ställningstagandet "Piratpartiet ska verka för legalisering av innehav av och tränande med vapen i syfte att försvara den egna integriteten. Med inspiration från Tjeckiens lagstiftning ska inskränkningar ske för t.ex. människor med kriminell bakgrund."
2017-04-23, 23:40 #10
Inte uppkopplad
Sv: B48: Sakpolitik: Legalisering av vapen i syfte att försvara den egna integriteten -
Citat:
Ursprungligen postat av Mab Visa inlägg
Det är precis den här typen av lösa yrkanden som vi försökte bli av med när vi rev upp den tidigare sakpolitiken. Målet var att istället anta längre dokument där kopplingen till vårt principprogram tydligt framgick i texten som vi antog. I den här motionen finns en del av det resonemanget visserligen i brödtexten, men det hjälper inte när ställningstagandet som finns i yrkandet inte kommer med en motiverande text som mötet kan ta ställning till.

Om det här yrkandet antas kommer det förmodligen förpassas till glömskan lika snabbt som våra sakpolitiska ställningstaganden i det förflutna gjorde. Sedan kommer det som bäst skapa förvirring när enskilda medlemmar eller företrädare hänvisar till det, men inte lyckas vara tydliga med kopplingen till partiets ideologi, så som den beskrivs i principprogrammet. Jag anser därför att motionen bör avslås.
Jag tror inte man skall överanalysera varför man valde att ta bort den förra breddningen, inte heller att utgå ifrån alla tänkte som du bara för att man råkade rösta som du.

Jag upplever att, under förutsättningarna, så är den här typen av motioner att föredra. Det är inte bara för att jag har skrivit den själv . Det finns en tydlig text som ger bakgrund till det ställningstagande som skall avhandlas, den finns det ett kort och tydligt ställningstagande att ta ställning till.

Yrkanden som påminner om romaner är bara dumt, och inbjuder folk till att lägga fokus på fel saker som exempelvis flytta komman i sagda brödtexter.
Mabs avatar
Gammal Mab
2017-04-24, 01:29 #11
Inte uppkopplad
Sv: B48: Sakpolitik: Legalisering av vapen i syfte att försvara den egna integriteten -
Citat:
Ursprungligen postat av duke_h3 Visa inlägg
Jag tror inte man skall överanalysera varför man valde att ta bort den förra breddningen, inte heller att utgå ifrån alla tänkte som du bara för att man råkade rösta som du.
Jag tycker att du här väldigt tydligt förklarar min poäng. Ett yrkande som är frikopplat från en motiverande text kräver att man gissar sig till varför partiet har antagit ställningstagandet. Ett yrkande som innehåller en motiverande text lider inte av det problemet.
2017-04-25, 20:06 #12
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B48-Y02:
att mötet antar ställningstagandet "Piratpartiet ska verka för legalisering av innehav av och tränande med vapen i syfte att försvara den egna integriteten. Med inspiration från Tjeckiens lagstiftning ska inskränkningar ske för t.ex. människor med kriminell bakgrund."
Det är inte förbjudet med vapen i Sverige. Däremot måste man genomgå kurser och licensiering. Jag ser inget problem med detta system.
2017-04-30, 16:01 #13
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B48-Y02:
att mötet antar ställningstagandet "Piratpartiet ska verka för legalisering av innehav av och tränande med vapen i syfte att försvara den egna integriteten. Med inspiration från Tjeckiens lagstiftning ska inskränkningar ske för t.ex. människor med kriminell bakgrund."
Dels så tror jag inte att det på något att skulle bli bättre med fler vapen i samhället. Dels är det fel vad gäller personer med kriminell bakgrund. Efter avtjänat straff/vård ska personen vara redo för ett liv i samhället på lika villkor, är den inte det har kriminalvården misslyckats och det är inte skäl nog att särbehandla människor.
Andreas Bjärnemalms avatar
2017-05-08, 03:19 #14
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B48-Y02:
att mötet antar ställningstagandet "Piratpartiet ska verka för legalisering av innehav av och tränande med vapen i syfte att försvara den egna integriteten. Med inspiration från Tjeckiens lagstiftning ska inskränkningar ske för t.ex. människor med kriminell bakgrund."
Jag uppskattade väldigt mycket när vi på vårmötet förra året beslutade att riva upp alla sakpolitiska ställningstaganden. Detta då de till mesta delen bestod av lösryckta rader som spretade åt alla håll.
Detta yrkande är också ett sånt yrkande, och jag anser att vi bör rösta ner såna här lösa yrkanden. Det jag vill se är hela sammanhängande texter som tar ett helhetsgrepp och beskriver vad vi tycker inom väl sammanhållna områden.
Därför kommer jag rösta avslag på detta yrkandet.
Svara
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com